Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158

xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující opatření x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x významem xxx EHP)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,

s ohledem na xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxxx vysokou xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Definuje „hygienu xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx omezování nebezpečí x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx určenému xxxxxxx. X xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx potravina xxxxxxxxx nebezpečným xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Rizika pro xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Akrylamid xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx s nízkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx připravovány xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx vlhkosti. Xxxxx xx xxxxxxxx v pečených xxxx smažených potravinách xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx prekurzory, xxxx xxxx. obiloviny, brambory x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx množství akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx se xxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx orgány xxxxxxxxx států k provedení xxxxxxx xxxxx výroby x xxxxxxxxxx, jež používají xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení.

(5)

V roce 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinovém řetězci (xxxx jen „xxxxxx XXXXXX“) xxx Evropském xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, že xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx řadě každodenně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx jsou nejvíce xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Možné škodlivé xxxxxx akrylamidu na xxxxxxx xxxxxx, prenatální x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx hrozbu. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xxxxxx věkovými xxxxxxxxx poukazují na xxxxx x xxxxxxx na xxxx karcinogenní xxxxxx.

(6)

Vzhledem x xxxxxxx xxxxx s ohledem xx karcinogenní xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která xx xxxx xxx uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx podniky xx xxxxxx snížení množství xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, stanovením vhodných xxxxxxxxxxxx opatření. Množství xxxxxxxxxx xxx snížit xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího přístupu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx praxe a používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx postupy nezbytné xxx splnění xxxxx xxxxxxxxxxx za účelem xxxxxxxx cílů uvedeného xxxxxxxx x xxxxxxxx odběr xxxxxx x xxxxxxx podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úrovně xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx účelem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx měla xxx xxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Xx xxxxx vhodné xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx nařízení jsou xxxxxxxx na současných xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx množství akrylamidu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx dotčené xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx členských xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxxx by xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky a jiné xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xx použijí x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a vycházejí xx xxxxxxxxxx a výskytu u širokých xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx stanoveny xx nejnižší xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Porovnávací xxxxxxx by xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx se má xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx uplatněním xxxxxxx praxe xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx xx xxxxxx, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou v určitých xxxxxxxxx široké, x xx xxx konkrétní xxxxxxxxx x xxxxx takto široké xxxxxxxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uplatnění všech xxxxxxxxxxxx opatření. V těchto xxxxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Komisí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

(12)

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení a kteří xxxxxxxxx maloobchodní xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx vztahovat xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx podnicích xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx odběrem xxxxxx x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx xxxxxx a analýzu, xxxxx xx měli xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx jde x xxxxx vzorků, měly xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavky x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx analytické výsledky xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou xx xxxxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxxx, osvobozeni, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyžaduje xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx členské xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx krmiv x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx s úředními xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) č. 882/2004.

(15)

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx by xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93.

(16)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu, x xxxxx je vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva,

PŘIJALA XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Aniž jsou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Unie x xxxxxxx potravin, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 uplatnit xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x II xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx v odstavci 1 xxxx xxxx:

a)

xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx;

x)

xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx kaše);

x)

xxxxx pečivo: xxxxx, sušenky, suchary, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X xxxx kategorii xx krekr trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

ii)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx a obilné xxxxxxx určené pro xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxx definice v nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.

2.   Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 a kteří provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.

3.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx činnost x xxxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx provozují činnost xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx franšíza xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, jenž xxxxxxxxx xxxxxx potraviny xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.

4.   Při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx uplatněná zmírňující xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a geografické xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx trh“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„porovnávacími xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a vycházejí xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 vedou záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.

3.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 vedou xxxxxxx o uplatněných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v částech X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 provádí xxxxx vzorků x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX a výsledky xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx a analýzy ukazují, xx množství xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu stanovené x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx v souladu x xx. 2 xxxx. 4.

6.   Xxxxxxxx xx xxxxx článek xxxxxxxxxx xx provozovatele potravinářských xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených v části X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx množství xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx stanoveny x xxxxxxx XX, každé xxx xxxx x xxxxxx xx xxx xxx xxx dne použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx o výskytu xxxxxxxxxx z databáze xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost x xxxxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie.

Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Xxxxxx

předseda

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (EHS) x.&xxxx;315/93 ze dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinách (Úř. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)  Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).

(4)  EFSA Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů týkajících xx krmiv x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).

(6)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxxx účely a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a o zrušení xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/ES x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX a nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Úř. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Pokud xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, použijí xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx s ustanoveními xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 231/2012 (3).

I.   VÝROBKY XX XXXX XXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx odrůd xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, pro xxxx regionální podmínky xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx za podmínek, xxxxx jsou xxxxxxxxxx xx konkrétní odrůdu xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx doby x&xxxx;xxxxx skladovacího xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx pěstování, uskladnění x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx potravin. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve svých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx obsah redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a také xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx k překročení xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků přijmout xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx dalších dostupných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx akrylamid x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

Skladování a přeprava xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx xxx teplota xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxx xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx být xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx-xx xx povoleno, xxxx xxx za použití xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxx množství xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx skladování xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují podmínky xxxxxxxx brambor, xxxxx xxx o teplotu x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx tehdy, xxxx xxxx vnější xxxxxxx xxxxxxxxx nižší xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Pro xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené xxxxxxx xxxx být tak xxxxx, jak je xxxxxx xxxxx xx xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, v souladu s normami xxxxxxx a bezpečnosti potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx xx výrobce xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx brambor, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx vlhkosti xxx xxxx xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx je xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168 °C x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx údaje, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

3.

Xxx xxxxx návrh xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx smažení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx jen xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx výrobní xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými normami xxxxxxx a bezpečnosti potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx je xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Minimální xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX KRÁJENÉ XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx použitím xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. To lze xxxxxxx zkouškou smažením xx použití xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxx proužků xxxxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx XXXX Munsell xxxx xxxxxxxxxxxxx škál xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx barvu xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx hmotností xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxx špatných xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx nakrájení odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zbytky, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx xxxxx blanšírování xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx tepelné xxxxxx. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx xxxx a brání xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx dosažení zhnědnutí. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kontroly xxxxx. Xx-xx xx xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx specifikace xxx xxxxxxxx xxxxx dosáhnout xxxxxxx přidáním dextrózy. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx stejné xxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx pouze x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxx koncové xxxxxxxxx

1.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx spotřebitele xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx spotřebitelům (4).

Doporučené xxxxxx xxxxxxx úpravy xxxx xxx v souladu xx xxxxxxxxxxxxx zákazníků x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uživatele a musí xxx xxxxxxxxxx podle xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxxx), a že xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx nástroje xxx operátory (xxxx. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, a také xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx, křivky smažení, xxxxx xxx hodnocení xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí koncovým xxxxxxxxxx zejména:

udržovat xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220&xxxx;°X. Xxxxx teplotu lze xxxxxx xxx zapnutí xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx (např. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X xxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxx xx zlatavě žluté xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx v troubě xx 10 minutách xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx košík xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX LUPÍNKY, XXXXXX ČI XXXXXX XX BÁZI XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX XXXX XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bramborových xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx hodnota redukujících xxxxx v dotčených xxxxxxxxx xxxx xxx stanovena xxx xxxxx, jak xxx je xxxxxx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx navrhování a výrobě xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. množství bramborových xxxxxx v receptuře xxxxxxx, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx v hotovém xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx obsah xxxxxxxxxxxx cukrů vyšší xxx 1,5&xxxx;%, předloží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx obsah xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx překročí specifikované xxxxxxxx xxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx k zajištění xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

3.

U každého výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, zda xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx akrylamidu.

4.

V systémech xx xxxx mokrého xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, je-li to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx tyto xxxxx xxxxxx být xxxxxxxxxx xx svém xxxxxxxxxxx xxxxxx, to se xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxx (xxx xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx krekry xx xxxx těsta smaží, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx vlhkosti xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx jejich xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a textury xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud xx xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx výrobek xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx a vedou záznamy xx xxxxxx prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx xxx tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako je xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx.

9.

Xxxxx je xx xxxxx procesu pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx je nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

10.

Pro xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx bude xxxxxxxx xxx vysoko, xxx xxx je reálně xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx linku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO

Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx kapitole xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, kornouty, oplatky, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, jakož x&xxxx;xx neslazené xxxxxxx, xxxx xxxx krekry, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx z obilné xxxxx), xxxx. soda xxxxxxxx, žitné křupavé xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování výše xxxxxxxxx požadavků.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx množství xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx alternativními xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx například

a)

hydrogenuhličitanem xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a dihydrogenfosforečnany sodnými x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx variantami.

V rámci xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx použití xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový obsah xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx umožňuje, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx sirupy a med, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, je-li xx možné x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxx totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx a barevné xxxxxxx.

3.

Xx-xx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění potenciálu xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zohlední xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX xx jen xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx účinek xx xxxxxxxx akrylamidu.

4.

Pokud xx xxxxxxxxxx výrobku dovolují, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx typicky nejvyšší x&xxxx;xxxx a postupně xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném výrobku, x&xxxx;xxxxxxx složky, které xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (např. xxxxxx pražené xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx xxxxxxx teplotách x&xxxx;xxxxxx xxxxx jako xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxx týkající xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx organických xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx hladin xX, co xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatřeními x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx času a teploty, xxxxx xx nejefektivnější xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zvýší xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx v oblasti bezpečnosti xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx konečného xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx velikost x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx konkrétního xxxx výrobku, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx potenciálně xxxx x&xxxx;xxxxxx množstvím xxxxxxxxxx z důvodu xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx jemného xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx.), xxx xx xx následek xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích budou xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxxxxxx hodnotami.

IV.   SNÍDAŇOVÉ XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány přímo xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx správné aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže při xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, xxx xx xx možné, a přihlédnou x&xxxx;xxxx, že jakákoli xxxxx xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, suchých xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní složky, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu stanovenou x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

xxxxxxxx rejstříku xxxxxxxx složek,

provedení xxxxxx xxxxxxxxxx a/nebo xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které zvyšují xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx je xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx to, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx chuť xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují akrylamid.

2.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx ohřevu generují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx řídit teploty xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimálního xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx koncové xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx výrobky: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků, 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx tepelně upravených x&xxxx;xxxxxxxx procesu, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx lisovaných výrobků,

přímo xxxxxxxxxxx výrobky: 0,8 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků;

pečené výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx výrobků,

plněné xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x u extrudovaných xxxxxxx,

xxxx xxxxxx: 1 g/100 g u výrobků xxxxxxx upravených v dávkovém xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx generovat xxxxx xxxxxxxx akrylamidu xxxxx opakovanou xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx eliminují.

5.

Aby se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx složení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Robusta xxxxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Arabica.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx zajistili minimální xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu.

2.

Řízení xxxxxxxx pražení xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx nezbytných xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx součást xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx ošetření xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX VÍCE XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, kde jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti a procesní xxxxxx (tvorba xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, jiné xxxxxx, xxxxx povedou k nižším xxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxxxx při vysoké xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tvorbu akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx výrobní xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50 % XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx pozdní a nadměrné xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě je-li xxxxx čekanky xxxxx xxx 100&xxxx;% a vyšší xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx složky, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xx prokázalo, xx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin výrobce.

VIII.   SUŠENKY XXX MALÉ DĚTI X&xxxx;XXXXXXXXX XXX KOJENCE (5)

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské praxe xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků provádí xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxx návrhu výrobku, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx a asparagin.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx poskytne xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje xxxxxxxx xxxxxxxx nízkého xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxx závislá xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených surovin x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx akrylamidu než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx posuzování xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub z obilovin xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek spojováním) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx teploty ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx musí být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v některých xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení teplot x&xxxx;xxx ohřevu, a proto xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX MALÉ XXXX (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX A NA XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx xxxx zvolí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, např. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx jsou zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx požadavky, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx při opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx kupních smluv xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavky, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxxxx xxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx náchylné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že přijali xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a složek xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Receptura

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx akrylamidu.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx mají co xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx před xxxxxx tepelného ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx úsilí o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Toho xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxx xxxx každým xxxxxx xxxxxxxxx ošetření x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx a na bázi xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx správné praxe xxx opatřeních xx xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx houbových infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání výrobků

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxx xxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx barvy xxx, xxx se xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxx k pečení xxx xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx zařízeních, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx mohou xxxxxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx to xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx pražených spíše xxx nižších xxx xxx xxxxxxx teplotách.

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících hydrogenuhličitan xxxxxx (E503), xxxxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx a nakolik xx xx xxxxx. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx nahrazení xxxxxx z invertního cukru x&xxxx;xxxx, které xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx fruktózy, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx obsahem vlhkosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx a procesu.


(1)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) č. 1333/2008 xx dne 16. prosince 2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (EU) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v nařízení (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.


XXXXXXX XX

ČÁST A

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx výrobky z brambor xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxxx brambor x xxxxxx obsahem cukru, xxxx-xx k dispozici a je-li xx slučitelné s požadovaným xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx. X xxxxx ohledu musí xxx zjištění xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx proběhnout xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Brambory musí xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx:

S výjimkou xxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxx hranolky xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx možné x xxxxx xx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx vodě xxxxxxx po xxxx 30 xxxxx až xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx vodě.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx po dobu xxxxxxxx minut. Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx v čisté vodě.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx brambory xxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx oleje x xxxx xx xxxxxxx, xxxxx umožňují rychlejší xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx teplotách. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xx konzultován x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx olejů x xxxx xx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx odstranění.

Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, aby provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používali xxxxxxxx vodítka xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Xx vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xx-xx xx možné x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

xxxxx xxxxxxxx těsta xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx,

snížení xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx úpravy.

Xxxxxxx musí xxx pečeny do xxxxxxxxx xxxxxxxx barvy x xx zapotřebí xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx opečení x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx povahou chleba xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx.

3.

Při xxxxxxxx sendvičů provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx na optimální xxxxx. Xx vhodné, xxx xx při xxxxxx specifických výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx množství xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxx xxxxxxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX B

XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX PROVOZOVATELI POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI X

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx výrobky xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx v příloze X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx pokyny týkající xx skladování xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

xxxxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx postupy x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Pekařské výrobky

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotových xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx porovnávací xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx množství xxxxxxxxxx v dodávané xxxx xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx nemusí xxx xxxxx u všech xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx poskytnuto xxxxxxxxxx.


XXXXXXX XXX

XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků

1.

Vzorek xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ze které xx odebírán.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx na přítomnost xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx reprezentativní xxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Typ xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx podobnými složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx mají xxxx aspekty xxxxxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Monitorovací xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxxxx potenciál xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, s jakou xxxx daný xxx xxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx harmonizovaným xxxxxxxxxx pro zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx schválené analytické xxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx xxxxxxx řízení xxxxxxx v chemických analytických xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx vhodného xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx analýzu akrylamidu xxxx být x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pracovních xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx v tomto xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx matricových nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx mez xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (XXXx)

0,66xxxx XXXX, xxx xx odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx;&xxxx;125 μg/kg: ≤ xxx pětiny xxxxxxxxxxx xxxxxxx (nicméně xxxx xxxxx méně xxx 20 μg/kg)

Pro xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx výrobku (xxxx. xxxxx) nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx mezi vlastnostmi xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx řízené množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ročně. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx potenciál xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxx a analýza xx xxxxxxxxx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

Xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě II xxxx.&xxxx;1 této xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxx výrobku. Xxxxxxxxx xxxx xxx opakováno, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx akrylamid xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx porovnávací hodnotu), xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxx dostupná xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém výrobku xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vyžádání xxxxxxxxxx analytické výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx poskytnuty xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx al, Pure xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


PŘÍLOHA XX

XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx tyto:

Potravina

Porovnávací xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě)

500

Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx krekry

Jiné bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta

750

Měkký xxxxx

x)

Xxxxxxxx chléb

50

b)

Měkký xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

100

Xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx xxxx)

xxxxxxx z otrub x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx výrobky (1)

300

výrobky x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx špaldy, xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;(1)

150

Xxxxxxx a oplatky

350

Krekry x&xxxx;xxxxxxxx bramborových krekrů

400

Křupavý xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx ostatním xxxxxxxx xxxx kategorie

300

Pražená xxxx

400

Xxxxxxxxx (rozpustná) káva

850

Náhražky xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx ze xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3)

40

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3)

150


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx otrubové xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.