XXXXXXXX XXXXXX (XX) x. 2073/2005
ze dne 15. listopadu 2005
x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích pro xxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx na xx. 4 xxxx. 4 x xxxxxx 12 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx potravinového xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 xx dne 28. ledna 2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx zásady x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (2). Mikrobiologická xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hlavní xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx x lidí. |
(2) |
Potraviny xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy nebo xxxxxx toxiny či xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxx (XX) č. 178/2002 xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx na trh, xxxx-xx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx potravinu, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x trhu. Ve xxxxx přispět k xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxx harmonizovaná xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx přijatelnosti xxxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mikroorganismů. |
(4) |
Mikrobiologická kritéria xxxx rovněž xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x postupu xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x distribuce. Používání xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx. |
(5) |
Xxxxxxxxxx potravin xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x používáním postupů xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX). Mikrobiologická xxxxxxxx xx možné použít xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX x dalších xxxxxxxx xx kontrolu hygieny. Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatelnost xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro bezpečnost xxxxxxxx stanovující xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, pro xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(6) |
Xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. To xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx podle hodnot xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx, provedení vyšetření x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx příslušného orgánu. Xx proto xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nejistotu xxxxxx, xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx analytických jednotek, xxxxx xxxx xxx x xxxxxxx s xxxxxxxxx limity. Dále xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xx potraviny, na xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, bodů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx přijata x případě nesplnění xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx, xxxxx musejí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, může xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(7) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (ES) x. 882/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x úředních xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (3) xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxx kontroly xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx x x přiměřenou xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx je xxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx s cílem xxxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx nařízení. |
(8) |
Sdělení Komise x xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (4) xxxxxxxx strategii xx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Společenství, xxxxx x zásady pro xxxxxxxxxxx a uplatňování xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx (SCVPH) xxxxx xxx 23. xxxx 1999 xxxxxxxxxx x hodnocení mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx, xx xx důležité, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx hodnocení xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx ve xxxxxx x xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx. SCVPH xxxxxx xxxx xxxxxxxxx opatření xx doby, xxx xxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik, xxxxxx xxxxxxxxxxx kritéria. |
(10) |
SCVPH xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxxx, xxx se xxxx xxx stanovilo xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx 100 XXX/x. Vědecký xxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX) x těmito xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx ze xxx 22. června 2000 xxxxxxx. |
(11) |
Xx xxxxx 19.–20. září 2001 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x Vibrio xxxxxxxxxx x Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx x xxxxxx, xx vědecké xxxxx, xxxxx xxxx v xxxxxxxxxxx x dispozici, xxxxxxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxx x parahaemolyticus v xxxxxxxx plodech. Doporučil xxxx xxxxxxxxx pravidel xxxxxxx xxxxx, aby xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hygienické xxxxx. |
(12) |
Xx xxxxx 30.–31. xxxxx 2002 xxxxx XXXXX xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx Xxxxxxx („Norwalk-like xxxxxxx“, XXX, xxxxxxxx). X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx xxxxx fekální xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx NLV nespolehlivé x že xxxxxxxxx xx xx odstranění xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxx trvání xxxxxxxxx xxxxxxx x měkkýšů xxxx xxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx indikátorů xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx rovněž xxxxxxxxxx používat E. xxxx, x nikoliv xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(13) |
Xxx 27. února 2002 xxxxxx XXX stanovisko x specifikacím xxx xxxxxxxx x hlediska xxxxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxxx x závěru, že xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 4 xxxxxxx II směrnice Xxxx 92/118/EHS ze xxx 17. prosince 1992 x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx předpisech xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx Xxxxxxxxxxxx x xxxxxx dovoz xx Xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx ně nevztahují xxxxxxxx xxxxxxxx Společenství xxxxxxx v xxxxxxxx X xxxxxxx X xxxxxxxx 89/662/XXX, a xxxxx xxx x xxxxxxxxx původce, směrnice 90/425/XXX (5) jsou x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a považoval xx dostatečné používání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx. |
(14) |
Xx xxxxx 21.–22. xxxxx 2003 xxxxx SCVPH xxxxxxxxxx x X. xxxx xxxxxxxxxxx verocytotoxin (XXXX). Xx svém xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, xx používání xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx XXXX O157 xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx snížení xxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro spotřebitele. Xxxxxxxxxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx snížení fekální xxxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx přispět xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx zdraví, x to xxxxxx xxxxxx VTEC. XXXXX xxxxx tyto kategorie xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx XXXX xxxxxxxxx xxx veřejné zdraví: xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx maso x xxxxxxxxxxxx hovězí xxxx x výrobky x xxx, syrové xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx mléka, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx šťávy. |
(15) |
Ve xxxxx 26.–27. března 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx xx stafylokokovým enterotoxinům x xxxxxxxx výrobcích, xxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x xxxxxx, x xxxxxxx mléku určeném xx xxxxxxxxxx x x xxxxxxx xxxxx. Xxxxx toho xx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x sýrů x xxxxxxxx xxxxx. |
(16) |
Xx xxxxx 14.–15. xxxxx 2003 xxxxxx XXXXX xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx patří xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx pro veřejné xxxxxx xxxxxx maso x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx spotřebě xx xxxxxx, syrové x xxxxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx, xxxxx x produkty xxxxxxxxxx xxxxxx vejce, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxx. Xxxxxxxxx představují také xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx šťávy. Xxxxx xxxxxxxxx, aby xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xxxx xxxxxxx na xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xx xxxxxxx jeho xxxxxxxxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxxxxxx xxx Evropském xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (EFSA) xxxxxx xxx 9. xxxx 2004 xxxxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě. Xxxxx x xxxxxx, že xxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx jsou nejnebezpečnějšími xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě, xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx kojenecké výživě. Xxxxxxxxxx xxxxxx patogenních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx značné xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx umožňují xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xx xxxxx být xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. XXXX xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx jejich xxxxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx produktu. Kromě xxxxxxxxxxx druhů však xxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx zahrnuje xxxx druhy xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx v prostředí xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx zdraví. Proto xx xxxxx xxxxxx xxxxx Enterobacteriaceae x xxxxxxx xxxxxxxxx x x případě xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zahájit xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(18) |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx však Xxxxxx xxxxxx pokynem Codexu Xxxxxxxxxxxx „Xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx XXX/XX 21 – 1997“ x xxxxxx xxxxxx xxxxxx SCVPH x SCF. Xxxx xxxxxxxxxx platné specifikace Xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxx xxxxxxx a xxxx x histaminové xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx kritérií Xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx tomu, xx xx stanoví xxxxxxxxxxxxx mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx států. |
(19) |
Je třeba xxxxxxxxxx mikrobiologická kritéria xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx živočišného xxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2004/41/XX xx xxx 21. xxxxx 2004, xxxxxx xx xxxxxxx některé xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx produktů xxxxxxxxxxx původu xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx x kterou se xxxx xxxxxxxx Xxxx 89/662/XXX x 92/118/XXX x rozhodnutí Xxxx 95/408/XX (6), x rovněž xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx stanoviska xxxxxxxx xxxx. |
(20) |
Xx tohoto nařízení xxxx včleněna mikrobiologická xxxxxxxx stanovená v xxxxxxxxxx Xxxxxx 93/51/XXX xx xxx 15. xxxxxxxx 1992 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxx (7). Xx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, že rozhodnutí Xxxxxx 2001/471/XX xx xxx 8. xxxxxx 2001 o pravidlech xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx obecné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 64/433/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvého xxxx x jeho xxxxxxx xx xxx x xxxxxxxx 71/118/XXX x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx masa x xxxx xxxxxxx xx xxx (8) se x xxxxxxx od 1. xxxxx 2006 xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxx xx tohoto xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx těla. |
(21) |
Producent xxxx xxxxxxx potravinářského produktu xxxx rozhodnout, xxx xxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxx by xxxx xxxxx xxx tepelně xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Podle xxxxxx 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX ze dne 20. března 2000 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jejich xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (9) se při xxxxxxxxxx potravin uvádí xxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xx bez xxxxxx návodu xxxxxx xxxxx vhodným způsobem xxxxxx. Xxxxx návod xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx o xxxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(22) |
Xxxxxxxxx xxxxxx x produkčního a xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx zjišťování x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x potravinách. |
(23) |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků by xxxx x xxxxx xxxxx postupů založených xx zásadách HACCP x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx sami xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx. X xxxxxxxxx případech xxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxx harmonizovanou četnost xxxxxx xxxxxx na xxxxxx Xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx kontrol, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x rámci xxxxxx Xxxxxxxxxxxx. |
(24) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx použité xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx by xxxx xxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx spjata xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx však xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, zejména pak xxxxxxxxx metody, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx vede x xxxxxxxxxxx výsledkům. X xxxxxxxxx harmonizovaného xxxxxxxxx xxxx být xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx. Xx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jiných plánů xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxxx používání xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx organismů, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx. |
(25) |
Xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx ve výsledcích xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx vývoj xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx tím, xxx xx postup xxxxxx xxxxxxxx. |
(26) |
Xx xxxxx umožnit xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx a tato xxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxxx vývoje v xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin x potravinářské xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx vědecko-technický x metodický xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx rizik. |
(27) |
Zejména xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pro patogenní xxxx x xxxxxx xxxxxx, jakmile xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušné xxxxxxxxxx xxxxxx. Xx xxxxxx xxxxx vyvinout xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. Xxxxxx parahaemolyticus. |
(28) |
Bylo xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxx. Cílem xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 2160/2003 ze xxx 17. xxxxxxxxx 2003 x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx xxxxxxx (10) xx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx x účinná xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx na odpovídajících xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx řetězce. Xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxxxx x xxx by měla xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
(29) |
X případě xxxxxxxxx kritérií xxxxxxxxxxx xxxxxxxx je vhodné xxxxxxxxxx členským xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxx xxxxx xx trh xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx x ostatním xxxxxxxx xxxxxx. |
(30) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x souladu xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx potravinový xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Předmět x xxxxxx působnosti
Toto xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x prováděcí pravidla, xxxxx musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodržovat xxx provádění obecných x zvláštních xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx článku 4 nařízení (XX) x. 852/2004. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004, xxx xxxx xxxxxxxxxx pravidla x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx dotčeno xxxxx xxxxxxxxxxx orgánu provádět xxxxx odběry xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx toxinů xx xxxxxxxxxx, x xx xxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx potravin, u xxxxx existuje xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx x souvislosti x analýzou rizik.
Toto xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxx zdravotní xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x. 853/2004 (11), xxxxxxxx týkající se xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 854/2004 (12) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx Xxxx 80/777/XXX (13).
Xxxxxx 2
Xxxxxxxx
Xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx:
a) |
„mikroorganismy“ se xxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx, plísně, xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, mikroskopičtí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx produktu, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx základě xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx či xxxxx xxxxxxxxxxxxxx a/nebo xx xxxxxxx množství jejich xxxxxx/xxxxxxxxxx na xxxxxxxx/x xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx“ se rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx partie xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx na produkty xxxxxxx na trh; |
x) |
„xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu“ xx rozumí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx produkty xxxxxxx xx xxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxxx, xxx jejímž xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nápravná xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx procesu x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx; |
e) |
„partií“ se xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx produktů xxxxxxxxx xx základě xxxxxxxx procesu za xxxxxxxxx totožných okolností x xxxxxxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxx x xxxxx vymezeného xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx datu „spotřebujte xx“, nebo datu xxxxxxxxx trvanlivosti xxxxx xxxxxx 9 x 10 xxxxxxxx 2000/13/XX; |
x) |
„xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx x přímé xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx bylo xxxxx xx tepelně xxxxxxxxx xx jinak xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xx xxxxxxxxxxx xxxxxx; |
x) |
„potravinou xxxxxxx xxx kojence“ se xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx kojence xxxxx směrnice Komise 91/321/XXX (14); |
x) |
„xxxxxxxxxx určenou xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx“ xx rozumí dietní xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx Komise 1999/21/XX (15); |
x) |
„xxxxxxx“ xx rozumí xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxx materiálu, xxxxx/x xxx/x xxxxxx/ x xxxxxxx způsoby z xxxxx nebo x xxxxxxxxxx množství materiálu x xxxxx/x má xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx znaku xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx x má tvořit xxxxxx pro xxxxxxxxxx x xxxxxxxx celku xxxx xxxxxxxxx nebo x xxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxx xxxxxx; |
x) |
„xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“ xx xxxxxx vzorek, x xxxx jsou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, z xxx xx odebrán. Xxx xx xxxx xxxxxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxxx vzorku, kde xxxxx x členů xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx pravděpodobnost xxxxxxxx xx vzorku; |
l) |
„dodržováním xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií“ xx xxxxxx xxxxxxxxx vyhovujících xx xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxx xxxxxxx I xxx provádění xxxxxxxxx xxxxx hodnot xxxxxxxxxxx xxx jednotlivá xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vzorků, xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx opatření v xxxxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 3
Xxxxxx požadavky
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx X. Za xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxx výroby, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx přijímat xxxxxxxx x zajištění xxxx,
x) |
xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx podléhající xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x bylo x nimi xxxxxxxxxxxx xxx, xx se xxxxxx xxxxxxxx hygieny xxxxxxxxx xxxxxxx; |
b) |
xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx dobu xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx dodržena za xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, skladování a xxxxxxxxx. |
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx přílohy XX x xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx dodržována xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xx xxxx zejména xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x které mohou xxxxxxxxxxxx riziko Listeria xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxxxxxx těchto xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xx pokynů xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004.
Xxxxxx 4
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx fungování svých xxxxxxx založených xx xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx hygienické xxxxx x případě xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií stanovených x příloze X.
2. O xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx-xx xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx četnost xxxxxx xxxxxx, přičemž x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx návod k xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx povaze a xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx.
Xxxxxx 5
Zvláštní xxxxxxxxxx x provádění xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxx x metody xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx X xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
2. Xxxxxx se xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx, pokud xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx k zajištění xxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx kritéria. Xxx xxxxx odběru xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx XXX 18593.
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx, které xxxxx představovat riziko Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx zdraví, musejí x rámci xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x míst x xxxxxxxx pro zpracování.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxx počáteční xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx účely určené xxx xxxxxxx do xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx představují xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, musejí x rámci xxxxx xxxxx xxxxxx vzorků xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx bakterií xxxxxx Enterobacteriaceae.
3. Xxxxx jednotek xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxxx xxxxxxx X xxxx xxx snížen, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX.
4. Xx-xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx určité xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
5. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx používat xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x vyšetření, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx tyto xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxx xxxxxxx může xxxxxx používání alternativních xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx limitů, které xx na xx xxxxxxxx, jakož i xxxxxxxxx xx jiné xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx povoluje pouze x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Používání alternativních xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, pokud xxxx xxxx metody xxxxxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx X a xxxxx xx použita xxxxxxxxxxx xxxxxx certifikovaná xxxxx stranou xxxxx xxxxxxxxx stanoveného x xxxxx EN/ISO 16140 xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx mezinárodně xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxx-xx si xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku používat xxxx xxxxxxxxxx metody xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx 3, xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx musí povolit xxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 6
Požadavky xx xxxxxxxxxx
1. Xxxx-xx splněny požadavky xx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx v mletém xxxx, xxxxxxx polotovarech x masných xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X, xxxx xxxxxxx xxxxxx těchto výrobků xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxxxx informoval x xxx, xx xx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx tepelně xxxxxxx.
2. Xx 1. xxxxx 2010 není xxxxxxxxxx xxxxx odstavce 1 x mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxxxxxx.
Xxxxxx 7
Nevyhovující xxxxxxxx
1. Jsou-li xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxxxxxxxx, xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx dalších xxxxxxxxxx xxxxxxxx vymezených x xxxxxx postupech xxxxxxxxxx na xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx zdraví xxxxxxxxxxxx xxxxxx opatření podle xxxxxxxx 2 až 4 xxxxxx článku.
Kromě xxxx musejí podniknout xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx tato xxxxxxxx xxxxx patřit xxxxxx uplatňovaných xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách XXXXX a dalších xxxxxxxx xx kontrolu xxxxxxx potravin.
2. Xxxxxxxx-xx vyšetření xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxxxx 1 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo partie xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx zpět xxxxx xxxxxx 19 nařízení (XX) x. 178/2002. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx, xxxxx však xxxxxxx nejsou xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx ošetřením, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nebezpečí. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxx k xxxxx xxxx xxxxxxx určena, xx předpokladu, že xxxx xxxxxxx nepředstavuje xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx a xx x xxxxx xxxxxxx xxxx rozhodnuto x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX xxxxxx X xxxxxxxx XXX xxxx 3 xxxxxxxx (ES) x. 853/2004 s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Salmonella xxx xxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pouze x výrobě tepelně xxxxxxxxxxxx masných výrobků x xxxxxxxxxx schválených x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XX) x. 853/2004.
4. X případě xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u kritérií xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X xxxxxxxx 2.
Xxxxxx 8
Přechodná xxxxxxxx
1. Podle xxxxxx 12 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2009 xxxxxxxxx odchylka, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx výrobcích xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx stavu xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx státu.
2. Xxxxxxx xxxxx využívající xxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. Členský xxxx musí:
x) |
xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx odpovídající xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx označení, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx podle přílohy XX xxxxxx X xxxxxxxx (ES) x. 853/2004, s cílem xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx týkala xxxxx xxxxxxxxx produktů při xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxx, a xxx produkty xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kritéria xxxxxxxxx x xxxxxxx X; |
x) |
xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xx něž se xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, že je xxxxx xx před xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx; |
x) |
xxxxxxx xx, xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx kritéria Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx 4 x xxx xxxxxxxx xxx přijatelný, xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxx odchylku, nesmí xxx shledána xxxxxxxxx xxxx xxx jedna x xxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxx 9
Analýzy trendů
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musejí xxxxxxxxxx trendy ve xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx-xx xxxxx xxxxxx k xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxx zbytečného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxx situace x xxxxx zabránit výskytu xxxxxxxxxxxxxxxxx rizik.
Xxxxxx 10
Xxxxxxx
Toto xxxxxxxx xx přezkoumá s xxxxxxx xx vědecko-technický x metodický pokrok, xxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy v xxxxxxxxxxx a údaje x xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxx kritéria a xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx tělech xxxxx, xxxx, xxx, xxxxxxxxxx, prasat a xxxxxxx xx přezkoumá x xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 11
Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx 93/51/XXX xx zrušuje.
Xxxxxx 12
Toto nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie.
Xxxxxxx xx xxx xxx 1. xxxxx 2006.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
X Bruselu xxx 15. listopadu 2005.
Xx Xxxxxx
Xxxxxx XXXXXXXXX
člen Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 1, xxxxxxxx v Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 1.
(2) Úř. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1. Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 1642/2003 (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x. 1).
(3) Úř. věst. X 165, 30.4.2004, x. 1, xxxxxxxx x Xx. xxxx. L 165, 30.4.2004, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXXX/1252/2001. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx předpisech Xxxxxxxxxxxx, x. 34.
(5) Úř. věst. L 62, 15.3.1993, x. 49. Směrnice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx Komise (XX) č. 445/2004 (Xx. věst. L 62, 15.3.1993, x. 49).
(6)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 157, 30.4.2004, s. 33, xxxxxxxx x Xx. věst. X 157, 30.4.2004, x. 33.
(7)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 13, 21.1.1993, x. 11.
(8)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 165, 21.6.2001, s. 48. Xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx 2004/379/XX (Xx. věst. X 165, 21.6.2001, x. 48).
(9)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 109, 6.5.2000, s. 29. Směrnice naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxx 2003/89/XX (Xx. xxxx. X 109, 6.5.2000, x. 29).
(10)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 325, 12.12.2003, s. 1.
(11) Úř. věst. X 139, 30.4.2004, s. 55, xxxxxxxx v Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(12)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 206, opraveno x Xx. věst. L 139, 30.4.2004, x. 206.
(13)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 229, 30.8.1980, s. 1.
(14)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 175, 4.7.1991, x. 35.
(15)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 91, 7.4.1999, x. 29.
PŘÍLOHA X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny
Kapitola 1. |
Kritéria xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
2.1 |
Xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxx |
2.2 |
Xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx výrobky |
2.4 |
Produkty xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, ovoce x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;3. |
Xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx jatkách x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mleté maso x&xxxx;xxxxx polotovary x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx&xxxx;1. Xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx
Xxxxxxxxx potravin |
Mikroorganismy/jejich toxiny, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (1) |
Limity (2) |
Analytická xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Listeria xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 11290-1 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
před tím, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx vyrobil |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100 XXX/x |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1. ledna 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené na xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1.&xxxx;xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx x&xxxx;10 x xx 1.&xxxx;xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxx xx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
30 |
0 |
nepřítomnost xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx v 10 x |
XXX/XXX 22964 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
X. xxxx &xxxx;(14) |
1 &xxxx;(15) |
0 |
xxx xxxxxxx techniky xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (XXX): 230/100&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx a tekutiny mezi xxxxxxxxx |
XXX/XX 16649-3 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxx |
9 &xxxx;(17) |
2 |
100 xx/xx |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 xx/xx |
XXXX&xxxx;(18) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx živých mlžů x&xxxx;xxxxxx ostnokožců, pláštěnců x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vyšetřením xx X.&xxxx;xxxx, xxx xx limit xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřované xxxxxx&xxxx;(19).
X. xxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx určených x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx, xxxxx podporují xxxx X.&xxxx;xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx bezprostřední kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx je vyrábí, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx poukazují xx nepřítomnost této xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. monocytogenes x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx určených k přímé xxxxxxxx x&xxxx;X.&xxxx;xxxx v živých xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx &xx; limit. |
Salmonella x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx přítomnost xxxxxxxxx xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx enterotoxiny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx jednotce xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v sušené xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx určena v kterékoli xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx ryb xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx zjištěná xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xx více xxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx pokud xx jedna nebo xxxx zjištěných xxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxx&xxxx;2. Xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx x&xxxx;xxxxxxx z něj
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(20) |
Xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxx, xx niž xx kritérium xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
2,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx upravená xxxx po xxxxxx, xxx xxxx chlazením |
zlepšení xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních kontrol |
||||
Enterobacteriaceae |
2,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
3,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
2&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx upravená xxxx xx úpravě, ale xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, přezkoumání procesních xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
5&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx vyšetřovaném xxxxx xxxxxxx upraveného xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(24) |
7&xxxx;(25) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;xxxxxxxx vzorku xxxx z krku |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(26) |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 KTJ/g |
ISO 4833 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx původu xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5 × 105 XXX/x |
5 × 106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(27) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. coli &xxxx;(27) |
5 |
2 |
500 KTJ/g nebo xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x&xxxx;xxxx xx2 |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx surovin |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx vyšetření xxxxxxx xxxxxxxxxx těl, xxx se limity xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v jatečně xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, xxx, koňovitých x&xxxx;xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud je xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx > X. |
Xxxxxxxxxx v jatečně upravených xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx určena xxxxxxx x&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud je xxxxxxxxxx bakterií rodu Xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxx&xxxx;x/x&xxxx;xxxxxx, |
Xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx deseti xxxxxxxxxx k získání xxxxx xxxxxx x.
X. xxxx x&xxxx;xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx hodnot &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx m a M. |
2.2 Mléko a mléčné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(29) |
Xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx metoda (31) |
Fáze, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;1 KTJ/ml |
5 XXX/xx |
XXX 21528-1 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx, jakož x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
X. xxxx (33) |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x&xxxx;xxxxxxx okamžiku během xxxxxxxxx xxxxxxx, kdy xx přepokládá xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx E. coli &xxxx;(34) |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx surovin |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx stafylokoků |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxx zjištěny xxxxxxx >105 KTJ/g, musí xxx xxxxxxxxx partie xxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
||
|
X. xxxx &xxxx;(33) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 KTJ/g |
ISO 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx kontaminace |
|||
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx; pokud jsou xxxxxxxx hodnoty &xx;105 XXX/x,&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Enterobacteriaceae |
10 |
0 |
Nepřítomnost v 10 x |
XXX 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx; xx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx partie xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity se xxxxxxxx na každou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyšetřovaného xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dietních xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx určených xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx věku:
— |
vyhovující, xxxxx všechny zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx xxxxxxxxx bakterie určena x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxx, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (ostatní xxxxxxxxx potravin) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, pokud xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, pokud xx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(37) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(38) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x&xxxx;xxxx ml |
100 KTJ/g nebo xx |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx vztahují xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx se nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx > M nebo xx xxxx než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(39) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxx, na niž xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
1 XXX/x |
10 KTJ/g |
ISO/TS 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx výrobního procesu |
zlepšení xxxxxxx výroby |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx každou xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx a měkkýšů xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx c/n hodnot xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi m a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx nejvýše x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxx ≤ m, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxx xxxx více zjištěných xxxxxx > X&xxxx;xxxx xx xxxx xxx x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx, ovoce a výrobky x&xxxx;xxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(42) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx vztahuje |
Opatření x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx proces |
zlepšení xxxxxxx xxxxxx, výběru xxxxxxx |
||
|
X. xxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o mikrobiologické xxxxxxx vyšetřovaného procesu.
E. xxxx v předkrájeném xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx ovocných x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx xxxxxxx x/x&xxxx;xxxxxx nachází mezi x&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X&xxxx;xxxx xx více než x/x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X. |
Xxxxxxxx 3. Pravidla xxx xxxxx xxxxxx x přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx konkrétnější xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx se xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx XXX (Xxxxxxxxxxx organizace xxx xxxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx Codexu Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx vyrábějících xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxx a koňovitých
Destruktivní x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx XXX 17604.
Během xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vzorky z pěti xxxxxxx xxxxxxxxxx těl. Xxxxx odběru vzorků xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx porážkovou technologii xxxxxxxxxx v jednotlivých xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx vzorků pro xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xx počet kolonií xxxxxxxxx mikroorganismů se xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx míst každého xxxxxxx xxxxxxxxxx těla. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx čtyři vzorky xxxxx xxxxxxxxxxxx celkem 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx xxx xxxxx xxxx nedestruktivní xxxxxx, xxxx plocha, x&xxxx;xxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 x&xxxx;xxxxxxx upravených xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) xx xxxxx místo odběru xxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx abrazivní xxxxxxxx. Xxxxxx, z níž se xxxxxxx vzorek, xxxx xxxxx xxxxxxx 100 xx2 xx xxxxx xxxxxxx místo.
Jsou-li xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx míst xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx xxxxxxxxxx se x&xxxx;xxxx připraví směsný xxxxxx.
Xxxxxxxx pro odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx drůbeže
Pro xxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx odebírají namátkové xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx 10&xxxx;x.&xxxx;X&xxxx;xxxxxx kůže x&xxxx;xxxx xx tří xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx vytvoří xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5 × 25 g konečných xxxxxx.
Xxxxxx pro xxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxx z jatečně xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx jde x&xxxx;xxxxx xxxxxx vzorků, xxxxx xxx zahrnuty xx xxxxxx xxx správnou xxxxx xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;852/2004.
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx upravených těl, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx a mechanicky xxxxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jatky či xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx maso, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx maso odeberou xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx nejméně xxxxxx xxxxx. Xxx odběru xxxxxx xx každý xxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx dne x&xxxx;xxxxx.
X&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx polotovarů pro xxxxx xxxxxxxxx xx X.&xxxx;xxxx x&xxxx;xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a na počet xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxx být xxxxxxx xxxxxxx xx vyšetření xxxxxx xx xxxxxxx xxx, xxxxx jsou xx xxxx xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky.
U odběru xxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx a jatečně xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx vyšetření xx xxxxxxxxx může xxx xxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx, pokud jsou xx xxxxxx xx xxxx jdoucích xxxxx xxxxxxxxx vyhovující xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx být xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx uplatňován xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxxx výše xxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx může být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx se x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení xxxxxxxx prokáže, že xxxxxxx, která xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx xx základě xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx-xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, mohou xxx malé xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, která xxxxxxxx xxxxx maso x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx v malých xxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx převyšují m nebo xxxx mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(2)&xxxx;&xxxx;X&xxxx;xxxx 1.1–1.24 xx x&xxxx;xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx podmínek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx:
— |
x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. monocytogenes, xxxxx po xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx (např. xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxx), |
— |
x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a ovoce, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx, sušenek x&xxxx;xxxxxxxxx výrobků, |
— |
u vod, nealkoholických xxxxxx, xxxx, jablečného xxxx, xxxx, lihovin x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx baleních, |
— |
u cukru, medu x&xxxx;xxxxxxxxxx, včetně výrobků x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, |
— |
x&xxxx;xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx nepřekročí xxxxx 100 KTJ/g po xxxxx xxxx údržnosti. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx stanovit průběžné xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxx, že xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xxxxxx xx konci doby xxxxxxxxx překročen.
(6) 1 xx xxxxxxx se xxxxxxxx xx Xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx 140 xx xxxx na xxx Xxxxxxx xxxxx o průměru 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxx tím, xxx opustí bezprostřední xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx ke spokojenosti xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx výrobek nepřekročí xxxxx 100 XXX/x&xxxx;xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 4,4 xxxx xx ≤ 0,92, xxxxxxx x&xxxx;xX ≤ 5,0 x&xxxx;xx ≤ 0,94, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxx 5 dní xxxx xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx xxxxxxxxx do xxxx kategorie. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx výrobků.
(9) Toto xxxxxxxxx xx vztahuje xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx podle přílohy III xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX xxxx 3 xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická pravidla xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx.
(10)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xx x&xxxx;xxxxxxxx případné xxxx xxxxx x&xxxx;xx výrobku xxxxxxxxxx xxxxxx salmonel.
(11) Pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx vyšetření partie xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx klíčení xxxx xxxxx xxxxxx, který xx xxxxx xxxxxxx xx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx zjištění bakterií xxxx Salmonella.
(13) Literatura: Xxxxxxxxxx xx al., J. AOAC Xxxxxxxx. Xxx. 86, Xx 2, 2003.
(14)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží jako xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx složený nejméně x&xxxx;10 xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxx ryb xxxxxx Xxxxxxxxxx, Clupeidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Pomatomidae, Scombresosidae.
(17) Na xxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxx odebrat jednotlivé xxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předpoklad xxxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;14 odst. 6 xxxxxxxx (XX) č. 178/2002, xxxxx xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Valle X., Xxxxxxxxx X., Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx involved xx xxxx xxxxxxxxxxxxx. X.&xxxx;XXXX Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.
2. Xxxxxx X., Xxxxxx C., Xxxxx X., Xxxxxxxxx S., Xxxxxxxxx of xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx plaice (Pleuronectes xxxxxxxx) xxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx). X. XXXX Xxxxxxxx. 1999, 82, 1097–1101.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx vyšetření xxx xxxxxx použít x&xxxx;xxxxxxxxx účinnosti HACCP xxxx xxxxxxxxx hygienického xxxxxxx xxxxxxx.
(20)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx jednotek xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx mezi m a M.
(21) U bodů 2.1.3–2.1.5 xx x&xxxx;xxxxx X.
(22)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(23) Limity (x&xxxx;x&xxxx;X)&xxxx;xx xxxxxxxx pouze xx vzorky odebrané xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxx, xx se nejprve xxxxxx logaritmická xxxxxxx xxxxxxx jednotlivého xxxxxxxx xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxx se xxxxxxxx průměr těchto xxxxxxxxxxxxxx hodnot.
(24) Stanovených 50 xxxxxx xx xxxxx x&xxxx;10 xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx&xxxx;xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx odběru xxxxxx, xxxxx jsou stanoveny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.
(25)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx určena xxxxxxxxxx salmonely. Xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx státy xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx salmonel xxxxxxxx xxxxx hodnoty c.
(26) Toto xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xx xxxxx maso xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx nižší xxx 24 xxxxx.
(27)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx slouží xxxx xxxxxxxxx fekální xxxxxxxxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (MOM) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx&xxxx;XXX xxxxxx&xxxx;X&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;XXX bodu 3 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;853/2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx m a M.
(30) U bodu 2.2.7 xx x&xxxx;xxxxx X.
(31)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(33)&xxxx;&xxxx;X.&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx hygieny.
(34) U sýrů, xxxxx xxxxxxxxxxx růst X.xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx X.xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxx, které xxxxxxxxx růst X.&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxx, u nichž xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(36)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx složky.
(37) n = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx x&xxxx;x&xxxx;X.
(40)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(41)&xxxx;&xxxx;x&xxxx;= xxxxx jednotek tvořících xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx leží mezi x&xxxx;x&xxxx;X.
(42)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
XXXXXXX XX
Xxxxxx podle xx. 3 odst. 2 zahrnují:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx-xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx produktu, xxxx xxxxxxxxx xX, xx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, při xxxxxxxxxx xxxxxxxx skladování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, x |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a údajů x xxxxxxx, xxxxx se xxxxxx xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o jejich xxxx a přežívání. |
Je-li xx xx xxxxxxx uvedených xxxxxx nutné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx studie, xxxxx xxxxx zahrnovat:
— |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx dotčenou xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx faktorů xxxxx xxxx přežití pro xxxxxxx mikroorganismy x xxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxxx vhodně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx, |
— |
xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xx rozumně xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx distribuce, xxxxxxxxxx a používání přítomny. |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx inherentní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx s produktem, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a podmínkami xxxxxxxxxx a skladování.