NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) x. 1441/2007
xx xxx 5. prosince 2007,
kterým xx xxxx nařízení (XX) č. 2073/2005 x mikrobiologických kritériích xxx xxxxxxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství,
s xxxxxxx xx nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx (1), x xxxxxxx xx xx. 4 xxxx. 4 uvedeného nařízení,
vzhledem x xxxxx důvodům:
(1) |
Nařízení Xxxxxx (ES) x. 2073/2005 ze xxx 15. listopadu 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx (2) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kritéria xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx, která xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx opatření xxxxx xxxxxx 4 xxxxxxxx (XX) č. 852/2004. Nařízení (XX) x. 2073/2005 rovněž xxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků xxxxxx xxxxxxxx, xxx potraviny xxxxxxxxx příslušná xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy X uvedeného xxxxxxxx. |
(2) |
Xxxxxxxx 1 x 2 xxxxxxx I xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxx xxxxxxxx bezpečnosti xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx počáteční xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx (sušená počáteční xxxxxxxxx výživa a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx). Xxxx 2.2 xxxxxxxx 2 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx je-li xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx kojenecké výživy x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx na Enterobacter xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx Salmonella. |
(3) |
Dne 24. xxxxx 2007 xxxxxxx xxxxxx xxx biologická xxxxxxxxx (xxxxxx XXXXXX) xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx stanovisko xxxxxxxx xx Enterobacteriaceae xxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx Salmonella. Xxxxxxx x xxxxxx, že xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx Salmonella x xx xxxxxxxxxx xxxxx univerzální xxxxxxxx xxxx Enterobacteriaceae x Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých závodů. |
(4) |
Požadavek xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) x. 2073/2005, který xx xxxx provádění xxxxxxxxx xxxxxx počáteční xxxxxxxxx výživy x xxxxxxxx xxxxxxxx potravin xx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx, xx-xx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Enterobacteriaceae, xx již xxxx xxxxx xxxxxx. Část 2.2 xxxxxxxx 2 xxxxxxx X xxxxxxxxx xxxxxxxx by xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(5) |
X xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě xxxxxxx xxxxxx XXXXXX xxx Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (EFSA) xxx 9. xxxx 2004 by xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx Salmonella x Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx. |
(6) |
Xxxxxx XXXXXX Evropského xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (XXXX) xxxxxx xxx 26. x 27. xxxxx 2005 xxxxxxxxxx x Bacillus xxxxxx x xxxxxx Xxxxxxxx xxx. x potravinách. Xxxxxxx k xxxxxx, xx jedním x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx teploty x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xx častá xxxxxxxxxx spor patogenních Xxxxxxxx xxx., mohou xx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx umožnit xxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Některé xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx včetně xxxxxx xxxxxxxxx kojenecké xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx choulostivými xxxxxxxxxxxx. V xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx EFSA xx xxxxx xxxx Xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxx počáteční xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx měly xxx xxxxx xxxxxxxxxx xx možná xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx prodlevy xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx by mělo xxx stanoveno xxxxxxxxx xxxxxxx výrobního procesu. |
(7) |
Kapitola 1 xxxxxxx X xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 xxxxxxx analytickou xxxxxxxxxx metodu pro xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, sušeném xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx referenční xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky. Xxx xx xx proto xxxxxxxx odkaz na xxxx xxxxxxxxxxx referenční xxxxxx. Kapitola 1 xxxxxxx I xxxxxxxxx xxxxxxxx xx proto xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněna. |
(8) |
Kapitola 3 xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxx, xxxxxx, ovcí, xxx a xxxxxxxxxx xxx účely vyšetření xx xxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxxxxx, z níž xx odebírá xxxxxx, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 xx jedno xxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxx nicméně upřesněn xxx počet xxxx, x xxxxx xx xxxxxxx vzorek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx plocha, x níž xx xxxxxxx vzorek. Xx xxxxxx zlepšení xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx Xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxxxxx (ES) x. 2073/2005 xxxxxxxx, xx xx x xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx kontaminovány, x xx xx xxxx být xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, x xxx xx xxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx 3 xxxxxxx X xxxxxxxxx xxxxxxxx by proto xxxx být xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. |
(9) |
X xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx je xxxxxx, xxx xxxx příloha X xxxxxxxx (XX) x. 2073/2005 nahrazena xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx k tomuto xxxxxxxx. |
(10) |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx řetězec x xxxxxx xxxxxx, |
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxx I xxxxxxxx (ES) č. 2073/2005 xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx dnem po xxxxxxxxx x Úředním xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.
Xxxx nařízení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Bruselu xxx 5. xxxxxxxx 2007.
Xx Komisi
Xxxxxx XXXXXXXXX
xxxx Xxxxxx
(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. X 139, 30.4.2004, x. 1.
(2) Úř. xxxx. X 338, 22.12.2005, s. 1.
XXXXXXX
„XXXXXXX X
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxx 1. |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx 2. |
Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx procesu |
2.1 |
Maso x výrobky z xxx |
2.2 |
Xxxxx a mléčné xxxxxxx |
2.3 |
Xxxxxxx xxxxxxx |
2.4 |
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
2.5 |
Xxxxxxxx, xxxxx a xxxxxxx x xxxx |
Xxxxxxxx 3. |
Xxxxxxxx xxx odběr vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
3.1 |
Xxxxxx pravidla xxx xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx zkušebních xxxxxx |
3.2 |
Xxxxx xxxxxx xx jatkách x x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mleté maso x xxxxx polotovary x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx 1.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx/xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(1) |
Xxxxxx&xxxx;(2) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(3) |
Xxxx, xx xxx xx kritérium xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
||||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 11290-1 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100&xxxx;XXX/x&xxxx;(5) |
XX/XXX 11290-2&xxxx;(6) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x&xxxx;(7) |
XX/XXX 11290-1 |
před xxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
100&xxxx;XXX/x |
XX/XXX 11290-2 (6) |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xx 1. xxxxx 2006 xxxxxxxxxxxx v 10 x xx 1. xxxxx 2010 xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty uvedené xx trh během xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x 10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost x 10 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
od 1. xxxxx 2006 nepřítomnost x 10 x xx 1. xxxxx 2010 nepřítomnost ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 g |
EN/ISO 6579 |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx doby údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx na trh xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx trh během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Salmonella |
5 |
0 |
nepřítomnost xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x xxxx ml |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx doby xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
produkty xxxxxxx na trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx uvedené xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g |
EN/ISO 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxx xx 25 g |
evropská xxxxxxxxxxxx xxxxxx referenční xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx&xxxx;(13) |
xxxxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx ve 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx xx 25 x |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|||
|
Enterobacter xxxxxxxxx |
30 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x 10 x |
XXX/XX 22964 |
produkty xxxxxxx xx xxx během xxxx údržnosti |
|||
|
X. xxxx (15) |
1 (16) |
0 |
při použití xxxxxxxx xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (MPN): 230/100 x svaloviny x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
XXX XX 16649-3 |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx údržnosti |
|||
|
Xxxxxxxx |
9&xxxx;(18) |
2 |
100 mg/kg |
200 xx/xx |
XXXX&xxxx;(19) |
xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx během doby xxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxx |
9 |
2 |
200 xx/xx |
400 mg/kg |
HPLC (19) |
produkty xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx mlžů x xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx na X. xxxx, xxx xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx vzorek.
Výsledky xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(20).
X. xxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx xxx xxxxxxx x xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx přítomnost této xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
X. xxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxx L. xxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx, než xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx limit 100 XXX/x xx xxxxx xxxx údržnosti:
— |
vyhovující, xxxxx všechny zjištěné xxxxxxx poukazují xx xxxxxxxxxxxx této xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je přítomnost xxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx jednotce xxxxxx. |
X. monocytogenes x xxxxxxxxx potravinách xxxxxxxx x xxxxx spotřebě x E. coli x živých mlžích:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ xxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxx xxxxxxx &xx; xxxxx. |
Xxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx zjištěné xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx přítomnost xxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
Stafylokokové xxxxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx sakazakii x sušené xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx léčebné xxxxx určených xxx xxxxxxx do šesti xxxxxx věku:
— |
vyhovující, pokud xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx nepřítomnost xxxx bakterie, |
— |
nevyhovující, xxxxx xx xxxxxxxxxx této xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx. |
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx:
|
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx průměrná xxxxxxx xxxxxxxxxx m xxxx xx xxxx než x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x x X xxxx xxxxx xx jedna xxxx xxxx zjištěných hodnot &xx; X. |
Xxxxxxxx 2.&xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx výrobního xxxxxxx
2.1&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxx x xxxxxxx x xxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(21) |
Xxxxxx&xxxx;(22) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(23) |
Xxxx, xx xxx se kritérium xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
počet xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx |
3,5 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
ISO 4833 |
xxxxxxx upravená xxxx xx xxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
||||
Enterobacteriaceae |
1,5 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
2,5 log XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
4,0 xxx XXX/xx2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
5,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXX 4833 |
jatečně upravená xxxx xx xxxxxx, xxx před xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol |
||||
Enterobacteriaceae |
2,0 xxx KTJ/cm2 xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnota |
3,0 xxx XXX/xx2 denní xxxxxxxx logaritmická xxxxxxx |
XXX 21528-2 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx úpravě, xxx xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx a přezkoumání xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(25) |
2&xxxx;(26) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx, ale xxxx chlazením |
zlepšení hygieny xxxxxxx, xxxxxxxxxxx procesních xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(25) |
5&xxxx;(26) |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxxx |
XX/XXX 6579 |
jatečně upravená xxxx po úpravě, xxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx zvířat x xxxxxxxx xxxxxxxxxx bezpečnosti x hospodářstvích xxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxx |
50&xxxx;(25) |
7&xxxx;(26) |
xxxxxxxxxxxx xx 25 g xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxx |
XX/XXX 6579 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx chlazení |
zlepšení xxxxxxx porážky a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx kontrol, xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|||
|
xxxxx xxxxxxx aerobních xxxxxxxxxxxxxx&xxxx;(27) |
5 |
2 |
5&xxxx;×&xxxx;105 XXX/x |
5&xxxx;×&xxxx;106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(28) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx výběru a/nebo xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
5&xxxx;×&xxxx;105 XXX/x |
5&xxxx;×&xxxx;106 XXX/x |
XXX 4833 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x zlepšení v xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
X. xxxx &xxxx;(28) |
5 |
2 |
50 XXX/x |
500 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
|||
|
X. coli (28) |
5 |
2 |
500 XXX/x xxxx xx2 |
5&xxxx;000 XXX/x xxxx xx2 |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x oblasti výběru x/xxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, vyjma vyšetření xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxx xx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
Enterobacteriaceae a xxxxx kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx, koz, xxxxxxxxxx x prasat:
— |
vyhovující, xxxxx xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx průměrná xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx m x X, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx denní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx &xx; X. |
Xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Salmonella určena xxxxxxx v c/n xxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxx xxx c/n xxxxxx. |
Xx každém vzorkování xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x získání xxxxx xxxxxx n.
E. xxxx x počet kolonií xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx mase, xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (XXX):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x x X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je jedna xxxx více xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X xxxx xx xxxx xxx x/x xxxxxx xxxxxxx mezi x x X. |
2.2&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mléko x xxxxxx výrobky
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(30) |
Xxxxxx&xxxx;(31) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(32) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxx nevyhovujících výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
&xx;&xxxx;1/xx |
5/xx |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx xxxxxxxx x prevence xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx |
||
|
E. xxxx &xxxx;(34) |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XXX 16649-1 xxxx 2 |
x takovém xxxxxxxx xxxxx výrobního xxxxxxx, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X. xxxx &xxxx;(35) |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
104 XXX/x |
105 XXX/x |
XX/XXX 6888-2 |
x takovém okamžiku xxxxx výrobního xxxxxxx, xxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxx; pokud xxxx xxxxxxxx xxxxxxx &xx;&xxxx;105 XXX/x, xxxx xxx xxxxxxxxx partie xxxx vyšetřena xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xxxx 2 |
||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 KTJ/g |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 nebo 2 |
xxxxx výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx výroby; xxxxx xxxx xxxxxxxx hodnoty &xx;&xxxx;105 KTJ/g, xxxx xxx příslušná xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
||
|
X. xxxx &xxxx;(34) |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
10 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx účinnosti xxxxxxxxx ošetření a xxxxxxxx opětovné xxxxxxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XX/XXX 6888-1 xx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx procesu |
zlepšení hygieny xxxxxx; xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxx > 105 XXX/x, musí xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x |
100 XXX/x |
XXX 21528-2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
10 |
0 |
xxxxxxxxxxxx x 10 x |
XXX 21528-1 |
konec xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx s cílem xxxxxxxxxxxxx kontaminaci (38). |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
0 |
xxxxxxxxxxxx v 10 g |
ISO 21528-1 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|||
|
Xxxxxxxxxxxxx výskyt Xxxxxxxx xxxxxx |
5 |
1 |
50 KTJ/g |
500 XXX/x |
XX/XXX 7932&xxxx;(39) |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny výroby; xxxxxxxx xxxxxxxx kontaminace; xxxxx xxxxxxx. |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx limity se xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx vypovídají o xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx v sušené xxxxxxxxx xxxxxxxxx výživě, xxxxxxxx xxxxxxxx potravinách xxx zvláštní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx vzorku. |
E. coli, Xxxxxxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) x koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud jsou xxxxxxx xxxxxxxx hodnoty ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x a X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud je xxxxx xxxx více xxxxxxxxxx hodnot > X xxxx se xxxx xxx x/x xxxxxx nachází mezi x x M. |
Předpokládaný xxxxxx Bacillus xxxxxx x sušené xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx potravinách xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx do xxxxx xxxxxx věku:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx všechny xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx m x X x zbývající xxxxxxxx xxxxxxx jsou ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; M nebo xx xxxx než x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x a X. |
2.3&xxxx;&xxxx;&xxxx; Vaječné xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx odběru xxxxxx&xxxx;(40) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(41) |
Xxxx, xx niž se xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx výsledků |
||||
n |
c |
m |
M |
|||||||
|
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
5 |
2 |
10 XXX/x xxxx xx |
100 XXX/x xxxx xx |
XXX 21528-2 |
konec výrobního xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x prevence xxxxxxxx kontaminace |
Interpretace xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx jednotku xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x xxxxxx xxxxxxx mezi x a X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxx hodnot &xx; X xxxx se xxxx než x/x xxxxxx nachází xxxx x x X. |
2.4&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx vzorků (42) |
Limity |
Analytická xxxxxxxxxx metoda (43) |
Fáze, na xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
1/g |
10/g |
ISO TS 16649-3 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 KTJ/g |
EN/ISO 6888-1 xxxx 2 |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx hygieny xxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vyšetření
Uvedené xxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx procesu.
E. coli x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx výrobcích x xxxxxxxx xxxxxx x měkkýšů xx xxxxxxxxxx:
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ m, |
— |
přijatelný, xxxxx xx nejvýše x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x x M x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X xxxx xx xxxx než c/n xxxxxx xxxxxxx mezi x a M. |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx schránkami:
— |
vyhovující, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx se nejvýše x/x hodnot xxxxxxx xxxx m x X x zbývající xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx &xx; X nebo xx xxxx xxx x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx m a X. |
2.5&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxx, ovoce x xxxxxxx x xxxx
Kategorie xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxx xxxxxx xxxxxx&xxxx;(44) |
Xxxxxx |
Xxxxxxxxxx referenční xxxxxx&xxxx;(45) |
Xxxx, xx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||||
x |
x |
x |
X |
|||||||
|
X. coli |
5 |
2 |
100 XXX/x |
1&xxxx;000 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, výběru xxxxxxx |
||
|
E. xxxx |
5 |
2 |
100 KTJ/g |
1 000 KTJ/g |
ISO 16649-1 xxxx 2 |
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx o xxxxxxxxxxxxxxx jakosti xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. coli x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx (xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx) x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx):
— |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxx x/x xxxxxx xxxxxxx xxxx x x M x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx ≤ x, |
— |
xxxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxx xxxx více zjištěných xxxxxx &xx; X xxxx xx xxxx xxx c/n xxxxxx xxxxxxx xxxx x x X. |
Xxxxxxxx 3. Pravidla xxx xxxxx vzorků x přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx
3.1&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxx-xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx odběr xxxxxx a přípravu xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx XXX (Xxxxxxxxxxx organizace xxx xxxxxxxxxxx) a xxxxxx Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
3.2&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxx vzorků na xxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx mleté xxxx x xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x xxxxx XXX 17604.
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vzorky x xxxx jatečně upravených xxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx vyberou x xxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx používanou x jednotlivých xxxxxxxx.
Xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx na Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xx čtyř míst xxxxxxx jatečně xxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx odpovídající xxxxxx 20 xx2. Xxxxxxx-xx xx pro xxxxx účel xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx, x níž se xxxxxxx vzorek, xxxxx xxxxxxx 100 xx2 (50 xx2 u xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxxxxxxx přežvýkavců) xx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx odběru vzorků xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxxx odběru vzorků xxxxxx abrazivní houbičky. Xxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, že xxxxx kontaminována. Xxxxxxx xxxxxx, x níž xx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxx alespoň 400 xx2.
Xxxx-xx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxx vyšetřením xx z xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
Xxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxx xxxxxx vzorkování odebírají xxxxxxxxx vzorky x xxxxxxx 15 xxxxxxx xxxxxxxxxx těl po xxxxxxxx. X xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx kousek xxxx x xxxx x přibližné xxxxxxxxx 10 x. X xxxxxx kůže x xxxx xx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xx xxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx, xxx xx xxxxxxx 5&xxxx;×&xxxx;25 x xxxxxxxxx vzorků.
Xxxxxxxxxxx pokyny xxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx pokud jde x xxxxx odběru xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxx praxi xxxxx xxxxxx 7 xxxxxxxx (ES) x. 852/2004.
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx či xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx maso, xxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, odeberou xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxxx jednou xxxxx. Xxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx mění, xxx xx xxxxxxxxx pokrytí xxxxxxx xxx x xxxxx.
X xxxxxx xxxxxx xxxxxxx masa x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx vyšetření na X. xxxx x xx počet xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx těl xxx xxxxx xxxxxxxxx xx Enterobacteriaceae a xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů může xxx četnost xxxxxxx xx vyšetření jednou xx xxxxxxx dní, xxxxx xxxx xx xxxx po sobě xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
X xxxxxx xxxxxx mletého xxxx, xxxxxxx polotovarů a xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx po 30 xx xxxx xxxxxxxx xxxxx získávány xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx u xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xx uplatňován xxxxxxxxxx xxxx regionální xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx program xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x tomto xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx vzorků xxxx být xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxx xx v rámci xxxxxx celostátního nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tlumení xxxxxxxx prokáže, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx, vykazují xxxxx xxxxxxxxx salmonel.
Je-li xx xxxx na xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x schválí-li xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxx malé xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx vyrábějí xxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxx odběru xxxxxx xxxxxx.“
(1)&xxxx;&xxxx;x = xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx leží xxxx m a X.
(2)&xxxx;&xxxx;X xxxx 1.1–1.25 xx x xxxxx X.
(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx nejnovější xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(4) Pravidelné xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx kritéria se xx xxxxxxx podmínek xxxxxxxxxx u xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx:
— |
x xxxxxxxx, xxxxx byly tepelně xxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. xxxxxxxxxxxxx, pokud po xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx kontaminace (xxxx. výrobky, které xxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx), |
— |
x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx zeleniny x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, |
— |
x xxxxxx, xxxxxxx x podobných xxxxxxx, |
— |
x xxx, xxxxxxxxxxxxxxx nápojů, xxxx, xxxxxxxxxx vína, xxxx, xxxxxxx a xxxxxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx, |
— |
x xxxxx, xxxx x xxxxxxxxxx, včetně xxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx, |
— |
x xxxxxx xxxx. |
(5)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xx výrobce xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx xxxxxxxx, že xxxxxxx nepřekročí limit 100 XXX/x xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx dostatečně xxxxx, xxx xxxxxxxx, xx limit 100 XXX/x xxxxxx na xxxxx doby xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xx Xxxxxxx xxxxx o xxxxxxx 140 xx xxxx na xxx Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx 90 xx.
(7)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx výrobky xxxx xxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx kontrolu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx, pokud xxxx schopen ke xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx orgánu xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx 100 XXX/x xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(8)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx x xX ≤&xxxx;4,4 xxxx xx ≤&xxxx;0,92, , xxxxxxx x xX ≤&xxxx;5,0 x aw ≤&xxxx;0,94, výrobky x xxxxx xxxxxxxxx pod 5 xxx xxxx xxxxxxxxxxx považovány xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx. Xx-xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(9)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx (XXX) vyrobené xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx XXX oddílu X xxxxxxxx III xxxx 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) x. 853/2004.
(10) Vyjma xxxxxxx, u xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušných xxxxxx xxxxxxxx, xx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx zrání x xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(11)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx.
(12)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx partie xxxxx xxxx zahájením xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx provést xx xxxx, kdy xxx xxxxxxxxxxxx nejvyšší pravděpodobnost xxxxxxxx bakterií xxxx Xxxxxxxxxx.
(13)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx: Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx screeningová xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx a x xxxxxxxx xxxxxxxxx.
(14)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyšetření xx xxxxxxxxxx Enterobacteriaceae a X. xxxxxxxxx, pokud xxxxxx xxxxxxxxx korelace xxxx těmito mikroorganismy xx úrovni xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xx-xx x xxxxxxxxxxx ze xxxxxx xxxxxx xxxxxx přítomnost Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxx být xxxxxxxxx xxxxxx vyšetřena xx X. sakazakii. Xxxxxxx je xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx příslušného xxxxxx prokázat, zda xxxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx a X. xxxxxxxxx taková xxxxxxxx xxxxxxxx.
(15)&xxxx;&xxxx;X. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(16)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x 10 xxxxxxxxxxxx živočichů.
(17) Zejména xxxxx ryb xxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, Engraulidae, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxxxx.
(18)&xxxx;&xxxx;Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx odebrat jednotlivé xxxxxx. V takovém xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xx. 14 odst. 6 xxxxxxxx (ES) č. 178/2002, xxxxx xxxxx xx xx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx.
(19)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxx: 1. Xxxxx X., Xxxxx X., Xxxxxxxxx S., Assay xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx fish xxxxxxxxxxxxx. J. AOAC Xxxxxxxx. 1996, 79, 43–49.2. Xxxxxx G., Xxxxxx C., Xxxxx X., Xxxxxxxxx S., Xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xx biogenic amines xx xxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) and xxxxxxx (Xxxxxxxxx merlangus). J. XXXX Internat. 1999, 82, 1097–1101.
(20)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx x prokázání xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x kritických kontrolních xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx procesu.
(21) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx m x M.
(22) U xxxx 2.1.3–2.1.5 xx x xxxxx M.
(23) Použije se xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(24)&xxxx;&xxxx;Xxxxxx (m x X) xx vztahují xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx destruktivní metodou. Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx vypočítá xxx, že xx xxxxxxx zjistí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx každého xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vyšetření, x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx logaritmických xxxxxx.
(25)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx 50 vzorků xx xxxxx z 10 po xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x četností xxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxx.
(26)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx, x nichž xx xxxxxx xxxxxxxxxx salmonely. Xxxxxxx c xxxx xxx xxxxxxxxxxx za xxxxxx zohlednění xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx snižování xxxxxxxxx xxxxxxxx. X xxxx tímto přezkumem xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx regiony x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx hodnoty x.
(27)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx mleté xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx, pokud xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx než 24 xxxxx.
(28)&xxxx;&xxxx;X. coli xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(29)&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx na xxxxxxx oddělené xxxx (XXX) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx III xxxxxx V kapitoly XXX xxxx 3 xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (ES) x. 853/2004.
(30)&xxxx;&xxxx;x = xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x x X.
(31)&xxxx;&xxxx;X xxxx 2.2.7, 2.2.9 x 2.2.10 xx x xxxxx X.
(32)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné normy.
(33) Kritérium xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxxx průmyslu.
(34) E. coli xxx slouží xxxx xxxxxxxxx úrovně xxxxxxx.
(35)&xxxx;&xxxx;X xxxx, xxxxx nepodporují xxxx X. xxxx, xx xxxxx bakterií X. coli obvykle xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx a x sýrů, které xxxxxxxxx růst E. xxxx, je to xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx zrání.
(36) Vyjma sýrů, x nichž je xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx stafylokokových xxxxxxxxxxxx.
(37)&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx.
(38)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxx vyšetření xx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x X. xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxxx. Xx-xx x xxxxxxxxxxx ze xxxxxx xxxxxxxx vyšetřených x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx, musí xxx příslušná xxxxxx xxxxxxxxx xx X. xxxxxxxxx. Xxxxxxx je xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx prokázat, xxx xxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x X. xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(39)&xxxx;&xxxx;1 xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xx Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx 140 xx xxxx xx xxx Petriho xxxxx o xxxxxxx 90 xx.
(40)&xxxx;&xxxx;x = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; x = xxxxx xxxxxxxx vzorku, xxxxxxx hodnoty xxxx xxxx x x X.
(41)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx normy.
(42) n = xxxxx jednotek xxxxxxxxx xxxxxx; c = xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, jejichž xxxxxxx xxxx xxxx x x X.
(43)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxx příslušné xxxxx.
(44)&xxxx;&xxxx;x = xxxxx xxxxxxxx tvořících vzorek; x = počet xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx x x M.
(45) Použije xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.