Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2019/229

xx dne 7. xxxxx 2019,

xxxxxx se xxxx xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx v naklíčených xxxxxxxx x xxxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx ovocné a zeleninové xxxxx (xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx)

(Xxxx x významem xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

s ohledem xx Smlouvu o fungování Xxxxxxxx xxxx,

x xxxxxxx na xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 852/2004 xx dne 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx čl. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x xxxxx důvodům:

(1)

Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 (2) stanoví xxxxxxxxxxxxxxx kritéria pro xxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k obecným x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavkům xxxxx xxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004.

(2)

Xxxxxxxx xxxxx xxx normalizaci x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro normalizaci xxxxxxx revidovaly řadu xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx dodržování xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxxxx mělo xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx aktualizováno. Aktualizace xx se měla xxxxx xxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxx alternativních xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx XX XXX 16140-2, způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx metodami x xxxxxx xxxxxx xx určité xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx (XX XXX 6579-1) a Cronobacter (EN XXX 22964), xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (EN XXX 19020), xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx histaminu (EN XXX 19343), xxxxxxxxx xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (XX ISO 4833-1) x xxxxxx počítání xxxxxxx Enterobacteriaceae (XX XXX 21528).

(3)

Mikroorganismus Enterobacter xxxxxxxxx byl x xxxx 2007 reklasifikován a pojmenován Xxxxxxxxxxx spp.

(4)

Xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxx sérotyp Xxxxxxxxxxx“ x „Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxx“. V souladu x xxxxxxxxxxxx spolupracujícího centra Xxxxxxx zdravotnické organizace xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (3) xx mělo xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx tyto xxxxxxxx xxxxxxxxx shodným xxxxxxxx.

(5)

Xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxx „Listeria xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxx a pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx.“ Xxxxx stanoviska Xxxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx xx xxx 15. xxxxxxxxx 2011 (4) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxx xx xx xx ně xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě, které xxxxxxxxx růst Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxx než xxx kojence a pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

(6)

Xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxx kritérium xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx pro X. xxxx xxx nepasterizované xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxx spotřebě). Xxxxxxxx x xxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx procesy xxxxxxxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro salmonely x xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxx X. xxxx pro nepasterizované xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxx spotřebě) xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx k přímé xxxxxxxx), xxxxx xxxx podrobeny xxxxxxxxxxxx xxxxxx s podobným xxxxxxx xx E. xxxx a salmonely, xxxx xx xxxxxxxxxxx.

(7)

Je vhodné xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metody xxxx nadále uplatňovány, xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dostatek xxxx xxxxxxxxxxx své xxxxxx, xxxxxxx některá xxxxxxxxx pro alternativní xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx XXX 16140:2003 xxxxx xxx xxxxxx xx do xxxxx xxxx 2021.

(8)

Xxxxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(9)

Opatření xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx v souladu xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Článek 1

Změny xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;2073/2005

Xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;2073/2005 xx xxxx xxxxx:

1)

X&xxxx;xxxxxx&xxxx;2 xx xx písmeno x) vkládají xxxx xxxxxxx, xxxxx zní:

„n)

„širokou xxxxxx xxxxxxxx“ xxxxx xxxxx EN ISO 16140-2 se xxxxxx xxxxxxxxx xx smyslu xx.&xxxx;2 xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 178/2002 (*1);

o)

„nezávislým xxxxxxxxxxxxx orgánem“ xx xxxxxx subjekt, xxxxx xx nezávislý na xxxxxxxxxx, která xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx alternativní xxxxxx, x&xxxx;xxxxx poskytuje xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx stvrzujícího, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx EN ISO 16140-2;

x)

„xxxxxxxxxxxx výrobního procesu x&xxxx;xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx validovaná alternativní xxxxxx je v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx normy XX XXX 16140-2, x&xxxx;xxxxxxxxx, xx u alternativní metody xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx;

(*1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx dne 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin x&xxxx;xxxxxxx postupy týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).“"

2)

Xxxxxx 5 xx mění xxxxx:

x)

x&xxxx;xxxxxxxx 2 se xxxxx pododstavec xxxxxxxxx xxxxx:

„Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xx šesti měsíců xxxx, xxxxx představují xxxxxx Xxxxxxxxxxx spp., xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxx odběru vzorků xxxxxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx na xxxxxxxxxx bakterií čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.“;

x)

x&xxxx;xxxxxxxx 5 se xxxxx a čtvrtý xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx:

„Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx metod xx xxxxxxxxxx, xxxxx:

xxxx validovány xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v příloze X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx stanoveným x&xxxx;xxxxx XX XXX 16140-2 x

xxxx validovány pro xxxxxxxxx potravin xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx mikrobiologickém xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx I, xxxxxxx soulad x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx potravin xxxxx xxxxx EN ISO 16140-2.

Xxxxxxxxx vlastních-autorských xxxxx xxxx alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx:

xxxx xxxxxxxxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxx stanoveným v normě XX ISO 16140-2 xxxxx xxxxxxxxxx metody xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze X, xxx xx xxxxxxxxx xx třetím xxxxxxxxxxx x

xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v druhé xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 5 let xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxxx, že xxxx xxxxxxxxxxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxx u výrobce x

xxxxxxxxx souhrn xxxxxxxx xxxxxxxx vlastní-autorské metody xxxx odkaz na xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx kvality xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxxxxxxx jiné xxxxxxxxxx xxxxxx než xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx pododstavce, xxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.“

3)

Xxxxxxx X&xxxx;xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx s přílohou xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Do 31. xxxxxxxx 2021 xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx 5 xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 1 xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxx v platnost

Toto nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po vyhlášení x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.

Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 7. xxxxx 2019.

Za Xxxxxx

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. věst. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Komise (ES) x.&xxxx;2073/2005 ze dne 15.&xxxx;xxxxxxxxx 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;338, 22.12.2005, s. 1).

(3)  Popoff X X, Xx Xxxxx X. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 7xx xxxxxxxx. Spolupracující xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx Collaborating Xxxxxx xxx Reference xxx Xxxxxxxx xx Xxxxxxxxxx). Xxxxx, Francie: Xxxxxxx Xxxxxxxxx; 1997.

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Scientific Xxxxxxx xx the xxxx xxxxx xx Xxxxx xxxxx-xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx (XXXX) xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx in xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx; XXXX Journal 2011; 9(11):2424.


PŘÍLOHA

Příloha X&xxxx;xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;2073/2005 xx xxxx xxxxx:

1)

Xxxxxxxx 1 se xxxx xxxxx:

x)

x&xxxx;xxxxxxx 1.1, 1.2, 1.4 xx 1.20, 1.22 až 1.24, 1.28 a 1.29 xx xxxxxxx „Limity“ xx xxxxx „nepřítomnost“ xxxxxxxxx xxxxxxx „xxxxxxxxxx“;

x)

xx xxxxxxx „Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx“:

x)

x&xxxx;xxxxxxx 1.4 až 1.20, 1.22 x&xxxx;1.23 xx výraz „XX/XXX 6579“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX XXX 6579-1“;

xx)

x&xxxx;xxxxx 1.21 se slova „xxxxxxxx screeningová xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (13)“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX ISO 19020“;

xxx)

x&xxxx;xxxxx 1.24 xx xxxxx „XXX/XX 22964“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX XXX 22964“;

xx)

x&xxxx;xxxxxxx 1.26 až 1.27x xx výraz „XXXX (19)“ xxxxxxxxx xxxxxxx „EN ISO 19343“;

x)

x&xxxx;xxxxx 1.28 se xxxxx „XX/XXX 6579 (xxx zjišťování) xxxxxx Xxxxx-Xxxxxxxx-Xx Minor (pro xxxxxxxxxxxx)“ xxxxxxxxx slovy „XX/XXX 6579-1 (pro xxxxxxxxxx) xxxxxx Xxxxx-Xxxxxxxx-Xx Xxxxx (xxx xxxxxxxxxxxx)“;

x)

x&xxxx;xxxxx 1.24 ve xxxxxxx „Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx toxiny, metabolity“ xx zrušují xxxxx „(Xxxxxxxxxxxx sakasakii)“;

d)

v řádku 1.28 xx xxxxxxx „Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx“ xx xxxxx „Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (21) Xxxxxxxxxx enteritidis“ xxxxxxxxx xxxxx „Salmonella Xxxxxxxxxxx (21) Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx“.

x)

xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxx 4 xx xxxxxxx xxxxx „xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx“;

x)

xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx čarou 13 x&xxxx;19;

x)

x&xxxx;xxxxxxxx xxx čarou 14 xx xxxxx „X. xxxxxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „Cronobacter xxx.“;

x)

xxx xxxxxxxx „Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxx „Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xxxxxxxxx xxxxx „Xxxxxxxxxxx xxx.“;

x)

x&xxxx;xxxxx 1.20 xx xxxxxxx „Xxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxx „Xxxxxxxxxxxxxxx ovocné x&xxxx;xxxxxxxxxx šťávy (xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)“ nahrazují xxxxx:

„Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(*1) xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx k přímé xxxxxxxx)

(*1)&xxxx;&xxxx;Xxxxx „xxxxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxxxx nebyla xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx provedené xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx jiným xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx baktericidního xxxxxx, jako má xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxx.“"

2)

Xxxxxxxx 2 xx xxxx xxxxx:

x)

x&xxxx;xxxxxxx 2.1.1, 2.1.2, 2.1.6 x&xxxx;2.1.7 xx xxxxx „XXX 4833“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX XXX 4833-1“;

x)

x&xxxx;xxxxxxx 2.1.3 xx 2.1.5, 2.2.9 x&xxxx;2.2.10 ve sloupci „Xxxxxx“ se výraz „xxxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx výrazem „xxxxxxxxxx“;

x)

xx xxxxxxx „Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx“:

x)

x&xxxx;xxxxxxx 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1, 2.2.7, 2.2.8 a 2.3.1 xx xxxxx „ISO 21528-2“ xxxxxxxxx xxxxxxx „EN XXX 21528-2“;

xx)

x&xxxx;xxxxxxx 2.1.3 x&xxxx;2.1.4 xx výraz „XX/XXX 6579“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX ISO 6579-1“;

xxx)

x&xxxx;xxxxx 2.1.5 xx xxxxx „EN/ISO 6579 (xxx zjišťování)“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX XXX 6579-1“;

xx)

x&xxxx;xxxxxxx 2.2.9 a 2.2.10 xx xxxxx „XXX 21528-1“ xxxxxxxxx xxxxxxx „XX XXX 21528-1“;

d)

v oddíle 2.1 „Maso a výrobky x&xxxx;xxx“ xx xxxxxxxx xxx xxxxx 10 xxxxxxxxx xxxxx:

„Xxx zjištění xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxx.&xxxx;xx xxxxxxx xxxxxxx další xxxxxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx Enteritidis x&xxxx;xxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxx 1.28 xxxxxxxx&xxxx;1.“;

x)

x&xxxx;xxxxxx 2.2 „Xxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky“ x&xxxx;xxxxxxxx xxx xxxxx 9 xx slova „X. sakazakii“ xxxxxxxxx xxxxx „Xxxxxxxxxxx spp.“;

f)

v řádku 2.5.2 xx xxxxxxx „Xxxxxxxxx potravin“ xx xxxxx „Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx šťávy (určené x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)“ xxxxxxxxx xxxxx:

„Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(*2) xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx (určené k přímé xxxxxxxx)

(*2)&xxxx;&xxxx;Xxxxx „nepasterizované“ xxxxxxx, xx xxxxx nebyla xxxxxxxxx pasterizaci xxxxxxxxx xxxxxxxxx času a teploty xxxx jiným validovaným xxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx rovnocenného baktericidního xxxxxx, jako xx xxxxxxxxxxx, pokud jde x&xxxx;xxxxxx na E.coli.“"


(*1)  Výraz „xxxxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx procesům xx xxxxxx dosažení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx účinku, xxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxx.“

(*2)&xxxx;&xxxx;Xxxxx „xxxxxxxxxxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx podrobena pasterizaci xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx procesům xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxxx, pokud xxx x&xxxx;xxxxxx xx X.xxxx.““