NAŘÍZENÍ XXXXXX (ES) x. 2073/2005
ze dne 15. listopadu 2005
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství,
s xxxxxxx xx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 852/2004 xx dne 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx ze xxxxxxxxxx xxxx potravinového xxxxx je vysoký xxxxxx ochrany veřejného xxxxxx, jak xx xxxxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 ze xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx práva, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxxxx hlavní xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) x. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xx xxx, xxxx-xx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxx. Xx xxxxx přispět x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx rozdílným xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx harmonizovaná xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx některých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(4) |
Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxx rovněž xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x postupu xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x distribuce. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx potravin xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních bodů (XXXXX). Xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xx možné xxxxxx xxx validaci x xxxxxxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hygieny. Xx proto xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx potravina xxxxxxxxxx za xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikroorganismy, pro xxx xxxx kritéria xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx hodnot xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx příslušného xxxxxx. Xx proto vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x analytickým xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nejistotu měření, xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx limity x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být x xxxxxxx s xxxxxxxxx limity. Dále xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů potravinového xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, a xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x xxxxxxx nesplnění xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijímat, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx vymezujících xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx mimo xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 882/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxxx kontrolách xx účelem ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x dobrých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (3) xxxxxx xxxxxxxx státům xxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx pravidelně, xx xxxxxxx rizik x x xxxxxxxxxx četností. Xxxx kontroly xx xxxxx provádět v xxxxxxxxxxx fázích výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxx xxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxxxx Komise x strategii Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potraviny (4) xxxxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx x uplatňování xxxxxx xxxxxxxx. Tato xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx (XXXXX) xxxxx dne 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, xx xx důležité, xxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx hodnocení xxxxxx a mezinárodně xxxxxxxxxxx zásad. Xx xxxxxxxxxx xx doporučuje, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx a xxxxxx xx vztahu x ochraně xxxxxx xxxxxxxxxxxx. XXXXX xxxxxx xxxx přechodná xxxxxxxx xx xxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(10) |
XXXXX xxxxxxx vydal xxxxxxxx xxxxxxxxxx x Listeria xxxxxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxx xx jako xxx xxxxxxxxx udržování xxxxxxxxxxx Listeria xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 KTJ/g. Vědecký xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxx 22. xxxxxx 2000 xxxxxxx. |
(11) |
Xx xxxxx 19.–20. xxxx 2001 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x Vibrio vulnificus x Vibrio parahaemolyticus. Xxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx patogenní xxxxxxxxxxxxxx V. xxxxxxxxxx x parahaemolyticus x xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, aby xx xxxxxxxxx uplatňování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. ledna 2002 vydal SCVPH xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Xxxxxxx-xxxx xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X xxxxxxxx stanovisku xxxxx k závěru, xx běžné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx XXX xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterií jako xxxxxxxxxx ke stanovení xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx praxí. X xxxxxxx uplatňování xxxxxxxxxxxxx indikátorů xx xxxx indikátor xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx používat X. xxxx, a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. xxxxx 2002 xxxxxx SCF stanovisko x xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x hlediska xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Došel x závěru, že xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x kapitole 4 xxxxxxx XX xxxxxxxx Xxxx 92/118/XXX ze xxx 17. xxxxxxxx 1992 x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx obchod x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xx Společenství a xxxxxx xxxxx xx Xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx ně nevztahují xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx X xxxxxxx X xxxxxxxx 89/662/XXX, a xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, směrnice 90/425/XXX (5) xxxx z xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx dostatečné používání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx. |
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 vydal XXXXX xxxxxxxxxx k E. xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (XXXX). Xx svém xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxx pokyny zaměřené xx xxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce xxxx xxxxx přispět xx snížení xxxxx xxx veřejné zdraví, x xx včetně xxxxxx XXXX. XXXXX xxxxx tyto xxxxxxxxx xxxxxxxx, v nichž xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx: xxxxxx xxxx nedostatečně xxxxxxx xxxxxxxx hovězí xxxx x případně xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x výrobky x něj, xxxxxx xxxxx x výrobky xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx produkty, xxxxxxx xxxxxxxxx semena a xxxxxxxxxxxxxxx ovocné a xxxxxxxxxx xxxxx. |
(15) |
Xx xxxxx 26.–27. xxxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx v sýrech. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx, v xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx a x xxxxxxx mléku. Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx měla xxx xxxxxxxxx x sýrů x xxxxxxxx xxxxx. |
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. dubna 2003 xxxxxx SCVPH xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x potravinách. Xxxxx xxxxxx stanoviska xxxxx xx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxxxx představujících xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx produkty xxxxxx xx spotřebě xx syrova, syrové x nedostatečně tepelně xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx masa, xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x něj. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx ovocné xxxxx. Xxxxx doporučil, xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx chránit xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (komise XXXXXX) xxxxxxx xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě. Došla x xxxxxx, xx xxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx. Xxxxxxxxxx těchto patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx značné xxxxxx, jestliže podmínky xx rekonstituci xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxxxx, xx mohly xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x v xxxxxxxx xxxxxxxx. Kromě xxxxxxxxxxx druhů však xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx přítomné x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aniž xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx zdraví. Proto xx xxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx sledování a x xxxxxxx jejich xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxx mikroorganismy. |
(18) |
Prozatím xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx „Zásady stanovování x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ x xxxxxx xxxxxx xxxxxx SCVPH x SCF. Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxxx a xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx x produkty xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xx xxxx prospět xxxxxxx xxxx xxxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxxx kritéria xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je třeba xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx zrušeny xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, kterou xx xxxxxxx některé xxxxxxxx týkající xx xxxxxxx potravin x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu určených x lidské spotřebě x xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx x xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX x 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x xxxxxx xx nutné stanovit x ohledem na xxxxxxx stanoviska kritéria xxxx. |
(20) |
Xx tohoto xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxxxx Xxxxxx 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx korýšů x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx (7). Je xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx k xxxx, xx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2001/471/XX ze xxx 8. xxxxxx 2001 x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obecné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx otázkách xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x jeho xxxxxxx xx xxx a xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxx xxxxxxx xx trh (8) xx x xxxxxxx xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
(21) |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx produktu xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx xx bylo xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx 3 xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx 2000/13/XX xx dne 20. xxxxxx 2000 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx obchodní xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvádí xxxxx k použití xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx bez xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxx xx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií. |
(22) |
Odebírání vzorků x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx prostředí xxxx xxx xxxxxxxxx nástrojem xx zjišťování x xxxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. |
(23) |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx v xxxxx xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx. V xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx nutné xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx, zejména x cílem zajistit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xx xxxx xxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kritériem xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx metody xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx metod xxxx x xxxxxxxxxxx výsledkům. X zajištění harmonizovaného xxxxxxxxx xxxx xxx xxx každé xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx plánů xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, včetně používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, že xxxx plány xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(25) |
Xx třeba xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx tyto xxxxxx mohou xxxxxxxx xx xxxxxxxxx vývoj xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nápravných xxxxxxxx xxxx xxx, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx třeba xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx x zájmu xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx mikrobiologie xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx. Tento xxxxx zahrnuje xxxxxxx-xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx rozšíření x xxxxxx xxxxxxxxxxx, změny xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx spotřebitelů, xxxxx x možné xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik. |
(27) |
Zejména xx třeba xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxx, jakmile xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx. |
(28) |
Xxxx xxxxxxxxx, xx provádění xxxxxxxx kontrol může xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx salmonel x užitkových xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxx. Cílem xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 2160/2003 ze dne 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx vyskytujících xx x potravním xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx xxx maso x xxxxxxx z xxx by xxxx xxxxxxx očekávané zlepšení xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X případě xxxxxxxxx xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx pouze za xxxxxxxxxxx, xx budou xxxxxxxxx xxxxxxxxx uváděny xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxx státu. Xxx xxxxxxx této xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx oznámit Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx státům. |
(30) |
Opatření stanovená xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx potravinový xxxxxxx x zdraví xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxx pravidla, xxxxx xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxx provádění xxxxxxxx x zvláštních hygienických xxxxxxxx podle článku 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Příslušný xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx (XX) č. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx pravidla a xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx nařízení, aniž xx dotčeno právo xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx, a xx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, u xxxxx existuje xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx v xxxxxxxxxxx x analýzou xxxxx.
Toto xxxxxxxx xx použije, xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, x xxxxxxx zdravotní normy xxx potraviny stanovené x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx týkající se xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x rámci xxxxxxxx Xxxx 80/777/EHS (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx:
x) |
„xxxxxxxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxx, viry, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx prvoci, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx kritérium xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx nepřítomnosti, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a/nebo na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx/xxxxxxxxxx xx jednotku/y xxxxxxxxx, objemu, plochy xx partie; |
x) |
„kritériem xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx přijatelné xxxxxxxxx xxxxxxxxx procesu. Xxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx uváděné xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxx překročení xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx hygienu xxxxxxx x souladu x xxxxxxxxxxxx právem; |
e) |
„partií“ xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx identifikovatelných xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx totožných xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxx vymezeného xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx období xxxxxxxxxxxxx xxx datu „spotřebujte xx“, nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle xxxxxx 9 x 10 směrnice 2000/13/XX; |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ se rozumí xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx spotřebě, xxxx xx xxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx jinak zpracovávat xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx či snížení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx úroveň; |
h) |
„potravinou určenou xxx xxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx určená xxxxxxx pro kojence xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné účely“ xx rozumí dietní xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx materiálu, xxxxx/x xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx xxxxxxx z xxxxx nebo z xxxxxxxxxx xxxxxxxx materiálu x xxxxx/x má xxxxxxxxxx informace x xxxxx znaku xxxxxxxxxx xxxxx xxxx materiálu x xx tvořit xxxxxx xxx rozhodnutí x xxxxxxxx xxxxx xxxx materiálu xxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx x jeho xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx vzorek, x xxxx xxxx zachovány xxxxx xxxxxx, x xxx je xxxxxxx. Xxx xx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x členů xxxx xxxx partie xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx; |
l) |
„xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx získávání vyhovujících xx přijatelných výsledků xxxxx xxxxxxx I xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx stanovených xxx jednotlivá xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx vyšetření x xxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx s potravinovým xxxxxx x pokyny xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx požadavky
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musejí xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy X. Za xxxxx xxxxxx musejí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx fázích výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxxx, x xxxxx svých xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX spolu x xxxxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx praxe přijímat xxxxxxxx x zajištění xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx byly xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xx se xxxxxx kritéria xxxxxxx xxxxxxxxx procesu; |
x) |
aby xxxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxx xx celou dobu xxxxxxxxx produktů mohla xxx dodržena za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx musejí x xxxxxxx potřeby xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xx celou dobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. To xx xxxx zejména potravin xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx provádění xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Pokyny xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx pro xxxxxxxx praxi xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x příloze X.
2. O xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx rozhodnou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx-xx xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx xxxxxxx odběru xxxxxx, přičemž v xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx stanovené x příloze X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx rozhodnou x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx povaze x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Xxxxxxxx ustanovení x xxxxxxxxx xxxxxxxxx x odběru vzorků
1. Xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxx I se xxxxxxx xxxx referenční xxxxxx.
2. Xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx pro zpracování xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, pokud xx xxxxxx xxxxx vzorků xxxxxxxx k zajištění xxxx, xxx byla xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxx tomto xxxxxx xxxxxx se jako xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes xxx xxxxxxx zdraví, musejí x xxxxx svého xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes x xxxx x xxxxxxxx xxx zpracování.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyrábějící xxxxxxx xxxxxxxxx kojeneckou xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxxxx místa xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xx přítomnost bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx.
3. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx x plánech xxxxxx vzorků podle xxxxxxx X xxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx dokumenty z xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx disponuje xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX.
4. Xx-xx účelem xxxxxxxxx zvláště xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx partie xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
5. Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx postupy odběru xxxxxx a vyšetření, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx xxxxxxxx, xx tyto xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx odběru vzorků x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx na alternativní xxxxxxxxxxxxxx x podle xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx xx xxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxx na xxxx xxx mikrobiologické xxxxxxx xx xxxxxxxx pouze x kritérií xxxxxxx xxxxxxxxx procesu.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx tehdy, pokud xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx podle referenční xxxxxx uvedené v xxxxxxx X a xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx XX/XXX 16140 xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používat xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx 3, xxxxxx xxx xxxxxx validovány xxxxx xxxxxxxxxxx přijatých xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x mletém xxxx, masných xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx spotřebě x tepelně xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X, musí xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxx, že je xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 xxxx označování xxxxx odstavce 1 x xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Xxxxxxxxxxxx výsledky
1. Xxxx-xx xxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxx stanovených x xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření vymezených x jejich postupech xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 až 4 xxxxxx článku.
Kromě xxxx musejí podniknout xxxxxxxx xx zjištění xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx opětovnému xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Mezi xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x dalších xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx I xxxxxxxx 1 nevyhovující výsledky, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx podle xxxxxx 19 xxxxxxxx (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxx maloobchodu a xxxxx xxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx dalšímu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x jiným xxxxxx, xxx k jakým xxxx původně určena, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro veřejné xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx a xx x xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx v xxxxx postupů založených xx xxxxxxxx HACCP x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a že xxx povolil příslušný xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx (MOM) vyrobeného xxxxxxxxxx podle xxxxxxx XXX xxxxxx X xxxxxxxx XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx výsledky x xxxxxxxx Salmonella xxx xxx v potravinovém xxxxxxx použita xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x souladu s xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Přechodná xxxxxxxx
1. Podle xxxxxx 12 nařízení (XX) č. 852/2004 xx uděluje xxxxxxxxxx xx 31. prosince 2009 xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarech a xxxxxxx xxxxxxxxx určených xx spotřebě x xxxxxxx upraveném stavu xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx.
2. Členské xxxxx xxxxxxxxxxx tuto xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx oznámit Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxxx:
x) |
zaručit, aby xxxx používány odpovídající xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx označení, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XX xxxxxx I xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, x xxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx trh, x xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx uvnitř Xxxxxxxxxxxx splňovaly kritéria xxxxxxxxx x příloze X; |
x) |
xxxxxxxx, aby xxxxxxxx, xx něž xx xxxx přechodná xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx zřetelně xxxxxxxx x uvedením xxxxxxxxxxx, xx xx xxxxx xx před xxxxxxxxx důkladně tepelně xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritéria Salmonella xxxxx článku 4 x xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, pokud xxx o xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, nesmí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy xxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx trendy ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx s xxxxx zabránit xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 10
Xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx na vědecko-technický x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Rozhodnutí 93/51/EHS xx xxxxxxx.
Xxxxxx 12
Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx.
Xxxxxxx xx xxx dne 1. xxxxx 2006.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Bruselu xxx 15. xxxxxxxxx 2005.
Xx Komisi
Xxxxxx XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx nařízení (XX) x. 1642/2003 (Úř. xxxx. X 31, 1.2.2002, s. 1).
(3) Úř. xxxx. X 165, 30.4.2004, s. 1, xxxxxxxx x Xx. věst. X 165, 30.4.2004, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Diskusní xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny x xxxxxxxx předpisech Společenství, x. 34.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 62, 15.3.1993, x. 49. Xxxxxxxx naposledy xxxxxxxxx nařízením Xxxxxx (XX) č. 445/2004 (Xx. věst. X 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, x. 33, opraveno x Xx. xxxx. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8) Úř. xxxx. X 165, 21.6.2001, s. 48. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9) Úř. xxxx. L 109, 6.5.2000, x. 29. Směrnice naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxx 2003/89/XX (Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, s. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 325, 12.12.2003, x. 1.
(11) Úř. xxxx. L 139, 30.4.2004, s. 55, opraveno v Xx. věst. L 139, 30.4.2004, x. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, x. 206, opraveno v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 229, 30.8.1980, x. 1.
(14) Úř. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15) Úř. xxxx. X 91, 7.4.1999, x. 29.
XXXXXXX I
Mikrobiologická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx&xxxx;1. |
Xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj |
2.2 |
Mléko x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, ovoce x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx pravidla pro xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx vzorků xx jatkách a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx polotovary x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy/jejich xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx metoda (3) |
Fáze, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g (5) |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
xxxx xxx, xxx potravina opustí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 KTJ/g |
EN/ISO 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
od 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1. ledna 2010 nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1. ledna 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx ml |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 x |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx-xx metoda xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx sakazakii |
30 |
0 |
nepřítomnost v 10 x |
XXX/XXX 22964 |
produkty uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(14) |
1 &xxxx;(15) |
0 |
xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mezi xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby údržnosti |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx ostnokožců, pláštěnců x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx E. coli, xxx xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx vzorek.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx přítomnost xxxx xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
L. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx L. monocytogenes, xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud je xxxxxxxxxx xxxx bakterie xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx v různých xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx na nepřítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx přítomnost příslušné xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxx enterotoxiny zjištěny x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx v kterékoli jednotce xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx sakazakii v sušené xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx potravinách xxx zvláštní léčebné xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx přítomnost této xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx vzorku. |
Histamin x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx z druhů xxx xxxxxxxxxxx s vysokým množstvím xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx tyto xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xxxxxxxx xxxxxxxx hodnota xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; M. |
Kapitola 2. Kritéria xxxxxxx xxxxxxxxx procesu
2.1 Maso x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx niž xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
3,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická hodnota |
5,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 denní průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 log XXX/xx2 xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny porážky x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
2,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném xxxxx&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těla |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx původu |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g směsného xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v hospodářstvích xxxxxx |
|||
|
xxxxx kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů (26) |
5 |
2 |
5 × 105 KTJ/g |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx v oblasti xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výběru x/xxxx původu surovin |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zlepšení x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 KTJ/g |
500 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 KTJ/g nebo xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx cm2 |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vyšetření
Uvedené xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx xx směsné xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů v jatečně xxxxxxxxxx tělech xxxxx, xxxx, koz, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx je denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx > X. |
Xxxxxxxxxx v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx určena xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx určena xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k získání xxxxx xxxxxx x.
X. coli x&xxxx;xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a mechanicky xxxxxxxxxxx mase (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M a zbývající xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx více xxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx a mléčné xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxx, xx xxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 XXX/xx |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx (33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku xxxxx xxxxxxxxx procesu, xxx xx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx bakterií E. coli &xxxx;(34) |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 KTJ/g |
105 KTJ/g |
EN/ISO 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxx procesu, xxx xx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx stafylokoků |
zlepšení hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx vyšetřena na xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; pokud xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 KTJ/g, musí být xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx na stafylokokové xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx (33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx; pokud xxxx xxxxxxxx xxxxxxx >105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
|||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx kontaminaci; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxxxxxxx a bakterie xxxx Salmonella |
Interpretace výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx počáteční kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx měsíců xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
E. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (ostatní xxxxxxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx jedna nebo xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx se xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M. |
2.3 Vaječné xxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx xx |
100 KTJ/g nebo xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků vyšetření
Uvedené xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou vyšetřovanou xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx vyšetření xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx rybolovu
Kategorie potravin |
Mikroorganismy |
Plán xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nevyhovujících xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 XXX/x |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx a lastury xxxxxxxxx výrobcích x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx nebo xxxx zjištěných hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx schránkami:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx zjištěných xxxxxx &xx; M nebo xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, xxxxx a výrobky x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (42) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx v případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 nebo 2 |
xxxxxxx proces |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx surovin |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
výrobní xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx ovocných x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Xxxxxxxx xxx xxxxx vzorků x přípravu zkušebních xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx konkrétnější xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx a přípravu zkušebních xxxxxx, xxxxxxx xx xxxx referenční metody xxxxxxxxx normy XXX (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx) a pokyny Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx na xxxxxxx a v závodech xxxxxxxxxxxx xxxxx maso a masné xxxxxxxxxx k bakteriologickému vyšetření
Pravidla xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, ovcí, xxx a koňovitých
Destruktivní x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx xxxx odběru xxxxxx a pravidla xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx vzorků xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx upravených xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx závodech.
Při xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx Enterobacteriaceae x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxx ze xxxx xxxx každého xxxxxxx upraveného xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx čtyři xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx celkem 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx xxx tento xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x&xxxx;xxx xx odebírá vzorek, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 cm2 x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx místo xxxxxx xxxxxx.
Xxx odběru vzorků xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx se použije xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx abrazivní xxxxxxxx. Xxxxxx, z níž xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx z jatečně xxxxxxxxxx xxx drůbeže
Pro xxxxx xxxxxxxxx xx salmonely xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z nejméně 15 xxxxxxx upravených těl xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx kousek xxxx x&xxxx;xxxx o přibližné xxxxxxxxx 10&xxxx;x.&xxxx;X&xxxx;xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx ze tří xxxxxxx upravených xxx xx xxxxxxx před xxxxxxxxxx vytvoří směsný xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxx odběr xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx vzorků z jatečně xxxxxxxxxx xxx, zejména xxxxx xxx o místa xxxxxx vzorků, mohou xxx zahrnuty do xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx odběru vzorků x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx oddělovaného xxxx
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx maso, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx polotovarů xxx xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx a na xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx vzorků jatečně xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx aerobních mikroorganismů xxxx být xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxx xx čtrnáct xxx, pokud xxxx xx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx vyhovující výsledky.
U odběru xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx polotovarů x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx vyšetření na xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxx po xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx uplatňován xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx tento xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. Četnost xxxxxx xxxxxx může být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx x&xxxx;xxxxx xxxxxx celostátního xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, že xxxxxxx, xxxxx jatky xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx-xx to xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx v malých xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= počet xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx xxxx m a M.
(2) U bodů 1.1–1.24 xx x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyšetření xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx běžných podmínek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx:
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx není možná xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ošetřeny x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, nekrájené x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, piva, xxxxxxxxxx xxxx, vína, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, včetně xxxxxxx x&xxxx;xxxxx a čokolády, |
— |
u živých xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx platí, xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx průběh xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx dostatečně xxxxx, xxx zaručily, xx xxxxx 100 KTJ/g nebude xx konci xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx xx naočkuje xx Petriho misku x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx na tři Xxxxxxx misky o průměru 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx kritérium xx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxx tím, xxx xxxxxx bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx ke xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, výrobky x&xxxx;xX ≤ 5,0 a aw ≤ 0,94, výrobky x&xxxx;xxxxx údržnosti xxx 5 xxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxx spadající do xxxx kategorie. Xx-xx xx xxxxxxx opodstatněné, xxxxx xx této xxxxxxxxx spadat xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) č. 853/2004, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx schopen xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx xxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx partie xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, kdy xxx předpokládat xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Hennekinne xx xx., X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx nejméně x&xxxx;10 jednotlivých xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb xxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(17)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx maloobchodu xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předpoklad xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 odst. 6 nařízení (XX) č. 178/2002, xxxxx xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxxx považovat xxxx partie.
(18) Literatura: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx S., Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx involved xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Xxxxxx X., Xxxxxx X., Malle X., Bouquelet S., Xxxxxxxxx xx matrix xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx biogenic xxxxxx xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx účinnosti XXXXX xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= počet xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= počet jednotek xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 se m rovná X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx vztahují xxxxx xx vzorky odebrané xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota xx vypočítá tak, xx se xxxxxxx xxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, a poté se xxxxxxxx xxxxxx těchto xxxxxxxxxxxxxx hodnot.
(24) Stanovených 50 xxxxxx xx xxxxx x&xxxx;10 xx sobě xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx odběru vzorků, xxxxx jsou xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.
(25)&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků, x&xxxx;xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx salmonely. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx být xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx rozšíření xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx přezkumem xxxxx xxxxxxx státy xxxx regiony x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel používat xxxxx xxxxxxx c.
(26) Toto xxxxxxxxx xx nevztahuje xx xxxxx xxxx xxxxxxxx na úrovni xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží jako xxxxxxxxx xxxxxxx kontaminace.
(28) Tato xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) č. 853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxxxxx vzorek; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hodnoty xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(30)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 2.2.7 xx m rovná M.
(31) Použije xx xxxxxxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx na výrobky xxxxxx k dalšímu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx průmyslu.
(33) E. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(34)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx E.coli, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx nejvyšší xx počátku xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx X.&xxxx;xxxx, xx to obvykle xx xxxxx období xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx prokázat, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx riziko xxxxxxxxxxxxxxx enterotoxinů.
(36) Pouze zmrzliny xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(39) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = počet xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx leží mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(41) n = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
XXXXXXX XX
Studie xxxxx xx. 3 odst. 2 xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx vlastností xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxx konzervantů x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx kontaminace x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx týkají xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx jde o jejich xxxx x xxxxxxxxx. |
Xx-xx xx xx xxxxxxx uvedených xxxxxx xxxxx, provede xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro dotčenou xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx faktorů xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx mikroorganismy x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx vhodně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx v produktu xx různých xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování, |
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx mohou xxx x xxxxxxxx xx dobu xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx a používání xxxxxxxx. |
Xxxxxxx xxxxxx zohlední xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a skladování.