Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE (XX) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

s ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx čl. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx. Xxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské spotřebě x xxxxxxxxxxxx k jejímu xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx látkám, xxx xx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx kontaminující xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci.

(3)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, v určitých xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx v pečených xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, brambory x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxx doporučení Komise 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx k provedení xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení.

(5)

X xxxx 2015 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinovém xxxxxxx (xxxx jen „komise XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (dále jen „xxxx“) stanovisko x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx předchozí xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxxxx xxxxxxx riziko xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ve xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxx xx tato xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxxxx věkovou xxxxxxxx xx xxxxxxx tělesné xxxxxxxxx. Možné xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx systém, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx vývoj x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx dietární xxxxxxxx xxxxxxxxxx napříč věkovými xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx účinky.

(6)

Vzhledem x xxxxxxx xxxxx s ohledem xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a povinných xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx snížení množství xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních bodů (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx postupy nezbytné xxx splnění úkolů xxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx snížení úrovně xxxxxxxx určitým xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx xx měla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy.

(8)

Xx xxxxx vhodné zavést xxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, a stanovit xxxxxxxx xxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx z příslušných xxxxxx členských států. Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxxx xx xxx xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx použity v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx u širokých xxxxxxxxx xxxxxxxx. Měly xx xxx stanoveny xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx z databáze xxxxx, xxxxxxx xx xx xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx uplatněním xxxxxxx praxe snížit xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % výroby x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx xx xxxxxx, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx xx měl xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o tom, že xxxxxxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx nižší hodnoty x xxxxxx na xxxxxx xx snižující přítomnost xxxxxxxxxx v potravinách.

(12)

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx provozu. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx zásobováni, xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx, protože uvedená xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx použití je x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu akrylamidu xx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo přímo xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx odběru vzorků x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxxx podniků vyžaduje xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx pravidelně prováděly xxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx vzorků a analýzy xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx s úředními kontrolami xx xxxx xxx x xxxxxxx s postupy xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (XX) x. 882/2004.

(15)

Pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx zváženo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (EHS) x. 315/93.

(16)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx stanovená tímto xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx ustanovení xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x II xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:

a)

hranolky, jiné xxxxxxx (fritované) výrobky x xxxxxxxxxx bramborové xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx;

b)

xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx);

x)

xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, suchary, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, oplatky, lívance x xxxxxx, xxxxx i krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

ii)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

potraviny pro xxxx děti x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx na trh xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2 a kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity a/nebo xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, uplatní xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx A přílohy XX.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx součást xxxx franšíza většího, xxxxxxxx propojeného provozu x xxxxx xxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx dodává xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v části X xxxxxxx XX.

4.   Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a upraví procesy x xxxxxxxx x xxxxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx trh“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ stanovené x xxxxxxxx 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx vzorků x xxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků uvedení x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx vlastní xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 3 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xx účelem určení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III a výsledky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx výsledky xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.

6.   Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o uplatnění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, každé xxx roky x xxxxxx xx xxx let xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Přezkum porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx z databáze úřadu xxxxxxxxxx xx období xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx příslušnými xxxxxx a provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v platnost xxxxxxxx dnem po xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Použije xx xx 11. dubna 2018.

Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v celém rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Xxxxxx

předseda

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (XXX) x.&xxxx;315/93 ze xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, kterým se xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)  Doporučení Komise 2013/647/XX xx xxx 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).

(4)  EFSA Journal 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx dne 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx životních xxxxxxxxxx xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)  Nařízení Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 609/2013 xx dne 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxxx xxxxx a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Rady 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX a nařízení Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)  Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady a požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX I

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx látek, použijí xx xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX NA XXXX SYROVÝCH BRAMBOR

Výběr xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxx daný xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx regionální xxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a po dobu xxxxxxxxxx stanovenou pro xxxxxxxxx xxxxxx. Uskladněné xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx optimální xxxx x&xxxx;xxxxx skladovacího xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zpracování xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx svých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx brambor xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx k překročení xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, mohou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor při xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx toho, aby xxx xxxxxxxxx v konečném xxxxxxx přítomen na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxx xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx taková, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v důsledku xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx brambor, xx-xx xx povoleno, xxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx být množství xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry x&xxxx;xxxx sklizně.

3.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx xxxxx používaný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx zajištěno, že xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx musí být xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Pro každý xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx na výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx xxxx výrobek.

2.

V případě, xx je teplota xxxxx xx smažení xx výstupu z fritézy xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx údaje, xxxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a že xx xxxxxxxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx obsah xxxxxxxx xx smažení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx reálně možné xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti nesmí xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx použijí třídění xxxxx xxxxx (xxxxxxxx x/xxxx opticko-elektronické) prováděné xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx brambory xxxxxxxxx xx redukující xxxxx. Xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx smažením xx xxxxxxx xxxxx xxxx ukazatelů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx barev xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx barevné specifikaci xx použití barevné xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx kalibrovaných xxxx xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx změřit xxxxxxxxxx vybavením (xxxx. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Toto xxxxxxxxxx může xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxxxx nezralé hlízy xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx nakrájení odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proužky xxxxxxx xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim blanšírování xxxxx specifických xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) zabarvení x&xxxx;xxxxxxxx bramborových výrobků xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx hladinu pH xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx xx xxxxxxx použití redukujících xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx zhnědnutí. Xxx je xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx tak, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Je-li xx xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx přidání xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx stejné barvě, xxxxx je pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx tepelné úpravy, xxxxxxx specifikují dobu, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx spotřebitele xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uvedeny xx xxxxx obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx být v souladu xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx zajištěno, xx výrobky xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx metody tepelné xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx množství xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou spotřebiteli, xx by měli xxx x&xxxx;xxxxxxxxx nástroje xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X x&xxxx;xxx xxxxxxx trouby 180–220&xxxx;°X. Xxxxx teplotu xxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxx, horkovzdušnou xxxxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X xxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx uvedených na xxxxx v závislosti na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx zlatavě žluté xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx doby xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx dobu xxxxxxx xxxxxx, aby xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx košík xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx z důvodu delší xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX XXXXXX XX XXXX TĚSTA X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX XXXX TĚSTA

Suroviny

1.

Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků specifikují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bramborových xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx xx reálně xxxxx, s přihlédnutím ke xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, další xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx v hotovém xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx je obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx, které xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená v příloze IV.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx být xxxx použitím xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, xxxx xxxxxxxxxx, aby bylo xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx specifikované xxxxxxxx.

2.

Xxxxx dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukru, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

3.

U každého xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu.

4.

V systémech na xxxx xxxxxxx těsta xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxxxxxx xx svém zmírňujícím xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx (pro xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx se xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx krekry na xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx smažení pro xxxxx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota xxxxx xx výstupu z fritézy xxxx xxx xxx xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality a bezpečnosti xxxxxxxx a s přihlédnutím k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx fritézy, xxx xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx.

Xxxxx xx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx velmi xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.)

7.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx teploty xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xx výstupu z pečicí xxxxxx a vedou záznamy xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx být tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxx xxxxxx, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx na xxxxx procesu pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

10.

Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx kvalitu x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, a s přihlédnutím k teplotě xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být nižší xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx vztahují na xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, cereální tyčinky, xxxxxx, kornouty, xxxxxxx, xxxxxxx a perník, jakož x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx krekr trvanlivá xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na udržování xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx výrobního procesu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx množství hydrogenuhličitanu xxxxxxxx nebo jeho xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx nebo

b)

hydrogenuhličitanem xxxxxx a dihydrogenfosforečnany sodnými x&xxxx;xxxxxxxxxxx kyselinami nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicích xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (chuť, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový obsah xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx a med, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít xx xxxxxxxx xxxxx totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx a barevné xxxxxxx.

3.

Xx-xx xx efektivní x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zohlední xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx xxxx vysokým xX má jen xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx účinek na xxxxxxxx akrylamidu.

4.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx jakákoli změna xxxx xxx vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx typy zrn xxxxxxxx různá xxxxxxxx xxxxxxxxxx (množství asparaginu xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, pšenice, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx pražené xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxx opatření.

7.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx týkající xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

8.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx organických xxxxxxx xx výrobního procesu xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, co xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx opatření xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx výrobků x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx času a teploty, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti bezpečnosti xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx konkrétního xxxx výrobku, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx jemného xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx několikrát (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx obilovin, ořechy, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků návrh xxxxxxx a postupů xxx, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxx xx xxx k pečení xxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx k přípravě, xxx xx zajistilo, xx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, kde xx xx možné, a přihlédnou x&xxxx;xxxx, xx jakákoli xxxxx bude xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx dopadu na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx ošetření.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední podíl xxxxxxx ošetřených, suchých xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx překročí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

4.

U tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx kilogram (μx/xx) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx auditu xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx dodavatel xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný čas, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx snížila xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu účinku xx xxxx xxxx xxxxxx aktivity xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx kompatibilní s požadavky xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid.

2.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx vyšší xxxxxxx ohřevu x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu xxx xxxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx xxx zhoršení xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxx vysokých koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimálního obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx tepelné xxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx výrobky: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx procesu, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků;

pečené výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upravených v dávkovém xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx v pufovacím xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx akrylamidu xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování xxxxx xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx xx xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků postupy, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX

Xxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx vezmou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx než výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx předpokladů (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx výrobní praxe.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx ošetření xxxxxxxxxxxxx, xx-xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx to xxxxx, jiné xxxxxx, xxxxx povedou k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx vysoké xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, aby xxxxx xxxxx čekanky xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dusíku.

Receptura

Nejsou-li náhražky xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx xx-xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx složky, např. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO KOJENCE (5)

V případě xxxxxxxxx zemědělství, kde xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxxxxxxx ke snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx asparaginázu použít xxxxxxx, xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx zpracování xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx surovinu x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx poskytne xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx cukrech x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx možnosti xxxxxxxx nízkého xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxx získávány xx xxxxxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou proces xxxxxx xxxx, aby xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Receptura

1.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu než xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxx, xxx xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx funkce (xxxxxx xxxxxx spojováním) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx podíl tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a ovoce xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků změří xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxx, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx chuti, textury, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx kritických xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx řízení množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx proces xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx teplot x&xxxx;xxx xxxxxx, a proto xx uplatní.

IX.   KONZERVOVANÉ POTRAVINY XXX MALÉ XXXX (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX A NA XXXX ŠVESTEK) (6)

1.

Při výrobě xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx xxxx zvolí xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, jako xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx množstvím asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx požadavky, xxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx od dodavatelů, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a složek xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx týkajících xx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx založené xx xxxxxxxxxxx obilovinách a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx odrůdy xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx), které se xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxx xxxx xxxxx xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx akrylamidu ve xxxxxxx před xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření x&xxxx;xx něm.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx koncentrací akrylamidu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx a tyto provozní xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxxx příkonu xx xxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx bázi xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx dotčených potravin.

X.   CHLÉB

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě a zajištění xxxxxxx aplikace dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx účelem zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx xxx xxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx snížila xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx kvasu/droždí, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx příkon xxxxxxxxxxxx xxxxxxx a doby xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx možné.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, xxxxx má xxx dopečen xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, pokud xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx ořechů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx nižších xxx xxx xxxxxxx teplotách.

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nahradí xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (X503), xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx možné. Xx xxxxxxxx xxxxxxxxx nahrazení xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, obsahu xxxxxxxx a procesu.


(1)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, směrnice 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a nařízení (XX) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) č. 1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16).

(3)  Nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (ES) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.

(6)  Podle definice x&xxxx;xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX XX

XXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, JEŽ XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor:

Xxxxxxx xx odrůdy xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx cukru, xxxx-xx k dispozici a je-li xx slučitelné x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx být xxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx xxx zjištění xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx proběhnout xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Brambory xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx vyšší než 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx smažení:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle pokynů xxx xxxxxxxx úpravu, xxxx xxx pro xxxxxx hranolky přijato xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx snížení xxxxxx cukru, xxxxx xx xx xxxxx x xxxxx xx to xxxxxxxxxx s požadovaným potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx po dobu 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx smažením xx proužky xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx proužky xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, a proto xx xxxxxx brambory xxxxxxxxxxx, je-li to xxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx výrobků x xxxxxxx:

Xxxxxxx se xxxxx x xxxx na xxxxxxx, xxxxx umožňují xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx nižších xxxxxxxxx. Xxxxx nejvhodnějších xxxxx x xxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx olejů.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °C x x xxxxxx xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx na bezpečnost xxxxxxxx.

Xxxxxxx olejů x xxxx xx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemných xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx odstranění.

Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používali xxxxxxxx vodítka xxx xxxxx, která poskytují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy a nízkých xxxxxxxx akrylamidu.

Xx vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx xx xxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx fermentace xxxxx/xxxxxx,

obsah xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx a prodloužení doby xxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým xxxxxxxx xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx.

3.

Xxx xxxxxxxx sendvičů provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxx, xxx se xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodítka pro xxxxx xxxxxxxxx pro xxxx specifické xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Výše xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx ohledně optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ BÝT XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX V ČÁSTI A

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx výrobky xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

pracují xx xxxxxxxxxxxx provozními xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx toho, že xxxxxxxxxx opatření jsou xxxxxx pro udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Xxxxxxxx výrobky

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monitorují xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx ověření xxxx, že xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx účinná xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod porovnávací xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx kávě xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx s přihlédnutím k tomu, xx to xxxxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech směsi x xxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx xx dodavatelem poskytnuto xxxxxxxxxx.


PŘÍLOHA XXX

XXXXXXXXX NA XXXXX XXXXXX A ANALÝZU XXX MONITOROVÁNÍ UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx které xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. že xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Typ xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kde mají xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx výrobku. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, s jakou xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx musí být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx vhodných xxxxxxxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx záštitou XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx musí xxx schopny prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx postupy xxxxxx kvality. Xxxxxxxx xxxxxx postupů xxxx xxxxxxx v „Pokynech XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx to xxxxx, xx třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx akrylamidu xxxx xxx v souladu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pracovních xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx uvedené v tomto xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx xxx detekce (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (XXXx)

0,66xxxx XXXX, xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx xxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx hodnotu &xx;&xxxx;125 μg/kg: ≤ xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxx méně xxx 20 μg/kg)

Pro xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx výrobku (xxxx. xxxxx) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx procesními xxxxxxxxx a množstvím akrylamidu xxx xxxxxxxx statistickou xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx vzorků

1.

U výrobků, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

Xx xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, korigovaný xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx hodnotu nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx očekáváno (s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxx analýzám, ale xxxxxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provedou xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx dostupná xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx být prokázáno xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xx zavedení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření.

V.   Poskytování xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z analýz xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. U výrobků xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu musí xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Applied Chemistry, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx and Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


PŘÍLOHA XX

XXXXXXXXXXX HODNOTY XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx tyto:

Potravina

Porovnávací xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě)

500

Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx krekry

Jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx

750

Xxxxx xxxxx

x)

Xxxxxxxx chléb

50

b)

Měkký xxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

100

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx)

xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx v pufovacím dělu

300

pšeničné x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx z kukuřice, xxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx a rýže (1)

150

Sušenky a oplatky

350

Krekry x&xxxx;xxxxxxxx bramborových krekrů

400

Křupavý xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx podobné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (rozpustná) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx xx xxxxx obilovin x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx malé děti, xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx a malé xxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné než xxxxxxxxx cereálie a/nebo xxxx než xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx xx náhražky xxxx xx směsi xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.