Xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 2174/2003
ze xxx 12. xxxxxxxx 2003,
xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx (XX) x. 466/2001, xxxxx xxx o xxxxxxxxxx
(Xxxx s xxxxxxxx xxx XXX)
XXXXXX EVROPSKÝCH XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x založení Xxxxxxxxxx společenství,
s ohledem xx nařízení Rady (XXX) x. 315/93 xx xxx 8. xxxxx 1993, xxxxxx xx xxxxxxx postupy Xxxxxxxxxxxx xxx kontrolu xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx [1], x xxxxxxx xx xx. 2 xxxx. 3 xxxxxxxxx nařízení,
vzhledem x xxxxx xxxxxxx:
(1) Xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 466/2001 ze xxx 8. xxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx [2], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (ES) x. 1425/2003 [3], xxxxxxx maximální xxxxxx xxx obsah aflatoxinu X1 x pro xxxxxxx obsah xxxxxxxxxx x určitých potravinách.
(2) Xxxxxxxx (XX) x. 466/2001 xxxxxxx, že xxxxx xxxxxx xx 1. xxxxxxxx 2003 xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxx dalšímu xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě xxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx se limity xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xx x xxxxxxxx nelze xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxxxx úroveň xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxxxxxx xxxxxxxx bude xxxxx xxxxxxxx. Bylo rovněž xxxxxxxxx, xx xxxxxxx-xx xxxxxxxx údaje odůvodňující xxxxxxxxx specifických maximálních xxxxxx pro xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, použijí xx xxxxxx 2 μx/xx xxx aflatoxin X1 x 4 μg/kg xxx celkový obsah xxxxxxxxxx.
(3) V xxxx xxxxxxxxxxx xxxx předloženy xxxxx týkající se xxxxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx výrobku xxxxxxx xx spotřebě (xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxxxx). Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx byla xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx zbytcích x xxxxxxx (odpadu) x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx a x xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxx určené x xxxxxx xxxxxx). Xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxx posoudit, jakého xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xx x xxxxxxxxxx xxxxx zřejmé, xx xxxxx xxxxxx xxxxxxx x zpracování xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx aflatoxiny z xxxxxxxxxxx výrobků xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě, xxxxx z nezpracované xxxxxxxx obsahující 5 μx xxxxxxxxxx X1 xx kg x x celkovým obsahem xxxxxxxxxx 10 μx/xx xx xxxxx kukuřičný xxxxxxx xxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 2 μg/kg xxx xxxxxxxxx X1 a 4 μx/xx xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx vysokou xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxx se, že xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx údajů x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx (XX) x. 466/2001 xx proto xxxx být odpovídajícím xxxxxxxx změněno.
(6) Xxxxxxxx xxxxxx nařízení jsou x souladu xx xxxxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx řetězec x xxxxxx xxxxxx,
XXXXXXX XXXX XXXXXXXX:
Článek 1
Xxxxxxxx (XX) x. 466/2001 xx xxxx takto:
1. Xx. 4 odst. 3 xx xxxxxxxxx xxxxx:
"3. Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx ovoce, u xxxxx nejsou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxx 2.1.1.1 xxxxxxx I, x xxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx stanovené x bodě 2.1.2.1 xxxxxxx přílohy, lze xxxxx xx xxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx:
x) xxxxxx xxxxxx x xxxxx lidské xxxxxxxx xxxx xxxxxx určeny xxx použití jako xxxxxxxxxxx složka;
b) v xxxxxxx jader xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxx 2.1.1.2 přílohy X, x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx maximální xxxxxx xxxxxxxxx x xxxx 2.1.1.3 xxxxxxx X x x xxxxxxx xxxxxxxx maximální xxxxxx xxxxxxxxx x xxxx 2.1.2.3 přílohy X;
x) jsou xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ošetření x xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx maximální xxxxxx stanovené x xxxxxx 2.1.1.1 a 2.1.2.1 xxxxxxx X, xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx zdraví xxxxxxxx xxxxxxx;
x) xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxx xxxxxx, a xx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx složka xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx ošetřen xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx"."
2. Příloha I xx xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx nařízení.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxx v Xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx.
Xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx členských xxxxxxx.
X Bruselu dne 12. xxxxxxxx 2003.
Xx Xxxxxx
Xxxxx Xxxxx
xxxx Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 37, 13.2.1993, x. 1.
[2] Xx. xxxx. X 77, 16.3.2001, x. 1.
[3] Xx. věst. X 203, 12.8.2003, x. 1.
PŘÍLOHA
Příloha X xxxxxxxx (XX) č. 466/2001 xx mění takto:
1. X xxxxxx 2 (Xxxxxxxxxx) xx bod 2.1 (Aflatoxiny) xxxxxxxxx xxxxx:
"Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx (μg/kg) |
Metoda xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx kriteria xxx xxxxxx analýzy |
||
B1 |
(B1 + X2 + X 1 + X2) |
X1 |
|||
2.1XXXXXXXXXX |
|||||
2.1.1 Xxxxx xxxxxxxxxx olejné, xxxxxxxxxx plody x xxxxxx xxxxx |
|||||
2.1.1.1 Jádra xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx,xxxxxx xxxxx x x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxx spotřebě xxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
2,0 |
4,0 |
— |
xxxxxxxx Xxxxxx 98/53/ES |
směrnice 98/53/ES |
2.1.1.2 Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx složka xxxxxxxxx xxxx xxxxx fyzikálně xxxxxxxx |
8,0 |
15,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
2.1.1.3 Xxxxxxxxxx plody a xxxxxx ovoce, které xxxx xxx před xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx fyzikálně xxxxxxxx |
5,0 |
10,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
2.1.2 Obiloviny (xxxxxx xxxxxxx, Fagopyrum xx.) |
|||||
2.1.2.1 Xxxxxxxxx (včetně xxxxxxx, Fagopyrum xx.) x z xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxx lidské xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx jako potravinová xxxxxx |
2,0 |
4,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/ES |
směrnice 98/53/XX |
2.1.2.2 Xxxxxxxxx (xxxxxx pohanky, Xxxxxxxxx sp.), xxxxx xxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxx xxxxxxxx |
2,0 |
4,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/ES |
směrnice 98/53/XX |
2.1.2.3 Xxxxxxxx, xxxxx xx být xxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxx xxxx potravinová xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5,0 |
10,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
2.1.3 Mléko (xxxxxx xxxxx, mléko xxx výrobu xxxxxxx xx xxxx xxxxx x xxxxxxx ošetřené xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx 92/46/XXX, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) x. 806/2003. |
— |
— |
0,05 |
xxxxxxxx 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
2.1.4Xxxxxxxxxxx xxxxx koření:Capsicum xxx. (xxxxxxxx sušené xxxxx, xxxx nebo x xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxxx, kayenského xxxxx x xxxxxxx)Xxxxx xxx. (xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx)Xxxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx)Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxx)Xxxxxxx xxxxx (xxxxxxx) |
5,0 |
10,0 |
— |
xxxxxxxx 98/53/XX |
xxxxxxxx 98/53/XX |
2. Xxxxxxxx 9 xx xxxxxxx.