Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (EU) x. 101/2013

xx xxx 4. xxxxx 2013

x xxxxxxx kyseliny xxxxxx xx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

s xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 853/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (1), a xxxxxxx xx čl. 3 xxxx. 2 xxxxxxxxx nařízení,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (2) stanoví xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx vztahující xx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxx xxxxxxxx především x xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx „XXXXX“).

(2)

Nařízení (XX) x. 853/2004 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx se xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx znečištění produktů xxxxxxxxxxx původu xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx dotyčné xxxxx schváleno v xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx.

(3)

Xxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxxx (3) xxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxx provádění xxxxxxxx x zvláštních xxxxxxxxxxxx opatření xxxxx xxxxxxxx (XX) č. 852/2004. Stanoví, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx splňovaly xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4)

Xxx 14. xxxxxxxx 2010 Komise xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxx a xxxx.

(5)

Xxx 26. xxxxxxxx 2011 xxxxxx Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx jen „EFSA“) xxxxxxx stanovisko xxxxxxxx xx hodnocení xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx kyseliny xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální xxxxxxxxxxx x jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxx (ořezu) (Xxxxxxxxxx Xxxxxxx on xxx xxxxxxxxxx of xxx xxxxxx xxx efficacy xx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx surface xxxxxxxxxxxxx from beef xxxxxxxx, cuts xxx xxxxxxxxx) (4).

(6)

Xx svém stanovisku xxxxxx xxxx XXXX x xxxxxx, xx xxxxxxxx, xxx xxxxx xx x dekontaminaci xxxxxxx xxxxxxxx mléčná, xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx je xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx specifikacemi Xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Dále xxxx EFSA xxxxxx x závěru, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, kdy xxxx xxxxxxx žádné ošetření, xxxx ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, x že xx xxxxxxxxxxxxxxx, xx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx k xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(7)

Xxxx XXXX xxxxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx těchto xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx koncentraci xxxxxxxx mléčné, teplotu xxxxxxxx x další xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx účinnost xx xxxxxx dekontaminačního xxxxxxx. Xxxx XXXX ve xxxx xxxxxxxxxx dále xxxxxx k xxxxxx, xx z xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxxx xxxxx negativní xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxx.

(8)

Xxxxx xxxxxxxxxx EFSA xxxxxx zbytkové xxxxxxxx, xxxxx se x xxxxxxxxxxx s ošetřením xxxxxxxxx xxxxxxx vstřebá xx hovězího xxxx, xxxxxxxxxx 190 xx/xx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx považuje xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxx xxx žádný xxxxxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx produkt. Xxxxxxxx xxxxxxxx kyseliny mléčné xxxxxxx ke snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx v xxxxxxx xxxx přirozeně xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxxx žádné xxxxxxxxxxxx riziko. X xxxxxxxxx masných xxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx konzervace povoleny xxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxx xxxx xxxxx xx xxxxx používají xxxxxxx 20 000 mg/kg. Použití xxxxxxxx mléčné xxx xxxxx xxxxxxxxx povrchové xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxxxx xxxxx odlišuje xx jejího xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx přídatné xxxxx.

(9)

X ohledem xx xxxxxxxxxx XXXX a xxxxxxxx xx schopnosti xxxxxxxx mléčné zásadním xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx její xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Takovéto xxxxxxx xx xxxx xxxx podléhat xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx x jatečně xxxxxxxxxx xxx, jejich xxxxx xx xxxxxx x mělo xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x systémů založených xx XXXXX.

(10)

Xxxxxxxx Komise (XX) x. 231/2012 xx xxx 9. xxxxxx 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx XX x XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 (5), xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, x to xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxx čistotu x xxxxxxxxxx dalších nezbytných xxxxxxxxx.

(11)

Xxxxx xxxxxxxxxx EFSA xx xxxxxxxx mléčná xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx kontaminace x xxxxxxx upravených těl xxxxx xxxx xxx x souladu xx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx právními xxxxxxxx Xxxx. X xxxxxxx, xx se xxxxxxxx mléčná xxxxxxx xx snižování povrchové xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx, xxx taková kyselina xxxxxx xxxx x xxxxxxx xx specifikacemi xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) x. 231/2012.

(12)

Xxxxxxx kyseliny xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, jejich xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodržovat xxxxxxxxx právních xxxxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx potravin, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 852/2004, (XX) x. 853/2004 x (XX) č. 2073/2005, x xxxxxx xx xxx x xxxxxx případě xxxxxxxxxx xx xxxxxxx správné xxxxxxxxxx praxe xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx či xx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízení.

(13)

Xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx stanovené xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx Xxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxx současně x Xxxxxxxxxx parlamentu.

(14)

S ohledem xx xxxxxxxxxx, xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx x Xxxxxxxx parlament nevyjádřil x opatřením xxxxxxxxx, xxxx xx Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx jatek xxxxxxxx xxxxxxxx mléčnou xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx půlek xx xxxxxx x souladu x podmínkami stanovenými x příloze xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx státech.

X Xxxxxxx xxx 4. února 2013.

Xx Xxxxxx

Xxxx Manuel XXXXXXX

xxxxxxxx


(1)  Úř. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.

(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 1.

(3)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 338, 22.12.2005, x. 1.

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Journal 2011; 9(7):2317.

(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 83, 22.3.2012, x. 1.


XXXXXXX

XXXX X

Xxxxxxxx použití xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx jatek ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

1.

Xxxxxxx xxxxxxxx mléčné xx xxxx připravovat xxxxx x kyseliny mléčné, xxxxx xx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v nařízení (XX) x. 231/2012.

2.

Xxxxxxx xxxxxxxx mléčné musí:

x)

xxx xxxxxxxxxx pouze xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx (xxxxxx xxxxx Bubalus x Xxxxx), xxxxxx xxxxx xx xxxxxx, x xx na xxxxxx xxxxx;

x)

xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx při xxxxxxx 2–5 % roztoku xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx 55 °X;

x)

xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxx začleněny xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx HACCP x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v části XX.

3.

Xxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxx být aplikovány xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx znečištěním.

4.

Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčné nesmí xxxx k xxxxx xxxxxxxx fyzikální xxxxx xxxx.

XXXX XX

Minimální xxxxxxxx XXXXX a kontrolní xxxxxxxxx

1.

Xxxx xxxxxxxx roztoků xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx (XX) č. 2073/2005.

2.

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčné x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx, x xxxxx xxxxx HACCP, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx.

3.

Teplota xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx, x xxxxx plánu XXXXX, xxxxx sledována pomocí xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx.

XXXX XXX

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx provozující xxxxx, x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální kontaminace xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xx čtvrtí, musí x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx provozovatele potravinářských xxxxxxx, kteří ošetřená xxxxxxx xxxxxxxx těla, xxxxxx půlky xx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.