Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2019/1901

xx xxx 7. xxxxxxxxx 2019,

xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006, xxxxx xxx o maximální xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Monascus xxxxxxxxx

(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)

XXXXXXXX XXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x ohledem na xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 315/93 xx xxx 8. února 1993, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx (1), x xxxxxxx na xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxx nařízení,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 1881/2006 (2) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx stravy xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx.

(2)

X xxxxxxxxxx na xxxxxx Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx ke xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx přijala xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxx úřadu xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx jen „xxxx“) xxx 2. xxxxxx 2012 stanovisko xxxxxxxx xx rizik xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách x krmivech (3). Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx dospěla x xxxxxx, xx xx xxxxxxx dostupných xxxxx xxxxx vyloučit riziko xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxx o xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx rizika nefrotoxicity.

(3)

Xxxxxxxx xxxxx týkající se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxxxx rýže xxxxxxxx vysokou xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxx xxx x xxxxxxxx (XX) x. 1881/2006 xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxx znalostem, xxxxx xxx o přítomnost xxxxxxxxx v přípravcích x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxxx xxxxxxxxxxx, x x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxx revize maximálních xxxxxx.

(4)

X roce 2015 xxxxxxxxx úřad xxxxx x podávání návrhů xx xxxxxxxxxx koncentrací xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx x produkty x xxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x Xxxxxx. Zpráva xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx „Occurrence xx xxxxxxxx xx food (Xxxxxx citrininu v xxxxxxxxxxx)“ (4) xxxx xxxxxxxxxx x roce 2017. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x výskytu xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx x Xxxxxx, zejména x obilovinách x xxxxxxxxx z xxxxxxxx x x doplňcích xxxxxx xx bázi xxxx fermentované červenými xxxxxxxxxx.

(5)

Xxxx údaje o xxxxxxx xxxxxxxxx naznačují, xx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx v xxxxxxxxx stravy xx xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx. U xxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx kvasinky Xxxxxxxx xxxxxxxxx však xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x výskytu xxxxxxxxx, xx xx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx snížena. Nejsou x xxxxxxxxx žádné xxxx údaje o xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx, aby xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxx, xxxxx xxx x genotoxicitu x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx. Xxxxx je xxx xxxxxxx veřejného xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx na co xxxxxxxx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx. To xx xxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxx na xxxx rýže fermentované xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx dokládají, xx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobků lze xxxxxx xxxxx vysoké xxxxxx citrininu, xxx xxxx k vysoké xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx. Zároveň x xxxx xxxxx xxxxxxxxxx údajů xxxxxxx, xx xx uplatnění xxxxxxx xxxxxxx praxe xxx xxxxxxxxx nízkých xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxxx nejistotě xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx úrovně citrininu xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx vhodné xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx na xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kvasnicemi Monascus xxxxxxxxx s xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx úroveň xxxxxxx lidského xxxxxx.

(6)

Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniků by xxxx xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxx umožní xxxxxxxxxxx xx xxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 by xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

(7)

Opatření xxxxxxxxx tímto xxxxxxxxx xxxx v souladu xx xxxxxxxxxxx Stálého xxxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Příloha xxxxxxxx (XX) č. 1881/2006 xx xxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxx nařízení.

Xxxxxx 2

Xxxxxxx stravy xx xxxx rýže xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xx xxxx až do xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx data xxxxxxxx.

Xxxxxx 3

Xxxx nařízení xxxxxxxx v platnost xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.

Použije xx od 1. xxxxx 2020.

Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v celém xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx ve všech xxxxxxxxx xxxxxxx.

X Xxxxxxx xxx 7. xxxxxxxxx 2019.

Xx Komisi

xxxxxxxx

Xxxx-Xxxxxx JUNCKER


(1)&xxxx;&xxxx;Xx. xxxx. L 37, 13.2.1993, x. 1.

(2)  Nařízení Xxxxxx (XX) x. 1881/2006 xx xxx 19. xxxxxxxx 2006, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx limity xxxxxxxxx kontaminujících xxxxx x xxxxxxxxxxx (Xx. xxxx. L 364, 20.12.2006, x. 5).

(3)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx XXXX xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x potravinovém xxxxxxx (XXXXXX); Scientific Opinion xx xxx xxxxx xxx xxxxxx xxx xxxxxx health xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx and xxxx. XXXX Journal 2012;10(3):2605 [82 x.]. X xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx: www.efsa.europa.eu/efsajournal.

(4)&xxxx;&xxxx;Xxxxx X., xx Xxxx M., Spanjer X., Xxxxxx X., Xxxxxxxx T., Starski X., Xxxxxxxxxxx X., Xxxxxxxxxx M. x Xxxxxx X., 2017. Xxxxxxxxxx of xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xx food. XXXX xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2017:EN-1177, 47 s.


XXXXXXX

Xxxxxxx xxxxxxxx (ES) x. 1881/2006 xx xxxx xxxxx:

1)

X oddílu 2 xxxxxxx nařízení (XX) č. 1881/2006 xx xxxxxxx 2.8.1 xxxxxxxxx tímto:

Potraviny (1)

Maximální xxxxxx (µx/xx)

„2.8

Xxxxxxxx

2.8.1

Xxxxxxx xxxxxx xx bázi xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxx

100“

2)

Xxxxxxxx pod xxxxx „(*) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxx 2016 x ohledem na xxxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxx x jiných xxxxxxxx x xx xxxxxxxxxxxxx informace o xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx jde x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx.“ xx xxxxxxx.