XXXXXXXX XXXXXX (XX) x. 101/2013
xx xxx 4. xxxxx 2013
x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx povrchové xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x xxxxxxx na Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
x ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 853/2004 xx xxx 29. dubna 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (1), a xxxxxxx xx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxxx nařízení,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (2) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx především x xxxxxx týkající se xxxxxxxxxxx používání postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxx „HACCP“). |
(2) |
Nařízení (ES) x. 853/2004 xxxxxxx xxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx znečištění xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxxx xxxxx látku než xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx dotyčné xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(3) |
Xxxx nařízení Xxxxxx (XX) x. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (3) xxxxxxx mikrobiologická xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x prováděcí xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření xxxxx xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx zajistit, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedená xxxxxxxxxxxxxxx kritéria. |
(4) |
Dne 14. xxxxxxxx 2010 Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx kontaminace x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxx x xxxx. |
(5) |
Xxx 26. xxxxxxxx 2011 xxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxx bezpečnost potravin (xxxx jen „EFSA“) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x účinnosti kyseliny xxxxxx pro odstraňování xxxxxxxxx mikrobiální kontaminace x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxx (xxxxx) (Xxxxxxxxxx Xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxxx of xxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx) (4). |
(6) |
Xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx XXXX x závěru, že xxxxxxxx, při xxxxx xx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxx bezpečnostní xxxxxx, pakliže xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx Xxxx pro potravinářské xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxx XXXX xxxxxx x xxxxxx, že xxxxxxxx kyselinou xxxxxxx xxxxxxxx zásadního xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx žádné xxxxxxxx, xxxx ve xxxxxxxx x ošetřením pitnou xxxxx, x xx xx xxxxxxxxxxxxxxx, že xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. |
(7) |
Xxxx XXXX xxxxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx potvrdili xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx svých xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx koncentraci xxxxxxxx xxxxxx, teplotu xxxxxxxx a xxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx EFSA ve xxxx stanovisku xxxx xxxxxx x závěru, xx x tohoto xxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxxxx žádné xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxx xxxxxxxxxx XXXX xxxxxx xxxxxxxx množství, xxxxx xx x xxxxxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx hovězího xxxx, xxxxxxxxxx 190 mg/kg. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx ve xxxxxxxx x aktivním xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální kontaminace. Xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx produkt. Zbytkové xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kontaminace xx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx mléčné, xxxxx xx x hovězím xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxxxx žádné xxxxxxxxxxxx riziko. V xxxxxxxxx masných polotovarech xxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx konzervace xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčné. Xxx tyto účely xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 20 000 xx/xx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx jasně odlišuje xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
(9) |
X ohledem xx xxxxxxxxxx EFSA x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx je xxxxxx povolit její xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx kontaminace. Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxx na xxxxxxx na xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx x xxxx by xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx hygienické praxe x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx XXXXX. |
(10) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 231/2012 xx xxx 9. xxxxxx 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx XX x XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 1333/2008 (5), xxxxxxx specifikace xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky, x xx zejména xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxxx, kritérií xxx čistotu a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxx xxxxxxxxxx XXXX xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxx kyselinu xxxxxxx xxxxxxxxxxx právními xxxxxxxx Xxxx. V xxxxxxx, že xx xxxxxxxx xxxxxx používá xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxxxx, bylo xx xxxxx vhodné, xxx taková xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx se xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) x. 231/2012. |
(12) |
Použití xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx xxxxx či xxxxxx xxxxx xxx vliv xx povinnost xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů Xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx, jak xx xxxxxxx nařízení (XX) č. 852/2004, (XX) x. 853/2004 x (XX) č. 2073/2005, x xxxxxx xx být x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx či xx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxxx. |
(13) |
Xxxxx xxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx nezaujal xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx Radě xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxxxx i Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
(14) |
X ohledem xx xxxxxxxxxx, že xx xxxxxxxxxxx lhůtách Xxxx xxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx by Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx na xxxxxx xxxxx používat xxxxxxxx mléčnou xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx v souladu x podmínkami stanovenými x xxxxxxx tohoto xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.
V Bruselu xxx 4. xxxxx 2013.
Xx Xxxxxx
Xxxx Xxxxxx XXXXXXX
xxxxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, s. 55.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x. 1.
(3)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 338, 22.12.2005, x. 1.
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2011; 9(7):2317.
(5) Úř. věst. X 83, 22.3.2012, x. 1.
XXXXXXX
XXXX X
Podmínky xxxxxxx xxxxxxxx mléčné xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx skotu, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx
1. |
Xxxxxxx xxxxxxxx mléčné xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx x kyseliny xxxxxx, xxxxx je x xxxxxxx se xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v nařízení (XX) č. 231/2012. |
2. |
Roztoky xxxxxxxx xxxxxx xxxx:
|
3. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx být aplikovány xx jatečně xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx. |
XXXX XX
Minimální kritéria XXXXX x xxxxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčné xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxx půlky xx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxx vzorků xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx posouzení xxxxxxxxxx mikrobiologických xxxxxxxx xx smyslu xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005. |
2. |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx, v xxxxx xxxxx HACCP, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x zaznamenávána. |
3. |
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x průběhu ošetření xxxx xxx, v xxxxx xxxxx XXXXX, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx měření, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx. |
ČÁST XXX
Xxxxxxxxx x ošetření
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx provozující jatka, x nichž xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kontaminace xxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx, jejich xxxxx xx čtvrtí, musí x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx provozovatele potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx upravená xxxx, xxxxxx půlky či xxxxxx odebírají. Tato xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.