Animace načítání

Stránka se připravuje...


Věstník MZd ČR, částka 11/2004

ZPRÁVY A SDĚLENÍ

1.

 
DOPLNĚK K PŘEHLEDU AKREDITOVANÝCH LABORATOŘÍ
ZDRAVOTNÍCH ÚSTAVŮ ČESKÉ REPUBLIKY
PRO VYŠETŘOVÁNÍ POTRAVIN VČETNĚ POUŽÍVANÝCH METOD
DUBEN 2004
 

ZN.: HEM-350-6.10.04-28337

REF.: Ing. Silvie Slavíková, tel. 22497 linka 2188

Doplňují se laboratoře a používané metody Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě, které nebyly uvedeny v částce 7 z roku 2004 Věstníku Ministerstva zdravotnictví

 
Pořadové číslo
 
Zdravotní ústav
 
Pracoviště
 
1.
 
Státní zdravotní ústav Praha
 
Laboratoř CZŽP Praha
Laboratoř CHPŘ Brno
 
2.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Praze
 
Laboratoř Praha
 
3.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně
 
Laboratoř Kolín
Laboratoř Kladno
Laboratoř Mladá Boleslav
Laboratoř Mělník
Laboratoř Příbram
Laboratoř Praha
Laboratoř Benešov
 
4.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Českých Budějovicích
 
Laboratoř České Budějovice
 
5.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Plzni
 
Laboratoř Plzeň
Laboratoř Klatovy
 
6.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Karlových Varech
 
Laboratoř Sokolov
Laboratoř Karlovy Vary
 
7.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
 
Laboratoř Ústí nad Labem
Laboratoř Děčín
 
8.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Liberci
 
Laboratoř Liberec
 
9.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové
 
Laboratoř Hradec Králové
Laboratoř Náchod
 
10.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Pardubicích
 
Laboratoř Pardubice
Laboratoř Chrudim
Laboratoř Ústí nad Orlicí
 
11.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě
 
 
12.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Brně
 
Laboratoř Brno
Laboratoř Břeclav
 
13.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Olomouci
 
Laboratoř Olomouc
Laboratoř Šumperk
Laboratoř Přerov
 
14.
 
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě
 
Laboratoř Ostrava
Laboratoř Bruntál
Laboratoř Frýdek-Místek
Laboratoř Karviná
Laboratoř Nový Jičín
Laboratoř Opava
 
15.
 
Zdravotní ústav se sídlem ve Zlíně
 
Laboratoř Zlín
Laboratoř Uherské Hradiště
Laboratoř Kroměříž
Laboratoř Vsetín
 
 
 

11. Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

I. Identifikační údaje

 
Název
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Jihlava
 
Adresa laboratoře
 
Vrchlického 57, 587 25 Jihlava
 
telefon
 
+420 567 574 701
 
fax
 
+420 567 303 071
 
e-mail
 
sekretariat@zujih.cz
 
 

II. Seznam akreditovaných zkoušek

 
Pořadové číslo
 
Přesný název zkušebního postupu/metody
 
Identifikace zkušebního postupu/metody
 
Předmět zkoušky
 
1.
 
Stanovení Pseudomonas aeruginosa
 
SOP_JI_MI_07 (ČSN ISO 13720, ČSN EN 12780, ČL 2002)
 
Voda pitná, balená, povrchová, bazénová, odpadní, TUV, potraviny, Aqua purificata, PBU
 
2.
 
Stanovení bakterií rodu Salmonella
 
SOP_JI_MI_10
(TNV 757855
ČSN EN ISO 6579,
AHEM 7/2001)
 
Voda pitná, povrchová, bazénová, odpadní, prostředí, potraviny, odpady, pískoviště
 
3.
 
Mikrobiologie-všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica
 
ČSN ISO 10273
 
Potraviny
 
4.
 
Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes
 
ČSN EN ISO 11290-1, 2
 
Potraviny
 
5.
 
Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter
 
ČSN ISO 10272
 
Potraviny
 
6.
 
Stanovení celkového počtu mikroorganismů
 
SOP_JI_MI_16
(ČSN ISO 4833,
ČSN 560100)
 
Potraviny
PBU
Prostředí
 
7.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
 
ČSN ISO 4832
 
Potravinářské výrobky
 
8.
 
Stanovení kvasinek a plísní včetně Candida albicans a termorezistentních plísní
 
SOP_JI_MI_20
(ČSN ISO 7954,
ČL 2002,
ČSN 560100)
 
Voda pitná, povrchová, TUV, bazénová, Aqua purificata, prostředí, potraviny, PBU
 
9.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
 
ČSN ISO 7932
 
Potravinářské výrobky
 
10.
 
Stanovení počtu Clostridium perfringens
 
SOP_JI_MI_10
(ČSN EN 26461-2,
ČSN EN 13401)
 
Voda pitná, povrchová odpadní, TUV, potraviny
 
11.
 
Stanovení koliformních bakterií a Escherichia coli
 
SOP_JI_MI_09
(ČSN ISO 4832,
ČSN ISO 7251,
ČSN EN ISO 9308-1, 3,
TNV 757837, AHEM 6/1999)
 
Voda pitná, balená, povrchová, odpadní, bazénová, TUV, potraviny, prostředí, PBU, odpady
 
12.
 
Stanovení mikrobiální kontaminace ploch zařízení a obalů
 
SOP_JI_MI_31
(ČSN 560100 část 145, 146, 147, 148)
 
Prostředí, obalů, potraviny, pokožka
 
13.
 
Enterobacteriaceae
 
SOP_JI_MI_37
(ČSN ISO 7402, ČL 2002)
 
Aqua purificata, PBU, potraviny
 
 
 
 

Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

pobočka Žďár nad Sázavou

I. Identifikační údaje

 
Název
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Žďár nad Sázavou
 
Adresa laboratoře
 
Hutařova 1, 591 01 Žďár nad Sázavou
 
telefon
 
+420 566 650 820
 
fax
 
+420 566 650 821
 
e-mail
 
zdar@zujih.cz
 
 

II. Seznam akreditovaných zkoušek

 
Pořadové číslo
 
Přesný název zkušebního postupu/metody
 
Identifikace zkušebního postupu/metody
 
Předmět zkoušky
 
1.
 
Stanovení hliníku
 
SOP_ZR_AA_02
(DIN 38406-25)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady
 
2.
 
Stanovení mědi
 
SOP_ZR_AA_04 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7426)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
3.
 
Stanovení zinku
 
SOP_ZR_AA_05 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7497)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
4.
 
Stanovení olova
 
SOP_ZR_AA_06 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7467)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
5.
 
Stanovení chromu
 
SOP_ZR_AA_08 (ČSN EN 1233)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
6.
 
Stanovení niklu
 
SOP_ZR_AA_10 (ČSN ISO 8288
TNV 75 7461)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
7.
 
Stanovení stříbra
 
SOP_ZR_AA_11 (DIN 38 406-18)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda potraviny,biolog. materiál,odpady
 
8.
 
Stanovení barya
 
SOP_ZR_AA_20 (DIN 38406-28)
 
Voda pitná, podzemní, balená, povrchová, výluh, půda,potraviny,biolog. materiál,odpady
 
9.
 
Stanovení Staphylococcus aureus
 
ČSN EN ISO 6888-1
 
Potraviny
 
10.
 
Průkaz přítomnosti bakterií rodu Salmonella
 
ČSN EN 12824
 
Potraviny
 
11.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C
 
SOP_ZR_ MI _16
ČSN ISO 4833
 
Potravinářské výrobky
 
12.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
 
ČSN ISO 4832
 
Potravinářské výrobky
 
13.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C
 
ČSN ISO 7954
 
Potravinářské výrobky
 
14.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
 
ČSN ISO 7932
 
Potravinářské výrobky
 
 
 
 

Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

pobočka Pelhřimov

I. Identifikační údaje

 
Název
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Pelhřimov
 
Adresa laboratoře
 
Slovanského bratrství 710, 393 01 Pelhřimov
 
telefon
 
+420 565 325 455
 
fax
 
+420 565 355 435
 
e-mail
 
pelhrimov@zujih.cz
 
 

II. Seznam akreditovaných zkoušek

 
Pořadové číslo
 
Přesný název zkušebního postupu/metody
 
Identifikace zkušebního postupu/metody
 
Předmět zkoušky
 
1.
 
Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků. Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera.
 
SOP_PE_MI_08
(ČSN EN ISO 6888-1)
 
Potraviny
 
2.
 
Stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30oC.
 
SOP_PE_MI_16 (ČSN ISO 4833)
 
Potraviny
 
3.
 
Stanovení počtu koliformních bakterií.
Technika počítání kolonií
 
SOP_PE_MI_18 (ČSN ISO 4832)
 
Potraviny
(v PBU neakreditováno)
 
4.
 
Stanovení kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25oC.
 
SOP_PE_MI_20 (ČSN ISO 7954)
 
Potraviny
(v PBU neakreditováno)
 
5.
 
Stanovení počtu β - D - glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií.
 
SOP_PE_MI_30 (ČSN ISO 16649-2)
 
Potraviny
 
 
 
 

Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

pobočka Havlíčkův Brod

I. Identifikační údaje

 
Název
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Havlíčkův Brod
 
Adresa laboratoře
 
Rozkošská 2331, 580 01 Havlíčkův Brod
 
telefon
 
+420 569 408 912
 
fax
 
+420 569 408 922
 
e-mail
 
havlbrod@zujih.cz
 
 

II. Seznam akreditovaných zkoušek

 
Pořadové číslo
 
Přesný název zkušebního postupu/metody
 
Identifikace zkušebního postupu/metody
 
Předmět zkoušky
 
1.
 
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázapozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) – Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera
 
ČSN EN ISO 6888-1
 
Potraviny
 
2.
 
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella
 
ČSN EN 12824
(mimo kap.9.5.3)
 
Potraviny
 
3.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 37°C
 
ČSN ISO 4833
 
Potraviny
 
4.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
 
ČSN ISO 4832
 
Potraviny
 
5.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25°C
 
ČSN ISO 7954
 
Potraviny
 
6.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30°C
 
ČSN ISO 7932
 
Potraviny
 
7.
 
Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu Clostridium perfringens - Technika počítání kolonií
 
ČSN EN 13401
 
Potraviny
 
8.
 
Stanovení počtu -D glukuronidázopozitivních Escherichia coli na chromogenní plotnové půdě. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44°C
 
SOP_HB_MI_28 (mimo kap.č.5 - vzorkování)
(Metodické doporuč. SZÚ)
 
Potraviny
 
 
 
 

Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě

pobočka Třebíč

I. Identifikační údaje

 
Název
 
Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě, oddělení hygienických laboratoří Třebíč
 
Adresa laboratoře
 
U Obůrky 953, 674 01 Třebíč
 
telefon
 
+420 568 840 380
 
fax
 
+420 568 841 383
 
e-mail
 
trebic@zujih.cz
 
 

II. Seznam akreditovaných zkoušek

 
Pořadové číslo
 
Přesný název zkušebního postupu/metody
 
Identifikace zkušebního postupu/metody
 
Předmět zkoušky
 
1.
 
Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií
 
ČSN ISO 4832
 
Potraviny
 
2.
 
Stanovení počtu kvasinek a plísní
 
(ČSN ISO 7954)
 
Voda pitná, povrchová, podzemní, potraviny
 
 
 
 

MUDr. Michael Vít, Ph.D., v. r.

hlavní hygienik ČR

a náměstek ministryně