Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 1/2019

CENTRA VYSOCE SPECIALIZOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE V PERINATOLOGII V ČR

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované zdravotní péče podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

ČÁST I

Kontext

Perinatologická centra propojují poskytování zdravotní péče v oborech gynekologie a porodnictví a neonatologie s cílem zajistit kontinuitu péče o těhotnou ženu, plod a novorozence. Tato mezioborová péče vyžaduje těsnou spolupráci, v níž jsou jednotlivé obory vzájemně nezastupitelné. Základním cílem těchto oborů perinatologické péče je poskytování vysoce kvalitní péče o těhotné ženy a novorozence opírající se o nejmodernější poznatky vědy, které vedou k medicínským a organizačním opatřením a pozitivně se promítají do kvality celé populace.

Centralizace pracovišť intenzivní vysoce specializované péče pro závažné těhotenské a novorozenecké patologie umožňuje jak vytvoření a udržení dostatečné erudice všech členů multidisciplinárního týmu, tak zajištění dostupnosti, kvality a efektivity zdravotní péče při zachování nebo dokonce zvýšení kvality poskytované péče. Centralizace umožňuje stanovení jednotných pravidel tak, aby se sjednotila péče na perinatologických pracovištích po stránce technické, materiální a personální.

Centralizace má v neposlední řadě klíčový význam pro postgraduální vzdělávání a je zohledněna v systému specializačního vzdělávání.

Kritéria zařazení poskytovatelů zdravotních služeb do sítě center vysoce specializované zdravotní péče v perinatologii byla připravena týmem složeným ze zástupců Ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, odborných společností a zástupců poskytovatelů zdravotních služeb.

ČÁST II

Výzva k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii

Základní podmínky pro udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii

Čl. 1

Ministerstvo zdravotnictví tímto uveřejňuje výzvu k podání žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii - perinatologické centrum intenzivní péče (dále jen „PCIP") podle §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách).

Požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, požadavky na personální zabezpečení a další požadavky nezbytné pro udělení statutu PCIP musí být splněny ke dni podání žádosti o udělení statutu PCIP.

Územím, pro které má být vysoce specializovaná zdravotní péče v oboru perinatologie poskytována, je Česká republika.

Pro zajištění kvality a dostupnosti vysoce specializované perinatologické intenzivní péče se za optimální pro ČR považuje 12 PCIP; regionální systém diferencované perinatální péče není identický s územně správním (krajským) uspořádáním.

Statut PCIP bude udělen na dobu do 31.12.2024.

Žádost se stanovenými doklady se předkládá Ministerstvu zdravotnictví na adresu: Ministerstvo zdravotnictví, odbor zdravotní péče, Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2, a to ve lhůtě do 30 kalendářních dnů od zveřejnění této výzvy. Lhůta pro podání žádosti je zachována, je-li posledním dnem lhůty žádost podána k poštovní přepravě. Bude-li žádost podána prostřednictvím datové schránky, považuje se žádost za včasně podanou, je-li nejpozději poslední den lhůty dodána do datové schránky Ministerstva zdravotnictví.

Pro tento účel se doporučuje použít formulář žádosti o udělení statutu PCIP uvedený v příloze výzvy.

Čl. 2

Perinatální péče zahrnuje péči o těhotnou ženu a plod od gestačního stáří těhotenství 23 + 0 do konce těhotenství a následnou péči o novorozence v prvním týdnu života. Principem kvalitní perinatální péče je těsná mezioborová spolupráce porodnictví a neonatologie.

Perinatologie je medicínské odvětví, ve kterém se propojují obory porodnictví a neonatologie s cílem zajistit kontinuitu péče o těhotnou ženu, plod, novorozence a perinatálně ohroženého kojence v systému diferencované, třístupňové regionální péče o těhotné ženy a novorozence. Perinatologie jako interdisciplinární obor vyžaduje těsnou spolupráci odborníků v oborech gynekologie a porodnictví, perinatologie a fetomaternální medicína, neonatologie a dětské lékařství. Peri nato logická centra tvoří v rámci zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb funkční celek, v němž je porodnická a neonatologická péče vzájemně nezastupitelná.

PCIP zajišťuje nepřetržitou vysoce specializovanou péči v oborech:

  • gynekologie a porodnictví,
  • neonatologie.

PCIP spolupracují na horizontální úrovni, zvláště pak v akutně vzniklých situacích, aby se usnadnila a urychlila řešení vzniklých problémů na regionální a celonárodní úrovni. Efektivně spolupracují s perinatologickými centry intermediární péče (dále jen „PCIMP").

a) Gynekologicko-porodnická péče poskytovaná v PCIP:

  • centralizace předčasných porodů v gestačním stáří především od 23 + 0 do 31+0,
  • koncentrace závažných těhotenských komplikací a patologií včetně poporodní následné péče,
  • zaměření na vrozené vývojové vady diagnostikované prenatálně a další stavy s možným vitálním ohrožením ženy nebo plodu.

Transport těhotné ženy do PCIP zajišťuje odesílající poskytovatel zdravotních služeb.

Výkony intenzivní a intermediární perinatologické péče jsou povinnou součástí tohoto typu péče.

b) Neonatologická péče poskytovaná v PCIP:

Neonatologický úsek PCIP sdružuje úsek péče o fyziologické novorozence s možností rooming in, jednotku intenzivní péče (dále jen „JIP") a jednotku intenzívní a resuscitační péče (dále jen „JIRP").

Poskytovaná péče:

  • diagnostika a léčba všech patologických stavů živě narozených novorozenců na hranici viability, a to jak porozených přímo v PCIP tak převezených do PCIP ze zdravotnických zařízení jiných poskytovatelů zdravotních služeb,
  • péče o fyziologické novorozence (zabezpečuje podmínky pro fyziologický průběh poporodní adaptace a rozvoj vztahu matka dítě a kojení),
  • léčba nedonošených a donošených nemocných novorozenců,
  • řešení vrozených vývojových vad ve spolupráci s dalšími specialisty,
  • zajištění dostupnosti následné péče a sledování vývoje rizikových novorozenců.

Čl. 3

Požadavky na organizaci, personální zabezpečení péče v PCIP

Organizační struktura PCIP musí být uvedena v provozním řádu poskytovatele zdravotních služeb. Funkční součinnost porodnického a neonatologického úseku PCIP je koordinována vedoucím PCIP, může jím být buď gynekolog a porodník nebo neonatolog.

Personální požadavky (úvazky mohou být nahrazeny součtem menších dílčích úvazků, vyjma vedoucích pracovníků):

Poskytovatel žádající o udělení statutu PCIP, musí splňovat v době podání žádosti požadavky jdoucí i nad rámec požadavků podle vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.

a) Gynekologicko-porodnická část PCIP: Vedoucím gynekologicko-porodnického pracoviště PCIP je lékař se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví (dle zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta) s úvazkem 1,0.

Dále se požaduje nejméně:

  • 1,0 úvazek lékaře se zvláštní odbornou způsobilostí nebo zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru perinatologie a fetomaternální medicína,
  • 1,0 úvazek lékaře, který je držitelem certifikátu České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pro možnost vykazování zdravotního výkonu 63415 „Superkonziliární ultrazvukové vyšetření v průběhu prenatální péče".

Při poskytování zdravotní péče v pracovních dnech od 16:00 hod. do 7:00 hod. následujícího dne a dále v sobotu, v neděli a ve svátek jsou pro zajištění porodnické části centra na pracovišti:

  • do 1900 porodů/rok - 2 lékaři, z toho vždy jeden lékař se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví,
  • nad 1900 porodů/rok - 3 lékaři, z toho vždy dva lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví,

přičemž jeden z lékařů ve službě se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví je zodpovědný za ultrazvukovou diagnostiku v rozsahu své specializované způsobilosti.

Na porodním sále jsou přítomny 24 hod. denně:

  • do 1900 porodů/rok - 2 porodní asistentky, z toho alespoň 1 porodní asistentka pro perioperační péči nebo dostupnost 1 všeobecné sestry pro perioperační péči,
  • nad 1900 porodů/rok - 3 porodní asistentky z toho alespoň 1 porodní asistentka pro perioperační péči nebo dostupnost 1 všeobecné sestry pro perioperační péči.

b) Neonatologická část PCIP

  • Vedoucím neonatologického oddělení s JIRP je lékař se zvláštní odbornou způsobilostí nebo zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru neonatologie s úvazkem 1,0 (podle vyhlášky č. 152/2018 Sb., o nástavbových oborech vzdělávání lékařů a zubních lékařů).
  • 1,0 úvazku lékaře se zvláštní odbornou způsobilostí nebo zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru neonatologie.

V centru musí být dále zajištěna v pracovních dnech dostupnost služeb těchto zdravotnických pracovníků:

  • fyzioterapeut,
  • klinický psycholog,
  • patolog se znalostí perinatologické problematiky.

Čl. 4

Zajištění komplementu a související péče

V místě PCIP musí být zajištěny následující služby, a to buď zaměstnanci poskytovatele, nebo smluvně jiným poskytovatelem zdravotních služeb:

  • v části porodnické:
    • anesteziologa se zkušeností v problematice porodnické analgesie a anestezie, trvalá dostupnost 24 hodin denně,
    • dostupnost konziliárních služeb - internista, chirurg, radiolog, neurolog, lékařský genetik, kardiolog, psycholog.
  • v části neonatologické:
    • anesteziologa se zkušeností v problematice neonatologické analgesie a anestezie, trvalá dostupnost 24 hodin denně,
    • dostupnost konziliárních služeb těchto oborů: oftalmolog se zkušeností v novorozenecké oftalmologii, dětský kardiolog, dětský chirurg, dětský neurolog, urolog se zkušeností v dětské urologii, dětský gastroenterolog, endokrinolog, ortoped s odbornou způsobilostí pro dětský věk, otorhinolaryngolog se zkušeností pro dětský věk, rehabilitační lékař se zkušeností v rehabilitaci novorozence a klinický psycholog,
  • dostupnost komplementárních služeb - biochemických, hematologických, mikrobiologických, trvalá 24 hodin denně,
    • dostupnost rozšířených komplementárních služeb - např. imunologických, genetických, vyšetření metabolických vad, možnost vyšetření plodové vody.
  • krevní banka nebo transfuzní oddělení,
  • lékárna s přípravnou sterilních roztoků pro přípravu parenterální výživy a jiných léčiv,
  • radiodiagnostika včetně dostupnosti UZ a CT, event. MR.

Nedílnou součástí jsou i zdravotní služby související s ošetřovatelskou a léčebně rehabilitační péčí.

Nedílnou součástí regionálního systému diferencované péče o novorozence je přeprava nedonošených nebo patologických novorozenců mezi poskytovateli zdravotních služeb.

Čl. 5

Požadavky na technické a věcné vybavení PCIP

Minimální požadavky pro technické a věcné vybavení jsou stanoveny vyhláškou č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, ve znění pozdějších předpisů.

Přístrojové a prostorové vybavení

a) Gynekologicko-porodnická část PCIP

  • ultrazvukový přístroj včetně barevné dopplerovské techniky
  • Porodní sál s porodními boxy (minimálně 4 porodní boxy - do 1900 porodů/rok; minimálně 5 porodních boxů - nad 1900 porodů/rok) je vybaven podle vyhlášky č. 92/2012 Sb., příloha č. 4, část. II, bod 1.8, z toho dále vyplývá požadavek na vybavení:
    • odpovídajícím počtem porodních lůžek,
    • mobilním lůžkem pro ošetření novorozence,
    • kardiotokografy v počtu 1 přístroj na 1 porodní lůžko,
    • ultrazvukovým přístrojem s možností dopplerovských měření.

Při porodním sále je zřízen plně vybavený operační sál pro porodnické operace.

  • Lůžková část gynekologicko-porodnické části PCIP:
    • lůžka pro riziková a patologická těhotenství,
    • jednotka porodnické intenzivní péče je navíc vybavena minimálně 3 lůžky intenzívní porodnické péče s vybavením odpovídajícím platným právním předpisům včetně ultrazvukového přístroje s možností dopplerovských měření,
    • jednotka porodnické intermediární péče,
    • standardní lůžková jednotka s rooming - in.

b) Neonatologická část PCIP

Lůžková část (včetně minimálního počtu lůžek) - počet lůžek resuscitačních a lůžek intenzívních se zřizuje podle počtu porodů ve spádovém regionu PCIP:

  • Jednotka intenzivní a resuscitační neonatální péče (JIRP) - min. 1,5 lůžka/1000 porodů za rok ve spádovém regionu
  • Jednotka intenzivní neonatální péče (JIP) - min. 4,5 lůžka/1000 porodů za rok ve spádovém regionu (část v PCIP, část v PCIMP)
  • Standardní lůžková jednotka
  • Lůžka pro matky

Potřeba lůžek je vyšší v regionech s vyšší koncentrací perinatální a neonatální patologie. Na těchto lůžkách je poskytována neonatální resuscitační péče, intenzivní péče vyššího stupně a intenzivní péče nižšího stupně (kódy OD 00071, 00072, 00075 a 00078 dle vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů).

Na všech úsecích novorozeneckého oddělení musí být centrální rozvody medicinálních plynů a podtlaku (netýká se pokojů rooming-in oddělení fyziologických novorozenců). Vybavení povinně vychází z vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, k tomu je třeba navíc následující specifikace vybavení:

  • pro celé pracoviště (JIRP + IP + standardní lůžková jednotka)
    • 1 mobilní ultrazvukový přístroj s 2D s vysokou rozlišovací schopností, M mode, Doppler PW, barevné dopplerovské mapování. Vyšetřovací sondy vhodné pro neonatální zobrazení CNS, vnitřních orgánů, měkkých tkání kloubů a novorozenecké echokardiografie,
    • analyzátor krevních plynů s možností vyšetření ABR, krevních plynů, iontů, glykemie, laktátu - vše mikrometody,
    • 1 ventilátor pro vysokofrekvenční ventilaci a další technika pro umělou plicní ventilaci v množství odpovídajícímu rozsahu poskytované péče,
    • vybavení pro selektivní plicní vasodilataci,
    • 1 monitor aEEG,
    • na každém pracovišti 1 fototerapie na 3 lůžka,
    • mobilní resuscitační lůžko (IP) na porodním sále. Příslušenství: resuscitátor pro novorozence (Neopuff), pulzní oxymetr, CPAP popřípadě ventilátor s měřením VTE,
    • chladící zařízení pro poskytování a monitorování celotělové hypotermie na vybraných pracovištích.

Doporučené přístrojové vybavení

Pro neonatologickou část monitor NIRS (near infrared spectroscopy), monitor ETCO2 nebo TcCO2.

Čl. 6

Ostatní požadavky

PCIP na regionální úrovni rozvíjejí společně s léčebně-diagnostickou činností i činnost vzdělávací a výzkumnou.

Přitom:

  • PCIP se podílí na vědecko-výzkumné činnosti v oblasti gynekologie a porodnictví, perinatologie a fetomaternální medicíny, či neonatologie. Tato činnost je dokumentována publikacemi v časopisech zahrnutých v databázích SCOPUS či Web of Science a/nebo účastí na řešení výzkumných grantů.
  • PCIP je akreditováno Ministerstvem zdravotnictví pro specializační vzdělávání lékařů
  • v oboru gynekologie a porodnictví. Dále pro specializační vzdělávání lékařů
  • v oborech perinatologie a fetomaternální medicína, neonatologie, specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků v oborech ošetřovatelská péče v pediatrii - dětská sestra, ošetřovatelská péče v pediatrii se zaměřením na intenzivní péči v neonatologii, nebo se zaměřením na intenzivní péči v pediatrii a neonatologii.
  • PCIP se podílí na pregraduální i postgraduální výuce lékařů
  • a na pregraduálním i postgraduálním vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků a na vzdělávacích akcích tematicky zaměřených na obory související s péčí o matku a novorozence.
  • PCIP vedou evidenci hospitalizovaných pacientů, kterým byla poskytnuta zdravotní péče v rámci celého pracoviště.
  • Gynekologicko-porodnické oddělení PCIP provádí pravidelnou analýzu a rozbory případů mateřské mortality a morbidity (podle kritérií doporučených WHO).
  • Regionální neonatologické oddělení PCIP provádí komplexní analýzu kvality péče o novorozence.
  • Minimální počet ošetřených novorozenců v hmotnostní kategorii pod 1500 g je 50/rok.

Čl. 7

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti PCIP

Poskytovatel zdravotních služeb, který získá statut PCIP pravidelně sleduje k 31. 12. daného roku níže uvedené indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra. Sledované indikátory na vyžádání předloží Ministerstvu zdravotnictví na definovaném formuláři.

Indikátory kvality a výkonnosti centra (s rozlišením transportu in utero a novorozenců v centru narozených, či postnatálně dovezených)

  • Celkový počet porozených novorozenců členěných dle způsobu porodu a četnosti
  • Perinatální úmrtnost v jednotlivých hmotnostních kategoriích s rozlišením mrtvorozenosti a časné novorozenecké úmrtnosti a podílu vrozených vývojových vad na těchto úmrtnostech
  • Mateřská mortalita a morbidita (včetně kategorií porodnických intervencí)
  • Počet transportů in utero a počet postnatálních transferů novorozenců
  • Pozdní novorozenecká úmrtnost
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností do 999 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1000 až 1499 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1500 až 1999 gramů
  • Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 2000 až 2499 gramů

Definice

Mrtvorozenost = počet mrtvě narozených dětí s hmotností 500 gramů a více, nebo, není-li hmotnost zjistitelná s gestačním stářím 22. dokončeného týdne gravidity (blíže viz zákon č. 372/2011 Sb.).

Časné novorozenecké úmrtí = úmrtí živě rozeného novorozence v průběhu 1. týdne života Perinatální úmrtí = součet všech mrtvě rozených a zemřelých v 1. týdnu života Mateřské úmrtí = úmrtí ženy v těhotenství, při porodu či potratu a v šestinedělí Intervence: operační porody, indukce, episiotomie

Čl. 8

Na PCIP navazují PCIMP, která centralizují předčasné porody od 31+0 týdne. PCIMP tvoří v systému perinatologické péče nezastupitelnou část sítě poskytovatelů zdravotních služeb v oboru perinatologie.

Čl. 9

Pořadí uchazečů

Pořadí uchazečů o udělení statutu PCIP bude stanoveno v souladu s kritérii v §112 odst. 4 zákona o zdravotních službách, tj.: s přihlédnutím zejména ke kvalifikačním předpokladům zdravotnických pracovníků, době a rozsahu poskytované zdravotní péče a její dostupnosti, k počtům porozených novorozenců a počtům ošetřených novorozenců dle porodní hmotnosti, jak je uvedeno v čl. 7.

Za zásadní kritéria pro udělení statutu PCIP Ministerstvo zdravotnictví považuje:

1. personální zabezpečení vysoce specializované péče v gynekologii a porodnictví a neonatologii,

2. celkový počet porozených novorozenců a ošetřených novorozenců dle porodní hmotnosti, jak je uvedeno v čl. 7 (do 999 g, 1000 až 1499 g, 1500 až 1999 g a 2000 až 2499 g),

3. přístrojové vybavení PCIP podle čl. 5.

Další kritéria:

1. regionální dostupnost v rámci ČR,

2. zapojení do vědecko-výzkumných projektů, publikační činnost podle čl. 6,

3. počet porodů na pracovišti

Čl. 10

Nadále se nepostupuje podle výzvy Centra vysoce specializované zdravotní péče v perinatologii uveřejněné ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví č. 7/2013.

Příloha

Žádost o udělení statutu centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii - perinatologické centrum intenzivní péče

Identifikační údaje uchazeče o statut centra vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii (dále jen „PCIP")

……………………………………………………………………………………………………………

Adresa místa nebo míst poskytování zdravotních služeb

……………………………………………………………………………………………………………

Statutární orgán

……………………………………………………………………………………………………………

Telefon: ………………………… e-mail: …………………………………………………………

Poskytovatel zdravotních služeb tímto žádá o udělení statutu PCIP:

Poskytovatel zdravotních služeb prohlašuje, že:

1. všechny údaje uvedené v žádosti a jejích přílohách jsou pravdivé,

2. dodrží všechny podmínky, za nichž mu bude statut PCIP udělen a umožní kontrolu jejich plnění,

3. písemně oznámí Ministerstvu zdravotnictví změny všech údajů a podmínek, za nichž mu byl statut PCIP udělen, a to nejpozději do 15 dnů ode dne jejich vzniku,

4. souhlasí s tím, aby pro potřeby zhodnocení dosavadní činnosti poskytoval Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR a zdravotní pojišťovny Ministerstvu zdravotnictví potřebné údaje o poskytovaných zdravotních službách (netýká se osobních údajů o pacientech).

Podpis statutárního orgánu a razítko poskytovatele zdravotních služeb

V …………………………………… dne ………………………….

Vyplněnou a podepsanou písemnou žádost zašlete do 30 kalendářních dnů od uveřejnění výzvy na adresu:

Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor zdravotní péče, Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2.

Přílohy k žádosti poskytovatele zdravotních služeb o udělení statutu PCIP

1. Kopie oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

2. Údaje o rozsahu a objemu vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii, kterou je uchazeč o statut PCIP schopen zajistit.

3. Údaje o technickém a věcném vybavení zdravotnického zařízení uchazeče o statut PCIP, v němž má být vysoce specializovaná intenzivní zdravotní péče v perinatologii poskytována, a o jejím personálním zabezpečení.

4. Prohlášení uchazeče o statut PCIP, že je schopen splnit požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení pro poskytování vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii a požadavky na personální zabezpečení této zdravotní péče v rozsahu a ve lhůtě uvedených ve výzvě.

5. Vymezení území, pro které je uchazeč o statut PCIP schopen zajistit poskytování vysoce specializované intenzivní zdravotní péče v perinatologii.

6.  Údaje o počtu hospitalizovaných pacientů v rámci zdravotnického zařízení uchazeče o statut PCIP v intervalu od 1.1. do 31.12. posledního kalendářního roku:

- porodnická část

  • počet porodů
  • počet císařských řezů

- neonatologická část

  • novorozenci do 999 g
  • novorozenci 1000 - 1499 g
  • novorozenci 1500 - 1999 g
  • novorozenci váhové kategorie 2000 - 2499 g

7. Osobní údaje vedoucího pracovníka PCIP - jméno a příjmení, kopie dokladu o jeho nejvyšší dosažené kvalifikaci a údaje o výši jeho pracovního úvazku.

8. Seznam přidělených grantů na výzkum a vývoj v oblasti zdravotnictví v oboru perinatologie (gynekologie a porodnictví, neonatologie) za posledních 5 let.

9. Seznam 10 nejkvalitnějších publikací oboru v odborném tisku za posledních 5 let s impakt faktorem minimálně 1.

Údaje podle bodů 6. - 9. včetně dalších údajů vyplňte do následující tabulky:

Údaje za rok 2018, personální zajištění ke dni podání žádosti, u přístrojů název a rok výroby

Počet porodů

______________

Počet císařských řezů

Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností do 999 g

Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1000 - 1499 g

Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 1500 - 1999 g

Počet ošetřovaných novorozenců s porodní hmotností 2000 - 2499 g

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka PCIP

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka gynekologicko-porodnického pracoviště PCIP

Jméno a příjmení, nejvyšší dosažené vzdělání a velikost pracovního úvazku vedoucího pracovníka neonatologického pracoviště PCIP

Jmenný seznam a výši úvazků lékařů se zvláštní odbornou způsobilostí nebo zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru perinatologie a fetomaternální medicína

Jmenný seznam a výši úvazků lékařů, kteří jsou držiteli certifikátu ČGPS ČLS JEP pro možnost vykazování zdravotního výkonu 63415 „Superkonziliární ultrazvukové vyšetření v průběhu prenatální péče"

Jmenný seznam a výši úvazků lékařů zvláštní odbornou způsobilostí nebo zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru neonatologie

Počet porodních boxů na porodním sále

Počet lůžek JIP porodnické části

Počet lůžek JIRP neonatologické části

Počet lůžek JIP neonatologické části

Ultrazvukový přístroj s možností dopplerovských měření na porodním sále

Ultrazvukový přístroj s možností dopplerovských měření v lůžkové gynekologicko-porodnické části PCIP

Pro celé pracoviště neonatologické části PCIP:

- mobilní ultrazvukový přístroj s 2D s vysokou rozlišovací schopností, M mode, Doppler PW, barevné dopplerovské mapování. Vyšetřovací sondy vhodné pro neonatální zobrazení CNS, vnitřních orgánů, měkkých tkání kloubů a novorozenecké echokardiografie

- analyzátor krevních plynů s možností vyšetření ABR, krevních plynů, iontů, glykemie, laktátu - vše mikrometody

- ventilátor pro vysokofrekvenční ventilaci a další technika pro umělou plicní ventilaci v množství odpovídajícímu rozsahu poskytované péče

- vybavení pro selektivní plicní vasodilataci

- 1 monitor aEEG

- počet fototerapií

- mobilní resuscitační lůžko (IP) na porodním sále + příslušenství: resuscitátor pro novorozence (Neopuff), pulzní oxymetr, CPAP popřípadě ventilátor s měřením VTE

- chladící zařízení pro poskytování a monitorování celotělové hypotermie (na vybraných pracovištích)

- monitor NIRS

- monitor ETCO2 nebo TcCO2.

Výzkum - počet studií

Počet odborných publikací s uvedením výše impakt faktoru