NAŘÍZENÍ XXXXXX (XX) x. 2073/2005
ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005
o xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx na xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx důvodům:
(1) |
Jedním ze xxxxxxxxxx cílů potravinového xxxxx xx xxxxxx xxxxxx ochrany xxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxx x nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx potravin (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx zdroj xxxxxxxxxx z xxxxxxxx x lidí. |
(2) |
Potraviny nesmějí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx či xxxxxxxxxx x množstvích, xxxxx představují xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 stanoví xxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx, podle nichž xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xx trh, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx veřejného zdraví x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx je vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx přijatelnosti xxxxxxxx x postupu xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx potravin xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx založených xx zásadách XXXXX x dalších opatření xx xxxxxxxx hygieny. Xx proto xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx postupů x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx limit, xxx jehož xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx nepřijatelně xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, pro xxx xxxx kritéria xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodržovat xxxxxxxxxxxxxxx kritéria. Xx xx xxxx zahrnovat xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x nápravných opatření x souladu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx xxxxx vhodné xxxxxxxx prováděcí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx metodám xxxxxxxxxx x případě xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx jednotek, xxxxx xxxx být x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx. Dále xx xxxxxx stanovit xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxx opatření, která xxxx být xxxxxxx x případě nesplnění xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxxx xxxxxxxx vymezujících xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může xxxx xxxx patřit xxxxxxxx xxxxxxx, hygieny, xxxxxxx x údržnosti xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx účelem ověření xxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxx xxxxxx a dobrých xxxxxxxxx podmínkách zvířat (3) xxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxx x x xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx s cílem xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x strategii Společenství xxx stanovení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx strategii xx xxxxxxxxx x přezkoumání xxxxxxxx x právních xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx (XXXXX) xxxxx dne 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx. Zdůraznil, xx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x formálního hodnocení xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zásad. Xx xxxxxxxxxx xx doporučuje, xxx mikrobiologická kritéria xxxx xxxxxxxx x xxxxxx ve xxxxxx x ochraně xxxxxx xxxxxxxxxxxx. SCVPH navrhl xxxx xxxxxxxxx opatření xx xxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx přezkoumaná xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx vydal zvláštní xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. X tomto xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx se xxxx xxx stanovilo udržování xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 XXX/x. Vědecký xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx stanovisku xx xxx 22. června 2000 souhlas. |
(11) |
Ve dnech 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxx x Vibrio parahaemolyticus. Xxxxx k xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxx jsou v xxxxxxxxxxx x dispozici, xxxxxxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx. Doporučil xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 xxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Norwalk („Norwalk-like xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X uvedeném xxxxxxxxxx xxxxx x závěru, xx běžné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx NLV xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx trvání xxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxx uplatňování xxxxxxxxxxxxx indikátorů se xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x oblastech xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx X. xxxx, a nikoliv xxxxxxx koliformní bakterie. |
(13) |
Dne 27. xxxxx 2002 xxxxxx SCF stanovisko x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Došel x závěru, že xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxx 92/118/XXX xx xxx 17. prosince 1992 o xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx předpisech xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X přílohy X xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx xxx o xxxxxxxxx původce, směrnice 90/425/XXX (5) xxxx x xxxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro salmonely. |
(14) |
Ve xxxxx 21.–22. ledna 2003 vydal XXXXX xxxxxxxxxx k X. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Ve xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx normy pro xxxxxxx produkt v xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx souvisejícího xxxxxx pro spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx snížení fekální xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx mohou xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxx veřejné zdraví, x xx xxxxxx xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx tyto xxxxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx VTEC xxxxxxxxx xxx xxxxxxx zdraví: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx upravené xxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx maso x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx a xxxxxxx x xxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx mléka, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx šťávy. |
(15) |
Ve xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx SCVPH stanovisko xx stafylokokovým enterotoxinům x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kritérií xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx měla xxx xxxxxxxxx x sýrů x sušeného xxxxx. |
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. dubna 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx syrové maso x některé xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x produkty xxxxxxxxxx xxxxxx vejce, nepasterizované xxxxx a xxxxxxx xxxxxxx x něj. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx také xxxxxxxxx semena x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx šťávy. Xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií bylo xxxxxxx xx základě xxxx schopnosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (EFSA) vydala xxx 9. září 2004 stanovisko k xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx x pokračovací xxxxxxxxx výživě. Došla x xxxxxx, že xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nejnebezpečnějšími xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx podmínky xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx je častější, xx xxxxx být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. EFSA doporučil xxxxxxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jejich xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxx. Kromě xxxxxxxxxxx xxxxx však xxxxx Enterobacteriaceae zahrnuje xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v prostředí xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx představovaly xxxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxx xx možné xxxxxx xxxxx Enterobacteriaceae x xxxxxxx sledování x x xxxxxxx jejich xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx na specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(18) |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx však Komise xxxxxx pokynem Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ a rovněž xxxxxx výborů SCVPH x XXX. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx specifikace Xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ryby x xxxxxxxx rybolovu. Xxxxxxx kritérií Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx potravin xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2004/41/XX xx dne 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx některé xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx potravin a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx produktů xxxxxxxxxxx původu xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x pro jejich xxxxxxx xx trh x xxxxxx xx xxxx směrnice Xxxx 89/662/XXX a 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx nutné xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx stanoviska xxxxxxxx xxxx. |
(20) |
Xx tohoto xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxxx Xxxxxx 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x měkkýšů se xxxxxxxxxx (7). Je proto xxxxx uvedené xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx k xxxx, xx rozhodnutí Xxxxxx 2001/471/XX xx xxx 8. června 2001 o xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx vnitropodnikové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x hygienických otázkách xxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxx xxxxxxx xx trh x xxxxxxxx 71/118/EHS x xxxxxxxxxxxx otázkách xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x jeho xxxxxxx xx xxx (8) se x xxxxxxx xx 1. ledna 2006 xxxxxxx, xx třeba xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx těla. |
(21) |
Producent xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx být produkt xxxxxxxxxx jako xxxxxx, xxxx by xxxx xxxxx jej xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle článku 3 směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX ze dne 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jejich obchodní xxxxxx a související xxxxxxx (9) se xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx potraviny, xxxxxx by xxx xxxxxx návodu xxxxxx xxxxx vhodným xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxx xx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx brát x potaz xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx odběru vzorků x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx vzorků x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxx prostředí může xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx x rámci xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxx xxxxxxx hygieny xxxx xxxxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx. V xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx četnost xxxxxx xxxxxx na xxxxxx Společenství, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx měla xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx jsou metody xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx používání těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x rovnocenným výsledkům. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vzorků. Xx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx plánů xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx indikátorových xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxx poskytují xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx xxxxx analyzovat xxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx tyto xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx nežádoucí vývoj xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx umožnit xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx tím, než xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x tomto xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx doplněna. Tento xxxxx zahrnuje xxxxxxx-xxxxxxxxx x metodický xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, změny xxxxxxxx zranitelných xxxxxxxxxxxx, xxxxx x možné xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik. |
(27) |
Zejména xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxxxx, jakmile budou xxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušné xxxxxxxxxx xxxxxx. Je xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxx mikrobiální nebezpečí, xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. |
(28) |
Xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx kontrol xxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x užitkových zvířatech x produktech x xxxx. Xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 2160/2003 xx dne 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx v xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx byla xxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx odpovídajících xxxxxxxx potravinového řetězce. Xxxxxxxx pro maso x xxxxxxx x xxx by měla xxxxxxx xxxxxxxxx zlepšení xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx prvovýroby. |
(29) |
V xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx členským státům xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxx umožní xxxxxxxxx xxxx přísná xxxxxxxx, xxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxx xxxxxx členského státu. Xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx skutečnost xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
(30) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx potravinový xxxxxxx x zdraví xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Předmět a xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx nařízení xxxxxxx mikrobiologická kritéria xxx některé xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx provádění xxxxxxxx x zvláštních xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx ověří xxxxx xxxxxxxx (ES) x. 882/2004, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx stanovená x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx právo xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx mikroorganismů, xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, x xx xxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx nejsou xxxxxxxx, xxxx x souvislosti x xxxxxxxx xxxxx.
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Definice
Xxxxxxx xx xxxx definice:
a) |
„mikroorganismy“ xx xxxxxx xxxxxxxx, viry, xxxxxxxx, plísně, xxxx, xxxxxxxxx prvoci, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx helminti x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vymezující xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx procesu xx xxxxxxx nepřítomnosti, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx na xxxxxxx množství xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, objemu, xxxxxx xx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx partie xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx na produkty xxxxxxx xx xxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx produkty xxxxxxx xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxx xxxxxx hygienu xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„partií“ xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx procesu xx xxxxxxxxx totožných okolností x xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx datu „xxxxxxxxxxx xx“, xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 x 10 směrnice 2000/13/XX; |
x) |
„potravinou xxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, která je xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx spotřebě, aniž xx xxxx xxxxx xx tepelně xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx či xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
h) |
„potravinou xxxxxxx xxx xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxx léčebné účely“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx Komise 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx, který/á xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx způsoby x xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx x xxxxx/x má xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xx xxxxxx xxxxxx xxx rozhodnutí x xxxxxxxx xxxxx xxxx materiálu nebo x procesu, xxxxx xxxx k xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxx, x xxxx jsou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx. Xxx xx tomu xxxxxxx x prostého xxxxxxxxxxx xxxxxx, kde xxxxx z členů xxxx xxxx xxxxxx xx stejnou pravděpodobnost xxxxxxxx do xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx získávání xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx I xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx odběru vzorků, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a pokyny xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X. Za xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx maloobchodu, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP spolu x xxxxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx podléhající jejich xxxxxxxx xxxx dodávány, xxxxxxxxxxxx a bylo x xxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx procesu; |
x) |
xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxx xx xxxxx dobu xxxxxxxxx xxxxxxxx mohla xxx dodržena xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx musejí v xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xx celou xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx xxxxxxx potravin xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx mohou xxxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Pokyny pro xxxxxxxxx těchto studií xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Provádění vyšetření xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx fungování xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx hygienické praxe x případě xxxxxxx xxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.
2. O xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx-xx xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx četnost odběru xxxxxx, přičemž v xxxxxxxx xxxxxxxxx odpovídá xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x správné xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx k xxxxxxx potraviny.
Četnost xxxxxx xxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxx povaze x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx nebude xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx vyšetření x xxxxxx vzorků
1. Analytické xxxxxx, jakož x xxxxx x metody xxxxxx vzorků x xxxxxxx I xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx pro zpracování xxxxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxx příslušná xxxxxxxx. Xxx tomto xxxxxx xxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx metoda použije xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx, které xxxxx představovat xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kojeneckou xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely xxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx představují riziko Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x rámci svého xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xx přítomnost bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Počet jednotek xxxxxx x plánech xxxxxx vzorků podle xxxxxxx X může xxx xxxxxx, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX.
4. Je-li xxxxxx xxxxxxxxx zvláště xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx stanovené v xxxxxxx I.
5. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx postupy xxxxxx xxxxxx x vyšetření, xxxxx xxxxx ke xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx xxxxxxxx, že tyto xxxxxxx poskytují přinejmenším xxxxxxxxxx záruky. Xxxx xxxx postupy xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx odběru vzorků x xxxxxxxxx analýz xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx alternativní xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxx, xxxxx i xxxxxxxxx xx jiné xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu.
Používání alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxx metody xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx X x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx stanoveného v xxxxx EN/ISO 16140 xxxx xxxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx si xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx 3, musejí xxx xxxxxx validovány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x jejich xxxxxxx xxxx povolit xxxxxxxxx orgán.
Xxxxxx 6
Požadavky xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx splněny xxxxxxxxx xx bakterie xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, masných xxxxxxxxxxxx x masných xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx upraveném xxxxx všech xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X, xxxx výrobce xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxxx xx trh xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx informoval x xxx, že xx xxxxx je xxxx xxxxxxxxx důkladně xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. ledna 2010 není označování xxxxx odstavce 1 x xxxxxxx masa, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Nevyhovující xxxxxxxx
1. Jsou-li xxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx vedle dalších xxxxxxxxxx opatření vymezených x xxxxxx postupech xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx spotřebitelů xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 až 4 xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx xxxx musejí xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx zjištění xxxxxxx nevyhovujících výsledků, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Mezi tato xxxxxxxx xxxxx patřit xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx potravin.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X kapitole 1 nevyhovující xxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx nebo partie xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx nesplňují kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx podrobeny xxxxxxx xxxxxxxxxx ošetřením, které xxxxxxxx xxxxxxx nebezpečí. Xxxx ošetření mohou xxxxxxxx pouze provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx použít x xxxxx xxxxxx, xxx x xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx x xx x xxxxx použití xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx hygienické xxxxx a xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx přílohy XXX xxxxxx X xxxxxxxx III bodu 3 nařízení (XX) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx smí xxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx použita xxxxx x xxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx (ES) č. 853/2004.
4. X případě nevyhovujících xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx přijmou xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Přechodná xxxxxxxx
1. Xxxxx xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx uděluje xxxxxxxxxx xx 31. prosince 2009 xxxxxxxxx odchylka, xxxxx jde o xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx x xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx x xxxxxxx upraveném stavu xxxxxxxxx xx vnitrostátní xxx xxxxxxxxx xxxxx.
2. Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx skutečnost oznámit Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxxx:
a) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx označování x zvláštního xxxxxxxx, xxxxx nesmí být xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle xxxxxxx XX oddílu I xxxxxxxx (XX) x. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx uvádění xx xxxxxx trh, x xxx produkty xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx v xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, xxx produkty, xx něž xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x uvedením xxxxxxxxxxx, xx je xxxxx xx před xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx se, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Salmonella xxxxx článku 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, pokud xxx x xxxx xxxxxxxxxx odchylku, xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx než xxxxx x pěti xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Xxxxxxx trendů
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx rizik.
Xxxxxx 10
Xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx pokrok, xxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy v xxxxxxxxxxx x údaje x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx kritéria x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x ohledem xx xxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxx salmonel.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx 93/51/EHS xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie.
Použije xx xxx dne 1. xxxxx 2006.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx státech.
X Bruselu xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1) Úř. xxxx. L 139, 30.4.2004, s. 1, opraveno x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 31, 1.2.2002, x. 1. Xxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, x. 1, opraveno x Xx. věst. L 165, 30.4.2004, x. 1.
(4) SANCO/1252/2001. Diskusní zpráva x strategii xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5) Úř. věst. L 62, 15.3.1993, s. 49. Směrnice naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxxx Komise (XX) x. 445/2004 (Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, x. 33, opraveno v Xx. věst. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7) Úř. xxxx. X 13, 21.1.1993, s. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48. Xxxxxxxxxx ve xxxxx rozhodnutí 2004/379/XX (Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 109, 6.5.2000, x. 29. Směrnice naposledy xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/ES (Xx. věst. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10) Úř. věst. L 325, 12.12.2003, x. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 55, opraveno v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12) Úř. věst. L 139, 30.4.2004, x. 206, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 229, 30.8.1980, x. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 91, 7.4.1999, s. 29.
XXXXXXX X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny
Kapitola 1. |
Kritéria bezpečnosti xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx výrobky |
2.4 |
Produkty xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx jatkách x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx polotovary k bakteriologickému xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx toxiny, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx xx kritérium xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g (5) |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx tím, xxx potravina xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1. ledna 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx sakazakii |
30 |
0 |
nepřítomnost x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx uvedené xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx techniky nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx počtu (MPN): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Histamin |
9 (17) |
2 |
100 mg/kg |
200 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx údržnosti |
||
|
Histamin |
9 |
2 |
200 mg/kg |
400 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku, xxxxx živých xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, xxx xx limit xxxxxxxx xx xxxxxx vzorek.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřované partie (19).
L. xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x pro zvláštní xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx není schopen xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x&xxxx;xx celou xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx všechny xxxxxxxx hodnoty poukazují xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx hodnota &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx v různých xxxxxxxxxxx potravin:
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx přítomnost příslušné xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Stafylokokové xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zjištěny x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx enterotoxiny xxxxxxxx v kterékoli jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx věku:
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Histamin v produktech xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx požadavky:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M nebo xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
počet xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
5,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx před chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 denní průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx upravená těla xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Salmonella |
50 (24) |
7 (25) |
nepřítomnost xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx a opatření xxxxxxxxxx bezpečnosti v hospodářstvích xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
||
X. coli (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 KTJ/g nebo xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx vyšetření xxxxxxx upravených těl, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a počet kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx v jatečně upravených xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx určena xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx se zhodnotí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k získání xxxxx xxxxxx x.
X. xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx mase, xxxxxxx polotovarech a mechanicky xxxxxxxxxxx mase (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M a zbývající zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx se více xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M. |
2.2 Mléko a mléčné xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán odběru xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx referenční metoda (31) |
Fáze, xx xxx se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx, xxxxx i jakosti xxxxxxx |
||
|
E. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku během xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a výběru xxxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
Zlepšení xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx zjištěny hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx být xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního procesu |
kontrola xxxxxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx jednotce xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx partie vyšetřena xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
E. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M. |
2.3 Vaječné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a prevence opětovné xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx výrobcích:
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných xxxxxx > M nebo xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx rybolovu
Kategorie potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx vzorků (39) |
Limity |
Analytická referenční xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
E. coli |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 KTJ/g |
ISO/TS 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx výrobcích x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx mezi m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více než x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (42) |
Fáze, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, xxxxxx surovin |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
E. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ovoci x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx šťávách (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx spotřebě):
— |
vyhovující, pokud xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x přípravu zkušebních xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx vzorků
Neexistují-li konkrétnější xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy XXX (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx) a pokyny Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, ovcí, xxx a koňovitých
Destruktivní x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx odběru xxxxxx, xxxxx míst xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx vzorků xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Xxxxx každého xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vzorky x&xxxx;xxxx xxxxxxx upravených těl. Xxxxx xxxxxx vzorků xx vyberou s ohledem xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v jednotlivých závodech.
Při xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx míst každého xxxxxxx upraveného xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx vzorky xxxxx odpovídající xxxxxx 20 cm2. Xxxxxxx-xx xx pro xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx vzorek, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 cm2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xx použije xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx abrazivní houbičky. Xxxxxx, x&xxxx;xxx se xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx nejméně 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx místo.
Jsou-li xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx upraveném xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx směsný xxxxxx.
Xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx xxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx namátkové xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx o přibližné xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků xxxx x&xxxx;xxxx ze xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx pokaždé xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx směsný xxxxxx xxx, aby xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx pokyny pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxxxxxx xxxxx xxx o místa xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx článku 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxx jatky xx xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx xxxx, masné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Den xxxxxx xxxxxx se každý xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx v týdnu.
U odběru xxxxxx mletého masa x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx jsou xx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx snížena xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx jsou xx třicet xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx vyhovující výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx tlumení salmonel x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšetření, xxxxx xxxxxxxxx xxxx uvedené xxxxxxxxxx. Xxxxxxx odběru xxxxxx může být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx programu tlumení xxxxxxxx prokáže, že xxxxxxx, která xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nízké xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx-xx xx následně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxxx jatky x&xxxx;xxxxxxxx, která vyrábějí xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx m nebo xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 xx x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx podmínek xxxxxxxx u těchto potravin xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx:
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx odstranění L. monocytogenes, xxxxx po xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx a nezpracované xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, nealkoholických xxxxxx, piva, jablečného xxxx, xxxx, lihovin x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx v lahvích xxxx baleních, |
— |
u cukru, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx a čokolády, |
— |
u živých mlžů. |
(5) Toto xxxxxxxxx platí, xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Provozovatel xxxx pro průběh xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které musejí xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxxxx 100 KTJ/g nebude xx konci doby xxxxxxxxx překročen.
(6) 1 ml xxxxxxx se naočkuje xx Xxxxxxx misku x&xxxx;xxxxxxx 140 mm xxxx na xxx Xxxxxxx xxxxx o průměru 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxx, xxx opustí bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx není xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx výrobek nepřekročí xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, výrobky x&xxxx;xX ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 xxx jsou xxxxxxxxxxx považovány za xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx opodstatněné, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx kategorie výrobků.
(9) Toto xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx prokázat, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné xxxx xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxx xxxxxxxxxx riziko xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx před xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, který xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, kdy xxx předpokládat nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx.
(13)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx xx al., X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx složený xxxxxxx x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb xxxxxx Xxxxxxxxxx, Clupeidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx odebrat jednotlivé xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovený x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;178/2002, xxxxx xxxxx xx má xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx partie.
(18) Literatura: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx in xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos X., Xxxxxx C., Xxxxx X., Bouquelet S., Xxxxxxxxx of xxxxxx xxxxxx xx determination xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx správného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx procesu.
(20) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 se m rovná X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx pouze xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodou. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota xx xxxxxxxx xxx, xx xx nejprve xxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxxxxx jednotlivého xxxxxxxx xxxxxxxxx, a poté xx xxxxxxxx průměr těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx se získá x&xxxx;10 po xxxx xxxxxxxx vzorkování podle pravidel xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx salmonely. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx být přezkoumána xx účelem xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx tímto xxxxxxxxx xxxxx členské státy xxxx regiony s nízkým xxxxxxxxxx salmonel používat xxxxx xxxxxxx x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx mleté xxxx xxxxxxxx na úrovni xxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(28) Tato xxxxxxxx xx vztahují xx mechanicky xxxxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zpracování x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx indikátor xxxxxx hygieny.
(34) U sýrů, xxxxx xxxxxxxxxxx růst X.xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx obvykle xxxxxxxx xx počátku xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx růst X.&xxxx;xxxx, xx to xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
XXXXXXX XX
Xxxxxx podle xx. 3 xxxx. 2 zahrnují:
— |
specifikace xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností produktu, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx systému, při xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx kontaminace x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a údajů x xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o jejich xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, které xxxxx xxxxxxxxx:
— |
prediktivní matematické xxxxxxxxxx xxx dotčenou xxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismu xxxx xxxx xxxxxx v produktu xx různých xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování, |
— |
studie x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx xx dobu xxxxxxxxx za rozumně xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Uvedené xxxxxx xxxxxxxx inherentní xxxxxxxxxxx související x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.