XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/229
xx xxx 7. xxxxx 2019,
xxxxxx se xxxx xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx)
(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXXXX KOMISE,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx důvodům:
(1) |
Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 (2) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a prováděcí xxxxxxxx, xxxxx musí xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx vzhledem x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavkům xxxxx xxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004. |
(2) |
Xxxxxxxx výbor xxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxx revidovaly xxxx xxxxxxxxxxxx metod x xxxxxxxx x xxxxx ověřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxx xxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxx alternativních xxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx XX XXX 16140-2, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx zjišťování mikroorganismů Xxxxxxxxxx (XX XXX 6579-1) x Xxxxxxxxxxx (EN XXX 22964), xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (EN XXX 19020), xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (EN XXX 19343), stanovení xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (XX XXX 4833-1) x xxxxxx počítání xxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XX XXX 21528). |
(3) |
Xxxxxxxxxxxxxxx Enterobacter xxxxxxxxx xxx x xxxx 2007 xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxx. |
(4) |
Úplné xxxxx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxx „Salmonella xxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxx xxxxxxx Typhimurium“ x „Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxx xxxxxxx Enteritidis“. X xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx zdravotnické xxxxxxxxxx xxx klasifikaci x xxxxxx xxxxxxxx (3) xx mělo xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. |
(5) |
Nařízení (XX) x. 2073/2005 xxxxxxx xxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx xxx „Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, jiné xxx xxx xxxxxxx a pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx.“ Xxxxx xxxxxxxxxx Evropského xxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxx 15. xxxxxxxxx 2011 (4) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx, x xxxx xx xx na ně xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxx než xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx účely. |
(6) |
Příloha X xxxxxxxx (XX) č. 2073/2005 xxxxxxx kritérium xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx E. xxxx xxx nepasterizované xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxx spotřebě). Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx X. xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx šťávy (xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx), xxxxx xxxx podrobeny xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx E. xxxx x xxxxxxxxx, jako xx pasterizace. |
(7) |
Xx vhodné xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx nadále uplatňovány, xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxxxx některá xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxx založené na xxxxxxxxx normě XXX 16140:2003 mohou xxx xxxxxx až do xxxxx xxxx 2021. |
(8) |
Xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 by xxxxx mělo být xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněno. |
(9) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva, |
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx&xxxx;1
Xxxxx xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;2073/2005
Xxxxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxxx xxxxx:
1) |
X&xxxx;xxxxxx&xxxx;2 xx xx xxxxxxx x) xxxxxxxx nová xxxxxxx, která xxx:
(*1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx bezpečnosti xxxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).“" |
2) |
Xxxxxx 5 xx mění xxxxx:
|
3) |
Příloha I se xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx nařízení. |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xx 31. xxxxxxxx 2021 xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx uvedené x xxxxxx 5 nařízení (XX) x. 2073/2005 použitelné před xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 1 xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxx v platnost
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po vyhlášení x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Xxxxxxx xxx 7. xxxxx 2019.
Xx Xxxxxx
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx JUNCKER
(1)&xxxx;&xxxx;Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;2073/2005 xx xxx 15.&xxxx;xxxxxxxxx 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;338, 22.12.2005, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx X X, Xx Xxxxx L. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxx Salmonella serovars, 7xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Světové zdravotnické xxxxxxxxxx pro klasifikaci x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx (World Xxxxxx Organization Xxxxxxxxxxxxx Xxxxxx for Xxxxxxxxx xxx Xxxxxxxx on Xxxxxxxxxx). Xxxxx, Xxxxxxx: Xxxxxxx Xxxxxxxxx; 1997.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxxxxx Xxxxxxx xx the xxxx xxxxx by Xxxxx xxxxx-xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx (XXXX) xxx xxxxx xxxxxxxxxx bacteria xx xxxxx and xxxxxxxx xxxxx; XXXX Xxxxxxx 2011; 9(11):2424.
PŘÍLOHA
Příloha X&xxxx;xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;2073/2005 xx xxxx xxxxx:
1) |
Xxxxxxxx 1 se xxxx xxxxx:
|
2) |
Kapitola 2 xx xxxx xxxxx:
|
(*1) Výraz „xxxxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kombinací xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx baktericidního účinku, xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxx xx salmonely.“
(*2) Výraz „xxxxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx podrobena xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx rovnocenného xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxx na X.xxxx.““