XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx se xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hodnoty pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXXXX XXXXXX,
s ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Definuje „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako soubor xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx určenému xxxxxxx. K rizikům xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Rizika xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxx podle definice x xxxxxxxx Rady (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci. |
(3) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx hmotností, xxxxx xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx vyskytujících xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx než 120 °C x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxxxxxx suroviny obsahují xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, brambory x xxxxxx zrna. |
(4) |
Vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx výrazně xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx k provedení xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, jež xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
(5) |
V roce 2015 xxxxxxx vědecká xxxxxx xxx kontaminující xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) stanovisko o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, že xx akrylamid xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx obava xxxxx spotřebitelů, ovšem xxxx jsou nejvíce xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx systém, prenatální x xxxxxxxxxxx vývoj x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx napříč xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxxx na xxxx karcinogenní účinky. |
(6) |
Vzhledem x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a povinných xxxxxxxx, xxxxx by xxxx xxx uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, xxx xxxxxxxx obsahují jeho xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004 musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx cílů xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx porovnávacích hodnot, xxxxxxx xxx provádění xxxxxxxxxxxx pravidel x xxxxxxx xxxxxxxx snížení xxxxxx xxxxxxxx určitým xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx měla xxx účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx ověřena xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy. |
(8) |
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách, a stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v uvedených xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a odborníky x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, měly by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx povolením xxxxxxx. |
(10) |
Porovnávací xxxxxxx jsou ukazateli, xxxxx se xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni při xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx měly xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx z databáze xxxxx, xxxxxxx xx xx xx xx, že x xxxxxx kategorie xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx snížit xxxxxxxx xxxxxxxxxx u 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Bylo xxxxx xx xxxxxx, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx konkrétní xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx potravin mohou xxxxxx xxxxxxxx výrobní, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx měl xxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx schopen předložit xxxxxx o tom, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s cílem xxxxxxxx xxxxx hodnoty x xxxxxx xx trvale xx xxxxxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx maloobchodu, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podniků. Xxxxx xxxx zmírňující opatření xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx vztahovat xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx uvedená xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx xxxxxxx vzorků x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx by xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a četnost xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro jejich xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx potraviny v oblasti xxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo přímo xxxxxxxx pouze místnímu xxxxxxxxxxx, jsou xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 882/2004 (5), xxx členské xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx být x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analytickými xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004. |
(15) |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx mělo xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx (EHS) x. 315/93. |
(16) |
Zavedení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx období, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxx působnosti
1. Xxxx jsou xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Unie x xxxxxxx potravin, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.
2. Potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx tyto:
x) |
hranolky, xxxx xxxxxxx (fritované) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx); |
x) |
xxxxx xxxxxx: xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. V této kategorii xx krekr trvanlivá xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
x) |
potraviny xxx xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.
2. Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx A přílohy XX.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx činnost v zařízeních xxx přímou kontrolou x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx obchodní xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx franšíza xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx pokynů provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, jenž xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.
4. Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx se použijí xxxx xxxxxxxx:
1) |
xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx trh“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 a 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření, a vycházejí xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx xxxxxx a analýza
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze X.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III a výsledky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 neprodleně xxxxxxxxxx opatření v souladu x xx. 2 xxxx. 4.
6. Odchylně se xxxxx článek xxxxxxxxxx xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, každé xxx roky x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx použitelnosti xxxxxx nařízení.
Přezkum porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se období xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu příslušnými xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost
Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Použije xx xx 11. dubna 2018.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Bruselu xxx 20. xxxxxxxxx 2017.
Xx Xxxxxx
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2) Nařízení Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 ze dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx se xxxxxxx postupy Společenství xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx v potravinách (Úř. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3) Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx dne 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a o zrušení xxxxxxxx Rady 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX a 2006/141/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
PŘÍLOHA X
XXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx zmírňující xxxxxxxx uvedená x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx s ustanoveními xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) č. 231/2012 (3).
I. VÝROBKY NA XXXX SYROVÝCH XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx brambor
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxx daný xxx výrobku x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, pro xxxx xxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx takové odrůdy xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx doby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx cyklu. |
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx přijatelnosti
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx svých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx k překročení xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor xxx xxxxxx dalších xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření, která xxxx být přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx akrylamid x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx a přeprava xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
U šarží xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx neklesne xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování. Tyto xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX BRAMBOROVÉ LUPÍNKY
Návrh xxxxxxxxx a procesu
1. |
Pro každý xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené teploty xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx vlhkosti xxx daný xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168 °C x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx technologie, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx co xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx a že xx xxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
Xxx xxxxx návrh xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx smažení, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, jak xxx xx reálně xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Minimální xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX Z BRAMBOR
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na redukující xxxxx. Xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx smažením xx použití xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx redukujících xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 středových xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx USDA Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx dané xxxxxxxxxxx. Případně xxx xxxxxxxx výslednou barvu xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx může být xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx roztokem xxxx xxxxxxxxx systémy, xx xxxxxxx xxxxxxx hlízy xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3. |
Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zbytky, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx specifických kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx specifikační xxxxxx xxx barvu hotového xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) zabarvení x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx tepelné xxxxxx. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx vody x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xx xxxxx se xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxxx. Xxx xx použít xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Je-li to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx specifikace pro xxxxxxxx xxxxx dosáhnout xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx přidání dextrózy xx xxxxxxxxxxxx xx xx následek xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx je pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými redukujícími xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxxxx uživatele xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx úpravy, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx všech obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy xxxx být x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxx budou xxx optimální senzorické xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), a že množství xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx uživatelům, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xx měli xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx operátory (např. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx barvami konečných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx zejména:
|
II. BRAMBOROVÉ LUPÍNKY, XXXXXX XX KREKRY XX XXXX TĚSTA X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX XXXX TĚSTA
Suroviny
1. |
Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx v dotčených výrobcích xxxx xxx xxxxxxxxx xxx nízko, xxx xxx je reálně xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx výrobků, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx zpracování xxxxx, xxxxxxxxx a obsah xxxxxxxx v hotovém xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx vyšší xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx prokazují, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí být xxxx xxxxxxxx analyzovány xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx nepřesahuje xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
3. |
U každého xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx, zda xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, je-li xx xxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx látky xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx pH:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx krekry xx xxxx těsta smaží, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx z fritézy, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx kontrol. |
6. |
Teplota oleje xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx být xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, obsah xxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx daný výrobek. Pokud xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx teplota xxxxx xxx 175 °C, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175 °C xxxxx xxxxxx velmi xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potřebným k dosažení xxxxxxxxxx expanze a textury xxxxxx xxxxxxx.) |
7. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx na xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx trouby/procesu xxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx na xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu s očekávanými xxxxxxx kvality x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx je na xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
10. |
Xxx xxxxx výrobek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx nebo pečení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx linku a konkrétní xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx kvalitu a bezpečnost xxxxxxxx, a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx a sušení. Obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být nižší xxx 1,0 %. |
III. JEMNÉ XXXXXX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx vztahují xx xxxxx pečivo, xxxx xxxx keksy, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, kornouty, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx výrobky, xxxx jsou xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx kategorii xx krekr trvanlivá xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx základem x&xxxx;xxxxxx xxxxx), např. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx látek xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx strany spotřebitelů. |
2. |
U výrobků, xxx to návrh xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx xxxxxx a med, xxxxxxxx xxxx neredukujícími xxxxx, xxxx. sacharózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ztráty xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace. |
3. |
Je-li xx xxxxxxxxx a možné, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX má xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx dovolují, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, zda xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mít vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx typy xxx xxxxxxxx různá xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx asparaginu xx xxxxxxx nejvyšší x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx klesá x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k dopadu složek x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx účinek xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx než xxx xxxxxxx teplotách x&xxxx;xxxxxx xxxxx jako xxxxx fruktózy). |
6. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx opatření. |
7. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx množství akrylamidu. |
8. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx výrobního xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, co xxxxxxx xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v kombinaci x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatřeními x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx mít xx xxxxxxxx organoleptické změny (xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx povrchu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx xxxxxxx potenciálně xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx mohou xxx xxxxxxx zpracovány xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx obilovin, xxxxxx, xxxxxx, sušené xxxxx xxxx.), xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx zpracování. |
6. |
V případě xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx k přípravě, xxx se xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné úrovni xxx xxxxxxxxxxxxx hodnotami. |
IV. SNÍDAŇOVÉ XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx účelem xxxxxxxxx použití správné xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx při xxxxxx nových xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx jakákoli xxxxx xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx ošetřených, xxxxxxx xxxxxx, jako xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní složky, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx podílu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxx ošetřených xxxxxx, xxxxx obsahují 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx opatření:
|
5. |
Xxxxx je xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, použijí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx je xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx nedojde x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx zbytkových xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx xxxxxx snídaňových xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx opatření a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxx xxxxxxx xxxxxx a delší xxxx ohřevu xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xx koncové tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx generovat xxxxx xxxxxxxx akrylamidu xxxxx opakovanou xxxxxxxx xxxxxxxxxxx krokům tepelného xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx posoudí xxxxx opakovaného xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
5. |
Xxx xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, zavedou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx postupy, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx a monitorování xxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX
Xxxxxxxxx
Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx kávových xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx na kávových xxxxxx typu Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. |
2. |
Řízení xxxxxxxx pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx součást xxxxxxx výrobní praxe. |
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx ošetření asparaginázou, xx-xx to možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX VÍCE XXX 50&xxxx;% OBILOVIN
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx praxe týkající xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.
Receptura
1. |
Vzhledem k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx je xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx vysoké xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx cílového xxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx nezbytných xxxxxxxxxxx (PNP) xxxx xxxxxxx správné výrobní xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx je-li xxxxx čekanky xxxxx xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, přidají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, např. xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx se prokázalo, xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx ke snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxx návrhu výrobku, xxxxxxx xxxxxxx surovinu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxx a glukóza x&xxxx;xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxx závislá xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx tepelně xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx dodavatelů, xxxxx xxxx schopni prokázat, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou proces xxxxxx xxxx, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, které xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených surovin x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx obvykle obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kukuřice x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx z obilovin xxxx vyšší množství xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx funkce (xxxxxx xxxxxx spojováním) –, xxxxx mohou xxxxxxx xxxx prekurzory xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx podíl tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy a ovoce xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, pokud x&xxxx;xxxxxxxx použití xxxxxxxxx xxxxxx hotový xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx teplot a dob xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx teploty xxxxxx, xxxx a množství přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahu xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxx jako účinné xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
1. |
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx děti xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, např. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx dodávány přímo xxxxxx producenty, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
5. |
Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Receptura
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx obilovinách a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zvolí xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx mají xx xxxxxxxx xxxxx obsah xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx cukry (např. xxx), xxxxx se xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx procesním xxxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx akrylamidu, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx tepelného xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx koncentrací akrylamidu xxxxx teploty ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx být xxxxxxxx do procesů XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx snížení xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx a na bázi xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx vyrovnaných hladin xxxx v půdě a zajištění xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxx xxxxx xxxxxx do světlejší xxxxxxxx xxxxx tak, xxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx tepelný xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. |
4. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků poskytnou xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx má xxx dopečen xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, pokud xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, což xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx než xxx vyšších xxxxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), pokud xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx xxxxx. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx množství fruktózy, xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
7. |
Xx snížení xxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, nařízení Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, směrnice 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (EU) x.&xxxx;231/2012 xx dne 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. L 83, 22.3.2012, s. 1).
(4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 o poskytování informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (ES) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;609/2013.
XXXXXXX II
ČÁST X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Při tepelné xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx pracovníky, kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
Xxxxxxx musí xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx opečené xxxxx, je-li xxxxx xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx chleba xxxxxxxxx k tmavé xxxxx. |
3. |
Xxx xxxxxxxx sendvičů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx vytvořená pro xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální kombinace xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx použití xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx výrobků se xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou úpravu. Výše xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxx pracovníky, xxxxx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XXXX B
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX V ČL. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX V ČÁSTI X
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx skladování poskytnuté xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X, |
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, že xxxxxxxxxx opatření jsou xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx porovnávací xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v dodávané xxxx xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx to xxxxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XXXXXXX XXX
XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX A ANALÝZU XXX XXXXXXXXXXXX UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
1. |
Vzorek xxxx xxx reprezentativní pro xxxxx, xx které xx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxxxxxxx reprezentativní odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro analýzu xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Typ xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a/nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx výrobků, které xxxx prokazatelně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx dostatečné údaje xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, s jakou xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx v laboratoři, xxxxx xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx harmonizovaným xxxxxxxxxx xxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx schválené xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře musí xxx xxxxxxx prokázat, xx mají xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx postupy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx v „Pokynech XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx správnost xxxxxxxxx xxxxxxxx vhodného xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx materiálu při xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx analýzy xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx výrobku (xxxx. xxxxx) nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a množstvím xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx a analýzu minimálně xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx odběr xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření proveditelná. |
2. |
Na xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx II xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vhodnou xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxx výrobku. Posouzení xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx očekáváno (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx analýzám, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu), xxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx provedou xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx dostupná xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota. To xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx reprezentativního xxxxxx vzorků a analýzy xx xxxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vyžádání xxxxxxxxxx analytické xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx překračujících xxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty.
(1) M. Xxxxxxxx xx al, Pure xxx Applied Chemistry, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx a R. Xxxx, Pure and Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
PŘÍLOHA XX
XXXXXXXXXXX HODNOTY XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx [μx/xx] |
||
Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě) |
500 |
||
Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx |
750 |
||
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx krekrů |
400 |
||
Křupavý xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx kategorie |
300 |
||
Pražená xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (rozpustná) xxxx |
850 |
||
Xxxxxxxx xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx xxxx děti, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3) |
40 |
||
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx než xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx otrubové xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx náhražky xxxx xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x konečném xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.