Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE (XX) 2017/2158

xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti akrylamidu x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx o fungování Xxxxxxxx xxxx,

s ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx zajistit xxxxxxx xxxxxx ochrany xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Definuje „hygienu xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxx pro xxxxxxxxxx potravin dochází xxxxx, xx-xx potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx látkám, xxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Rady (XXX) x. 315/93 (2) a jako xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx hmotností, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx vzniká x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx složek, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx než 120 °C x xxxxx vlhkosti. Tvoří xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx sacharidy, xxxxxxx suroviny obsahují xxxx prekurzory, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx výrazně xxxxx xxx množství xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx výroby x xxxxxxxxxx, jež xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků, xxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení.

(5)

X xxxx 2015 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „komise XXXXXX“) při Xxxxxxxxx xxxxx pro bezpečnost xxxxxxxx (xxxx jen „xxxx“) stanovisko x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx na zvířatech xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx kterého xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx vzniku xxxxxxxx u spotřebitelů xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, týká xx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx základě xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx xxxxxx, prenatální x xxxxxxxxxxx vývoj x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx expozice považovány xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx dietární expozice xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxx karcinogenní xxxxxx.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx konzistentních x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, je xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, kde xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze snížit xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přístupu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx postupy nezbytné xxx splnění xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxx vlastní xxxxxxxxxx. V tomto xxxxxx xxxx stanovení xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx provádění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úrovně xxxxxxxx určitým xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx by měla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx a analýzy.

(8)

Je xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx kroky zpracování xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx ovlivnění xxxxxxx a mikrobiální bezpečnosti xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx z příslušných xxxxxx xxxxxxxxx států. Xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxxx xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a jiné xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Porovnávací xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu u širokých xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx stanoveny xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx určeny při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx má xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx množstvím. Xxxx xxxxx xx xxxxxx, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx široké, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx takto široké xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx sezónní xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které znemožňují xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx měl xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s cílem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx na trvale xx xxxxxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

(12)

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří vyrábějí xxxxxxxxx v oblasti působnosti xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx typicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. Proto xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx vztahovat xxxxx zmírňující opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx uvedená xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxx použití xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxx odběrem vzorků x xxxxxxxx. Je xxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx. Xxxxx jde x xxxxx vzorků, měly xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavky x xxxxxxx xxxxxx vzorků, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, jsou od xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx jde o přítomnost xxxxxxxxxx, osvobozeni, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx by xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniků vyžaduje xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (ES) x. 882/2004 (5), xxx členské xxxxx pravidelně prováděly xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx zajištění dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx být x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) x. 882/2004.

(15)

Pro xxxxxxxx opatření stanovených xxxxx xxxxxxxxx by xx xxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx mělo xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx potravinách v souladu x xxxxxxxxx (XXX) č. 315/93.

(16)

Zavedení xxxxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx stanovená tímto xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx tyto:

x)

xxxxxxxx, jiné xxxxxxx (fritované) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx brambor;

b)

xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx);

e)

xxxxx pečivo: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, scones, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx i krekry, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx krekr trvanlivá xxxxxxx (pečený xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx xxxx;

ii)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx a obilné xxxxxxx určené xxx xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx od xxxxxxxx 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, uplatní xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxx A přílohy XX.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, kteří xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx xxxxxx kontrolou x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx součást xxxx xxxxxxxx většího, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx dodává potraviny xxxxxxx x xx. 1 odst. 2, xxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X přílohy II.

4.   Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx bezpečnost xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx a geografické xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx se použijí xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „provozovatel potravinářského xxxxxxx“, „maloobchod“, „uvádění xx trh“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, a vycházejí xx zkušeností a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx xxxxxx a analýza

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxx xx seznamu x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených v částech X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx stanovenými x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx výsledky xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxx, xx množství nejsou xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu stanovené x xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 neprodleně xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.

6.   Odchylně xx xxxxx článek xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu

Xxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx jsou stanoveny x xxxxxxx IV, každé xxx xxxx x xxxxxx xx xxx xxx xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx údajích x xxxxxxx xxxxxxxxxx z databáze xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost x xxxxxxxxxxxx

Toto xxxxxxxx xxxxxxxx v platnost xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Použije xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx členských státech.

V Bruselu xxx 20. listopadu 2017.

Xx Xxxxxx

xxxxxxxx

Jean-Claude XXXXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Rady (EHS) x.&xxxx;315/93 ze xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx Společenství xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/EU xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)  Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx o zdraví xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx životních xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/XX a 2006/141/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX a nařízení Xxxxxx (ES) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady a požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Evropský xxxx xxx bezpečnost potravin x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx týkající xx bezpečnosti potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX I

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx látek, xxxxxxx xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (ES) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX NA XXXX XXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx takové odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx pro xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx cukry (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, pro xxxx regionální xxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx konkrétní xxxxxx xxxxxxx a po xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx odrůdu. Uskladněné xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx optimální xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx cyklu.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxx brambor s nižším xxxxxxxxxxx tvorby xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, uskladnění x&xxxx;xxxxx zpracování potravin. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx týkajících se xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijmout xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxx v konečném xxxxxxx přítomen na xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx a přeprava xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxx uskladněnou xxxxxx xxxxxxx a musí xxx vyšší xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx taková, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx stárnutí,

u dlouhodobě xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx-xx xx povoleno, xxxx xxx xx použití xxxxxxxx xxxxxxxxxx potlačeno xxxxxxx,

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx x&xxxx;xxxx sklizně.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xxx o teplotu x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx neklesne xxx xxxxxxxx režim xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxx každý xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxxxxxx xxxxxxx, typ fritézy, xxxxxx xxxxxxx, celkový xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx je xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx technologie, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, že množství xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx x&xxxx;xx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

3.

Pro xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx obsah xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx tak xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx možné xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní výrobek, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, xxxxxxxx xxxxx a teplota při xxxxxxx z fritézy. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti nesmí xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků po xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX NEBO X&xxxx;XXXXXX XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx použitím xxxx být xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. Xx lze xxxxxxx zkouškou xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx ukazatelů potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 středových xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx barev xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx barevné xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx barevné xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx výslednou barvu xx xxxxxxx změřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx nezralé hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx může xxx xxxxxxxxx průchodem xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx nezralé hlízy xxxxxx, xxxx předmytím xxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx zbytky, xxx xx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku neobjevovaly xxxxxxx kousky.

4.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx hotového xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx třeba xx xxxxxxx použití redukujících xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx xx použít xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx specifikace. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidáním dextrózy. Xxxxxx přidání dextrózy xx blanšírování má xx xxxxxxxx nižší xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx redukujícími xxxxx.

Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kanálů xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy, xxxxxxx specifikují dobu, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro spotřebitele xxxx xxx doporučené xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uživatele a musí xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxx optimální senzorické xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxx. fritéza, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nižší, xxx xx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx uživatelům, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx by xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx nástroje xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), xxxxx zajistí xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx poskytnout xxxxxxxxxxx vybavení (např. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx barvami xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx zejména:

udržovat xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X a při xxxxxxx xxxxxx 180–220 °C. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X xxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxx,

xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx v troubě xx 10 minutách xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx doby xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx uvedené výrobcem,

při xxxxxxxx menšího xxxxxxxx xxxxxxx, xxx jaké xx uvedeno na xxxxx, zkrátit dobu xxxxxxx úpravy, xxx xx xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx výrobku,

nepřeplňovat xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx xx značky xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX XXXXXX XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX XX XXXX XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx v dehydratovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx hodnota xxxxxxxxxxxx xxxxx v dotčených výrobcích xxxx xxx stanovena xxx xxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx, s přihlédnutím xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx výrobků, jako xxxx. množství xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, sezónnost a obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx vyšší xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku je xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx použitím xxxxxxxxxxx xxx dodavatelem, nebo xxxxxxxxxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx nepřesahuje specifikované xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx specifikované xxxxxxxx xxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bramborových xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx potenciálem xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxx xxxxx, je-li xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx tyto xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx svém xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx se xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx pH:

asparagináza,

kyseliny xxxx xxxxxx soli (xxx xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx krekry na xxxx xxxxx smaží, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx teploty xxxxx xx xxxxxxx pro xxxxx výrobek xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a vedou xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, jak je xxxxxx možné na xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, v souladu s předepsanými xxxxxxx kvality x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx fritézy, xxx xxxxxxx, obsah cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek.

Pokud xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx při teplotách xxxxxxx než 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx expanze a textury xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx na xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx z pečicí xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je xxx xxxxxx, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx na xxxxx xxxxxxx pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx prokazující, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx nebo xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx výstupu z fritézy, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx být xxxxx xxx 1,0 %.

III.   JEMNÉ XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, jako xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, kornouty, xxxxxxx, xxxxxxx a perník, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx výrobky, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, žitné xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx jejich producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování správné xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx požadavků.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx alternativními kypřicími xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kyselinami nebo xxxxxx xxxxxxxxxx variantami.

V rámci xxxxxx zvažování xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx použití xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicích xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx apod.) xxxx xxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx ovlivňuje xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx návrh xxxxxxx umožňuje, nahradí xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, jako xxxx xxxxxx x&xxxx;xxx, xxxxxxxx nebo neredukujícími xxxxx, xxxx. sacharózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx amonný, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx redukujících cukrů xxxx xxx za xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xx-xx xx efektivní a možné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxx v recepturách s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX xx jen xxxxxxx xxxx vůbec xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku dovolují, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, zda xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx vliv xx xxxxxx pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx typy zrn xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (množství xxxxxxxxxx xx xxxxxxx nejvyšší x&xxxx;xxxx a postupně xxxxx x&xxxx;xxxx, pšenice, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx posuzování rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pečivu, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx účinek xxxxxx, xxx xxxxxxxxx fyzikální x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx než xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx fruktózy).

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxx a zaváděli xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxx týkající xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx v takových xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

8.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx organických xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx snížení xxxxxx xX, xx xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx xxxxxxxx, změna xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zvýší xxxxx vlhkosti v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx budou xxxxxx xx světlejší xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx velikost x&xxxx;xxxxxx povrchu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z důvodu xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxx jemného xxxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx několikrát (xxxx. předem zpracované xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, sušené xxxxx xxxx.), což xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx byly x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, které xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx doma xxxx xx stravovacích xxxxxxxxxx, poskytnou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích xxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné úrovni xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx účelem xxxxxxxxx použití správné xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobky xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, ovsa x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxx, a přihlédnou x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx dopadu na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxx zohlední podíl xxxxxxx ošetřených, xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu stanovenou x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx ošetřených xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx více, přijmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx složek,

provedení auditu xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které zvyšují xxxxxxxx xxxxxxxxxx, neprováděl xxxxx změny.

5.

Pokud xx xxxxxxxxx ve xxxxx xxxxx xx bázi xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx nedojde x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu xxxxxx xx chuť nebo xxxxxx aktivity xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx opatření x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků prostřednictvím xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx procesu, který xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx a delší xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx bez zhoršení xxxxx, xxxxxxx, barvy, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xx xxxxxx prevence xxxxxx vysokých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx řídit xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx tepelně upravených x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků,

přímo xxxxxxxxxxx xxxxxxx: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx;

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x u extrudovaných xxxxxxx,

xxxx xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upravených x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x u výrobků xxxxxxxxxx v pufovacím xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou expozici xxxxxxxxxxx krokům xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto posoudí xxxxx opakovaného xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx se xxxxxxxx výskytu spálených xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků postupy, xxxx jsou např. xxxxxxxx a monitorování teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx xxxxxxx kávových xxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx rizika v úvahu xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx na kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx než výrobky xxxxxxxx na kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx zajistili minimální xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx ošetření xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby byly xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe za xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx uplatňování výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx a ječmene, zváží xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji nových xxxxxxx tam, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx na xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx ošetření.

3.

Nejsou-li xxxxxxxx xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx, xxx je to xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx povedou x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu po xxxxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby zajistili xxxxxxxxx tvorbu akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto xx xxxxxxxx nezbytných xxxxxxxxxxx (XXX) jako xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY OBSAHUJÍCÍ XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxx kultivary x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, aby xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě je-li xxxxx čekanky nižší xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, přidají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx složky, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx řízení xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx asparaginázu xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx návrhu xxxxxxx, xxxxxxx moučnou surovinu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů v konečné xxxxxxxxx. Xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxx získávány xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni prokázat, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, xxx xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xx co xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kukuřice a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx to možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které mohou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a suchých složek, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx složky, pokud x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx uvedených xxxxxx hotový xxxxxxx xxxxxxxx porovnávací hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx ošetření ve xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí efektivní xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, bezpečnosti a trvanlivosti xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx musí xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx řízení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení teplot x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX XXXX DĚTI (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za účelem xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření, xxxxxxx cílem xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxx akrylamidu.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx dodavatelů, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném výrobku xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx porovnávací hodnota xxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a/nebo x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx odrůdy xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx co xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx cukry (např. xxx), které xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx důvodů x&xxxx;xxxxx procesním funkcím (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx mohou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx bylo možné xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx rizika, xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxxx xxxx každým xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx kontrolovány v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx procesů XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

X.   CHLÉB

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinného uplatňování xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byl xxxxx xxxxxx do světlejší xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx prodlouží xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx výrobku a technickým xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx tepelný xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx to xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx spíše xxx nižších xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (X503), xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a nakolik je xx xxxxx. To xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, které obsahují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx snížení xxxxxxxx asparaginu u výrobků x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx to možné, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k receptuře výrobku x&xxxx;xxxx složkám, xxxxxx xxxxxxxx a procesu.


(1)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Rady 2001/112/XX a nařízení (ES) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16).

(3)  Nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx dne 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxxx pro potravinářské xxxxxxxx látky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice v nařízení (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.


XXXXXXX XX

ČÁST A

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX PODNIKŮ XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xxxxxxxx a jiné krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor:

Xxxxxxx xx odrůdy xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxx-xx k dispozici x xx-xx xx slučitelné s požadovaným xxxxxxxxxxxxxx výrobkem, jehož xx xxx xxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx proběhnout xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx vyšší xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx smažení:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle pokynů xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z následujících xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxx cukru, pokud xx xx xxxxx x xxxxx xx to xxxxxxxxxx s požadovaným potravinářským xxxxxxxx, xxxxx má xxx xxxxxxxx:

Xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xx dobu 30 xxxxx až xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx opláchnou x xxxxx vodě.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx dobu xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx v čisté xxxx.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx jiných výrobků x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxx x xxxx xx smažení, xxxxx umožňují xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx smažení xxx xxxxxxx teplotách. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xx konzultován x xxxxxxxxxx kuchyňských olejů.

Teploty xxxxxxx xxxx xxx xxxxx xxx 175 °C x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxx častým xxxxxxxx xxxxxxx částic x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodítka xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ohledně optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

Je xxxxxx, xxx vodítko xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx připravují, v prostorách xxxxxxxxx vystaveno.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx xx xxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

xxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx a prodloužení doby xxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxx musí xxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx kůrky výsledkem xxxxxxx opečení a nesouvisí xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx.

3.

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx typy xxxxxxx (jsou-li k dispozici), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Při xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx.

Výše xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx akrylamidu, musí xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX B

XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX XXXX BÝT XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX X XXXXX A

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří provedli xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I.

2.   Hranolky x xxxx xxxxxxx (fritované) xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx skladování xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami vybavenými xxxxxxxxxxxx časovači x xxxxxxxxxxxxxxxx xx standardní nastavení (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx toho, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.   Pekařské xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotových xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx účinná xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx porovnávací xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx xx nemusí xxx xxxxx u všech xxxx xxxx, v závislosti xx vlastnostech směsi x xxxxxxx. V těchto případech xx xxxxxxxxxxx poskytnuto xxxxxxxxxx.


XXXXXXX XXX

XXXXXXXXX XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků

1.

Vzorek musí xxx reprezentativní pro xxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxx reprezentativní xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota.

3.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx zajistí, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Typ xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx receptury, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kde xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx upřednostní xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx posouzení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx typ xxxxxxx překročit xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx musí být xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, která xx účastní vhodných xxxxxxxx xxxxxxxx odborné xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (chemických) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx schválené xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře musí xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx mají xxxxxxxx xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx kvality. Příklady xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx je xx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx při xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pracovních xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx xxx xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (XXXx)

0,66xxxx XXXX, xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx kvantifikace (XXX)

Xxx porovnávací xxxxxxx &xx;&xxxx;125 μg/kg: ≤ xxx pětiny xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxx xxxx než 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μg/kg: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a množstvím akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx mají potenciál xxxxxxxxx porovnávací hodnotu xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx se xxxxxxxxx xx rizicích, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření proveditelná.

2.

Na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě XX xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx četnost xxxxxx pro xxxxx xxx xxxxxxx. Posouzení xxxx být xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx v množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu), xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření x&xxxx;xxxxxxx další xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, že množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxx nižší než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx nového xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření.

V.   Poskytování xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na vyžádání xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních přijatých xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty.


(1)  M. Xxxxxxxx xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, s. 649–666.


PŘÍLOHA IV

POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx tyto:

Potravina

Porovnávací xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě)

500

Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx brambor a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx těsta

750

Měkký xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx chléb, xxxx než pšeničný xxxxx

100

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx)

xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx cereálie, xxxx xxxxxxxx v pufovacím dělu

300

pšeničné x&xxxx;xxxxx výrobky (1)

300

výrobky z kukuřice, xxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx a rýže (1)

150

Sušenky a oplatky

350

Krekry x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx podobné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (rozpustná) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx kávy xx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx xxxx děti, xxxxxx příkrmy pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx kojence x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné než xxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Obilovina xxxxxxxx x největším xxxxxxxx xxxxxx kategorii.

(2)  Porovnávací xxxxxxx, xxxxx xx použije xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx podíl xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.