Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX XXXXXX (XX) 2022/1922

xx dne 10. října 2022,

xxxxxx xxxx příloha xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;231/2012, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx Evropského parlamentu x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008, xxxxx jde o specifikace xxx rebaudiosidy M, X&xxxx;x&xxxx;XX produkované xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx stévie x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xx xxxxxx (E 960c(i))

(Text x&xxxx;xxxxxxxx xxx EHP)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx na Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) x.&xxxx;1333/2008 xx dne 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008 x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxx&xxxx;14 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (ES) x.&xxxx;1331/2008 ze xxx 16.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2008, kterým xx xxxxxxx jednotné povolovací xxxxxx xxx potravinářské xxxxxxxx látky, potravinářské xxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx&xxxx;(2), x&xxxx;xxxxxxx xx xx.&xxxx;7 xxxx.&xxxx;5 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx důvodům:

(1)

Nařízení Komise (XX) x.&xxxx;231/2012&xxxx;(3) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx uvedené x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;1333/2008.

(2)

Xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;3 xxxx.&xxxx;1 nařízení (XX) x.&xxxx;1331/2008, a to xxx x&xxxx;xxxxxxx Xxxxxx, xxxx na xxxxxxx xxxxxxx členského státu xxxx zúčastněné xxxxxx.

(3)

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx „enzymaticky produkované xxxxxxx-xxxxxxxxx“ (X&xxxx;960x) je xxxxxxxx xx xxxxxxx „xxxxxxx-xxxxxxxxx (E960a-E960c)“ x&xxxx;xxxxx X&xxxx;xxxxxxx II xxxxxxxx (XX) č. 1333/2008.

(4)

Nařízení (XX) x.&xxxx;231/2012 stanoví, xx „xxxxxxxxxxx M produkovaný enzymatickou xxxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xx xxxxxx“ (X&xxxx;960x(x)) xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx XXX-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx a enzymů xxxxxxx xxxxxxxxx z geneticky modifikovaných xxxxxxxx X. phaffii XXX-x&xxxx;x&xxxx;X. phaffii UGT-b.

(5)

Dne 18.&xxxx;xxxxx&xxxx;2019 xxxx Komisi xxxxxxxxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx (X&xxxx;960). Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx&xxxx;4 xxxxxxxx (ES) x.&xxxx;1331/2008.

(6)

X&xxxx;xxxxxx 2021 xxxxxxx xxxx žádost revidoval x&xxxx;xxxxxxx, xxx xxxx xxxx alternativní xxxxxxxxx xxxxxx xxx E 960c xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;X&xxxx;xxxx xxxxxxxxxx z extraktů z listů xxxxxx na xxxxxxxxxxx XX xxxxxx enzymů x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxxxxx z kmenů X. xxxx X-12.

(7)

Xxxxx xxxx xxxxxxxx produkční xxxxxx xxxxxxxx enzymatickou xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx (≥&xxxx;95&xxxx;% xxxxxxx-xxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxxxx enzymatickým xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxxxxx v první xxxx xxxxxxx. X&xxxx;xxxxxxxxxx xx různé xxxx xxxxxx enzymatické xxxxxx xx purifinovaný xxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx extrakt z listu xxxxxx lze xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx rebaudiosidu X, X&xxxx;x&xxxx;XX. Xxxxxxxx xxxxx procházejí xxxxx xxxxxxxxxxxxx a izolačních xxxx, xxxxx xx produkuje xxxxxxx xxxxxxxxxxx X, X&xxxx;xxxx XX (≥&xxxx;95&xxxx;% xxxxxxx-xxxxxxxxx).

(8)

Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin (xxxx xxx „úřad“) vyhodnotil xxxxxxxxxx „xxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxx steviosidového xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx“ x&xxxx;xxx 22.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2021 xxxxxx své xxxxxxxxxx&xxxx;(4). Xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx neexistuje xxxxx xxxxxxxxxxxx riziko xxx xxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx rebaudiosidu X, xxxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx XX xxxx potravinářské xxxxxxxx xxxxx, pokud xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx. Úřad xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, že expozice xxxxxxxxxxxx AM (vyjádřeno xxxx ekvivalent xxxxxxxx) xxxxxx xxxxx než xxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxx (E 960a), xxxxx by byly xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx XX. Xxxx xxxx xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx (XXX) xx xxxx 4&xxxx;xx/xx xxxxxxx xxxxxxxxx za xxx, xxxxx se xxxxxxxx xx 60 xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxxx přijatého xxx 24.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2020&xxxx;(5), xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx steviolu, xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxxx X, X&xxxx;x&xxxx;XX xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

(9)

Xxxxxxxxxxx pro rebaudiosidy X, X&xxxx;x&xxxx;XX xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxx měly xxx xxxxxxxxx v příloze xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012.

(10)

X&xxxx;xxxxx xxxxxxxx je xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx látky „xxxxxxxxxxx M produkovaný xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx steviol-glykosidů xx xxxxxx“ x&xxxx;xxxxxx E 960c(i) xxxxxxx xxxxxxxx (EU) x.&xxxx;231/2012 xx xxxxxx xxxxxx xxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx procesu, xxxxx jde x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx a reziduální XXX kvasinek X. xxxxxx XXX-x&xxxx;x&xxxx;X. phafii XXX-x x&xxxx;xxxx potravinářské xxxxxxxx látce.

(11)

Nařízení (XX) x.&xxxx;231/2012 by xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx změněno.

(12)

Opatření stanovená xxxxx nařízením xxxx x&xxxx;xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx výboru xxx xxxxxxxx, zvířata, xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx,

XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:

Článek 1

Příloha xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

Článek 2

Toto xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx x&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx unie.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v celém xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx členských xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 10. října 2022.

Za Xxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxx XXX XXX XXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;354, 31.12.2008, s. 16.

(2)  Úř. věst. L 354, 31.12.2008, s. 1.

(3)  Nařízení Xxxxxx (XX) č. 231/2012 xx xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2012, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx XX a III xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Rady (XX) x.&xxxx;1333/2008 (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;83, 22.3.2012, x.&xxxx;1).

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2021;19(7):6691, 22 x.

(5)&xxxx;&xxxx;XXXX Xxxxxxx 2020;18(4):6106, 32 x.


XXXXXXX

Xxxxxxx xxxxxxxx (XX) x.&xxxx;231/2012 xx xxxx xxxxx:

1)

x&xxxx;xxxxxx pro X&xxxx;960x(x) xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxxxx enzymatickou xxxxxxxxxx steviol-glykosidů xx xxxxxx xx x&xxxx;xxxxx „Xxxxxxxx“ poslední xxxx xxxxxxxxx xxxxx:

„X&xxxx;xxxx potravinářské xxxxxxxx látce nesmí xxx xxxxxxxxxx životaschopné xxxxx kvasinek K. xxxxfix XXX-x&xxxx;x&xxxx;X. xxxxfix XXX-x x&xxxx;xxxxxx XXX.“;

2)

xx xxxxx xxx X&xxxx;960x(x) xx xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx znějí:

E 960c(ii) XXXXXXXXXXX X&xxxx;XXXXXXXXXXX ENZYMATICKOU XXXXXXXX XXXXXX PURIFINOVANÝCH XXXXXXXX XXXXXXXXXXXX A Z LISTŮ XXXXXX

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vysoce xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx rebaudiosidu X&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxx je xxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx X.

Xxxxxxxxxxx X&xxxx;xx produkuje xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx-xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (95 % xxxxxxx-xxxxxxxxx) xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx XXX-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx a enzymů xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx modifikovaných xxxxx xxxxxxxx E. xxxx (xXX294, xXXX170 x&xxxx;xXX401), jež xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx a UDP-glukózy na xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx glykosidických xxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx opracováním xxxxxxxx xxxxxxxxxx koncentraci xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxx pryskyřice x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx steviol-glykosidů, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx obsahující nejméně 95&xxxx;% xxxxxxxxxxxx X. X&xxxx;xxxx potravinářské přídatné xxxxx nesmí xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx X. coli (xXX294, xXXX170 a pSK401) x&xxxx;xxxxxx XXX.

Xxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxx X: 2-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-3-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-β-X-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx kyseliny 13-[(2-O-β-D-glukopyranosyl-3-O-β-D-glukopyranosyl-β-D-glukopyranosyl)oxy]kaur-16-en-18-ové

Molekulární xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx M

C56H90O33

0,25

Relativní xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x.&xxxx;XXX

Xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx XXX

Xxxxxxxxxx hmotnost (x/xxx)

Xxxxxxxxxxx X

1220616–44–3

1&xxxx;291,29

Xxxxx

Xx xxxx xxx 95&xxxx;% xxxxxxxxxxxx M, xxxxxxxx xx xxxxxx.

Xxxxx

Xxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx 150krát xx 350xxxx sladší xxx xxxxxxxxx (při 5&xxxx;% ekvivalenci sacharózy).

Identifikace

Rozpustnost

Snadno xx málo xxxxxxxxx xx xxxx

xX

Xxxx 4,5 x&xxxx;7,0 (roztok 1:100)

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xx xxxx xxx 1 %

Úbytek xxxxxxxxx xxxxxxx

Xx xxxx než 6&xxxx;% (105&xxxx;°X, 2&xxxx;xxxxxx)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xx xxxx než 5&xxxx;000  mg/kg xxxxxxxx

Xxxxx

Xx xxxx xxx 0,015&xxxx;xx/xx

Xxxxx

Xx xxxx xxx 0,2 mg/kg

Kadmium

Ne xxxx xxx 0,015&xxxx;xx/xx

Xxxx

Xx xxxx xxx 0,07&xxxx;xx/xx

Xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xx xxxx než 5&xxxx;xx/xx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xx xxxxx xxx 74 μm [xx použití síta x&xxxx;xxxxxxxxx xx 200 xxx maximální velikost xxxxxx 74 μx]

„X 960x(xxx) XXXXXXXXXXX D PRODUKOVANÝ XXXXXXXXXXXX XXXXXXXX VYSOCE XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXXXXX X&xxxx;X&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx vysoce xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxxx převážně x&xxxx;xxxxxxxxxxxx D s menším xxxxxxxxx xxxxxx steviol-glykosidů, jako xx rebaudiosid X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxx X.

Xxxxxxxxxxx X&xxxx;xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konverzí vysoce xxxxxxxxxxxxxx steviol-glykosidových extraktů (95&xxxx;% steviol-glykosidů) xxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx rostliny Xxxxxx rebaudiana Bertoni xxxxxx UDP-glukosyltransferázy x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx sacharózy z geneticky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X. xxxx (xXX294, xXXX170 a pSK401), jež xxxxxxxxxxxx převod xxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;XXX-xxxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx purifikace xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx X&xxxx;xxxxxxxx pryskyřice, xxxxxxxxxxxx rekrystalizací xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx obsahující xxxxxxx 95&xxxx;% rebaudiosidu X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxxxxxx X. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látce xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx X. xxxx (pPM294, xXXX170 x&xxxx;xXX401) x&xxxx;xxxxxx XXX.

Xxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxx X: 2-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-β-X-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx 13-[(2-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-3-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-β-X-xxxxxxxxxxxxxx)xxx]xxxx-16-xx-18-xxx

Xxxxxxxxxxx X: β-X-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx 13-[(2-O-β-D-glukopyranosyl-3-O-β-D-glukopyranosyl-β-D-glukopyranosyl)oxy]kaur-16-en-18-ové

Molekulární xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx D

C50H80O28

0,29

Rebaudiosid X

X44X70X23

0,33

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a č. CAS

Triviální xxxxx

Xxxxx XXX

Xxxxxxxxxx hmotnost (x/xxx)

Xxxxxxxxxxx X

63279-13-0

1&xxxx;291,15

Xxxxxxxxxxx X

58543-16-1

967,01

Xxxxx

Xx xxxx xxx 95&xxxx;% xxxxxxxxxxxx D a A, xxxxxxxx xx xxxxxx.

Xxxxx

Xxxx až xxxxxx žlutý xxxxxx, xxxxxxxxx 150xxxx xx 350xxxx sladší xxx xxxxxxxxx (xxx 5&xxxx;% xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx).

Xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxxx xx xxxx rozpustné ve xxxx

xX

Xxxx 4,5 x&xxxx;7,0 (xxxxxx 1:100)

Xxxxxxx

Xxxxxxx obsah xxxxxx

Xx xxxx než 1&xxxx;%

Xxxxxx xxxxxxxxx sušením

Ne xxxx xxx 6 % (105&xxxx;°X, 2&xxxx;xxxxxx)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xx xxxx xxx 5&xxxx;000 &xxxx;xx/xx xxxxxxxx

Xxxxx

Xx xxxx xxx 0,015 mg/kg

Olovo

Ne xxxx xxx 0,2&xxxx;xx/xx

Xxxxxxx

Xx xxxx xxx 0,015&xxxx;xx/xx

Xxxx

Xx xxxx xxx 0,07&xxxx;xx/xx

Xxxxxxxx bílkovina

Ne xxxx xxx 5 mg/kg

Velikost xxxxxx

Xx xxxxx xxx 74 μx [xx xxxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx 200 pro xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 74 μm]

„E 960c(iv) REBAUDIOSID XX PRODUKOVANÝ ENZYMATICKOU XXXXXXXX VYSOCE XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXX X&xxxx;XXXXX XXXXXX

Xxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx AM xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konverzí xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx steviosidových xxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx-xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx AM x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx steviol-glykosidů, xxxx je steviosid x&xxxx;xxxxxxxxxxx X.

Xxxxxxxxxxx AM xx produkuje xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx purifinovaných xxxxxxx-xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (95&xxxx;% xxxxxxx-xxxxxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx Stevia xxxxxxxxxx Bertoni xxxxxx XXX-xxxxxxxxxxxxxxxxxxx a enzymů xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx X. xxxx (xXX294, xXXX170 x&xxxx;xXX401), jež xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx a UDP-glukózy na xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xx odstranění xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx koncentraci xxxxxxxxxxxx XX adsorpcí xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx rekrystalizací xxxxxxx-xxxxxxxxx, xxxxx výsledkem je xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 95 % rebaudiosidu XX. X&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx látce xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx X. xxxx (xXX294, xXXX170 x&xxxx;xXX401) x&xxxx;xxxxxx XXX.

Xxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxx XX: 2-O-β-D-glukopyranosyl-β-D-glukopyranosyl-β-D-glukopyranosylester kyseliny 13-[(2-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx-3-X-β-X-xxxxxxxxxxxxxx)xxx]xxxx-16-xx-18-xxx

Xxxxxxxxxxx vzorec

Triviální název

Chemický xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx XX:

X50 X80 O28

0,29

Relativní xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;x.&xxxx;XXX

Xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxx XXX

Xxxxxxxxxx hmotnost (x/xxx)

Xxxxxxxxxxx XX:

2222580-26-7

1&xxxx;291,15

Xxxxx

Xx méně xxx 95&xxxx;% xxxxxxxxxxxx XX, xxxxxxxx na xxxxxx.

Xxxxx

Xxxx xx xxxxxx žlutý xxxxxx, xxxxxxxxx 150xxxx xx 350xxxx xxxxxx xxx sacharóza (při 5&xxxx;% xxxxxxxxxxx sacharózy).

Identifikace

Rozpustnost

Snadno xx xxxx xxxxxxxxx xx xxxx

xX

Xxxx 4,5 x&xxxx;7,0 (xxxxxx 1:100)

Čistota

Celkový xxxxx xxxxxx

Xx xxxx xxx 1&xxxx;%

Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

Xx xxxx xxx 6&xxxx;% (105&xxxx;°X, 2&xxxx;xxxxxx)

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

Xx xxxx xxx 5&xxxx;000 &xxxx;xx/xx xxxxxxxx

Xxxxx

Xx xxxx xxx 0,015&xxxx;xx/xx

Xxxxx

Xx xxxx než 0,2 mg/kg

Kadmium

Ne xxxx xxx 0,015 mg/kg

Rtuť

Ne xxxx xxx 0,07&xxxx;xx/xx

Xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xx xxxx xxx 5&xxxx;xx/xx

Xxxxxxxx částic

Ne xxxxx xxx 74 μx [xx xxxxxxx síta x&xxxx;xxxxxxxxx xx 200 xxx xxxxxxxxx velikost xxxxxx 74 μx]“.“