Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXŘ&Xxxxxx;XXX&Xxxxxx; XXXXXX (EU) č. 1086/2011

xx dne 27. ř&xxxxxx;xxx 2011,

xxxx&xxxxxx;x xx xěx&xxxxxx; xř&xxxxxx;xxxx XX xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2160/2003 Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx x xř&xxxxxx;xxxx X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Komise (XX) č. 2073/2005, xxxxx xxx x xxxxxxxxx x čerstvém xxůxxž&xxxxxx;x xxxx

(Xxxx s x&xxxxxx;xxxxxx xxx EHP)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x xxxxxxx na Xxxxxxx x fungování Xxxxxxx&xxxxxx; xxxx,

x ohledem na xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 2160/2003 ze xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxx&xxxxxx; xxxxxxxx x xěxxxx&xxxxxx;xx xxx&xxxxxx;xx xůxxxxů xxxx&xxxxxx;x xxxxxxxx&xxxxxx;x&xxxxxx;xx xx v xxxxxxx&xxxxxx;x řxxěxxx (1), a xxxx&xxxxxx;xx na čl. 5 xxxx. 6 xxxxxx&xxxxxx;xx nařízení,

x xxxxxxx xx nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxě potravin (2), a xxxx&xxxxxx;xx xx čx. 4 xxxx. 4 xxxxxx&xxxxxx;xx nařízení,

xxxxxxxx k xěxxx xůxxxůx:

(1)

Cílem xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2160/2003 xx xxxxxxxx, aby xxxx přijata xxxxx&xxxxxx; x účinná xxxxřxx&xxxxxx; xx xxx&xxxxxx;ťxx&xxxxxx;x&xxxxxx; x xxxxxx&xxxxxx; salmonel a xxx&xxxxxx;xx původců zoonóz xx všech úrovních xxxxxxxx, xxxxxxx&xxxxxx;x&xxxxxx; x xxxxxxxxxx, xxx xx xx&xxxxxx;žxx xxxxxx x&xxxxxx;xxxx x riziko, xxž xřxxxxxxxx&xxxxxx; xxx xxřxxx&xxxxxx; xxxxx&xxxxxx;. Xxxx xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; xx xxxx xxx&xxxxxx; xxxxxxxx na xřxxxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xů xxxěřxx&xxxxxx;xx xx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; výskytu xxčxx&xxxxxx;xx xxxx&xxxxxx;x x xxxxxxx&xxxxxx;xx xx&xxxxxx;řxx x xx xřxxxx&xxxxxx; xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxř Xxxx x xxx xxxxx xěxxxx&xxxxxx;xx xx&xxxxxx;řxx x xxxxxxxů x nich xxxx&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx;xx xx třetích xxx&xxxxxx;.

(2)

Xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxx (ES) č. 646/2007 xx xxx 12. čxxxxx 2007, xxxx&xxxxxx;x se xxxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxxx&xxxxxx;xx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 2160/2003, xxxxx jde x x&xxxxxx;x Společenství xxxěřxx&xxxxxx; xx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx typhimurium x xxxxxxxů, x xxxx&xxxxxx;x xx zrušuje xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 1091/2005 (3), xxxxxx&xxxxxx; x&xxxxxx;x Xxxx xxx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; výskytu xěxxxx dvou sérotypů xxxxxxxxx u brojlerů. Xxxxxx&xxxxxx; nařízení xx xxxxx xx x&xxxxxx;x xxx&xxxxxx;xxxxx do 31. xxxxxxxx 2011 xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; xxčxx hejn xxxxxxxů, xxxx&xxxxxx; xůxx&xxxxxx;xxx&xxxxxx; xxxxxxxx&xxxxxx; xx Salmonella xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx&xxxxxx;&xxxxxx;x 1&xxxx;%.

(3)

Xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxx (ES) č. 584/2008 xx dne 20. čxxxxx 2008, xxxx&xxxxxx;x xx provádí xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxxx&xxxxxx;xx parlamentu x Rady (XX) č. 2160/2003, xxxxx xxx o x&xxxxxx;x Xxxxxčxxxxx&xxxxxx; xxxěřxx&xxxxxx; xx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx u xxůx (4), xxxxxx&xxxxxx; x&xxxxxx;x Xxxx xxx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; výskytu xěxxxx dvou x&xxxxxx;xxxxxů xxxxxxxxx u xxxx xxůx. Xxxx xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; xx klade xx x&xxxxxx;x xxx&xxxxxx;xxxxx xx 31. xxxxxxxx 2012 xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; počtu xxxx x&xxxxxx;xxxxx&xxxxxx;xx xxůx, xxxx&xxxxxx; xůxx&xxxxxx;xxx&xxxxxx; pozitivní xx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx typhimurium, xx xxxx&xxxxxx;&xxxxxx;x 1&xxxx;%.

(4)

Příloha XX xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2160/2003 xxxxxx&xxxxxx; xxx&xxxxxx;&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxxxřxx&xxxxxx;, xxxx&xxxxxx; mají x&xxxxxx;x xřxxxxx xxx xxxxxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;x x xůxxxxů zoonóz vyjmenovaných x xř&xxxxxx;xxxx X xxxxxx&xxxxxx;xx xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx;. Xxxxx&xxxxxx;xxě xxx 1 č&xxxxxx;xxx X xř&xxxxxx;xxxx XX xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2160/2003 xxxxxx&xxxxxx;, že xxx xxx 12. xxxxxxxx 2010 nesmí x&xxxxxx;x xěxxxx&xxxxxx; čerstvé xxůxxž&xxxxxx; maso ze xx&xxxxxx;řxx xxxxxxxxxx&xxxxxx;xx x xř&xxxxxx;xxxx I xxxxxx&xxxxxx;xx xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; xx&xxxxxx;xěxx xx xxx x xxxxx&xxxxxx; xxxxřxxě, xxxxxňxxx-xx x&xxxxxx;xxxxxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xxxx: „salmonely: xxxř&xxxxxx;xxxxxxx xx 25&xxxx;x&xxxxx;. Xxxxxx&xxxxxx; xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xx xxxxxx&xxxxxx; xxčxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xěx&xxxxxx;xx pravidel x xxxxxx kritériu, xřxxxx&xxxxxx;&xxxxxx;x pak xxxxxxxx xxřxxňxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xx xxxěxx xxxxxů x analytické xxxxxx.

(5)

Xxxxx jde x čxxxxx&xxxxxx; xxůxxž&xxxxxx; xxxx, xěxx xx být xřxxxxx xxxxřxx&xxxxxx;, xxxx&xxxxxx; xx xxxxxxxxx, žx xxxx&xxxxxx;xěx&xxxxxx; xxxxxxxx xxx xxxx&xxxxxx;xxx x&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx; se xxxxxxxxx x drůbežím xxxx poskytnou xřxxěřxxxx x&xxxxxx;xxxx, žx xx xxxx xxxx xxxxxx xxx&xxxxxx;xx xxxxxxxx x žx výsledkem xxxxxxxxxxxx&xxxxxx;xx xxxxxňxx&xxxxxx;x&xxxxxx; bude xxxxxxx&xxxxxx; xxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx; xxxxěž x xxxxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xxx pro xx&xxxxxx;xěx&xxxxxx; xx trh.

(6)

Xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx dne 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxx&xxxxxx;xx xxxx&xxxxxx;xx&xxxxxx;xx xxx potraviny (5) stanoví xxxxxxxxxxxxxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xxx xxx xěxxxx&xxxxxx; xxxxxxxxxxxxxx x xxxx&xxxxxx;xěx&xxxxxx; xxxxxxxx, xxxx&xxxxxx; xxx&xxxxxx; xxxxxxxxxxxx&xxxxxx; xxxxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx;xx xxxxxxů xxxxžxxxx při xxxx&xxxxxx;xěx&xxxxxx; xxxxx&xxxxxx;xx x xxx&xxxxxx;&xxxxxx;xx&xxxxxx;xx hygienických xxxxřxx&xxxxxx; xxxxx čx&xxxxxx;xxx 4 xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 852/2004.

(7)

X zájmu soudržnosti xx&xxxxxx;xx&xxxxxx;xx předpisů Xxxx xx vhodné změnit xxx&xxxxxx;&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxžxxxxxx týkající xx čerstvého drůbežího xxxx stanovené x č&xxxxxx;xxx E přílohy XX xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2160/2003 x xxx&xxxxxx;xx xxxx&xxxxxx;xěx&xxxxxx; pravidla xxx xxxx&xxxxxx;xxxx týkající xx salmonely v xř&xxxxxx;xxxx X nařízení (XX) č. 2073/2005.

(8)

X xxxxxxx x xxxxxxxxx&xxxxxx;x Xxxxxx 2005/636/XX xx xxx 1. x&xxxxxx;ř&xxxxxx; 2005 x xxxxxčx&xxxxxx;x xř&xxxxxx;xxěxxx Společenství xx x&xxxxxx;xxxxx&xxxxxx; xxůxxxx x&xxxxxx;xxxxx Xxxxxxxxxx spp. x xxxxxxx xxxxxxxů Xxxxxx xxxxxx, xxxx&xxxxxx; má x&xxxxxx;x proveden x čxxxxx&xxxxxx;xx xx&xxxxxx;xxxx (6), x xxxxxxxxx&xxxxxx;x Xxxxxx 2006/662/XX xx dne 29. x&xxxxxx;ř&xxxxxx; 2006 x xxxxxčx&xxxxxx;x příspěvku Xxxxxčxxxxx&xxxxxx; xx x&xxxxxx;xxxxx&xxxxxx; průzkum xxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxůx, který má x&xxxxxx;x xxxxxxxx x čxxxxx&xxxxxx;xx xx&xxxxxx;xxxx (7), x x rozhodnutím Xxxxxx 2007/516/XX xx xxx 19. čxxxxxxx 2007 x xxxxxčx&xxxxxx;x příspěvku Xxxxxčxxxxx&xxxxxx; xx průzkum xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxx. x xxxxxxx xxxxxxxů x xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxx. a Xxxxxxxxxx xxx. x xxxxčx&xxxxxx;xx xěxxxx xxxxxxxů, xxxx&xxxxxx; x&xxxxxx; x&xxxxxx;x proveden x čxxxxx&xxxxxx;xx xx&xxxxxx;xxxx (8), xxxx xxxxx&xxxxxx;žxěxx &xxxxxx;xxxx x&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxů, krůt x x xxxxčx&xxxxxx;xx xěxxxx xxxxxxxů. Výsledky xěxxxx xxůxxxxů x xřxxxěžx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxxxxx xx xxxx&xxxxxx; xxx provádění x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx;xx xxxxxxxů pro tlumení xxxxxxxx x brojlerů (2009) podle čx&xxxxxx;xxx 5 nařízení (XX) č. 2160/2003 xxxxxx&xxxxxx;, žx prevalence xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxů x xxůx xx xxx&xxxxxx;xx xxxxx&xxxxxx; (9). Kromě xxxx x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx; xxxxxxxx xxx xxxxxx&xxxxxx; xxxxxxxx x xxůx podle xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2160/2003 xxxx x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx; xxxxxx xx xxxx 2010. Xxxxxňxx&xxxxxx;x&xxxxxx; uvedeného xxxx&xxxxxx;xxx xx x&xxxxxx;xxxxx x&xxxxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xř&xxxxxx;xx, xxž xxxx xxx&xxxxxx;x&xxxxxx;xx x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx; snížení xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxů x krůt, xůžx x&xxxxxx;xx x xxxřxxěřxx&xxxxxx;xx xxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx;xx dopadu xx příslušné xxxěxx&xxxxxx;. Xxxxxxxx 1 přílohy X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2073/2005 by xxxxx měla být xxěxěxx.

(9)

Xxxxx Xxxxxxx&xxxxxx; zprávy Xxxxxčxxxxx&xxxxxx; o trendech x xxxxx&xxxxxx;xx xxxx&xxxxxx;x x jejich xůxxxxů x ohnisek chorob xxxxxxx&xxxxxx;xx xůxxxxxx v xxxxxxxx&xxxxxx;xx x Xxxxxxx&xxxxxx; xxxx v xxxx 2008 (10) xxxxxxxxxx&xxxxxx; Xxxxxxx&xxxxxx;x &xxxxxx;řxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx je xřxxxxžxě 80&xxxx;% případů výskytu xxxxxxxx&xxxxxx;xx x čxxxěxx xxůxxxxxx, podobně xxxx x předchozích xxxxxx, x&xxxxxx;xxxxxx Salmonella enteritidis x Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx&xxxxxx;x xxxxxxx xxxxxxxx&xxxxxx;xx x čxxxěxx zůstává xxůxxž&xxxxxx; maso.

(10)

Stanovení xxxx&xxxxxx;xxx xxx Xxxxxxxxxx enteritidis x Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxxxxx&xxxxxx;xx xxxx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx;x x&xxxxxx;xxxxx salmonelózy x čxxxěxx xřxxxxxxxx&xxxxxx;xx xxxxxxxxx xxůxxž&xxxxxx;xx xxxx x xxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx;xx xůxxxxxx xxxxxňxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xxxxxx kritéria. X&xxxxxx;xxxxň xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx;xx xxxxxxů k xřxx&xxxxxx;x&xxxxxx;x&xxxxxx; opatření xx xxž&xxxxxx;&xxxxxx;xx úrovních xxůxxž&xxxxxx;řxx&xxxxxx; xxxxxxxx, xxxx&xxxxxx; xx xxxxx xřxxxěx xx xx&xxxxxx;žxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxxxx x&xxxxxx;xxx x&xxxxxx;xxxxxů xxxxxxxxx x x&xxxxxx;xxxxxx xxx veřejné xxxxx&xxxxxx;. Xxxěřxx&xxxxxx; xx xxxx dva x&xxxxxx;xxxxxx xx xxxxěž xxxx x xxxxxxx s x&xxxxxx;xx Unie stanovenými xxx xxxx&xxxxxx;xx&xxxxxx; produkci xxůxxžx.

(11)

Xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2073/2005 xxxxxx&xxxxxx; xx&xxxxxx;xx xxxěxx xxxxxů x xxx &xxxxxx;čxxx xxx&xxxxxx;&xxxxxx;xx xxxx&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxxxxčxxxxx xxxxxxxx x souvislosti se xxxxxxxxxx. Xxxx prokázáno, žx xxxx plány xxx&xxxxxx; xxxxxxxx&xxxxxx; využití xxx provozovatele xxxxxxxx&xxxxxx;řxx&xxxxxx;xx xxxxxxů, a xxxx xxx&xxxxxx;ž xxxxx&xxxxxx; xxx xxxx&xxxxxx;x&xxxxxx;x&xxxxxx; xxxxxů čerstvého xxůxxž&xxxxxx;xx xxxx.

(12)

Horizontální metodou xxx&xxxxxx;ťxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xř&xxxxxx;xxxxxxxx Salmonella xxx. v xxxxxxxx&xxxxxx;xx x xxxxxxxx pro xx&xxxxxx;řxxx xx mezinárodní xxxxx EN/ISO 6579. X xř&xxxxxx;xxxx X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2073/2005 xx xxxxě xxxx xxxx xxxxx xxxxxx&xxxxxx; xxxx xxxxxxxčx&xxxxxx; xxxxxx pro všechna xxxx&xxxxxx;xxx týkající se xxxxxxxxx. Xěxx xx xxxxx x&xxxxxx;x také xxxxxxxxx xxxx referenční xxxxxx xxx kritérium xxx čxxxxx&xxxxxx; xxůxxž&xxxxxx; xxxx, xxxž xx xxxx xxxčxxx xxxxxxxxx&xxxxxx; x používání xxxxxxxxxxx&xxxxxx;xx xxxxx stanovená x xxxxxx&xxxxxx;x nařízení. Xxxxxxxčx&xxxxxx; xxxxxxxxř Evropské xxxx xxx xxxxxxxxx doporučuje xxxž&xxxxxx;x jako vhodnou xxxxxxxčx&xxxxxx; xxxxxx xxx x&xxxxxx;xxxxxxxxxx postup White-Kaufmann-Le Xxxxx.

(13)

Xxxxx&xxxxxx;xxxx&xxxxxx; xxxxx Salmonella xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx&xxxxxx;x x xxxx&xxxxxx;xx xx vyskytujících x&xxxxxx;xxxxxů xxxxxxxxx x xěxxxxxx druhů xx&xxxxxx;řxx x klinických xxxx&xxxxxx;xů x lidí. Na x&xxxxxx;xxxxě xěxxxx&xxxxxx;xx xxxxxxxxxx x&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx;xx se xxxxxx&xxxxxx;x&xxxxxx; x hodnocení rizika xxx xxřxxx&xxxxxx; xxxxx&xxxxxx;, xxxx&xxxxxx; xřxxxxxxxx&xxxxxx; „kmeny xxxxxx&xxxxxx; xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx&xxxxx; (11), jsou monofázické xxxxx Salmonella typhimurium x antigenním xxxxxxx 1,4,[5],12:x:- xxxxžxx&xxxxxx;xx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxčxxx&xxxxxx; xxxxxxxx xxxx&xxxxxx;xxxx, že tyto xxxxx xřxxxxxxxx&xxxxxx; riziko xxx veřejné xxxxx&xxxxxx; xxxxxxxxxx&xxxxxx; s xxxxxxx, xxxx&xxxxxx; představují xxxxxx&xxxxxx; xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xx proto xxxxx&xxxxxx; xxxxxxx, žx xxxxxxxxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx; se Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxžxxxxx&xxxxxx; x xxx xxxx xxxxx&xxxxxx;xxxx&xxxxxx; xxxxx.

(14)

Nařízení (XX) č. 2073/2005 xxxxxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xxxx hygieny x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx;xx xxxxxxx xx jatkách xxx xxxxxxxxx u xxxxčxě xxxxxxx&xxxxxx;xx xěx xxxxxxxů x xxůx xx xxxxxxx&xxxxxx;. &Xxxxxx;čxxxx xxxx&xxxxxx;xxx hygieny x&xxxxxx;xxxx&xxxxxx;xx xxxxxxx xx xxxx&xxxxxx;xxx xxx&xxxxxx;xx&xxxxxx; xxxxxxxxxxx xxxxčxě xxxxxxx&xxxxxx;xx těl xxůxxžx, xxxxxxžx tato xxxxxxxxxxx xxxx&xxxxxx;x&xxxxxx; z xxxxxxxxx&xxxxxx;xx xxxx nebo xxxxxxžx xxxxxxx x xůxxxxxx xř&xxxxxx;žxx&xxxxxx; xxxxxxxxxxx xx xxxx&xxxxxx;xx. Xxxxx článku 10 nařízení (XX) č. 2073/2005 se xxxx&xxxxxx;xxx x podmínky x&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx; xx xř&xxxxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxčxě xxxxxxx&xxxxxx;xx xěxxxx xxůxxžx xřxxxxxxxx&xxxxxx; x xxxxxxx xx změny xxxxxxxxx&xxxxxx; x xxx&xxxxxx;&xxxxxx;řxx&xxxxxx; xxxxxxxx. Xxxxxžx x&xxxxxx;xx Unie xxxxxxxx&xxxxxx; xxx hejna xxxxxxxů xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x (XX) č. 646/2007 x xxx xxůxx nařízením (XX) č. 584/2008 xxx&xxxxxx; x&xxxxxx;x xxxxěxx xx xxxxx xxxx 2011, xxxxxxxxxx 2012, xěx by x&xxxxxx;x xxčxx xxxxxxxx xxxxxů, x xxxxž xx xř&xxxxxx;xxxxx&xxxxxx;, xxx xřxx&xxxxxx;xxx xxxxxxxx&xxxxxx; limit, xx&xxxxxx;žxx. Xxxxxxxx 2 přílohy X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2073/2005 xx xxxxx xěxx být xxxxx&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx;x xxůxxxxx změněna.

(15)

Xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2160/2003 x (XX) č. 2073/2005 xx xxxxx xěxx být xxxxx&xxxxxx;xxx&xxxxxx;x&xxxxxx;x xxůxxxxx xxěxěxx.

(16)

Xxxxřxx&xxxxxx; xxxxxxxx&xxxxxx; x&xxxxxx;xxx nařízením xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Stálého výboru xxx potravinový řxxěxxx x xxxxx&xxxxxx; xx&xxxxxx;řxx x xxx Xxxxxxx&xxxxxx; xxxxxxxxx, xxx Rada xxxxx&xxxxxx;xřxxx x xěxxxx xxxxřxx&xxxxxx;xx nesouhlas,

XŘXXXXX TOTO XXŘ&Xxxxxx;XXX&Xxxxxx;:

Čx&xxxxxx;xxx 1

X příloze XX xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (XX) č. 2160/2003 xx č&xxxxxx;xx X xxx 1 xxxxxxxxx x&xxxxxx;xxx:

&xxxxx;1.

Čerstvé xxůxxž&xxxxxx; xxxx pocházející x xxxxxxx&xxxxxx; zvířat xxxxxxxxxx&xxxxxx;xx x xř&xxxxxx;xxxx X xxx&xxxxxx; xxx xxx 1. prosince 2011 splňovat příslušné xxxxxxxxxxxxxx&xxxxxx; xxxx&xxxxxx;xxxx xxxxxxxx&xxxxxx; x ř&xxxxxx;xxx 1.28 xxxxxxxx 1 xř&xxxxxx;xxxx X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 (12).

Čx&xxxxxx;xxx 2

Xř&xxxxxx;xxxx X xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; (ES) č. 2073/2005 xx xěx&xxxxxx; x xxxxxxx x xř&xxxxxx;xxxxx xxxxxx nařízení.

Čx&xxxxxx;xxx 3

Xxxx xxř&xxxxxx;xxx&xxxxxx; xxxxxxxx x platnost xxxx&xxxxxx;x&xxxxxx;x xxxx po xxxx&xxxxxx;&xxxxxx;xx&xxxxxx; x &Xxxxxx;řxxx&xxxxxx;x xěxxx&xxxxxx;xx Xxxxxxx&xxxxxx; unie.

Xxxžxxx xx xxx dne 1. prosince 2011.

Toto xxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx státech.

V Xxxxxxx xxx 27. října 2011.

Xx Xxxxxx

Xxxx Xxxxxx XXXXXXX

xxxxxxxx


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. L 325, 12.12.2003, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 1.

(3)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 151, 13.6.2007, x. 21.

(4)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 162, 21.6.2008, x. 3.

(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 338, 22.12.2005, s. 1.

(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 228, 3.9.2005, p. 14.

(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 272, 3.10.2006, x. 22.

(8)  Úř. xxxx. X 190, 21.7.2007, x. 25.

(9)&xxxx;&xxxx;xxx.xxxx.xxxxxx.xx.

(10)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx (2010); 8(1): 1496.

(11)  EFSA Xxxxxxx (2010); 8(10): 1826.

(12)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 338, 22.12.2005, x. 1.“


PŘÍLOHA

Příloha I xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxxx xxxxx:

1)

X xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx 1.28 x příslušné xxxxxxxx xxx xxxxx 20 a 21:

„1.28

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx&xxxx;(1)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx &xxxx;(2)

Xxxxxxxxxx enteritidis

5

0

nepřítomnost x 25&xxxx;x

XX/XXX 6579 (xxx xxxxxxxxxx) xxxxxx Xxxxx-Xxxxxxxx-Xx Xxxxx (pro xxxxxxxxxxxx)

xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx údržnosti

2)

V xxxxxxxx 2 xx xxxxx 2.1.5 xxxxxxxxx xxxxx x doplňuje xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx čarou 10:

„2.1.5

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx: xxxxxxxx a xxxxx

Xxxxxxxxxx xxx.&xxxx;(3)

50 (5)

7 (6)

Xx 1.1. 2012 x = 5 pro xxxxxxxx

Xx 1. 1. 2013 x = 5 pro xxxxx

xxxxxxxxxxxx xx 25&xxxx;x směsného xxxxxx xxxx x xxxx

XX/XXX 6579 (pro xxxxxxxxxx)

xxxxxxx upravená těla xx chlazení

zlepšení hygieny xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, původu xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx

3)

X xxxxxxxx 3 se oddíl 3.2 nahrazuje tímto:

„3.2.   Odběr xxxxxx na xxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx maso x xxxxx polotovary, xxxxxxx xxxxxxxxxx maso x xxxxxxx xxxx x bakteriologickému vyšetření

Pravidla xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx skotu, prasat, xxxx, koz a xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx i nedestruktivní xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x pravidla xxx skladování a xxxxxxxx vzorků, které xxxx být xxxxxxx, xxxx stanoveny x xxxxx XXX 17604.

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x pěti xxxxxxx xxxxxxxxxx těl. Xxxxx xxxxxx vzorků xx xxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxx xxxxxx xxxxxx xxx vyšetření xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx xx odeberou xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vzorky tkáně xxxxxxxxxxxx xxxxxx 20&xxxx;xx2. Xxxxxxx-xx se pro xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100&xxxx;xx2 (50 cm2 x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx jedno xxxxx xxxxxx vzorku.

Při xxxxxx xxxxxx pro vyšetření xx xxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx abrazivní xxxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx plocha, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx, musí xxxxx xxxxxxx 400&xxxx;xx2.

Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx z různých xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx z xxxx xxxxxxxx xxxxxx vzorek.

Pravidla xxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx

Xxxxx xxx xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže x xxxx x xxxx. Jiná xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx drůbeží xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx vyšetření xx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx x xxxx, xxxx-xx x xxxxxxxxx, x rovněž xxxxxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx kuřat x xxxx x/xxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx xxxx xxx x malým xxxxxxxxx xxxx x že xxxxx xxxx prováděn xx základě xxxxx.

Xxxxx xx xxxxx plánů xxxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxx upravená xxxx xxxxxxx x hejn x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx, xxx xx xxxxx, xx xxxx xxxxx pozitivní xx Xxxxxxxxxx enteritidis xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xxx provádění xxxxxxxxx na salmonely x jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxx podle kritéria xxxxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx 2.1.5 kapitoly 2 xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x nejméně 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. X xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těla xxxxxxx xx odebere xxxxxx xxxx x krku x přibližné xxxxxxxxx 10&xxxx;x. Z xxxxxx xxxx x krku xx tří jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x téhož xxxxx xx xxxxxxx xxxx vyšetřením vytvoří xxxxxx xxxxxx tak, xxx xx xxxxxxx 5 x 25 g xxxxxxxxx vzorků. Xxxx xxxxxx xx rovněž xxxxxxx k ověření, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxx bezpečnosti potravin xxxxxxxxx x řádku 1.28 xxxxxxxx 1.

Pro xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx x jiného xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx drůbeže, xx xxxxxxx xxx xxxxxx ze stejné xxxxxx x minimální xxxxxxxxx 25&xxxx;x. Vzorek xxxxxxxx x xxxxx xxxxx s kůží xxxx xxxxxxxxx xxxx x x případě, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx jednotky vzorku, x xxxxx plátek x xxxxxxx xxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx z xxxxx kuřat bez xxxx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx svalu xxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xx xxxx, aby xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xx největší xxxxxxxx povrchu masa.

Pokyny xxx odběr xxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx odběr xxxxxx x jatečně xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx být xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx, strojně xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provozující jatky xx xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx maso, xxxxx polotovary, xxxxxxx xxxxxxxx maso xxxx xxxxxxx drůbeží maso xxxxx odebírat xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx, aby se xxxxxxxxx xxxxxxx každého xxx v xxxxx.

X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx na X. xxxx x na xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x u xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx xxxxx kolonií aerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx xxxx xx šest xx xxxx xxxxxxxx xxxxx získávány xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa, masných xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx x čerstvého xxxxxxxxx masa pro xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx 30 po xxxx xxxxxxxx týdnů xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x salmonel xxxx xxx snížena také xxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx program xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v xxxxx xxxxxxxx. Četnost xxxxxx vzorků může xxx xxxxx více xxxxxxx, xxxxx se x xxxxx tohoto xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení salmonel xxxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx nízké xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xx-xx to xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx-xx to xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx malé jatky x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso, xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx drůbeží maso x xxxxxx množstvích, x požadavků xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.“


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx pro čerstvé xxxx x xxxxxxxx xxxx Xxxxxx gallus, xxxxxx, brojlerů x x xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxx se xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx 1,4,[5],12:x:-.“

(3)&xxxx;&xxxx;Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx spp. xx izoláty xxxxxxx xxxxx sérotypizaci na Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx ověřit, že xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx 1.28 xxxxxxxx 1.“