XXXXXXXX KOMISE (XX) x. 2073/2005
ze xxx 15. listopadu 2005
o xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích pro xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx na Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx xx xxxxxxxxxx cílů xxxxxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx ochrany veřejného xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, xxxxxxx xx Evropský xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (2). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hlavní xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx x xxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx nesmějí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx nepřijatelné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) x. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx, podle xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xx xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx bezpečná, x xxxx. Xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx zdraví x xxxxxxxx rozdílným xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx bezpečnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx vodítkem xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx být nedílnou xxxxxxxx provádění xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách XXXXX a dalších xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, například xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xx xxxxx použít xxx validaci x xxxxxxxxx postupů založených xx zásadách HACCP x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. Xx proto vhodné xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx x rovněž xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx mělo zahrnovat xxxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx jednotlivá xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x nápravných xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxxx právem x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx opatření x analytickým metodám xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nejistotu xxxxxx, xxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx limity a xxxxx analytických xxxxxxxx, xxxxx mají xxx x souladu x xxxxxxxxx limity. Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů potravinového xxxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x případě xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx opatření, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, teploty x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 882/2004 ze dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x potravin a xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x dobrých xxxxxxxxx podmínkách zvířat (3) xxxxxx xxxxxxxx státům xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxx a x přiměřenou xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx s cílem xxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovali xxxxxxxx stanovená x xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x strategii Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx pro xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, jakož x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx pro veterinární xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx (SCVPH) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x hodnocení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx živočišného xxxxxx xxxxxx k lidské xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, xx xx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x formálního xxxxxxxxx xxxxxx x mezinárodně xxxxxxxxxxx xxxxx. Ve xxxxxxxxxx se doporučuje, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx a xxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx. XXXXX xxxxxx xxxx přechodná xxxxxxxx xx xxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxxx xx doporučuje, xxx xx jako xxx xxxxxxxxx udržování xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes x xxxxxxxxxxx pod 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx xxx potraviny (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx ze xxx 22. xxxxxx 2000 souhlas. |
(11) |
Ve dnech 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx k xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x parahaemolyticus x xxxxxxxx xxxxxxx. Doporučil xxxx xxxxxxxxx pravidel xxxxxxx xxxxx, aby xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe. |
(12) |
Ve xxxxx 30.–31. xxxxx 2002 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, NLV, xxxxxxxx). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx k závěru, xx xxxxx fekální xxxxxxxxxx jsou xxx xxxxxxxxx přítomnosti či xxxxxxxxxxxxx XXX nespolehlivé x xx spoléhání xx na odstranění xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx stanovení xxxxx trvání xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx indikátorů xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v oblastech xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx X. xxxx, a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx XXX stanovisko x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx z hlediska xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x závěru, xx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX směrnice Xxxx 92/118/EHS xx xxx 17. prosince 1992 x xxxxxxxxxxxxx x hygienických xxxxxxxxxx xxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xx Xxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx do Xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisy Společenství xxxxxxx v kapitole X přílohy X xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) jsou z xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx. |
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. ledna 2003 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x X. xxxx produkující xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx normy pro xxxxxxx produkt v xxxxxxx VTEC X157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx snížení xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx zaměřené xx xxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxx potravinového řetězce xxxx xxxxx přispět xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, x to včetně xxxxxx XXXX. SCVPH xxxxx tyto xxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx VTEC nebezpečí xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx upravené xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxx x dalších xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx x něj, syrové xxxxx x výrobky xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx. |
(15) |
Xx xxxxx 26.–27. března 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxxxx, xxxxxxx v xxxxxx. Xxxxxxxxx přezkoumání kritérií xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx xxxxx určeném xx xxxxxxxxxx a x sušeném xxxxx. Xxxxx xxxx by xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx u xxxx x xxxxxxxx mléka. |
(16) |
Ve xxxxx 14.–15. dubna 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x salmonelám x xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx kategorií potravin xxxxxxxxxxx představujících xxxxxx xxxxxx xxx veřejné xxxxxx xxxxxx maso x některé xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx, syrové x nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, vejce x produkty obsahující xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x některé xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx představují xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx šťávy. Xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxxxxxx x potřebě xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxx xx základě xxxx xxxxxxxxxx chránit xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (komise XXXXXX) xxxxxxx při Evropském xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 stanovisko x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě. Došla x xxxxxx, že xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě, xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx představuje značné xxxxxx, jestliže xxxxxxxx xx rekonstituci umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxxxx, xx xxxxx být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx produktu. Xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx zahrnuje xxxx xxxxx xxxxxxxx x životním xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx xxxxxxxxxxxxx nebezpečí xxx xxxxxx. Xxxxx xx možné xxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x x případě xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(18) |
Xxxxxxxx nebyly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx potravin. Xxx xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xx však Komise xxxxxx pokynem Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Zásady xxxxxxxxxxx x používání mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ a rovněž xxxxxx xxxxxx XXXXX x XXX. Xxxx xxxxxxxxxx platné specifikace Xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxx x histaminové kritérium xxx xxxxxxx ryby x xxxxxxxx rybolovu. Xxxxxxx xxxxxxxx Společenství xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx díky tomu, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
(19) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx některé xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx zrušeny xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2004/41/XX xx dne 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx některé xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx některých xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu určených x lidské xxxxxxxx x xxx xxxxxx xxxxxxx na xxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX a 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx xxxxx stanovit x xxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxx kritéria xxxx. |
(20) |
Xx xxxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxxx Komise 93/51/EHS xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx (7). Je xxxxx xxxxx uvedené xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. xxxxxx 2001 x xxxxxxxxxx xxx pravidelné vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx směrnice 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx masa x jeho xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxx 71/118/EHS x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx produkce xxxxxxxxx drůbežího xxxx x xxxx uvádění xx xxx (8) xx x xxxxxxx xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx být produkt xxxxxxxxxx jako xxxxxx, xxxx by xxxx xxxxx xxx tepelně xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx x dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle článku 3 směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX xx dne 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx právních xxxxxxxx členských států xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx obchodní xxxxxx a související xxxxxxx (9) se při xxxxxxxxxx potravin xxxxx xxxxx x použití xxxx povinný xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx by bez xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx návod xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx při xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx prostředí xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx přítomnosti patogenních xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xx xxxx v xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách HACCP x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx odběru vzorků x xxxxxxxxx. V xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Společenství, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx kontrol, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx Společenství. |
(24) |
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx metodě, a xxxxx by xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xx však xxxx xxx xxxxxxx používat xxxx analytické xxxxxx, xxx xxxx metody xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x rovnocenným výsledkům. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx plán xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx indikátorových xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx xxxxx poskytují xxxxxxxxxx záruky xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ve výsledcích xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx mohou xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x mohou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku umožnit xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx tím, xxx xx postup xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx třeba xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v tomto xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx by měla xxx v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx revizi xx xxxxxxxx. Tento xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx pokrok, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx x možné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
(27) |
Xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx budou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx mikrobiální xxxxxxxxx, xxxx. Vibrio parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx salmonel x užitkových xxxxxxxxx x produktech x xxxx. Xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 2160/2003 ze xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x tlumení xxxxxxxx x xxxxxxxxx jiných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx přijata xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xx tlumení xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx pro maso x xxxxxxx z xxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxx prvovýroby. |
(29) |
V xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx umožní xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, že budou xxxxxxxxx xxxxxxxxx uváděny xxxxx xx trh xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx státům. |
(30) |
Opatření stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx potravinový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
Toto nařízení xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx některé xxxxxxxxxxxxxx x prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx provádění xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx (ES) x. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx stanovená x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx dotčeno xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx odběry xxxxxx x vyšetření za xxxxxx průkazu x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, x to xxx v xxxxx xxxxxxxxx procesů v xxxxxxx xxxxxxxx, u xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxxxxx x analýzou rizik.
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx pravidla xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v právních xxxxxxxxxx Společenství, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxx definice:
a) |
„xxxxxxxxxxxxxx“ se xxxxxx bakterie, viry, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, mikroskopičtí xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx na xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx partie xxxxxxxxx, které xx xxxxxxxx xx produkty xxxxxxx na xxx; |
d) |
„kritériem xxxxxxx výrobního procesu“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx fungování xxxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxxxx xx nevztahuje xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx hygienu procesu x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxx“ se xxxxxx skupina xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx základě xxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxxxx totožných okolností x vyprodukovaných xx xxxxxxx místě v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx období xxxxxxxxxxxxx xxx xxxx „xxxxxxxxxxx xx“, nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 xxxxxxxx 2000/13/XX; |
g) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, která je xxxxxxxxxxx nebo výrobcem xxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx bylo xxxxx xx tepelně upravovat xx jinak xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxx či xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
h) |
„potravinou určenou xxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx určená xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Komise 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxx jednou xxxx xxxxxxxx jednotkami xxxx xxxx xxxxxxxxx, který/á xxx/x xxxxxx/ a xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx/x má xxxxxxxxxx informace x xxxxx xxxxx zkoumaného xxxxx nebo materiálu x xx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxx x dotyčném xxxxx xxxx materiálu xxxx x procesu, xxxxx xxxx x jeho xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx, x xxxx jsou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, z xxx xx odebrán. Xxx xx xxxx xxxxxxx x prostého xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x členů xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx do xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx přijatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx I xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx jednotlivá xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx příslušná mikrobiologická xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X. Za tímto xxxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, včetně maloobchodu, x rámci xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX xxxxx x uplatňováním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx přijímat xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx podléhající xxxxxx xxxxxxxx byly dodávány, xxxxxxxxxxxx a bylo x nimi manipulováno xxx, xx xx xxxxxx kritéria xxxxxxx xxxxxxxxx procesu; |
x) |
xxx kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx dobu xxxxxxxxx produktů xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX x cílem xxxxxxxx, zda xxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx dodržována xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx se xxxx zejména xxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x které mohou xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx veřejné xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx podniky xxxxx xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx spolupracovat.
Pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 nařízení (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritérií
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x případě xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených x xxxxxxx I.
2. X xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxx-xx xxxxx příloha X xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx rozhodnou x xxxxx svých postupů xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx návod x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx povaze x xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx ovšem xxxxxx xxxxxxxx bezpečnost potravin.
Xxxxxx 5
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x odběru xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx I xx xxxxxxx jako referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxx zpracování xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx vzorků xxxxxxxx x zajištění xxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxx odběru xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx představovat riziko Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x rámci xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x míst a xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrábějící xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx účely xxxxxx xxx xxxxxxx do xxxxx měsíců věku, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musejí x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x zařízení xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Počet jednotek xxxxxx x plánech xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx I xxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx období xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx účinnými xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX.
4. Je-li xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
5. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxx, xxxxx mohou xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx poskytují přinejmenším xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx může xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx na alternativní xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx limitů, xxxxx xx xx xx xxxxxxxx, jakož x xxxxxxxxx na jiné xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Používání alternativních xxxxxxxxxxxx metod xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx I x xxxxx je xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx stanoveného x xxxxx EN/ISO 16140 xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx mezinárodně xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx si xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxx x certifikované podle xxxxxxxxxxx 3, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Požadavky na xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx splněny požadavky xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx všech xxxxx xxxxxxxxx x příloze X, xxxx xxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxxxxx označit, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxx, xx je xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx tepelně xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 xxxx označování xxxxx xxxxxxxx 1 x xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx stanovených v xxxxxxx X xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x jejich postupech xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx potřebných k xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxx opatření podle xxxxxxxx 2 xx 4 xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx xxxx xxxxxx podniknout xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx, xxx zabránili xxxxxxxxxx xxxxxxx nepřijatelného mikrobiologického xxxxxxxxxx. Xxxx tato xxxxxxxx xxxxx patřit xxxxxx uplatňovaných xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Poskytne-li xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx X kapitole 1 nevyhovující xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx mohou xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx na úrovni xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x jiným xxxxxx, xxx x jakým xxxx původně xxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx veřejné xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx a xx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a že xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx přílohy XXX xxxxxx V xxxxxxxx XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx xxx x potravinovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx schválených x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu xx xxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxx nejpozději xx 31. xxxxxxxx 2009 přechodná odchylka, xxxxx xxx o xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx nařízení pro xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx na vnitrostátní xxx xxxxxxxxx xxxxx.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající tuto xxxxxxx xxxx povinny xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx státům. Xxxxxxx xxxx xxxx:
x) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx označení, xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxx XX xxxxxx I xxxxxxxx (XX) x. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby se xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx uvádění xx xxxxxx xxx, x xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x obchodu uvnitř Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx něž se xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, byly xxxxxxxx xxxxxxxx s uvedením xxxxxxxxxxx, xx je xxxxx je xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx článku 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx x tuto xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx shledána pozitivní xxxx xxx jedna x xxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Xxxxxxx xxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musejí xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Zjistí-li xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx opatření x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx zabránit xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx rizik.
Xxxxxx 10
Přezkum
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx s xxxxxxx xx vědecko-technický x xxxxxxxxx pokrok, xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy v xxxxxxxxxxx x xxxxx x hodnocení xxxxx. Xxxxxxx kritéria x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx salmonel v xxxxxxx upravených xxxxxx xxxxx, ovcí, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx se přezkoumá x xxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Rozhodnutí 93/51/XXX xx zrušuje.
Xxxxxx 12
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx dnem po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie.
Xxxxxxx xx xxx xxx 1. xxxxx 2006.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx xxx 15. listopadu 2005.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. L 31, 1.2.2002, s. 1).
(3) Úř. xxxx. X 165, 30.4.2004, s. 1, opraveno v Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, s. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Diskusní zpráva x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny v xxxxxxxx předpisech Společenství, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, s. 49. Směrnice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 445/2004 (Xx. xxxx. L 62, 15.3.1993, s. 49).
(6) Úř. xxxx. L 157, 30.4.2004, x. 33, opraveno x Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, s. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8) Úř. věst. L 165, 21.6.2001, x. 48. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 109, 6.5.2000, s. 29. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2003/89/XX (Xx. věst. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10) Úř. xxxx. X 325, 12.12.2003, x. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 139, 30.4.2004, s. 55, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 206, xxxxxxxx x Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 229, 30.8.1980, x. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 175, 4.7.1991, x. 35.
(15) Úř. xxxx. X 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX I
Mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx hygieny výrobního xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx metoda (3) |
Fáze, na xxx se kritérium xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx monocytogenes |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx tím, xxx potravina opustí xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
od 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx ml |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx metoda xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
X. coli (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx techniky xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx uvedené xx trh během xxxx údržnosti |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, pláštěnců x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, kdy xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřované xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx, které podporují xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, před xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx dobu xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx v ostatních xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx v živých xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ limit, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx kterákoli hodnota &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx jednotce vzorku, |
— |
nevyhovující, xxxxx jsou enterotoxiny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v sušené xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xx šesti xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxx v produktech xxxxxxxx z druhů ryb xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx tyto xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnota xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M nebo xxxxx xx jedna xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx vzorků (20) |
Limity (21) |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
|||||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
4,0 xxx XXX/xx2 denní průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 log XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
||||
Enterobacteriaceae |
2,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
ISO 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těla |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, ale xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
5 (25) |
nepřítomnost xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx, původu xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx biologické xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx původu |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g směsného vzorku xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx a opatření xxxxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů (26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 KTJ/g |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti výběru x/xxxx xxxxxx surovin |
Interpretace xxxxxxxx vyšetření
Uvedené xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx upravených těl, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx m a M, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx určena xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxx n.
E. coli x&xxxx;xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarech x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx nebo více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx referenční metoda (31) |
Fáze, xx xxx se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 KTJ/ml |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
E. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxxx X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku xxxxx xxxxxxxxx procesu, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx a výběru xxxxxxx; xxxxx xxxx zjištěny xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
Zlepšení xxxxxxx xxxxxx; pokud xxxx zjištěny xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. coli (33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 KTJ/g |
ISO 21528-1 |
xxxxx výrobního procesu |
kontrola xxxxxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx E. sakazakii a bakterie xxxx Salmonella |
Interpretace výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx počáteční xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx potravin) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; M nebo se xxxx než c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují xx každou vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx z vařených xxxxxx a měkkýšů xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx nebo xxxx zjištěných hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx korýších x&xxxx;xxxxxxxxx xx schránkami:
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, výběru xxxxxxx |
||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného procesu.
E. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx šťávách (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > M nebo xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx vzorků
Neexistují-li xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu zkušebních xxxxxx, xxxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx metody xxxxxxxxx xxxxx XXX (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx a v závodech vyrábějících xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx x&xxxx;xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx i nedestruktivní xxxxxx odběru xxxxxx, xxxxx míst xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v normě XXX 17604.
Xxxxx každého xxxxxxxxxx se odebírají xxxxxxxxx vzorky x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Xxxxx xxxxxx vzorků xx vyberou s ohledem xx xxxxxxxxxx technologii xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx počet kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx odpovídající xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx pro tento xxxx xxxxxxxxxxxxxx metoda, xxxx plocha, z níž xx odebírá xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 cm2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx přežvýkavců) xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx odběru xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx použije xxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx, x&xxxx;xxx se xxxxxxx xxxxxx, musí xxxxx xxxxxxx 100 xx2 xx jedno xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx vzorky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx vzorků xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx směsný xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx drůbeže
Pro xxxxx xxxxxxxxx xx salmonely xx při xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx namátkové xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx upravených xxx xx chlazení. Z každého xxxxxxx xxxxxxxxxx těla xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx o přibližné xxxxxxxxx 10&xxxx;x.&xxxx;X&xxxx;xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vytvoří xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx vzorků z jatečně xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx správnou xxxxx podle xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso, masné xxxxxxxxxx xxxx mechanicky xxxxxxxxxx xxxx odeberou xxxxxx pro mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx, aby xx zajistilo xxxxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx polotovarů xxx xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxxxxx těl pro xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxx četnost xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx čtrnáct xxx, xxxxx xxxx xx šest xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx třicet xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxx tehdy, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx salmonel x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx výše uvedené xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx celostátního xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx, která xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nízké xxxxxxxxx salmonel.
Je-li to xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx rizik opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx to xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, mohou xxx xxxx jatky x&xxxx;xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx v malých xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx na četnost xxxxxx vzorků xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx převyšují x&xxxx;xxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 se m rovná X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxx kritéria xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě:
— |
u takových, xxxxx xxxx tepelně xxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx ošetřeny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, nekrájené x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a ovoce, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobků, |
— |
u vod, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, xxxx, lihovin x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx baleních, |
— |
u cukru, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, včetně xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx platí, pokud xx xxxxxxx schopen xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po celou xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx pro průběh xxxxxxx stanovit průběžné xxxxxx, které musejí xxx dostatečně nízké, xxx zaručily, xx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 ml xxxxxxx se xxxxxxxx xx Petriho misku x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx na xxx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 90 mm.
(7) Toto xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxx, xxx opustí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, který xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx dobu xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, výrobky x&xxxx;xX ≤ 5,0 a aw ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 xxx jsou xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx spadající xx xxxx kategorie. Xx-xx xx xxxxxxx opodstatněné, xxxxx do xxxx xxxxxxxxx xxxxxx také xxxx kategorie výrobků.
(9) Toto xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (MOM) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx schopen xx spokojenosti příslušných xxxxxx prokázat, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx před xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx, který xx nutné provést xx fázi, kdy xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx.
(13)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: Hennekinne xx xx., J. AOAC Xxxxxxxx. Vol. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(15) Směsný xxxxxx složený nejméně x&xxxx;10 jednotlivých xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb čeledí Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx maloobchodu je xxxxx xxxxxxx jednotlivé xxxxxx. V takovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;178/2002, podle xxxxx se má xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx partie.
(18) Literatura: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx of biogenic xxxxxx involved in xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos G., Xxxxxx X., Malle X., Xxxxxxxxx S., Xxxxxxxxx of xxxxxx xxxxxx xx determination xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Internat. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx správného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx procesu.
(20) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxx, xxxxxxx hodnoty xxxx mezi m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx pouze xx xxxxxx odebrané xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx, xx xx nejprve xxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, a poté xx xxxxxxxx průměr xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx hodnot.
(24) Stanovených 50 xxxxxx xx získá x&xxxx;10 xx sobě xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx xxxx stanoveny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.
(25)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx určena xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx být xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx členské xxxxx xxxx regiony x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxx maso xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(30)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx k dalšímu zpracování x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx průmyslu.
(33) E. coli zde xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx E.coli, xx počet xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx a u sýrů, xxxxx xxxxxxxxx růst X.&xxxx;xxxx, xx to xxxxxxx xx xxxxx období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx sýrů, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx enterotoxinů.
(36) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
XXXXXXX XX
Xxxxxx podle xx. 3 xxxx. 2 zahrnují:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx produktu, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, obsah xxxx, xxxxxxxxxxx konzervantů x xxxx xxxxxxxxx systému, při xxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování x xxxxxxxxxx, možností xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx vědecké xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o jejich xxxx a přežívání. |
Xx-xx xx xx základě xxxxxxxxx xxxxxx nutné, provede xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxx xxxxxx, které xxxxx zahrnovat:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx růstu xxxx přežití xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v daném xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx inokulovaného xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx růstu xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx být x xxxxxxxx xx dobu xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx přítomny. |
Uvedené xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx související x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a podmínkami xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx.