Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 9/2005

METODICKÁ OPATŘENÍ

8.

 
CELOPLOŠNÝ SCREENING VROZENÉ KATARAKTY V ČR
 

ZN.: 8826/2004/OZP

REF.: MUDr. Lenka Krejčová, tel.: 22497 linka 2136

Čl. 1

Cíl screeningu

Screeningem se rozumí prosvícení zornic do 4 týdnů života novorozence za účelem včasného odhalení vrozeného zákalu oční čočky, případně i jiné vývojové anomálie oka. Pozdě léčená vrozená katarakta vede k těžkému a trvalému zrakovému postižení.

Čl. 2

Popis provedení testu

Screeningové vyšetření provádí neonatolog, případně neonatologem vyškolená sestra před propuštěním novorozence z ústavního zařízení.

Červený reflex v zornici (odraz světla od sítnice) se nejsnáze vybaví oftalmoskopem asi z 30 cm vzdálenosti, za snížené intenzity okolního osvětlení (v šeru). Směr osvitu je přibližně axiální, reflex se pozoruje horním okénkem oftalmoskopu, při nulové dioptrické hodnotě v dolním okénku. Kromě zapnutí oftalmoskopu jsou všechny ovládací prvky v nulovém či středním postavení. Velmi důležitá je dobrá svítivost oftalmoskopu. Při mírném oddálení oftalmoskopu, kdy jeho světelné pole zasahuje obě oči, lze vybavit červený reflex v obou zornicích současně, světelná intenzita reflexu je však menší. Rohovky musí být při vyšetření čiré, případný ulpívající hlen lze opláchnout borovou vodou či fyziologickým roztokem.

Čl. 3

Vyhodnocení testu

Červený reflex výbavný (stačí jej zahlédnout i velmi krátce) = test negativní, optická média v ose vidění jsou čirá.

Červený reflex nevýbavný = test pozitivní, optická média nejsou čirá nebo jde o metodickou chybu při vyšetření, pak je indikováno vyšetření oftalmologem do týdne.

V případě pochybností je nejlépe test zopakovat po rozšíření zornice tropicamidem (2 kapky během 10 minut). Za normálních okolností je pak nerušený červený reflex v celém rozsahu zornice lépe vidět.

Čl. 4

Následná vyšetření

Novorozence, který neprojde péčí neonatologa v ústavním zařízení, doporučí pediatr, resp. praktický lékař pro děti a dorost k vyšetření oftalmologem nejpozději do 4 týdnů života.

Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc., v. r.

ministryně zdravotnictví