XXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXX
xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024
o zveřejnění xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)
(X/2024/2995)
XXXXXXXX XXXXXX,
x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,
s ohledem xx&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), a zejména na čl. 50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k těmto důvodům:
(1) |
V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023). |
(2) |
Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 přezkoumala x&xxxx;xxxxxxx k závěru, že xxxxxxx podmínky xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 x&xxxx;6 xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(3) |
Xxx xxxx xxxxx xxxxx podle xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx prohlášení x&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxx podle čl. 50 xxxx.&xxxx;2 písm. a) xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx zveřejněn xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx specifikace produktu xxx název „Xxxxxxx“. |
(4) |
Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx unie C, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx xx zveřejnění xxxxxxxxxxx, |
XXXXXXXX TAKTO:
Jediný xxxxxx
X&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx se xxxxx čl. 50 odst. 2 xxxx.&xxxx;x) nařízení (EU) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx jednotný xxxxxxxx a odkaz xx xxxxxxxxxx specifikace xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XXXX) (XX č.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).
X&xxxx;xxxxxxx s článkem 51 xxxxxxxx (XX) č. 1151/2012 xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx právo podat xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.
Zveřejnění xxxxxxxxxx x&xxxx; Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.
X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.
Xx Komisi
Janusz XXXXXXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.
PŘÍLOHA
JEDNOTNÝ XXXXXXXX
„XXXXXXX“
EU x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023
XXXX ( ) XXXX (X)
1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [CHOP xxxx CHZO]
„Basmati“
2. Členský stát xxxx xxxxx země
Pákistánská xxxxxxxx xxxxxxxxx
3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
3.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx
Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx.
3.2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx uvedený x&xxxx;xxxx&xxxx;1
Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx aromatická xxxx pěstovaná x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx dlouhých xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx délky a šířky, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx a nadýchané xxxxxxx, mírně xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx při xxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ má xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:
Xxx. x. |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
1. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx (xx xxxxxxx) |
6&xxxx;,50 &xxxx;xx |
2. |
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
≤ 1,9 mm |
3. |
Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
≥ 3 ,50 |
4. |
Vůně |
Rýže „Xxxxxxx“ xx typickou xxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(Xxxxxx) xxxx xx velmi xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
6. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
7. |
Xxxxx amylózy |
19 –26 &xxxx;% |
8. |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX) |
4 –7 |
9. |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx na xxxxxxxxxxx |
10. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx |
12,00 &xxxx;xx |
11. |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené rýže / xxxxxxxxxx xxxx XXXX xxxxxxxxx poměr xxxxxxxxxxx xxx vaření |
1,70 |
12. |
Průměrný xxxxx xxxxxxxx objemu |
3,50 |
13. |
Chuť x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxx |
Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx pocit xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx: xxxxx a nadýchaná textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (pouze xxx xxxxxxxx živočišného původu) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)
Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx tím, že x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx alespoň jedna xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx dobou xxxxx. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx, xx xxxx citlivé xx xxxxxxxxx xxxxxxx, což xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx být xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx byla xx značné xxxx xxxxxxxxx xx vyvinutých xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxx odrůdy v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 xxxxxx odolávat xxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx v zeměpisných xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v bodě 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx během xxxxxxx xxxxxxxx xxx.
„Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxx pocházející z odrůdy Xxxxxxx 370 xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx podle pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx z roku 1976.
Xxxx xxxxxxx odrůdy „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx o osivech z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx patří Xxxxxxx 370, Xxxxxxx X622, Xxxxxxx Xxx, Xxxxxxx 198, Basmati 385, Super Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Basmati 515, XX 1121 aromatic, Xxxxxx Basmati, Xxxxxxx Xxxxxxx (Xxxxxxx Xxxxxx), Xxxxxx Xxxxxxx, XXXX Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Super Gold, Xxxxx Basmati 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, PK 2021 xxxxxxxx, XXX 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Vital Xxxxx Xxxxxxx, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.
3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx produkci, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxxxx oblasti xxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 probíhají xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:
— |
xxxxxxxx půdy x&xxxx;xxxxxxx (setí), |
— |
přesazování xxxxx, |
— |
xxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx xxxxxxx, |
— |
xxxxxxx. |
3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxx. produktu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
3.6.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
—
4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx „Xxxxxxx“ se v Pákistánu xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Sialkot, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Šejchupura, Xxxxxx, Xxxxx, Xxxxxx, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Sahib, Xxxxxxx, Jhang, Toba Xxx Singh, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxx: Shikarpur, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Shadadkot a Dadu, |
— |
v provincii Xxxxxxx Xxxxxxxxxx: divize Xxxxxxxx (xxxxxx Malakand, Xxx, Xxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx a Sohbatpur, |
— |
v oblasti Xxxx Xxxxxx a Kašmír: Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Xxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx také xx xxxxxxxxxxxx oblastech Xxxxx. |
5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx zeměpisnou xxxxxxx
5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx zeměpisného označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx od xxxx xxxxxxxxxxxx slov, xxxxxxx „Xxx“ znamená xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Basmati“ xx xxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxxxx xxxxx celá xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Xxxx Xxxxxx, kterou xxxxxx xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.
X&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx veřejnost xxxxx xxxx „Basmati“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, která xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx a uznání xx xxxxxx veřejnosti xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxx slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“. |
2. |
Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx Xxxx“. |
3. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí: „xxxx Xxxxxxx – xxxx dlouhozrnná rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx X. Xxxxxxx a Carol Xxxxxxx, 2006). |
4. |
Xx xxxxxxxx indická xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx dlouhozrnná xxxxxx rýže xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx částech Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Xxxxxxxx, 2007). |
5. |
Anglický xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx „druh xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xxxxxxx v Indii a Pákistánu, xxxxx xx xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“. |
6. |
Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx vyznačuje xxxx xxxx“. |
7. |
Xxx Xxxxx x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx xx Xxxxx 250 Years Xxx“ (Xxxx Basmati xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250 lety) xx xxx 21. srpna 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx vyvinuli xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx 250&xxxx;xxxx a která xx xx xx xxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx těchto xxxx xxxx,‘ xxxx Xx. Y. X. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Pradesh.“ |
8. |
Kuchyňský slovník xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx rýži s oříškovou xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx let x&xxxx;xx vynikající s kari“. |
9. |
Food Xxxx, „Xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx rýži Xxxxxxx“: „Tipy xx xxxxxxxxx xxxx Basmati. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx – xxxx Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.“ |
Xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, xxxxx xx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ stala xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx několika xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx vyváží xx xxxxxxxxxx zemí celého xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx prostředím
Vysoká xxxxxxx: Během období xxxxxxxx zrn, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxx v rozmezí xx 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx není xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxx a délka xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx pěstování xxxx „Xxxxxxx“ zahrnují dlouhodobé xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po celou xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx a snížené xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx, xx xxx x&xxxx;xxxxx období xxxxxxxxxxxx xxxxxx delší xxx v oblastech, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx. Jelikož je xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx xxx“, xxxxxx xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími dny xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, jež jsou xxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx zrna ještě xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx slunečnímu xxxxxx, xxxxx s dalšími xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx a vlhkost x&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx pěstování xxxx xxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx listopadu. Xx xxxxx září xxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxx jasnějšími (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxx (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou ideální xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx a dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“.
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vodou: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx používá xxxxxxxxx xxxx z proudů xxxxxxxxx xx xxxxxxx a z tajícího xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxx xxxxx množství xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx v tomto xxxx).
Xxxxxxxx xxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx řeky Indus x&xxxx;xxx Chenab, Xxxx, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto vyznačují xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné oblasti xx vyvinuly x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx (pH 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx struktury xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5&xxxx;%) xx xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx převládá illit – xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxx obsahují xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (X), xxx xxxxxxx xxxxxxx (120&xxxx;– 280&xxxx;xx X/xx) až xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx zrn xxxxx (xxxx 32 stupni Celsia xxxx xxx a 20 stupni Xxxxxx x&xxxx;xxxx), což xxxxx xxxxxx pronikavou xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vůně xxxx „Xxxxxxx“ je 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je přirozeně xxxxxx. Vůně xx xxxxxxx xxxxxx, když xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zrn mírná xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ výrazně ovlivňuje xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx se xx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, došlo xx x&xxxx;xxxxxxxxxx vegetativnímu xxxxx x&xxxx;xxxx by xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx způsobem xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx rostlině x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx by xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 cm), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx a ujme xx xxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx voda xx xx xxxxxxxx xxxxxx udržuje 2 xx 3 xxxxx xx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxx ujmuvších xx xxxxxxx a v boji xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodu.
Rýže „Xxxxxxx“ se xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx o uhlík, x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx ekologických xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a fyzickým xxxxxxxxxx xxx. Xxxxxxxx úroda xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx do obsahu xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx tvorbě xxxxxx xx zrnech xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx skladování.
5.2. Specifičnost xxxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxx v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx poměrem xxxxx a šířky, znamenité xxxx, sladké xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx omleté rýže xxxx 3,50&xxxx;xx), průměrném xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% xx 26 %), xxxxxx celistvosti xxxx xxx vaření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx s minimálním xxxxxxxxx xx šířky xxx xxxxxx.
Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx a šířky nejméně 3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx obvykle xxxxx. Například xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx rýže xxxx&xxxx;3:4 x&xxxx;x&xxxx;xxxx Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx voní na xxxxxxxxx, při sklizni, xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx, vaření i konzumaci. Xxxx xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kombinací xxxxxxx xxxxxxxxxx sloučenin, xxxx xxxxx převládá 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), xxxxx xxxxxx xxxx „Basmati“ xxxx charakteristickou vůni x&xxxx;xxxx.
Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx celistvost díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Sladká xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx způsobeny xxxxxxx xxxxxxx, včetně xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx čemuž xx xxxxxxx xxxxxx a nadýchanou xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx jinou xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx díky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx pěstuje, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx faktory, jako xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxxxx a sluneční záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v ústech, který xxxxxxx xxxxxxxx, stojí xxxxxxxxxx sluneční xxxx xxxxx xxxxxxx dní x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx. Ví se, xx s postupujícím časem x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xx intenzitě.
Z fyziologického xxxxxxxx xxxx xx xxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx sadby, rozmístění xxxxxxx, půda obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx xxxxx svou xxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, tradičních, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx obchodník xxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xx v zahraničí, xxxxx si xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx vidí x&xxxx;xxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ z Pákistánu, bude xxxxxxxx, xx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxx zeměpisné xxxxxxx a má xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 a 5 tohoto xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/