XXXXXXXX KOMISE (XX) x. 2073/2005
ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx (1), a xxxxxxx xx xx. 4 odst. 4 x článek 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx vysoký xxxxxx xxxxxxx veřejného xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx v nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx a stanoví xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hlavní xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x lidí. |
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxx toxiny xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx nepřijatelné xxxxxx xxx lidské xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na bezpečnost xxxxxxxx, xxxxx nichž xxxxxxxxx nesmí být xxxxxxx na trh, xxxx-xx bezpečná. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx potravinu, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx přispět x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x zabránit xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx harmonizovaná xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxx rovněž vodítkem xxx stanovení přijatelnosti xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx provádění postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxxxx především preventivním xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik a xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xx xxxxx použít xxx validaci a xxxxxxxxx postupů založených xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx limit, xxx xxxxx překročení xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx článku 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. To xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle hodnot xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx vyšetření x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu. Xx proto vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx analytických jednotek, xxxxx mají xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx vhodné stanovit xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x nichž xxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Mezi xxxxxxxx, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může mimo xxxx patřit kontrola xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 882/2004 ze dne 29. xxxxx 2004 x úředních xxxxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx právních předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx zvířat (3) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx zajistit, aby xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx rizik a x přiměřenou xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx provádět x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x distribuce xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Xxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx kritérií. Tato xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií. |
(9) |
Vědecký xxxxx pro veterinární xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zdraví (XXXXX) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 stanovisko x hodnocení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potravinářské xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx. Zdůraznil, že xx důležité, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x formálního hodnocení xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx ve xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. SCVPH xxxxxx xxxx xxxxxxxxx opatření xx doby, xxx xxxxx x dispozici xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx přezkoumaná xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. X tomto xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxx 100 XXX/x. Xxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx (XXX) s xxxxxx xxxxxxxxxxxx vyslovil xx xxxx xxxxxxxxxx ze xxx 22. xxxxxx 2000 souhlas. |
(11) |
Ve xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx XXXXX stanovisko x Vibrio vulnificus x Xxxxxx parahaemolyticus. Xxxxx x závěru, xx vědecké údaje, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pravidel xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe. |
(12) |
Ve xxxxx 30.–31. xxxxx 2002 xxxxx SCVPH xxxxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx Norwalk („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X uvedeném xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx jsou xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx či xxxxxxxxxxxxx NLV xxxxxxxxxxxx x že xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií jako xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x měkkýšů xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v oblastech xxxxx měkkýšů xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx X. xxxx, a xxxxxxx xxxxxxx koliformní bakterie. |
(13) |
Dne 27. xxxxx 2002 xxxxxx XXX xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelů. Xxxxx x závěru, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx II xxxxxxxx Xxxx 92/118/EHS ze xxx 17. xxxxxxxx 1992 o veterinárních x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx se xx ně nevztahují xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X xxxxxxx A xxxxxxxx 89/662/XXX, x xxxxx xxx o xxxxxxxxx xxxxxxx, směrnice 90/425/XXX (5) xxxx z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x považoval xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx xxxxx pro salmonely. |
(14) |
Ve xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 vydal SCVPH xxxxxxxxxx x X. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx svém xxxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx produkt x xxxxxxx XXXX X157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx přispět xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, x to včetně xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, x nichž xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hovězí xxxx x xxxxxxxx xxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxxx, mleté xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx a xxxxxxx x xxx, syrové xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx mléka, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx. |
(15) |
Xx dnech 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx stafylokokovým xxxxxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxxxx, xxxxxxx v xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx koagulázopozitivní stafylokoky x sýrech, v xxxxxxx mléku xxxxxxx xx zpracování x x sušeném mléku. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx pro stafylokokové xxxxxxxxxxxx měla být xxxxxxxxx x xxxx x sušeného mléka. |
(16) |
Ve xxxxx 14.–15. xxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx veřejné xxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ke xxxxxxxx xx syrova, syrové x nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx výrobky z xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x produkty obsahující xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx také xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx bylo xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x na xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxx BIOHAZ) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. září 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx rizikům x xxxxxxxxx x pokračovací xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx nejnebezpečnějšími xxxxxxxxxxxxxx x počáteční xxxxxxxxx výživě, xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě. Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx představuje xxxxxx xxxxxx, jestliže podmínky xx xxxxxxxxxxxx umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx častější, xx mohly být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. EFSA doporučil xxxxxxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x provádění xxxxxxxxx na jejich xxxxxxxxxx xx výrobním xxxxxxxxx i x xxxxxxxx produktu. Kromě xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx Enterobacteriaceae xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx x prostředí xxxxxx potravin, xxxx xx xxxxxxxxxxxxx nebezpečí xxx xxxxxx. Xxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxx Enterobacteriaceae x xxxxxxx xxxxxxxxx x x případě xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy. |
(18) |
Prozatím xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se velkého xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Zásady stanovování x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ x xxxxxx xxxxxx xxxxxx XXXXX x XXX. Byly xxxxxxxxxx xxxxxx specifikace Xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx sušeného xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x děti x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx x produkty xxxxxxxx. Xxxxxxx kritérií Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx díky xxxx, xx xx stanoví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je třeba xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx některé xxxxxxxxx potravin živočišného xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, kterou xx xxxxxxx některé xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx některých produktů xxxxxxxxxxx xxxxxx určených x xxxxxx spotřebě x xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx x kterou xx xxxx směrnice Xxxx 89/662/XXX x 92/118/XXX x xxxxxxxxxx Xxxx 95/408/XX (6), x rovněž xx nutné xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
(20) |
Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx včleněna mikrobiologická xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxxxx Xxxxxx 93/51/EHS xx dne 15. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx (7). Xx xxxxx xxxxx uvedené rozhodnutí xxxxxx. Vzhledem k xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. června 2001 x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx hygieny xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxx 71/118/XXX o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx xx trh (8) xx x účinkem xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická kritéria xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx by bylo xxxxx jej xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle xxxxxx 3 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2000/13/XX ze xxx 20. xxxxxx 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx x použití xxxx povinný údaj x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx by xxx xxxxxx návodu xxxxxx xxxxx xxxxxxx způsobem xxxxxx. Xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x vhodné xxxxxxxx odběru vzorků x vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx může xxx užitečným xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx x xxxxx xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx o potřebné xxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxx však xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzorků xx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx, zejména x xxxxx zajistit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxx Společenství. |
(24) |
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, a xxxxx xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx spjata xxxxxx referenční xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx možnost xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx metody, xxx xxxx metody xxxxxxxxxx, zejména xxx xxxxxxxxx metody, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx výsledkům. X zajištění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx vymezen xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx nutné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx plánů xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx, xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, že xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx tyto xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx nežádoucí xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku umožnit xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx xxx, než xx postup xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx třeba umožnit xxxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x tomto xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx by xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxxx vývoje x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářské xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podrobena xxxxxx xx xxxxxxxx. Tento xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx pokrok, xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx, změny xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx x možné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. |
(27) |
Xxxxxxx xx xxxxx stanovit xxxxxxxx xxx patogenní xxxx x živých xxxxxx, jakmile budou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx metody. Xx xxxxxx nutné xxxxxxxx xxxxxxxxxx metody pro xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. Xxxxxx parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, xx provádění xxxxxxxx kontrol může xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx rozšíření xxxxxxxx x xxxxxxxxxx zvířatech x produktech z xxxx. Xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 2160/2003 xx xxx 17. listopadu 2003 x xxxxxxx salmonel x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zoonóz xxxxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx přijata xxxxxx a účinná xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravinového xxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxxxx x xxx by xxxx xxxxxxx očekávané xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X xxxxxxx xxxxxxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx je vhodné xxxxxxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx naplňovat xxxx přísná xxxxxxxx, xxxxx pouze xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxx xxxxx xx trh xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx použití xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx skutečnost oznámit Xxxxxx a ostatním xxxxxxxx státům. |
(30) |
Opatření xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x souladu xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx řetězec x xxxxxx zvířat, |
PŘIJALA XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx nařízení xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx provádění obecných x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx ověří xxxxx xxxxxxxx (XX) č. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx stanovená v xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx dotčeno právo xxxxxxxxxxx orgánu provádět xxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření za xxxxxx průkazu a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx toxinů či xxxxxxxxxx, x xx xxx v xxxxx xxxxxxxxx procesů x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx podezření, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx dotčena xxxx xxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx týkající se xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x xxxxx směrnice Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Použijí xx xxxx xxxxxxxx:
x) |
„mikroorganismy“ se xxxxxx bakterie, viry, xxxxxxxx, plísně, xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx kritérium xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx či xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x/xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx jejich xxxxxx/xxxxxxxxxx na xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, objemu, xxxxxx xx xxxxxx; |
c) |
„kritériem xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, které xx xxxxxxxx xx produkty xxxxxxx xx xxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního procesu“ xx rozumí kritérium xxxxxxxxx xxxxxxxxxx fungování xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nápravná xxxxxxxx x cílem xxxxxx hygienu xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„partií“ se xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx produktů xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx totožných xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxxx produkčního xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxx předcházející xxx xxxx „xxxxxxxxxxx xx“, nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 9 a 10 xxxxxxxx 2000/13/XX; |
g) |
„potravinou xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx xxxx nutné xx tepelně xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
h) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx určená xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx směrnice Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx určenou pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely podle xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx rozumí soubor xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx, který/á xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx/x má xxxxxxxxxx informace x xxxxx xxxxx zkoumaného xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xx xxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxx x dotyčném xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx x procesu, xxxxx xxxx k xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx vzorek, x xxxx jsou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, z xxx xx xxxxxxx. Xxx je xxxx xxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxx xxxx dílů partie xx xxxxxxx pravděpodobnost xxxxxxxx xx vzorku; |
x) |
„dodržováním xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vyhovujících xx xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxx přílohy X xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx hodnot xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Obecné požadavky
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx potraviny xxxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx X. Xx xxxxx xxxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xx xxxxx fázích xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxxx, x rámci svých xxxxxxx založených na xxxxxxxx XXXXX spolu x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx podléhající xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxx x nimi xxxxxxxxxxxx xxx, že se xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx dodržena za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx za výrobu xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx dodržována příslušná xxxxxxxx. To se xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx spolupracovat.
Pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx být zahrnuty xx xxxxxx xxx xxxxxxxx praxi xxxxx xxxxxx 7 nařízení (XX) č. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxx
1. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx musejí při xxxxxxxx x ověřování xxxxxxxxx fungování svých xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. X xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, nestanoví-li xxxxx příloha X xxxxxxxx xxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx případech xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxx četnosti xxxxxxxxx x příloze X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Četnost xxxxxx xxxxxx může xxx xxxxxxxxxxxx povaze a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx ovšem nebude xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Zvláštní xxxxxxxxxx x provádění xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx
1. Analytické xxxxxx, xxxxx i xxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxx X xx xxxxxxx jako referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx se odebírají x xxxx x xxxxxxxx xxx zpracování xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxx xxxxx vzorků xxxxxxxx x zajištění xxxx, aby xxxx xxxxxxx příslušná kritéria. Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx ISO 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě, které xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx xxxxxx, musejí x xxxxx svého xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Listeria monocytogenes x xxxx a xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrábějící xxxxxxx počáteční xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx určené xxx xxxxxxx xx xxxxx měsíců xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx svého xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x zařízení xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx jednotek xxxxxx x plánech xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx X může xxx snížen, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx dokumenty x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx účinnými xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX.
4. Je-li účelem xxxxxxxxx zvláště xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx plány xxxxxx xxxxxx stanovené v xxxxxxx I.
5. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx tyto xxxxxxx poskytují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx na alternativní xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx procesu.
Používání alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx referenční xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx X x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx certifikovaná xxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx xxxxx jiných xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx přijatých xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x certifikované podle xxxxxxxxxxx 3, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx povolit xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Požadavky na xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx bakterie xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx spotřebě x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X, xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxxx xx trh xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxx, xx xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx důkladně xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. ledna 2010 xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 x xxxxxxx masa, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x drůbežího masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Nevyhovující výsledky
1. Xxxx-xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx stanovených v xxxxxxx X xxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xx 4 xxxxxx xxxxxx.
Kromě xxxx musejí podniknout xxxxxxxx ke zjištění xxxxxxx nevyhovujících výsledků, xxx xxxxxxxxx opětovnému xxxxxxx nepřijatelného xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Mezi xxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx xxxxxx uplatňovaných postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX a dalších xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X kapitole 1 xxxxxxxxxxxx výsledky, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx partie xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx zpět podle xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx uvedené xx xxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin, mohou xxx xxxxxxxxx dalšímu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxx xxxxxxx nebezpečí. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xx úrovni xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku xxxx partii xxxxxx x jiným xxxxxx, xxx k jakým xxxx původně xxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx použití nepředstavuje xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xxxx zdraví xxxxxx a že x tomto xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx hygienické xxxxx x že xxx povolil xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX xxxxxx X xxxxxxxx XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Salmonella smí xxx v potravinovém xxxxxxx xxxxxxx pouze x xxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x zařízeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) č. 853/2004.
4. X xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xx přijmou opatření xxxxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Přechodná odchylka
1. Podle xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxx nejpozději xx 31. prosince 2009 xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx xxxxxxxx v xxxxxxx upraveném xxxxx xxxxxxxxx xx vnitrostátní xxx xxxxxxxxx státu.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx skutečnost oznámit Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxxx:
a) |
zaručit, xxx xxxx používány xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx označování x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x identifikačním xxxxxxxxx xxxxx přílohy XX xxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 853/2004, s xxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx týkala pouze xxxxxxxxx produktů xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx trh, x xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze X; |
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx něž se xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx zřetelně xxxxxxxx x uvedením xxxxxxxxxxx, xx xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx tepelně xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, že xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx článku 4 x aby xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx shledána xxxxxxxxx xxxx xxx jedna x pěti xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy xxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musejí xxxxxxxxxx trendy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Zjistí-li xxxxx xxxxxx k xxxxxxxxxxxxx výsledkům, podniknou xxx zbytečného odkladu xxxxxxxxx opatření k xxxxxxx situace x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Přezkum
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx se vyskytující xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxx rizik. Xxxxxxx kritéria x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx salmonel v xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, prasat x xxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx pozorované v xxxxxxxxx salmonel.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Rozhodnutí 93/51/XXX xx zrušuje.
Xxxxxx 12
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx v platnost xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.
Xxxxxxx xx xxx dne 1. xxxxx 2006.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXX
člen Xxxxxx
(1) Úř. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 31, 1.2.2002, s. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx nařízení (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, x. 1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx v Xx. xxxx. X 165, 30.4.2004, s. 1.
(4) SANCO/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny x xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 62, 15.3.1993, s. 49. Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) č. 445/2004 (Xx. xxxx. X 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, s. 33, opraveno x Xx. věst. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7) Úř. věst. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8) Úř. xxxx. L 165, 21.6.2001, s. 48. Xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29. Xxxxxxxx naposledy xxxxxxxxx směrnicí 2003/89/XX (Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10) Úř. xxxx. X 325, 12.12.2003, s. 1.
(11)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 55, xxxxxxxx v Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 55.
(12) Úř. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206, xxxxxxxx x Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 229, 30.8.1980, x. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX I
Mikrobiologická xxxxxxxx xxx potraviny
Kapitola 1. |
Kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx a výrobky x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky |
2.3 |
Vaječné xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy/jejich toxiny, xxxxxxxxxx |
Xxxx odběru vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g (5) |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx xxx, xxx potravina xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xx xxxxxxx |
|||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 nepřítomnost x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
5 |
0 |
neprokázány xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx metoda referenční xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
X. coli (14) |
1 (15) |
0 |
při xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Histamin |
9 (17) |
2 |
100 mg/kg |
200 mg/kg |
HPLC (18) |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx živých xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx pro xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx L. monocytogenes, před xxx, než potraviny xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx je vyrábí, xxxxx není xxxxxxx xxxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ limit, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxx xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin:
— |
vyhovující, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx věku:
— |
vyhovující, pokud xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Histamin x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx z druhů xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx požadavky:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnota xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx se xxxx xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx m a M nebo xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu
2.1 Maso x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
3,5 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická hodnota |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx upravená těla xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
jatečně xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 denní průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota |
3,0 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx a přezkoumání procesních xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx, xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx a původu xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném místě xxxxxxx xxxxxxxxxx těla |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx těla xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, původu xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx biologické bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g směsného xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx |
XX/XXX 6579 |
jatečně xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v hospodářstvích xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx (27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx výběru a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo původu xxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
5 000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti výběru x/xxxx původu surovin |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují na xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxx se xxxxxx xxxxxxxx na směsné xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx skotu, xxxx, koz, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud je xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx m a M, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota &xx; X. |
Xxxxxxxxxx v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx se zhodnotí xxxxxxxx xxxxxxxxxx deseti xxxxxxxxxx k získání xxxxx xxxxxx x.
X. xxxx x&xxxx;xxxxx kolonií aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarech x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mase (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx c/n hodnot nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxx, xx niž se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx, jakož i jakosti xxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx procesu, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X.&xxxx;xxxx &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku během xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx příslušná xxxxxx xxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
Zlepšení xxxxxxx výroby; pokud xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 KTJ/g, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. coli &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního procesu |
kontrola xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 KTJ/g |
EN/ISO 6888-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx minimalizovat xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx partie vyšetřena xx E. sakazakii a bakterie xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx počáteční kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx účely xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx měsíců xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx určena x&xxxx;xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
X. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (ostatní xxxxxxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; M nebo se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky vyšetření xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx výrobcích:
— |
vyhovující, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx rybolovu
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx zjištěné hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M a zbývající xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx zbavených x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx více zjištěných xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, ovoce a výrobky x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx, výběru surovin |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx jednotku vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx v předkrájeném xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) a nepasterizovaných ovocných x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx vzorků
Neexistují-li xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx XXX (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Codexu Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků na xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx k bakteriologickému xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx x&xxxx;xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx a přepravu vzorků xxxx xxxxxxx v normě XXX 17604.
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx upravených xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx vyberou x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx technologii xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx míst xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx odpovídající xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x&xxxx;xxx xx odebírá vzorek, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx místo xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx vyšetření na xxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx abrazivní xxxxxxxx. Xxxxxx, z níž xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx nejméně 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx těle, xxxx xxxxxxxxxx se x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže
Pro účely xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10 g. Z vzorků kůže x&xxxx;xxxx ze xxx xxxxxxx upravených těl xx pokaždé xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx směsný xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx jde o místa xxxxxx xxxxxx, mohou xxx zahrnuty do xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx masa, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx xxxx, masné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx odeberou xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Den xxxxxx xxxxxx se xxxxx xxxxx mění, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx polotovarů pro xxxxx vyšetření na X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx xxxx xx xxxx xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx pro xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx snížena na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx třicet xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx vyhovující výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxx tehdy, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vyšetření, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxx více xxxxxxx, xxxxx se x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxxx, která xxxxx xxxxxxxx, vykazují nízké xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx-xx xx xxxx na xxxxxxx xxxxxxx xxxxx opodstatněné x&xxxx;xxxxxxx-xx to následně xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxxx jatky x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso a masné xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx množstvích, x&xxxx;xxxxxxxxx xx četnost xxxxxx xxxxxx vyňaty.
(1) n = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxxxxxxx m nebo xxxx mezi m a M.
(2) U bodů 1.1–1.24 xx x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyšetření podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx není xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx u těchto xxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx:
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx byly tepelně xxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx po xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ošetřeny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, nekrájené x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, nealkoholických xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxx, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx mlžů. |
(5) Toto xxxxxxxxx platí, xxxxx xx výrobce schopen xx xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx průběh xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx dostatečně xxxxx, xxx xxxxxxxx, xx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx konci xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx se xxxxxxxx xx Xxxxxxx misku x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx xx tři Xxxxxxx misky x&xxxx;xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxx tím, xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který je xxxxxx, xxxxx není xxxxxxx ke xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx údržnosti.
(8) Výrobky x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx aw ≤ 0,92, xxxxxxx s pH ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx pod 5 xxx xxxx xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx spadající do xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx kategorie xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx vztahuje xx mechanicky xxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx výrobků, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx schopen xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx doby xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx klíčení xxxx xxxxx vzorků, xxxxx xx xxxxx provést xx fázi, xxx xxx předpokládat nejvyšší xxxxxxxxxxxxxxx zjištění bakterií xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Xxxxxxxxxx xx al., J. AOAC Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(15) Směsný xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx Xxxxxxxxxx, Clupeidae, Engraulidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx maloobchodu je xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovený x&xxxx;xx.&xxxx;14 xxxx.&xxxx;6 nařízení (XX) x.&xxxx;178/2002, xxxxx xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx biogenic xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. J. AOAC Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Duflos X., Xxxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx X., Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx in xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and whiting (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx rovněž použít x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx XXXXX xxxx správného hygienického xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vzorek; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 se x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(23)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metodou. Xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota xx vypočítá xxx, xx xx nejprve xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx xx xxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 xxxxxx xx xxxxx x&xxxx;10 xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle pravidel xxx xxxxx vzorků x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx nařízení.
(25) Počet xxxxxx, x&xxxx;xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxx xxxxxxx dosaženého při xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx přezkumem xxxxx xxxxxxx státy xxxx xxxxxxx s nízkým xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx hodnoty x.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx mleté maso xxxxxxxx xx úrovni xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx 24 hodin.
(27) E. coli xxx slouží xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(28) Tato xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx oddělované xxxx (MOM) vyrobené xxxxxxxxxx podle xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxx, xxxxxxx hodnoty xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(30)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.2.7 xx m rovná X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx X.xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx obvykle xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx E. coli, xx xx obvykle xx xxxxx xxxxxx xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx xxxxxxx xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx enterotoxinů.
(36) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx složky.
(37) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx příslušné normy.
(39) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
XXXXXXX II
Xxxxxx podle xx. 3 xxxx. 2 zahrnují:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností xxxxxxxx, xxxx například pH, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx podmínek skladování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx kontaminace x xxxxxxxxx doby xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx dotčených mikroorganismů, xxxxx xxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx základě uvedených xxxxxx xxxxx, provede xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
— |
prediktivní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx mikroorganismy v daném xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx růst xxxx přežít x xxxxxxxx xx různých xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek skladování, |
— |
studie x xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek distribuce, xxxxxxxxxx a používání xxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxxxxx zohlední xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx s produktem, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx.