Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 7/2008

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

4.

 
CENOVÉ ROZHODNUTÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ 1/09-FAR
 

Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví 1/09-FAR

ze dne 10. prosince 2008,

kterým se mění Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ze dne 20. prosince 2007, kterým se stanoví maximální ceny zdravotní péče zubních lékařů hrazené z veřejného zdravotního pojištění a stomatologických výrobků plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění

I.

Cenové rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ze dne 10. prosince 2007, kterým se stanoví maximální ceny zdravotní péče zubních lékařů hrazené z veřejného zdravotního pojištění a stomatologických výrobků plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění, se mění takto:

1. V Příloze č. 1 část 3. zní:

„Maximální ceny standardní stomatologické péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění:

 
kód
 
Název položky
 
Maximální
cena
 
00901
 
Vyšetření a ošetření registrovaného pacienta
Vyšetření stavu chrupu, parodontu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní, stavu čelistí a mezičelistních vztahů, anamnézy a stanovení léčebného plánu v rámci péče hrazené zdravotní pojišťovnou (dále jen „ZP“) držitelem Osvědčení vydávaného ČSK. Nácvik orální hygieny, interdentální hygieny, masáží, odstranění zubního kamene, včetně ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu (parodontální absces, ošetření afty, herpesu nebo dekubitu způsobeného snímací náhradou aj.), ošetření dentitio diffi cilis bez ohledu na počet návštěv.
 
405 Kč
 
00902
 
Opakované vyšetření a ošetření v rámci preventivní péče
Opakované vyšetření stavu chrupu, parodontu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní držitelem Osvědčení vydávaného ČSK. Kontrola orální hygieny, interdentální hygieny, odstranění zubního kamene, včetně ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu (parodontální absces, ošetření afty, herpesu nebo dekubitu způsobeného snímací náhradou aj.), ošetření dentitio diffi cilis bez ohledu na počet návštěv. Lokální aplikace fl uoridů ve formě roztoku nebo gelu tuzemské výroby.
 
323 Kč
 
00903
 
Vyžádané vyšetření odborníkem nebo specialistou
Vyšetření odborníkem nebo specialistou na základě doporučení jiného lékaře (při naléhavých stavech i bez doporučení), krátká písemná zpráva. Nemusí navazovat ošetření.
 
220 Kč
 
00904
 
Stomatologické vyšetření registrovaného pacienta od 1 roku do 6 let v rámci preventivní péče
 
116 Kč
 
00906
 
Stomatologické ošetření registrovaného pacienta do 6 let nebo hendikepovaného pacienta
 
105 Kč
 
00907
 
Stomatologické ošetření registrovaného pacienta od 6 let do 15 let
Zvýšenou časová náročnost ošetření pacienta. Uplatní se při kurativní návštěvě.
 
75 Kč
 
00908
 
Akutní ošetření a vyšetření neregistrovaného pacienta jako odbornost 019
Akutní ošetření náhodného pacienta mimo rámec preventivní péče. Ošetření zahrnuje vyšetření, paliativní ošetření v endodoncii, amputaci a exstirpaci dřeně, provizorní výplň, lokální ošetření gingivy / sliznice, konzervativní ošetření dentitio difficilis nebo parodontálního abscesu, výměnu drénu, opravu / úpravu fixní nebo snímatelné náhrady v ordinaci apod.
 
325 Kč
 
00909
 
Klinické stomatologické vyšetření
Vyšetření odborníkem na klinickém pracovišti na základě doporučení jiného lékaře (při naléhavých stavech i bez doporučení), krátká písemná zpráva. Nemusí navazovat ošetření.
 
451 Kč
 
00910
 
RTG vyšetření intraorální
Zhotovení rtg snímku na speciálním dentálním rtg přístroji, nebo další zobrazovací metodou (podmínkou je archivace snímku) pro zdravotnické zařízení, které snímek indikovalo, tzn. i v případě zhotovení snímku v jiném zdravotnickém zařízení.
 
77 Kč
 
00911
 
Zhotovení extraorálního RTG snímku
Zhotovení skiagrafi e lebky různých projekcí za každý snímek pro zdravotnické zařízení, které snímek indikovalo.
 
248 Kč
 
00912
 
Náplň slinné žlázy kontrastní látkou
Sondáž, dilatace, náplň slinné žlázy kontrastní látkou.
 
639 Kč
 
00913
 
Zhotovení ortopantomogramu
Zhotovení extraorálního panoramatického snímku na speciálním rtg přístroji.
 
303 Kč
 
00914
 
Vyhodnocení ortopantomogramu
Vyhodnocení panoramatického rtg snímku zubních oblouků a skeletu čelistí, nebo ostatních extraorálních snímků.
 
77 Kč
 
00915
 
Zhotovení telerentgenového snímku lbi
Zhotovení dálkového rtg snímku lbi na speciálním rtg přístroji.
 
297 Kč
 
00916
 
Anestézie na foramen mandibulae a infraorbitale
Aplikace injekční anestézie na foramen mandibulae (součástí je i aplikace na n. buccalis) a foramen infraorbitale (součástí je i aplikace na n. palatinus).
 
110 Kč
 
00917
 
Anestézie infiltrační
Aplikace injekční anestézie pro každý sextant včetně anestézie na foramen mentale, foramen palatinum maius a foramen incisivum.
 
88 Kč
 
00920
 
Ošetření zubního kazu - stálý zub - fotokompozitní výplň
Ošetření zubního kazu stálého zubu fotokompozitní výplní u pacientů do 18 let v rozsahu špičáků včetně, bez ohledu na počet plošek výplně či eventuální počet drobných výplní na jednom zubu.
 
347 Kč
 
00921
 
Ošetření zubního kazu - stálý zub
Ošetření zubního kazu definitivní výplní, bez ohledu na počet plošek výplně či eventuální počet drobných výplní na jednom zubu, standardním materiálem podle přílohy č. 1 zákona č. 48/1997 Sb. (Při použití kompozitních materiálů u pacientů do 18 let v rozsahu špičáků včetně, a nedózovaného amalgámu v celém rozsahu. U dospělých při použití kompozitních samopolymerujících materiálů v rozsahu špičáků včetně, a nedózovaného amalgámu v celém rozsahu.)
 
242 Kč
 
00922
 
Ošetření zubního kazu - dočasný zub
Ošetření zubního kazu dočasného zubu definitivní výplní, bez ohledu na počet plošek výplně či eventuální počet drobných výplní na jednom zubu a použitý materiál.
 
139 Kč
 
00923
 
Konzervativní léčba komplikací zubního kazu - stálý zub
Po definitivním endodontickém ošetření zubu za každý zaplněný kořenový kanálek standardním materiálem (podle přílohy č. 1 zákona č. 48/1997 Sb.). Zahrnuje paliativní výkon, mechanickou, chemickou a medikamentózní přípravu a provizorní výplně.
 
199 Kč
 
00924
 
Konzervativní léčba komplikací zubního kazu - dočasný zub
Po definitivním endodontickém ošetření dočasného zubu metodou vitální nebo mortální amputace 1x. Při eventuální exstirpaci za každý zaplněný kořenový kanálek. Ošetření je možné, když je dočasný zub klinicky pevný. Dle rtg resorbce max. do poloviny kořene.
 
194 Kč
 
00925
 
Konzervativní léčba komplikací zubního kazu II - stálý zub
Po definitivním endodontickém ošetření zubu za každý zaplněný kořenový kanálek dohodnutým standardním postupem při použití registrovaného materiálu. Zahrnuje paliativní výkon, mechanickou, medikamentózní přípravu a provizorní výplně.
 
292 Kč
 
00931
 
Konzervativní léčba chronických onemocnění parodontu
Odborné vyšetření parodontu, CPITN, stanovení léčebného plánu, zahájení konzervativní léčby - OZK, instruktáž a motivace orální hygieny.
 
770 Kč
 
00932
 
Udržovací léčba chronických onemocnění parodontu
Komplexní vyšetření parodontu na základě zařazení onemocnění při vyšetření pomocí indexu CPITN, případně dalších parodontologických indexů a vyšetřovacích metod v průběhu parodontologické léčby, nikoliv v rámci preventivní péče. Pokračování konzervativní léčby (fáze iniciální nebo udržovací) - kontrola orální hygieny pomocí k tomu určených indexů (např. PBI, API apod.), jejichž hodnoty musí být zaznamenány v dokumentaci, OZK, remotivace a korekce konkrétní metody orální hygieny, odstranění lokálního dráždění parodontu.
 
267 Kč
 
00933
 
Chirurgická léčba onemocnění parodontu malého rozsahu
Provedený chirurgický výkon v mukogingivální oblasti navazující na konzervativní léčbu chronických onemocnění parodontu (gingivektomie s plastikou) za každý zub.
 
462 Kč
 
00934
 
Chirurgická léčba onemocnění parodontu velkého rozsahu
Chirurgické výkony navazující na konzervativní léčbu chronických onemocnění parodontu vedoucí k prohloubení vestibula a výkony s odklopením mukoperiostálního laloku vedoucí k odstranění parodontálních sulků - za každý sextant.
 
1 100 Kč
 
00935
 
Kyretáž na zub
Odstranění supra a subgingiválního zubního kamene, nekrotického cementu a eventuálně patologicky změněného epiteliálního listu, včetně lokálního ošetření gingivy, za každý zub.
 
92 Kč
 
00936
 
Odebrání a zajištění přenosu transplantátu
Chirurgický výkon vedoucí k získání slizničního nebo kostního štěpu.
 
660 Kč
 
00937
 
Artikulace chrupu
Provedení celkového zábrusu okluze a artikulace chrupu na podkladě funkčního vyšetření stomatognátního systému.
 
476 Kč
 
00938
 
Přechodné dlahy ke stabilizaci zubů s oslabeným parodontem
Přechodné dlahy z volné ruky ke stabilizaci zubů s oslabeným parodontem zhotovené podle přílohy č. 1 zákona č. 48/1997 Sb. (samopolymerující kompozitní pryskyřice) za každý zub.
 
48 Kč
 
00940
 
Komplexní vyšetření a návrh léčby onemocnění ústní dutiny
Komplexní vyšetření ústní sliznice, stanovení diagnózy a léčebného plánu.
 
770 Kč
 
00941
 
Kontrolní vyšetření a léčba onemocnění ústní sliznice
Kontrolní vyšetření v průběhu léčby.
 
330 Kč
 
00943
 
Měření galvanických proudů
Měření galvanických proudů v dutině ústní při vyšetření slizničních změn a měření impedance.
 
97 Kč
 
00945
 
Cílené vyšetření
Vyšetření zaměřené na konkrétní obtíže pacienta.
 
11 Kč
 
00946
 
Vyšetření a ošetření registrovaného pacienta
Vyšetření stavu chrupu, parodontu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní, stavu čelistí a mezičelistních vztahů, anamnézy a stanovení léčebného plánu v rámci péče hrazené zdravotní pojišťovnou (dále jen „ZP“). Nácvik orální hygieny, interdentální hygieny, masáží, odstranění zubního kamene, včetně ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu (parodontální absces, ošetření afty, herpesu nebo dekubitu způsobeného snímací náhradou aj.), ošetření dentitio difficilis.
 
370 Kč
 
00947
 
Opakované vyšetření a ošetření v rámci preventivní péče
Opakované vyšetření stavu chrupu, parodontu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní. Kontrola orální hygieny, interdentální hygieny, odstranění zubního kamene, včetně ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu (parodontální absces, ošetření afty, herpesu nebo dekubitu způsobeného snímací náhradou aj.), ošetření dentitio difficilis. Lokální aplikace fluoridů ve formě roztoku nebo gelu tuzemské výroby.
 
289 Kč
 
00949
 
Extrakce dočasného zubu
Extrakce dočasného zubu, nebo radixu (bez následné chirurgické intervence) včetně event. separace radixů, exkochleace granulací, sutury a stavění krvácení kompresivní tamponádou.
 
96 Kč
 
00950
 
Extrakce stálého zubu
Extrakce stálého zubu nebo radixu (bez následné chirurgické intervence) včetně event. separace radixů, exkochleace granulací, sutury a stavění krvácení kompresivní tamponádou.
 
185 Kč
 
00951
 
Chirurgie tvrdých tkání dutiny ústní malého rozsahu
Extrakce zubu nebo radixu s odklopením mukoperiostálního laloku a hemiextrakce, nebo egalizace bezzubého alveolárního výběžku v rozsahu do jednoho sextantu nebo chirurgická revize extrakční rány.
 
578 Kč
 
00952
 
Chirurgie tvrdých tkání dutiny ústní velkého rozsahu
Extrakce zubu nebo radixu s odklopením mukoperiostálního laloku v blízkosti rizikových anatomických struktur, nebo vyžadující snesení větší části kosti, primární uzávěr oroantrální komunikace, egalizace bezzubého alveolárního výběžku v rozsahu větším než jeden sextant, exstirpace cysty nad 1 cm, odstranění sekvestru nebo antrotomii apod.
 
1 271 Kč
 
00953
 
Chirurgické ošetřování retence zubů
Snesení tkání ležících v cestě erupci zubu a mobilizace zubu do směru žádané erupce. (Včetně odklopení mukoperiostálního laloku, plastiky měkkých tkání, podložení kostním štěpem, fixace drátěného tahu, nalepení ortodontického zámku.)
 
693 Kč
 
00954
 
Konzervačně-chirurgická léčba komplikací zubního kazu
Odklopení mukoperiostálního laloku, snesení kosti periapikálně, amputace kořenového hrotu, exkochleace, toileta kořene a kosti, sutura. Včetně případného peroperačního plnění. Též periapikální exkochleace a exstirpace odontogenní cysty do 1 cm.
 
462 Kč
 
00955
 
Chirurgie měkkých tkání dutiny ústní malého rozsahu
Provedení dekapsulace, frenulektomie, odstranění rušivých vlivů vazivových pruhů, podjazykové frenulektomie, excize vlajícího hřebene - za každý sextant, odstranění slizniční leze do 2 cm, suturu rány sliznice do 5 cm nebo sondáž a výplach vývodu slinné žlázy.
 
462 Kč
 
00956
 
Chirurgie měkkých tkání dutiny ústní velkého rozsahu
Odstranění podjazykové retenční slinné cysty, excize vlajícího hřebene většího rozsahu než jeden sextant, odstranění slizniční leze nad 2 cm, orální vestibuloplastiku bez štěpu - za každý sextant, futuru rány sliznice nad 5 cm, exstirpaci mukokely sliznice dutiny ústní nebo diagnostickou excizi, sialolitotomie apod.
 
990 Kč
 
00957
 
Traumatologie tvrdých tkání dutiny ústní malého rozsahu
Ošetření následků úrazu zubů a alveolu malého rozsahu včetně jednoduché fixace plastickým materiálem ev. zkrácenou drátěnou dlahou.
 
462 Kč
 
00958
 
Traumatologie tvrdých tkání dutiny ústní velkého rozsahu
Repozice a fixace zlomenin alveolu horní, dolní čelisti, zlomenin těla a krčku dolní čelisti bez výrazné dislokace za každou ošetřenou čelist.
 
825 Kč
 
00959
 
Intraorální incize
Léčba zánětu intraorální incizí s případnou dilatací, vypuštěním exsudátu a zavedením drénu.
 
116 Kč
 
00960
 
Zevní incize
Léčba submandibulárního, submentálního a bukálního zánětu zevní incisí včetně dilatace s vypuštěním exsudátu a následnými drenážemi v ambulantním zdravotnickém zařízení.
 
660 Kč
 
00961
 
Ošetření komplikací chirurgických výkonů v dutině ústní
Při zavedení drénu či tamponády, přiložení plastického obvazu, výplachu rány lokálním léčebným prostředkem, apod. Dále při stavění pozdního postextrakčního krvácení, revizi extrakční rány, svalovém rehabilitačním cvičení a fyzikální terapii.
 
50 Kč
 
00962
 
Konzervativní léčba onemocnění temporomandibulárního kloubu
Po ukončení konzervativní léčby onemocnění TMK mezičelistní fixací a fyzikální terapií nebo při manuální repozici luxace TMK.
 
125 Kč
 
00963
 
Injekce i. m., i. d., s. c.
 
58 Kč
 
00965
 
Čas stomatologa strávený dopravou za imobilním pacientem
Čas stomatologa strávený dopravou za imobilním pacientem na základě schválení revizním lékařem a na podkladě doporučení praktického lékaře.
 
231 Kč
 
00966
 
Vystavení legitimace PN nebo žádosti o podporu při ošetřování nemocného člena rodiny
 
6 Kč
 
00967
 
Ukončení PN nebo žádosti o podporu při ošetřování nemocného člena rodiny
 
6 Kč
 
00968
 
Stomatochirurgické ošetření neregistrovaného pacienta PZL - stomatochirurgem ve ZZ zařazeném do sítě stomatochirurgických pracovišť
Ošetření PZL - stomatochirurgem na základě doporučení jiného lékaře, písemná zpráva.
 
1 100 Kč
 
00970
 
Sejmutí fixní náhrady - za každou pilířovou konstrukci
Sejmutí fixní náhrady rázovým nástrojem nebo rozbroušením korunky a její deformací.
 
58 Kč
 
00971
 
Provizorní ochranná korunka v ordinaci
Adaptace a fixace konfekční korunky k ochraně preparovaného, frangovaného nebo jinak destruovaného zubu, nebo individuální ochranná korunka zhotovená razidlovou metodou v ústech pacienta.
 
76 Kč
 
00972
 
Oprava fixní náhrady v ordinaci
Sejmutí a opětovné nasazení pevné náhrady. Zhotovení nebo oprava fasety v pevné náhradě v ústech. (standardním materiálem podle přílohy č. 1 zákona č. 48/1997 Sb.).
 
79 Kč
 
00973
 
Oprava nebo úprava snímatelné náhrady v ordinaci
Oprava nebo jednoduchá úprava snímatelné náhrady v ordinaci bez návaznosti na další laboratorní zpracování.
 
43 Kč
 
00974
 
Odevzdání stomatologického výrobku
 
0 Kč
 
00975
 
Ochranný můstek zhotovený razidlovou metodou
Provizorní můstek k ochraně preparovaných zubů a udržení okluzních vstahů. Můstek je zhotovený přímo v ústech pacienta razidlovou metodou.
 
668 Kč
 
00981
 
Diagnostika ortodontických anomálií
Orientační stomatologické vyšetření, komplexní ortodontické vyšetření.
 
660 Kč
 
00982
 
Zahájení léčby ortodontických anomálií fixním ortodont. aparátem na jeden zubní oblouk
Zahájení léčby ortodontických anomálií fixním ortodontickým aparátem na jeden zubní oblouk včetně nacementování 2 ks kroužků, nalepení 10 zámků a navázání oblouku na jednu čelist.
 
1 430 Kč
 
00983
 
Kontrola léčby ortodontických anomálií s použitím fixního ortodontického aparátu
Kontrola léčby ortodontických anomálií zahrnující 2 kontrolní vyšetření, 3x převázání oblouku a 1 navázání celého oblouku 1x za čtvrtletí.
 
880 Kč
 
00984
 
Kontrola léčby ortodontických anomálií jinými postupy než s použitím fixního ortodontického aparátu
Kontrola léčby ortodontických anomálií zahrnující 3 kontrolní vyšetření a 1x svalové cvičení 1x za čtvrtletí.
 
231 Kč
 
00985
 
Ukončení léčby ortodontických anomálií s použitím fixního ortodontického aparátu
Ukončení léčby ortodontických anomálií, včetně sejmutí fixního ortodontického aparátu na 1 zubní oblouk, eventuálního zábrusu zubů.
 
770 Kč
 
00986
 
Ukončení léčby ortodontických anomálií jinými postupy než s použitím fixního ortodontického aparátu
Po ukončení léčby ortodontických anomálií včetně eventuálního zábrusu zubů.
 
383 Kč
 
00987
 
Stanovení fáze růstu
Určení růstové fáze pacienta zhodnocením rtg snímku ruky.
 
58 Kč
 
00988
 
Analýza telerentgenového snímku lbi
Vyhodnocení profilového, ev. zadopředního dálkového rtg snímku lbi pomocí speciálních měření.
 
128 Kč
 
00989
 
Analýza ortodontických modelů
Vyhodnocení ortodontických modelů zubních oblouků a přilehlých tkání, včetně ev. dalších speciálních měření.
 
347 Kč
 
00990
 
Diagnostická přestavba ortodontického modelu
Přestavba zubů ortodontického modelu jedné čelisti z diagnostických důvodů nebo modelová operace čelistí k chirurgickým účelům.
 
520 Kč
 
00991
 
Nasazení prefabrikovaného intraorálního oblouku
Palatinální nebo linguální expanzní nebo kotevní drátěný oblouk nebo lip-bumper továrně zhotovené, jejich adaptace a zasazení do zařízení na kroužcích.
 
190 Kč
 
00992
 
Nasazení extraorálního tahu nebo obličejové masky
Nasazení intra-extraorál. drátěn. oblouku (uzdy), nebo bradové peloty a ortodont. čapky či krční pásky, nebo obličej. masky typu Delaire, Hickham apod. za účelem extraorál. kotvení, vč. poučení o způsobu použití a názor. předvedení.
 
231 Kč
 
00993
 
Navázání parciálního oblouku
Příprava a navázání částečného drátěného oblouku v rozsahu do 6-ti zubů do zámků nebo kanyl jako součásti fixního aparátu.
 
330 Kč
 
 
 

“.

II.

Účinnost

Toto rozhodnutí nabývá účinnost dnem 1. ledna 2009.

Ministr zdravotnictví:

MUDr. Tomáš Julínek, MBA, v. r.