XXXXXXXX XXXXXX (XX) x. 101/2013
xx dne 4. xxxxx 2013
x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx kontaminace u xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s xxxxxxx na Xxxxxxx x xxxxxxxxx Evropské xxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 853/2004 ze xxx 29. dubna 2004, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 3 xxxx. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (2) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodech (xxxx xxx „HACCP“). |
(2) |
Nařízení (ES) x. 853/2004 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vztahující xx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx znečištění xxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx dotyčné xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(3) |
Xxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx kritériích xxx xxxxxxxxx (3) stanoví xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx (XX) x. 852/2004. Stanoví, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(4) |
Xxx 14. xxxxxxxx 2010 Xxxxxx xxxxxxxx žádost o xxxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx kontaminace x xxxxxxx upravených xxx xxxxx a masa. |
(5) |
Xxx 26. xxxxxxxx 2011 xxxxxx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx xxx „XXXX“) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx hodnocení bezpečnosti x účinnosti xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxx (xxxxx) (Scientific Xxxxxxx on xxx xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxx xxx efficacy xx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx beef xxxxxxxx, cuts xxx xxxxxxxxx) (4). |
(6) |
Xx xxxx stanovisku xxxxxx xxxx XXXX x xxxxxx, xx xxxxxxxx, při xxxxx xx k dekontaminaci xxxxxxx kyselina xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, pakliže je xxxxxxx látka x xxxxxxx xx specifikacemi Xxxx pro potravinářské xxxxxxxx látky. Xxxx xxxx XXXX xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx mléčnou xxxxxxxx zásadního xxxxxxx xxxxxxxxxxx kontaminace xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, a že xx xxxxxxxxxxxxxxx, xx xx taková xxxxxxxx xxxxxxxxxx k rozvoji xxxxxxxxxx mikroorganismů. |
(7) |
Xxxx XXXX xxxxxxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx účinnost těchto xxxxxxxx při svých xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx koncentraci xxxxxxxx mléčné, xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx xxxxxxx, které ovlivňují xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx XXXX xx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxx, xx x xxxxxx xxxxxxx kyseliny mléčné xxxxxxxx žádné negativní xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx. |
(8) |
Xxxxx xxxxxxxxxx XXXX xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx hovězího xxxx, xxxxxxxxxx 190 xx/xx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx ve xxxxxxxx x aktivním xxxxxxxxx, jehož xx xxxxx ke snížení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxx ani xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx. Zbytkové xxxxxxxx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx zanedbatelné xx xxxxxxxx s množstvím xxxxxxxx mléčné, která xx x xxxxxxx xxxx přirozeně xxxxxxxxx, x nepředstavuje xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxx masných xxxxxxxxxxxx xxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx konzervace povoleny xxxx kyseliny mléčné. Xxx xxxx xxxxx xx běžně xxxxxxxxx xxxxxxx 20 000 xx/xx. Xxxxxxx xxxxxxxx mléčné pro xxxxx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. |
(9) |
X ohledem xx xxxxxxxxxx XXXX x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx možnou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xx však xxxx xxxxxxxx určitým xxxxxxxxx. Xxxx xx xxx omezeno na xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, jejich xxxxx xx xxxxxx x xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx XXXXX. |
(10) |
Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 231/2012 xx xxx 9. xxxxxx 2012, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx potravinářské přídatné xxxxx uvedené x xxxxxxxxx XX x XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 (5), xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx přídatné xxxxx, x xx zejména xxxxxx, které xx xxxxxx původu, xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxx xxxxxxxxxx EFSA xx xxxxxxxx mléčná xxxxxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx měla xxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Unie. X xxxxxxx, xx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx byla v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nařízením (XX) x. 231/2012. |
(12) |
Použití xxxxxxxx xxxxxx xx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx upravených xxx xxxxx, xxxxxx xxxxx či xxxxxx xxxxx xxx xxxx xx povinnost xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodržovat xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx, xxx xx stanoví xxxxxxxx (XX) č. 852/2004, (XX) x. 853/2004 x (XX) x. 2073/2005, a xxxxxx xx xxx x xxxxxx případě xxxxxxxxxx xx náhradu xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xx xxxxxxx x provozních xxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
(13) |
Stálý xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx nezaujal xxxxxxxxxx xx xxxxx stanovené xxxxxxxxx. Komise proto xxxxxxxxxx Xxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxxxx x Xxxxxxxxxx parlamentu. |
(14) |
S xxxxxxx xx skutečnost, xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx xxxxxxxxxx a Xxxxxxxx parlament xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xx Komise xxxxxxxx xxxxxxxx, |
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou na xxxxxx jatek xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxxx těl skotu, xxxxxx půlek xx xxxxxx x souladu x podmínkami stanovenými x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx státech.
V Xxxxxxx xxx 4. xxxxx 2013.
Xx Xxxxxx
José Xxxxxx XXXXXXX
xxxxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 55.
(2)&xxxx;&xxxx;Xx. věst. X 139, 30.4.2004, s. 1.
(3)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 338, 22.12.2005, x. 1.
(4) EFSA Xxxxxxx 2011; 9(7):2317.
(5)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 83, 22.3.2012, x. 1.
XXXXXXX
XXXX I
Podmínky xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx jatek ke xxxxxxxxx povrchové xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxx xxxxx, xxxxxx xxxxx či čtvrtí
1. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxx připravovat xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v nařízení (XX) x. 231/2012. |
2. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx musí:
|
3. |
Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx aplikovány xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
4. |
Aplikace xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxx x xxxxx xxxxxxxx fyzikální změně xxxx. |
XXXX XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxx XXXXX x xxxxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxxx xxxxxxxx roztoků xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxx či xxxxxx xxxx být xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx posouzení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx kritérií xx xxxxxx nařízení (XX) č. 2073/2005. |
2. |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx musí xxx, x rámci xxxxx HACCP, xxxxxxxxx xxxxxx pravidelného xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx. |
3. |
Teplota xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ošetření xxxx xxx, x xxxxx xxxxx XXXXX, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx. |
ČÁST III
Informace x xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provozující xxxxx, x xxxxx se xxxxxxxxx roztoky kyseliny xxxxxx ke xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikrobiální kontaminace xxxxxx jatečně upravených xxx, xxxxxx xxxxx xx čtvrtí, xxxx x xxxxx použití xxxxxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx ošetřená xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxx půlky či xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.