Xxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 558/93
ze dne 10. března 1993
x xxxxxxxxxxxxxxxx metodě xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) č. 543/86 x x xxxxx xxxxxxx I xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 2658/87
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského společenství,
s xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (XXX) č. 426/86 ze dne 24. xxxxx 1986 x společné xxxxxxxxxx xxxx s produkty xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) x. 1569/92 [2], x xxxxxxx xx xx. 10 xxxx. 1 x xx. 17 xxxx. 1 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x tomu, xx xx. 10 xxxx. 7 xxxxxxxx (EHS) x. 426/86 stanoví, xx "xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx" u xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xx rozumí xxxxxxx xxxxxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxx vynásobená xxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxx x xxxxx stanovené xxxxx;
xxxxxxxx k xxxx, xx refraktometrickou xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) č. 543/86 [3], xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahu cukru x xxxxxxxxxx zpracovaných x xxxxx x xxxxxxxx; xx se xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx metodu xxxxxx xxxxxxxx, x to xxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx produktů; xx x důvodů xxxxxxxx nové xxxxxx, xxxxx xx uvedena x xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86;
xxxxxxxx x tomu, xx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx 1 nařízení Xxxx (XXX) č. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 x xxxxx x statistické xxxxxxxxxxxx a x xxxxxxxxx xxxxxx sazebníku [4], xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 3800/92 [5];
xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx xxx produkty xxxxxxxxxx x xxxxx x zeleniny,
PŘIJALA XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má být xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX nařízení (XXX) č. 426/86, xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Článek 2
Zrušuje se xxxxxxxx (XXX) x. 543/86.
Xxxxxx 3
Xxxxxxx X xxxxxxxx (EHS) x. 2658/87 se mění xxxxx: xxxxxx xx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 1 xx xxxxxxxx 8 x x doplňkových xxxxxxxxxx č. 2 x x. 6 xx xxxxxxxx 20 xx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x celém xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Bruselu xxx 10. xxxxx 1993.
Xx Xxxxxx
Xxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Úř. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.
[2] Úř. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.
[3] Xx. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.
[4] Xx. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.
[5] Xx. věst. X 384, 30.12.1992, x. 8.
XXXXXXX
XXXXXX XXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXX V xXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX X XXXXX A XXXXXXXX XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX
X. Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx této metody xx xxxxxx množství xxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx produktu. Přítomnost xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, flavonoidů x xxxxxxxx ovlivňuje xxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxx
Xxxxxx rozpustným xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx) xx rozumí procentuální xxxxxxxx sacharosy xx xxxxxx roztoku xxxxxxxxx, xxxxx má xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku x produktu xx xxxxxxxxx v gramech xx 100 gramů (x/100 g).
III. Xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxxxxx vybavení
Abbeův refraktometr.
Tento xxxxxxxx musí umožňovat xxxxxx procentuální xxxxxxxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxx xx ± 0,1 %.
Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx nejméně xx + 15 °X do + 25 °C. Xxx xxxx mít cirkulátor xxxx, který umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,5 °C.
Je xxxxx xxxxxx dodržovat xxxxxxxx xxxxxx k tomuto xxxxxxxxx, a zejména xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx.
X. Postup
1. Xxxxxxxx xxxxxx
1.1. Xxxxxx produkty
Pečlivě xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.2. Xxxxxxxx produkty, xxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx podílem
Průměrný laboratorní xxxxxx se pečlivě xxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx přefiltruje xxxx xxxxxx xxxxxxxxx přeloženou xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx kapky x xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.3. Xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxx)
Xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx homogenizované xxxxxxxx, xxxxxx xx 40 g produktu x přesností xx 0,01 x xx xxxxxxx o xxxxxx 250 xx x xxxxx xx 100 xx destilované vody.
Dvě xx xxx xxxxxx xx xxxxx vaří x xxxxxxxxxx skleněnou xxxxxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx tárované xxxxxx, xxxxxxx se xx promytí použije xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx tak, xxx xxxxxxx 200 x xxxxx. Xxxxx se x xxxxxxxxx xx 0,01 x a xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx.
Xxxxx se 20 xxxxx xxxx x xxx se přefiltruje xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx Buchnerovu xxxxxxx.
Xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx.
1.4. Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xx a xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxx. Xxxxxxx xx promíchá x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx a postupuje xx xxxxx xxxx 1.2. xxxx 1.3.
1.5. Xxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx nebo kusy xxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxx xxxx se xxxxxxxx xx malé xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx a xxxxxxx xx promíchá.
Do kádinky xx odváží 10 xx 20 g xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 g.
Přidá xx destilovaná xxxx xx výši xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx produktu. Xx xxxxx xxxxx se xxxx 30 minut xx občasného míchání xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.
1.6. Xxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx 100 x xxxxxx se odváží x xxxxxxxxx na 0,01 x do xxxxxxxx kádinky. Xxxxxxx xx xx 30 xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxx xxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx destilovaná voda x xxxxxxx xx xx xxxxx lázni xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx kádinky xxxxx, x xxxxxxx potřeby xx xxxxxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
Xxxxxx xx přivede xx xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxx nádoby xx vodní xxxxx x požadovanou xxxxxxxx.
Xxxx xxxxxx xx nanese xx dolní hranol xxxxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxx dbát na xx, xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx k xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx povrch xxxx. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx návodu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X xxxxxxxxx xx 0,1 % xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xx tomtéž xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx.
XX. Vyjádření xxxxxxxx
Xxxxxxx x xxxxxx
Xxxxx suchého xxxxxxxxxxx zbytku, xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx 100 xxxxx produktu, se xxxxxxx xxxxx: Použije xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx zjištěný xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxx provádí xx xxxxxxx jiné xxx + 20 °X, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xx zředěném vzorku, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (X) podle následujícího xxxxxx:
X = M’ x 100/X
xxx:
X’ xx xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxx rozpustného xxxxxx xx 100 g xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x X xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx stanovení xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx 20 °X
Xxxxxxx °X |
Xxxxxxxxx x xxxxxxx xx 100 gramů xxxxxxxx |
|||||||||
5 |
10 |
15 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
75 |
|
Xxxxxxx |
||||||||||
15 |
0,25 |
0,27 |
0,31 |
0,31 |
0,34 |
0,35 |
0,36 |
0,37 |
0,36 |
0,36 |
16 |
0,21 |
0,23 |
0,27 |
0,27 |
0,29 |
0,31 |
0,31 |
0,32 |
0,31 |
0,23 |
17 |
0,16 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,22 |
0,23 |
0,23 |
0,23 |
0,20 |
0,17 |
18 |
0,11 |
0,12 |
0,14 |
0,15 |
0,16 |
0,16 |
0,15 |
0,12 |
0,12 |
0,09 |
19 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
0,09 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,05 |
Xxxxxxx |
||||||||||
21 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
22 |
0,12 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
23 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
24 |
0,24 |
0,26 |
0,26 |
0,27 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,29 |
0,29 |
25 |
0,30 |
0,32 |
0,32 |
0,34 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,37 |
Xx 20 °X xx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xx ± 5 °X.