Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (EU) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx

(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

s ohledem xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx xx. 4 odst. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (ES) č. 852/2004 xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „hygienu xxxxxxxx“ xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx nezbytných xxx xxxxxxxxx nebezpečí x xxx zajištění xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské spotřebě x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebezpečným xxxxxx, xxx xx xx xxxxxxxx kontaminaci xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx mohou xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxx podle definice x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) x xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci.

(3)

Xxxxxxxxx je xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx typicky xxxxxxx než 120 °X x xxxxx vlhkosti. Tvoří xx převážně x xxxxxxxx xxxx smažených xxxxxxxxxxx xxxxxxxx na sacharidy, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravinách se xxx xxx xxxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx doporučení Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx orgány xxxxxxxxx států x xxxxxxxxx xxxxxxx metod výroby x xxxxxxxxxx, xxx používají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5)

X xxxx 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx jen „komise XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) stanovisko x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (4). Na základě xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx řadě xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx tato obava xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx základě xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, prenatální x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovní xxxxxxxx xxxxxxxx považovány xx xxxxxx. Stávající xxxxxx dietární xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxxx na xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, která xx xxxx xxx uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx podniky za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, kde xxxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 nařízení (XX) x. 852/2004 musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxx nezbytné xxx xxxxxxx úkolů xxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a využívat odběr xxxxxx x xxxxxxx podle xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx své vlastní xxxxxxxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx cílů, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot, xxxxxxx xxx provádění xxxxxxxxxxxx pravidel a zároveň xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx rizikům. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxxxx xxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx xx xxxx xxx účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Je xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, a stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx nařízení jsou xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx, xx v důsledku xxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a mikrobiální xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Uvedená xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx zastupujícími xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx látek a jiných xxxxx, xxxx xx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a jiné xxxxx xxxxxxx v souladu x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx se xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx u širokých xxxxxxxxx xxxxxxxx. Měly xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx přiměřeně xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxx xxxxx příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx určeny xxx xxxxxxxxxx nejnovějších xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx má xx to, že x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx obvykle xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx množstvím. Xxxx xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou x xxxxxxxx xxxxxxxxx široké, x xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx široké xxxxxxxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx porovnávacích hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx provozovatel xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s cílem xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx v potravinách.

(12)

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx působnosti xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx provozovateli xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xxxxx povahy xxxxxx xxxxxxx. Nicméně xx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx nebo franšízou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx měla xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxxxxx xxx větší xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxx použití je x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx měla být xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx. Je vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx vzorků x xxxxxxx, xxxxx xx měli xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, měly xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx analytické xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nařízení x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxx výroby, xxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx xxxxxx vzorků x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx zajištění dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx. Xxxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx kontrolami xx měly xxx x xxxxxxx s postupy xxxxxx xxxxxx a analytickými xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (XX) č. 882/2004.

(15)

Xxx xxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx vstupu tohoto xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (EHS) x. 315/93.

(16)

Zavedení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, potraviny x xxxxxx,

PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx jsou xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx potravin, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx trh xxxxxxxxx xxxxxxx v odstavci 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 uplatnit xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:

x)

xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) výrobky x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx;

b)

bramborové lupínky, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx);

x)

xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx krekr trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx základem x xxxxxx xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx káva;

xx)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx kávy;

h)

potraviny pro xxxx děti x xxxxxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx x xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx v nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx uvedené x xx. 1 xxxx. 2, uplatní zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx aktivity x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx A přílohy II.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx jednou xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx xxxx součást xxxx franšíza většího, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx dodává xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx stanovená v části X xxxxxxx XX.

4.   Xxx xxxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx procesy x xxxxxxxx x xxxxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx výrobní x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx xx použijí xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx pojmů „xxxxxxxxx“, „provozovatel potravinářského xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ stanovené x xxxxxxxx 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ xx rozumí xxxxxxxxx, které se xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx opatření, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

Xxxxxx 4

Xxxxx vzorků a analýza

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 zavedou xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx vzorků x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 odst. 2.

2.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze I.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xx xxxxxx určení xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx s požadavky xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx akrylamidu stanovené x xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.

6.   Odchylně xx xxxxx xxxxxx nevztahuje xx provozovatele potravinářských xxxxxxx uvedené x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx II.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx množství akrylamidu

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx stanoveny x xxxxxxx XX, xxxxx xxx roky x xxxxxx xx tří xxx xxx dne použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

Přezkum porovnávacích xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx z databáze xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx do xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx vstupuje x xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxx xx xx 11. dubna 2018.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 20. listopadu 2017.

Xx Xxxxxx

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx JUNCKER


(1)  Úř. xxxx. L 139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxx (EHS) x.&xxxx;315/93 ze xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)  Doporučení Xxxxxx 2013/647/EU xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. věst. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).

(4)  EFSA Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)  Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx dne 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů týkajících xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, s. 1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely a náhradě xxxxxxxxx stravy xxx xxxxxxxx hmotnosti a o zrušení xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Komise 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/ES x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009 (Xx. xxxx. X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) č. 178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx zásady x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Evropský xxxx xxx bezpečnost xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx týkající xx bezpečnosti xxxxxxxx (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


PŘÍLOHA X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x&xxxx;xxxxxx látek, xxxxxxx xx dané xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX XXXXXXXX BRAMBOR

Výběr xxxxxxxx odrůd brambor

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx pro xxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako jsou xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx regionální podmínky xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx. Uskladněné xxxxxxxx se použijí xxxxx xxxxxxxxx doby x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx tvorby akrylamidu xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx brambor specifikují xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx k překročení xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, mohou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx brambor xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx toho, xxx xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, že xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků provozují xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx být xxxxxxx xxxxxx xxx uskladněnou xxxxxx brambor x&xxxx;xxxx xxx vyšší xxx 6&xxxx;°X,

xxxx být xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, je-li xx xxxxxxxx, xxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx prostředků xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx testováno.

2.

U šarží xxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx o teplotu a dobu, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování, xxx xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx neklesne xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx teploty xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx potravin x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, typ xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek.

2.

V případě, xx xx xxxxxxx xxxxx na smažení xx výstupu z fritézy xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, které xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, který xxxx xxxxxxxx tak xxxxxx, xxx xxx xx reálně xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx a konkrétní výrobek, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx normami xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx vlhkosti xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX V TROUBĚ XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx použitím xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxx. To xxx xxxxxxx zkouškou xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx potenciálně xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: indikativní xxxxxxx xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx barevné xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx USDA Xxxxxxx xxxx kalibrovaných xxxx xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxxxxx. Případně xxx xxxxxxxx výslednou barvu xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx systémy, ve xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx předmytím xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx špatných xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx odstraní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx v konečném tepelně xxxxxxxxx xxxxxxx neobjevovaly xxxxxxx kousky.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxx strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx specifických kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx suroviny x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (enzymatickému) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx tepelné xxxxxx. Xxxx lze xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X450), xxxxx xxxx xxxxxxx hladinu xX xxxxxxxx vody a brání xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx se xxxxxxx použití xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx xx xxxxxx xxxxx v případě xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx specifikace. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx barvu xxxxxxxxx xxxxxxx tak, že x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně upraveného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Je-li xx xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx barvu dosáhnout xxxxxxx přidáním xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx blanšírování xx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx upraveném xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx obalu x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, množství xxx xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro xxxxxxxxxxxx xxxx xxx doporučené xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx obalech xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx úpravy xxxx xxx v souladu xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (např. fritéza, xxxxxx), a že xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude xxxxx, xxx je porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx k dispozici xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (např. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx zejména:

udržovat při xxxxxxx teplotu mezi 160 a 175 °C x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220&xxxx;°X. Xxxxx xxxxxxx lze xxxxxx xxx zapnutí xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx úpravu (xxxx. xxxxxx, horkovzdušnou fritézu) xx xxxxxxxx teplotu x&xxxx;xxxxxxx 180–220 °C podle xxxxxx pro tepelnou xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a místních xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx tepelně upravovat xx xxxxxxx xxxxx xxxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx příliš xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx v troubě xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx úpravy,

dodržovat doporučené xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobcem,

při xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, než jaké xx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx dobu xxxxxxx úpravy, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, plnit xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx z důvodu delší xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX BÁZI TĚSTA X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ VÝROBKY XX XXXX TĚSTA

Suroviny

1.

Pro xxxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx xx reálně xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxx. množství xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, xxxxx zpracování xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx vyšší xxx 1,5 %, předloží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx musí xxx xxxx použitím xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, že obsah xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, která mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší než xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx mokrého xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následujících xxxxx, je-li to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx svém zmírňujícím xxxxxx, xx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxx xxxxxx soli (pro xxxxxxx xxxxxxx pH xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx krekry xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx oleje xx xxxxxxx pro xxxxx výrobek xx xxxxxxx z fritézy, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx fritézy, typ xxxxxxx, xxxxx cukru x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze IV.

(Poznámka: Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx teplotách xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx jejich xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a textury xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud xx xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx každý xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx záznamy xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx je xxx stroje, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx prokazující, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx výrobek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx reálně xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, a s přihlédnutím k teplotě xx výstupu z fritézy, xxxxxx a sušení. Obsah xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxx pečivo, xxxx xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, cereální tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx a perník, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx krekry, xxxxxxx chleby x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. xxxx xxxxxxxx, xxxxx křupavé xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh receptury x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx nebo xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxx draselnými xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx zvažování xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx uvedených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx následek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx apod.) xxxx aby se xxxxxxxx celkový xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx strany xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, nahradí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx fruktózu, xxxx xxxx sirupy a med, xxxxxxxx xxxx neredukujícími xxxxx, xxxx. sacharózou, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx xxxxx x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx redukujících cukrů xxxx xxx xx xxxxxxxx změnu xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace.

3.

Je-li xx efektivní x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zohlední xxxxxxxxxx, xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx s vysokým xxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xX má xxx xxxxxxx nebo vůbec xxxxx účinek na xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxx to xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx nahrazení xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx jakákoli změna xxxx xxx xxxx xx proces pečení x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx typy xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (množství xxxxxxxxxx xx typicky nejvyšší x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, pšenice, kukuřice x&xxxx;xxxxxxx je xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx posuzování rizika xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, které xxxxx zvýšit xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečném xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, které xxxxxx účinek nemají, xxx zachovají fyzikální x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (xxxx. xxxxxx pražené xxx xxxxxxx spíše xxx xxx vyšších xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx jako xxxxx fruktózy).

6.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx akrylamidu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření.

7.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxx týkající xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zváží xxxxxxx organických xxxxxxx xx xxxxxxxxx procesu xxxx snížení xxxxxx xX, xx xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v kombinaci x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx hnědnutí, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx opatření xxxx kompatibilní s požadavky xx xxxxxxxxxx výrobků x&xxxx;xx xxxxxxxxxx potravin:

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx času x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx vlastností xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx s přihlédnutím k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx doby trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx velikost x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx výrobku, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx malá xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z důvodu xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx složky xxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxx zpracovány xxxxxxxxxx (xxxx. předem xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx.), xxx má xx následek xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, upraví xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx a postupů tak, xxx xxxx v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxx x&xxxx;xxxxxx doma xxxx xx stravovacích xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx svým xxxxxxxxxx pokyny x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx zajistilo, xx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx budou xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže při xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx působit xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx při posuzování xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx ořechy x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní xxxxxx, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovenou x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx xxxx, přijmou xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxx xxxxxxxx:

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx a/nebo xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx takových xxxxxx, které xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, neprováděl xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xxx, kde xx xx požadováno, za xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx nežádoucímu xxxxxx xx chuť xxxx xxxxxx xxxxxxxx zbytkových xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx výrobě snídaňových xxxxxxxx uplatní xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx opatření xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření ve xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid.

2.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, že xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx generují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, barvy, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx v konečném výrobku xx xxxxxxx tepelné xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upravených x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků;

pečené výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx výrobky: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků,

jiné xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x u výrobků xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx se eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx zpracování výrobku xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx opakovanou expozici xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx zpracování xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování omezí xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx se xxxxxxxx xxxxxxx spálených xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx xxxxxxx kávových xxxxx vezmou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků při xxxxxxxxxx rizika v úvahu xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Arabica.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx podmínky pražení, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx v rámci xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx pražení musí xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx xx možné x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu.

VI.   NÁHRAŽKY KÁVY XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% OBILOVIN

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, aby byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx a ječmene, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji nových xxxxxxx xxx, xxx xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx poměr/množství xxxxxxxxx v bodě přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx jako xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tam, xxx xx xx xxxxx, jiné složky, xxxxx povedou k nižším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx programu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx správné výrobní xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX OBSAHUJÍCÍ XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, aby xxxxx xxxxx čekanky nedocházelo x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx vyrobeny výhradně x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě je-li xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx složky, např. xxxxxx xxxxxxx, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xx xxxxxxxxx, xx xxxx účinné xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx být zahrnuto xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX XXXX DĚTI X&xxxx;XXXXXXXXX PRO KOJENCE (5)

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx předejít xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární praxe xx xxxxxx zajištění xxxxxxx správné praxe xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Návrh, xxxxxxxxxx a ohřívání výrobků

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx asparaginu v moučných xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx xx xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxx návrhu xxxxxxx, xxxxxxx moučnou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx během xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby tepelně xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou xxxxxx xxxxxx změn, aby xx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx změny xxxxxxxxxx, které xx xxxxx ke zvýšení xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx používání xxxxxxx ošetřených xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků používání xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx nových xxxxxxx tam, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx posuzování xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx na celozrnných xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx na xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory xxx xxxxxx akrylamidu, xxxxx jsou přidány xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx krok/kritické kroky xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx pro minimalizaci xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxx ohřevu, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do procesů XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx jako xxxxxx xxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx proces xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx k řízení teplot x&xxxx;xxx xxxxxx, a proto xx uplatní.

IX.   KONZERVOVANÉ XXXXXXXXX XXX XXXX DĚTI (X&xxxx;XXXXXX XXXXXXXXX A NA XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx děti xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, zejména s ohledem xx xxxxxxxxx vyrovnaných xxxxxx síry v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx správné xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

3.

Xx kupních xxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx xxxx použity xxxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx je xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx ošetřené xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, že přijali xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx množstvím otrub x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx redukující xxxxx (xxxx. fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx před xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx klíčový xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx generují xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx úsilí o snižování/řízení xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx buď xxxxxxxxxxxxxxx posouzení xxxxxx, xxxx přímo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx před každým xxxxxx tepelného ošetření x&xxxx;xx něm.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx za xxxxxx prevence vzniku xxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do procesů XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx snížení xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx a na xxxx xxxxxxx neovlivnilo mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxx uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného uplatňování xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxx chléb xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx barvy xxx, xxx se snížila xxxxxx xxxxxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx návrhu výrobků x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prodlouží xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx příkon xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, co xxxxxxx xx xx xxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx k pečení pro xxxxx, xxxxx xx xxx dopečen xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx zařízeních, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx zařízeních.

5.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx složky, xxxxx xxxxx potenciálně xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xx to xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx a technickými xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx ořechů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx vyšších xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků nahradí xxxxxxxx glukózou, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (E503), xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je xx xxxxx. To xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx cukru x&xxxx;xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx sirupem.

7.

Ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, pokud xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx enzymech x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) č. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Rady 2001/112/XX a nařízení (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (EU) č. 231/2012 xx xxx 9. března 2012, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II a III xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. věst. X&xxxx;83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx dne 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, směrnic Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;608/2004 (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.

(6)  Podle xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX II

ČÁST X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX UPLATNĚNA XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx odrůdy xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxx-xx k dispozici x xx-xx xx xxxxxxxxxx s požadovaným xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx být dosaženo. X xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx 6 °X.

Xxxx procesem smažení:

S výjimkou xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx xxxxxxxx úpravu, xxxx xxx xxx xxxxxx hranolky xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx opatření xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx cukru, xxxxx xx xx možné x xxxxx xx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx má xxx xxxxxxxx:

Xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxx 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx opláchnou x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxx v teplé xxxx po dobu xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx v čisté xxxx.

Blanšírování xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, a proto xx xxxxxx brambory xxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx.

Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx výrobků x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx oleje x xxxx na xxxxxxx, xxxxx umožňují xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx teplotách. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx olejů x xxxx je xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx olejů.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx případě co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxx xx smažení xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx, xxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Je xxxxxx, xxx xxxxxxx pro xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, bylo xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx pečivo, xxxxxxx xxx procesu xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xx-xx to xxxxx x xxxxxxxxxx s výrobním xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx,

xxxxx xxxxxxxx těsta pro xxxxxx výrobku x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxx,

xxxxxxx teploty x xxxxxx x xxxxxxxxxxx doby xxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx zamezit xxxxxx tmavě xxxxxxx xxxxx, xx-xx tmavá xxxxx xxxxx výsledkem xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx složením xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx k tmavé xxxxx.

3.

Při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx. Xx vhodné, xxx xx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx vodítka xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx specifické xxxx xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Při xxxxxxx xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxxx podle pokynů xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxx xxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx barvy x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxx pracovníky, xxxxx specifické potraviny xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx viditelně xxxxxxxxx.

XXXX X

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX ZMÍRŇUJÍCÍCH OPATŘENÍ XXXXXXXXX X XXXXX X

1.   Xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobky xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 pouze xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří provedli xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx z brambor

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx pokyny xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx v příslušných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx xxxx, že xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx pro udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnotou.

3.   Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků monitorují xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx xxx porovnávací xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, xxxxx s přihlédnutím k tomu, xx xx nemusí xxx xxxxx x xxxxx xxxx xxxx, x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX III

POŽADAVKY XX XXXXX VZORKŮ A ANALÝZU XXX XXXXXXXXXXXX UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx vzorků

1.

Vzorek xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, xx xxxxx xx odebírán.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, že x&xxxx;xxxxxxx typu xxxxxxx xxxx odebrán xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Xxx xxxxxxx“ xxxxxxxx skupiny xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx receptury, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx procesními xxxxxxxxxx, kde xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací hodnotu, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, pokud xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx daný xxx xxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx.

2.

Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, která xx účastní xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (které jsou x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx záštitou XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx zavedeny xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx. Příklady xxxxxx postupů jsou xxxxxxx v „Pokynech XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx analytických xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx to xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx parametry pracovních xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx interferencí

Pozaďová xxxxxxx

Xxxx xxx xxx xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát XXXX, xxx xx odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx LOQ

Mez xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx hodnotu &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx pětiny porovnávací xxxxxxx (xxxxxxx není xxxxx xxxx xxx 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μg/kg

4.

Analýzu xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxx) nebo procesních xxxxxxxxx, za předpokladu, xx mezi vlastnostmi xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx statistickou xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx odběru xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx známé x&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, provádějí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx. U výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx rizicích, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

Xx xxxxxxx xxxxxx posouzení xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 xxxx přílohy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxx xxx opakováno, xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, který xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx analytický xxxxxxxx, korigovaný xx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxx množství, než xxxx očekáváno (x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx příslušným orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx analyzovaných xxxxxxx. U výrobků xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx podrobnosti x&xxxx;xxxxxxxxxxxx opatřeních xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx hodnoty.


(1)  M. Xxxxxxxx xx al, Xxxx xxx Applied Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


PŘÍLOHA XX

XXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX V ČL. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx xxxx:

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx)

500

Xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx brambor a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

750

Xxxxx xxxxx

x)

Xxxxxxxx chléb

50

b)

Měkký chléb, xxxx než pšeničný xxxxx

100

Xxxxxxxxx cereálie (xxxxx xxxxxx kaše)

výrobky x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx v pufovacím xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxx špaldy, xxxxxxx a rýže (1)

150

Sušenky x&xxxx;xxxxxxx

350

Xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx kategorie

300

Pražená xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx kávy xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx kávy ze xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx z čekanky

4 000

Potraviny xxx malé xxxx, xxxxxx příkrmy xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx sušenek x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3)

150


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx než otrubové xxxxxxxx. Obilovina xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, zohledňuje xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.