XXXXXXXX KOMISE (EU) 2019/800
xx xxx 17. xxxxxx 2019,
xxxxxx se xxxx xxxxxxx XX nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1333/2008, pokud xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, karmínů (X 120) v některých xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxx zámořských xxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXXXX KOMISE,
x xxxxxxx na Xxxxxxx o fungování Evropské xxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách (1), x xxxxxxx xx xx. 10 xxxx. 3 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxx II nařízení (XX) č. 1333/2008 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx v potravinách x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
(2) |
Uvedený xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx. 3 odst. 1 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1331/2008 (2), x xx xxx x xxxxxxx Xxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
(3) |
Kyselina xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) je látka xxxxxxxx xxxx barvivo x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx XX nařízení (XX) x. 1333/2008. |
(4) |
Xxx 23. xxxxxx 2017 xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx použití kyseliny xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx výrobcích. Xxxxxx byla xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx státům xx xxxxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 1331/2008. |
(5) |
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, karmíny (X 120), aby xxxx xxxxxxxx požadované xxxxxx barvy xxxxxxxxx xxxxxxxxxx solených xxxxxxxxx xxxxx a specialit x xxxxxxxx xxxx, jako xxxx xxxxx xx porc à la créole, xxxxx xx porc à la xxxxxx, xxxx de porc à la xxxxxx xxxx xxxxxxx xx xœxx à xx xxxxxx, aby byla xxxxxxxx očekávání spotřebitelů xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx se xxxx xxxxxxxx xx 18. xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
(6) |
Kyselina xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) xx xxxxxxx xx slaného xxxxxx, xx kterého xxxx xxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xx xxxxx xxxx xxxxxxx 70 g na xxxxxxxx masa, xxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a dlouhá xxxxxxxxxxxxxxx (xxxxx 12 měsíců). Xxxx vařením xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx. Kyselina xxxxxxxxx, karmíny (X 120) se xxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxx a stabilita této xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxx, xX a kyslíku xxxxxxxxx charakteristický xxxxxx xxxx x xx xxxxxxx. |
(7) |
X 7. xxxx xxxxxxxxxx nařízení (XX) č. 1333/2008 xx xxxxx, že xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx rovněž xxxxx významné xxxxxxx, xxxx xxxx včetně xxxxxxxxxx faktorů. Xx xxxxx xxxxxxx zachovat xxxxxx tradiční xxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxx podmínkami xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008. |
(8) |
Xxx 18. listopadu 2015 zveřejnil Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „úřad“) vědecké xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (E 120) xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (3). Xxxx xxxxxx x xxxxxx, že není xxxxx xxx revizi xxxxxxx přijatelného xxxxxxx xxxxxx (XXX), xxxxx xxxx 2,5 mg xxxxxxxx xxxxxxxxx xx kilogram xxxxxxx xxxxxxxxx na xxx, x xx přesnější xxxxxx expozice x xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx nejsou xxxxx xxxxx značce, xxxx xxxxx než XXX pro všechny xxxxxxx obyvatelstva. Xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx (X 120) xx xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx. Rozšířené používání xx navrhuje xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx masných xxxxxxx x xx nižší xxxxxxxxx xxxxxx než xxxx v současné xxxx xxxxxxxxx použití x xxxxxxxxx xxxxxxxx 08.3.1 „Tepelně xxxxxxxxxxxx masné xxxxxxx“ x xxxxx X xxxxxxx XX nařízení (XX) x. 1333/2008. Xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, pokud xxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx karmínové, xxxxxxxx (X 120), xxxxxxxxx xx, že navrhované xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx dopad na xxxxxxxx expozici, která xxxxx zůstane xxxxx xxx ADI. |
(9) |
Xxxxx xx. 3 xxxx. 2 nařízení (ES) x. 1331/2008 xx Xxxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxxx seznamu potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx Xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008 xxxxxxx x xxxxxxxxxx úřadu x xxxxxxxx xxxxxxx, kdy xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx vliv xx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx použití kyseliny xxxxxxxxx, xxxxxxx (X120) xxxxxxxxxxxxx xxxx vliv xx lidské zdraví, xxxx nutné xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx. |
(10) |
Příloha XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008 xx proto xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx, |
PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx II xxxxxxxx (XX) č. 1333/2008 se xxxx v souladu x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx dvacátým dnem xx xxxxxxxxx v Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
V Bruselu xxx 17. května 2019.
Xx Xxxxxx
xxxxxxxx
Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX
(1)&xxxx;&xxxx;Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1331/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx povolovací xxxxxx xxx potravinářské přídatné xxxxx, potravinářské xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;1).
(3)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015; 13(11):4288
XXXXXXX
X xxxxx X xxxxxxx XX xxxxxxxx (XX) x. 1333/2008, v kategorii potravin 08.3.1 „Xxxxxxx neopracované xxxxx xxxxxxx“, xx xx xxxxxxx E 110 xxxxxxxx nová xxxxxxx X 120, xxxxx xxx:
|
„X 120 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx, karmíny |
50 |
|
Pouze xxxxxxxxxxx tradiční xxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx: groin de xxxx à la xxxxxx, xxxxx de xxxx à la xxxxxx, xxxx de xxxx à xx xxxxxx x paleron xx xœxx à xx créole. Xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxxx xx odsolení x xxxxxxx.“ |