XXXXXXXX XXXXXX (ES) x. 2073/2005
xx dne 15. listopadu 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x významem xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), a xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx xx xxxxxxxxxx cílů potravinového xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, jak xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x stanoví xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx x lidí. |
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx toxiny xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx nepřijatelné xxxxxx pro xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) x. 178/2002 xxxxxxx obecné xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx nichž xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xx xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx stáhnout xxxxxxxxx, xxxxx není xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx zdraví x zabránit xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx vodítkem xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x postupu xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx provádění xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx x používáním postupů xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. Xx proto vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro bezpečnost xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikroorganismy, xxx xxx xxxx kritéria xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 musejí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria. Xx xx xxxx zahrnovat xxxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx jednotlivá xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxxxxxx vyšetření x nápravných xxxxxxxx x souladu s xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx prováděcí xxxxxxxx x analytickým xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx měření, xxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxxxxxxxx limity x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx mají být x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx potraviny, xx xxx xx kritérium xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx platí, x xxxxxx opatření, xxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx opatření, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx vymezujících xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může mimo xxxx xxxxxx kontrola xxxxxxx, hygieny, teploty x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) x. 882/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx zvířat (3) xxxxxx xxxxxxxx státům xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx kontroly byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx x x xxxxxxxxxx četností. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxxx Společenství xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x přezkoumání xxxxxxxx v právních xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, jakož x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx kritérií. Tato xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx pro veterinární xxxxxxxx týkající se xxxxxxxxx zdraví (SCVPH) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 stanovisko x hodnocení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx. Zdůraznil, xx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria vycházela x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. SCVPH navrhl xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx, než xxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik, xxxxxx xxxxxxxxxxx kritéria. |
(10) |
SCVPH xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k Listeria xxxxxxxxxxxxx. V xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x potravinách pod 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx pro potraviny (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx ze xxx 22. xxxxxx 2000 xxxxxxx. |
(11) |
Xx xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x Vibrio xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx k xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx zvláštních xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx plodech. Doporučil xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx praxe, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 vydal XXXXX xxxxxxxxxx x virům xxxxxxx Xxxxxxx („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, NLV, xxxxxxxx). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxx přítomnosti xx xxxxxxxxxxxxx XXX nespolehlivé x xx xxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií xxxx xxxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx čisticího xxxxxxx x xxxxxxx xxxx bezpečnou praxí. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx indikátorů xx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx E. xxxx, x nikoliv xxxxxxx koliformní xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx XXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX směrnice Xxxx 92/118/XXX ze xxx 17. prosince 1992 o veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Společenství xxxxxxx x xxxxxxxx X přílohy A xxxxxxxx 89/662/XXX, a xxxxx jde x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx 90/425/XXX (5) xxxx x xxxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x považoval xx dostatečné xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiologického kritéria xxxxx xxx xxxxxxxxx. |
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. ledna 2003 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x X. xxxx xxxxxxxxxxx verocytotoxin (XXXX). Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx normy xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx nepovede k xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx snížení xxxxxxx xxxxxxxxxxx na všech xxxxxxxx potravinového řetězce xxxx xxxxx přispět xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxx xxxxxx VTEC. XXXXX xxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx veřejné xxxxxx: xxxxxx xxxx nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx a případně xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx maso x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx a xxxxxxx x xxx, syrové xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, zejména xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx ovocné x xxxxxxxxxx xxxxx. |
(15) |
Xx xxxxx 26.–27. března 2003 xxxxxx XXXXX stanovisko xx xxxxxxxxxxxxxx enterotoxinům x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx v xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kritérií xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx zpracování x x sušeném xxxxx. Xxxxx xxxx by xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx měla být xxxxxxxxx x xxxx x sušeného mléka. |
(16) |
Ve xxxxx 14.–15. dubna 2003 přijal XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x potravinách. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx kategorií potravin xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx veřejné xxxxxx xxxxxx maso x xxxxxxx produkty xxxxxx xx xxxxxxxx xx syrova, xxxxxx x nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx, vejce x xxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx xx základě xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx rizikům v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, že xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x počáteční xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx značné xxxxxx, jestliže xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xx mohly xxx xxxxxxx xxxx indikátor xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxxx i x xxxxxxxx xxxxxxxx. Kromě xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx Enterobacteriaceae zahrnuje xxxx druhy xxxxxxxx x xxxxxxxx prostředí, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx představovaly xxxxxxxxx xxx zdraví. Xxxxx xx možné použít xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx k xxxxxxx sledování x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(18) |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx pokynem Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny XXX/XX 21 – 1997“ x rovněž xxxxxx xxxxxx XXXXX x SCF. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxx x histaminové xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx rybolovu. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx díky xxxx, xx xx stanoví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxx jednotlivých xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je třeba xxxxxxxxxx mikrobiologická kritéria xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx dne 21. xxxxx 2004, kterou xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx některých xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx určených x lidské xxxxxxxx x pro xxxxxx xxxxxxx xx xxx x kterou xx xxxx xxxxxxxx Rady 89/662/XXX x 92/118/EHS x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x rovněž xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx kritéria xxxx. |
(20) |
Xx xxxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxxxx Komise 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxx vařených xxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx (7). Xx proto xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Vzhledem k xxxx, xx rozhodnutí Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. xxxxxx 2001 o xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx směrnice 64/433/EHS x xxxxxxxxxxxx otázkách xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx uvádění xx trh x xxxxxxxx 71/118/EHS o xxxxxxxxxxxx otázkách xxxxxxxx xxxxxxxxx drůbežího xxxx x xxxx xxxxxxx xx xxx (8) se x xxxxxxx od 1. ledna 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xx tohoto xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx potravinářského xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx takový, xxxx xx bylo xxxxx jej xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX xx xxx 20. března 2000 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx států xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x související xxxxxxx (9) xx při xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x případě xxxxxxxxx, xxxxxx by xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx způsobem xxxxxx. Tento xxxxx xx měli provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx brát x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx o vhodné xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií. |
(22) |
Odebírání vzorků x produkčního a xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx zjišťování x xxxxxxxx přítomnosti patogenních xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx postupů xxxxxxx hygieny xxxx xxxxxxxxxx x potřebné xxxxxxxx xxxxxx vzorků x vyšetření. V xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx být xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx Společenství, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úroveň xxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx xxxx xxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx metoda. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx analytické metody, xxx xxxx metody xxxxxxxxxx, zejména xxx xxxxxxxxx metody, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx plánů xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx, xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx organismů, xx xxxxxxxxxxx, že xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx třeba analyzovat xxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, neboť tyto xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx xxx, než xx postup xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx a tato xxxxxxxx by měla xxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx revizi xx doplněna. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx pokrok, xxxxx rozšíření x xxxxxx kontaminace, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx spotřebitelů, xxxxx x xxxxx xxxxxxxx hodnocení xxxxx. |
(27) |
Xxxxxxx xx xxxxx stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx, jakmile xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. Xxxxxx parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx z xxxx. Xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 2160/2003 xx xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx salmonel x některých xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx v xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx zajistit, xxx byla xxxxxxx xxxxxx x účinná xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx pro xxxx x xxxxxxx z xxx xx měla xxxxxxx očekávané zlepšení xxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx členským státům xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx pouze za xxxxxxxxxxx, xx budou xxxxxxxxx potraviny xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx použití xxxx xxxxxxxxx odchylky xxxx xxxxxxx státy xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
(30) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nařízením xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx řetězec x xxxxxx xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Předmět x xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx nařízení xxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obecných x xxxxxxxxxx hygienických xxxxxxxx podle xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx (ES) x. 882/2004, zda xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx stanovená x xxxxx nařízení, aniž xx dotčeno xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx provádět xxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření za xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx mikroorganismů, xxxxxx toxinů či xxxxxxxxxx, x xx xxx v rámci xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxxxxx x analýzou rizik.
Toto xxxxxxxx se použije, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx potraviny stanovené x xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx:
x) |
„mikroorganismy“ xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, řasy, xxxxxxxxx xxxxxx, mikroskopičtí xxxxxxxxx helminti x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx procesu xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx počtu xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx na xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, objemu, xxxxxx xx partie; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx partie xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx na produkty xxxxxxx na xxx; |
d) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx produkty uváděné xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxxx, xxx jejímž xxxxxxxxxx xxxx vyžadována xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx procesu x xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx právem; |
x) |
„xxxxxx“ xx xxxxxx skupina xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx procesu xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx datu „spotřebujte xx“, nebo datu xxxxxxxxx trvanlivosti xxxxx xxxxxx 9 x 10 xxxxxxxx 2000/13/ES; |
g) |
„potravinou xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, která xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xx xxxxxxx upravovat xx jinak zpracovávat xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xx xxxxxxxxxxx úroveň; |
x) |
„xxxxxxxxxx určenou xxx xxxxxxx“ xx xxxxxx potravina xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Komise 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Komise 1999/21/ES (15); |
j) |
„vzorkem“ xx xxxxxx soubor xxxxxxx jednou xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx materiálu, který/á xxx/x vybrán/ x xxxxxxx způsoby x xxxxx xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x který/á xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxx znaku xxxxxxxxxx xxxxx xxxx materiálu x xx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx, v xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx. Xxx je xxxx xxxxxxx x prostého xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx přijatelných xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx hodnot stanovených xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx vyšetření x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x pokyny xxxxxxxxxxx orgánu. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx potraviny xxxxxxxxx příslušná mikrobiologická xxxxxxxx podle xxxxxxx X. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx maloobchodu, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx přijímat xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx suroviny a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jejich xxxxxxxx xxxx dodávány, xxxxxxxxxxxx x xxxx x nimi xxxxxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxx kritéria hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxx kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. To xx xxxx xxxxxxx potravin xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x které xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx pro veřejné xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx pokynů xxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx musejí xxx xxxxxxxx x ověřování xxxxxxxxx xxxxxxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. X xxxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, nestanoví-li xxxxx příloha I xxxxxxxx xxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx případech xxxxxxxx xxxxxxx odběru xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx rozhodnou v xxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe, xxxxxxx xxxxxxxx návod x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx ovšem nebude xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx vyšetření x xxxxxx xxxxxx
1. Analytické xxxxxx, xxxxx x xxxxx a metody xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx X xx xxxxxxx xxxx referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx se xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxx zpracování xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxx odběr xxxxxx xxxxxxxx k zajištění xxxx, aby byla xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxx odběru xxxxxx se jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx ISO 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrábějící xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx spotřebě, které xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx, musejí x xxxxx xxxxx xxxxx odběru vzorků xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes x míst a xxxxxxxx pro zpracování.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrábějící xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx určené xxx xxxxxxx xx xxxxx měsíců xxxx, xxxxx představují xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx místa xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx X xxxx xxx xxxxxx, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP.
4. Xx-xx xxxxxx xxxxxxxxx zvláště posoudit xxxxxxxxxxxx určité xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx plány odběru xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
5. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx mohou xxxxxxxx xxxx postupy xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx ke xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx poskytují přinejmenším xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx používání alternativních xxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx alternativní xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx limitů, které xx xx xx xxxxxxxx, xxxxx i xxxxxxxxx xx jiné xxx xxxxxxxxxxxxxxx analyty xx xxxxxxxx xxxxx x kritérií hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metod xx xxxxxxxxxx tehdy, xxxxx xxxx tyto xxxxxx xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx uvedené x xxxxxxx I a xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx metoda certifikovaná xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx podle jiných xxxxxxxxx mezinárodně xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxxx validované x xxxxxxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx 3, xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx splněny xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarech x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ke xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx druhů xxxxxxxxx v příloze X, xxxx výrobce xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx o xxx, xx xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 není označování xxxxx odstavce 1 x xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx vyrobených x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Jsou-li xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX a dalších xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx opatření podle xxxxxxxx 2 xx 4 xxxxxx xxxxxx.
Kromě xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx ke xxxxxxxx xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx, xxx zabránili xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxxxx 1 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx zpět xxxxx xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxx však xxxxxxx nejsou xx xxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebezpečí. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx partii xxxxxx x xxxxx účelům, xxx k xxxxx xxxx původně xxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro veřejné xxxxxx xxxx zdraví xxxxxx a že x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX x správné xxxxxxxxxx xxxxx a xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx mechanicky xxxxxxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobeného xxxxxxxxxx podle xxxxxxx XXX xxxxxx X xxxxxxxx XXX xxxx 3 nařízení (ES) x. 853/2004 x xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx smí xxx x potravinovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx masných xxxxxxx x zařízeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x kritérií xxxxxxx výrobního xxxxxxx xx xxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx X kapitole 2.
Xxxxxx 8
Xxxxxxxxx odchylka
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx uděluje xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2009 přechodná xxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze X xxxxxx nařízení xxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxx členského státu.
2. Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx povinny xxxx xxxxxxxxxx oznámit Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx státům. Členský xxxx xxxx:
x) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x zvláštního xxxxxxxx, xxxxx nesmí být xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxx XX xxxxxx X xxxxxxxx (XX) č. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby se xxxxxxxx týkala pouze xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx uvádění xx xxxxxx xxx, x xxx xxxxxxxx expedované x xxxxxxx uvnitř Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxx xx xxxx xxxxxxxxx odchylka xxxxxxxx, byly zřetelně xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že je xxxxx je před xxxxxxxxx xxxxxxxx tepelně xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx se, že xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Salmonella xxxxx xxxxxx 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx o tuto xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx x xxxx jednotek xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Xxxxxxx xxxxxx
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musejí xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx vyšetření. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, podniknou xxx zbytečného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx situace s xxxxx zabránit výskytu xxxxxxxxxxxxxxxxx rizik.
Xxxxxx 10
Přezkum
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický xxxxxx, xxxx xx vyskytující xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x údaje x hodnocení xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxxxxx xxxxx, xxxx, koz, xxxxxxxxxx, prasat x xxxxxxx se xxxxxxxxx x ohledem xx xxxxx pozorované x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Zrušení
Xxxxxxxxxx 93/51/XXX xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.
Xxxxxxx xx xxx xxx 1. xxxxx 2006.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x celém xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx KYPRIANOU
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, s. 1.
(2) Úř. věst. X 31, 1.2.2002, x. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1).
(3) Úř. věst. X 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 165, 30.4.2004, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5) Úř. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49. Směrnice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 445/2004 (Xx. xxxx. L 62, 15.3.1993, s. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 157, 30.4.2004, x. 33, opraveno v Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, s. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 165, 21.6.2001, s. 48. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, s. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx naposledy xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/ES (Xx. věst. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 325, 12.12.2003, s. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, s. 55, opraveno x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 55.
(12) Úř. věst. X 139, 30.4.2004, s. 206, opraveno v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 229, 30.8.1980, x. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, ovoce a výrobky x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx pravidla xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx vzorků xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mleté xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(1) |
Xxxxxx&xxxx;(2) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (3) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx tím, xxx potravina opustí xxxxxxxxxxxxx kontrolu provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
od 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g od 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx ml |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx metoda xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx sakazakii |
30 |
0 |
nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh během xxxx údržnosti |
|||
|
X. xxxx (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx techniky xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (MPN): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
||
|
Histamin |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku, xxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, pláštěnců x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxxx xx směsný xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx xxx kojence x xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely:
— |
vyhovující, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených k přímé xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, než xxxxxxxxx xxxxxx bezprostřední kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx celou xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx této xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli jednotce xxxxxx. |
X. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx kterákoli xxxxxxx &xx; limit. |
Salmonella x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin:
— |
vyhovující, pokud xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx enterotoxiny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx enterotoxiny xxxxxxxx v kterékoli jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx šesti xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx přítomnost této xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx pokud xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, na xxx xx kritérium xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
|||||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
ISO 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání procesních xxxxxxx a původu xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx a opatření xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v hospodářstvích xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů (26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx původu xxxxxxx |
||
X. xxxx (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx původu xxxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 KTJ/g |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
5 000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx původu xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx se xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a počet kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx skotu, xxxx, koz, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx je xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota xxxx m a M, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx určena xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx každém xxxxxxxxxx se zhodnotí xxxxxxxx posledních xxxxxx xxxxxxxxxx k získání počtu xxxxxx n.
E. coli x&xxxx;xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx mase, xxxxxxx polotovarech a mechanicky xxxxxxxxxxx xxxx (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (31) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
<1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx, xxxxx i jakosti xxxxxxx |
||
|
X. xxxx (33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx procesu, kdy xx přepokládá xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 KTJ/g, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx výroby; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx sýra xxxxxxxxx xx stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. coli &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx příslušná xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby |
||
|
Enterobacteriaceae |
10 |
0 |
Nepřítomnost v 10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxx minimalizovat kontaminaci; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí být xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx E. sakazakii x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxx, Enterobacteriaceae (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) a koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 KTJ/g nebo xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se vztahují xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx výrobcích:
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné hodnoty xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
E. xxxx v krunýře x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx a měkkýšů xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx než c/n hodnot xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v krunýře xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx všechny zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > M nebo xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, ovoce x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx niž se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx proces |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx surovin |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
X. xxxx v předkrájeném xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných ovocných x&xxxx;xxxxxxxxxxxx šťávách (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě):
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx jedna xxxx více zjištěných xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Pravidla xxx xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xxxx referenční xxxxxx xxxxxxxxx normy XXX (Xxxxxxxxxxx organizace xxx xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx na xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx a koňovitých
Destruktivní x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx odběru vzorků, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx a pravidla xxx xxxxxxxxxx a přepravu xxxxxx xxxx xxxxxxx v normě XXX 17604.
Během každého xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx upravených xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx technologii xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx na Enterobacteriaceae x&xxxx;xx xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx každého xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx čtyři vzorky xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20 cm2. Xxxxxxx-xx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx plocha, z níž xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) na xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx použije xxxxxx odběru vzorků xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx nejméně 100 xx2 na xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx vzorky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx vzorků xx xxxxxxx upraveném xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx připraví xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže
Pro xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx při xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx namátkové xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx upravených xxx xx chlazení. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx o přibližné xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků kůže x&xxxx;xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx pokaždé xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx tak, xxx xx získalo 5 × 25 g konečných xxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx pro správnou xxxxx xxxxx článku 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx odběru xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxxxxxx masa, masných xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx jatky xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx maso odeberou xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx odběru xxxxxx xx každý xxxxx mění, aby xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx jsou xx xxxx po xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, xxxxxxx xxxxxxxxxx a jatečně xxxxxxxxxx těl xxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, pokud xxxx xx xxxxxx po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx vyhovující výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx také xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo regionální xxxxxxx tlumení salmonel x&xxxx;xxxxx tento program xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx snížena, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx celostátního xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení xxxxxxxx prokáže, že xxxxxxx, která xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx-xx xx xxxx xx základě xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx-xx to xxxxxxxx xxxxxxxxx orgán, xxxxx xxx xxxx jatky x&xxxx;xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx v malých xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx převyšují x&xxxx;xxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 se x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx u těchto xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě:
— |
u takových, xxxxx byly tepelně xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. monocytogenes, xxxxx po tomto xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx kontaminace (např. xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx semen, |
— |
u chleba, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, vína, lihovin x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx v lahvích xxxx xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxx, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx údržnosti. Provozovatel xxxx pro xxxxxx xxxxxxx stanovit xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxxxx 100 KTJ/g nebude xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx překročen.
(6) 1 ml xxxxxxx xx naočkuje xx Xxxxxxx misku x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx na xxx Xxxxxxx misky x&xxxx;xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxxx před tím, xxx opustí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx není xxxxxxx ke xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx dobu údržnosti.
(8) Výrobky x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx aw ≤ 0,92, xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 5,0 a aw ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx pod 5 dní jsou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx spadající xx xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx opodstatněné, xxxxx xx této xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx podle xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx obsahující mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx partie xxxxx před zahájením xxxxxxx klíčení xxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xx nutné xxxxxxx xx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxxxxx nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx.
(13)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx xx al., X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;10 jednotlivých xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb xxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(17)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx maloobchodu xx xxxxx odebrat xxxxxxxxxx xxxxxx. V takovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 odst. 6 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;178/2002, xxxxx xxxxx xx má xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx partie.
(18) Literatura: 1. Xxxxx X., Valle X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. J. AOAC Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos G., Xxxxxx C., Malle X., Xxxxxxxxx X., Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx biogenic xxxxxx xx plaice (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) xxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19) Výsledky xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx HACCP xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(21)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx pouze xx vzorky xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výsledku xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx se xxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx xx získá x&xxxx;10 xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou stanoveny x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx je určena xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx zohlednění xxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx tímto přezkumem xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx s nízkým xxxxxxxxxx salmonel používat xxxxx hodnoty x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxx maso xxxxxxxx na úrovni xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výrobku nižší xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx fekální kontaminace.
(28) Tato xxxxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (MOM) vyrobené xxxxxxxxxx podle přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx normy.
(32) Kritérium xx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx indikátor xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, které xxxxxxxxxxx růst X.xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx období xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxx xx xxxxx období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx schopen xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx leží mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(41) n = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
XXXXXXX XX
Xxxxxx xxxxx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxx konzervantů x xxxx xxxxxxxxx systému, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, možností xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx doby xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx vědecké xxxxxxxxxx a údajů z výzkumu, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx xxxxxxx uvedených xxxxxx nutné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx přežití xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx inokulovaného xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx různých rozumně xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx růstu xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx xx dobu xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek distribuce, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx související s produktem, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a podmínkami xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx.