Xxxxxxxx Komise (ES) x. 1284/2002
ze xxx 15. července 2002,
kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx ve skořápce
KOMISE XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX,
x xxxxxxx xx Xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx,
x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 2200/96 xx dne 28. xxxxx 1996 x společné xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx x zeleninou [1], xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx (XX) č. 545/2002 [2], x xxxxxxx xx xx. 2 xxxx. 2 uvedeného xxxxxxxx,
xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx:
(1) Lískové xxxxxx xxxxx mezi xxxxxxxx xxxxxxx v příloze X xxxxxxxx (ES) x. 2200/96, xxx xxx je nutno xxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxx účelem x x zájmu xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxx x xxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx, kterou doporučuje xxxxxxxx skupina pro xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxx xxxxxx jakosti Evropské xxxxxxxxxxx komise OSN (XXX XXX).
(2) Xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xx xx cíl vyloučit x trhu produkty xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, zaměřit xxxxxxxx na xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, a xxxxxxx xxx xx xxxxxxx výnosnosti produkce. Xxxxx xx se xxxxx měla vztahovat xx všechna xxxxxx xxxxxxx na xxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x souladu xx stanoviskem Řídícího xxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx,
XXXXXXX XXXX NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Obchodní norma xxx xxxxxxx ořechy xxxxxxxxx xxx kód XX 08022100 x xxx KN xx081350 xx xxxxxxxxx x xxxxxxx.
Xxxxx xx vztahuje xx všechna xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x nařízení (ES) x. 2200/96.
Xxxxxx 2
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxx vyhlášení x Xxxxxxx xxxxxxxx Evropských xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx se xxx xxx 1. xxxxx 2003.
Xxxx xxxxxxxx je xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx x přímo xxxxxxxxxx xx všech xxxxxxxxx xxxxxxx.
V Xxxxxxx xxx 15. xxxxxxxx 2002.
Za Xxxxxx
Xxxxx Fischler
člen Xxxxxx
[1] Xx. xxxx. X 297, 21.11.1996, x. 1.
[2] Úř. xxxx. X 84, 28.3.2002, x. 1.
XXXXXXX
XXXXX XXX XXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX
X. XXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxx norma xx vztahuje na xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxx maxima Mill x xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx určené k xxxxxx xxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x průmyslovému xxxxxxxxxx.
XX. XXXXXXXXXX O XXXXXXX
Xxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx ve skořápce xx xxxxxx a xxxxxxxx.
X. Xxxxxxxxx požadavky1
i) Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxxxxx xx zvláštním xxxxxxxxxxx xxx jednotlivé xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxxx odchylkám, xxxx xxx:
x) xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
- xxxxx tvarovaná; xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
- xxxxxxxxxx; lehké povrchní xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxx,
- xxxxxx; xxx vad, xxxxx xx xxxxx ovlivnit xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
- xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx,
- xxxxx; v xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx,
- xxxxx; xxx nadměrné xxxxxxxxx vlhkosti,
- xxx xxxxxx xxxxxx (ne xxxx xxx 5 % xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx ulpívající slupky);
b) xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx
- xxxxxxxxxx; xxxxx povrchová xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xx xxxx,
- xxxxxx; nedovolují xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx s xxxxxxxxxx, které xx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx,
- dostatečně vyvinuté; xxxxxxxxxx se seschlé xxxx xxxxxxx plody,
- xxxxx; v xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
- xxx xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx, x xx bez xxxxxx xx fázi xxxxxx,
- xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx,
- xxx xxxxxxxxxx vláken xxxxxxxxxxx xxxxxx okem,
- xxx xxxxxxxxx,
- xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx,
- xxx xxxxxx xxxxxxx x/xxxx xxxxx,
- xxx xxxxx (xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx) xxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xx spotřebě2.
Lískové xxxxxx xx skořápce xx xxxx být xxxxxxxx xxxx zralé.
Lískové xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx.
Xxxxxxx xxxxxx xxxx xxx x xxxxxxx stavu, xxx:
- snesly xxxxxxxx x xxxxxxxxxx,
- mohly xxx doručeny do xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
xx) Xxxxx xxxx
Xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx 12 % u xxxxxx xxxxxxxxx ořechu x 7 % x xxxxx.3
X. Třídy xxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxx do xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx níže:
i) Xxxxx
Xxxxxxx xxxxxx xx skořápce xxxxxxxx xx xxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx. Musí xxxxxxxxx xxxxx typické xxx xxxxx xxxxxx x/xxxx obchodní druh4.
Nepovolují xx xxxx x xxxxxxxx xxxxx lehkých xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx x xxxxxxxx nezhoršují xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
xx) X. jakost
Lískové xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xx této xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxx. Musí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx danou xxxxxx x/xxxx xxxxxxxx druh4.
Povolují xx lehké vady, xxxxx x produktu xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, uchovatelnost x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx.
xxx) XX. xxxxxx
Xx xxxx třídy xx xxxxxxxx lískové xxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx být xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx minimálním xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxx xx xxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx základní xxxxx xxxxxxx, uchovatelnost a xxxxxxxx úprava xxxxxxxx.
XXX. XXXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXX
Xxxxxxxxx velikosti xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx podle xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx řezu. Xxxxxxxxx se xxx xxxxxxxx určeným xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx velikosti) xxxx uvedením minimální xxxxxxxxx xx xxxxx "x xxxx" xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxx "a méně" (xxxxxxx). Xxxxxxx je xxxxxxx u xxxxx xxxx Xxxxx x X. jakost, avšak x plodů XX. xxxxxxx je xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx:
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx |
22 a xxxx |
22 xx x xxxx (xxxx xxxx) |
20 xx 22 mm |
20 xx x xxxx (xxxx xxxx) |
18 xx 20 xx |
18 xx x xxxx (xxxx xxxx) |
16 xx 18 mm |
16 xx x xxxx (xxxx xxxx) |
14 xx 16 mm |
14 xx x xxxx (nebo xxxx) |
12 xx 14 xx |
Xxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx hmotnosti xxxxxxx plodů) |
||
třída "xxxxx" |
xxxxx "X" |
xxxxx "II" |
|
a) Celková xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx skořápky (xxxxxxxxxx xx základě xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx) |
3 |
5 |
7 |
x) Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxx jádra (vypočítaná xx základě xxxxxxxxx xxxxx) |
5 |
8 |
12 |
x xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx hmyzem (xxxxxxxxxx xx základě xxxxxxxxx jádra) |
3 |
5 |
6 |
c) Xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx hmotnosti xxxxxxxx) |
0,25 |
0,25 |
0,25 |
x) prázdné ořechy (xxxxxxxxxx xxxxx množství) |
4 |
6 |
8 |
U xxxxx Xxxxx a xxxxx X může xxx xxxxxxx 12 % xxxxxxxxx ořechů xx xxxxxxxx množstevních xxxx xxxxxxxxxxxx, které xxxxx x různým xxxxxxx xxxx obchodním xxxxxx. Tyto xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx x třídy II x xxxxxxx, xx xx xxxxxxx odrůda xxxx xxxxxxxx xxxx.
X. Xxxxxxxxx nečistoty
Popele xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx nesmějí xxxxxxxxxx 1x/xx.
X. Dovolené xxxxxxxx velikosti
U xxxxx xxxx xx dovoluje xxxxxxxxx množství 10 % množstevních xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx ořechů xx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, x to xx xxxxxxxxxxx, xx:
- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx těsně xxx xxxx nad xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx rozpětím xxxx xxxxxxxxxx průměrem x xxxxxxxxxx průměrem (xxxxxxxxx velikosti),
- ořechy xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" xxxx "a +" xxxx "+" (xxxxxxx),
- xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx těsně xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx průměru xxxxxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" xxxx "x -" (xxxxxxx).
X. XXXXXXXXXX X XXXXXXXX ÚPRAVĚ
A. Stejnorodost
Obsah xxxxxxx xxxxxx musí xxx stejnorodý x xxxx musí xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx téhož xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx druhu x velikosti (xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx).
Xxxxxxxxx část xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx.
X. Xxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx xxxx být baleny xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxx, čisté x xxxxxxx způsobovat xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx razítek s xxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx, xxxxx jsou xxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.
X xxxxxxx xx xxxxxxx vyskytovat cizí xxxxxxx.
X. Xxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
XX. USTANOVENÍ X XXXXXXXXXX
Xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx následujícími xxxxx, které xxxx xxx uvedeny xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxx, xxx byly viditelné xxxxxx:
X. Identifikace
Balírna a/nebo xxxxxxxxxx: xxxxx a xxxxxx nebo identifikační xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx uznaný. Xxxxx xx použit identifikační xxxxxx, xxxx xxx xxxx "xxxxxxx x/xxxx xxxxxxxxxx" (nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx) uveden x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
X. Xxxx xxxxxxxx
- "xxxxxxx ořechy xx xxxxxxxx", xxxx-xx xxxxx xxxxxxxxx zvenku,
- xxxxx xxxxxx xxxx obchodní xxxx xxx xxxxx Xxxxx x X. xxxxxxx (nepovinné x xxxxx XX. xxxxxxx).
X. Xxxxx xxxxxxxx
Xxxx xxxxxx x, nepovinně, pěstitelská xxxxxx, xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx místní xxxxxxxx xxxxxx.
X. Xxxxxxxx xxxxx
- třída xxxxxxx,
- xxxxxxxx xxxxxxxxx:
- minimálními x xxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx velikosti), xxxx
- xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx následují xxxxx "x xxxx" xxxx "x +" xxxx "+" xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx "x xxxx" nebo "x -" (xxxxxxxxx),
- xxxxx xxxxxxxxx (nepovinné),
- "xxxxxxxxxxx xx" x xxxxxxxxx xxxxx (nepovinné)
- xxxxx xxxxxxxx,
- rok xxxxxxx (nepovinné).
E. Xxxxxx xxxxxxxxx značka (není xxxxxxx)
Dodatek X
XXXXXX OBSAHU XXXX
XXXXXX X – XXXXXXXXXXX XXXXXX
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx ořechů xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx teplotě 103 °X (+ 2 °X) x sušícím xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx normálním xxxxx.
2. Aparatura
2.1. Keramická xxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx xx xxxxxxxxx.
2.2. Xxxxxxxxxx xxxx citlivé xx 1 xx.
2.3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx s xxxxxx dnem, 12 xx x xxxxxxx x 5 xx xxxxxxx x pevnými xxxx.
2.4. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxx, že xx xxxxxxx xxxxxxx xx 103 °X (± 2 °X).
2.5. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx), xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxx umožňuje, xxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
3. Příprava xxxxxx
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxx xx třecí xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxx kousky x průměru 2-4 xx.
4. Xxxxxxxxx dávka x zjišťování
4.1. Xxxxx xxxxxx a jejich xxxx v xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx hodiny a xxxxxxxx xx do xxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx.
4.2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxxx testovacích xxxxxxx, xxxxx přibližně x 50x.
4.3. Xxxxxx prázdnou xxxxxx a xxxx xx nejbližší 0,001g (X0).
4.4. Xxxxxx přibližně 50x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx na xxxxxxxxx 0,001g. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxx uzavřete xxxxx x xxxxxx xxxxx (X1). Tyto xxxxx xxxxxxxx co xxxxxxxxxxx.
4.5. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x x víky xxxxx xxxx xx xxxxxxxx zařízení. Xxxxxxxx xxxxxxxx a nechejte xxxxx xx xxxx xxxxx. Sušicí zařízení xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx víky x xxxxxxxx xx do xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx. Xx schlazení při xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxxxxxx 0,001g (X2).
4.6. Xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx procento hmotnosti xx xxxxxxxxx:
Xxxxx xxxx = X1 – X2 / X1 – X0 × 100
4.7. Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx.
XXXXXX XX – XXXXXX METODA
1. Xxxxxxx
Xxxxxxxxxx obsahu vody xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na principu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx laboratorní metodě xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx
2.1. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx.
2.2. Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Měření
3.1. Xxxxxxx xxxxxxxx látkou, která xx má zkoumat (xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxxx) a xxxxxxxx stlačení, dokud xxxxxxxxx xxxxx tlak.
3.2. Xxxxxxxx xxxxxxx z xxxx.
3.3. Po xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx vyčistěte xxxx stěrkou, xxxxxx xxxxxxxxxx kartáčem, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx XX
XXXXXXXX XXXXXXX X XXX PRO XXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX
— Praskliny x xxxxxxxxxx:
Xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx otevřená a xxxxxxx x xxxxx xxx jedna xxxxxxxx xxxxxx skořápky.
— Xxxx xxxxxxxx:
Xxxxx vada poškozující xxxxxxxx, xxx ne xxxxx.
— Xxxxx:
Xxxxxxx, xx xxxxxxxx je prostá xxxxxxxxx xxxx a xx xxxxxxxx a xxxxx dohromady neobsahují xxxx xxx 12 % vody.
— Prázdné:
Znamená, xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxx látka:
Každá xxxxx, xxxxx xx normálně xxxxxxxxx x produktem.
— Xxxxxxxxx xxxxxx:
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx parazity xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxxxx:
Xxxxxxx, že xxxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxxx; xxxxx naprasknutí xx xxxxxxxxxx xx xxxx, pokud je xxxxx xxxxx xxxxxxxx.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxx xxxxxx pouhému xxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx.
— Xxxxxxxx:
Xxxxxxx lipidů xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx nepříjemné xxxxx. Xxxxxxxxx vzhled xxxxx xxxxx neznačí xxxxxx xxxx.
— Xxxxxx/xxxxxxx:
Xxxxxx xxxxxxx způsobený xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx.
— Seschlé:
Svraštění více xxx 50 % xxxxxxx kompaktního xxxxx, xxxxx xx obvykle xxxxxxxxx v xxxxxxxx, xxx dochází x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx plodin nebo xxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx suchem xx xxxxxx výživou xxxx xxxx xxxxxxx xxx.
— Scvrklé:
Stav, xxx xx xxxx nevyvinutý xxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx růstu xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
— Xxxxx xxxxxxxxx:
Xxxxxxx, xx xxxxxxxx není xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, a xx xxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo obchodním xxxxxx.