Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx s významem xxx XXX)

XXXXXXXX KOMISE,

x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

s ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ochrany xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dochází xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebezpečným látkám, xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx kontaminující xxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx Rady (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx chemickým xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx sloučenina s nízkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx vzniká z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, v určitých xxxxxxxxxxx, jsou-li připravovány xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx na sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx prekurzory, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, brambory x xxxxxx zrna.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx množství akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxx než množství xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx kategorii xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX (3) příslušné orgány xxxxxxxxx států k provedení xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx uvedeného doporučení.

(5)

X xxxx 2015 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx kontaminující xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „komise XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx jen „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx úřad xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx ve xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx řadě xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, týká xx xxxx obava xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx skupinou xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx akrylamidu na xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx stávajících xxxxxx xxxxxxxx expozice xxxxxxxxxx xx hrozbu. Stávající xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poukazují na xxxxx x xxxxxxx xx xxxx karcinogenní účinky.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu s ohledem xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, xxx xxxxxxxx obsahují jeho xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx snížit xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx s článkem 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx úkolů xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeného xxxxxxxx x xxxxxxxx odběr xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx stanovení xxxx, xxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx, xxxxxxx xxx provádění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx výskyt xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx souladu s porovnávacími xxxxxxxxx by měla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx náchylné k tvorbě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx pro snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a prokázalo xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího ovlivnění xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých konzultacích x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx členských xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a jiných xxxxx, xxxx by xxx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky a jiné xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx stanoveny xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx měly xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx x xxxxxxxx úřadu, xxxxxxx se má xx xx, xx x xxxxxx kategorie potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx praxe xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % výroby x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx na vědomí, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx by xxx xxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx být Komisí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách.

(12)

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx provozu. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx zásobováni, by xx měla xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx je x xxxxxx xxxxxxxxx uskutečnitelné.

(13)

Účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx xx měla být xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Xx vhodné xxxxxxxx požadavky xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx vzorků, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx jejich xxxxxx reprezentativní. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, protože xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx podnik neúměrně xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx kontrolami xx měly být x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004.

(15)

Pro xxxxxxxx xxxxxxxx stanovených xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx zváženo stanovení xxxxxxxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxx potravinách v souladu x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93.

(16)

Zavedení xxxxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx se použijí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx xxxx xxxxxxx platná ustanovení xxxxxxxx předpisů Xxxx x xxxxxxx potravin, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx xxxxxxxx a uvádějí xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxx X x II xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx tyto:

x)

xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (fritované) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lupínky x xxxxxxxxx xxxxxxx;

b)

xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, krekry x xxxx xxxxxxxxxx výrobky z bramborového xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx);

x)

jemné pečivo: xxxxx, xxxxxxx, suchary, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx chleby x xxxxxxxx xxxxxx. V této xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

xx)

xxxxxxxxx (rozpustná) xxxx;

x)

xxxxxxxx kávy;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx děti x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx a malé děti xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx xx odstavce 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx dodávají pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xxxxxxxx 2, kteří xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx přímou xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx obchodní xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx většího, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx provozu x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, jenž xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X přílohy XX.

4.   Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx x xxxxxx procesy x xxxxxxxx s cílem dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „provozovatel potravinářského xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx trh“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx zkušeností x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

Xxxxxx 4

Xxxxx vzorků x xxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx o uplatněných zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x B přílohy XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 neprodleně xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.

6.   Xxxxxxxx xx xxxxx článek nevztahuje xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovených x xxxxx X xxxxxxx II.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, každé xxx roky x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx nařízení.

Xxxxxxx porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx o výskytu xxxxxxxxxx z databáze xxxxx xxxxxxxxxx xx období xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu příslušnými xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

V Bruselu xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Xxxxxx

předseda

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (EHS) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)  EFSA Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) č. 882/2004 xx dne 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx týkajících xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx xxx 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx a malé děti, xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx stravy xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx a o zrušení xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX a 2006/141/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx zásady a požadavky xxxxxxxxxxxxx práva, zřizuje xx Evropský xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx týkající xx bezpečnosti potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, s. 1).


PŘÍLOHA X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx zahrnují xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) a (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Xxxxxx (XX) č. 231/2012 (3).

I.   VÝROBKY XX XXXX XXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxx pro daný xxx výrobku a u nichž xx xxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a asparagin, pro xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx xx podmínek, xxxxx xxxx použitelné xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxx, uskladnění x&xxxx;xxxxx zpracování xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx týkajících xx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx přítomen xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

Skladování x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx skladovací xxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, aby xx xxxxxxxxxxxxxx sládnutí xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, je-li xx povoleno, xxxx xxx za xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů v bramborách xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx sklizně.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx o teplotu x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx vnější xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování, xxx xxxx zajištěno, že xxxxxxx xxxxx přepravy xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Pro xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené teploty xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx je výrobce xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx brambor, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, velikost xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx cukru, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx teplota xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx technologie, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx v hotovém výrobku xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

3.

Pro xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, xxx xxx xx reálně xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků po xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx (xxxxxxxx x/xxxx opticko-elektronické) prováděné xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX Z BRAMBOR

Návrh xxxxxxxxx a procesu

1.

Před použitím xxxx být brambory xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. To xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx: indikativní zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx barevné specifikaci xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx USDA Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pro dané xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx výslednou xxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxx. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Toto xxxxxxxxxx může být xxxxxxxxx průchodem xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx systémy, xx xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx nakrájení odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx zbytky, xxx xx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim blanšírování xxxxx specifických kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx specifikační limity xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx úpravě. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxxxxx vody x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx xx xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx činidla xxx dosažení zhnědnutí. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kontroly xxxxx. Xx-xx xx xx xxxxxxxxxxxx zapotřebí, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xx xx následek nižší xxxxxxxx akrylamidu v konečném xxxxxxx upraveném xxxxxxx xxx stejné xxxxx, xxxxx je pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro tepelnou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx spotřebitelům (4).

Doporučené xxxxxx tepelné úpravy xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx zákazníků x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a musí xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx tak, xxx xxxx zajištěno, xx výrobky xxxxx xxx xxxxxxxxx senzorické xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx množství xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou spotřebiteli, xx xx xxxx xxx k dispozici nástroje xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vybavení (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx doporučí xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx při xxxxxxx teplotu xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X a při xxxxxxx trouby 180–220&xxxx;°X. Xxxxx teplotu xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx úpravu (např. xxxxxx, horkovzdušnou xxxxxxx) xx správnou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X xxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx zlatavě xxxxx xxxxx,

xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx výrobky x&xxxx;xxxxxx xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx celkové xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx menšího množství xxxxxxx, xxx jaké xx xxxxxxx xx xxxxx, zkrátit xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xx zamezilo nadměrnému xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx košík xx značky xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxx z důvodu xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX VÝROBKY XX XXXX XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx výrobek provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků specifikují xxxxxx hodnoty redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být stanovena xxx xxxxx, jak xxx je xxxxxx xxxxx, s přihlédnutím xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v receptuře xxxxxxx, xxxxx možná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, další xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx, které xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx použitím xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx obsah xxxxx nepřesahuje xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx částečné xxxxxxxxx bramborových xxxxxx xxxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx mokrého těsta xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx synergické xx xxxx zmírňujícím xxxxxx, to se xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxx (xxx xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxx),

xxxxxxxx soli.

5.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx krekry xx xxxx xxxxx smaží, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, tyto xxxxxxx xxxxxxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota xxxxx xx výstupu z fritézy xxxx být xxx xxxxx, jak xx xxxxxx možné xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx fritézy, typ xxxxxxx, obsah xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175 °C xxxxx jejich velmi xxxxxx xxxx smažení x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.)

7.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx pečou, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx výrobek xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx a vedou xxxxxxx xx účelem prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, jak xx xxxxxx možné na xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím k relevantním xxxxxxxx, xxxx je xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx nebo pečení, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx je xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx a sušení. Xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxx, jako xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. V této xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx a macesy.

Agronomie

V případě smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění použití xxxxxxx praxe při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx receptury x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx výrobního procesu xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxxxxxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a okyselovadly xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kyselinami xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx zvažování provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx xxxxxxx uvedených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, xxx ovlivňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx strany xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx to xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, nahradí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, je-li xx xxxxx a při xxxxxxx faktu, xx xxxxxxxxx fruktózy nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z důvodu ztráty xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace.

3.

Je-li xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx v recepturách s vysokým xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx účinek xx xxxxxxxx akrylamidu.

4.

Pokud to xxxxxxxxxx výrobku xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mít xxxx xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx typy zrn xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, kukuřice x&xxxx;xxxxxxx je ho x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k dopadu složek x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx zvýšit xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx účinek nemají, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (xxxx. xxxxxx pražené xxx xxxxxxx xxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx fruktózy).

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření.

7.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx od xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za následek xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx výrobního xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, xx nejvíce xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, změna xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxx příkon, tj. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvýší xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx s přihlédnutím k dosažení xxxxxx kvality výrobků, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx budou xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx nových výrobků xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx výrobku, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx výrobku potenciálně xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z důvodu působení xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx používané xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx.), což xx xx následek zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx, xxx xxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze IV. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx nepoužijí spálené xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx zpracování.

6.

V případě xxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxx xx xxx k pečení xxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx za účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx ochranu plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než výrobky x&xxxx;xxxxxxx, žita, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx a rýže při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že jakákoli xxxxx xxxx mít xxxxx na výrobní xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, jako xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx sušené x&xxxx;xxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:

zavedení xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx analýz,

zajištění, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, neprováděl xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx ve xxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx je xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx účinku xx xxxx xxxx xxxxxx aktivity zbytkových xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx xxxxxx snídaňových xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní s požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx ohřevu generují xxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx bez zhoršení xxxxx, textury, barvy, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti výrobku.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vysokých koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxxxx minimálního xxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx výrobky: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx;

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx v pufovacím dělu.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxx, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou expozici xxxxxxxxxxx krokům tepelného xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx zpracování xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování xxxxx xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, zavedou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků postupy, xxxx xxxx např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxxxx, že výrobky xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxx xxxx Robusta xxxxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx nezbytných předpokladů (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx to možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX VÍCE NEŽ 50&xxxx;% OBILOVIN

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx akrylamidu než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx tam, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx dopad xx xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx v bodě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (tvorba hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, použijí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx je xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx xxxxxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx cílového chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx být zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, aby během xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx dusíku.

Receptura

Nejsou-li náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě je-li xxxxx čekanky xxxxx xxx 100 % x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, např. xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx xx prokázalo, xx xxxx účinné xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být zahrnuto xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX XXX KOJENCE (5)

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné xxxxx xxx opatřeních na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx asparaginu v moučných xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx to možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, xxxx. vzhledem x&xxxx;xxxxxxxxxx xx zpracování xxxx xxxxxx výrobku, xxxxxxx moučnou surovinu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx receptury xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících cukrech x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx bude závislá xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby tepelně xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx získávány xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

4.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, aby xx zajistilo, xx xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx ke xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vezmou v úvahu, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory xxx tvorbu akrylamidu, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx a suchých xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx uvedených xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx procesů XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx v některých xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx může být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx jsou zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx správné aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné fytosanitární xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavky, které xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx pyré použity xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx akrylamidu.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx dodavatelů, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací hodnoty xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Receptura

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxxxxx v dotčených xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx založené na xxxxxxxxxxx obilovinách a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx odrůdy xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají co xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, jako xxxx redukující cukry (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx z organoleptických důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx funkcím (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx mohou xxxxxxx xxxx prekurzory xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxx generuje/které generují xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx úsilí x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx x&xxxx;xx něm.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx snížení xxxxxxxxx příkonu za xxxxxx snížení obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx s nízkou xxxxxxxxx a na xxxx xxxxxxx neovlivnilo mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx se snížila xxxxxx xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx příkon xxxxxxxxxxxx teploty x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx nejvíce xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xx xxx dopečen doma, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx mohou xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, xxxxx xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx pražených xxxxx xxx xxxxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx glukózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), xxxxx xx xxxxx výrobku xxxxxxxx a nakolik xx xx xxxxx. To xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx sirupem.

7.

Ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx a procesu.


(1)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Rady 2001/112/XX a nařízení (ES) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16).

(3)  Nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 ze xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) č. 1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX XX

XXXX A

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxx-xx x xxxxxxxxx a je-li xx slučitelné x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx dosaženo. X xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx nejvhodnějších xxxxx xxxxxxx proběhnout xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx 6 °X.

Xxxx procesem xxxxxxx:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx xxxxxxxx úpravu, xxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx přijato xxxxx z následujících opatření xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxx x xxxxx xx xx xxxxxxxxxx s požadovaným potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx dosaženo:

Oprání x xxxxxxxx xx xxxxxxx vodě xxxxxxx xx xxxx 30 xxxxx xx dvou xxxxx. Xxxx xxxxxxxx xx proužky opláchnou x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx se proužky xxxxxxxxx x xxxxx vodě.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, a proto xx xxxxxx brambory xxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx.

Xxx smažení xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx se oleje x xxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx smažení xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx je xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx případě xx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemných xxxxxx x xxxxxx, za účelem xxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxx tepelné xxxxxx hranolků xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, xxxxx poskytují xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy a nízkých xxxxxxxx akrylamidu.

Xx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx připravují, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx to xxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx hygienu:

prodloužení xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

xxxxx xxxxxxxx těsta xxx xxxxxx výrobku s nízkým xxxxxxx vlhkosti xxxx xxx optimalizován,

snížení xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx úpravy.

Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx opečené xxxxx, je-li xxxxx xxxxx xxxxx výsledkem xxxxxxx opečení x xxxxxxxxx xx specifickým složením xx xxxxxxx chleba xxxxxxxxx x xxxxx kůrce.

3.

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx sendviče byly xxxxxxx xx optimální xxxxx. Xx xxxxxx, xxx se xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx pro xxxx specifické typy xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle pokynů xxx tepelnou úpravu.

Výše xxxxxxx vodítko pro xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX X

ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX V ČL. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI A

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobky xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx provozovatelů potravinářských xxxxxxx, xxxxx provedli xxxxxxx zmírňující opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx I.

2.   Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx skladování xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx dodavateli xxxx xxxxxxxxx v příslušných zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx standardní xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx pro udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monitorují xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotových xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx zmírňující xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby množství xxxxxxxxxx v dodávané kávě xxxx nižší, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx to xxxxxx xxx možné x xxxxx xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX III

POŽADAVKY XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX MONITOROVÁNÍ XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx xxxx xxx reprezentativní xxx xxxxx, ze které xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxx reprezentativní xxxxx xxxxxx a analýzu svých xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. že xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota.

3.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx podobnými xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, návrhem xxxxxxx x/xxxx procesními xxxxxxxxxx, xxx mají xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx upřednostní takové xxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxxxx potenciál xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx na xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx posouzení xxxxxxxx xxxxxxxxxx a pravděpodobnosti, x&xxxx;xxxxx xxxx daný xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, xxxxx xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx jsou x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx způsobilosti (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) xxxxxxxxxxxx xxx záštitou XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx schválené xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx interní postupy xxxxxx xxxxxxx. Příklady xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx analýzy používaná xxx analýzu akrylamidu xxxx xxx v souladu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx xxx xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (XXXx)

0,66xxxx RSDR, xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx xxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx kvantifikace (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx pětiny porovnávací xxxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxx 20 μx/xx)

Xxx porovnávací xxxxxxx ≥&xxxx;125 μg/kg: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu minimálně xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají potenciál xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx s vyšší xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx.

2.

Xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě XX xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vhodnou xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxx opakováno, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, který by xxxx xxxx ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

IV.   Zmírňování

Pokud analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx nepřihlížející x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx akrylamid xx xxxxxx množství, než xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z analýz xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. U výrobků překračujících xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxx poskytnuty xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Thompson xx al, Pure xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx and Xxxxxxx Chemistry, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


XXXXXXX IV

POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx tyto:

Potravina

Porovnávací hodnota

[μg/kg]

Hranolky (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)

500

Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta

750

Měkký xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx chléb, xxxx než pšeničný xxxxx

100

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx)

xxxxxxx z otrub x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx v pufovacím xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, pšenice špaldy, xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;(1)

150

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

350

Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx podobné ostatním xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx xx xxxxx obilovin x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx malé xxxx, xxxxxx příkrmy xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3)

40

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3)

150


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx cereálie a/nebo xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x největším množství xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx hodnota, xxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxx kávy xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.