Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 5/2007

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

5.

 
STATUT ORGANIZACE
REFERENČNÍ LABORATOŘE PŘÍRODNÍCH LÉČIVÝCH ZDROJŮ
 

Část I.

Úvodní ustanovení

Název: Referenční laboratoře přírodních léčivých zdrojů (dále jen „organizace“)

Sídlo: J. L. Dusíka 162/8, 353 01 Mariánské Lázně IČ: 00883581

Právní postavení: státní příspěvková organizace v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví Zřizovatel: Ministerstvo zdravotnictví České republiky (dále jen „zřizovatel“)

Doba trvání organizace : Organizace byla zřízena Zřizovací listinou s účinností ode dne 1.1.1992 na dobu neurčitou.

Zrušení a zánik organizace : zrušení organizace se řídí právními předpisy České republiky. K rozdělení, sloučení, splynutí nebo zrušení organizace dochází dnem určeným v rozhodnutí zřizovatele, jímž též určí v jakém rozsahu přecházejí práva a závazky na nové nebo přejímající organizace.

Tento statut vymezuje základní úkoly, zásady řízení a vnitřní strukturu organizace.

Část II.

Hlavní činnost organizace

(1) Organizace je právnickou osobou v přímé řídící působnosti zřizovatele. Zabezpečuje analytickou, posudkovou a kontrolní činnost v rámci zákona č. 164/2001 Sb. (dále jen „lázeňský zákon“) a vyhlášek č. 423/2001 Sb., č. 275/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

(2) Přírodní léčivé zdroje, zdroje přírodních minerálních vod a výtěžky z nich podle lázeňského zákona (dále jen „zdroje“) musí být pro účely ověřování jejich kvality nebo jejich hodnocení ve smyslu §40 tohoto zákona, analyzovány organizací (Hlava devátá cit.zák.).

Organizace zabezpečuje:

(§40 lázeňského zákona)

a) podklady pro vydání osvědčení o zdroji,

b) kontrolu kvality a stability užívaných zdrojů, včetně kontroly kvality výtěžků, z těchto zdrojů a nakládání s nimi (§16 odst. 1 písm.e) )

c) posudkovou a poradenskou činnost v oblasti zdrojů.

Organizace dále:

(§40 lázeňského zákona)

a) sleduje vlivy antropogenní činnosti na přírodní zdroje a spolupracuje při odhalování příčin a odstraňování následků havarijních situací v ochranných pásmech zdrojů,

b) sleduje nové poznatky a samostatně rozvíjí poznání oboru, vyvíjí a zavádí nové pracovní metody,

c) zastřešuje odbornou laboratorní praxi při průběžné kontrole kvality zdrojů,

d) provádí na vyžádání další odborné úkony v rozsahu své působnosti

e) plní další úkoly z pověření zřizovatele.

Organizace dále:

provádí šetření pro potřeby sledování kvality a kvantity lázeňských procedur, využívajících zdroje v zařízeních lázeňské péče v přírodních léčebných lázních, včetně poskytování potřebných vyjádření;

zajišťuje a archivuje přírodovědné podklady pro rozhodovací procesy zřizovatele v oblasti nakládání se zdroji a jejich ochrany, nakládání s přirozeně se vyskytujícími minerálními vodami, zřídelními plyny a peloidy a jejich ochrany,

zajišťuje analytické práce v oborech anorganická chemie, organická chemie, radiologie a mikrobiologie zdrojů a přirozeně se vyskytujících minerálních vod, plynů a peloidů včetně vod podzemních a povrchových v ochranných pásmech zdrojů. Organizace tak zabezpečuje též komplexní, kontrolní resp. provozní analýzy zdrojů dle §2 vyhlášky č. 423/2001 Sb., stanovující způsob a rozsah hodnocení zdrojů a podrobnosti jejich využívání,

provádí sledování, vyhodnocování a archivaci dat o kontaminaci zdrojů, přirozeně se vyskytujících minerálních vod, plynů a peloidů, včetně vod podzemních a povrchových v ochranných pásmech zdrojů, která by mohla mít nebo má důsledky na lidské zdraví,

provádí sledování, vyhodnocování a archivaci dat z režimních měření na zdrojích a na přirozeně se vyskytujících minerálních vodách, plynech a na ložiskách peloidů,

sledování a vyhodnocování údajů o stabilitě a potenciálním antropogenním narušení přirozených režimů v infiltračních, akumulačních i vývěrových zónách zřídelních struktur v rámci ČR z hlediska jejich vlivu na lidské zdraví,

získávání poznatků a údajů v oboru využívání, úpravy zdrojů v rámci Evropské unie včetně sledování legislativního rámce oboru,

pedagogickou činnost ve formě spolupráce s vysokoškolskými a zdravotnickými ústavy v ČR i v zahraničí ve formě přednáškové činnosti, plnění grantových aj. úkolů v oboru,

výzkumnou činnost v oborech klimatologie a atmogeochemie přírodních léčebných lázní.

Část III.

Jiná činnost

V souladu s ust. §63 zákona č. 218/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vykonává organizace jinou činnost:

1. Správa a údržba nemovitostí

2. Pronájem nebytových prostor

3. Poskytování zahraničně-obchodních služeb v oboru zdrojů a přirozeně se vyskytujících minerálních vod, plynů a peloidů.

Část IV.

Vnitřní vztahy a organizační členění organizace

1. Statutární orgán:

(1) Statutárním orgánem organizace je ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr zdravotnictví České republiky. Řediteli jsou podřízeni vedoucí jednotlivých podřízených laboratoří. Ředitel zřizuje svoje poradní orgány.

(2) Ředitel je oprávněn jednat jménem organizace ve všech záležitostech a zastupuje organizaci navenek.

(3) Ředitel stvrzuje veškeré dokumenty vydávané organizací svým podpisem s platným razítkem organizace.

2. Zástupce statutárního orgánu:

Ředitele v jeho nepřítomnosti zastupuje jím určený zástupce v plném rozsahu dle Části čtvrté čl. I odst. (2) a odst. (3) Statutu.

3. Organizační členění:

Organizace se sestává z laboratoří chemických a fyzikálně-chemických (analýzy v oboru anorganické chemie vod, analýzy peloidů, plynů a analýzy vod v oboru organické chemie), laboratoří mikrobiologických pro oblast zdrojů přirozeně se vyskytujících minerálních vod a peloidů, včetně vod balených. Činnost laboratoří je organizačně a administrativně řízena centrálně a jednotně ředitelem organizace, který může vytvářet pracovní skupiny, úseky, oddělení a poradní orgány (komise).

Organizace ve vnějších vztazích představuje jednotný funkční, organizační a hospodářský celek.

Podrobné organizační členění stanoví Organizační řád, který jako vnitřní předpis organizace vydává ředitel.

4. Pracovní řád, Spisový a skartační řád

(1) Ředitel organizace vydává jako vnitřní předpis organizace Pracovní řád, který rozvádí ustanovení zákoníku práce, popřípadě zvláštních právních předpisů, podle podmínek zaměstnavatele. Pracovní řád je pro všechny zaměstnance organizace závazný.

(2) Ředitel organizace vydává jako vnitřní předpis organizace Spisový a skartační řád, který se řídí zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů. Spisový a skartační řád je pro všechny zaměstnance organizace závazný.

5. Vnitřní směrnice organizace

Systém vnitřních směrnic organizace odpovídá systému integrovaného řízení jakosti dle EN ISO 9001:2000, EN ISO 14001:2004 a standardu BSI OHSAS 18 001:1999, resp. EN ISO 17 025. Vnitřní směrnice vydává ředitel organizace. Součástí vnitřních směrnic je definice politiky jakosti, environmentální politiky a politiky bezpečnosti práce v organizaci.

Část V.

Vnější vztahy

Organizace vystupuje v právních vztazích samostatně, svým jménem a nese z nich vyplývající odpovědnost.

Část VI.

Ochrana utajovaných skutečností

Organizace neplní úkoly podle zvláštních právních předpisů obchodního a služebního tajemství souvisejících s přípravami k obraně státu.

Část VII.

Hospodaření organizace

(1) Hospodaření organizace:

Hospodaření organizace se řídí rozpočtovými pravidly danými zákonem č. 218/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, ust. §55 zákona č. 219/2000 Sb. a vyhl. č. 551/2004 Sb., která řeší finanční vypořádání se státním rozpočtem. Organizace hospodaří podle samostatného rozpočtu.

(2) Příspěvek zřizovatele a jeho účel:

Příspěvek zřizovatele na provoz organizace je stanoven za podmínek daných §54 odst. (2) a (3) cit. zákona výlučně k účelům daným rozhodnutím a rozpočtem zřizovatele.

(3) Závazné ukazatele pro každé rozpočtové období musí splňovat podmínky dané §54 odst. (2) cit. zákona.

(4) Vymezení majetku organizace:

Stanovení majetku a převod práv a závazků organizace bylo provedeno na základě dohody o převodu. Delimitační protokol byl vystaven dne 28.2.1992. Součástí převodu z Výzkumného ústavu balneologického, Mariánské Lázně, s.p. je dům „Tamara“ s příslušenstvím ve Františkových Lázních a dům „Karin“ s příslušenstvím v Mariánských Lázních. Stav majetku podle inventarizace k 31.12. slouží k vlastnímu hospodářskému využití organizace je uveden v Příloze č. 1, která je nedílnou součástí tohoto statutu.

(5) Účetní uzávěrka:

Organizace se řídí zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů a příslušnými prováděcími předpisy (vyhláškou č. 505/2002 Sb.). Účetní jednotka sestavuje účetní závěrku ke konci účetního období a tvoří ji: výkaz zisku a ztráty, rozvaha, příloha k účetní závěrce, doplňující údaje k účetní závěrce za rok, finanční vypořádání vztahů státních příspěvkových organizací.

Organizace na písemnou výzvu zřizovatele zajistí zpracování auditu dle zvláštního právního předpisu.

(6) Vztah organizace a zřizovatele:

Funkci zřizovatele plní vůči organizaci Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Organizace v jednotlivých odborných oblastech koordinuje svoji činnost s příslušnými sekcemi a odbornými úseky zřizovatele. V případě odlišných stanovisek organizace a odborného úseku zřizovatele rozhodne zřizovatel ze své pozice.

Organizace plní úkoly a zadání stanovené zřizovatelem a dále povinnosti a úkoly podle zvláštních právních předpisů.

(7) Kontrola organizace zřizovatelem je prováděna ve smyslu zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů.

Část VIII.

Závěrečná ustanovení

(1) Změny a doplňky tohoto Statutu vydává ředitel organizace. Tyto změny a doplňky podléhají schválení zřizovatele.

(2) Statut nabývá účinnosti po schválení zřizovatelem dnem vydání.

(3) Tento Statut je vyhotoven ve dvou stejnopisech, z nichž každý má platnost originálu. Po jednom výtisku obdrží organizace a zřizovatel.

Praha, dne ……………………..
Za zřizovatele:
Za organizaci RL PLZ: