XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2017/2158
xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,
kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx EHP)
XXXXXXXX KOMISE,
s ohledem xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx spotřebitele x xxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Rizika xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) a jako takový xx xxxxxxxxx rizikem x xxxxxxxxxxxx řetězci. |
(3) |
Akrylamid xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx hmotností, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx z přirozeně xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx, v určitých xxxxxxxxxxx, xxxx-xx připravovány xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °C x xxxxx vlhkosti. Tvoří xx xxxxxxxx v pečených xxxx xxxxxxxxx potravinách xxxxxxxx na sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx zrna. |
(4) |
Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxx xxx výrazně xxxxx xxx xxxxxxxx xx srovnatelných xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení. |
(5) |
X xxxx 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx v potravinovém xxxxxxx (xxxx jen „xxxxxx XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Na základě xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx skupinách. Xxxxxxxx x xxxx, že xx xxxxxxxxx vyskytuje x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx tato xxxxx xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx skupinou xx základě tělesné xxxxxxxxx. Možné xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx systém, prenatální x xxxxxxxxxxx vývoj a mužskou xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx hrozbu. Stávající xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx poukazují na xxxxx s ohledem xx xxxx karcinogenní xxxxxx. |
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx konzistentních x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která by xxxx být xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniky za xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx x xxxxxx přítomnost akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Množství xxxxxxxxxx xxx snížit xxxxxxxxxxxxxxx zmírňujícího xxxxxxxx, xxxxxxxxx prováděním xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx splnění úkolů xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeného xxxxxxxx x xxxxxxxx odběr xxxxxx a analýzu podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Za xxxxxx xxxxxxxx souladu s porovnávacími xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků a analýzy. |
(8) |
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, a stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v uvedených xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích a prokázalo xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx ovlivnění xxxxxxx a mikrobiální bezpečnosti xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států. Xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, měly xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x xxxx xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx povolením použití. |
(10) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou ukazateli, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx být xxxxxxxxx xx nejnižší přiměřeně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by měly xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xx xx xx, že x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx uplatněním xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u 10 % – 15 % výroby x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx na xxxxxx, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx měl xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předložit xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx být Komisí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx trvale xx snižující přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(12) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx typicky provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří jsou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, by xx měla xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx pro větší xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxxxx uskutečnitelné. |
(13) |
Účinnost xxxxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx xx měla být xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Je xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx a analýzu, xxxxx xx měli xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud jde x xxxxx xxxxxx, měly xx xxx stanoveny xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, aby xxxx zajištěno, že xxxxxxx analytické xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo přímo xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx podnik xxxxxxxx xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx zajištění dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx členskými státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx kontrolami xx xxxx být x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004. |
(15) |
Pro xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx vstupu tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) č. 315/93. |
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xx vhodné xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx stanovená tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva, |
PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxx působnosti
1. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx a uvádějí xx trh potraviny xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx v příloze IV.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx tyto:
x) |
xxxxxxxx, jiné xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx bramborové lupínky x xxxxxxxxx brambor; |
x) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, krekry a jiné xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx); |
x) |
xxxxx pečivo: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, lívance x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx kategorii xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx základem x xxxxxx xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
h) |
xxxxxxxxx pro xxxx xxxx a obilné xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx a malé xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx opatření
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx maloobchodu, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx A přílohy XX.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xxxxxxxx 2, kteří xxxxxxxxx činnost x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx ochrannou xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X přílohy II.
4. Xxx xxxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx se použijí xxxx definice:
1) |
definice xxxxx „xxxxxxxxx“, „provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx xxx“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 a 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx k ověření účinnosti xxxxxxxxxxxx opatření, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx kategorií potravin. |
Xxxxxx 4
Xxxxx vzorků x xxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na seznamu x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících opatřeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených v částech X x X přílohy XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.
6. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx nevztahuje xx provozovatele potravinářských xxxxxxx uvedené x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx v části X xxxxxxx II.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx množství akrylamidu
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxx akrylamidu v potravinách, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx roky a poprvé xx tří let xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx se zakládá xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx z databáze úřadu xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Xxxxxxx xxx 20. xxxxxxxxx 2017.
Xx Xxxxxx
předseda
Xxxx-Xxxxxx JUNCKER
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Rady (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Společenství xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3) Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8. listopadu 2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.
(5) Nařízení Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách za xxxxxx ověření dodržování xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx podmínkách xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).
(6) Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 609/2013 xx xxx 12. června 2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/EHS, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/ES x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES a nařízení Xxxxxx (ES) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Evropský úřad xxx bezpečnost xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy týkající xx xxxxxxxxxxx potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX I
ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx v této xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx látek, použijí xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx v souladu s ustanoveními xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX XXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx brambor
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx xxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a asparagin, pro xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxxxx za xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx odrůdu xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx optimální xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx xxx pěstování, uskladnění x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo poškozených xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor xxx xxxxxx xxxxxxx dostupných xxxxxxxxxxxx opatření, která xxxx být xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx akrylamid v konečném xxxxxxx xxxxxxxx na xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx a přeprava xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
X&xxxx;xxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx tehdy, xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nižší xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx režim používaný xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx xx výrobce xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, celkový xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, podmínky xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx daný xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoven xxx xxxxxx, jak jen xx reálně xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním faktorům, xxxx xx odrůda xxxxxxx, xxxxxxxxx, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx při xxxxxxx z fritézy. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx třídění xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) prováděné xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX A JINÉ XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO V TROUBĚ XXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx smažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx použití barevné xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx škál xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx dané xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx vybavením (xxxx. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, nebo xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx špatných xxxx. |
3. |
Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zbytky, aby xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx proužky xxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější xxxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxx xxxxx blanšírování xxxxx specifických kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx barvu hotového xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx zhnědnutí. Xxx xx použít xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí kontroly xxxxx. Xx-xx to xx blanšírování zapotřebí, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidáním xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx upraveném xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx prostřednictvím jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx tepelné xxxxxx, xxxxxxx specifikují dobu, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro spotřebitele xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx zřetelně uvedeny xx xxxxx obalech xxxxxxx v souladu s nařízením Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách spotřebitelům (4). Doporučené xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx specifikacemi xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx validovány xxxxx xxxx výrobku tak, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxx optimální xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx barvě, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxx. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xx porovnávací xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx spotřebiteli, xx xx měli xxx k dispozici nástroje xxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx), které zajistí xxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, křivky xxxxxxx, xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné obrázky x&xxxx;xxxxxxxx barvami xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx xxxxxxx:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX LUPÍNKY, XXXXXX XX KREKRY XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ VÝROBKY XX BÁZI XXXXX
Xxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bramborových xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx je reálně xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx ke xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx a výrobě xxxxxxxx výrobků, jako xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx prokazují, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, aby bylo xxxxxxxxx, xx obsah xxxxx xxxxxxxxxxx specifikované xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx cukru, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx, která xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx na co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
3. |
U každého výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx použít xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx na xxxx mokrého xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, je-li xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx vztahuje na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:
|
5. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx krekry xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx teploty xxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, tyto xxxxxxx kontrolují x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za účelem xxxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxx xxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx vlhkosti xxx daný xxxxxxx. Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx době smažení x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx k dosažení xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx výrobků.) |
7. |
Pokud xx xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx teploty pečení xxx xxxxx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx a vedou xxxxxxx xx účelem prokázání xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx trouby/procesu xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, jak je xxxxxx xxxxx na xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxx stroje, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
10. |
Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx xxxx pečení, xxxxx bude xxxxxxxx xxx vysoko, xxx xxx je xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx linku a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx a bezpečnost xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO
Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxx, jako xxxx keksy, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx neslazené xxxxxxx, xxxx xxxx krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, žitné křupavé xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx výrobního procesu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo jeho xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx alternativními kypřicími xxxxxxx, xxxx například
X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (chuť, xxxxxx, textura xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx spotřebitelů. |
2. |
U výrobků, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, jako xxxx sirupy x&xxxx;xxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, např. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxx totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ztráty xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace. |
3. |
Je-li xx efektivní x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potenciálu xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX má xxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx mít vliv xx proces pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx xxxx zrn xxxxxxxx různá množství xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx typicky xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je ho x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx zvýšit xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx složky, které xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx zachovají xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx při xxxxxxx xxxxx než xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce jako xxxxx fruktózy). |
6. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a zaváděli xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
7. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx týkající xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx následek xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx hladin xX, xx nejvíce xx xx možné x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx xx xxxxxxxx organoleptické změny (xxxx xxxxxxxx, změna xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx výrobků x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zvýší xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx pečeny xx světlejší výsledné xxxxx konečného výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx konkrétního xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx působení xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx několikrát (xxxx. xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx.), xxx xx xx xxxxxxxx zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx spálené xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
6. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx uváděny na xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx xx stravovacích xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx udržování vyrovnaných xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx a rýže při xxxxxx nových xxxxxxx xxx, kde xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, suchých xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto podílu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
4. |
U tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μg/kg) xxxx více, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxx xx formě xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx proces xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx chuť xxxx xxxxxx aktivity xxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx xxxxxx snídaňových xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx opatření x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx generují xxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx efektivní xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xx xxxxxx prevence xxxxxx vysokých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xx koncové tepelné xxxxxx s přihlédnutím k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx vlhkosti a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx eliminují. |
5. |
Aby xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx a monitorování xxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXX
Xxxxxxxxx
Xxx xxxxxxxxx složení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx typu Xxxxxxx xxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx asparaginázou, xx-xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxx pro snížení xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX VÍCE NEŽ 50&xxxx;% OBILOVIN
Agronomie
V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna bude xxx dopad na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx řídí poměr/množství xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující cukry (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx je xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx xxxxxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx kritické xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX NEŽ 50 % XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem asparaginu x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx pozdní a nadměrné xxxxxxxx dusíku.
Receptura
Nejsou-li náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx je-li xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100&xxxx;% a vyšší xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxxxx, xx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx zajistili minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx xxx zahrnuto xx systému xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx předejít vysokým xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx v půdě a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených požadavků.
Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, xx nejvíce xx xx možné. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx zpracování xxxx xxxxxx výrobku, xxxxxxx moučnou surovinu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících cukrech x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx nízkého obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx v konečné xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, aby tepelně xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx proces xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx žádné xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu. |
5. |
Způsobí-li používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx produktů xx xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vezmou x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo s vysokým xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické kroky xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx vlhkosti a vyjádří xxxxxxxxxxx akrylamidu v sušině, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxx ohřevu, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx procesů XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx jako xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx adekvátní xxxxxxxxxxxx k řízení xxxxxx x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx uplatní. |
IX. KONZERVOVANÉ XXXXXXXXX XXX MALÉ DĚTI (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
1. |
Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx děti xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, např. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx fruktóza x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx jsou zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx. |
3. |
Xx xxxxxxx smluv xx xxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx výrobního procesu xxxxxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx ošetřené složky, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
5. |
Způsobí-li používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxx a složek xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. |
Receptura
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxxxxx v dotčených xxxxxxxxxxx zohlední, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx co xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx), které se xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx spojováním) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx xxxx přidány xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxx xxxx možné xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx musí xxx dosaženo buď xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx každým xxxxxx xxxxxxxxx ošetření x&xxxx;xx něm. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx za xxxxxx prevence vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí být xxxxxxxx do procesů XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx u potravin s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx bázi xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské praxe xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx houbových infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxx chléb xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx se snížila xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx a technickým xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx teploty x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pro xxxxx, který xx xxx dopečen xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx spíše xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx glukózou, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (E503), pokud xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a nakolik xx xx možné. Xx xxxxxxxx například xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
7. |
Xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx asparaginázu, xxxxx xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k receptuře xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Úř. věst. L 354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. L 83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1924/2006 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v nařízení (XX) č. 609/2013.
(6) Podle xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.
XXXXXXX XX
XXXX X
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX PODNIKŮ UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky z brambor xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, aby provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodítka pro xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx vhodné, xxx xxxxxxx xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx vystaveno. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:
Xxxxxxx xxxx xxx pečeny do xxxxxxxxx xxxxxxxx barvy x xx xxxxxxxxx zamezit xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, je-li xxxxx xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx povahou chleba xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx. |
3. |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxx, xxx se xxx xxxxxx specifických výrobků xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx vytvořená pro xxxx specifické xxxx xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých množství xxxxxxxxxx. Xxx použití xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx. Výše xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, které poskytuje xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pro xxxxxxxxxx, xxxxx specifické xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx viditelně xxxxxxxxx. |
XXXX B
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 3 XXXXX ZMÍRŇUJÍCÍCH XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI X
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X.
2. Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx x xxxxxxx X, |
— |
xxxxxxx se xxxxxxxxxxxx provozními xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx standardní xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, že xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx pro udržování xxxxxxxx akrylamidu pod xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Pekařské xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, že xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx to xxxxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxx kávy, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech směsi x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
PŘÍLOHA XXX
XXXXXXXXX XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
1. |
Vzorek musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx které xx odebírán. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx a/nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxxxx potenciál xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx prokazatelně potenciál xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx daný xxx xxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx v laboratoři, xxxxx xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx harmonizovaným xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx schválené xxxxxxxxxx xxxxxx xxx detekci x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx schopny xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx postupů xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx interní xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx to xxxxx, xx třeba xxxxxxxxx správnost stanovení xxxxxxxx vhodného xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx materiálu xxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx analýzy xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx parametry xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nahradit xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (např. xxxxx) nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx mezi xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx prokázat xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ročně. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx a analýza xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xx xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx II xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx četnost xxxxxx xxx každý xxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx být opakováno, xxxxx xx xxxxxxx xxxx proces xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, který xx xxxx xxxx ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx na xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx akrylamid xx xxxxxx množství, xxx xxxx očekáváno (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx), xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx další xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xx zavedení dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. U výrobků xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu musí xxx poskytnuty podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Thompson xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.
XXXXXXX XX
XXXXXXXXXXX HODNOTY XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 xxxx.&xxxx;1 xxxx tyto:
Potravina |
Porovnávací xxxxxxx [μx/xx] |
||
Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) |
500 |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta |
750 |
||
Měkký xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx cereálie (kromě xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
400 |
||
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx xxxxxxx ostatním xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
300 |
||
Xxxxxxx xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx |
850 |
||
Xxxxxxxx xxxx |
|||
|
500 |
||
|
(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx a malé děti, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3) |
40 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pro kojence x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx než xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se použije xx xxxxxxxx kávy xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx těchto xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice v xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.