Věstník MZd ČR, částka 11/2004
ZPRÁVY A SDĚLENÍ
1.
DOPLNĚK K PŘEHLEDU AKREDITOVANÝCH LABORATOŘÍ
ZDRAVOTNÍCH ÚSTAVŮ ČESKÉ REPUBLIKY
PRO VYŠETŘOVÁNÍ POTRAVIN VČETNĚ POUŽÍVANÝCH METOD
DUBEN 2004
|
ZN.: HEM-350-6.10.04-28337
REF.: Ing. Silvie Slavíková, tel. 22497 linka 2188
Doplňují se laboratoře a používané metody Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě, které nebyly uvedeny v částce 7 z roku 2004 Věstníku Ministerstva zdravotnictví
Pořadové číslo
|
Zdravotní ústav
|
Pracoviště
|
1.
|
Státní zdravotní ústav Praha
|
Laboratoř CZŽP Praha
Laboratoř CHPŘ Brno
|
2.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Praze
|
Laboratoř Praha
|
3.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně
|
Laboratoř Kolín
Laboratoř Kladno
Laboratoř Mladá Boleslav
Laboratoř Mělník
Laboratoř Příbram
Laboratoř Praha
Laboratoř Benešov
|
4.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Českých Budějovicích
|
Laboratoř České Budějovice
|
5.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Plzni
|
Laboratoř Plzeň
Laboratoř Klatovy
|
6.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Karlových Varech
|
Laboratoř Sokolov
Laboratoř Karlovy Vary
|
7.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
|
Laboratoř Ústí nad Labem
Laboratoř Děčín
|
8.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Liberci
|
Laboratoř Liberec
|
9.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové
|
Laboratoř Hradec Králové
Laboratoř Náchod
|
10.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích
|
Laboratoř Pardubice
Laboratoř Chrudim
Laboratoř Ústí nad Orlicí
|
11.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
|
|
12.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Brně
|
Laboratoř Brno
Laboratoř Břeclav
|
13.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Olomouci
|
Laboratoř Olomouc
Laboratoř Šumperk
Laboratoř Přerov
|
14.
|
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
|
Laboratoř Ostrava
Laboratoř Bruntál
Laboratoř Frýdek-Místek
Laboratoř Karviná
Laboratoř Nový Jičín
Laboratoř Opava
|
15.
|
Zdravotní ústav se sídlem ve Zlíně
|
Laboratoř Zlín
Laboratoř Uherské Hradiště
Laboratoř Kroměříž
Laboratoř Vsetín
|
11. Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
I. Identifikační údaje
Název
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Jihlava
|
Adresa laboratoře
|
Vrchlického 57, 587 25 Jihlava
|
telefon
|
+420 567 574 701
|
fax
|
+420 567 303 071
|
e-mail
|
sekretariat@zujih.cz
|
II. Seznam akreditovaných zkoušek
Pořadové číslo
|
Přesný název zkušebního postupu/metody
|
Identifikace zkušebního postupu/metody
|
Předmět zkoušky
|
1.
|
Stanovení Pseudomonas aeruginosa
|
SOP_JI_MI_07 (ČSN ISO 13720, ČSN EN 12780, ČL 2002)
|
Voda pitná, balená, povrchová, bazénová, odpadní, TUV, potraviny, Aqua purificata, PBU
|
2.
|
Stanovení bakterií rodu Salmonella
|
SOP_JI_MI_10
(TNV 757855
ČSN EN ISO 6579,
AHEM 7/2001)
|
Voda pitná, povrchová, bazénová, odpadní, prostředí, potraviny, odpady, pískoviště
|
3.
|
Mikrobiologie-všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica
|
ČSN ISO 10273
|
Potraviny
|
4.
|
Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes
|
ČSN EN ISO 11290-1, 2
|
Potraviny
|
5.
|
Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter
|
ČSN ISO 10272
|
Potraviny
|
6.
|
Stanovení celkového počtu mikroorganismů
|
SOP_JI_MI_16
(ČSN ISO 4833,
ČSN 560100)
|
Potraviny
PBU
Prostředí
|
7.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
|
ČSN ISO 4832
|
Potravinářské výrobky
|
8.
|
Stanovení kvasinek a plísní včetně Candida albicans a termorezistentních plísní
|
SOP_JI_MI_20
(ČSN ISO 7954,
ČL 2002,
ČSN 560100)
|
Voda pitná, povrchová, TUV, bazénová, Aqua purificata, prostředí, potraviny, PBU
|
9.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
|
ČSN ISO 7932
|
Potravinářské výrobky
|
10.
|
Stanovení počtu Clostridium perfringens
|
SOP_JI_MI_10
(ČSN EN 26461-2,
ČSN EN 13401)
|
Voda pitná, povrchová odpadní, TUV, potraviny
|
11.
|
Stanovení koliformních bakterií a Escherichia coli
|
SOP_JI_MI_09
(ČSN ISO 4832,
ČSN ISO 7251,
ČSN EN ISO 9308-1, 3,
TNV 757837, AHEM 6/1999)
|
Voda pitná, balená, povrchová, odpadní, bazénová, TUV, potraviny, prostředí, PBU, odpady
|
12.
|
Stanovení mikrobiální kontaminace ploch zařízení a obalů
|
SOP_JI_MI_31
(ČSN 560100 část 145, 146, 147, 148)
|
Prostředí, obalů, potraviny, pokožka
|
13.
|
Enterobacteriaceae
|
SOP_JI_MI_37
(ČSN ISO 7402, ČL 2002)
|
Aqua purificata, PBU, potraviny
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Žďár nad Sázavou
I. Identifikační údaje
Název
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Žďár nad Sázavou
|
Adresa laboratoře
|
Hutařova 1, 591 01 Žďár nad Sázavou
|
telefon
|
+420 566 650 820
|
fax
|
+420 566 650 821
|
e-mail
|
zdar@zujih.cz
|
II. Seznam akreditovaných zkoušek
Pořadové číslo
|
Přesný název zkušebního postupu/metody
|
Identifikace zkušebního postupu/metody
|
Předmět zkoušky
|
1.
|
Stanovení hliníku
|
SOP_ZR_AA_02
(DIN 38406-25)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady
|
2.
|
Stanovení mědi
|
SOP_ZR_AA_04 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7426)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
3.
|
Stanovení zinku
|
SOP_ZR_AA_05 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7497)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
4.
|
Stanovení olova
|
SOP_ZR_AA_06 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7467)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
5.
|
Stanovení chromu
|
SOP_ZR_AA_08 (ČSN EN 1233)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
6.
|
Stanovení niklu
|
SOP_ZR_AA_10 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7461)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
7.
|
Stanovení stříbra
|
SOP_ZR_AA_11 (DIN 38 406-18)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
|
8.
|
Stanovení barya
|
SOP_ZR_AA_20 (DIN 38406-28)
|
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady
|
9.
|
Stanovení Staphylococcus aureus
|
ČSN EN ISO 6888-1
|
Potraviny
|
10.
|
Průkaz přítomnosti bakterií rodu Salmonella
|
ČSN EN 12824
|
Potraviny
|
11.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C
|
SOP_ZR_ MI _16
ČSN ISO 4833
|
Potravinářské výrobky
|
12.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
|
ČSN ISO 4832
|
Potravinářské výrobky
|
13.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C
|
ČSN ISO 7954
|
Potravinářské výrobky
|
14.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
|
ČSN ISO 7932
|
Potravinářské výrobky
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Pelhřimov
I. Identifikační údaje
Název
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Pelhřimov
|
Adresa laboratoře
|
Slovanského bratrství 710, 393 01 Pelhřimov
|
telefon
|
+420 565 325 455
|
fax
|
+420 565 355 435
|
e-mail
|
pelhrimov@zujih.cz
|
II. Seznam akreditovaných zkoušek
Pořadové číslo
|
Přesný název zkušebního postupu/metody
|
Identifikace zkušebního postupu/metody
|
Předmět zkoušky
|
1.
|
Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků. Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera.
|
SOP_PE_MI_08
(ČSN EN ISO 6888-1)
|
Potraviny
|
2.
|
Stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30oC.
|
SOP_PE_MI_16 (ČSN ISO 4833)
|
Potraviny
|
3.
|
Stanovení počtu koliformních bakterií.
Technika počítání kolonií
|
SOP_PE_MI_18 (ČSN ISO 4832)
|
Potraviny
(v PBU neakreditováno)
|
4.
|
Stanovení kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25oC.
|
SOP_PE_MI_20 (ČSN ISO 7954)
|
Potraviny
(v PBU neakreditováno)
|
5.
|
Stanovení počtu β - D - glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií.
|
SOP_PE_MI_30 (ČSN ISO 16649-2)
|
Potraviny
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Havlíčkův Brod
I. Identifikační údaje
Název
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Havlíčkův Brod
|
Adresa laboratoře
|
Rozkošská 2331, 580 01 Havlíčkův Brod
|
telefon
|
+420 569 408 912
|
fax
|
+420 569 408 922
|
e-mail
|
havlbrod@zujih.cz
|
II. Seznam akreditovaných zkoušek
Pořadové číslo
|
Přesný název zkušebního postupu/metody
|
Identifikace zkušebního postupu/metody
|
Předmět zkoušky
|
1.
|
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera
|
ČSN EN ISO 6888-1
|
Potraviny
|
2.
|
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella
|
ČSN EN 12824
(mimo kap.9.5.3)
|
Potraviny
|
3.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C
|
ČSN ISO 4833
|
Potraviny
|
4.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
|
ČSN ISO 4832
|
Potraviny
|
5.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C
|
ČSN ISO 7954
|
Potraviny
|
6.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
|
ČSN ISO 7932
|
Potraviny
|
7.
|
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu Clostridium perfringens - Technika počítání kolonií
|
ČSN EN 13401
|
Potraviny
|
8.
|
Stanovení počtu -D glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44°C
|
SOP_HB_MI_28 (mimo kap.č.5 - vzorkování)
(Metodické doporuč. SZÚ)
|
Potraviny
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
pobočka Třebíč
I. Identifikační údaje
Název
|
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Třebíč
|
Adresa laboratoře
|
U Obůrky 953, 674 01 Třebíč
|
telefon
|
+420 568 840 380
|
fax
|
+420 568 841 383
|
e-mail
|
trebic@zujih.cz
|
II. Seznam akreditovaných zkoušek
Pořadové číslo
|
Přesný název zkušebního postupu/metody
|
Identifikace zkušebního postupu/metody
|
Předmět zkoušky
|
1.
|
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
|
ČSN ISO 4832
|
Potraviny
|
2.
|
Stanovení počtu kvasinek a plísní
|
(ČSN ISO 7954)
|
Voda pitná, povrchová, podzemní, potraviny
|
MUDr. Michael Vít, Ph.D., v. r.
hlavní hygienik ČR
a náměstek ministryně