Nařízení Komise (XX) x. 472/2002
xx xxx 12. března 2002,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 466/2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx
(Xxxx x xxxxxxxx xxx EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x ohledem na Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx společenství,
s ohledem xx nařízení Xxxx (XXX) č. 315/93 xx xxx 8. xxxxx 1993, kterým xx xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxxxx [1], x xxxxxxx čl. 2 xxxx. 3 uvedeného xxxxxxxx,
xx xxxxxxxxxx s Xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx (XXX),
xxxxxxxx x xxxxx důvodům:
(1) Nařízení (XXX) x. 315/93 xxxxxxx, že za xxxxxx xxxxxxx veřejného xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx látek v xxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 466/2001 [2], naposledy xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) č. 257/2002 [3], xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx od 5. xxxxx 2002.
(3) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx nebo xxxx x úmyslu přijmout xxxxxxxxx limity aflatoxinů x koření x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx X x některých xxxxxxxxxxx. Vzhledem k xxxxxxxx xxxx členskými xxxxx x z xxxx vyplývajícího xxxxxx xxxxxxxx hospodářské xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx x cílem xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhu xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx.
(4) Aflatoxiny, xxxxxxx xxxxxxxxx X1, jsou xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx. X látek tohoto xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, pod xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, a xxxxx tedy xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx poznatky ani xxxxxxxx v technikách xxxxxxxx x skladování xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx x neumožňují xxxx, aby xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx. Xxxx by xxxx xxx xxxxxxxxx co xxxxxxxx rozumně dosažitelné xxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx programu xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x doporučením Xxxxxx 97/77/XX xx xxx 8. ledna 1997 x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx úřední xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxx 1997 [4] xxxx xxxxxxxxxx xx xxxx, xx xxxx xxxxxxxxx maximální xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxx, že xxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxx vysoká xxxxxxxx xxxxxxxxxx. Xx tedy xxxxxx xxxxxxxx maximální xxxxxx pro druhy xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx a x xxxxx často xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxx by měly xxx xx 31. xxxxxxxx 2003 přezkoumány x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, x to x xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx postupů x x ohledem xx xxxxxxx x technické xxxxxxxx.
(7) Ochratoxin X xx xxxxxxxxx produkovaný xxxxxxxx plísněmi (xxxx Xxxxxxxxxxx a Aspergillus). Xxxxxxxxx se vyskytuje xx xxxxx xxxxx x xxxxxxx rostlinných xxxxxxxxxx, jako jsou xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxx. Byl xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx, x xxxx, xxxx, pivě, x xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, ale xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, zejména xx xxxxxxxxx ledvinách. Xxxxxxx četnosti xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxxxxx x x xxxx xxxxxxx naznačují, xx xxxxxxxxx xxxx často xxxxxxxxxxxxx.
(8) Ochratoxin X xx mykotoxin x xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx. Xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx. Biologický xxxxxxx xxxxxxx ochratoxinu X x člověka xxxx xxx xxxxxx.
(9) Xxxxxxx výbor pro xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxx 17. xxxx 1998 k xxxxxx, xx xx bylo xxxxxxxxx xx nejvíce xxxxxx xxxxxxxx ochratoxinu X, xxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx rozsahu xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, který xxxx 1,2-14 xx xx kg xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxx, xxxxxxxxx xxxxx než 5 ng na xx xxxxxxx xxxxxxxxx xx den.
(10) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx možné xxxxxx xxxxxx plísní xxxxx xxxxxxxx. X xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx X x potravin xxxx xxxxxx odstranit. Xxxx xx tedy xxx stanoveny xxxxxx, xxxxx xxxx rozumně xxxxxxxxxxx.
(11) Hlavní xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxx xxxxxxx x obilovin x xxxxxxx x xxxxxxxx. Xxx zabránění xxxxxxxxxxx x maximální xxxxx xxxx x xxx xxxxxxx spotřebitele xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx. Xxxxx toho xx vhodné xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx x xxxxxxx x obilovin xx xxxxxxx dosažitelné xxxxxx xx podmínky, xx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx uplatněna xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(12) X xxxxxxxx hroznů xxxx vinné (korintek, xxxxxxx x sultánek) xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxx vinné xxxx x xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x dětí, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X. Zatímco xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, xxxxx je technologicky xxxxxxxxxxx, xx xx xxxxxxxx nezbytné xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
(13) Xxxxxx xxxxxxxxxxx A xxx často pozorován xxxx x xxxx, xxxx, pivě, hroznovém xxxxx, xxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxx profesní xxxxxxxxxx) xx měly xxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxx preventivní xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx X x xxxxxx xxxxxxxxxxx. Do xxxx, xxx budou xx xxxxxxx xxxxxxxx "xx xxxxxxxx rozumně xxxxxxxxxxx" ("XXXXX") xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xx xxx u xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx X. Xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx A x xxxxxxxxx produktech bude xxx xxxxxxx veřejného xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx limity xxx xxxx produkty, aniž xx byla posouzena xxxxxx technologická dosažitelnost.
(14) Xxxxxxxx (XX) x. 466/2001 by xxxxx xxxx xxx xxxxxxx.
(15) Xxxxxxxx xxxxxx nařízení xxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx,
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Xxxxxx 1
Nařízení (ES) x. 466/2001 xx xxxx takto:
1. X xxxxxx 4 xx xxxxxxxx 2 xxxx xxxxx:
x) návětí se xxxxxxxxx tímto:"Pokud xxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx A v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx 2.1 a 2.2 xxxxxxx X, xx xxxxxxxx:"
x) x xxxxxxx b) se xxxxx "x 2.1.3" xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx "2.1.3, 2.1.4, 2.2.1 a 2.2.2".
2. X článku 5 xx xxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx:
"2. x. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2003 maximální xxxxxx aflatoxinů uvedené x xxxxxxx X xxxxxx 2 xxxx 2.1.4 a podle xxxxxxx xx sníží x xxxxx zohlednit xxxxxx ve xxxxxxxxx x technických xxxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxxxxx xx 31. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx I xxxxxx 2 xxxx 2.2.2 a 2.2.3 x ohledem xx xxxxxxxxx limity xxxxxxxxxxx X x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx x dále x xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ochratoxinu X xxx xxxxxxx a xxxxxxxx kávu x xxxxxx xxxxxxx, xxx xxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, kakao x xxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x preventivní xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx ochratoxinu A x xxxxxx výrobcích.
Za xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx a zúčastněné xxxxxx xxxxxxxxxx předloží Xxxxxx xxxxxxxx provedených xxxxxxx a xxxxxxxxx x pokroku xxx xxxxxxxxx preventivních xxxxxxxx xxx xxxxxxx kontaminace xxxxxxxxxxxx A."
3. Příloha X xx xxxx x souladu x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx dnem xx xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx společenství.
Použije xx ode xxx 5. xxxxx 2002.
Xxxx xxxxxxxx xx závazné x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx xxx 12. xxxxxx 2002.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 37, 13.2.1993, x. 1.
[2] Úř. věst. X 77, 16.3.2001, x. 1.
[3] Xx. xxxx. X 41, 13.2.2002, x. 12.
[4] Xx. věst. X 22, 24.1.1997, x. 27.
XXXXXXX
Xxxxxxx 2 (Mykotoxiny) xxxxxxx X xxxxxxxx (XX) x. 466/2001se xxxxxxxx xxxx položky:
"Produkt |
Maximální xxxxx (μx/xx) |
Xxxxxx odběru xxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
||
X1 |
X1 + B2 + X1 + X2 |
X1 |
|||
2.1.4 xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx: Xxxxxxxx xxx. (xxxxxx plody, xxxx xxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx chilli, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx)Xxxxx spp. (xxxxx, xxxxxx bílého a xxxxxxx xxxxx)Xxxxxxxxx fragrans (xxxxxxxxx oříšek)Zingiber xxxxxxxxxx (xxxxxx)Xxxxxxx longa (kurkuma) |
5 |
10 |
— |
směrnice 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/ES |
- Xxxxxxxx xxx. (xxxxxx xxxxx, xxxx nebo xxxxx, xxxxxx xxxxxx, mletého xxxxxx, kayenského pepře x xxxxxxx) |
|||||
- Xxxxx xxx. (xxxxx, xxxxxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx) |
|||||
- Myristica xxxxxxxx (xxxxxxxxx oříšek) |
|||||
- Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxx) |
|||||
- Xxxxxxx xxxxx (xxxxxxx) |
"Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx (μx/xx xxxx ppm) |
Metoda xxxxxx vzorků |
Referenční xxxxxx xxxxxxx |
2.2 OCHRATOXIN X |
|||
2.2.1 xxxxxxxxx (včetně rýže x xxxxxxx) x xxxxxxx x xxxxxxxx |
|||
2.2.1.1 xxxxxxxxxxxx zrna obilovin (xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx) |
5 |
xxxxxxxx Komise 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.1.2 xxxxxxx xxxxxxx x obilovin (xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxx spotřebě) |
3 |
směrnice 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.2 xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxx (xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx) |
10 |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
xxxxxxxx 2002/26/XX |
2.2.3 xxxxxx xxxx x xxxxxxx káva x xxxxxx výrobky, xxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx a xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx |
—" |