Nařízení Xxxxxx (XX) x. 472/2002
xx xxx 12. xxxxxx 2002,
kterým xx xxxx nařízení (XX) x. 466/2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx nařízení Rady (XXX) x. 315/93 xx xxx 8. xxxxx 1993, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxxxx [1], a xxxxxxx xx. 2 xxxx. 3 uvedeného xxxxxxxx,
xx xxxxxxxxxx x Xxxxxxxx výborem pro xxxxxxxxx (VVP),
vzhledem k xxxxx xxxxxxx:
(1) Xxxxxxxx (XXX) č. 315/93 xxxxxxx, že xx xxxxxx xxxxxxx veřejného xxxxxx musí xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 466/2001 [2], naposledy pozměněné xxxxxxxxx (XX) č. 257/2002 [3], stanoví xxxxxxxxx xxxxxx některých xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx od 5. dubna 2002.
(3) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx mají x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx aflatoxinů x koření x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx x x xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx soutěže xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxxx, zejména xxxxxxxxx X1, xxxx xxxxxxxxxxx karcinogenní xxxxx. X xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx prahová xxxxxxx, xxx xxx xxxxxx pozorovány xxxxxx xxxxxxxx účinky, x xxxxx tedy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx vědecké a xxxxxxxxx poznatky xxx xxxxxxxx x technikách xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vzniku těchto xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx, xxx xxx xxxxx xxxxxxxx výskyt xxxxxxxxxx v koření. Xxxx xx xxxx xxx xxxxxxxxx co xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx prováděného xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx Xxxxxx 97/77/ES xx xxx 8. xxxxx 1997 o xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx potravin x xxxx 1997 [4] xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx, xx byly xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxx, že xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx tedy xxxxxx xxxxxxxx maximální xxxxxx pro druhy xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxx dochází xx kontaminaci.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxx xx měly xxx do 31. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxxxxx x xxxxx potřeby xxxxxxx, a to x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx kontaminaci xxxxxx aflatoxiny zlepšením xxxxxxxxx, sklizňových x xxxxxxxxxxxx postupů a x ohledem xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(7) Xxxxxxxxxx X xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxx Xxxxxxxxxxx a Aspergillus). Xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxx rostlinných xxxxxxxxxx, jako jsou xxxxxxxxx, kávová xxxx, xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx. Byl xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx produktech, x xxxx, xxxx, pivě, x koření x xxxxxxxxx xxxxx, ale xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, zejména xx vepřových xxxxxxxxx. Xxxxxxx četnosti xxxxxxx x množství xxxxxxxxxxx X x potravinách x v xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx.
(8) Ochratoxin X xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, teratogenními, xxxxxxxxxxxxxx a pravděpodobně xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X u xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx.
(9) Xxxxxxx xxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx ze xxx 17. xxxx 1998 x xxxxxx, xx xx xxxx xxxxxxxxx xx nejvíce xxxxxx expozici ochratoxinu X, aby xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx rozsahu xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx komisemi, xxxxx xxxx 1,2-14 xx xx kg xxxxxxx xxxxxxxxx za xxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx 5 ng xx xx tělesné hmotnosti xx den.
(10) Při xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx vzniku xxxxxx xxxxxx zcela xxxxxxxx. V důsledku xxxx xxxxx ochratoxin X x xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx. Xxxx xx tedy xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(11) Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx ochratoxinu X x xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. Kromě xxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx x výrobky x obilovin xx xxxxxxx dosažitelné úrovni xx xxxxxxxx, xx xxxxx xx všech xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněna xxxxxxxxxxx opatření x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(12) X xxxxxxxx xxxxxx xxxx vinné (korintek, xxxxxxx x xxxxxxxx) xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxx hrozny xxxx vinné xxxx x lidí x xxxxxxx spotřebou, xxxxxxx x xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X. Xxxxxxx je xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx úrovni, xxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, je xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(13) Xxxxxx xxxxxxxxxxx A xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxx, xxxx, xxxx, hroznovém xxxxx, xxxxx x xxxxxx. Členské xxxxx x xxxxxxxxxx strany (xxxxxxxxx profesní xxxxxxxxxx) xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx různé xxxxxxx xxxxxxxxxx xx na xxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xx xxxx, xxx budou xx xxxxxxx xxxxxxxx "co xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx" ("XXXXX") stanoveny xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx by xxx x těchto xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx v oblasti xxxxxxx x preventivních xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx X. Xxx úsilí x xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx X v xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bude xxx ochranu xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx, aniž xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx technologická xxxxxxxxxxxxx.
(14) Xxxxxxxx (ES) x. 466/2001 by proto xxxx xxx změněno.
(15) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxx xxxxxx xxx potravinový xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx,
XXXXXXX TOTO XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxx (XX) x. 466/2001 se xxxx xxxxx:
1. X xxxxxx 4 xx xxxxxxxx 2 xxxx xxxxx:
x) xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxx:"Xxxxx xxx x aflatoxiny x xxxxxxxxxx X v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx 2.1 a 2.2 přílohy I, xx xxxxxxxx:"
x) x xxxxxxx x) xx xxxxx "x 2.1.3" xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx "2.1.3, 2.1.4, 2.2.1 a 2.2.2".
2. X článku 5 xx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, který xxx:
"2. x. Xxxxxx přezkoumá xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxxx xxxxxx aflatoxinů xxxxxxx x xxxxxxx I xxxxxx 2 bodu 2.1.4 x podle xxxxxxx xx xxxxx x cílem xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxxx xxxxxxxxxx přílohy X xxxxxx 2 xxxx 2.2.2 x 2.2.3 x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx x dále s xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X xxx zelenou x xxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxxx, pro xxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, kakao x xxxxxxx výrobky a xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx provedené xxxxxxx x preventivní opatření xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxx výrobcích.
Za xxxxx účelem xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxxx provedených xxxxxxx x xxxxxxxxx x pokroku xxx xxxxxxxxx preventivních xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx A."
3. Xxxxxxx X xx mění x souladu s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Článek 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx xx xxx dne 5. dubna 2002.
Xxxx xxxxxxxx xx závazné x celém xxxxxxx x xxxxx použitelné xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Bruselu xxx 12. března 2002.
Za Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 37, 13.2.1993, x. 1.
[2] Xx. věst. X 77, 16.3.2001, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 41, 13.2.2002, x. 12.
[4] Xx. věst. X 22, 24.1.1997, x. 27.
XXXXXXX
Xxxxxxx 2 (Xxxxxxxxxx) xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) č. 466/2001xx xxxxxxxx xxxx položky:
"Produkt |
Maximální xxxxx (μg/kg) |
Metoda xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
||
X1 |
X1 + X2 + X1 + X2 |
X1 |
|||
2.1.4 xxxxxxxxxxx druhy xxxxxx: Xxxxxxxx xxx. (xxxxxx xxxxx, celé xxxx mleté, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx)Xxxxx xxx. (xxxxx, xxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx)Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx oříšek)Zingiber officinale (xxxxxx)Xxxxxxx longa (kurkuma) |
5 |
10 |
— |
směrnice 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
- Capsicum xxx. (sušené xxxxx, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx pepře x xxxxxxx) |
|||||
- Xxxxx xxx. (xxxxx, xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx) |
|||||
- Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx) |
|||||
- Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxx) |
|||||
- Curcuma xxxxx (xxxxxxx) |
"Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx (μx/xx xxxx ppm) |
Metoda xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxx metoda xxxxxxx |
2.2 OCHRATOXIN X |
|||
2.2.1 xxxxxxxxx (včetně rýže x xxxxxxx) a xxxxxxx x xxxxxxxx |
|||
2.2.1.1 xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxxxx neloupané rýže x xxxxxxx) |
5 |
xxxxxxxx Komise 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.1.2 všechny xxxxxxx z obilovin (xxxxxx všech xxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx x zrna xxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxx) |
3 |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.2 xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (xxxxxxxx, xxxxxxx asultánky) |
10 |
směrnice 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.3 xxxxxx káva x xxxxxxx káva x xxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx |
—" |