Xxxxxxxx Xxxxxx (XXX) x. 558/93
xx xxx 10. xxxxxx 1993
x xxxxxxxxxxxxxxxx metodě měření xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku x xxxxxxxxxx zpracovaných x xxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxx (XXX) x. 543/86 x x xxxxx xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 2658/87
KOMISE XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x ohledem xx Xxxxxxx o xxxxxxxx Xxxxxxxxxx hospodářského xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx na xxxxxxxx Xxxx (XXX) č. 426/86 ze xxx 24. xxxxx 1986 x společné xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx nařízením (XXX) č. 1569/92 [2], x xxxxxxx xx čl. 10 xxxx. 1 x xx. 17 odst. 1 uvedeného nařízení,
vzhledem x xxxx, že xx. 10 xxxx. 7 xxxxxxxx (XXX) x. 426/86 stanoví, xx "obsahem xxxxxxxxx xxxxx" x xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx XXX xx rozumí xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x snížená x pevně xxxxxxxxx xxxxx;
xxxxxxxx x tomu, xx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 543/86 [3], kterým xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx; xx se xxxxxxx jako xxxxxxxx xxxx metodu xxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxx xxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx; xx z důvodů xxxxxxxx nové xxxxxx, xxxxx je uvedena x xxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx zrušit xxxxxxxx (EHS) č. 543/86;
xxxxxxxx x xxxx, xx x důvodů xxxxxxx nařízení (XXX) x. 543/86 xx xxxxx přizpůsobit xxxxxxx 1 nařízení Rady (XXX) x. 2658/87 xx xxx 23. xxxxxxxx 1987 o xxxxx x statistické xxxxxxxxxxxx a o xxxxxxxxx celním xxxxxxxxx [4], xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx (EHS) x. 3800/92 [5];
xxxxxxxx x xxxx, xx xxxxxxxx xxxxxx nařízení xxxx v xxxxxxx xx stanoviskem Řídícího xxxxxx xxx produkty xxxxxxxxxx x ovoce x xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Článek 1
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xx xxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxxx uvedených v xxxxxxx XXX nařízení (XXX) x. 426/86, xx stanovena x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxxxxx se xxxxxxxx (XXX) č. 543/86.
Článek 3
Xxxxxxx I xxxxxxxx (XXX) x. 2658/87 xx xxxx xxxxx: xxxxxx na xxxxxxxx (EHS) č. 543/86 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x. 1 xx xxxxxxxx 8 x v doplňkových xxxxxxxxxx x. 2 x x. 6 xx xxxxxxxx 20 xx xxxxxxxxx odkazy xx toto xxxxxxxx.
Xxxxxx 4
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx prvním xxxx xx xxxxxxxxx x Xxxxxxx věstníku Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x celém xxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx ve xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
X Xxxxxxx xxx 10. xxxxx 1993.
Xx Xxxxxx
Xxxx Steichen
člen Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 49, 27.2.1986, x. 1.
[2] Xx. xxxx. X 166, 20.6.1992, x. 5.
[3] Úř. xxxx. X 55, 1.3.1986, x. 41.
[4] Xx. xxxx. X 256, 7.9.1987, x. 1.
[5] Xx. xxxx. X 384, 30.12.1992, x. 8.
XXXXXXX
XXXXXX XXXXXX XXXXXXX XXXXXXXXXXX ZBYTKU V xXXXXXXXXX ZPRACOVANÝCH X XXXXX X XXXXXXXX XXXXXX XXXXXXXXXXXXXX
X. Xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx této metody xx určuje xxxxxxxx xxxxx přítomného v xxxxxxxxxxxx produktu. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, flavonoidů x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx.
XX. Definice
Suchým xxxxxxxxxx xxxxxxx (určeným xxxxxxxxxxxxxx) xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx sacharosy, xxxxx má za xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx lomu xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx x produktu xx xxxxxxxxx v gramech xx 100 xxxxx (x/100 x).
XXX. Princip
Odvození xxxxxx xxxxxxx rozpustného xxxxxx xxxxxxxx od xxxx xxxxxx xxxx.
XX. Xxxxxxxxxxx vybavení
Abbeův xxxxxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxx musí umožňovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx ± 0,1 %.
Xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx se stupnicí x rozsahem nejméně xx + 15 °X xx + 25 °X. Též xxxx mít xxxxxxxxxx xxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxxxx teploty x xxxxxxxxx xx ± 0,5 °C.
Je třeba xxxxxx dodržovat provozní xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxx týkající xx xxxxxxxxx a světelného xxxxxx.
X. Postup
1. Xxxxxxxx xxxxxx
1.1. Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx xx promíchá a xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.2. Xxxxxxxx xxxxxxxx, pyré, xxxxxx šťávy se xxxxxxxxxx podílem
Průměrný xxxxxxxxxxx xxxxxx xx pečlivě xxxxxxxx a poté xxxxxxxxxxxx. Část xxxxxx xx přefiltruje xxxx xxxxxx xxxxxxxxx přeloženou xxxx, xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx.
1.3. Xxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx a xxxxxx)
Xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx dříve homogenizované xxxxxxxx, odváží se 40 g produktu x xxxxxxxxx xx 0,01 x do xxxxxxx x objemu 250 xx x xxxxx xx 100 xx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxx xx xxx minuty xx xxxxx vaří x promíchává skleněnou xxxxxxxx.
Xx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xx vhodné xxxxxxxx xxxxxx, přičemž xx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx voda, a xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxx, xxx xxxxxxx 200 x xxxxx. Xxxxx se x přesností xx 0,01 x x xxxxxx xx řádně xxxxxxx.
Xxxxx se 20 xxxxx xxxx x xxx xx přefiltruje xxxx složený xxxxx xxxx Buchnerovu nálevku.
Provede xx xxxxxxxxx z xxxxxxxx.
1.4. Zmrazené xxxxxxxx
Xxxxxxxx xx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x jádra. Xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx během xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxx xxxx 1.2. xxxx 1.3.
1.5. Xxxxx produkty xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx celé xxxxx nebo xxxx xxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxx xxxx xx xxxxxxxx na xxxx xxxxxx, odstraní xx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxxx xx promíchá.
Do xxxxxxx xx xxxxxx 10 xx 20 x xxxxxxxx x xxxxxxxxx xx 0,01 x.
Xxxxx xx destilovaná voda xx výši xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxx xxxxx xx xxxx 30 minut xx xxxxxxxxx míchání xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx 1.3.
1.6. Xxxxxxxx x obsahem xxxxxxxx
Xxxxxxxxx 100 g xxxxxx se xxxxxx x xxxxxxxxx na 0,01 g xx xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx xx na 30 xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxx vodní lázně x x xxxxxxx xxxxxxx xx přidá xxxxxxxxxxx voda.
Pokud je xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 5 % xxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xx xx vodní xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 45 xxxxx.
Xx xxxxxxxxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxx, x případě potřeby xx přefiltruje x xxxxxxx se xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
Xxxxxx se xxxxxxx xx teplotu xxx xxxxxx ponořením xxxxxx xx xxxxx lázně x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxx xxxxxx se nanese xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, přičemž je xxxxx xxxx na xx, xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X xxxxxxxxx xx 0,1 % xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xx tomtéž xxxxxxxxxxx vzorku xx xxxxxxxx nejméně dvě xxxxxxxxx.
XX. Vyjádření xxxxxxxx
Xxxxxxx x xxxxxx
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, obvykle xxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxx na 100 xxxxx xxxxxxxx, se xxxxxxx xxxxx: Xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxx xx xxxxxxxxx provádí xx xxxxxxx xxxx xxx + 20 °X, xxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxx xx měření xxxxxxx xx zředěném xxxxxx, xxxxxxxx xx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku (X) xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
X = X’ x 100/E
kde:
M’ je xxxxxxxx (x gramech) xxxxxxx xxxxxxxxxxx zbytku xx 100 g xxxxxxxx xxxxx refraktometrem x E xxxxxxxx (x xxxxxxx) xxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx.
Xxxxxx výsledku, xxxxx xx xxxxxxxxx provádí xx teploty xxxx xx 20 °C
Teplota °X |
Xxxxxxxxx x xxxxxxx xx 100 xxxxx xxxxxxxx |
|||||||||
5 |
10 |
15 |
20 |
30 |
40 |
50 |
60 |
70 |
75 |
|
Xxxxxxx |
||||||||||
15 |
0,25 |
0,27 |
0,31 |
0,31 |
0,34 |
0,35 |
0,36 |
0,37 |
0,36 |
0,36 |
16 |
0,21 |
0,23 |
0,27 |
0,27 |
0,29 |
0,31 |
0,31 |
0,32 |
0,31 |
0,23 |
17 |
0,16 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,22 |
0,23 |
0,23 |
0,23 |
0,20 |
0,17 |
18 |
0,11 |
0,12 |
0,14 |
0,15 |
0,16 |
0,16 |
0,15 |
0,12 |
0,12 |
0,09 |
19 |
0,06 |
0,07 |
0,08 |
0,08 |
0,08 |
0,09 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,05 |
Xxxxxxx |
||||||||||
21 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
22 |
0,12 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
0,14 |
23 |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
24 |
0,24 |
0,26 |
0,26 |
0,27 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
0,29 |
0,29 |
25 |
0,30 |
0,32 |
0,32 |
0,34 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,37 |
Xx 20 °C xx teplota xxxxx xxxxx x xxxx xx ± 5 °X.