Směrnice Xxxxxx 2000/51/XX
xx xxx 26. xxxxxxxx 2000,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 95/31/ES, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx čistotu xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx x potravinách
(Text x významem xxx XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Rady 89/107/XXX xx dne 21. xxxxxxxx 1988 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx potravinářských přídatných xxxxx povolených xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx [1], xx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 94/34/XX [2], a xxxxxxx xx xx. 3 xxxx. 3 xxxx. x) xxxxxxx xxxxxxxx,
xx konzultaci x Xxxxxxxx výborem xxx xxxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 94/35/XX xx xxx 30. xxxxxx 1994 x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx použití x xxxxxxxxxxx [3], xx xxxxx xxxxxxxx 96/83/XX [4], xxxxx seznam xxxxx, xxxxx mohou xxx použity xxxx xxxxxxxx sladidla v xxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx Xxxxxx 95/31/XX xx xxx 5. července 1995, xxxxxx se stanoví xxxxxxxxxx kritéria xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxx [5], xx xxxxx směrnice 98/66/XX [6], xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 94/35/XX.
(3) Xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx nezbytné xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx 95/31/XX pro mannitol (X 421) a xxx xxxxxxxx – xxxxx (E 965 (xx)), x je xxxxx xxxxxxxx uvedenou xxxxxxxx xxxxxx.
(4) Xx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx v Xxxxx Xxxxxxxxxxxxx která xxxxx společný výbor xxxxxxxxx XXX/XXX xxx xxxxxxxxxxxxx přídatné xxxxx (XXXXX).
(5) Xxxxxxxx této xxxxxxxx xxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Xxxxxx 1
X příloze xxxxxxxx 95/31/ES xx xxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx (X 421) x xxxxxxxxx – xxxxxx (E 965 (xx)) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx do 30. června 2001. Xxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxx Xxxxxx.
Xxxx předpisy xxxxxxx členskými xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxx směrnici xxxx xxxx být xxxxxx odkaz xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx. Způsob odkazu xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxx 3
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxx x Úředním xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.
Článek 4
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx členským xxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 26. července 2000.
Za Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Komise
[1] Xx. xxxx. X 40, 11.2.1989, x. 27.
[2] Úř. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 237, 10.9.1994, x. 3.
[4] Úř. věst. X 48, 19.2.1997, x. 16.
[5] Úř. xxxx. X 178, 28.7.1995, x. 1.
[6] Xx. xxxx. X 257, 19.9.1998, x. 35.
XXXXXXX
"X 421 – XXXXXXXX
1.Xxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx směsi xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx x invertního xxxxx |
Xxxxxxxx název |
Dmannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 96 % Xxxxxxxxxx x xx xxxx xxx 102 % Xxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx prášek xxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx xxxx, velmi xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx, prakticky xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
X. Rozmezí xxxx xxxx |
164 °X xx 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Optická xxxxxxxxx |
α20X: + 23° xx + 25° (xxxxxxxxxx xxxxxx) |
X. pH |
5 xx 8 X 10 xx 10 % (x/X) xxxxxxx xxxxxx xx přidá 0,5 xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx draselného x poté se xxxxx xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % (105 °X, 4 xxxxxx) |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx popel |
Ne xxxx než 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx než 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx xxxx xxx 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx více xxx 1 mg/kg |
2.Mannitol xxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxx |
X-xxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx rovněž xxxxxxx diskontinuální xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx název |
D-mannitol |
Einecs |
200–711–8 |
Chemický xxxxxx |
X6X14X6 |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
182,2 |
Xxxxx |
Xxxxx ne xxxx xxx 99 % x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx |
|
X. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
X. Xxxxxxx xxxx xxxx |
164 °X až 169 °X |
X. Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
X. Xxxxxxx otáčivost |
α20D: + 23° až + 25° (boritanový roztok) |
E. xX |
5 xx 8 X 10 xx 10 % (m/V) xxxxxxx xxxxxx se xxxxx 0,5 ml xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxx xx změří xX |
Xxxxxxx |
|
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 0,3 % |
Xxxxxx xxxxxxxxx sušením |
Ne xxxx xxx 0,3 % (105 °X, 4 hodiny) |
Redukující xxxxx |
Xx xxxx než 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx než 1 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Chloridy |
Ne xxxx xxx 70 xx/xx |
Xxxxxx |
Xx více xxx 100 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xx více xxx 103x xxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx v 10 g |
E.coli |
Nesmějí xxx xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxx xxxxxxxx v 10 x |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx být xxxxxxxx x 10 x |
Xxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 x xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 100 x xxxxx" |
"X 965 (xx) – XXXXXXXX – XXXXX
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x maltitolu xx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx- x polysacharidů. Xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx obsahem xxxxxxx. Xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx x jako xxxxx xxxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxx xx xxxx xxx 99 % xxxxxxxxx hydrogenovaných sacharidů, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx, a xx xxxx xxx 50 % xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx |
Xxxxx |
Xxxx xxxxxxxx kapaliny xxx xxxxx x xxx xxxxxxx xxxx bílé xxxxxxxxxxx hmoty |
Identifikace |
|
A. Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ve xxxx, xxxxx xxxxxxxxx x ethanolu |
B. Chromatografie xx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx |
|
Xxxxx xxxx |
Xx více xxx 31 % (Xxxx-Xxxxxxxxxx metoda) |
Redukující cukry |
Ne xxxx xxx 0,3 % (xxxx xxxxxxx) |
Xxxxxxxx xxxxx |
Xx xxxx xxx 0,1 % |
Xxxxxxxx |
Xx xxxx xxx 50 mg/kg |
Sírany |
Ne xxxx xxx 100 xx/xx |
Xxxx |
Xx více xxx 2 xx/xx |
Xxxxx |
Xx xxxx xxx 1 xx/xx" |