Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 6/2009

VÝVOJ NÁRODNÍ SADY UKAZATELŮ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB,

KATALOG UKAZATELŮ

Ministerstvo zdravotnictví

Č. j. MZDR 32717/2009

Úvod

Tento dokument uvádí do praxe nový nástroj pro vyhodnocování kvality a výkonnosti systému zdravotní péče. Obsahuje informace důležité pro využívání již zpracovaných ukazatelů kvality a pro zapojení zdravotnických profesionálu do vývoje dalších ukazatelů. Zde popsané metodiky vycházejí ze zahraničních zkušeností, na základě kterých předpokládáme, že vývoj Národní sady ukazatelů zdravotních služeb bude kontinuální proces reagující na nové poznatky medicíny a vývoj potřeb zdravotní péče.

Národní sada ukazatelů zdravotních služeb (dále jen NSUZS) je soubor ukazatelů, které prošly úspěšně všemi fázemi vývoje ukazatele, byly příznivě vyhodnoceny odborným panelem a doporučeny k praktickému používání v konkrétních oblastech.

Katalog Národních ukazatelů zdravotních služeb (dále jen Katalog NUZS) je seznam a popis všech ukazatelů, které byly navrženy a postupně procházejí životním cyklem vývoje ukazatele. Seznam a popis ukazatelů zařazených v NSUZS představuje vybranou kapitolu Katalogu NUZS, která je určena pro veřejnou publikaci široké veřejnosti.

Životní cyklus vývoje ukazatelů je cyklický proces, jehož cílem je navrhnout, otestovat, vyhodnotit a vybrat ukazatele a ty pak doporučit k praktickému používání a veřejné publikaci.

Vysvětlení všech použitých pojmů najdete v kapitole Výklad pojmů

Životní cyklus vývoje ukazatelů, vztah Katalogu NUZS a NSUZS

Metodiky vývoje ukazatelů zařazených do NSUZS vznikly jako výsledek několika projektů. V rámci nich byly postupně vypracovány a prakticky ověřeny metodiky vývoje ukazatelů, které splňují konkrétní požadavky užitečnosti, důležitosti, validity a vědecké přijatelnosti. Metodiky byly vyvíjeny na základě opakovaných rešerší a praktického testování ukazatelů výkonnosti založených (v této fázi prozatím) na tzv. „administrativních“ datech. „Administrativní“ data jsou data, která jsou sbírána dlouhodobě na celonárodní úrovni v ustálených rozhraních a metodikách. Patří sem prakticky výkazy pro zdravotní pojišťovny a ÚZIS. V době realizace projektů to byla jediná data, se kterými se dalo fyzicky pracovat. NSUZS však není do budoucna omezena těmito, dnes dostupnými datovými zdroji. Záleží proto na rozvoji dalších datových zdrojů a jejich použitelnosti.

Základ české NSUZS vznikl na podkladě inspirace velkých národních sad ukazatelů v zahraničí, především sady AHRQ (Agency for Healthcare Research and Quality). Použitá metodika popisuje životní cyklus vývoje ukazatelů sestávající z následujících fází:

1. Návrh ukazatele, návrh revize ukazatele podaný Navrhovatelem

2. Předběžné vyhodnocení ukazatele

3. Sběr a zpracování dat, testování ukazatele

4. Konečné vyhodnocení ukazatele provedený Odborným panelem

5. Zařazení ukazatele do NSUZS, veřejné vydání ukazatele

6. (Návrh revize ukazatele)

I výběr prvních ukazatelů byl inspirován výběrem vhodných kandidátů ze sady AHRQ.

Upozornění:

Katalog obsahuje ukazatele výkonnosti a kvality péče v různých fázích vývoje v rámci jejich životního cyklu. Dokument neobsahuje metodické detaily vývoje a prezentace ukazatelů. Tyto jsou popsány v Závěrečné zprávě o projektu Vývoj národní sady ukazatelů zdravotních služeb dostupné ke stažení na adrese:

http://portalkvality.mzcr.cz/Odbornik/Pages/4-Narodni-ukazatele-vykonnosti-a-kvality-zdravotnich-sluzeb.html

Tato verze Katalogu, určená pro Věstník MZ ČR obsahuje nadále zúžený obsah informací o jednotlivých ukazatelích, plná verze Katalogu je rovněž dostupná na výše uvedené adrese. Další související dokumenty naleznete na informačním portálu kvality MZ - viz:

http://portalkvality.mzcr.cz/Odbornik/Categories/90-Projekty-2008.html

Jaké jsou hlavní cíle ukazatelů NSUZS

Ukazatele NSUZS jsou navrženy tak, aby mohly být používány pro

  • národní programy kvality
  • interní a externí vyhodnocování kvality
  • kontraktaci péče
  • veřejnou prezentaci ukazatelů a výsledků měření

NSUZS je stále obměňovaným „zásobníkem“ metrik pro hodnocení výkonnosti a kvality zdravotních služeb, ze kterého si poskytovatelé, plátci a tvůrci zdravotní politiky volí měření podle své potřeby. NSUZS vznikla a rozvíjí se spolu s Národní sadou standardů zdravotních služeb (NSSZS), protože řada ukazatelů je používána jako součást standardů péče. Týká se to především tzv. procesních standardů.

Praktické zajištění vývoje NSUZS

V současné době je garantem a provozovatelem NSUZS Národní referenční centrum, které zajišťuje výpočet referenčních hodnot ukazatelů již zařazených do NSUZS a vývoj nových ukazatelů. NRC přijímá podněty pro vývoj dalších ukazatelů za podmínek, které prezentuje na svých veřejných webovských stránkách.

Co obsahuje Katalog NUZS a jak jej používat

Plná verze Katalogu NUZS obsahuje seznam a formalizovaný zápis základních a podstatných informací o všech navržených i vyhodnocených ukazatelích včetně jejich základní definice a účelu použití. Detaily definice včetně všech podmínek výběru a způsobu výpočtu je pak možné nalézt ve speciálních dokumentech popisujících detaily každého ukazatele. Tyto dokumenty jsou dostupné pouze ve webovské verzi Registru NSUZS, protože se jedná o mimořádně velký rozsah detailních informací, které navíc stále procházejí vývojem. Jsou určeny především těm, kteří realizují vlastní měření a výpočty ukazatelů. Důležitou informací uvedenou v katalogu je fáze životního cyklu vývoje, ve které se ukazatel nachází.

Webovskou, plnou verzi Katalogu NSUZS naleznete na webovských stránkách MZ:

http://portalkvality.mzcr.cz/Odbornik/Categories/90-Projekty-2008.html a na webovských stránkách NRC:

http://www.nrc.cz/

Katalog NUZS obsahuje ve své nejširší verzi všechny zaregistrované záznamy o ukazatelích, včetně návrhů, které prošly pouze fází PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ a neprošly ještě TESTOVÁNÍM, ani KONEČNÝM VYHODNOCENÍM.

V této verzi NUZS určené pro Věstník MZ ČR jsou uvedeny pouze ukazatele, které prošly fází KONEČNÉHO VYHODNOCENÍ UKAZATELE a byly v rámci hodnocení doporučeny k praktickému používání a publikaci.

Je velmi důležité se u každého zveřejněného ukazatele seznámit s doporučením, k jakým účelům a jakým způsobem ukazatel používat. Doporučení ukazatele do NSUZS není automaticky zárukou jeho bezproblémového používání. Doporučení se může týkat používání v následujících oblastech:

1. Interní hodnocení kvality a výkonnosti. Je to nejčastější a velmi efektivní způsob používání ukazatele, které umožňuje zlepšování kvality a výkonnosti identifikací „slabých míst“ s využitím srovnávání výsledků s referenčními a doporučenými hodnotami. Výhodou interního hodnocení je znalost místního klinického kontextu a různých rizik zkreslení ukazatele, které snižuje pravděpodobnost neadekvátní interpretace a použití.

2. Národní programy zdravotní péče. Dlouhodobé používání ukazatele nebo měření umožňuje aplikovat výsledky do oblastí strategie, restrukturalizace a podpory některých technologií a postupů v oblastech, které jsou hodnoceny jako velmi důležité. V České republice jsou takovými programy vývoj standardů a koncentrace vysoce specializované péče, nebo programy onkologické prevence.

3. Kontraktace péče. Použití předpokládá, že ukazatel, nebo měření se stane součástí kontraktu mezi plátcem a poskytovatelem. To může být realizováno dvojím způsobem

a) Je kontrahována participace na měření se závazkem poskytovatele zabývat se nepříznivými výsledky

b) Je kontrahována bonifikace pro poskytovatele, který vykáže excelentní výsledky v měřené oblasti

4. Zveřejňování výsledků. Toto použití vychází vstříc požadavkům veřejnosti, aby občané měli k dispozici co nejvíce informací o nabídce péče pro ně dostupné. Ukazatele doporučené ke zveřejňování výsledků musí být jednoduché, srozumitelné laikům a prosté významného rizika zkreslení.

Ostatní ukazatele uvedené v plné verzi Katalogu NSUZS nacházející se ve fázi vývoje jsou určeny pro odbornou diskuzi expertů, která by měla vést k potvrzení, nebo odmítnutí zařazení ukazatele do NSUZS. Ukazatele zpracované ve fázi SBĚR A ZPRACOVÁNÍ DAT, TESTOVÁNÍ UKAZATELE slouží jako podklad pro fázi KONEČNÉ VYHODNOCENÍ UKAZATELE. Informace zde o nich uvedené slouží především pro členy odborného panelu, který provádí zmíněné KONEČNÉ VYHODNOCENÍ.

Závěrem této úvodní kapitoly uvádíme důležitou informaci, že ukazatele uvedené v tomto katalogu byly sice ověřeny praktickým zpracováním dat a posouzeny odbornými panely, ne však v běžné praxi. Vyšší úrovně prověření validity ukazatelů je možné dosáhnout až po jejich delším praktickém používání.

Výklad pojmů

 
Zkratka
 
Výraz
 
Výklad
 
NSUZS
 
Národní sada ukazatelů zdravotních služeb
 
Soubor ukazatelů, které prošly úspěšně všemi fázemi vývoje ukazatele, byly příznivě vyhodnoceny odborným panelem a doporučeny k praktickému používání v konkrétních oblastech
 
KNSUZS
 
Katalog národní sady ukazatelů zdravotních služeb
 
Seznam a popis všech ukazatelů, které byly navrženy a postupně procházejí životním cyklem vývoje ukazatele.
 
AHRQ
 
Agency for Healthcare Research and Quality
 
Agentura, která se v USA mimo jiné stará o vývoj metodik ukazatelů a vývoj a publikaci vlastních ukazatelů. Současně řeší obdobným způsobem vývoj standardů péče a zabývá se obecně výzkumem zdravotní péče a její kvality
 
NRC
 
Národní referenční centrum
 
Servisní organizace pro informační infrastrukturu ve zdravotním pojištění
 
ÚZIS ČR
 
Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
 
Základním účelem a předmětem činnosti Ústavu je řízení a koordinace plnění úkolů Národního zdravotnického informačního systému (dále jen „NZIS“) včetně činností souvisejících s rozvojem a zdokonalováním NZIS, určeného ke sběru a zpracování zdravotnických informací, k vedení národních zdravotních registrů, k poskytování informací v rozsahu určeném právními předpisy při respektování podmínek ochrany osobních dat občanů (zákon 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů) a k využití informací v rámci zdravotnického výzkumu. Úloha ÚZIS ČR a NZIS je definována zákonem č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů - §67c.
Ústav je součástí státní statistické služby (na základě kompetenčního zákona) a tuto činnost vykonává podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů
 
MKN 10
 
Mezinárodní klasifikace nemocí, 10. vydání
 
Mezinárodní klasifikace obsahující kódy a názvy nemocí
 
 
Administrativní data
 
Jsou to data, která jsou sbírána dlouhodobě na celonárodní úrovni v ustálených rozhraních a metodikách
 
 
Sada základních ukazatelů výkonnosti případů
 
Sada ukazatelů vztažených k případům akutní hospitalizace doplňující ukazatele mortality: průměrný věk pacienta v době ukončení případu, průměrná ošetřovací doba případu, průměrný počet přepočtených bodů na případ, průměrná hodnota vykázaného ZUM a ZULP na případ, průměrná aproximovaná hodnota TISS bodů na případ.
 
 
 

Ukazatele a měření

V Katalogu NUZS jsou uvedeny dvě formy měření a to:

1. Ukazatele kvality, nebo výkonnosti, vyjádřené výhradně jednou hodnotou u jednoho hodnoceného subjektu (například nemocniční mortalita na CMP)

2. Měření výkonnosti, vyjádřené více hodnotami vztaženými k více prvkům jedné, výjimečně i více dimenzí (například struktura výkonů porodů, nebo struktura endoprotetických kloubních výkonů)

Měření výkonnosti vyjádřené více hodnotami je používáno většinou jako podpůrné měření vztažené ke konkrétním ukazatelům, které umožňuje lépe interpretovat výsledek ukazatele, například lepším popisem klinického kontextu. V plné verzi KNSUZ je i způsob použití tohoto měření výkonnosti popsán u každé jednotlivé položky. Ve speciální části tohoto katalogu jsou pak uvedeny tabulky s referenčními hodnotami, které jsou u ukazatelů a kvality a měření výkonnosti odlišné povahy a jsou také zpracovány poněkud jiným způsobem. Tyto údaje nejsou uvedeny v této verzi určené pro Věstník MZd.

Sdružené sady ukazatele kvality a základních ukazatelů výkonnosti případů

U všech klinicky specifických ukazatelů kvality typu mortality (jejich kód začíná písmeny QM) jsou kromě hodnot standardizované mortality spočítány ještě doplňující základní ukazatele výkonnosti případů a to konkrétně:

1. Počet případů

2. Průměrná ošetřovací doba případu

3. Průměrný počet bodů na případ

4. Průměrná hodnota ZUM a ZULP na případ

5. Průměrný počet TISS bodů na případ

6. Průměrná doba anestézie na případ

Takto koncipovaná sada ukazatelů poskytuje komplexnější pohled na danou klinickou skupinu než samotný ukazatel mortality a je možné z ní odvozovat další závěry o způsobu léčby a jejím vlivu na výsledek.

Výklad položek Katalogu NUZS popisujících jednotlivé ukazatele

U každého ukazatele je uvedena stejná základní sada informací. Tyto informace popisují následující vlastnosti ukazatele:

Vztah ukazatele a kvality, resp. výkonnosti

Základní datový zdroj

Doplňkové zdroje dat

Obecná definice (bez klinického vymezení)

Objekt, ke kterému je měření vztaženo

Standardizace a způsob statistické prezentace

Doporučení k používání

Vztah ukazatele a kvality, resp. výkonnosti

Tento odstavec obsahuje stručné, ale přesné sdělení, co ukazatel měří, tzn. jaký je vztah ukazatele ke kvalitě (resp. výkonnosti), protože k tomu je nastaveno očekávání jeho účinku a vyhodnocení ukazatele.

Základní datový zdroj

Zde je uvedena specifikace datového zdroje, který se pro výpočet ukazatel používá (např. výkazy plátcům péče - k dávky, nebo výkazy ÚZIS s tím, že je třeba specifikovat typ výkazu - například „výkaz hospitalizace“ nebo „výkaz lůžkového fondu“). Zde se má na mysli celonárodně standardizovaný datový zdroj („administrativní data“).

Doplňkové zdroje dat

Zde mohou být uvedeny eventuelní dodatečné sběry dat, pokud základní datový zdroj neposkytuje všechny potřebné informace (např. počty lůžkových provozů u ukazatelů výkonnosti lůžkových stanic, nebo údaje pro speciální klasifikaci hodnocených subjektů).

Obecná definice

Logický, textem psaný popis definice ukazatele.

Objekt, ke kterému je měření vztaženo

Označení základní strukturální entity (např. organizace, nebo pracoviště), ke které se výpočet ukazatele vztahuje. Současně se uvádí, zda předmětem měření je pacient, případ celé hospitalizace v nemocnici, pobyt pouze na jednom oddělení, nebo jiný subjekt.

Standardizace a způsob statistické prezentace

Zde je uvedeno, zda je použita některá z forem standardizace a je specifikováno jaká. Existují tři základní varianty standardizace a to:

standardizace stratifikací hodnocených entit (například podle typu organizace),
standardizace stratifikací hodnocených stavů (například podle nějaké klinické klasifikace) a nebo
standardizace výpočtem (s použitím dostupných hodnot známých a do výpočtu aplikovaných rizikových faktorů).

U každého ukazatele je pak popsán způsob statistické prezentace, například: uvedení pouhé vypočítané hodnoty, uvedení vypočítané hodnoty a odchylky od referenční hodnoty, uvedení hodnoty spolu s intervalem spolehlivosti atd.

Doporučení k používání

Zde je uveden závěr fáze KONEČNÉHO VYHODNOCENÍ UKAZATELE (doporučen k zařazení do NSUZS, doporučen k dalšímu vývoji, doporučen k vyřazení z evidence a dalšího vývoje). V případě, že ukazatel je doporučen k zařazení do NSUZS, je zde uveden také komentář, k jakým účelům je doporučeno ukazatel používat (interní a externí hodnocení kvality nebo výkonnosti, kontraktace péče se zdravotními pojišťovnami, národní programy ve zdravotnictví). Jsou zde rovněž vyjádřeny preference jednotlivých oblastí použití, pokud takové existují.

Doporučené období měření a výpočtu referenčních hodnot je u všech publikovaných ukazatelů shodně 1 rok.

Ostatní, podrobnější informace o ukazatelích, včetně klinické definice dané výčtem diagnóz, výkonů, nebo odborností naleznete ve webovské verzi Katalogu NSUZS na webovských stránkách MZ a NRC - odkazy výše

Přehled ukazatelů zařazených do NSUZS

V přehledu jsou uvedeny pouze ukazatele, které prošly úspěšně KONEČNÝM VYHODNOCENÍM odborným panelem a byly doporučeny k používání, resp. dalšímu vývoji jsou níže uvedeny v seznamu podle oborových klinických oblastí.

NS na konci kódu ukazatele znamená, že ukazatel bych doporučen k přijetí do národní sady a k používání, DV znamená, že ukazatel byl doporučen k dalšímu vývoji a používání s výhradami a vyšší opatrnosti při interpretaci.

Obor interna a neurologie
QM0053DV Nemocniční mortalita u akutního infarktu myokardu
QM0054NS Nemocniční mortalita u CMP
QM0064DV Nemocniční mortalita u městnavého srdečního selhání
QM0067DV Nemocniční mortalita u pneumonie
QM0069DV Nemocniční mortalita po PTCA
QV0068NS Počet výkonů PTCA
QM0063NS Nemocniční mortalita u krvácení do trávicího traktu
QM0208NS Nemocniční mortalita u mozkového infarktu (MI)
Obor chirurgie
QV0058NS Počet výkonů karotické endarterektomie
QM0059NS Nemocniční mortalita po výkonech karotické endarterektomie
QM0063NS Nemocniční mortalita po krvácení do trávicího traktu
QV0065NS Počet výkonů operace abdominální aorty
QM0066NS Nemocniční mortalita po operaci abdominální aorty
QV0070NS Počet výkonů resekce jícnu
QM0071NS Nemocniční mortalita pro resekci jícnu
QV0072NS Počet výkonů resekce pankreatu
QM0073NS Nemocniční mortalita po resekci pankreatu
QM0095NS Nemocniční mortalita po břišních výkonech s vysokou populační mortalitou
Obor porodnictví a perinatologie
QV0001NS Počet výkonů porodů
PS0002NS Struktura výkonů porodů
PS0043NS Struktura novorozenců dle IRDGR
QU0055NS Podíl císařských řezů ze všech porodů
QU0087NS Podíl komplikovaných vybavení extrakcí plodu
QU0088NS Podíl akutních císařských řezů v průběhu porodu
Obor ortopedie a traumatologie
QV0003NS Počet endoprotetických kloubních výkonů
PS0004NS Struktura endoprotetických kloubních výkonů
QM0057NS Nemocniční mortalita po zlomenině horního konce kosti stehenní
Obor intenzivní medicína
PC0007NS Podíl lůžek intenzivní péče nemocnice
PE0008NS Průměrný počet aproximovaných TISS bodů na ošetřovací den
PE0009NS Struktura ošetřovacích dnů s aproximovanými TISS body
PE0011NS Průměrný počet intenzivních ošetřovacích dnů na stanici za měsíc
PE0015NS Průměrný počet pobytů na stanici intenzivní péče za měsíc
PM0019NS Nemocniční mortalita na JIP PQ0020NS Podíl sekundárních přijetí na stanici
PM0021NS Nemocniční mortalita po léčbě na JIP
PC0083NS Podíl lůžek intenzivní péče oddělení
PS0169NS Podíl pobytů na JIP dle hlavní dg. dle kapitol MKN10
Výkon nákladné techniky
PV0051NS Výkon nákladné techniky dialýza
Ukazatele připravené k hodnocení
PV0046 Výkon nákladné techniky CT
PV0047 Výkon nákladné techniky MRI
PV0048 Výkon nákladné techniky gammakamera
PV0049 Výkon nákladné techniky angiografie
PV0050 Výkon nákladné techniky litotrypse
PV0052 Výkon nákladné techniky lineární urychlovač
PV0089 Výkon nákladné techniky radioterapie
PV0099 Výkon nákladné techniky mamografie
Popis jednotlivých ukazatelů podle klinických skupin
Níže jsou uvedeny jednotlivé vyhodnocené ukazatele se stručným popisem. Detailní referenční hodnoty jsou pak uvedeny ve speciální kapitole.
Obor interna a neurologie
QM0053NS Nemocniční mortalita u akutního infarktu myokardu
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako AIM a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnou diagnózou v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel není doporučen k zařazení do NS, ale je doporučen k dalšímu vývoji, který je podmínkou aby bylo možno jej později využívat v běžné praxi. Jeho pozdější uplatnění připadá v úvahu v oblastech interního a externího hodnocení kvality a národních programů kvality. Je potřeba zdůraznit, že s ohledem na to, že je ukazatel možné správně vyhodnotit pouze s podrobnou znalostí kontextu a ohledem na nejasnou validitu, je ukazatel velmi nevhodný pro zveřejňování.
QM0054NS Nemocniční mortalita u CMP
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako CMP a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnou diagnózou v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k zařazení do NS a k používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace péče.
QM0063NS Nemocniční mortalita u krvácení do trávicího traktu
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako krvácení do trávicího traktu a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím skupin diagnóz, pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel není doporučen k přijetí do NS, ale je doporučen k dalšímu vývoji, aby mohl být poté doporučen k používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality péče. Ukazatel není vhodný ke zveřejňování. Jeho správná interpretace vyžaduje znalost místního kontextu, proto se doporučení k používání omezuje na interní a externí hodnocení.
QM0064DV Nemocniční mortalita u městnavého srdečního selhání
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako městnavé srdeční selhání a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel není doporučen k zařazení do NS, ale je doporučen k dalšímu vývoji, který je podmínkou aby bylo možno jej později využívat. Jeho pozdější uplatnění připadá v úvahu v oblastech interního a externího hodnocení kvality. Je potřeba zdůraznit, že s ohledem na to, že je ukazatel možné správně vyhodnotit pouze s podrobnou znalostí kontextu a ohledem na nejasnou validitu, je ukazatel velmi nevhodný pro zveřejňování.
QM0067DV Nemocniční mortalita u pneumonie
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako pneumonie a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnou diagnózou v dané nemocnici a daném období. Vyloučení následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel není doporučen k zařazení do NS, ale je doporučen k dalšímu vývoji, který je podmínkou aby bylo možno jej později prakticky využívat. Jeho pozdější uplatnění připadá v úvahu v oblastech interního a externího hodnocení kvality a národních programů kvality.
QV0068NS Počet výkonů PTCA
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů s výkony PTCA v nemocnici vykázaných v dané nemocnici za dané období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k přijetí do NS a využívání v oblastech interního hodnocení kvality a národních programů kvality.
QM0069DV Nemocniční mortalita po PTCA
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako hospitalizace s PTCA a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými výkony v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel není doporučen k zařazení do NS, ale je doporučen k dalšímu vývoji, který je podmínkou aby bylo možno jej později využívat ve vyšší kvalitě. Jeho pozdější uplatnění připadá v úvahu v oblastech interního a externího hodnocení kvality.
QM0208NS Nemocniční mortalita u mozkového infarktu
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako MI a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k zařazení do NS a k používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace péče.
Obor chirurgie
QV0058NS Počet výkonů karotické endarterektomie
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů s výkonem karotické endarterektomie pro okluze mozkových tepen v nemocnici vykázaných v dané nemocnici za dané období.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Není aplikována
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
QM0059NS Nemocniční mortalita po výkonech karotické endarterektomie
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů hospitalizace s provedenou karotickou endarterektomií, hlavní diagnózou okluze mozkových tepen a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem případů se stejným výkonem a diagnózou v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení následné péče z definice.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace péče.
QV0065NS Počet výkonů operace abdominální aorty pro aneurysma
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů s výkonem operace na abdominální aortě pro výduť nebo rupturu v dané nemocnici vykázaných za dané období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Není aplikována
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a zveřejňování.
QM0066NS Nemocniční mortalita po operaci abdominální aorty pro aneurysma
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče. Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako hospitalizace s operací abdominální aorty a s vybranou hlavní diagnózou výdutě nebo natržení aortální aorty a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými výkony a diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení následné péče z definice.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace péče.
QV0070NS Počet výkonů resekce jícnu
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů s výkonem resekce jícnu s vybranou hlavní diagnózou zhoubného novotvaru jícnu vykázaných v dané nemocnici za dané období. Vyloučení případů následné péče. Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace.
QM0071NS Nemocniční mortalita po resekci jícnu
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů. Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako hospitalizace s operací jícnu typu resekce a s vybranou hlavní diagnózou zhoubného novotvaru jícnu a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými výkony a diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace.
QV0072NS Počet výkonů resekce pankreatu
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů s výkonem resekce pankreatu a s vybranou hlavní diagnózou zhoubného novotvaru pankreatu v nemocnici vykázaných za dané období.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace.
QM0073NS Nemocniční mortalita po resekci pankreatu
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů. Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče. Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako hospitalizace s resekcí pankreatu a s vybranou hlavní diagnózou zhoubného novotvaru pankreatu a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnými výkony a diagnózami v dané nemocnici a v daném období. Vyloučení následné péče z definice.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů kvality a kontraktace péče.
QM0095NS Nemocniční mortalita po břišních výkonech s vysokou populační mortalitou
Poznámka: Ukazatel mortality je doplněn sadou základních ukazatelů výkonnosti případů.
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče, u kterých se vyskytl vybraný výkon Seznamu výkonů (viz. klinické definiční prvky) ukončených úmrtím dělený počtem všech hospitalizací se stejnými výkony. Vyloučení případů následné péče.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblasti interního a externího hodnocení kvality. Je určen především pro středně velké nemocnice, které nemohou používat ukazatele zaměřené na výkony prováděné pouze v nemocnicích nejvyššího typu.
Obor porodnictví a perinatologie
QV0001NS Počet výkonů porodů
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet všech výkonů porodů vybraných dle Seznamu výkonů provedených v dané nemocnici a v daném období.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů (především koncentrace péče) a zveřejňování.
PS0002NS Struktura výkonů porodů
Vztah ukazatele a kvality: Měření hodnotí počet a strukturu různých typů porodů a identifikuje možné odchylky jako možná místa problémů v indikaci jednotlivých postupů, nebo komplikací porodů. Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet vykázaných kódů výkonů určených výběrem ze Seznamu výkonů v celé nemocnici za dané období. Jsou uváděny 2 hodnoty jednoho ukazatele pro každý výkon: absolutní počet výkonů a % vyjádření podílu jednotlivých výkonů ze všech výkonů. Určené výkony jsou uvedeny v tabulce klinických definičních prvků.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS jako vhodné doplnění a pro zlepšení interpretace ukazatelů: PU0087 Podíl arteficielních extrakcí plodu, PU0088 Akutní císařský řez v průběhu porodu, PV0001 Počet výkonů všech porodů za rok, QU0055, Podíl císařských řezů ze všech porodů. Jde o soustavu měření, z níž je možné odvodit řadu poměrových hodnot. Tři z těchto hodnot představují ukazatele: PU0087 Podíl arteficiálních extrakcí plodu, PU0088 Akutní císařský řez v průběhu porodu, QU0055 Podíl císařských řezů ze všech porodů. Možnosti vhodné interpretace těchto ukazatelů se zlepšují, pokud je k dispozici celá sada základních měření. Je doporučeno používat ukazatel v oblasti interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče a národních programů, především koncentrace péče. Není vhodný pro zveřejňování.
PS0043NS Struktura novorozenců dle IRDGR
Vztah ukazatele a výkonnosti: Měření hodnotí počet a strukturu novorozenců fyziologických a novorozenců s různým stupněm a typem postižení a identifikuje tak možná místa novorozeneckých komplikací nebo problémů perinatologické diagnostiky.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet vykázaných případů novorozenců vybraných dle IR DRG v nemocnici za dané období. Jsou uváděny 2 hodnoty jednoho ukazatele pro každou DRG skupinu: absolutní počet výkonů a % vyjádření podílu jednotlivých případů dle skupin IR DRG. Určené DRG skupiny jsou uvedeny v tabulce klinických definičních prvků.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu.
Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS jako vhodné doplnění a pro zlepšení interpretace ukazatelů: PS0002 Struktura výkonů porodů, QU0087 Podíl komplikovaných vybavení plodu, QU0088 Akutní císařský řez v průběhu porodu, QV0001 Počet výkonů všech porodů za rok, QU0055
Podíl císařských řezů ze všech porodů. Je doporučeno používat toto měření pro interní a externí hodnocení kvality, kontraktaci péče a národní programy (především pro hodnocení adekvátní koncentrace perinatologické péče).
QU0055NS Podíl císařských řezů ze všech porodů
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel identifikuje možné odchylky podílu počtu císařských řezů jako možné problémy v jejich indikaci, nebo možné komplikace porodů.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet výkonů císařského řezu dělený počtem všech výkonů porodů v nemocnici za dané období. Hodnoty jsou vyjádřeny v %.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu.
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblasti interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče a národních programů (především koncentrace péče).
QU0087NS Podíl komplikovaných vybavení plodu
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel identifikuje podíl komplikovaných porodů s vybavením plodu kleštěmi, vakuumextrakcí nebo manuálním způsobem jako možné problémy perinatologické diagnostiky nebo kvality vedení porodů.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Podíl porodů s vykázaným výkonem 63123 UKONČENÍ PORODU VAKUUMEXTRAKCÍ, KLEŠTĚMI, OBRATEM A NEBO MANUÁLNÍ EXTRAKCÍ ze všech vaginálních porodů. Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Standardizace výpočtem s použitím věku rodiček. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti. Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího vyhodnocování kvality a národních programů kvality, především koncentrace péče.
QU0088NS Podíl akutních císařských řezů v průběhu porodu
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel identifikuje možné problémy perinatologické diagnostiky nebo kvality vedení porodů.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet výkonů vaginálních porodů ukončených Císařským řezem dělený počtem všech výkonů vaginálních porodů a Císařských řezů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu, standardizace výpočtem s použitím věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče a národních programů kvality, především koncentrace péče.
Obor ortopedie a traumatologie
QV0003NS Počet endoprotetických kloubních výkonů
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí počet provedených výkonů jako míru zkušenosti a erudice týmu poskytujícího péči.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet endoprotetických kloubních výkonů vybraných dle Seznamu výkonů provedených na pracovišti a v daném období
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Není aplikována
Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS. Je určen především expertům v obou ortopedie a traumatologie, kteří mohou měření využívat se znalostí klinického kontextu v jednotlivých případech. Jako takový je vhodný především pro použití v rámci interního a externího hodnocení kvality a lze jej použít i v programech koncentrace péče a v kontraktaci péče.
PS0004NS Struktura endoprotetických kloubních výkonů
Vztah ukazatele a výkonnosti: Měření výkonnosti hodnotí počet a strukturu různých forem náhrady kloubů a poskytuje tak informaci o zaměření pracoviště, míře zkušenosti a erudici týmu poskytujícího péči. Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet vykázaných kódů výkonů určených výběrem ze Seznamu výkonů na pracovišti za dané období. Jsou uváděny 2 hodnoty jednoho ukazatele pro každý výkon: absolutní počet výkonů a % vyjádření podílu jednotlivých výkonů ze všech výkonů. Určené výkony jsou uvedeny v tabulce klinických definičních prvků. Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu, obory Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS jako vhodné doplnění a pro zlepšení interpretace ukazatelů: QV0003NS Počet endoprotetických kloubních výkonů a QM0057 Nemocniční mortalita po fraktuře horního konce kosti stehenní. Měření je určeno především expertům v obou ortopedie a traumatologie, kteří mohou měření využívat se znalostí klinického kontextu v jednotlivých případech.
QM0057NS Nemocniční mortalita po zlomenině horního konce kosti stehenní
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů akutní lůžkové péče klasifikovaných jako hospitalizace pro zlomeninou horního konce kosti stehenní a ukončených úmrtím děleno celkovým počtem ukončených případů akutní lůžkové péče se stejnou klasifikací v dané nemocnici a v daném období.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. Výběr pouze akutní hospitalizace. Standardizace výpočtem s použitím pohlaví a věku. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů a kontraktace péče.
Obor intenzivní medicína
PC0007NS Podíl lůžek intenzivní péče nemocnice
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí přiměřenost kapacity intenzivních lůžek v rámci nemocnice.
Datový zdroj: Výkaz Lůžkový fond pro ÚZIS
Doplňkové zdroje dat: Sběr dat lze zajistit přímo od nemocnic s dodržením metodiky ÚZIS
Definice: Průměrný počet lůžek intenzivní péče nemocnice dělený průměrným počtem všech akutních lůžek nemocnice
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech kontraktace péče, interního a externího vyhodnocování kvality a národních programů kvality včetně koncentrace péče. Ukazatel je vhodný i pro zveřejňování, ovšem s odpovídajícím komentářem.
PE0008NS Průměrný počet aproximovaných TISS bodů na ošetřovací den
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí průměrnou úroveň léčebné intervence v rámci IP
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Součet hodnot aproximovaných TISS bodů z výkonů ošetřovacího dne dělený počtem pobytů na oddělení. Z výpočtu jsou vyřazeny doklady 02 s kódem ukončení 0-Neukončeno.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního hodnocení výkonnosti, externího hodnocení výkonnosti, kontraktace péče a pro účely programů rozvoje oboru intenzivní medicíny, standardizace jejích provozů a koncentrace péče.
PE0009NS Struktura ošetřovacích dnů s aproximovanými TISS body
Vztah ukazatele a výkonnosti: Měření výkonnosti hodnotí přiměřenost využívání léčebné intervence v rámci IP a aplikaci výstupních kriterií JIP
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet jednotlivých výkonů ošetřovacího dne intenzivní péče ze všech výkonů ošetřovacího dne intenzivní péče vykázaných pracovištěm za období a vyjádřený v %.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu.
Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS jako vhodné doplnění a pro zlepšení interpretace ukazatelů: PE0008 Průměrný počet aproximovaných TISS bodů na ošetřovací den oddělení, PE0011 Průměrný počet intenzivních ošetřovacích dnů na stanici za měsíc, PE0015 Průměrný počet ukončení pobytu na stanici intenzivní péče za měsíc, PE0196 Průměrná ošetřovací doba případu kritické péče, PQ0019 Mortalita na JIP (Struktura ukončení pobytů na oddělení), PQ0020 Podíl sekundárních přijetí na JIP, PQ0021 Nemocniční mortalita po léčbě na JIP
PE0011NS Průměrný počet intenzivních ošetřovacích dnů na stanici za měsíc
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí výkon lůžkové stanice IP
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Informace o počtu stanic vztažených k jednomu IČP
Definice: Průměrný měsíční počet vykázaných ošetřovacích dnů intenzivní péče pracoviště dělený průměrným počtem intenzivních stanic pracoviště.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení výkonnosti, kontraktace péče, národních programů i veřejné prezentace.
Ukazatel je vhodný pro zveřejňování pouze za předpokladu odpovídajícího komentáře. Je vhodný především pro interní hodnocení a to především při rozvažování restrukturalizace lůžkového fondu a v rámci programu koncentrace péče.
PE0015NS Průměrný počet pobytů na stanici intenzivní péče za měsíc
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí výkon lůžkové stanice IP
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet lůžkových stanic zjištění dodatečným sběrem
Definice: Průměrný měsíční počet vykázaných dokladů 02 oddělení intenzivních lůžek dělený průměrným počtem intenzivních stanic oddělení. Z výpočtu jsou vyřazeny doklady 02 s kódem ukončení 0-Neukončeno.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení výkonnosti, kontraktace, národních programů kvality včetně koncentrace péče. Ukazatel je vhodný pro zveřejňování pouze za předpokladu odpovídajícího komentáře. Je vhodný především pro interní hodnocení a to především při rozvažování restrukturalizace lůžkového fondu a v rámci programu koncentrace péče.
PM0019NS Nemocniční mortalita na JIP
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí mortalitu jako výsledek procesu péče na JIP
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet pobytů (dokladů 02) na oddělení ukončených úmrtím, překladem, nebo propuštěním dělený počtem všech pobytů, vyjádřený v %. Z výpočtu jsou vyřazeny doklady 02 s kódem ukončení 0-Neukončeno.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu, JIP podle oborů. Výsledky jsou prezentovány s intervalem spolehlivosti.
Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS a doporučeno k používání především v oblasti interního a externího vyhodnocování kvality péče a dále pak v oblasti národních programů, především v oblasti koncentrace péče. Lze jej použít i pro kontraktaci péče, není vhodný pro zveřejňování.
PQ0020NS Podíl sekundárních přijetí na stanici
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí přiměřenost aplikace vstupních kritérií JIP.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet přijetí (dokladů 02) přeložených z jiných pracovišť stejné nemocnice dělený počtem všech přijetí (dokladů 02) vyjádřený v %. Z výpočtu jsou vyřazeny doklady 02 s kódem ukončení 0-Neukončeno. Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu. JIP podle oboru. Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, v oblasti národních programů kvality a kontraktace péče. Není vhodný pro zveřejňování.
PM0021NS Nemocniční mortalita po léčbě na JIP
Vztah ukazatele a kvality: Ukazatel hodnotí přiměřenost aplikace výstupních kritérií JIP a schopnost bezpečně pacienta převést z intenzivní do standardní lůžkové péče.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počet případů ukončených úmrtím na lůžkovém pracovišti, na které byli pacienti přeloženi z předchozího pobytu na pracovišti JIP dělený počtem všech případů s takovýmto překladem, vyjádřený v %
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel kvality je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, národních programů a kontraktace péče. Hlavní oblastí využívání je interní hodnocení, které umožňuje spolu s ukazateli PE0009 a PM0019 citlivě identifikovat problémy na úrovni výstupních kriterií JIP. Ze stejných důvodů může být ukazatel prospěšný i pro koncentraci kritické péče. Ukazatel není vhodný pro veřejnou prezentaci výsledků.
PC0083NS Podíl lůžek intenzivní péče oddělení
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí přiměřenost kapacity intenzivních lůžek v rámci oboru (oddělení).
Datový zdroj: Speciální sběr dat jiný, Výkaz Lůžkový fond pro ÚZIS
Doplňkové zdroje dat: Sběr dat lze zajistit přímo od nemocnic s dodržením metodiky ÚZIS, například pro účely měření výkonnosti a to i za kratší období než jeden rok.
Definice: Průměrný počet lůžek IP oddělení děleno průměrným počtem všech akutních lůžek oddělení. Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Oddělení, klinika
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu a JIP podle oboru Doporučení k používání: Ukazatel výkonnosti je doporučen k přijetí do NS a používání v oblastech kontraktace péče, interního a externího vyhodnocování kvality a národních programů kvality včetně koncentrace péče. Ukazatel je vhodný i pro zveřejňování, ovšem s odpovídajícím komentářem.
PS0169NS Podíl pobytů na JIP dle hlavní dg. dle kapitol MKN10
Vztah ukazatele a výkonnosti: Měření výkonnosti informuje o rozložení pacientů hospitalizovaných na JIP ve vztahu k velkým diagnostickým skupinám.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou používány
Definice: Počty pobytů (dokladů 02) ve struktuře hlavní diagnózy dokladu 02 děleno celkovým počtem pobytů (dokladů 02) vyjádřeno v %. Z výpočtu jsou vyřazeny doklady 02 s kódem ukončení 0-Neukončeno.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Pracoviště
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Měření výkonnosti je doporučeno k přijetí do NS jako vhodné doplnění a pro zlepšení interpretace ukazatelů: PC0007 Podíl lůžek intenzivní péče nemocnice, PC0083 Podíl lůžek intenzivní péče oddělení, PE0008 Průměrný počet aproximovaných TISS bodů na ošetřovací den oddělení, PE0009 Struktura ošetřovacích dnů IP na JIP, PE0011 Průměrný počet intenzivních ošetřovacích dnů na stanici za měsíc, PE0015 Průměrný počet ukončení pobytu na stanici intenzivní péče za měsíc, PE0196 Průměrná ošetřovací doba případu kritické péče, PQ0019 Mortalita na JIP (Struktura ukončení pobytů na oddělení), PQ0020 Podíl sekundárních přijetí na JIP, PQ0021 Nemocniční mortalita po léčbě na JIP. Prioritou používání ukazatele i pak bude především oblast interního vyhodnocování výkonnosti.
Výkon nákladné techniky
PV0051NS Výkon nákladné techniky dialýza
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony dialýzy v nemocnici za dané období roku dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
Následující ukazatele byly statisticky otestovány a jsou připraveny ke konečnému vyhodnocení:
PV0046 Výkon nákladné techniky CT
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony CT v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0047 Výkon nákladné techniky MRI
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony MRI v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0048 Výkon nákladné techniky gammakamera
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony gammakamery v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0049 Výkon nákladné techniky angiografie
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá. Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony angiografie v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0050 Výkon nákladné techniky litotrypse
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony litotrypse v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0052 Výkon nákladné techniky lineární urychlovač
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vykázaných výkonů a bodů za výkony lineárního urychlovače v nemocnici za dané období dělený počtem přístrojů, na kterých se výkony provádějí. Hodnoty jsou rozděleny podle jednotlivých výkonů určených výběrem kódů Seznamu výkonů.
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0089 Výkon nákladné techniky radioterapie
Vztah ukazatele a výkonnosti: Měření hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Nejsou
Definice: Počet vybraných výkonů radioterapie za nemocnici a období
Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
PV0099 Výkon nákladné techniky mamografie
Vztah ukazatele a výkonnosti: Ukazatel hodnotí objem výkonů dané diagnostické, nebo léčebné modality a umožňuje tak posoudit využití nákladné techniky, kterou daná modalita využívá.
Datový zdroj: K-dávky
Doplňkové zdroje dat: Počet přístrojů získaný dodatečným sběrem
Definice: Počet vybraných výkonů mamografie vykázaných za nemocnici a období Objekt, ke kterému se měření vztahuje: Nemocnice
Standardizace a způsob statistické prezentace: Stratifikace nemocnic podle typu
Doporučení k používání: Ukazatel je doporučen k zařazení do NS a používání v oblastech interního a externího hodnocení kvality, kontraktace péče, národních programů kvality a veřejné prezentace
V Praze dne 20.7.2009

MUDr. Markéta Hellerová

náměstkyně pro zdravotní péči