Animace načítání

Stránka se připravuje...


Účtová třída 4 - Kapitálové účty a dlouhodobé závazky

ve znění Opatření MF

č. 82/93, č. j. 281/69 810/93 ze dne 7.12.1993,

č. 128/94, č. j. 281/73 250/94 ze dne 21.12.1994,

č. 46/95, č. j. 281/43 180/95 ze dne 27.7.1995,

č. 49/96, č. j. 282/32 762/96 ze dne 31.5.1996,

č. 78/96, č. j. 281/66 191/96 ze dne 11.11.1996,

č. 81/97, č. j. 281/89 070/97 ze dne 2.12.1997,

č. 57/99, č. j. 281/78 180/99 ze dne 22.11.1999,

č. 38/2000, č. j. 281/84 064/00 ze dne 10.11.2000,

č. 3/2001, č. j. 282/119 326/2000 ze dne 14.12.2000.

Obsah:

Čl. I Úvodní ustanovení

Čl. II Vlastní kapitál

Čl. III Rezervy

Čl. IV Úvěry a dlouhodobé závazky

Čl. V Individuální podnikatel

Čl. I
Úvodní ustanovení
Účtová třída 4 obsahuje:
a) základní jmění, kapitálové fondy, fondy ze zisku, převedené hospodářské výsledky, hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení (vlastní jmění),
b) rezervy,
c) dlouhodobé bankovní úvěry,
d) dlouhodobé závazky,
e) účet individuálního podnikatele,
f) Dlouhodobé úvěry od bank a družstevních záložen.

Čl. II

Vlastní kapitál

(1) Na účtech účtových skupin 41 a 43 se účtuje o vlastním jmění účetní jednotky.

(2) Fondy se člení do účtových skupin podle toho, zda jsou tvořeny a doplňovány z kapitálových vkladů peněžních i nepeněžních (kapitálové fondy) nebo ze zisku (fondy ze zisku).

(3) Na účtu 411 - Základní kapitál se zachycuje základní kapitál a jeho změny podle právní formy účetní jednotky. O zvýšení či snížení zapisovaného základního kapitálu se účtuje až na základě zápisu v obchodním rejstříku.

(4) V oddělené analytické evidenci k účtu 411 - Základní kapitál se účtuje:

- při vzniku obchodní společnosti a družstva o základním jmění v souvislosti se zápisem do obchodního rejstříku. Kapitálové obchodní společnosti (akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným a komanditní společnosti) a družstva zachycují základní kapitál a jeho změny ve výši zapsané do obchodního rejstříku. Ostatní obchodní společnosti a jiné subjekty zapisované do obchodního rejstříku účtují o základním jmění a jeho změnách ve výši peněžitých nebo nepeněžitých vkladů podle společenské smlouvy všech společníků do společnosti. Státní podniky účtují na tomto účtu o stavu kmenového jmění a jeho změnách. Dále se analytická evidence vede podle jednotlivých společníků a členů družstva, emisí akcií a počtu akcií podle druhů,

- o zvýšení základního jmění u družstev o vklady, ke kterým se zavázali členové družstev a nejsou určeny ke zvýšení zapsaného základního jmění do obchodního rejstříku, např. další členský vklad určený stanovami družstva. Dále se analytická evidence vede podle členů družstva,

- o zvýšení základního jmění u kapitálových obchodních společností a družstev, které bylo vytvořeno přímo nebo zprostředkovaně ze zisku této účetní jednotky. Dále se analytická evidence vede podle jednotlivých osob, které vložily vklad do základního kapitálu.

(5) Na účet 412 - Emisní ážio se účtuje rozdíl mezi nominální a vyšší prodejní cenou akcií, popř. vkladů při zvyšování základního jmění upsáním nových akcií, popř. nových vkladů.

(6) Na účet 413 - Ostatní kapitálové fondy se účtují ostatní kapitálové vklady peněžní i nepeněžní, které při jejich vytvoření nezvyšují základní kapitál podniku a není pro ně v předcházejících účtech této účtové skupiny samostatný syntetický účet. Ve prospěch účtu se účtují také přijaté dary a dotace na kapitálové dovybavení v případě stanoveném v čl. XVIII Úvodních ustanovení; u družstev rovněž členské podíly na družstevní bytovou výstavbu a státní příspěvek apod. Na analytickém účtu se rovněž účtuje o zvýšení zapisovaného základního kapitálu u kapitálových obchodních společností a družstev, které ještě nebylo zapsáno do obchodního rejstříku, např. upisování nových akcií. Analytická evidence se vede podle jednotlivých osob (společníků, členů družstva), které se zavázaly vložením vkladu zvýšit základní kapitál. V okamžiku zápisu do obchodního rejstříku se analytický účet vyrovná přeúčtováním na účet 411 - Základní kapitál.

(7) Analytická evidence k účtu 413 se vede podle jednotlivých kapitálových fondů s odděleným sledováním darů a dotací v případě stanoveném v čl. XVIII Úvodních ustanovení, členských podílů a státního příspěvku.

(8) Účet 414 - Oceňovací rozdíly z přecenění majetku mohou použít pouze podílové fondy, investiční fondy, penzijní fondy, které vznikly podle zvláštních zákonů, tj. zákona č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů. Na tomto účtu se účtuje změna hodnoty majetku a závazků v souladu s výše uvedenými zákony. Změna hodnoty majetku a závazků se během roku nemusí účtovat v případech, kdy tyto změny jsou samostatně běžně sledovány v operativním informačním systému účetní jednotky. Přírůstek, resp. úbytek hodnoty tohoto majetku a závazků se zachytí souvztažně na vrub, resp. ve prospěch samostatného analytického účtu k příslušnému syntetickému účtu majetku, a to minimálně jednou ročně při uzavírání účetních knih. Pro účely odpisování hmotného investičního majetku se k těmto změnám hodnoty majetku nepřihlíží. Při vyřazení majetku a závazků se ve prospěch, resp. na vrub tohoto samostatného analytického účtu k syntetickému účtu majetku vyúčtuje část přírůstku, resp. úbytku hodnoty majetku, a to souvztažně s účtem 414 - Oceňování rozdíly z přecenění majetku. Při prodeji vypůjčených cenných papírů nebo při prodeji cenných papírů přijatých v reverzním repu se také zruší oceňovací rozdíly k závazkům z těchto cenných papírů (hodnota závazku z cenného papíru je upravena o rozdíl mezi cenou pořízení a prodejní cenou cenného papíru). Při zpětném nákupu prodaného vypůjčeného cenného papíru nebo prodaného cenného papíru přijatého v reverzním repu se zruší oceňovací rozdíl k závazku z tohoto cenného papíru. Podíl oceňovacího rozdílu se rozpouští způsobem závazně stanoveným účetní jednotkou.

Oceňovací rozdíly z přecenění se zúčtují při ukončení reverzního repa a zpětném předání cenných papírů původnímu vlastníkovi souvztažně na vrub nebo ve prospěch účtu závazků k těmto cenným papírům. Na tomto účtu se rovněž účtují v samostatné analytické evidenci oceňovací rozdíly ze změn reálné hodnoty derivátů. Při vypořádání derivátů se oceňovací rozdíl zúčtuje do nákladů (účet 568 - Ostatní finanční náklady) resp. do výnosů (účet 668 - Ostatní finanční výnosy).

(9) Tvorba a čerpání fondů tvořených ze zisku (účtová skupina 42) se řídí podle právní povahy účetní jednotky zákonnými předpisy, společenskou smlouvou, stanovami, rozhodnutím valné hromady nebo členské schůze, popř. představenstva akciové společnosti. V případě účtu 421 - Zákonný rezervní fond se vede analytická evidence podle jednotlivých ustanovení obchodního zákoníku, která stanoví povinnost vytvářet rezervní fond obchodní společnosti. Na účtu 427 - Ostatní fondy účtuje družstevní záložna v analytické evidenci i o tvorbě a čerpání rizikového fondu, který je povinna družstevní záložna vytvářet podle zákona č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech, ve znění pozdějších předpisů.

(10) Účet 431 - Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení je určený k rozdělení účetního zisku, resp. vypořádání účetní ztráty podle pravidel stanovených obchodním zákoníkem, popř. jiným předpisem, rozhodnutím orgánů účetní jednotky či podle rozhodnutí individuálního podnikatele. Na vrub účtu 431 se účtují i tantiémy a dividendy k výplatě podle příslušných rozhodnutí o rozdělení zisku v případech, kdy se na uvedené tituly netvoří zvláštní fondy ze zisku.

Čl. III

Rezervy

(1) Na účtech účtové skupiny 45 - Rezervy se účtuje o tvorbě a použití rezerv. Obecná ustanovení jsou vymezena v úvodních ustanoveních tohoto opatření. Analytická evidence se vede podle jednotlivých rezerv.

(2) Účet 451 - Rezervy zákonné se tvoří na tituly a ve výši podle obecně platných právních předpisů, především daňových zákonů, popř. zvláštních zákonů. Rezervy vytvořené na pohledávky za dlužníky v konkurzním a vyrovnacím řízení se převedou ke dni účinnosti (1. srpen 1995) zákona č. 132/1995 Sb., kterým se mění a doplňuje zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů na účet 391 - Opravná položka k pohledávkám, a to ke konkrétním pohledávkám za dlužníky v konkurzním a vyrovnacím řízení.

(3) Účet 454 - Rezerva na kusové ztráty se vytváří ve smyslu úvodních ustanovení při uzavírání účetních knih na kursové ztráty, které plynou z přepočtu podle platného kursu k poslednímu dni účetního období u pohledávek, závazků, finančních investic včetně úvěrů, finančních výpomocí a termínovaných vkladů na účtu 069 - Ostatní dlouhodobý finanční majetek.

(4) Na účtu 459 - Ostatní rezervy se tvoří další rezervy, pro které není náplň v některém z předchozích účtů této účtové skupiny. Jde o rezervy, o jejichž tvorbě a použití rozhoduje účetní jednotka sama.

(5) Rezervy se čerpají v souladu s předpisy účetní jednotky nebo podle obecně platných právních předpisů v případě zákonných rezerv.

Čl. IV

Úvěry a dlouhodobé závazky

(1) Na účtech účtové skupiny 46 - Dlouhodobé úvěry od bank a družstevních záložen se účtuje o závazcích z přijatých úvěrů, které mají dlouhodobý charakter (delší než jeden rok). Analytická evidence se vede podle jednotlivých účtů úvěrů otevřených u bank a družstevních záložen.

(2) Na účtech účtové skupiny 47 - Dlouhodobé závazky se účtuje o závazcích z obchodního i neobchodního styku s dobou splatnosti delší než jeden rok a dlouhodobé termínované vklady členů a dlouhodobé termínované vklady družstevních záložen a dlouhodobé termínované vklady jiných právnických osob na základě uzavřených smluv na termín výběru vkladu nebo výpovědní lhůty z vkladu. Analytická evidence se vede podle jednotlivých věřitelů.

(3) Na účtu 471 - Dlouhodobé závazky k podnikům ve skupině se zachycují závazky k podnikům ve skupině. Odděleně se v analytické evidenci sledují závazky z kapitálových operací a z obchodního styku.

(4) Na účtu 473 - Emitované dluhopisy účtuje emitent dluhopisů vydané dluhopisy ve výši emise souvztažně s účtem 375 - Pohledávky z emitovaných dluhopisů.

(5) Účet 474 - Závazky z pronájmu se používá při pronájmu hmotného a nehmotného majetku, který vytváří soubor zahrnující zároveň věci movité a nemovité a který je využíván na základě písemné smlouvy nájemcem pro zajištění příjmů po celé zdaňovací období jako celek (§28 odst. 2, zákona o daních z příjmů). Výše závazku k pronajímateli se zachytí ve výši zůstatkové ceny pronajatého příslušného investičního majetku a umořuje se v zásadě ve výši odpisů vyúčtovaných za příslušný dlouhodobý majetek do nákladů s přihlédnutím k platebním podmínkám podle smlouvy. V případě, kdy roční nájemné dle smlouvy je nižší než odpisy, sníží se závazek z nájmu o rozdíl odpisů a nájemného při účetní závěrce do výnosů. Takto bude postupováno pouze u nájemních smluv uzavřených před 1.1.2001 do sjednaného ukončení smlouvy, avšak nejpozději do 31.12.2005. Obdobně se postupuje v případě nájmu podniku nebo jeho části ve smyslu §488b a násl. obchodního zákoníku.

(6) Na účtu 475 - Dlouhodobě přijaté zálohy se účtují přijaté zálohy od odběratelů před splněním závazku vůči odběrateli.

(7) Na účtu 478 - Dlouhodobé směnky k úhradě se zachycují směnky vlastní a akceptované směnky cizí.

(8) Na účtu 479 - Ostatní dlouhodobé závazky se zachycují ostatní dlouhodobé dluhy, po které není v předcházejících účtech účtové skupiny 47 - Dlouhodobé závazky určen samostatný syntetický účet. Na tento účet se účtují také závazky vyplývající z tichého společenství.

Čl. V

Individuální podnikatel

(1) Účet 491 - Účet individuálního podnikatele slouží k zachycení všech osobních vkladů, včetně vkladu na začátku podnikatelské činnosti, výběrů individuálního podnikatele a přijatých darů. Při otevírání účetních knih se na tento účet převede zisk, popř. ztráta za předcházející účetní období se souvztažným zápisem na účtu 431 - Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení.

(2) Účet 491 může nabýt pasivní, popř. i aktivní zůstatek.

(3) Odděleně se sledují v analytické evidenci k účtu 491 přijaté dary, dotace, převedený zisk nebo ztráta.

Účtová třída 5