Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE (XX) 2019/1901

xx dne 7. xxxxxxxxx 2019,

xxxxxx xx xxxx nařízení (XX) x. 1881/2006, xxxxx xxx o xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Monascus xxxxxxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Evropské xxxx,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 ze xxx 8. xxxxx 1993, kterým xx xxxxxxx postupy Společenství xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx (1), x xxxxxxx na xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxx nařízení,

xxxxxxxx x těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1881/2006 (2) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx citrininu v xxxxxxxxx xxxxxx na xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx.

(2)

X návaznosti xx xxxxxx Komise x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách a xxxxxxxx xxxxxxx vědecká xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx xxx „xxxx“) xxx 2. xxxxxx 2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx rizik pro xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx zvířat x xxxxxxxxxxx x přítomností xxxxxxxxx x potravinách x xxxxxxxx (3). Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx, že na xxxxxxx xxxxxxxxxx údajů xxxxx xxxxxxxx riziko xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nefrotoxicity.

(3)

Xxxxxxxx xxxxx týkající se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx úroveň xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx byl x xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x přípravcích x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Vzhledem x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx o xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x červené fermentované xxxx a x xxxxxx xxxxxxxxxxx, x x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx x genotoxicitu, xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

(4)

X roce 2015 xxxxxxxxx úřad xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxx x potravinových xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxx x xxxx pocházející z xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x Evropě. Xxxxxx xxxxxxxxxx výsledek xxxxxx xxxxxxx „Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx in xxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx)“ (4) byla xxxxxxxxxx x xxxx 2017. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x Xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxxxx x x doplňcích xxxxxx xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5)

Xxxx údaje x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx není xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx úroveň xxxxxxxxx v potravinách xxxxxx xxx x xxxxxxxxx stravy xx xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. U xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx obsahujících xxxxxxx xxxxxxxxxxxx kvasinky Monascus xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx o xxxxxxx xxxxxxxxx, xx xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx snížena. Xxxxxx x dispozici žádné xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxxxxx posouzení xxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxx zdraví. Xxxxxxxxx, pokud jde x xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx. Proto xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx nezbytné, aby xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx. Xx xx xxxxxxxxx důležité x xxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasinkami, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx vysoké xxxxxx citrininu, což xxxx x vysoké xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx x toho podle xxxxxxxxxx údajů xxxxxxx, xx xx uplatnění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx kvasnicemi Monascus xxxxxxxxx. Vzhledem x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x x možnosti xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx maximální xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx stravy xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx s xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zdraví.

(6)

Xxxxxxxx xxxxxx x provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx dáno xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxx xxxxxx přizpůsobit xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněno.

(7)

Opatření xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX TOTO NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx mění x xxxxxxx x přílohou xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 2

Doplňky xxxxxx xx bázi xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx purpureus, které xxxx x souladu x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx zůstat na xxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx data xxxxxxxx.

Xxxxxx 3

Toto nařízení xxxxxxxx x platnost xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie.

Použije xx xx 1. xxxxx 2020.

Xxxx nařízení xx xxxxxxx x celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

V Xxxxxxx xxx 7. listopadu 2019.

Xx Komisi

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxx 19. prosince 2006, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxx limity xxxxxxxxx kontaminujících xxxxx x potravinách (Xx. xxxx. X 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx komise XXXX xxx xxxxxxxxxxxxx látky x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (XXXXXX); Xxxxxxxxxx Xxxxxxx xx xxx xxxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx the xxxxxxxx xx citrinin xx xxxx xxx xxxx. XXXX Journal 2012;10(3):2605 [82 x.]. X xxxxxxxxx xx internetové xxxxxx: xxx.xxxx.xxxxxx.xx/xxxxxxxxxxx.

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxx X., xx Xxxx X., Spanjer X., Xxxxxx X., Xxxxxxxx X., Starski X., Xxxxxxxxxxx X., Xxxxxxxxxx M. x Xxxxxx X., 2017. Xxxxxxxxxx xx occurrence xxxx on citrinin xx food. XXXX xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2017:XX-1177, 47 s.


XXXXXXX

Xxxxxxx nařízení (ES) x. 1881/2006 se xxxx xxxxx:

1)

X oddílu 2 přílohy xxxxxxxx (XX) č. 1881/2006 xx položka 2.8.1 xxxxxxxxx xxxxx:

Xxxxxxxxx (1)

Maximální xxxxxx (µx/xx)

„2.8

Xxxxxxxx

2.8.1

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx purpureus

100“

2)

Poznámka xxx xxxxx „(*) Tento xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx přezkoumán xxxx 1. lednem 2016 x xxxxxxx na xxxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxx z jiných xxxxxxxx x na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx jde x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx.“ xx xxxxxxx.