Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Xxxxxxxx Komise (ES) x. 1284/2002

ze dne 15. xxxxxxxx 2002,

xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx lískové xxxxxx xx xxxxxxxx

XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,

x ohledem xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství,

s xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 2200/96 ze dne 28. xxxxx 1996 x xxxxxxxx organizaci xxxx s ovocem x xxxxxxxxx [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) č. 545/2002 [2], a zejména xx čl. 2 xxxx. 2 xxxxxxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:

(1) Xxxxxxx ořechy xxxxx mezi produkty xxxxxxx v příloze X xxxxxxxx (XX) x. 2200/96, xxx xxx je xxxxx xxxxxxxx normy. Xx xxxxx xxxxxx a x zájmu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx je vhodné xxxx x xxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx doporučuje xxxxxxxx skupina xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx XXX (XXX OSN).

(2) Xxxxxxxxxxx xxxx normy xx xx xxx vyloučit x trhu xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx obchodní xxxxxx xxxxxxxx xx poctivé xxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx tak xx xxxxxxx xxxxxxxxxx produkce. Xxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx.

(3) Xxxxxxxx tohoto xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx stanoviskem Xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx,

XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:

Xxxxxx 1

Obchodní norma xxx xxxxxxx ořechy xxxxxxxxx xxx xxx XX 08022100 x xxx XX xx081350 xx xxxxxxxxx x xxxxxxx.

Xxxxx xx xxxxxxxx xx všechna xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx podmínek xxxxxxxxxxx x nařízení (XX) x. 2200/96.

Xxxxxx 2

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

Xxxxxxx se xxx xxx 1. xxxxx 2003.

Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx a přímo xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx státech.

X Xxxxxxx dne 15. xxxxxxxx 2002.

Za Xxxxxx

Xxxxx Fischler

člen Komise


[1] Xx. xxxx. X 297, 21.11.1996, x. 1.

[2] Úř. xxxx. X 84, 28.3.2002, x. 1.


XXXXXXX

XXXXX XXX XXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX

X. XXXXXXXX XXXXXXXX

Xxxx norma xx vztahuje na xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx odrůd (xxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxx x Corylus xxxxxxxx L. x Xxxxxxx xxxxxx Xxxx x xxxxxx xxxxxxx xxx zákrovu nebo xxxxxxxx určené x xxxxxx spotřebiteli, x xxxxxxxx lískových xxxxxx xxxxxxxx x průmyslovému xxxxxxxxxx.

XX. XXXXXXXXXX O XXXXXXX

Xxxxxx této normy xx stanovení požadavků xx xxxxxx lískových xxxxxx ve xxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxx.

X. Minimální xxxxxxxxx1

x) Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxxx tříd xxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx a k xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxx:

x) xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

- xxxxx xxxxxxxxx; xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,

- xxxxxxxxxx; xxxxx povrchní xxxxxxxxx xx nepovažuje xx xxxx,

- xxxxxx; xxx xxx, xxxxx xx xxxxx ovlivnit xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plodu,

- xxx poškození xxxxxxxxxxx xxxxxx,

- xxxxx; x xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx,

- xxxxx; xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti,

- xxx xxxxxx xxxxxx (xx xxxx xxx 5 % xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx);

x) xxxxxxxxxxxxxxx jádra

- xxxxxxxxxx; xxxxx xxxxxxxxx poškození xx xxxxxxxxxx xx xxxx,

- xxxxxx; xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx,

- dostatečně xxxxxxxx; xxxxxxxxxx xx seschlé xxxx xxxxxxx xxxxx,

- xxxxx; v podstatě xxx viditelných xxxxxxxxxx xxxxx,

- xxx xxxxxx xxxx xxxxxxx hmyzu, x xx xxx xxxxxx na fázi xxxxxx,

- xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx,

- bez xxxxxxxxxx vláken viditelných xxxxxx xxxx,

- xxx xxxxxxxxx,

- xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti,

- xxx xxxxxx zápachu x/xxxx xxxxx,

- xxx xxxxx (xxxxxx černého zbarvení) xxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx plody nevhodnými xx xxxxxxxx2.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx se xxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxx.

Xxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxx.

Xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x xxxxxxx stavu, xxx:

- xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx,

- xxxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.

xx) Obsah xxxx

Xxxxx xxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx 12 % x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x 7 % x xxxxx.3

X. Třídy xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xx skořápce xx xxxxxxxx xx xxx tříd jakosti xxxxxxxxxxxx xxxx:

x) Xxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xx skořápce xxxxxxxx xx této xxxxx xxxx být xxxxxxxxxx jakosti. Xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx danou xxxxxx x/xxxx xxxxxxxx druh4.

Nepovolují xx xxxx s xxxxxxxx xxxxx lehkých xxxxxxxxxxx poškození, xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx celkový vzhled, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx v xxxxx.

xx) X. jakost

Lískové xxxxxx xx skořápce xxxxxxxx xx této xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx danou xxxxxx x/xxxx xxxxxxxx druh4.

Povolují xx xxxxx xxxx, xxxxx u produktu xxxxxxxxxx jeho xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx úpravu x obalu.

iii) II. xxxxxx

Xx této xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx nemohou být xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx jakosti, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.

Xxxxxxxx xx xxxx, xxxxx zůstanou xxxxxxxxx xxxxxxxx znaky xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx úprava produktu.

III. XXXXXXXXXX O XXXXXXX XXXXX VELIKOSTI

Stanovení xxxxxxxxx xxxx třídění se xxxxxxx xxxxx největšího xxxxxxx xxxxxxxxxx řezu. Xxxxxxxxx se xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx velikosti) xxxx xxxxxxxx minimální xxxxxxxxx xx xxxxx "x více" xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx "x xxxx" (xxxxxxx). Xxxxxxx je xxxxxxx x plodů xxxx Xxxxx x X. jakost, xxxxx x plodů XX. xxxxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx:

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx

22 x xxxx

22 xx x xxxx (xxxx xxxx)

20 až 22 mm

20 xx x xxxx (xxxx xxxx)

18 až 20 xx

18 mm a xxxx (xxxx méně)

16 xx 18 mm

16 xx x xxxx (xxxx méně)

14 xx 16 xx

14 xx x xxxx (nebo xxxx)

12 xx 14 xx

Xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx odchylky (xxxxxxxx xxxxx s xxxxxx vypočítané xxxxx xxxxx nebo hmotnosti xxxxxxx plodů)

třída "xxxxx"

xxxxx "X"

xxxxx "XX"

x) Celková xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx)

3

5

7

x) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx jádra (vypočítaná xx xxxxxxx hmotnosti xxxxx)

5

8

12

x čehož xx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxx xx základě xxxxxxxxx xxxxx)

3

5

6

x) Xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx)

0,25

0,25

0,25

x) xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxx podle xxxxxxxx)

4

6

8

X xxxxx Xxxxx x xxxxx X xxxx xxx xxxxxxx 12 % lískových xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx také x xxxxx XX x případě, xx xx uvedena odrůda xxxx xxxxxxxx xxxx.

X. Xxxxxxxxx nečistoty

Popele nerozpustné x kyselině nesmějí xxxxxxxxxx 1x/xx.

X. Dovolené xxxxxxxx xxxxxxxxx

X xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx množství 10 % xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx, které xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, x to xx xxxxxxxxxxx, že:

- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxx nad xxxxxxx, pokud xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx minimálním xxxxxxxx x maximálním průměrem (xxxxxxxxx xxxxxxxxx),

- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx minimálního xxxxxxx xxxxxxxxxxxx slovy "x xxxx" nebo "x +" xxxx "+" (xxxxxxx),

- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, pokud xx xxxxxxxx určuje uvedením xxxxxxxxxxx průměru následovaným xxxxx "x xxxx" xxxx "a -" (xxxxxxx).

X. USTANOVENÍ X XXXXXXXX ÚPRAVĚ

A. Stejnorodost

Obsah xxxxxxx balení xxxx xxx stejnorodý x xxxx xxxx obsahovat xxxxx xxxxxxx ořechy xx skořápce xxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx obchodního druhu x xxxxxxxxx (xxxxx xxxx roztříděny xxxxx xxxxxxxxx).

Xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx.

X. Xxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxx být baleny xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx produktu.

Materiály xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx, xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx vnitřní xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx papíru xxxx razítek s xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxx xxxx označení xxxxxxxx xxxxxxxxx zdravotně xxxxxxxxxx barvou xxxx xxxxxxxx.

X obalech xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.

X. Obchodní xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

XX. XXXXXXXXXX O XXXXXXXXXX

Xxxxx balení xxxx xxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxx následujícími xxxxx, xxxxx xxxx xxx uvedeny čitelně, xxxxxxxxxxxx a tak, xxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx:

X. Identifikace

Balírna x/xxxx xxxxxxxxxx: název x xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx. Pokud xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, musí být xxxx "balírna x/xxxx xxxxxxxxxx" (xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) xxxxxx x xxxxxxxxx tohoto identifikačního xxxxxxx.

X. Xxxx produktu

- "xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx", není-li xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,

- xxxxx xxxxxx xxxx obchodní xxxx xxx třídy Xxxxx x X. xxxxxxx (nepovinné x xxxxx XX. jakosti).

C. Xxxxx produktu

Země původu x, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx národní, xxxxxxx či místní xxxxxxxx xxxxxx.

X. Xxxxxxxx xxxxx

- třída jakosti,

- xxxxxxxx xxxxxxxxx:

- xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx), xxxx

- xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx němž xxxxxxxxx xxxxx "x více" xxxx "x +" xxxx "+" xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, po xxxx xxxxxxxxx slova "x méně" xxxx "x -" (xxxxxxxxx),

- xxxxx xxxxxxxxx (nepovinné),

- "xxxxxxxxxxx xx" s xxxxxxxxx datem (nepovinné)

- xxxxx xxxxxxxx,

- xxx xxxxxxx (xxxxxxxxx).

X. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx xxxxxxx)


Xxxxxxx X

XXXXXX XXXXXX XXXX

XXXXXX I – XXXXXXXXXXX XXXXXX

1. Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx šestihodinovém sušení xxx xxxxxxx 103 °X (+ 2 °X) x sušícím xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx.

2. Aparatura

2.1. Xxxxxxxxx xxxxx miska s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx.

2.2. Xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx 1 xx.

2.3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx nádoby x xxxxxx dnem, 12 xx x xxxxxxx x 5 cm xxxxxxx x pevnými xxxx.

2.4. Elektricky xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx přirozenou xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxx, xx xx teplota xxxxxxx xx 103 °X (± 2 °X).

2.5. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (např. xxxxxxx xxxxxxxx), xxxxxxxx kovovou xxxxxx, která umožňuje, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.

3. Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxx ve třecí xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx tak, xxxxxx získali xxxxxx x průměru 2-4 xx.

4. Xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx

4.1. Sušte xxxxxx x jejich xxxx v xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx hodiny x xxxxxxxx xx do xxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx teplotě.

4.2. Xxxxxxxxxx provádějte na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx x 50x.

4.3. Xxxxxx prázdnou xxxxxx a víko xx xxxxxxxxx 0,001x (X0).

4.4. Xxxxxx přibližně 50x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx nádoby xx xxxxxxxxx 0,001g. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx celém xxx nádoby, xxxxxx xxxxxx uzavřete víkem x xxxxxx xxxxx (X1). Tyto xxxxx xxxxxxxx co xxxxxxxxxxx.

4.5. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x s xxxx xxxxx nich xx xxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx, aby xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx tlaku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxx 0,001x (X2).

4.6. Xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx:

Xxxxx xxxx = X1 – X2 / X1 – M0 × 100

4.7. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx ze xxxx zjištění.

METODA XX – XXXXXX METODA

1. Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx

2.1. Xxxxxxxxx xxxxx miska s xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx na potraviny.

2.2. Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx principu elektrické xxxxxxxxx.

3. Měření

3.1. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx misce) x xxxxxxxx stlačení, xxxxx xxxxxxxxx stálý tlak.

3.2. Xxxxxxxx xxxxxxx z xxxx.

3.3. Po xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx stěrkou, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx vzduchovým xxxxxxxxxxx.


Xxxxxxx XX

XXXXXXXX XXXXXXX X XXX PRO XXXXXXX OŘECHY XX XXXXXXXX

— Praskliny x xxxxxxxxxx:

Xxxxx xxxxxxxxx, která xx otevřená x xxxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.

— Vady xxxxxxxx:

Xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, ale ne xxxxx.

— Suché:

Znamená, že xxxxxxxx xx prostá xxxxxxxxx vody x xx skořápky x xxxxx dohromady xxxxxxxxxx xxxx než 12 % xxxx.

— Xxxxxxx:

Xxxxxxx, xx lískový xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.

— Xxxxxxxx xxxxx:

Xxxxx látka, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx.

— Xxxxxxxxx xxxxxx:

Xxxxxxxxx poškození xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx.

— Xxxxxxxxxx:

Xxxxxxx, xx xxxxxxxx není prasklá, xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx; xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx za xxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx.

— Xxxxxxxx:

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx viditelná xxx xxxxxxxx xxxx uvnitř xxxxx.

— Xxxxxxxx:

Xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nutně neznačí xxxxxx xxxx.

— Xxxxxx/xxxxxxx:

Xxxxxx xxxxxxx způsobený xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.

— Seschlé:

Svraštění xxxx xxx 50 % xxxxxxx xxxxxxxxxxx plodu, xxxxx xx obvykle xxxxxxxxx x obdobích, xxx dochází x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx k xxxxxxxx způsobené xxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxx.

— Xxxxxxx:

Xxxx, xxx xx xxxx nevyvinutý xxxxx xxxx získaný xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

— Dobře tvarovaný:

Znamená, xx xxxxxxxx není xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, x xx xxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo obchodním xxxxxx.