Animace načítání

Stránka se připravuje...


Příloha č. 3

Přechodná ustanovení

1. Účtová třída 5 - Náklady

Čl. II odst. (5.4)

Čl. III odst. (1.2)

2. Účtová třída 6 - Výnosy

Čl. II odst. (4.2)

Smluvní pokuty a úroky z prodlení ve smyslu příslušných ustanovení obchodního zákoníku, včetně úroků z prodlení podle smlouvy o úvěru, poplatky z prodlení ve smyslu příslušných ustanovení občanského zákoníku, penále, popř. jiné sankce ze smluvních vztahů, postižní částky ve smyslu příslušných ustanovení zákona směnečného a šekového, odstupné podle §355 obchodního zákoníku, o kterých bylo ve smyslu příslušných ustanovení postupů účtování do 31.12.2000 účtováno až při zaplacení nebo přijetí a do té doby byly účtovány na podrozvahových účtech, budou zaúčtovány do rozvahy a hospodářského výsledku až okamžikem zaplacení, přijetí nebo započtení.

Ke splatnosti započtení se zaúčtuje závazek nebo pohledávka z výše uvedených titulů na příslušný účet nákadů a výnosů, a to pouze ve výši, v jaké byla skutečně započtena. V případě postoupení podrozvahových pohledávek a závazků z výše uvedených titulů se tyto pohledávky a závazky pouze odúčtují z podrozvahové evidence (tj. nedochází k jejich "aktivaci" v rozvaze a výkazu zisků a ztrát - hospodářském výsledku).

3. Účtová třída 4 - Kapitálové účty a dlouhodobé závazky Čl. II odst. (4)

Zvýšení zapisovaného kapitálu, které nebylo zapsáno do obchodního rejstříku a bylo o něm do 31.12.2000 účtováno na analytickém účtu 411 - Základní jmění, se přeúčtuje na analytický účet k účtu 413 - Ostatní kapitálové fondy.