Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE (EU) 2017/2158

xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017,

xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x významem xxx XXX)

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

s ohledem xx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 odst. 4 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

vzhledem k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xx xxxxxxxx vysokou xxxxxx ochrany spotřebitele x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako soubor xxxxxxxx x xxxxxxxx nezbytných xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx k jejímu určenému xxxxxxx. X xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Rizika xxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx xx kontaminující xxxxx podle definice x xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 315/93 (2) a jako xxxxxx xx chemickým xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci.

(3)

Akrylamid xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, dobře xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, v určitých xxxxxxxxxxx, xxxx-xx připravovány xxx xxxxxxxxx typicky xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Tvoří xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx obsahují xxxx prekurzory, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Xxxxxxxx k tomu, xx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx potravinách xx xxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx množství xx xxxxxxxxxxxxx výrobcích x xxxx xxxxxxxxx výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) příslušné xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5)

V roce 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx řetězci (xxxx jen „komise XXXXXX“) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx jen „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Xx xxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxx úřad xxxxxxxxx xxxxxxxxx, podle xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u spotřebitelů ve xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, že xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx každodenně xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, týká xx xxxx obava xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx věkovou xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx škodlivé xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx vývoj a mužskou xxxxxxxxxx nebyly na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx považovány xx hrozbu. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxx karcinogenní xxxxxx.

(6)

Vzhledem x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx karcinogenní xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx konzistentních a povinných xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniky za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx s článkem 4 nařízení (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx účelem xxxxxxxx cílů uvedeného xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx. V tomto ohledu xxxx xxxxxxxxx cílů, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zpracování xxxxxxxx xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, a stanovit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx opatření stanovená x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích a prokázalo xx, xx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Uvedená zmírňující xxxxxxxx xxxx stanovena xx rozsáhlých xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx dotčené xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx z příslušných xxxxxx xxxxxxxxx států. Xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek a jiných xxxxx, xxxx xx xxx xxxx potravinářské xxxxxxxx látky a jiné xxxxx použity x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx potravin. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx z databáze xxxxx, xxxxxxx xx má xx to, xx x xxxxxx xxxxxxxxx potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx snížit xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxx xx vědomí, xx specifikované xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou v určitých xxxxxxxxx xxxxxx, a že xxx xxxxxxxxx potraviny x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx mohou xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxx uplatnění xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx by měl xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o tom, že xxxxxxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx s cílem xxxxxxxx nižší xxxxxxx x xxxxxx na xxxxxx xx xxxxxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx v potravinách.

(12)

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx v oblasti xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx typicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx podniků. Xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxx xxxxxx provozu. Xxxxxxx xx provozovatele potravinářských xxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, vzájemně xxxxxxxxxxx xxxxxxx a kteří xxxx xxxxxxxxx zásobováni, xx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách x xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxx odběrem xxxxxx x xxxxxxxx. Je vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx a analýzu, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a četnost xxxxxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxx xxxxxxxx xxxxx místnímu xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx požadavek xx xxxxxx xxxxxx neúměrně xxxxxxx.

(14)

Xxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx dodržování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx a potravin. Xxxxxx vzorků a analýzy xxxxxxxxx xxxxxxxxx státy x xxxxxxxxxxx s úředními xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx s postupy xxxxxx xxxxxx a analytickými xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (XX) č. 882/2004.

(15)

Pro xxxxxxxx xxxxxxxx stanovených xxxxx nařízením by xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx (XXX) x. 315/93.

(16)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx období, xxx xx použijí xxxxxxxx stanovená tímto xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx jsou v souladu xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx rostliny, xxxxxxx, xxxxxxxxx a krmiva,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Xxxxxx xxxxxxxxxx

1.   Xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx potraviny xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x XX xx xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX.

2.   Potraviny xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:

x)

hranolky, xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx;

x)

xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxxx xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx);

x)

xxxxx xxxxxx: xxxxx, xxxxxxx, suchary, xxxxxxxx tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx x xxxxxx, jakož i krekry, xxxxxxx xxxxxx a náhražky xxxxxx. X xxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx z obilné xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx káva;

xx)

xxxxxxxxx (rozpustná) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx určené xxx xxxxxxx a malé děti xxxxx xxxxxxxx v nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 xxxx. 2 x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx maloobchodu, uplatní xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx A přílohy XX.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v zařízeních xxx xxxxxx kontrolou x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx součást xxxx xxxxxxxx většího, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx provozu x xxxxx xxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx podniku, jenž xxxxxxxxx xxxxxx potraviny xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.

4.   Při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx uplatněná xxxxxxxxxx xxxxxxxx a upraví xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx:

1)

xxxxxxxx xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx xxx“ a „konečný xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx v článcích 2 a 3 nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 178/2002 (7);

2)

„porovnávacími xxxxxxxxx“ xx xxxxxx xxxxxxxxx, které xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a výskytu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx

1.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedení x xx. 2 odst. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách xxxxxxxxx na xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 vedou xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících opatřeních xxxxxxxxxxx x xxxxxxx X.

3.   Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanovených v částech X x X xxxxxxx XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx v čl. 2 xxxx. 1 x xx. 2 xxxx. 3 provádí xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX a výsledky xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx xxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xx. 2 odst. 4.

6.   Xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx nevztahuje xx provozovatele potravinářských xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 2. Zmínění provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx předložit xxxxxx x xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx stanovených x xxxxx X xxxxxxx II.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Komise xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v potravinách, xxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx xxxx a poprvé xx tří let xxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Přezkum xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx z databáze úřadu xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a poskytnutých xx xxxxxxxx xxxxx příslušnými xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx v platnost a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxx xx xx 11. xxxxx 2018.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských xxxxxxx.

V Bruselu xxx 20. xxxxxxxxx 2017.

Xx Xxxxxx

předseda

Xxxx-Xxxxxx XXXXXXX


(1)  Úř. věst. X&xxxx;139, 30.4.2004, s. 1.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Rady (XXX) x.&xxxx;315/93 ze dne 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx Komise 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, x.&xxxx;15).

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) č. 882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx zvířat x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx podmínkách xxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx xxx 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx pro zvláštní xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx hmotnosti x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/EHS, xxxxxxx Xxxxxx 96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Xx. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 178/2002 xx dne 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Evropský xxxx xxx bezpečnost potravin x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (Xx. xxxx. L 31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


PŘÍLOHA I

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Xxxxx zmírňující xxxxxxxx uvedená v této xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látky x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX XXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx takové odrůdy xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxx daný xxx xxxxxxx a u nichž xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako jsou xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx podmínky xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxx xxxxxxxxxx stanovenou xxx xxxxxxxxx odrůdu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx použijí xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx cyklu.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, uskladnění x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx potravin. Xxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx svých xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx obsah redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx otlučených, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx redukujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx přijmout xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx dostupných xxxxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx toho, xxx xxx xxxxxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, že provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx být teplota xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxx xxx xxxxx xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx taková, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v důsledku xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx, xxxx xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx prostředků xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx testováno.

2.

U šarží xxxxxxx musí být xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx sklizně.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, pokud xxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování. Tyto xxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Pro xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxx na xxxxxxx na výstupu x&xxxx;xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx tak xxxxx, xxx je xxxxxx xxxxx xx xxxx lince x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx fritézy, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx cukru, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx výrobek.

2.

V případě, xx je teplota xxxxx na xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy xxxxx xxx 168&xxxx;°X x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx údaje, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a že xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

Xxx xxxxx návrh výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx vlhkosti xx smažení, který xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx jen xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx výrobní xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxx xxxxxxx, sezónnost, xxxxxxxx xxxxx a teplota při xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Minimální xxxxx vlhkosti xxxxx xxx nižší xxx 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků xx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxx barvy (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX XXXXXXX XXXXXXXXX XXXX X&xxxx;XXXXXX XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx použitím xxxx xxx brambory xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. To xxx xxxxxxx xxxxxxxx smažením xx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: xxxxxxxxxxx zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, které jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx proužků xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx použití barevné xxxxx XXXX Munsell xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx malé provozovatele xxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxx. Případně xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx změřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů. Xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx průchodem xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, nebo předmytím xxxxxxx xx účelem xxxxxxx špatných xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx zbytky, xxx xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx z vnější strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx kvalitativních xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx hotového xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx tepelné xxxxxx. Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X450), který také xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx třeba se xxxxxxx xxxxxxx redukujících xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx xx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx konečného xxxxxxx xxx, xx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx to xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx specifikace xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx nižší xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nahromaděnými xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx xxx koncové xxxxxxxxx

1.

Xxx xxxxxxx uživatele xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx x/xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx doporučené xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Xxx spotřebitele xxxx být xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx v souladu s nařízením Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxx profesionální xxxxxxx uživatele x&xxxx;xxxx xxx validovány podle xxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx výrobky xxxxx xxx optimální xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx při nejsvětlejší xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), x&xxxx;xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xx měli xxx x&xxxx;xxxxxxxxx nástroje xxx operátory (xxxx. xxxxxxx), xxxxx xxxxxxx xxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (např. USDA/Munsell) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx xxx xxxxxxx teplotu xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220 °C. Xxxxx teplotu xxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx (např. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx fritézu) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220 °C xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx uvedených xx xxxxx v závislosti na xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a místních xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx zlatavě žluté xxxxx,

xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx doporučené xxxxxx pro tepelnou xxxxxx uvedené xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxx, než jaké xx uvedeno xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xx xxxxxxxx nadměrnému vsakování xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx smažení.

II.   BRAMBOROVÉ XXXXXXX, XXXXXX XX KREKRY XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX XX XXXX XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků specifikují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v dotčených xxxxxxxxx xxxx xxx stanovena xxx nízko, jak xxx je reálně xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, jako xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů xxxxx xxx 1,5 %, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné úrovni xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx bramborové xxxxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx analyzovány xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx překročí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, která xxxx xxx přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx, xxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bramborových složek xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xx-xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx xxxx xxxxx xxxxxx xxx synergické xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, to se xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xX:

xxxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxx (pro xxxxxxx hladiny pH xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx na xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx oleje xx smažení xxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a vedou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota xxxxx xx xxxxxxx z fritézy xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx možné na xxxx lince a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s předepsanými xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx fritézy, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx obsah vlhkosti xxx xxxx výrobek.

Pokud xx na výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx akrylamidu v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx v příloze IV.

(Poznámka: Většina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx 175&xxxx;°X xxxxx jejich xxxxx xxxxxx xxxx smažení x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx expanze x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.)

7.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx lupínky, snacky xx krekry na xxxx xxxxx pečou, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx výstupu x&xxxx;xxxxxx xxxxxx/xxxxxxx xxxxxx xxxx být xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, jako xx xxx stroje, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx procesu pečení/sušení xxxxxxx xxxxxxx vyšší xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx prokazující, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx je nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

10.

Xxx xxxxx výrobek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx vlhkosti xx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx bude xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx kvalitu a bezpečnost xxxxxxxx, a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx z fritézy, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxx být xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx v této kapitole xx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx, xxxx xxxx xxxxx, sušenky, xxxxxxx, cereální xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx a perník, xxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxxxx, xxxxxxx chleby a náhražky xxxxxx. V této xxxxxxxxx xx xxxxx trvanlivá xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx základem x&xxxx;xxxxxx xxxxx), např. soda xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx.

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx podniků dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx následující požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx receptury x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo jeho xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx například

a)

hydrogenuhličitanem xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a dihydrogenfosforečnany xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxx draselnými xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxx uvedených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx celkový obsah xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a přijímání xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx to xxxxx xxxxxxx umožňuje, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx sirupy x&xxxx;xxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx-xx xx možné a při xxxxxxx xxxxx, že xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx redukujících cukrů xxxx xxx za xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx a barevné formace.

3.

Je-li xx xxxxxxxxx a možné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx asparaginázu za xxxxxx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx tuku, xxxxxx xxxxxxxx xxxx vysokým xX xx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx účinek na xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxx xx xxxxxxxxxx výrobku xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zda xxx xxxxxx částečné xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxx, xxxx. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx. Xxxxx xxxx zrn xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx nejvyšší x&xxxx;xxxx a postupně xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx fyzikální x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti (např. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx fruktózy).

6.

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx posuzování xxxxxx xxxxxxxxxx a zaváděli xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření.

7.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, aby xxxxx týkající xx xxxxxxxx získávaných xx xxxxxxxxxx v takových xxxxxxxxx xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx procesu xxxx snížení hladin xX, xx xxxxxxx xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx s dalšími xxxxxxxxxxxx opatřeními a s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xx xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx následující xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx pečiva x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxx xxxxxx, xx. xxxxxxxxx xxxx a teploty, xxxxx xx nejefektivnější xxx zmírnění tvorby xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx vlastností xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx s přihlédnutím k dosažení xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx budou xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx výrobku x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dosažení cílové xxxxxxx výrobků, požadované xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxx xxxxxx nových výrobků xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při posuzování xxxxxx v úvahu velikost x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx výrobku, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx k tomu, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx výrobě xxxxxxx xxxxxx mohou být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem zpracované xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, sušené ovoce xxxx.), což xx xx xxxxxxxx zvýšení xxxxxxxx xxxxxxxxxx v konečných xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx návrh xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx tak, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx hodnotami akrylamidu xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx spálené xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx na xxx k pečení doma xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, poskytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pokyny k přípravě, xxx se xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx budou xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx producenty, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx obsahují xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx xxxxxx xxxxxx výrobků xxx, xxx xx xx možné, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx na xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. fruktózy x&xxxx;xxxxxxx) a složek obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (např. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx vlastnosti x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx posuzování xxxxxx zohlední xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx v troubě, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx alternativní xxxxxx, xx-xx pravděpodobné, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které obsahují 150 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx xxxx, přijmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:

zavedení xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx takových xxxxxx, které zvyšují xxxxxxxx xxxxxxxxxx, neprováděl xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx xx formě xxxxx na bázi xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxx vlhkosti xxx xx, xxx xxxxxxxxxxxx snížila xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxxxxxxx, za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uplatní provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx bezpečnost potravin:

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx identifikují xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx vyšší xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx efektivní xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx výrobku.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx vysokých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx, dobu x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx xxxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx upravených x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 2 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx;

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxxxx xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků,

jiné xxxxxx: 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x u výrobků xxxxxxxxxx v pufovacím xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx se eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku xxxx potenciálně xxxxxxxxx xxxxx množství akrylamidu xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proto posoudí xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování xxxxx xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx složení kávových xxxxx vezmou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx rizika x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx kávových xxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxx výrobky xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx typu Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového profilu.

2.

Řízení xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (XXX) jako součást xxxxxxx xxxxxxx praxe.

3.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xx-xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu.

VI.   NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% OBILOVIN

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich producenty, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx a zajištění správné xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx zajištění použití xxxxxxx praxe při xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx tam, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad xx xxxxxxx proces x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) a složek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. med) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx před xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx je xx xxxxx, xxxx složky, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, aby zajistili xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx nezbytných xxxxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxx správné xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX XXXX OBSAHUJÍCÍ XXXX NEŽ 50&xxxx;% XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dusíku.

Receptura

Nejsou-li xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxxxxx xx-xx xxxxx čekanky xxxxx xxx 100 % a vyšší xxx 50&xxxx;%, přidají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx složky, xxxx. xxxxxx čekanky, pražené xxxxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx se xxxxxxxxx, xx xxxx účinné xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx profilu. Xxxxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek pražení xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO KOJENCE (5)

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx uplatněny následující xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx asparaginu v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx fytosanitární xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx, co xxxxxxx xx to xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx na zpracování xxxx xxxxxx výrobku, xxxxxxx moučnou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provedou xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxx xxxxx v konečné xxxxxxxxx. Potřeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxx závislá xx použití xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx schopni xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zavedou xxxxxx xxxxxx změn, aby xx zajistilo, xx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, které xx xxxxx ke xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

Receptura

1.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu než xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx xxx, kde xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx dopad xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxx xx celozrnných xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, které xxxxx xxxxxxx jako prekurzory xxx tvorbu akrylamidu, xxxxx jsou xxxxxxx xxxx fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx tepelně xxxxxxxxxx a suchých složek, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, na xxxxxxxx akrylamidu a použijí xxxxxxxxxxxx složky, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx v příloze XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx akrylamid.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx a použijí xxxxxxxxx xxxxxxxxx teplot x&xxxx;xxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx a trvanlivosti xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx teploty xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx účinné xxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx xx xxxxxx okolností xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx, a proto xx uplatní.

IX.   KONZERVOVANÉ POTRAVINY XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ A NA XXXX XXXXXXX)&xxxx;(6)

1.

Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravin xxx xxxx děti zvolí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx s nízkým xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxxxx xxxxx, jako xx fruktóza a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx ověření xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xx xxxxxxx xxxxx xx švestková xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx ošetřené složky, xxxxx jsou xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

5.

Způsobí-li xxxxxxxxx xxxxxxx ošetřených surovin x&xxxx;xxxxxx v konečném xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené v příloze XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků používání xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zohlední, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx obilovinách x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx mají vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zvolí xxxxxx xxxxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx co xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. fruktóza x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (např. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), které xx xxxxxxxxx z organoleptických důvodů x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory pro xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx krok/klíčové xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx množství akrylamidu, xxx xxxx možné xx xxxxxxxxxxxxxx zacílit xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Toho xxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx přímo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx musí xx xxxxxx xxxxxxxx vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx ohřevu, xxxx a množství xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx xx měly xxx kontrolovány x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx procesů XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxx u potravin x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx a na xxxx xxxxxxx neovlivnilo xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx dotčených xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx zajistí, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž xxxxxx xx předejít vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx účelem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx účinného xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx byl chléb xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tak, xxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx možnostem.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx tepelný příkon xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx nejvíce xx to možné.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx výrobku, pokud xx xx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku a technickými xxxxxxxxx, xxx zahrnuje, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx než xxx vyšších xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (X503), xxxxx xx návrh xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xx xxxxx. To xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx z invertního xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxx obsahují xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx.

7.

Xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx u výrobků x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx to xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (ES) x.&xxxx;1332/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 o potravinářských xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, nařízení Rady (XX) x.&xxxx;1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, směrnice Xxxx 2001/112/XX a nařízení (ES) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx dne 9. března 2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1169/2011 xx xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 a o zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx v nařízení (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx definice x&xxxx;xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX XX

XXXX X

XXXXXXXXXX XXXXXXXX, XXX MAJÍ XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxx xxxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xxxxxxxx a jiné xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx:

Použijí xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx obsahem cukru, xxxx-xx x xxxxxxxxx x xx-xx xx slučitelné x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx dosaženo. X xxxxx xxxxxx musí xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx proběhnout xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx při xxxxxxx vyšší xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor, x xxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxx hranolky xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, pokud xx xx xxxxx x xxxxx je xx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Oprání x xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx po xxxx 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx opláchnou x xxxxx vodě.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxx xxxxxxxx se proužky xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Blanšírování xxxxxxx vede x xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu, x xxxxx xx xxxxxx brambory xxxxxxxxxxx, xx-xx xx xxxxx.

Xxx smažení hranolků xxxx jiných výrobků x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxx x xxxx xx smažení, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx smažení xxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx je konzultován x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx olejů.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx než 175 °X x x xxxxxx xxxxxxx co xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx olejů x xxxx xx smažení musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx jemných xxxxxx x xxxxxx, za účelem xxxxxx xxxxxxxxxx.

Xxx tepelné xxxxxx xxxxxxxx je xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ohledně xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu.

Xx xxxxxx, xxx vodítko xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxxx, kteří xxxxxxxxx připravují, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx xxx procesu xxxxxx xxxx zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx to možné x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí,

obsah xxxxxxxx těsta pro xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx vlhkosti xxxx xxx optimalizován,

snížení teploty x xxxxxx x xxxxxxxxxxx doby xxxxxxx xxxxxx.

Výrobky xxxx xxx pečeny xx xxxxxxxxx výsledné barvy x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx tmavě xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxx xxxxx kůrky výsledkem xxxxxxx xxxxxxx a nesouvisí xx xxxxxxxxxxx složením xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx k tmavé xxxxx.

3.

Xxx xxxxxxxx sendvičů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx sendviče byly xxxxxxx xx optimální xxxxx. Je xxxxxx, xxx xx při xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxx xxxxxxxxx pro xxxx specifické typy xxxxxxx (xxxx-xx x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx použití xxxxxxxx chleba xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxx, v prostorách xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX X

XXXXXXXXXX OPATŘENÍ, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX POTRAVINÁŘSKÝCH XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 ODST. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX V ČÁSTI A

1.   Obecné xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx provozovatelů potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx X.

2.   Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx dodavateli nebo xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx X,

pracují xx xxxxxxxxxxxx provozními xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a naprogramovanými xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx výrobcích xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnotou.

3.   Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků monitorují xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx nižší, než xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx s přihlédnutím x xxxx, xx to nemusí xxx xxxxx u všech xxxx kávy, x xxxxxxxxxx xx vlastnostech směsi x xxxxxxx. V těchto xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


PŘÍLOHA XXX

XXXXXXXXX XX XXXXX XXXXXX A ANALÝZU XXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx, xx xxxxx xx odebírán.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx a analýzu xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxx, tzn. xx xxxxxxxx akrylamidu xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx. „Xxx xxxxxxx“ zahrnuje xxxxxxx xxxxxxx xx stejnými xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx x/xxxx procesními xxxxxxxxxx, kde xxxx xxxx xxxxxxx potenciál xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx xxxxxxx, které xxxx prokazatelně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx musí být xxxxxxxxxx v laboratoři, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (které xxxx x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx xxxxxxxx XXXXX/XXX/XXXX) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx detekci x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx mají xxxxxxxx xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx kvality. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx ISO/AOAC/IUPAC xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx v chemických xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx xx to xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx správnost stanovení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx analýzy xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx v souladu x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx uvedené v tomto xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx matricových xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx xxx detekce (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát RSDR, xxx xx odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx rovnice

Reprodukovatelnost (XXXX)

xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx xxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx;&xxxx;125 μg/kg: ≤ xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxx 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥&xxxx;125 μg/kg: ≤&xxxx;50 μg/kg

4.

Analýzu xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku (xxxx. xxxxx) xxxx procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx vlastnostmi xxxxxxx xxxx procesními xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx statistickou xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx řízené množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ročně. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx a analýzu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx a tento xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

Xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 této přílohy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx každý xxx výrobku. Xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx ke xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxx výrobku.

IV.   Zmírňování

Pokud xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx výrobek překročil xxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx množství, než xxxx xxxxxxxxx (s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxx analýzám, xxx xxxxxxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx další dostupná xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx xxx prokázáno xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xx zavedení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření.

V.   Poskytování xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výsledky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxx příslušným xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx analyzovaných xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx přijatých xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Thompson xx xx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 2006, 78, x.&xxxx;145–196.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxx. X. Xxxxxxxx x&xxxx;X. Xxxx, Xxxx xxx Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, s. 649–666.


XXXXXXX IV

POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx hodnoty xxx xxxxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx tyto:

Potravina

Porovnávací xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě)

500

Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx a z bramborového xxxxx

Xxxxxxxxxx krekry

Jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx

750

Xxxxx xxxxx

x)

Xxxxxxxx chléb

50

b)

Měkký chléb, xxxx xxx pšeničný xxxxx

100

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (kromě xxxxxx xxxx)

xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, zrna xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx dělu

300

pšeničné x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, pšenice špaldy, xxxxxxx a rýže (1)

150

Sušenky a oplatky

350

Krekry x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx podobné xxxxxxxx xxxxxxxx této xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) káva

850

Náhražky xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx xxxx ze xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

4&xxxx;000

Xxxxxxxxx xxx xxxx xxxx, xxxxxx příkrmy xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxx&xxxx;(3)

150


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxx xxx otrubové xxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx množství xxxxxx kategorii.

(2)  Porovnávací xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx náhražky xxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx podíl těchto xxxxxx v konečném xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) x. 609/2013.