Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 558/93

ze xxx 10. března 1993

o xxxxxxxxxxxxxxxx metodě měření xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x produktech xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx, x zrušení xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 x o xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx Rady (XXX) x. 2658/87

XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,

x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského xxxxxxxxxxxx,

x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (EHS) č. 426/86 xx dne 24. února 1986 x xxxxxxxx organizaci xxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx pozměněné xxxxxxxxx (XXX) č. 1569/92 [2], x xxxxxxx xx čl. 10 xxxx. 1 x xx. 17 xxxx. 1 xxxxxxxxx nařízení,

vzhledem x xxxx, že xx. 10 odst. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 stanoví, xx "obsahem přidaného xxxxx" u xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx určitým xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxx;

xxxxxxxx x xxxx, xx refraktometrickou xxxxxx, xxx má xxx xxxxxxx, vymezuje xxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 543/86 [3], xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx cukru x xxxxxxxxxx zpracovaných x ovoce x xxxxxxxx; xx xx xxxxxxx jako xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, x to xxxxxxx xxx, aby xxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx; xx x důvodů xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx (EHS) x. 543/86;

xxxxxxxx x tomu, xx z důvodů xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 je xxxxx přizpůsobit xxxxxxx 1 xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 o xxxxx x statistické xxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxx xxxxxx sazebníku [4], xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 3800/92 [5];

xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x souladu xx stanoviskem Řídícího xxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx,

XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:

Xxxxxx 1

Refraktometrická metoda, xxx xx xxx xxxxxxx při xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx XXX xxxxxxxx (XXX) č. 426/86, xx xxxxxxxxx x xxxxxxx tohoto nařízení.

Xxxxxx 2

Zrušuje xx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86.

Článek 3

Příloha I xxxxxxxx (XXX) x. 2658/87 xx mění xxxxx: xxxxxx xx xxxxxxxx (XXX) č. 543/86 v xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 1 xx xxxxxxxx 8 x x doplňkových xxxxxxxxxx x. 2 x x. 6 xx kapitole 20 xx xxxxxxxxx xxxxxx xx toto xxxxxxxx.

Xxxxxx 4

Xxxx nařízení xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx prvním xxxx xx vyhlášení x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx ve všech xxxxxxxxx státech.

X Bruselu xxx 10. xxxxx 1993.

Xx Xxxxxx

Xxxx Xxxxxxxx

xxxx Komise


[1] Xx. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.

[2] Úř. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.

[3] Úř. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.

[4] Xx. věst. X 256, 7.9.1987, x. 1.

[5] Úř. xxxx. X 384, 30.12.1992, x. 8.


XXXXXXX

XXXXXX MĚŘENÍ XXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXX X xXXXXXXXXX ZPRACOVANÝCH X XXXXX X XXXXXXXX XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX

X. Xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxxx produktu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx solí, xxxx, flavonoidů a xxxxxxxx ovlivňuje index xxxx.

XX. Xxxxxxxx

Xxxxxx rozpustným xxxxxxx (xxxxxxx refraktometrií) xx rozumí xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sacharosy xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx lomu jako xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Obsah xxxxxxx rozpustného xxxxxx x produktu xx xxxxxxxxx x gramech xx 100 xxxxx (x/100 x).

XXX. Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx suchého xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxx indexu xxxx.

XX. Xxxxxxxxxxx vybavení

Abbeův xxxxxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxx xxxx umožňovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotnosti xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,1 %.

Xxxxxxxxxxxx musí xxx xxxxxxxx se stupnicí x xxxxxxxx xxxxxxx xx + 15 °X do + 25 °C. Xxx xxxx mít cirkulátor xxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx na ± 0,5 °X.

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxx týkající xx xxxxxxxxx x světelného xxxxxx.

X. Postup

1. Příprava xxxxxx

1.1. Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.

1.2. Xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxx šťávy xx xxxxxxxxxx podílem

Průměrný xxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx x poté xxxxxxxxxxxx. Xxxx xxxxxx xx přefiltruje xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx se xxxxx kapky z xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení.

1.3. Xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx a xxxxxx)

Xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx homogenizované xxxxxxxx, xxxxxx xx 40 x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x xx xxxxxxx o objemu 250 xx a xxxxx se 100 xx xxxxxxxxxxx xxxx.

Xxx xx tři xxxxxx xx xxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xx zchladnutí se xxxxx kádinky xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx voda, x xxxxx xx destilovaná xxxx xxx, xxx xxxxxxx 200 g xxxxx. Zváží xx x xxxxxxxxx na 0,01 g a xxxxxx xx řádně xxxxxxx.

Xxxxx xx 20 xxxxx xxxx a xxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx filtr xxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxx.

1.4. Zmrazené produkty

Rozmrazí xx x odstraní xx pecky, jadérka x xxxxx. Produkt xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xx xxxxx bodů 1.2. nebo 1.3.

1.5. Xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx nebo kusy xxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxx se xxxxxxxx na malé xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx.

Xx kádinky xx xxxxxx 10 xx 20 x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x.

Xxxxx xx destilovaná xxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxx xxxxx se xxxx 30 xxxxx xx občasného xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.

1.6. Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx 100 x xxxxxx se xxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x do xxxxxxxx kádinky. Kádinka xx xx 30 xxxxx za xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx x v xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.

Xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, přidá se xxxxx destilovaná xxxx x xxxxxxx xx xx vodní xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.

Xx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx zváží, x xxxxxxx potřeby xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx

Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx lázně x požadovanou xxxxxxxx.

Xxxx xxxxxx se xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx xxxx xx xx, aby xxx xxxxxxxxx xxxxxxx k xxxx vzorek rovnoměrně xxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxx se provádí xxxxx návodu k xxxxxxxxx xxxxxxxxx.

X přesností xx 0,1 % xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sacharosy.

Na xxxxxx xxxxxxxxxxx vzorku xx xxxxxxxx nejméně xxx xxxxxxxxx.

XX. Xxxxxxxxx výsledků

Výpočet x xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku, obvykle xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx 100 xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx: Použije xx procentuální obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx za xxxxxxx jiné než + 20 °C, xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx připojené tabulky.

Pokud xx měření xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx rozpustného zbytku (X) xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

X = X’ x 100/E

kde:

M’ xx xxxxxxxx (x gramech) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xx 100 g xxxxxxxx udaná refraktometrem x E xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx.

Xxxxxx výsledku, xxxxx xx stanovení xxxxxxx xx teploty xxxx xx 20 °X

Xxxxxxx °X

Xxxxxxxxx x gramech xx 100 xxxxx xxxxxxxx

5

10

15

20

30

40

50

60

70

75

Xxxxxxx

15

0,25

0,27

0,31

0,31

0,34

0,35

0,36

0,37

0,36

0,36

16

0,21

0,23

0,27

0,27

0,29

0,31

0,31

0,32

0,31

0,23

17

0,16

0,18

0,20

0,20

0,22

0,23

0,23

0,23

0,20

0,17

18

0,11

0,12

0,14

0,15

0,16

0,16

0,15

0,12

0,12

0,09

19

0,06

0,07

0,08

0,08

0,08

0,09

0,09

0,08

0,07

0,05

Xxxxxxx

21

0,06

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

22

0,12

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

0,14

23

0,18

0,20

0,20

0,21

0,21

0,21

0,21

0,22

0,22

0,22

24

0,24

0,26

0,26

0,27

0,28

0,28

0,28

0,28

0,29

0,29

25

0,30

0,32

0,32

0,34

0,36

0,36

0,36

0,36

0,36

0,37

Xx 20 °X xx xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx xx ± 5 °X.