Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2017/2158

xx dne 20. xxxxxxxxx 2017,

kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

(Xxxx x významem xxx EHP)

XXXXXXXX KOMISE,

x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxxx Xxxxxxxx unie,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin (1), x xxxxxxx xx čl. 4 xxxx. 4 xxxxxxxxx nařízení,

vzhledem x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx (ES) x. 852/2004 xx zajistit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx „xxxxxxx xxxxxxxx“ jako soubor xxxxxxxx a podmínek xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx k lidské xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. K rizikům xxx xxxxxxxxxx potravin xxxxxxx xxxxx, xx-xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxxxxxxx. Xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxx.

(2)

Xxxxxxxxx je xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx definice x xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 (2) a jako takový xx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

(3)

Akrylamid xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx a cukrů, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, jsou-li připravovány xxx teplotách xxxxxxx xxxxxxx xxx 120 °X x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxx xxxx.

(4)

Vzhledem x xxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxx být výrazně xxxxx xxx množství xx srovnatelných výrobcích x xxxx kategorii výrobků, xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx 2013/647/XX (3) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx metod xxxxxx x xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků, xxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxx potravině xxxxxxxxx xxxxxx hodnoty stanovené x xxxxxxx xxxxxxxxx doporučení.

(5)

X xxxx 2015 přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx „komise XXXXXX“) xxx Evropském xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (dále xxx „xxxx“) xxxxxxxxxx o akrylamidu x xxxxxxxxxxx (4). Na xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx úřad předchozí xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxx věkových xxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxx, xx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravin, xxxx xx xxxx xxxxx xxxxx spotřebitelů, xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx skupinou xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx, prenatální x xxxxxxxxxxx vývoj x xxxxxxx xxxxxxxxxx nebyly xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx. Stávající xxxxxx dietární xxxxxxxx xxxxxxxxxx napříč věkovými xxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx s ohledem xx xxxx xxxxxxxxxxxx účinky.

(6)

Xxxxxxxx x xxxxxxx úřadu x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxx neexistenci xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx by xxxx být uplatňována xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tam, kde xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, stanovením xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx lze snížit xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe a používáním xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx (XXXXX).

(7)

X xxxxxxx x xxxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) x. 852/2004 xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx odběr xxxxxx x xxxxxxx podle xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx své xxxxxxx xxxxxxxxxx. X xxxxx ohledu xxxx xxxxxxxxx cílů, xxxxxxxxx porovnávacích xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx pravidel a zároveň xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxx opatření by xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx. Za účelem xxxxxxxx xxxxxxx s porovnávacími xxxxxxxxx by xxxx xxx účinnost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx.

(8)

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx opatření, xxxxx xxxxxxxxxxxx kroky xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu v uvedených xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx nařízení xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx poznatcích a prokázalo xx, xx v důsledku xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Uvedená xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx států. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látek x xxxxxx xxxxx, xxxx xx xxx xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx použití.

(10)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx ukazateli, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxxx všech xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx xxxxxx při xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xx xx xx, xx x xxxxxx kategorie potravin xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x 10 % – 15 % xxxxxx x xxxxxxxxx množstvím. Xxxx xxxxx xx xxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx široké, a že xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx zvláštní xxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx znemožňují xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx hodnot xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx.

(11)

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxx xx xxxxxx xx snižující xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

(12)

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx, kteří xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx působnosti xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx přímo dodávají xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx provozovateli xxxxxxxx podniků. Proto xxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxx podle povahy xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, kteří jsou xxxxxxxx nebo franšízou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xx xx xxxx vztahovat xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx, protože uvedená xxxxxxxx xxxx snižují xxxxxxxxxx akrylamidu v potravinách x xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

(13)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření při xxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xx xxxx být xxxxxxx odběrem xxxxxx x xxxxxxxx. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx xxxxxx x xxxxxxx, xxxxx by měli xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx. Pokud jde x xxxxx xxxxxx, xxxx xx být stanoveny xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a četnost xxxxxx vzorků, aby xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx reprezentativní. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx provozují xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx od xxxxxxxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx své xxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx požadavek by xxxxxx podnik xxxxxxxx xxxxxxx.

(14)

Xxxxx odběru xxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx vyžaduje xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 882/2004 (5), xxx xxxxxxx xxxxx pravidelně xxxxxxxxx xxxxxx kontroly za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx krmiv a potravin. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx členskými státy x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx uplatňování xxxxxxxx (ES) x. 882/2004.

(15)

Xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx mělo xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx potravinách v souladu x xxxxxxxxx (XXX) č. 315/93.

(16)

Zavedení xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může xxxxxxxxx změny xxxxxx xxxxxxxxxxx výrobního xxxxxxx, x xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx přechodné xxxxxx, xxx xx použijí xxxxxxxx stanovená xxxxx xxxxxxxxx.

(17)

Xxxxxxxx xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx jsou x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx pro xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

PŘIJALA XXXX NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Xxxxxx působnosti

1.   Aniž jsou xxxxxxx platná xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, musí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí a uvádějí xx xxx potraviny xxxxxxx x xxxxxxxx 2, x xxxxxxx x xxxxxxx 2 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X x II xx účelem xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx nejnižší xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV.

2.   Xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 xxxx xxxx:

x)

xxxxxxxx, xxxx xxxxxxx (fritované) výrobky x xxxxxxxxxx bramborové lupínky x xxxxxxxxx xxxxxxx;

x)

bramborové xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx a jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx z bramborového xxxxx;

x)

xxxxx;

x)

xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx);

e)

xxxxx pečivo: xxxxx, xxxxxxx, suchary, xxxxxxxx xxxxxxx, scones, xxxxxxxx, oplatky, lívance x xxxxxx, xxxxx x xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx. X xxxx kategorii xx krekr xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx z obilné xxxxx);

x)

xxxx:

x)

xxxxxxx káva;

ii)

xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx;

x)

xxxxxxxx xxxx;

x)

potraviny xxx xxxx xxxx a obilné xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx a malé xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 609/2013 (6).

Xxxxxx 2

Xxxxxxxxxx opatření

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená v příloze X.

2.   Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 1, provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené v čl. 1 xxxx. 2 a kteří xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxx xxxxxxxx pouze xxxxxxxx maloobchodu, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx stanovená x xxxxx X xxxxxxx XX.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 2, xxxxx xxxxxxxxx činnost x xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx činnost xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx obchodní xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx provozu x xxxxx pokynů xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v čl. 1 odst. 2, xxxxxxx další zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx II.

4.   Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a upraví xxxxxxx x xxxxxxxx s cílem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx úrovni nižších xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx vlastnosti xxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxxxxxx

Xxx xxxxx tohoto xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx definice:

1)

definice xxxxx „xxxxxxxxx“, „xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx“, „xxxxxxxxxx“, „xxxxxxx xx xxx“ x „xxxxxxx xxxxxxxxxxx“ xxxxxxxxx x xxxxxxxx 2 x 3 nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 178/2002 (7);

2)

„xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx“ se rozumí xxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxx k ověření xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx kategorií xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxxx xxxxxx x xxxxxxx

1.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 zavedou xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2.

2.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 xxxxx záznamy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v příloze X.

3.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků uvedení x xx. 2 odst. 3 xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx stanovených v částech X x B přílohy XX.

4.   Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 2 odst. 1 x xx. 2 xxxx. 3 provádí xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xx účelem určení xxxxxxxx akrylamidu v potravinách x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx XXX x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx a analýzy xxxxxxxxxxx.

5.   Xxxxx výsledky odběru xxxxxx a analýzy ukazují, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 1 x xx. 2 odst. 3 xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx opatření x xxxxxxx x xx. 2 xxxx. 4.

6.   Odchylně se xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx uvedené x xx. 2 xxxx. 2. Xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx o uplatnění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx X xxxxxxx XX.

Xxxxxx 5

Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XX, xxxxx xxx roky x xxxxxx xx xxx xxx xxx dne použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx se zakládá xx xxxxxxx o výskytu xxxxxxxxxx x xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx úřadu xxxxxxxxxxx xxxxxx a provozovateli xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx 6

Xxxxx x xxxxxxxx a použitelnost

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxx xx xx 11. dubna 2018.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém rozsahu x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 20. listopadu 2017.

Xx Xxxxxx

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx JUNCKER


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X&xxxx;139, 30.4.2004, x.&xxxx;1.

(2)  Nařízení Rady (XXX) x.&xxxx;315/93 xx xxx 8.&xxxx;xxxxx&xxxx;1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx kontaminujících xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;37, 13.2.1993, x.&xxxx;1).

(3)  Doporučení Komise 2013/647/XX xx xxx 8.&xxxx;xxxxxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx (Úř. xxxx. X&xxxx;301, 12.11.2013, s. 15).

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2015;13(6):4104.

(5)  Nařízení Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;882/2004 xx xxx 29.&xxxx;xxxxx&xxxx;2004 x&xxxx;xxxxxxxx kontrolách xx xxxxxx ověření xxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx životních podmínkách xxxxxx (Xx. xxxx. X&xxxx;165, 30.4.2004, x.&xxxx;1).

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 609/2013 xx xxx 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx a malé xxxx, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 92/52/XXX, xxxxxxx Komise 96/8/ES, 1999/21/XX, 2006/125/ES a 2006/141/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2009/39/XX a nařízení Xxxxxx (XX) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) č. 953/2009 (Úř. xxxx. L 181, 29.6.2013, x.&xxxx;35).

(7)  Nařízení Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) č. 178/2002 xx xxx 28.&xxxx;xxxxx&xxxx;2002, xxxxxx xx stanoví xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Evropský úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx bezpečnosti potravin (Xx. xxxx. X&xxxx;31, 1.2.2002, x.&xxxx;1).


XXXXXXX I

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 2 XXXX. 1

Pokud zmírňující xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x.&xxxx;1332/2008&xxxx;(1) x (XX) x.&xxxx;1333/2008&xxxx;(2) a nařízení Komise (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3).

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XX XXXX SYROVÝCH XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx určí x&xxxx;xxxxxxx takové xxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxx pro daný xxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx xx obsah prekurzorů xxxxxxxxxx, xxxx jsou xxxxxxxxxx cukry (xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx odrůdy xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx použitelné xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xx dobu xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx brambor x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx pěstování, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx musí být xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx brambor xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx v bramborách x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxx-xx x&xxxx;xxxxxxxxxx specifikovaného xxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx a množství xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx poškozených xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx být přijata x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, xxx xxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xx nejnižší rozumně xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vyšší xxx 6&xxxx;°X,

xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxxxxx sládnutí xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx-xx xx xxxxxxxx, musí xxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx,

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx brambor, pokud xxx o teplotu x&xxxx;xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, když xxxx vnější teploty xxxxxxxxx nižší než xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, že xxxxxxx během xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx skladování. Xxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxx xxxxxxx specifikují xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx oleje xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Uvedené teploty xxxx xxx xxx xxxxx, xxx je xxxxxx možné xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s normami xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k relevantním xxxxxxxx, xxxx je výrobce xxxxxxx, xxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx pěstování, xxxxx xxxxx, sezónnost x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx než 168 °C x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xx na xx xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx x&xxxx;xx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

Xxx xxxxx xxxxx výrobku xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoven tak xxxxxx, xxx jen xx reálně xxxxx xxx konkrétní xxxxxxx xxxxx a konkrétní xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx s očekávanými normami xxxxxxx a bezpečnosti xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx odrůda xxxxxxx, sezónnost, velikost xxxxx x&xxxx;xxxxxxx při xxxxxxx z fritézy. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx než 1,0&xxxx;%.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků x&xxxx;xxxxxxxxxxxx lupínků xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx (xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxx) prováděné xx-xxxx.

x)&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX X&xxxx;XXXX KRÁJENÉ XXXXXXXXX XXXX X&xxxx;XXXXXX XXXXXX VÝROBKY X&xxxx;XXXXXXX

Xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

1.

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. Xx lze xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx barev xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx: indikativní zkouška xxxxxxxx 20–25 xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx proužků xxxxxxx po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx barevné xxxxx USDA Munsell xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxx provozovatele xxxxxxxxxxxx xxx dané xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx lze xxxxxxxx výslednou xxxxx xx smažení změřit xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (např. Xxxxxx).

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx hlízy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx cukrů. Xxxx xxxxxxxxxx může být xxxxxxxxx průchodem xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxxxx nezralé xxxxx xxxxxx, nebo předmytím xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

3.

Xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxxx, aby xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku neobjevovaly xxxxxxx xxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx proužky xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx redukujících xxxxx z vnější strany xxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx režim xxxxxxxxxxxx xxxxx specifických xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vstupní xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx limity xxx barvu xxxxxxxx xxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx bramborových xxxxxxx xx tepelné xxxxxx. Xxxx xxx dosáhnout xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx sodného (X450), který také xxxxxxx xxxxxxx xX xxxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx.

7.

Xx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx činidla xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx je xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx tak, xx x&xxxx;xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx xxxxxxx provádějí xxxxxxxx xxxxx. Xx-xx to xx blanšírování xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxx přidání dextrózy xx xxxxxxxxxxxx xx xx následek xxxxx xxxxxxxx akrylamidu v konečném xxxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxx xxxxxx barvě, xxxxx xx pozorována x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx výrobků pouze x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxx

1.

Xxx koncové xxxxxxxxx xxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx x/xxxx prostřednictvím jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy, xxxxxxx specifikují xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx pro xxxxxx/xxxxxxx/xxxxx. Pro xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx všech xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx s nařízením Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1169/2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx&xxxx;(4).

Xxxxxxxxxx xxxxxx tepelné úpravy xxxx být x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx zákazníků x&xxxx;xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx a musí xxx validovány podle xxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo zajištěno, xx xxxxxxx budou xxx optimální xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx nejsvětlejší xxxxxxxxxx xxxxx, podle xxxxxxxxxxxxx metody xxxxxxx xxxxxx (xxxx. xxxxxxx, xxxxxx), a že xxxxxxxx xxxxxxxxxx bude xxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovená x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx koncovým uživatelům, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx), které xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx, xxxxxx smažení, xxxxx xxx hodnocení xxxxx (xxxx. XXXX/Xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxxxxxxxx jasné obrázky x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx xxxx 160 x&xxxx;175&xxxx;°X x&xxxx;xxx xxxxxxx xxxxxx 180–220 °C. Xxxxx teplotu xxx xxxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx (např. xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx 180–220&xxxx;°X podle xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx uvedených xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx žluté xxxxx,

xxxxxxxxxxx tepelně xxxxxx xxxxxx,

xxxxxxx xxxxxxx v troubě xx 10&xxxx;xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx doby xxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx doporučené xxxxxx xxx tepelnou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,

xxx xxxxxxxx xxxxxxx množství xxxxxxx, než xxxx xx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx dobu xxxxxxx xxxxxx, xxx xx zamezilo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobku,

nepřeplňovat xxxxxxxxx xxxxx, plnit xxxxx xx značky označující xxxxxxxx, xxx se xxxxxxxx nadměrnému xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXX XXXXXXX, XXXXXX ČI XXXXXX XX XXXX XXXXX X&xxxx;XXXX BRAMBOROVÉ XXXXXXX XX XXXX XXXXX

Xxxxxxxx

1.

Xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxx xxxxxx hodnoty xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxx hodnota xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, jak xxx xx xxxxxx xxxxx, s přihlédnutím ke xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx navrhování x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx možná zmírňující xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx.

3.

X&xxxx;xxxxxxx, xx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx 1,5&xxxx;%, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxx, xxxxx prokazují, xx množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je xx co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

Xxxxx xxxxxxxxx a procesu

1.

Dehydratované bramborové xxxxxx musí xxx xxxx použitím analyzovány xxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx, xxx bylo xxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx specifikované xxxxxxxx.

2.

Xxxxx dehydratované xxxxxxxxxx xxxxxx překročí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx, která mají xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx, aby množství xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

3.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxxxx, zda xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx s nižším xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

X&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, je-li xx xxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, xx tyto xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxx zmírňujícím xxxxxx, to xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx pH:

asparagináza,

kyseliny nebo xxxxxx soli (pro xxxxxxx hladiny pH xxxxx),

xxxxxxxx xxxx.

5.

Xxxxx se xxxxxxxxxx lupínky, xxxxxx xx xxxxxx na xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx teploty oleje xx xxxxxxx xxx xxxxx výrobek xx xxxxxxx z fritézy, xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx kontrol.

6.

Teplota oleje xx výstupu x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxx xxx xxxxx, xxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx a u konkrétního xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jako xx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx, obsah cukru x&xxxx;xxxxxx obsah vlhkosti xxx xxxx xxxxxxx.

Xxxxx xx na xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx teplota vyšší xxx 175&xxxx;°X, předloží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v hotovém xxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx hodnota xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;XX.

(Xxxxxxxx: Většina xxxxxxxxxxxx výrobků se xxxxx xxx teplotách xxxxxxx než 175&xxxx;°X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx době xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx potřebným x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx výrobků.)

7.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx, snacky xx xxxxxx xx xxxx těsta pečou, xxxxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pečení xxx xxxxx xxxxxxx xx výstupu z pečicí xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx xx účelem prokázání xxxxxxx.

8.

Xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx trouby/procesu sušení xxxx xxx xxx xxxxx, jak xx xxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx kvality x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxx xxxxxx, obsah xxxxxxxxxxxx xxxxx u suroviny x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx.

9.

Xxxxx xx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx/xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx 175&xxxx;°X, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx je nižší xxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx IV.

10.

Pro xxxxx výrobek xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx nebo pečení, xxxxx bude xxxxxxxx xxx xxxxxx, xxx xxx xx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx linku x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx, v souladu x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxxx x&xxxx;xxxxxx. Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 1,0&xxxx;%.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx kapitole xx xxxxxxxx xx xxxxx pečivo, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, cereální tyčinky, xxxxxx, xxxxxxxx, oplatky, xxxxxxx a perník, xxxxx x&xxxx;xx neslazené xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx. V této xxxxxxxxx xx krekr xxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxx výrobek xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx), xxxx. soda xxxxxxxx, žitné xxxxxxx xxxxxx a macesy.

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxx xxxxx jejich xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx následující xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx hladin síry x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx zajištění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx výše xxxxxxxxx požadavků.

Návrh xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

X&xxxx;xxxxxxxxxxx výrobků provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků zváží xxxxxxx xxxxxxxx hydrogenuhličitanu xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kypřicími xxxxxxx, xxxx například

a)

hydrogenuhličitanem xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

X&xxxx;xxxxx xxxxxx zvažování xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxx uvedených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx za následek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx, xxxxxx, textura xxxx.) xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, což xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx, xxx to xxxxx xxxxxxx umožňuje, nahradí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx složky xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx sirupy x&xxxx;xxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx, xxxxxxx v recepturách obsahujících xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, je-li xx xxxxx a při xxxxxxx faktu, xx xxxxxxxxx fruktózy nebo xxxxxx redukujících xxxxx xxxx mít za xxxxxxxx xxxxx totožnosti xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx formace.

3.

Je-li xx efektivní a možné, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx asparaginázu xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a zmírnění xxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, že xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx tuku, nízkou xxxxxxxx nebo xxxxxxx xX xx xxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx akrylamidu.

4.

Pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxxxxxx nahrazení xxxxxxxx xxxxx moukou x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx zrn, např. xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx k tomu, xx jakákoli změna xxxx mít vliv xx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků. Xxxxx typy xxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx typicky xxxxxxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je xx x&xxxx;xxxx).

5.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx k dopadu xxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx, které xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx účinek nemají, xxx zachovají fyzikální x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (např. xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx spíše xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxx jako xxxxx xxxxxxxx).

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx k tvorbě xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

7.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxx týkající se xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx v takových případech xxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

8.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx organických kyselin xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx snížení hladin xX, xx xxxxxxx xx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx v kombinaci x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx to xxxx xxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx změny (xxxx xxxxxxxx, změna xxxxx).

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxx xxxxxxx xxxxxx a zajistí, xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx s požadavky xx vlastnosti xxxxxxx x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx příkon, tj. xxxxxxxxx času a teploty, xxxxx je xxxxxxxxxxxxxxx xxx zmírnění xxxxxx xxxxxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxx xxxxxxxx v konečném xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx kvality xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx v oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx výsledné xxxxx konečného xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx cílové xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx trvanlivosti a norem x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx potravin.

4.

Při xxxxxx xxxxxx výrobků xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při posuzování xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx konkrétního xxxx xxxxxxx, s přihlédnutím x&xxxx;xxxx, že xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx k vyšším xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx xxxxx.

5.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxx xxxxxx používané xxx xxxxxx jemného xxxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. předem zpracované xxxx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx.), xxx xx xx následek zvýšení xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx a postupů xxx, xxx byly v souladu x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx k opakovanému xxxxxxxxxx.

6.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, které xxxx uváděny xx xxx k pečení xxxx xxxx xx stravovacích xxxxxxxxxx, poskytnou provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx svým xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxx xx zajistilo, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx budou xx xx nejnižší xxxxxxx dosažitelné úrovni xxx porovnávacími xxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx zemědělství, xxx jsou zemědělské xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx byly uplatněny xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx udržování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx správné aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx ochranu xxxxxx xxx xxxxxxxx houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx kontroly za xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx xxxx uvedených xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxxx a rýžové xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků použití xxxxxxxx a rýže xxx xxxxxx nových xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, že xxxxxxxx xxxxx bude xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx a organoleptické vlastnosti xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxx poměr/množství přidávaní x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx cukry (např. xxx) – s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxx dopadu xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a procesní xxxxxx (xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx pro tvorbu xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, suchých xxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxx a opékané ořechy x&xxxx;xxxxx sušené x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx alternativní složky, xx-xx xxxxxxxxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxxx tohoto podílu xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx stanovenou x&xxxx;xxxxxxx XX.

4.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxxx 150 mikrogramů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx (μx/xx) xxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx opatření:

zavedení xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x/xxxx xxxxxx,

xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, které zvyšují xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

5.

Xxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx dostatečný xxx, xxxxxxx a obsah xxxxxxxx xxx xx, aby xxxxxxxxxxxx snížila xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxx xxx, xxx xx xx požadováno, za xxxxxxxxxxx, že xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxxx

Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx přijatá xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx vlastnosti výrobku x&xxxx;xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx prostřednictvím xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx/xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ošetření xx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxx xxxxxxx ohřevu x&xxxx;xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx, xxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxx zhoršení xxxxx, textury, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx účelem xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx teploty xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:

xxxxxxx výrobky: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, 1&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx procesu, 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků,

přímo xxxxxxxxxxx výrobky: 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx výrobků;

pečené xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobků,

plněné xxxxxxx: 2&xxxx;x/100&xxxx;x u extrudovaných výrobků,

jiné xxxxxx: 1 g/100 g x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v dávkovém xxxxxxx, 0,8&xxxx;x/100&xxxx;x x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx a vyjádří xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xxx se eliminoval xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx množství xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx krokům tepelného xxxxxxxx. Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx opakovaného zpracování xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx zpracování omezí xxxx xxxxxxxxx.

5.

Xxx se xxxxxxxx výskytu xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxx jsou xxxx. xxxxxxxx a monitorování teploty.

V.   KÁVA

Receptura

Při xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxx xxxxxxxxxx xxxxxx v úvahu xxxxxxxxxx, xx výrobky xxxxxxxx xx kávových xxxxxx typu Xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxx Xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx předpokladů (XXX) xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx asparaginázou, xx-xx to xxxxx x&xxxx;xxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu.

VI.   NÁHRAŽKY XXXX XXXXXXXXXX XXXX XXX 50&xxxx;% XXXXXXXX

Xxxxxxxxx

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, kde xxxx xxxxxxxxxx produkty provozovatelům xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx v obilovinách:

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx týkající xx xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hladin xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx provádí xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx požadavků.

Receptura

1.

Vzhledem x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx akrylamidu xxx xxxxxxx z pšenice, žita, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a rýže xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx xx xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx k tomu, že xxxxxxxx změna xxxx xxx dopad na xxxxxxx proces a organoleptické xxxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxxxxxxx a glukózy) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx redukující cukry (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx (tvorba xxxxxx xxxxxxxxxx) –, xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx tvorbu xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx před fázemi xxxxxxxxx xxxxxxxx.

3.

Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, použijí xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to xxxxx, xxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxxx podmínky xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek pražení xxxx xxx zahrnuto xx programu nezbytných xxxxxxxxxxx (PNP) xxxx xxxxxxx správné xxxxxxx xxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXX KÁVY OBSAHUJÍCÍ XXXX NEŽ 50 % XXXXXXX

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx obsahem xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, xxx během xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx a nadměrné xxxxxxxx xxxxxx.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx-xx náhražky xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx, jmenovitě xx-xx xxxxx xxxxxxx nižší xxx 100&xxxx;% x&xxxx;xxxxx xxx 50&xxxx;%, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxx. xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx k tomu, xx xx xxxxxxxxx, xx jsou xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx pražení, xxx xxxxxxxxx minimální xxxxxx akrylamidu x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx chuťového xxxxxxx. Xxxxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxx podmínek xxxxxxx xxxx xxx zahrnuto xx systému xxxxxx xxxxxxxxxxx potravin xxxxxxx.

XXXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXX XXX MALÉ XXXX X&xxxx;XXXXXXXXX PRO XXXXXXX&xxxx;(5)

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx zemědělské produkty xxxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, jejichž účelem xx xxxxxxxx vysokým xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx praxe xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx s ohledem na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxx a zajištění xxxxxxx aplikace xxxxxx,

xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx za účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx a ohřívání xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx použijí xxxxxxxxxxxx ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v moučných xxxxxxxxxx, co nejvíce xx to xxxxx. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xx zpracování xxxx xxxxxx výrobku, xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jako xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků během xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx o redukujících cukrech x&xxxx;xxxxxxxxxx a zahrnuje možnosti xxxxxxxx nízkého xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx bude xxxxxxx xx xxxxxxx asparaginázy x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, byly získávány xx xxxxxxxxxx, kteří xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx přijali xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx přítomnosti xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx, xxx xx zajistilo, že xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xx zvýšení xxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxx-xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx surovin x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx používání xxxxxxxxx xxxxxxxx za xxxxxx dosažení xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xxxxx než xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxx k tomu, xx kukuřičné x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx obvykle xxxxxxxx xxxx akrylamidu než xxxxxxx z pšenice, xxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxx, zváží xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxx vývoji xxxxxx xxxxxxx xxx, xxx xx to xxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx, xx xxxxxxxx xxxxx bude xxx dopad na xxxxxxx xxxxxx a organoleptické xxxxxxxxxx výrobku.

2.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx otrub x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší množství xxxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxx/xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx přidávání redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx) – x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xx organoleptické xxxxxxxxxx a procesní funkce (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) –, které mohou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx tepelného xxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx tepelně xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx složek, xxxx xxxx pražené x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a použijí xxxxxxxxxxxx složky, xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XX.

Xxxxxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx rizika identifikují xxxxxxxx krok/kritické xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx procesu, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx změří xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v sušině, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx změn xxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a dob xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx akrylamidu xxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx limitů. Tyto xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx do xxxxxxx XXXXX.

5.

Xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx výrobku xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx jako účinné xxx xxxxxx množství xxxxxxxxxx v některých procesech, x&xxxx;xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx teplot x&xxxx;xxx ohřevu, x&xxxx;xxxxx xx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;XXXXXXXXXXXX POTRAVINY XXX XXXX XXXX (X&xxxx;XXXXXX KYSELOSTÍ X&xxxx;XX XXXX ŠVESTEK) (6)

1.

Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxx zvolí xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx akrylamidu, např. xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxx xx xxxxxxxx a glukóza, x&xxxx;xxxxxxxxxx.

2.

X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx dodávány xxxxx xxxxxx producenty, provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx byly uplatněny xxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx množstvím xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx správné zemědělské xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxx xx udržování vyrovnaných xxxxxx xxxx v půdě x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,

xxxxxxxxxx správné xxxxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx použití správné xxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxx prevenci houbových xxxxxxx.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kontroly xx xxxxxx ověření účinného xxxxxxxxxxx výše uvedených xxxxxxxxx.

3.

Xx kupních smluv xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavky, xxxxx xxxxxxx, xxx byly xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx v uvedeném výrobku xxxxxx xxxxxxxxxx.

4.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, aby xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx od dodavatelů, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx složkách.

5.

Způsobí-li používání xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx xxxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxx XX, přezkoumají xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků používání xxxxxxxxx surovin a složek xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx na xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze IV.

Receptura

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků při xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x/xxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxx vyšší xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a švestek, xxxxx xxxx co xxxxxxxx možný xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxx redukující cukry (xxxx. xxxxxxxx a glukóza) x&xxxx;xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx/xxxxxxxx přidávaní x&xxxx;xxxx xxxxxxxxx redukujících xxxxx (xxxx. xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx) x&xxxx;xxxxxx obsahujících xxxxxxxxxx xxxxx (xxxx. xxx), xxxxx xx xxxxxxxxx z organoleptických xxxxxx x&xxxx;xxxxx procesním xxxxxxx (xxxxxx hrudek xxxxxxxxxx) x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx prekurzory pro xxxxxx xxxxxxxxxx, pokud xxxx přidány xxxx xxxxxx tepelného ošetření.

Zpracování

1.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxx klíčový xxxx/xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx/xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx xx nejefektivněji xxxxxxx xxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx buď xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx změřením xxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx xxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx prevence vzniku xxxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu xxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Systémy xxxxxx xxxxxxxx přiváděných xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx by xxxx xxx pravidelně xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx provozní xxxxxxxx by xxxx xxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxx xxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx XXXXX.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx u potravin x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx a na xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravin.

X.   CHLÉB

Agronomie

V případě xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx účelem xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx:

xxxxxxxxxx xxxxxxx zemědělské xxxxx xxxxxxxx xx hnojení, xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx na xxxxxxxxx vyrovnaných hladin xxxx x&xxxx;xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx dusíku,

dodržování xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx opatřeních xx xxxxxxx plodin xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx infekcí.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx xxxxxxxx xx účelem xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

Xxxxx, xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků zajistí, xxx byl xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx tak, xxx xx xxxxxxx xxxxxx akrylamidu, s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx dobu xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxx, xx nejvíce xx xx možné.

4.

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx pro xxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx xxxx, x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, maloobchodních xxxxxxxxxx xxxx ve xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

5.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mohou xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx, pokud xx xx kompatibilní x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, což xxxxxxxx, xxxxxxxxx, použití xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx.

6.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, zejména x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hydrogenuhličitan xxxxxx (X503), xxxxx xx návrh výrobku xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx je xx možné. To xxxxxxxx xxxxxxxxx nahrazení xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxx, které obsahují xxxxx xxxxxxxx fruktózy, xxxxxxxxxx sirupem.

7.

Ke xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx provozovatelé potravinářských xxxxxxx asparaginázu, xxxxx xx xx xxxxx, x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxx, obsahu xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1332/2008 ze dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxx směrnice Rady 83/417/XXX, nařízení Rady (XX) č. 1493/1999, směrnice 2000/13/XX, směrnice Rady 2001/112/XX x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;258/97 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;7).

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, x.&xxxx;16).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx se stanoví xxxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx látky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx II x&xxxx;XXX xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1333/2008 (Xx. xxxx. X&xxxx;83, 22.3.2012, s. 1).

(4)  Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (EU) x.&xxxx;1169/2011 ze xxx 25.&xxxx;xxxxx&xxxx;2011 x&xxxx;xxxxxxxxxxx informací x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) č. 1924/2006 x&xxxx;(XX) č. 1925/2006 x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x&xxxx;2008/5/XX x&xxxx;xxxxxxxx Komise (XX) x.&xxxx;608/2004 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;304, 22.11.2011, x.&xxxx;18).

(5)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.

(6)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;609/2013.


XXXXXXX XX

XXXX X

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX PROVOZOVATELI XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 2

1.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxx xxxxxxx tato xxxxxxxxxx xxxxxxxx:

Xxxxxxxx x xxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx cukru, xxxx-xx x xxxxxxxxx a je-li xx xxxxxxxxxx s požadovaným xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx. X xxxxx ohledu musí xxx zjištění xxxxxxxxxxxxxx xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxxx musí xxx uskladněny při xxxxxxx vyšší xxx 6 °X.

Xxxx xxxxxxxx smažení:

X xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx z brambor, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx podle xxxxxx xxx xxxxxxxx úpravu, xxxx být xxx xxxxxx hranolky přijato xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx to xxxxx x xxxxx xx xx xxxxxxxxxx s požadovaným potravinářským xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx:

Oprání a namočení xx studené xxxx xxxxxxx po xxxx 30 xxxxx xx xxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxx.

Xxxxxxxx x xxxxx xxxx po xxxx xxxxxxxx xxxxx. Před xxxxxxxx xx proužky xxxxxxxxx x xxxxx vodě.

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vede x xxxxxx xxxxxxxxx akrylamidu, x xxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, je-li xx xxxxx.

Xxx smažení xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx:

Xxxxxxx xx xxxxx x xxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xxx nižších xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx kuchyňských xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxx xxx 175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxx x xxxx xx xxxxxxx xxxx xxx udržována xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx částic x xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx odstranění.

Při xxxxxxx xxxxxx hranolků xx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vodítka pro xxxxx, která poskytují xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx a nízkých xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

Xx xxxxxx, xxx vodítko xxx xxxxx, které xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx optimální xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu, xxxx xxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx a jemné xxxxxx, xxxxxxx při xxxxxxx xxxxxx tato zmírňující xxxxxxxx:

Xx-xx xx xxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxx procesem x xxxxxxxxx xx xxxxxxx:

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx kvasu/droždí,

obsah xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx,

snížení xxxxxxx x xxxxxx a prodloužení doby xxxxxxx úpravy.

Xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx tmavě opečené xxxxx, je-li xxxxx xxxxx kůrky xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx složením xx povahou xxxxxx xxxxxxxxx k tmavé xxxxx.

3.

Při xxxxxxxx sendvičů provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxx sendviče xxxx xxxxxxx na optimální xxxxx. Xx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxx specifických xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx vytvořená xxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx (jsou-li x xxxxxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx pokyny xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxxx xxxxx pokynů xxx xxxxxxxx xxxxxx.

Výše xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx, které poskytuje xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, musí xxx xxx pracovníky, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

XXXX X

ZMÍRŇUJÍCÍ XXXXXXXX, XXX XXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXX UVEDENÝMI X XX. 2 XXXX. 3 XXXXX XXXXXXXXXXXX OPATŘENÍ XXXXXXXXX X XXXXX X

1.   Obecné xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xx. 1 xxxx. 2 xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx opatření xxxxxxxxx x xxxxxxx I.

2.   Xxxxxxxx x xxxx krájené (xxxxxxxxx) xxxxxxx x xxxxxxx

Provozovatelé potravinářských xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxx dodavateli xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx zmírňujících xxxxxxxxxx v příloze I,

xxxxxxx se xxxxxxxxxxxx provozními xxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxx fritézami xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxx-xxxxxxx),

xxxxxxxxxx množství xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxxxxxxx hodnotou.

3.   Pekařské xxxxxxx

Provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx ověření xxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxx xxx udržování xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4.   Xxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx IV, xxxxx x xxxxxxxxxxxx x xxxx, xx to xxxxxx xxx xxxxx x xxxxx xxxx kávy, v závislosti xx xxxxxxxxxxxx směsi x xxxxxxx. X xxxxxx xxxxxxxxx xx dodavatelem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.


XXXXXXX III

POŽADAVKY XX XXXXX VZORKŮ X&xxxx;XXXXXXX XXX MONITOROVÁNÍ UVEDENÉ X&xxxx;XXXXXX&xxxx;4

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx

1.

Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx, ze které xx xxxxxxxx.

2.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx zajistí, xxx xxxxxxxxx reprezentativní xxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx svých xxxxxxx xx přítomnost xxxxxxxxxx za účelem xxxxxxx účinnosti xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx. že xxxxxxxx xxxxxxxxxx je xxxxxx nižší xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx x&xxxx;xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx analýzu xxxxxxxxxxx akrylamidu. „Typ xxxxxxx“ xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx složkami, xxxxxxx xxxxxxxxx, návrhem xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxx aspekty xxxxxxxxx xxxxxxxx množství akrylamidu x&xxxx;xxxxxxx výrobku. Monitorovací xxxxxxxx xxxxxxxxxxx takové xxxx výrobků, které xxxx prokazatelně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x&xxxx;xxxxxxxxx se na xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx zmírňující xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx

1.

Xxxxxxxxxxxxx potravinářských xxxxxxx xxxxxxxxx dostatečné xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx, x&xxxx;xxxxx xxxx xxxx typ xxxxxxx xxxxxxxxx porovnávací xxxxxxx.

2.

Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx, která xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (které jsou x&xxxx;xxxxxxx s „Mezinárodním harmonizovaným xxxxxxxxxx xxx zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx“&xxxx;(1) vypracovaným xxx záštitou IUPAC/ISO/AOAC) x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxx analytické xxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx. Laboratoře xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx mají xxxxxxxx xxxxxxx interní xxxxxxx xxxxxx kvality. Příklady xxxxxx postupů xxxx xxxxxxx x&xxxx;„Xxxxxxxx XXX/XXXX/XXXXX xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx“&xxxx;(2).

Xxxxx je xx xxxxx, je třeba xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx materiálu xxx xxxxxxx.

3.

Xxxxxx xxxxxxx používaná xxx xxxxxxx akrylamidu xxxx být x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx parametry xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx uvedené x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx xxx mez xxxxxxx (XXX)

Xxxxxxxxxxxxxx (RSDr)

0,66krát XXXX, xxx xx xxxxxxxx x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (XXXX)

xxx je odvozeno x&xxxx;(xxxxxxxx) Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx

75–110 %

Xxx detekce (XXX)

Xxx xxxxxxxx XXX

Xxx xxxxxxxxxxxx (XXX)

Xxx xxxxxxxxxxx hodnotu &xx;&xxxx;125 μx/xx: ≤ xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (nicméně xxxx xxxxx xxxx xxx 20 μx/xx)

Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx ≥ 125 μx/xx: ≤&xxxx;50 μx/xx

4.

Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx (např. xxxxx) nebo procesních xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

1.

X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx mají xxxxx x&xxxx;xxxxx řízené xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx minimálně xxxxxx xxxxx. X&xxxx;xxxxxxx, xxxxx xxxx potenciál xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx provozovatelé xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx odběr xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxx xxxxxx a analýza se xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx opatření proveditelná.

2.

Na xxxxxxx tohoto xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx XX xxxx.&xxxx;1 této přílohy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx četnost xxxxxx xxx xxxxx xxx výrobku. Xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxxxx, xxxxx xx výrobek xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxx xx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx.

XX.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, korigovaný na xxxxxxxxx, ale xxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx, ukazuje, xx xxxxxxx překročil xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx akrylamid ve xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx (s přihlédnutím x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hodnotu), xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, aby xxxxxxxxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx výrobku xxxx nižší než xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx xxxx být prokázáno xxxxxxxxxx nového xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

X.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx informací xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vyžádání xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx z analýz xxxxx xxx xxxxxxxxxx orgánům, xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx poskytnuty xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx snížení xxxxxxxx xxxxxxxxxx pod xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.


(1)&xxxx;&xxxx;X. Xxxxxxxx xx al, Xxxx xxx Xxxxxxx Chemistry, 2006, 78, s. 145–196.

(2)  Red. X. Thompson x&xxxx;X. Xxxx, Pure and Xxxxxxx Xxxxxxxxx, 1995, 67, x.&xxxx;649–666.


PŘÍLOHA IV

POROVNÁVACÍ XXXXXXX XXXXXXX X&xxxx;XX. 1 XXXX.&xxxx;1

Xxxxxxxxxxx hodnoty pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxx xx.&xxxx;1 odst. 1 xxxx xxxx:

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

[μx/xx]

Xxxxxxxx (x&xxxx;xxxxx spotřebě)

500

Bramborové xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxx krekry

Jiné xxxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx

750

Xxxxx xxxxx

x)

Xxxxxxxx xxxxx

50

x)

Xxxxx chléb, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

100

Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxxxx xxxx)

xxxxxxx x&xxxx;xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx

300

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx&xxxx;(1)

300

xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxx, pšenice špaldy, xxxxxxx x&xxxx;xxxx&xxxx;(1)

150

Xxxxxxx a oplatky

350

Krekry x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

400

Xxxxxxx xxxxx

350

Xxxxxx

800

Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

300

Xxxxxxx xxxx

400

Xxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxx

850

Xxxxxxxx xxxx

x)

xxxxxxxx xxxx výhradně x&xxxx;xxxxxxxx

500

x)

xxxxxxxx kávy xx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx

&xxxx;(2)

x)

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx z čekanky

4 000

Potraviny xxx xxxx xxxx, xxxxxx příkrmy xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx&xxxx;(3)

40

Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx pro xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti (3)

150


(1)  Jiné xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx. Obilovina přítomná x největším množství xxxxxx xxxxxxxxx.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx směsi obilovin x xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx podíl xxxxxx xxxxxx x konečném xxxxxxx.

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx (XX) č. 609/2013.