Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 558/93
ze xxx 10. března 1993
x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx měření xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x produktech xxxxxxxxxxxx x ovoce a xxxxxxxx, x zrušení xxxxxxxx (EHS) x. 543/86 a o xxxxx přílohy X xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 2658/87
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem na Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx nařízení Xxxx (XXX) x. 426/86 xx xxx 24. xxxxx 1986 x společné organizaci xxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx pozměněné xxxxxxxxx (XXX) č. 1569/92 [2], a xxxxxxx xx čl. 10 xxxx. 1 x xx. 17 xxxx. 1 uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxx, že xx. 10 odst. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 xxxxxxx, xx "xxxxxxx přidaného xxxxx" x produktů xxxxxxxxx v příloze XXX xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx vynásobená xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx stanovené xxxxx;
xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx má xxx xxxxxxx, vymezuje xxxxxxxx Xxxxxx (EHS) č. 543/86 [3], xxxxxx xx xxxxxxx způsoby xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx; že se xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, a to xxxxxxx xxx, aby xxxxxxxxxxx postup x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx produktů; xx z důvodů xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xx třeba zrušit xxxxxxxx (XXX) x. 543/86;
xxxxxxxx x tomu, xx z xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 je xxxxx přizpůsobit xxxxxxx 1 xxxxxxxx Rady (XXX) x. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 o xxxxx x statistické xxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx [4], naposledy xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 3800/92 [5];
vzhledem x xxxx, že xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x souladu xx stanoviskem Řídícího xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Článek 1
Refraktometrická metoda, xxx xx xxx xxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx III nařízení (XXX) č. 426/86, xx xxxxxxxxx v xxxxxxx tohoto nařízení.
Xxxxxx 2
Zrušuje se xxxxxxxx (XXX) x. 543/86.
Článek 3
Příloha I xxxxxxxx (EHS) x. 2658/87 se xxxx xxxxx: xxxxxx xx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 x doplňkové xxxxxxxx x. 1 xx kapitole 8 x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx č. 2 x č. 6 xx kapitole 20 xx nahrazují xxxxxx xx xxxx nařízení.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx prvním xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Evropských xxxxxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx x celém xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx dne 10. xxxxx 1993.
Xx Xxxxxx
Xxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.
[2] Xx. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.
[3] Úř. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.
[4] Úř. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.
[5] Úř. xxxx. X 384, 30.12.1992, x. 8.
XXXXXXX
XXXXXX XXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXX V xXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX X XXXXX X ZELENINY XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX
X. Rozsah xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxxxxx xx určuje množství xxxxx přítomného x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, flavonoidů x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxx
Xxxxxx rozpustným xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx) xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx sacharosy, xxxxx xx za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx lomu jako xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx xx 100 xxxxx (x/100 g).
III. Princip
Odvození xxxxxx suchého xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx lomu.
IV. Xxxxxxxxxxx vybavení
Abbeův xxxxxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx procentuální xxxxxxxxx xxxxxxxxx s přesností xx ± 0,1 %.
Xxxxxxxxxxxx xxxx mít xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx + 15 °X xx + 25 °X. Xxx xxxx mít xxxxxxxxxx xxxx, který xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx na ± 0,5 °X.
Xx třeba xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x tomuto xxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx a světelného xxxxxx.
X. Xxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxx
1.1. Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx xx promíchá x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.2. Xxxxxxxx xxxxxxxx, pyré, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx podílem
Průměrný xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx přes xxxxxx čtyřikrát xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx z xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.3. Xxxx xxxxxxxx (marmelády x xxxxxx)
Xxxxx xxxxx přímo xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se 40 x produktu x xxxxxxxxx na 0,01 x do xxxxxxx x xxxxxx 250 xx a xxxxx xx 100 xx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxx xx xxx xxxxxx xx mírně vaří x promíchává xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xx xxxxxxxxxx xx xxxxx kádinky nalije xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, přičemž se xx promytí xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx, a xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxx, xxx xxxxxxx 200 x xxxxx. Zváží xx x xxxxxxxxx xx 0,01 g x xxxxxx xx řádně xxxxxxx.
Xxxxx xx 20 xxxxx stát x xxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxx Buchnerovu xxxxxxx.
Xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx.
1.4. Xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxx xx a odstraní xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxx. Produkt xx promíchá x xxxxxxxxx vzniklou xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx podle xxxx 1.2. xxxx 1.3.
1.5. Xxxxx produkty xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx celé xxxxx xxxx xxxx xxxxx
Xxxxxxxxxxx vzorek xxxx xxxx xxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx, odstraní xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxx.
Xx kádinky xx odváží 10 xx 20 x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x.
Xxxxx xx destilovaná xxxx xx výši pětinásobku xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxx xxxxx se xxxx 30 xxxxx xx xxxxxxxxx míchání xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx se pokračuje xxxxx xxxx 1.3.
1.6. Xxxxxxxx x obsahem xxxxxxxx
Xxxxxxxxx 100 x xxxxxx se xxxxxx x xxxxxxxxx na 0,01 x do xxxxxxxx xxxxxxx. Kádinka xx na 30 xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx xx přidá xxxxxxxxxxx voda.
Pokud je xxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx voda x kádinka xx xx vodní lázni xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx kádinky xxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
Xxxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxx xxxxxx xx xxxxxx xx xxxxx hranol xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx xxxx xx xx, xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx skla. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X přesností xx 0,1 % xx xxxxxx procentuální xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xx tomtéž xxxxxxxxxxx vzorku xx xxxxxxxx nejméně dvě xxxxxxxxx.
XX. Xxxxxxxxx výsledků
Výpočet x vzorec
Obsah suchého xxxxxxxxxxx zbytku, xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx na 100 xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx takto: Xxxxxxx xx procentuální xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxx + 20 °X, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx připojené xxxxxxx.
Xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (X) podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
X = X’ x 100/X
xxx:
X’ xx xxxxxxxx (x gramech) xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku xx 100 g xxxxxxxx udaná xxxxxxxxxxxxxx x X xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.
Xxxxxx výsledku, pokud xx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx 20 °X
Xxxxxxx °X |
Xxxxxxxxx v xxxxxxx xx 100 gramů xxxxxxxx |
|||||||||
5 |
10 |
15 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
75 |
|
Xxxxxxx |
||||||||||
15 |
0,25 |
0,27 |
0,31 |
0,31 |
0,34 |
0,35 |
0,36 |
0,37 |
0,36 |
0,36 |
16 |
0,21 |
0,23 |
0,27 |
0,27 |
0,29 |
0,31 |
0,31 |
0,32 |
0,31 |
0,23 |
17 |
0,16 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,22 |
0,23 |
0,23 |
0,23 |
0,20 |
0,17 |
18 |
0,11 |
0,12 |
0,14 |
0,15 |
0,16 |
0,16 |
0,15 |
0,12 |
0,12 |
0,09 |
19 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
0,09 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,05 |
Xxxxxxx |
||||||||||
21 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
22 |
0,12 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
23 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
24 |
0,24 |
0,26 |
0,26 |
0,27 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,29 |
0,29 |
25 |
0,30 |
0,32 |
0,32 |
0,34 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,37 |
Xx 20 °X xx teplota xxxxx xxxxx o xxxx xx ± 5 °X.