XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2017/2158
xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,
xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
EVROPSKÁ XXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,
s ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), a zejména xx xx. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) |
Xxxxxxxx (XX) č. 852/2004 xx xxxxxxxx vysokou xxxxxx ochrany xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ jako xxxxxx xxxxxxxx a podmínek xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx nebezpečí x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům xxx xxxxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx pro xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) a jako takový xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
(3) |
Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx vyskytujících xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou-li xxxxxxxxxxxx xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx vlhkosti. Xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx zrna. |
(4) |
Vzhledem x xxxx, xx množství akrylamidu x xxxxxxxxx potravinách se xxx xxx výrazně xxxxx než xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx kategorii výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx orgány xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx uvedeného xxxxxxxxxx. |
(5) |
V roce 2015 xxxxxxx vědecká xxxxxx xxx kontaminující xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „komise XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx (xxxx jen „xxxx“) xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx úřad předchozí xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx riziko vzniku xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx skupinách. Xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx spotřebitelů, ovšem xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx základě xxxxxxx xxxxxxxxx. Možné škodlivé xxxxxx akrylamidu na xxxxxxx systém, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx napříč xxxxxxxx xxxxxxxxx poukazují xx xxxxx s ohledem xx xxxx karcinogenní xxxxxx. |
(6) |
Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky xxxxxxxxxx a při neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která xx xxxx být xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, kde xxxxxxxx xxxxxxxx jeho xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx a používáním xxxxxxx založených xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX). |
(7) |
X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx postupy xxxxxxxx xxx xxxxxxx úkolů xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx cílů xxxxxxxxx xxxxxxxx a využívat odběr xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. V tomto ohledu xxxx xxxxxxxxx cílů, xxxxxxxxx porovnávacích hodnot, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pravidel a zároveň xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx opatření by xxxxxxx xxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx ověřena xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx. |
(8) |
Xx xxxxx xxxxxx zavést xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx kroky zpracování xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. |
(9) |
Xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích x xxxxxxxxx xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nežádoucího ovlivnění xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx členských států. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, měly xx xxx dané potravinářské xxxxxxxx xxxxx a jiné xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
(10) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx se použijí x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxx všech příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx určeny při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx údajů x xxxxxxx z databáze úřadu, xxxxxxx xx xx xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx xx vědomí, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx v určitých xxxxxxxxx široké, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx takto široké xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx nebo vlastnosti xxxxxxxx, xxxxx znemožňují xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx by měl xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx předložit xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx. |
(11) |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx být Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách. |
(12) |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti působnosti xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx maloobchodu, xxxx xxxxxxx provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Proto xxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, by xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx uvedená xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxx použití xx x xxxxxx podnicích xxxxxxxxxxxxxx. |
(13) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx by xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud xxx x xxxxx xxxxxx, měly xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx analytické výsledky xxxxx pro xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx potraviny x xxxxxxx xxxxxxxxxx tohoto xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx. |
(14) |
Xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx ze strany xxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů týkajících xx krmiv x xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analytickými kritérii xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (XX) č. 882/2004. |
(15) |
Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx vstupu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx mělo xxx xxxxxxx stanovení xxxxxxxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxx potravinách x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93. |
(16) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxxx výrobního procesu, x xxxxx je vhodné xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx. |
(17) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx stanoviskem Stálého xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Xxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxx xxxx xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx potraviny xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx I a II xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.
2. Potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:
x) |
xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx brambor; |
x) |
bramborové xxxxxxx, xxxxxx, krekry x xxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx; |
x) |
xxxxx; |
x) |
xxxxxxxxx cereálie (kromě xxxxxx xxxx); |
x) |
xxxxx pečivo: xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx i krekry, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx krekr xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx); |
x) |
xxxx:
|
x) |
xxxxxxxx xxxx; |
h) |
potraviny xxx xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6). |
Xxxxxx 2
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.
2. Xxxxxxxx od odstavce 1, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx A přílohy XX.
3. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx činnost x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx většího, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v části X xxxxxxx XX.
4. Při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a upraví procesy x xxxxxxxx s cílem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxxxxxx
Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:
1) |
xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „maloobchod“, „xxxxxxx xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 178/2002 (7); |
2) |
„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, které xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx. |
Xxxxxx 4
Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx
1. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx seznamu x xx. 1 xxxx. 2.
2. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx I.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 3 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.
4. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx III x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
5. Xxxxx výsledky odběru xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.
6. Xxxxxxxx xx xxxxx článek nevztahuje xx provozovatele potravinářských xxxxxxx uvedené x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.
Xxxxxx 5
Xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu
Xxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx xxx xxxx x xxxxxx xx xxx let xxx dne xxxxxxxxxxxxx xxxxxx nařízení.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx zakládá xx údajích x xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a poskytnutých xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx.
Xxxxxx 6
Xxxxx v platnost a použitelnost
Xxxx xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských xxxxxxx.
V Bruselu xxx 20. listopadu 2017.
Xx Xxxxxx
předseda
Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX
(1) Úř. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Rady (XXX) x.&xxxx;315/93 ze xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).
(3) Doporučení Xxxxxx 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).
(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx podmínkách xxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).
(6) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx hmotnosti x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Rady 92/52/XXX, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/ES a 2006/141/ES, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES a nařízení Xxxxxx (XX) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxx zásady x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx potravin x&xxxx;xxxxxxx postupy týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).
XXXXXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx látek, xxxxxxx xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX XXXXXXXX BRAMBOR
Výběr xxxxxxxx odrůd brambor
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx pro xxxx xxx xxxxxxx a u nichž xx obsah prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) a asparagin, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx takové odrůdy xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx za podmínek, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx stanovenou pro xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx brambor specifikují xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a také xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství otlučených, xxxxxxxxxx nebo poškozených xxxxxxx, mohou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijmout xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx dostupných xxxxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxx být xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx přítomen na xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. |
Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
|
2. |
U šarží xxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, pokud xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx tehdy, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx zajištěno, xx xxxxxxx během přepravy xxxxxxx xxxxxxxx pod xxxxxxxx režim používaný xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx a procesu
1. |
Pro xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx teploty xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx faktorům, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah vlhkosti xxx daný xxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxx 168 °C x&xxxx;xxxxxx specifického xxxxxxx, xxxxxx xxxx technologie, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx údaje, které xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
Xxx xxxxx návrh xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx obsah xxxxxxxx xx xxxxxxx, který xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx možné xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobek, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, velikost xxxxx a teplota při xxxxxxx z fritézy. Minimální xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (manuální x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx. |
x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX KRÁJENÉ XXXXXXXXX XXXX X&xxxx;XXXXXX XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX
Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. Xx lze xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx proužků xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx barevné xxxxx XXXX Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Případně xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx). |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx a vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů. Toto xxxxxxxxxx může být xxxxxxxxx xxxxxxxxx hlíz xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx. |
3. |
Xxxxxxxx xx nakrájení xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, aby xx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx brambor xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx tepelné úpravě. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který xxxx xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxxxxx xxxx a brání xxxxxxxx. |
7. |
Xx třeba xx xxxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx xxxx xxxxxxx xxx dosažení xxxxxxxxx. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx potřeby, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx upraveného xxxxxxx xxxxxxxxx kontroly xxxxx. Xx-xx to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx specifikace xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx má xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx barvě, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. |
Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx zřetelně uvedeny xx všech xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx o potravinách spotřebitelům (4). Doporučené xxxxxx tepelné xxxxxx xxxx xxx v souladu xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx validovány podle xxxx výrobku xxx, xxx xxxx zajištěno, xx výrobky budou xxx optimální xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), a že xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude nižší, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx spotřebiteli, xx xx xxxx xxx k dispozici nástroje xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), xxxxx zajistí xxxxxxx xxxxxx tepelné xxxxxx, a také xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx hodnocení xxxxx (např. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx koncovým xxxxxxxxxx zejména:
|
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX LUPÍNKY, XXXXXX XX XXXXXX XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ VÝROBKY XX XXXX XXXXX
Xxxxxxxx
1. |
Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx být stanovena xxx xxxxx, jak xxx xx reálně xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx bramborových xxxxxx v receptuře výrobku, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx, xx je xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů vyšší xxx 1,5 %, předloží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV. |
Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx nepřesahuje specifikované xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx množství xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
3. |
X&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx částečné xxxxxxxxx bramborových xxxxxx xxxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xx-xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxx látky xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy a snižování xxxxxxx xX:
|
5. |
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx smaží, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx teploty xxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx. |
6. |
Xxxxxxx xxxxx xx výstupu z fritézy xxxx být xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx fritézy, xxx xxxxxxx, obsah xxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx. Xxxxx xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx je xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX. (Xxxxxxxx: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx expanze x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.) |
7. |
Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx těsta xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx výrobek xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx sušení xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx na xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx je xxx xxxxxx, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx. |
9. |
Xxxxx xx xx xxxxx procesu pečení/sušení xxxxxxx výrobku xxxxx xxx 175 °C, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
10. |
Pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx vlhkosti po xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx bude xxxxxxxx xxx xxxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx linku a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx kvalitu a bezpečnost xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, xxxxxx a sušení. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX PEČIVO
Zmírňující xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx vztahují xx xxxxx pečivo, jako xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx výrobky, xxxx jsou xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx kategorii xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), např. xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich producenty, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx požadavků.
Návrh receptury x&xxxx;xxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicích xxxxx xxxxxx za následek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx aby se xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx složky xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx xxxxxx a med, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. sacharózou, xxxxxxx v recepturách obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx mít xx xxxxxxxx změnu totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ztráty xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xx-xx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potenciálu xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx v recepturách x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx, nízkou xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx nebo vůbec xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxx to xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda lze xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mouky moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx zrn xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (množství xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx a postupně klesá x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx x&xxxx;xxxx). |
5. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx zvýšit xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx složky, xxxxx xxxxxx účinek xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (např. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx ovoce xxxx xxxxx xxxxxxxx). |
6. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření. |
7. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx týkající se xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx. |
8. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xX, co xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx to xxxx mít za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx). |
Xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx opatření xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti výrobků x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, tj. xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx zmírnění xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxx xxxxx pečeny xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx výrobků, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při posuzování xxxxxx v úvahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z důvodu xxxxxxxx xxxxx. |
5. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. xxxxxx zpracované xxxx xxxxxxxx, ořechy, xxxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx.), což má xx xxxxxxxx zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, upraví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx nepoužijí xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
6. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx výrobků, které xxxx uváděny na xxx x&xxxx;xxxxxx xxxx xxxx ve stravovacích xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx svým xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobcích budou xx co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx smluvního xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx správné fytosanitární xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové výrobky xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použití xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, kde xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx na výrobní xxxxxx a organoleptické vlastnosti xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx zohlední podíl xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx překročí xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
4. |
U tepelně ošetřených xxxxxx, které xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μg/kg) xxxx xxxx, přijmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx:
|
5. |
Xxxxx xx xxxxxxxxx xx formě xxxxx xx bázi xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a obsah vlhkosti xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx snížila množství xxxxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx požadováno, xx xxxxxxxxxxx, že nedojde x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu účinku xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx xxxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
2. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx ohřevu xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx kombinaci xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků musí xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin tak, xxx bylo dosaženo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xx xxxxxxx tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx xx eliminoval xxxxxxxxxxx účinek xxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx generovat xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx krokům tepelného xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování omezí xxxx xxxxxxxxx. |
5. |
Xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx spálených xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx postupy, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty. |
V. KÁVA
Receptura
Při xxxxxxxxx složení kávových xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků při xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. |
2. |
Řízení xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxxx xxxxxxxxxx předpokladů (XXX) xxxx součást xxxxxxx xxxxxxx praxe. |
3. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx to možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY XXXXXXXXXX VÍCE XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku, |
— |
dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx kukuřice a rýže xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx v bodě přidávání xxxxxxxxxxxx cukrů (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx je xx xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx tvorbu akrylamidu x&xxxx;xxxxx cílového chuťového xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50 % XXXXXXX
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx čekanky xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx je-li xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100&xxxx;% a vyšší xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx složky, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxx xxx snižování xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx řízení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX XXX XXXXXXX&xxxx;(5)
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx v půdě a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobků
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, co nejvíce xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx použít xxxxxxx, xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx moučnou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxx a glukóza x&xxxx;xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx poskytne xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx možnosti xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxx závislá xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, byly získávány xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
4. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx změn, xxx xx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx by xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
5. |
Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků používání xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. |
Receptura
1. |
Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx v úvahu, xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx, že výrobky xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy a ovoce xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, na xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx použití xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx rizika xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx kroky xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid. |
2. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu bez xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx měření xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty by xxxx být pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx xxxxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxxxxx xxxxxx. Tyto xxxxx musí xxx xxxxxxxx do procesů XXXXX. |
5. |
Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx krocích xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxx xxxx účinné xxx řízení množství xxxxxxxxxx v některých xxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXX XXX XXXX DĚTI (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX X&xxxx;XX XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)
1. |
Xxx výrobě xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx cukrů, xxxx xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx. |
2. |
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx složky, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách. |
5. |
Způsobí-li používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. |
Xxxxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxxxxx v dotčených xxxxxxxxxxx zohlední, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím otrub x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx co xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx spojováním) x&xxxx;xxxxx xxxxx působit xxxx prekurzory xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného ošetření. |
Zpracování
1. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx generuje/které xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxx xxxx možné xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx musí xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxx xxxx každým xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí za xxxxxx xxxxxxxx vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty ohřevu, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx měly xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Tyto xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx snížení xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx s nízkou xxxxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxx. |
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX
Xxxxxxxxx
X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx se hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyrovnaných hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx houbových infekcí. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx uplatňování xxxx uvedených xxxxxxxxx.
Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx byl xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem. |
2. |
Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx příkon xxxxxxxxxxxx teploty x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. |
4. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pro xxxxx, xxxxx xx xxx dopečen doma, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx zařízeních. |
5. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx spíše xxx nižších xxx xxx vyšších teplotách. |
6. |
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx glukózou, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (X503), xxxxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx možné. To xxxxxxxx například xxxxxxxxx xxxxxx z invertního xxxxx x&xxxx;xxxx, které xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx. |
7. |
Xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxx složkám, obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Rady 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (EU) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. věst. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).
(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (EU) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx spotřebitelům, o změně xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (ES) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v nařízení (XX) x.&xxxx;609/2013.
(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (EU) č. 609/2013.
XXXXXXX XX
XXXX X
XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX UPLATNĚNA XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 ODST. 2
1. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky z brambor xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Při tepelné xxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx vhodné, xxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx poskytuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:
Xxxxxxx xxxx xxx pečeny do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx zapotřebí zamezit xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx, je-li xxxxx xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx specifickým složením xx povahou chleba xxxxxxxxx x xxxxx kůrce. |
3. |
Xxx xxxxxxxx sendvičů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých množství xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxxxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx pro xxxxxxxxxx, xxxxx specifické potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx. |
XXXX X
ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX XXXXXXXXX V ČL. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI X
1. Xxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx výrobky uvedené x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx I.
2. Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx
— |
xxxxxxxx xxxxxx týkající xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx dodavateli xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze I, |
— |
xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx vybavenými xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx), |
— |
xxxxxxxxxx množství akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx pro udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx hodnotou. |
3. Xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx monitorují xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotových xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx udržování množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4. Xxxx
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze IV, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx to xxxxxx xxx xxxxx u všech xxxx kávy, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech xxxxx x xxxxxxx. V těchto případech xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XXXXXXX XXX
XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX A ANALÝZU XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků
1. |
Vzorek musí xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx. |
2. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx typu xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx se stejnými xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, kde mají xxxx aspekty xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx
1. |
Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx překročit xxxxxxxxxxx xxxxxxx. |
2. |
Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx v laboratoři, která xx xxxxxxx vhodných xxxxxxxx xxxxxxxx odborné xxxxxxxxxxxx (xxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (chemických) xxxxxxxxxxxx laboratoří“ (1) vypracovaným xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx musí xxx schopny prokázat, xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx postupy xxxxxx xxxxxxx. Příklady xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx interní řízení xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2). Xxxxx xx to xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx. |
3. |
Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx akrylamidu xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
|
4. |
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx měřením xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx předpokladu, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. |
XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx
1. |
X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx známé x&xxxx;xxxxx řízené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx mají potenciál xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx. |
2. |
Xx xxxxxxx xxxxxx posouzení xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 této xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx četnost xxxxxx xxx každý xxx výrobku. Xxxxxxxxx xxxx být opakováno, xxxxx xx xxxxxxx xxxx proces modifikován xxxxxxxx, který by xxxx vést ke xxxxx v množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx. |
XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx
Xxxxx analytický xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx akrylamid xx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx dostupná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx hodnota. Xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx orgánům
Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z analýz xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx poskytnuty xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních přijatých xx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx xx, Pure xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, s. 145–196.
(2) Red. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Pure xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, s. 649–666.
XXXXXXX XX
XXXXXXXXXXX HODNOTY XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxxx akrylamidu v potravinách xxxxx čl. 1 xxxx.&xxxx;1 xxxx xxxx:
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx [μx/xx] |
||
Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě) |
500 |
||
Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx brambor x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxx bramborové xxxxxxx z bramborového xxxxx |
750 |
||
Xxxxx xxxxx |
|||
|
50 |
||
|
100 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx) |
|||
|
300 |
||
|
300 |
||
|
150 |
||
Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx |
350 |
||
Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
400 |
||
Xxxxxxx xxxxx |
350 |
||
Xxxxxx |
800 |
||
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx této kategorie |
300 |
||
Pražená xxxx |
400 |
||
Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva |
850 |
||
Náhražky xxxx |
|||
|
500 |
||
|
&xxxx;(2) |
||
|
4&xxxx;000 |
||
Xxxxxxxxx xxx malé xxxx, xxxxxx příkrmy pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx a sucharů (3) |
40 |
||
Sušenky x&xxxx;xxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3) |
150 |
(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx než xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx hodnota, xxxxx se použije xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx x konečném xxxxxxx.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x xxxxxxxx (EU) x. 609/2013.