Směrnice Xxxxxx 2000/51/XX
xx xxx 26. xxxxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 95/31/XX, xxxxxx xx xxxxxxx specifická xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx na Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Rady 89/107/XXX xx dne 21. xxxxxxxx 1988 o xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx týkajících xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx povolených xxx xxxxxxx x potravinách xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx [1], xx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady 94/34/XX [2], x xxxxxxx na xx. 3 xxxx. 3 xxxx. x) xxxxxxx xxxxxxxx,
xx konzultaci x Xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx,
xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxx:
(1) Směrnice Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 94/35/XX xx dne 30. xxxxxx 1994 x náhradních xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx [3], xx xxxxx xxxxxxxx 96/83/XX [4], xxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.
(2) Směrnice Komise 95/31/XX ze xxx 5. července 1995, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx náhradních sladidel xxx použití x xxxxxxxxxxx [5], ve xxxxx xxxxxxxx 98/66/XX [6], stanoví kritéria xxx čistotu náhradních xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 94/35/ES.
(3) Xx xxxxxx technického pokroku xx xxxxxxxx změnit xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx ve xxxxxxxx 95/31/XX xxx xxxxxxxx (X 421) x xxx xxxxxxxx – xxxxx (X 965 (xx)), x xx xxxxx nezbytné xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(4) Je xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx techniky pro xxxxxxxx sladidla, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x Xxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx společný výbor xxxxxxxxx XXX/XXX pro xxxxxxxxxxxxx přídatné xxxxx (XXXXX).
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx výboru xxx xxxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX SMĚRNICI:
Článek 1
V xxxxxxx xxxxxxxx 95/31/XX xx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx (X 421) x xxxxxxxxx – xxxxxx (E 965 (xx)) xxxxxxxxx zněním xxxxxxxx v xxxxxxx xxxx směrnice.
Článek 2
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x správní xxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx do 30. xxxxxx 2001. Xxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx Xxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx tuto xxxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxx učiněn xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx členské xxxxx.
Xxxxxx 3
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství.
Článek 4
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X Xxxxxxx dne 26. července 2000.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Byrne
člen Xxxxxx
[1] Úř. věst. X 40, 11.2.1989, x. 27.
[2] Xx. věst. X 237, 10.9.1994, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 3.
[4] Xx. xxxx. X 48, 19.2.1997, x. 16.
[5] Úř. věst. X 178, 28.7.1995, x. 1.
[6] Xx. xxxx. X 257, 19.9.1998, x. 35.
XXXXXXX
"X 421 – XXXXXXXX
1.Xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx a fruktosy xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxx |
200–711–8 |
Xxxxxxxx xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx ne méně xxx 96 % Xxxxxxxxxx a xx xxxx xxx 102 % Dmannitolu x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx prášek xxx zápachu |
Identifikace |
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx xxxx, velmi xxxxx rozpustný x xxxxxxxx, prakticky xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
X. Rozmezí xxxx tání |
164 °X xx 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. xX |
5 xx 8 X 10 ml 10 % (x/X) roztoku xxxxxx se přidá 0,5 ml xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxx xx xxxxx xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx popel |
Ne xxxx než 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx více xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx xxx 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
2.Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx aerobní xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxx |
200–711–8 |
Xxxxxxxx vzorec |
C6H14O6 |
Molekulová xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx xx méně xxx 99 % x sušině |
Popis |
Bílý, xxxxxxxxxxx xxxxxx bez xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx vodě, xxxxx těžce xxxxxxxxx x ethanolu, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxx tání |
164 °X xx 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Xxxxxxx otáčivost |
α20D: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. xX |
5 xx 8 X 10 xx 10 % (m/V) xxxxxxx xxxxxx se xxxxx 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x poté xx xxxxx xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % |
Xxxxxx hmotnosti xxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx cukry |
Ne xxxx xxx 0,3 % (jako glukosa) |
Celkové xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx bakterie |
Ne více xxx 103x xxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx x 10 g |
Salmonella |
Nesmějí xxx přítomny x 10 x |
X.xxxx |
Xxxxxxx být xxxxxxxx v 10 x |
Xxxxxxxxxxxxxx aureus |
Nesmějí xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
Nesmějí xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxx |
Xx xxxx než 100 x xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 x xxxxx" |
"X 965 (xx) – MALTITOL – XXXXX
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx vysokomaltosoglukosový xxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx- x polysacharidů. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx sirupu x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx. Xxxx obchodní xxxxx je xxxxxxx xx xxxxx sirupu x jako pevný xxxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxx ne xxxx xxx 99 % xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx bezvodou xxxx, x ne xxxx xxx 50 % maltitolu, xxxxxxxx xx bezvodou xxxx |
Xxxxx |
Xxxx xxxxxxxx kapaliny xxx xxxxx x xxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx rozpustný x ethanolu |
B. Chromatografie xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
Xxxxx vody |
Ne xxxx xxx 31 % (Xxxx-Xxxxxxxxxx xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx cukry |
Ne xxxx xxx 0,3 % (jako xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx než 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 50 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx xxx 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 mg/kg" |