Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 1284/2002
xx dne 15. xxxxxxxx 2002,
xxxxxx xx stanoví obchodní xxxxx xxx lískové xxxxxx ve xxxxxxxx
XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Smlouvu x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství,
s xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxx (ES) č. 2200/96 ze xxx 28. xxxxx 1996 x společné organizaci xxxx s ovocem x xxxxxxxxx [1], xxxxxxxxx pozměněné xxxxxxxxx (XX) x. 545/2002 [2], x xxxxxxx xx čl. 2 xxxx. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,
xxxxxxxx x těmto xxxxxxx:
(1) Lískové xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxx xxxxxxx v příloze X xxxxxxxx (XX) x. 2200/96, xxx xxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx v xxxxx xxxxx pro lískové xxxxxx, kterou xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a pro xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx OSN (XXX OSN).
(2) Uplatňování xxxx xxxxx xx xx cíl vyloučit x trhu xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xx uspokojování xxxxxxxxx spotřebitelů x xxxxxxxx obchodní vztahy xxxxxxxx xx poctivé xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx tak xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx by xx xxxxx xxxx vztahovat xx všechna xxxxxx xxxxxxx xx trh.
(3) Xxxxxxxx tohoto xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Řídícího xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
Xxxxxxxx norma xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx kód XX 08022100 x xxx KN xx081350 xx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
Xxxxx se xxxxxxxx xx všechna stádia xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx stanovených x nařízení (XX) x. 2200/96.
Článek 2
Xxxx nařízení xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx v Xxxxxxx věstníku Evropských xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx se ode xxx 1. ledna 2003.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x celém xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 15. července 2002.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 297, 21.11.1996, x. 1.
[2] Úř. xxxx. X 84, 28.3.2002, x. 1.
PŘÍLOHA
NORMA XXX XXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX
X. XXXXXXXX PRODUKTU
Tato xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxx ořechy ve xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxx x Corylus xxxxxxxx X. a Xxxxxxx maxima Xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx zákrovu xxxx xxxxxxxx určené k xxxxxx xxxxxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
XX. XXXXXXXXXX X XXXXXXX
Xxxxxx xxxx normy xx stanovení xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxx xxxxxx xx skořápce xx xxxxxx x xxxxxxxx.
X. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx1
x) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx všech tříd xxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xx zvláštním xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx třídy xxxxxxx a k xxxxxxxxx odchylkám, xxxx xxx:
x) xxxxxxxxxxxxxxx skořápky
- xxxxx xxxxxxxxx; skořápka xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
- xxxxxxxxxx; xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx nepovažuje xx xxxx,
- xxxxxx; xxx xxx, které xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
- xxx xxxxxxxxx způsobených xxxxxx,
- xxxxx; x xxxxxxxx bez xxxxxxxx xxxxxxxxx cizorodé látky,
- xxxxx; xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
- xxx xxxxxx xxxxxx (ne xxxx než 5 % xxxxxxx jednotlivých xxxxxxxx celkem xxxx xxx ulpívající xxxxxx);
x) xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx
- xxxxxxxxxx; xxxxx povrchová xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxx,
- xxxxxx; nedovolují xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx ke xxxxxxxx,
- dostatečně xxxxxxxx; xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx plody,
- xxxxx; x xxxxxxxx xxx viditelných cizorodých xxxxx,
- xxx živého xxxx mrtvého xxxxx, x xx bez xxxxxx xx xxxx xxxxxx,
- xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škůdci,
- xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx,
- bez xxxxxxxxx,
- xxx nadměrné xxxxxxxxx xxxxxxxx,
- xxx xxxxxx zápachu a/nebo xxxxx,
- xxx skvrn (xxxxxx černého xxxxxxxx) xxxx zkažení, xxxxx xxxx xxxxx nevhodnými xx spotřebě2.
Lískové xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx být xxxxxxxx xxxx xxxxx.
Xxxxxxx ořechy xxxxx xxx prázdné.
Lískové xxxxxx xxxx být x xxxxxxx stavu, xxx:
- xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx,
- xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxx stavu.
ii) Xxxxx xxxx
Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx přesahovat 12 % x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x 7 % u xxxxx.3
X. Xxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx níže:
i) Xxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxxxxxxx xxxxx typické xxx danou xxxxxx x/xxxx obchodní druh4.
Nepovolují xx vady s xxxxxxxx xxxxx lehkých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud x produktu xxxxxxxxxx xxxx celkový vzhled, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx úpravu v xxxxx.
xx) X. xxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx skořápce xxxxxxxx xx této xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxx. Musí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxxx druh4.
Povolují xx lehké xxxx, xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
xxx) XX. xxxxxx
Xx této xxxxx xx xxxxxxxx lískové xxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx nemohou xxx xxxxxxxx do xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxx výše.
Dovolují xx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx základní xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx úprava produktu.
III. XXXXXXXXXX X TŘÍDĚNÍ XXXXX XXXXXXXXX
Xxxxxxxxx velikosti xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx středového řezu. Xxxxxxxxx xx buď xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx) xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx "x xxxx" nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx "x méně" (xxxxxxx). Xxxxxxx xx xxxxxxx x plodů xxxx Xxxxx x X. xxxxxx, xxxxx x xxxxx XX. xxxxxxx je xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxx třídění:
Stanovení xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
22 x více |
22 xx x více (xxxx xxxx) |
20 xx 22 xx |
20 mm x více (xxxx xxxx) |
18 xx 20 xx |
18 xx x xxxx (nebo xxxx) |
16 xx 18 xx |
16 xx x více (xxxx méně) |
14 až 16 xx |
14 mm x xxxx (xxxx xxxx) |
12 xx 14 xx |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx plodů) |
||
třída "xxxxx" |
xxxxx "X" |
xxxxx "II" |
|
a) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxxxx celkové xxxxxxxxx xxxxxxxx) |
3 |
5 |
7 |
x) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) |
5 |
8 |
12 |
x xxxxx je xxxxxxxx, shnilé, žluklé xxxx poškozené xxxxxx (xxxxxxxxxx na základě xxxxxxxxx xxxxx) |
3 |
5 |
6 |
x) Xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxxx) |
0,25 |
0,25 |
0,25 |
x) xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx) |
4 |
6 |
8 |
X xxxxx Výběr a xxxxx X může xxx xxxxxxx 12 % lískových ořechů xx skořápce xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxx k xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Tyto dovolené xxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxx II x xxxxxxx, xx xx uvedena xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx.
X. Xxxxxxxxx nečistoty
Popele nerozpustné x xxxxxxxx nesmějí xxxxxxxxxx 1x/xx.
X. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
X xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 10 % množstevních nebo xxxxxxxxxxxx lískových xxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxxxx, x xx xx xxxxxxxxxxx, xx:
- ořechy xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx těsně xxx xxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx určuje rozpětím xxxx xxxxxxxxxx průměrem x xxxxxxxxxx průměrem (xxxxxxxxx xxxxxxxxx),
- ořechy xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, pokud xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" nebo "a +" xxxx "+" (xxxxxxx),
- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx určuje uvedením xxxxxxxxxxx průměru xxxxxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" xxxx "a -" (xxxxxxx).
X. XXXXXXXXXX X XXXXXXXX ÚPRAVĚ
A. Xxxxxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx lískové ořechy xx xxxxxxxx téhož xxxxxx, xxxxxxx, odrůdy xxxx xxxxxxxxxx druhu x xxxxxxxxx (pokud xxxx roztříděny xxxxx xxxxxxxxx).
Xxxxxxxxx část xxxxxx xxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxx xxxxx.
X. Xxxxxxx úprava
Lískové xxxxxx ve xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx náležitou xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx použité xxxxxx xxxxxx xxxx xxx nové, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx produktů. Použití xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx razítek s xxxxxxxxxx údaji, xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx provedeny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx barvou nebo xxxxxxxx.
X xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
X. Xxxxxxxx úprava
Jádra xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx pevných xxxxxxxx.
XX. XXXXXXXXXX O XXXXXXXXXX
Xxxxx balení xxxx xxx označeno xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx musí xxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxx, xxx byly xxxxxxxxx xxxxxx:
X. Identifikace
Balírna a/nebo xxxxxxxxxx: xxxxx a xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx uznaný. Xxxxx xx xxxxxx identifikační xxxxxx, musí být xxxx "xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx" (xxxx odpovídající xxxxxxx) xxxxxx x xxxxxxxxx tohoto xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. Druh produktu
- "xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx", xxxx-xx xxxxx xxxxxxxxx zvenku,
- xxxxx xxxxxx nebo obchodní xxxx pro třídy Xxxxx x I. xxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxx XX. jakosti).
C. Xxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxx x, nepovinně, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
X. Xxxxxxxx xxxxx
- xxxxx xxxxxxx,
- xxxxxxxx xxxxxxxxx:
- xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx průměry (xxxxxxx podle xxxxxxxxx), xxxx
- xxxxxxxxxx průměrem, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx "x více" xxxx "a +" xxxx "+" xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" xxxx "x -" (prosévání),
- xxxxx velikosti (nepovinné),
- "xxxxxxxxxxx xx" s xxxxxxxxx xxxxx (nepovinné)
- xxxxx xxxxxxxx,
- xxx xxxxxxx (xxxxxxxxx).
X. Xxxxxx xxxxxxxxx značka (xxxx xxxxxxx)
Xxxxxxx I
URČENÍ XXXXXX XXXX
XXXXXX X – XXXXXXXXXXX METODA
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxxxx ořechů zbavených xxxxxxxx xxxxxxx hmotnosti xx xxxxxxxxxxxxxx sušení xxx teplotě 103 °X (+ 2 °X) x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx normálním xxxxx.
2. Xxxxxxxxx
2.1. Keramická xxxxx miska x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx.
2.2. Xxxxxxxxxx váhy citlivé xx 1 xx.
2.3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx s xxxxxx dnem, 12 xx x xxxxxxx x 5 xx xxxxxxx x xxxxxxx xxxx.
2.4. Elektricky zahřívané xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx teplotou x xxxxxx xxxxxxxxxx ventilací, xxxxxxxxxxx xxx, xx xx xxxxxxx xxxxxxx xx 103 °X (± 2 °X).
2.5. Xxxxxxxxx obsahující xxxxxx xxxxxxx (např. chlorid xxxxxxxx), xxxxxxxx kovovou xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxx se xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx vzorek skořápky, xxxxx xx xxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxx ve xxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx 2-4 xx.
4. Testovací xxxxx x xxxxxxxxxx
4.1. Xxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx po xxx xxxxxx x xxxxxxxx xx do xxxxxxxxxx. Nechejte xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx teplotě.
4.2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x 50x.
4.3. Zvažte xxxxxxxx xxxxxx x xxxx xx nejbližší 0,001x (X0).
4.4. Xxxxxx xxxxxxxxx 50x testovacího xxxxxxxxx xx nádoby na xxxxxxxxx 0,001x. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx po celém xxx nádoby, nádobu xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx (X1). Tyto xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx.
4.5. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x s víky xxxxx nich do xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx po xxxx xxxxx. Sušicí xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx je do xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx. Xx schlazení xxx xxxxxxxxx xxxxx zvažte xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxxx 0,001x (X2).
4.6. Xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx:
Xxxxx xxxx = X1 – X2 / X1 – M0 × 100
4.7. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx získanou xx xxxx zjištění.
METODA II – XXXXXX XXXXXX
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx přístroje xxxxxxxxxx xx principu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxx laboratorní xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
2.1. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx s xxxxxxx tloučkem nebo xxxxxxxx xx potraviny.
2.2. Xxxxxx přístroj xxxxxxxx xx principu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Měření
3.1. Naplňte xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx má zkoumat (xxxxxxx rozdrcenou x xxxxx xxxxx) a xxxxxxxx stlačení, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
3.2. Xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx.
3.3. Xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx stěrkou, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx XX
XXXXXXXX TERMÍNŮ X XXX XXX XXXXXXX XXXXXX VE XXXXXXXX
— Xxxxxxxxx a xxxxxxxxxx:
Xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx otevřená x xxxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
— Vady xxxxxxxx:
Xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xx xxxxx.
— Suché:
Znamená, že xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xx xxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx neobsahují xxxx xxx 12 % xxxx.
— Xxxxxxx:
Xxxxxxx, xx lískový xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx jádro.
— Xxxxxxxx látka:
Každá xxxxx, xxxxx xx normálně xxxxxxxxx x produktem.
— Xxxxxxxxx xxxxxx:
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx hmyzem x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmyzu xxxx mrtvých xxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxxxx:
Xxxxxxx, že xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx; lehké xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx za xxxx, xxxxx je xxxxx xxxxx chráněno.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxx xxxxxx pouhému xxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxxx lipidů xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. Olejovitý xxxxxx xxxxx xxxxx neznačí xxxxxx xxxx.
— Xxxxxx/xxxxxxx:
Xxxxxx xxxxxxx způsobený činností xxxxxxxxxxxxxx.
— Seschlé:
Svraštění xxxx xxx 50 % xxxxxxx xxxxxxxxxxx plodu, xxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx x obdobích, xxx xxxxxxx x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxxxxx způsobené suchem xx xxxxxx výživou xxxx xxxx dědičný xxx.
— Scvrklé:
Stav, kdy xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx růstu jádra xxx mimořádně xxxxxxxx xxxxxxxxx.
— Xxxxx xxxxxxxxx:
Xxxxxxx, xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, x xx tvar se xxxxxxx s charakteristikou xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxx.