Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

XXXXXXXX KOMISE X&xxxx;XXXXXXXXX XXXXXXXXX (XX) 2023/589

ze xxx 10.&xxxx;xxxxx 2023,

kterým xx mění xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (EU) 2016/127, xxxxx xxx o požadavky xxxxxxxx se bílkovin, xxxxx se vztahují xx xxxxxxxxx a pokračovací xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bílkovin

(Text x&xxxx;xxxxxxxx xxx EHP)

EVROPSKÁ XXXXXX,

x&xxxx;xxxxxxx xx Xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx,

x&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013 xx dne 12.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2013 x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxx děti, xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a náhradě xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxx hmotnosti x&xxxx;x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx Rady 92/52/EHS, xxxxxxx Xxxxxx&xxxx;96/8/XX, 1999/21/XX, 2006/125/XX x&xxxx;2006/141/XX, směrnice Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady 2009/39/ES x&xxxx;xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x.&xxxx;41/2009 x&xxxx;(XX) x.&xxxx;953/2009&xxxx;(1), x&xxxx;xxxxxxx xx čl. 11 odst. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx k těmto xxxxxxx:

(1)

Xxxxxxxx Komise x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127&xxxx;(2) xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z hydrolyzovaných bílkovin. Xxxxxxx, že počáteční x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživa xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx bílkovin x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jakož x&xxxx;xxxxxxxxxx a podmíněně nezbytných xxxxxxxxxxxx x&xxxx;X-xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 2.3 xxxxxxx X&xxxx;x&xxxx;x&xxxx;xxxx 2.3 přílohy XX uvedeného xxxxxxxx.

(2)

Xxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127, Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxx „úřad“) ve xxxx xxxxxxxxxx týkajícím xx xxxxxxxxxx složení xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ze xxx 24.&xxxx;xxxxxxxx&xxxx;2014&xxxx;(3) xxxxx, xx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx každé xxxxxxxxx výživy obsahující xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxxx. Xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxx hydrolyzované xxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx stanoveny v nařízení x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxx xxxx možné xxxxx xx trh výživu xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bílkovin x&xxxx;xxxxxxxx složením, xxx xxxx bílkoviny, xxxxx xxx byly xxxxxx xxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx hodnocení xxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxx.

(3)

Xxx 6.&xxxx;xxxxx&xxxx;2019 Komise xxxxxxxx xxxxxx společnosti meyer.science XxxX xxxxxxx jménem xxxxxxxxxxx HIPP-Werk Georg Xxxx XXX x&xxxx;xxxxxxxxxxx Xxxx Xxxxx Xxxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx a pokračovací xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxx 2.3 přílohy X&xxxx;x&xxxx;x&xxxx;xxxx 2.3 přílohy XX xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127.

(4)

Xx žádost Xxxxxx xxxxx úřad xxx 9.&xxxx;xxxxxx&xxxx;2022 xxxxxxx xxxxxxxxxx týkající xx xxxxxxxx bezpečnosti x&xxxx;xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;(4). Úřad x&xxxx;xxxxxxxx stanovisku xxxxxx x&xxxx;xxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx je x&xxxx;xxxxxxxxxx hlediska xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxx bílkovin xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kojenecké výživě, xxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx, v níž se xxxx xxxxxxxxx použije, xxxx xxxxxxxxx alespoň 0,45&xxxx;x/100 xX (1,9&xxxx;x/100 xxxx) xxxxxxxx a bude xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx složení xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxx aminokyselin uvedené x&xxxx;xxxxxx A přílohy XXX xxxxxxxxx xxxxxxxx.

(5)

X&xxxx;xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kojenecké xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkoviny xx xxx. Požadavky xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 xx xxxxx xxxx xxx aktualizovány x&xxxx;xxxxxxxx tak, xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx se uvedené xxxxxxxxxxxxx bílkoviny.

(6)

Přílohy X, XX x&xxxx;XXX xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 xx xxxxx xxxx xxx odpovídajícím xxxxxxxx xxxxxxx,

(7)

Xxxxxxxx v přenesené xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 xx na xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx kojeneckou xxxxxx xxxxxxxxx z hydrolyzovaných xxxxxxxx použije ode xxx 22.&xxxx;xxxxx&xxxx;2022. Xxx xxxxx xxx počáteční x&xxxx;xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxxx prodlení, mělo xx toto xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xx xxxxxxxx,

XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:

Článek 1

Přílohy I, II x&xxxx;XXX xxxxxxxx v přenesené xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 xx xxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx nařízení.

Xxxxxx&xxxx;2

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx dnem vyhlášení x&xxxx;Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxx xxxx.

Toto xxxxxxxx je xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

X&xxxx;Xxxxxxx xxx 10. ledna 2023.

Za Xxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxx VON DER XXXXX


(1)&xxxx;&xxxx;Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;181, 29.6.2013, x.&xxxx;35.

(2)&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx Xxxxxx v přenesené xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 ze xxx 25.&xxxx;xxxx&xxxx;2015, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;Xxxx (XX) x.&xxxx;609/2013, pokud jde x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx týkající xx xxxxxxx a informací, xxxxx se xxxxxxxx xx xxxxxxxxx a pokračovací xxxxxxxxxx výživu, a pokud xxx x&xxxx;xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxx (Xx.&xxxx;xxxx.&xxxx;X&xxxx;25, 2.2.2016, x.&xxxx;1).

(3)&xxxx;&xxxx;XXXX XXX Xxxxx (xxxxxx XXXX pro xxxxxxxxxx výrobky, xxxxxx x&xxxx;xxxxxxx), 2014. Scientific Xxxxxxx on xxx xxxxxxxxx composition xx xxxxxx xxx xxxxxx-xx xxxxxxxx. XXXX Journal 2014;12(7):3760.

(4)&xxxx;&xxxx;XXXX XXX Xxxxx (xxxxxx XXXX pro xxxxxx, nové xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx alergeny), 2022. Xxxxxxxxxxx safety xxx xxxxxxxxxxx xx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxx hydrolysate xxxxxxx xxxx xxxx protein xxxxxxxxxxx xxx xxxx xx xx xxxxxx xxx follow-on xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx HIPP-Werk Xxxxx Hipp XXX (xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx.xxxxxxx GmbH) EFSA Xxxxxxx&xxxx;2022;20(3):7141.


XXXXXXX

Xxxxxxx I, XX x&xxxx;XXX nařízení x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX)&xxxx;2016/127 xx xxxx xxxxx:

1)

x&xxxx;xxxxxxx I se xxx 2.3 xxxxxxxxx xxxxx:

„2.3.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx z hydrolyzovaných xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vyrobená x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bílkovin xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx týkající xx xxxxxxxx stanovené x&xxxx;xxxx 2.3.1, 2.3.2 xxxx 2.3.3.

2.3.1.

Xxxxxxxxx týkající xx bílkovin – xxxxxxx A

2.3.1.1.

Obsah xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,44 &xxxx;x/100 xX

0,67  g/100 xX

(1,86  g/100 xxxx)

(2,8 &xxxx;x/100 xxxx)

2.3.1.2.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx syrovátky xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx vysrážení xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx sestávají z těchto xxxxx:

x)

63&xxxx;% xxxxxxx syrovátkových xxxxxxxx xxx kaseinových xxxxxxxxxxxxxxxxx s minimálním xxxxxxx xxxxxxxx v sušině 95&xxxx;% x&xxxx;xxxx xxx 70&xxxx;% xxxxxxxxxx xxxxxxxx a obsahem xxxxxx xxxxxxx 3&xxxx;% x

x)

37&xxxx;% xxxxxxxxxxxx koncentrátu xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 87&xxxx;% x&xxxx;xxxx xxx 70 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx a obsahem xxxxxx xxxxxxx 3,5 %.

2.3.1.3.

Zpracování xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, přičemž xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx hydrolýzy dochází x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx (3 xx 10 minut xxx xxxxxxx 80 xx 100&xxxx;°X).

2.3.1.4.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a L-karnitin

Pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx z hydrolyzovaných xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nezbytnou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx ve xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx v referenční xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XXX oddíle X. Xxx xxxxxxx se xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2, x&xxxx;xxxxxx tak xx mohou xxxxxx xxxxxxxxxxx fenylalaninu x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2. Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx s čl. 3 xxxx.&xxxx;3, xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx větší xxx 2.

Xxxxx L-karnitinu xxxx xxx nejméně 0,3&xxxx;xx/100 xX (1,2&xxxx;xx/100 xxxx).

2.3.2.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx – xxxxxxx X

2.3.2.1.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,55 &xxxx;x/100 kJ

0,67 &xxxx;x/100 xX

(2,3 &xxxx;x/100 xxxx)

(2,8 &xxxx;x/100 kcal)

2.3.2.2.

Zdroj xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx bílkoviny získané x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx, které xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx látek:

a)

77 % xxxxxx xxxxxxxxx ze xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx koncentrátu x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx 35 xx 80&xxxx;%;

x)

23&xxxx;% xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx 12,5&xxxx;%.

2.3.2.3.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxx se hydratuje x&xxxx;xxxxxxx. Po xxxxxxxx xxxxxxxx xx provede xxxxxxxxx při xX&xxxx;7,5 xx 8,5 x&xxxx;xxxxxxx 55 xx 70&xxxx;°X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx serinové xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx/xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxx k inaktivaci xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx (2 xx 10 sekund xxx 120 až 150&xxxx;°X).

2.3.2.4.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nezbytné xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;X-xxxxxxxx

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bílkovin obsahovat xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx aminokyselinu xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, jaké je xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XXX xxxxxx A. Xxx xxxxxxx xx však xxxxx xxxxxxxxxxx methioninu x&xxxx;xxxxxxxx sečíst, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx k cysteinu xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2, x&xxxx;xxxxxx xxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2. Xxxxx je vhodnost xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;3 xxxx.&xxxx;3, xxxx xxx xxxxx methioninu x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxx xxx 2.

Obsah X-xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx 0,3&xxxx;xx/100 xX (1,2&xxxx;xx/100 xxxx).

2.3.3.

Xxxxxxxxx týkající xx xxxxxxxx – xxxxxxx X

2.3.3.1.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,45 &xxxx;x/100 kJ

0,67  g/100 xX

(1,9 &xxxx;x/100 xxxx)

(2,8 &xxxx;x/100 xxxx)

2.3.3.2.

Xxxxx bílkovin

Syrovátkové xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx sestávají xx 100&xxxx;% xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx ze sladké xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx 80&xxxx;%.

2.3.3.3.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Před xxxxxxxxxx xx xX xxxxxx xx 6,5 xx 7,5 při xxxxxxx 50 až 65&xxxx;°X. Xxxxxxxxx xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxx k inaktivaci xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx (2 xx 10&xxxx;xxxxxx xxx 110 xx 140&xxxx;°X).

2.3.3.4.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx nezbytné xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;X-xxxxxxxx

Xxx stejnou xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx vyrobená x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx využitelném xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze III xxxxxx X. Při xxxxxxx se xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2, x&xxxx;xxxxxx tak xx xxxxx xxxxxx koncentrace xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxx xxxxx tyrosinu x&xxxx;xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2. Xxxxx je vhodnost xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx prokázána x&xxxx;xxxxxxx x&xxxx;xx.&xxxx;3 xxxx.&xxxx;3, xxxx xxx poměr xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx a tyrosinu k fenylalaninu xxxxx xxx 2.

Xxxxx X-xxxxxxxxx xxxx být xxxxxxx 0,3 mg/100 xX (1,2&xxxx;xx/100 kcal).“;

2)

v příloze XX xx xxx 2.3 xxxxxxxxx xxxxx:

„2.3.

Xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx v bodě 2.3.1, 2.3.2 nebo 2.3.3.

2.3.1.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx – xxxxxxx X

2.3.1.1.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,44  g/100 kJ

0,67 &xxxx;x/100 xX

(1,86 &xxxx;x/100 xxxx)

(2,8 &xxxx;x/100 xxxx)

2.3.1.2.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx z demineralizované sladké xxxxxxxxx získané x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx kaseinů xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx sestávají x&xxxx;xxxxxx xxxxx:

x)

63&xxxx;% xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx s minimálním xxxxxxx bílkovin x&xxxx;xxxxxx 95&xxxx;% x&xxxx;xxxx než 70&xxxx;% xxxxxxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx 3&xxxx;% x

x)

37&xxxx;% xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxx 87 % x&xxxx;xxxx než 70&xxxx;% xxxxxxxxxx xxxxxxxx a obsahem xxxxxx xxxxxxx 3,5&xxxx;%.

2.3.1.3.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx proces hydrolýzy x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx těmito xxxxx stupni xxxxxxxxx xxxxxxx k tepelnému xxxxxxxx (3 xx 10 minut xxx xxxxxxx 80 xx 100&xxxx;°X).

2.3.1.4.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx bílkovin xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XXX xxxxxx X. Xxx xxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx a koncentrace xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx sečíst.

2.3.2.

Požadavky xxxxxxxx xx xxxxxxxx – xxxxxxx X

2.3.2.1.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,55 &xxxx;x/100 xX

0,67 &xxxx;x/100 kJ

(2,3 &xxxx;x/100 xxxx)

(2,8 &xxxx;x/100 kcal)

2.3.2.2.

Zdroj xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx bílkoviny xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx z těchto látek:

a)

77 % xxxxxx syrovátky xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx xxxxxxxx 35 xx 80 %;

b)

23 % sladké xxxxxxxxx z demineralizované sladké xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 12,5&xxxx;%.

2.3.2.3.

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx. Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx při xX&xxxx;7,5 xx 8,5 x&xxxx;xxxxxxx 55 až 70&xxxx;°X&xxxx;x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx serinové xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxx/xxxxxxxxxxxxx komplexu. Xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx potravinářských xxxxxx ve xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx (2 xx 10&xxxx;xxxxxx xxx 120 xx 150&xxxx;°X).

2.3.2.4.

Xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx aminokyseliny

Pro xxxxxxx energetickou hodnotu xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nejméně xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx je obsaženo x&xxxx;xxxxxxxxxx bílkovině xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XXX xxxxxx X. Při xxxxxxx xx však xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxx.

2.3.3.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx – xxxxxxx X

2.3.3.1.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx

0,45 &xxxx;x/100 xX

0,67 &xxxx;x/100 xX

(1,9 &xxxx;x/100 kcal)

(2,8 &xxxx;x/100 xxxx)

2.3.3.2.

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx ze 100&xxxx;% xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx sladké xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx obsahem xxxxxxxx 80&xxxx;%.

2.3.3.3.

Xxxxxxxxxx bílkovin

Výchozí xxxxxxxx xx xxxxxxxxx a zahřívá. Xxxx xxxxxxxxxx xx xX xxxxxx xx 6,5 xx 7,5 xxx xxxxxxx 50 xx 65&xxxx;°X. Hydrolýza xx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxxxx procesu xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx potravinářských xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx (2 až 10&xxxx;xxxxxx xxx 110 xx 140 °C).

2.3.3.4.

Nezbytné x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxx aminokyseliny

Pro xxxxxxx xxxxxxxxxxxx hodnotu xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx každou xxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxxx XXX xxxxxx X. Xxx xxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxx sečíst.“;

3)

v příloze XXX xx xxxxxx xxxx x&xxxx;xxxxxx A nahrazuje xxxxx:

„Xxx xxxxx xxxx 2.1, 2.2, 2.3.2 x&xxxx;2.3.3 xxxxxx X&xxxx;x&xxxx;XX xxxx nezbytnými a podmíněně xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx x&xxxx;xxxxxxxxx xxxxx, vyjádřenými x&xxxx;xx/100 xX x&xxxx;x&xxxx;xx/100 xxxx, xxxx:“.