Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXXX XXXXXXXXXX KOMISE

ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx o zápis xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx&xxxx;49 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1151/2012 x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ (XXXX)

(X/2024/2995)

XXXXXXXX XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx na nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 o režimech xxxxxxx zemědělských xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx&xxxx;xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:

(1)

V souladu x&xxxx;xx.&xxxx;49 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxx Xxxxxxxx Komisi žádost x&xxxx;xxxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ (XX x.: PGI-PK-02990 – 24.&xxxx;8. 2023).

(2)

Xxxxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 50 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 5 a 6 xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(3)

Xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx&xxxx;51 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, měl xx xxx podle xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) uvedeného xxxxxxxx v Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx dokument x&xxxx;xxxxx xx&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Xxxxxxx“.

(4)

Xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 xx dne 23.&xxxx;xxxxx 2024, xxxxxxxxxxxx xxxxx na zveřejnění xxxxxxxxxxx,

XXXXXXXX TAKTO:

Xxxxxx článek

Úředním věstníku Xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xx.&xxxx;50 xxxx.&xxxx;2 xxxx.&xxxx;x) xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;1151/2012 xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx „Basmati“ (XXXX) (EU x.: XXX-XX-02990 – 24. 8. 2023).

X&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;51 nařízení (XX) x.&xxxx;1151/2012 xx xxxxxxxxxxx uvedeným v prvním xxxxxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx „Xxxxxxx“ námitku.

Zveřejnění zveřejněné x&xxxx; Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx X, X/2024/1713 ze xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024, xx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 23.&xxxx;xxxxx 2024.

Xx Xxxxxx

Xxxxxx XXXXXXXXXXXXX

xxxx Xxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx; Úř. věst. L 343, 14.12.2012, x.&xxxx;1.


XXXXXXX

XXXXXXXX XXXXXXXX

„XXXXXXX“

EU x.: XXX-XX-02990 – 24.&xxxx;8. 2023

XXXX ( ) XXXX (X)

1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx (xxxxx) [XXXX xxxx XXXX]

„Xxxxxxx“

2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx stát xxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx republika

3.   Popis xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo potraviny

3.1.   Druh xxxxxxxx

Xxxxx 1.6: Ovoce, xxxxxxxx a obiloviny x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxx zpracované.

3.2.   Popis xxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxxx název xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;1

Xxxx „Xxxxxxx“ je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxx vymezených x&xxxx;xxxx 4.

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx značným xxxxxxx xxxxx a šířky, xxxxxxxxx vůni, xxxxxx xxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, průměrném obsahu xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx prodloužení xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx do xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx:

Xxx. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx zrn (xx xxxxxxx)

6&xxxx;,50  mm

2.

Průměrná xxxxx předvařených xxx

≤ 1,9  mm

3.

Minimální xxxxx xxxxx/xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

≥ 3 ,50

4.

Vůně

Rýže „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx vůni xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx výsledkem xxxxxx xxxxxxxxxx, xx. 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx (2XX). Xxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxxxx amaryllifolius (Pandan) xxxx xx velmi xxxxxxx.

5.

Xxxxxx konzistence

Měkká

6.

Textura xxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxxxxxxx

7.

Xxxxx xxxxxxx

19 –26  %

8.

Rozsah hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (XXX)

4 –7

9.

Xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx na fotoperiodu

10.

Minimální xxxxxxxx xxxxx vařené xxxx

12,00 &xxxx;xx

11.

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx vařené rýže / předvařené xxxx XXXX minimální xxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx

1,70

12.

Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx

3,50

13.

Xxxx x&xxxx;xxxxx v ústech

Sladká chuť x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ v ústech: xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx textura x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.3.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (xxxxx xxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxx u zpracovaných xxxxxxxx)

Xxxx „Basmati“ xx xxxxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx šlechtění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx / xxxxxxx xxxxxx rýže „Basmati“. Xxxxxxxx xxxxxx rýže „Xxxxxxx“ jsou odrůdy x&xxxx;xxxxxxx xxxxx zrání. „Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxxx odrůd rýže „Xxxxxxx“ způsobuje, xx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx snižuje xxxxxx. Xxxxxxxx odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ mohou xxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx omezení byla xx značné míry xxxxxxxxx ve xxxxxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx metod. Xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 dokáží xxxxxxxx xxxxxxxxxx podnebí. Rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 4 x&xxxx;xxxxx nebo xxxxxxxxx, xxx teplota xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx.

„Xxxxxxx“ označuje xxxxxx pocházející x&xxxx;xxxxxx Xxxxxxx 370 nebo x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx odrůdy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx pákistánského xxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxx 1976.

Xxxx xxxxxxx xxxxxx „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx z roku 1976 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxx 370, Basmati X622, Xxxxxxx Pak, Xxxxxxx 198, Xxxxxxx 385, Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxx 2000 Xxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxx 515, XX 1121 xxxxxxxx, Xxxxxx Basmati, Kashmir Xxxxxxx (Kashmir Xxxxxx), Xxxxxx Basmati, NIAB Xxxxxxx 2016, XXXX Xxxxxxx, Xxxxx Gold, Xxxxx Xxxxxxx 2019, XXXXX-Xxxxxxx 2020, XX 2021 xxxxxxxx, KSK 111 X, Xxxx Xxxxx Xxxxxxx, Xxxxx Xxxxx Basmati, XXXX XX 39 x&xxxx;XXXX XX 18.

3.4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxx xx musí xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx vymezené x&xxxx;xxxx 4 xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“:

xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx (xxxx),

xxxxxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxx.

3.5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx, strouhání, xxxxxx atd. produktu, x&xxxx;xxxxx xx vztahuje xxxxxxx název

3.6.   Zvláštní xxxxxxxx xxxxxxxx xx označování xxxxxxxx, k němuž se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx

4.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx a produkuje v určitých xxxxxxxx oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx Xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxxx („xxxxxxxxx xxxxxx“):

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx: Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxx, Gujrat, Xxxxx Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxxx, Xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxx, Xxxx Xxx Xxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxxxx, Xxxxxxx, Xxxxxx, Lodhran, Xxxxxxxx, Xxxxxx, Xxxxxxxxxx, Rahim Xxx Xxxx, Bahawalnagar, Xxxxxxxxxxxx, Xxxxxx, X&xxxx;X&xxxx;Xxxx, Xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Sindh: Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxx, Larkana, Xxxxxx, Shadadkot x&xxxx;Xxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxx Paštúnchwá: xxxxxx Xxxxxxxx (xxxxxx Xxxxxxxx, Xxx, Xxxx),

x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx, Jaffarabad a Sohbatpur,

v oblasti Xxxx Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx: Xxxxxx, Bhimber, Xxxxxx, Xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxx.

5.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

5.1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oblasti

Žádost o zápis xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx označení xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxx „Basmati“ xx odvozen xx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx „Bas“ xxxxxxx xxxx x&xxxx;„Xxxx“ xxxxxxx „xxxx“. „Xxxxxxx“ je xxxxxxxxxxx název, xxxxx xxxx své pověsti xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx z Indoganžské xxxxxx. Zemědělci xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ již xx mnoho xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxx a dobrá xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx „Xxxxxxx“ nalezneme x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxx básni Heer Xxxxxx, kterou napsal xxxxxxxx paňdžábský xxxxxx Xxxxx Xxxx x&xxxx;xxxx 1766.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx xxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx rýži, xxxxx xx xxxxxxx a produkuje x&xxxx;xxxxxxx zeměpisné oblasti xx úpatí Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxx jihoasijské rýže x&xxxx;xxxxxxxx xxxx“.

2.

Xxxxxxx-Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxx aromatickou dlouhozrnnou xxxx pocházející z jižní Xxxx“.

3.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „xxxx Xxxxxxx – xxxx xxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxxx xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx L. Xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx Xxxxxxx, 2006).

4.

Xx nejlepší xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx: „Basmati xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx Pákistánu x&xxxx;xx xxxxx Xxxxxxxx“ (Xxxxxxx Baljekar, 2007).

5.

Xxxxxxxx xxxxxxx definuje xxxx „Xxxxxxx“ jako „druh xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, xxxxx má xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx“.

6.

Xxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ xxxx „xxxxxxxxxxxx odrůdu xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu, která xx vyznačuje xxxx xxxx“.

7.

Xxx Hindu x&xxxx;xxxxxx „Xxxxxxx Xxxxxxxxx at Xxxxx 250 Xxxxx Xxx“ (Rýže Xxxxxxx xx xxxxxxxx nejméně xxxx 250&xxxx;xxxx) xx xxx 21.&xxxx;xxxxx 1998 xxxx: „‚Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že Xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxx a Pákistánu nejméně xxxx 250 lety x&xxxx;xxxxx xx xx xx xxxx xxxxxxx na xxxxx místech xxxxxx xxxx xxxx,‘ říká Xx. Y. L. Xxxx, předseda Xxxxxxx xxxxxxxxxx-xxxxxxxxxx nadace, Secunderabad, Xxxxxx Xxxxxxx.“

8.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx „Xxxxxxx“ jako „xxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xx xx stařená. Xxxx ‚Xxxxxxx‘ (...) xx x&xxxx;Xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx xxx tisíce xxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx s kari“.

9.

Food Xxxx, „Recept, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx“: „Xxxx xx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx. Xxxxx správného druhu xxxx – rýži Xxxxx Basmati xxxxxxxxx xxx xxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxxxxxxx její xxxxxx kvalitu. X&xxxx;xxxxxxxxx xx spousta jiných xxxxxx, ale určitě xx xxxxx xxxxxxxx xxxx pákistánskou xxxx, xxxxxx získali xxxxxx xxxx Basmati.“

Díky své xxxxxxxx xxxxx, vůni x&xxxx;xxxxxxxxxxx vlastnostem, které xx velmi xxxx xxx xxxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xx rýže „Xxxxxxx“ xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx zemích xx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx xx rýži „Xxxxxxx“ xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx „Xxxxxxx“ se xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx zemí xxxxxx xxxxx, xxxxxx Xxxxxxx Xxxxxx, Xxxxxxx, Spojených xxxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, Kanady x&xxxx;Xxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx s životním xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx: Během xxxxxx xxxxxxxx xxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx od 60&xxxx;xx 65&xxxx;%. Xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx o kvalitativních xxxxxxx xxxx „Basmati“ je xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, vody a půdních xxxxxxx.

Xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxx xxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxx xxxx 20–35 xxxxxx Xxxxxx po celou xxxx pěstování, xxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx xxxx „Xxxxxxx“ pěstuje, je xxx v daném xxxxxx xxxxxxxxxxxx měsíce xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xx rýže „Basmati“ xxxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx „xxxxxxxx dne“, proces xxxxx rýže xx x&xxxx;xxxxxxxxx s delšími xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx déle, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx. Právě xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxx rostoucí zrna xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx v Indoganžské xxxxxx, xxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ kumulovat x&xxxx;xxxxxxxxxx xx své aromatické xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx charakteristické xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxx ideální xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx. Xx xxxxx září xxxxxxx klesá, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx) a mírnějšími (25–32&xxxx;°X) x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx (20–22&xxxx;°X). Xxxx klimatické xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx a dalších specifických xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xx deštích x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;Xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx vůni xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx bodě).

Normální xxxx: Xxxxxxxxxx oblast xxxxx úrodné náplavové xxxxxx xxxx Xxxxx x&xxxx;xxx Xxxxxx, Ravi, Xxxxxx x&xxxx;Xxxxxx. Různé xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx proto xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx plnou xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx z Himalájí. Xxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx Xxxx x&xxxx;Xxxxx. Při xxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx (xX 7,3 – 8,5), xxxxxxx (&xx; 1&xxxx;x), xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxx xx xxxxxxx. Xxxx půdy xxxx xxxxxx xxxxx (&xx; 0,5 %) až xxxxxxx (0,5 – 0,75&xxxx;%) xxxxx organického xxxxxx. V jílovité xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx – xxxxxxx bohatý xx draslík. Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx draslíku (X), xxx ukazuje xxxxxxx (120 – 280 kg X/xx) xx xxxxxx (&xx; 280&xxxx;xx X/xx) xxxx úrodnosti xxxx, xxxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxxxx: X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx zůstává xxxxxxx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx (xxxx 32&xxxx;xxxxxx Xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;20&xxxx;xxxxxx Xxxxxx v noci), xxx xxxxx dodává pronikavou xxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxxxx období xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx rýže „Xxxxxxx“ xxxxxxx ovlivňuje xxxxxx doby xxx xxxxxxxxxxx. Kdyby se xx normálních podmínek xxxxxxxx vysoké odrůdy xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxxx xxxx 30.&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a byly xx xxxxxxxx k polehnutí xx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx zrn. Xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx proto x&xxxx;xxxxx polovině xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx v řádcích xx dvěma xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx po xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 22,5 x&xxxx;22,5&xxxx;xx. Xxxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx mělce (xx xxxxxxx 2 xx 3 xx), xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx xxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xx na rýžových xxxxxx xxxxxxx 2 xx 3 xxxxx xx výsadbě, což xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx poté, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ se pěstuje x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, x&xxxx;xx použitím xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx 8–10&xxxx;xxx/xx xxxx xxxxxxxxxxxx hnojiv x&xxxx;xxxxxxxxxxx.

Xxxx „Xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 90 % xxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxx způsobeným xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx. Sklizená xxxxx xx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxx xx xxxxxxxx a suší xx xx xxxxxx xxxxxxxx 12 xx 14&xxxx;%, aby xx xxxxxxxxx tvorbě plísní xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx poškození xxxxxx xxxxx skladování.

5.2.   Specifičnost xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ spočívají v jejích xxxxxxxx tenkých xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx, znamenité xxxx, xxxxxx chuti, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx tvaru (xxxxxxxxx xxxxx délky/šířky xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx 3,50 mm), xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xx 19&xxxx;% do 26&xxxx;%), xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx a lineárním xxxxxxxxxxx zrna x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx.

Xxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;3:5, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx poměr xxxxx x&xxxx;xxxxx zrn xxxxxxx jasmínové rýže xxxx&xxxx;3:4 a u rýže Xxxxx xx xx&xxxx;3:2.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx, při sklizni, xxxxx skladování, xxx xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. Xxxx vůně je xxxxxxxxx harmonickou xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxx 2-xxxxxx-1-xxxxxxxx (2AP), který xxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx.

Xxxxxx xxxx rýže „Xxxxxxx“ xx zachovávají xxxxxxx xxxxxxxxxx díky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx indexu, xxx xx xxx xx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx vařené rýže „Xxxxxxx“ xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx obsahu amylózy, xxxx čemuž xx xxxxxxx jemnou x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xx značnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze přičíst xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx projevujícím xx xxx sázení, sklizni x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“.

Xxxx „Xxxxxxx“ xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx svou xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx počtu xxxxx xxxxxxx světla, xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, jako xx mírná xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx zrn, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx záření x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx xxxxxxx vyvolává, xxxxx xxxxxxxxxx sluneční svit xxxxx delších xxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx rýže „Xxxxxxx“ v zeměpisné xxxxxxx xxxxx. Xx xx, xx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxx získávají xxxx xxxxxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ na xxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxx „Basmati“ xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, rozmístění xxxxxxx, xxxx obohacená x&xxxx;xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a technika zavlažování.

Rýže „Xxxxxxx“ získala xxxxxxx xxxxxxxxx označení xx xxxxx xxxxx svou xxxxxx pověst na xxxxxxx historických, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx faktorů, xxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxx běžný xxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx „Xxxxxxx“ pěstovanou, xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxxxx xxxx xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx či x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxxxx „Xxxxxxx“ x&xxxx;Xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx, že xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v dané xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 3.2 x&xxxx;5 xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxx://xxxx.xxx.xx/xxxxxxxxxxxx-xxxxxxxxxxx-xxxxxxx/