Animace načítání

Stránka se připravuje...


Sdělení Ministerstva financí

Vydáním zákona o oceňování majetku č. 151/1997 Sb. byla do našeho právního řádu začleněna norma týkající se zjišťování cen majetku v případech, kdy sjednané ceny majetku podle zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, v platném znění, nejsou k dispozici, protože zboží a majetek nejsou předmětem koupě a prodeje a přitom ocenění je nezbytné pro majetkové, daňové či soudní řízení. Řada zákonných norem našeho právního řádu se odkazuje na oceňování podle cenových předpisů.

Vzhledem ke změnám v předpisech o oceňování majetku, vydává Ministerstvo financí pro lepší orientaci v předpise pracovní znění:

1. zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004 Sb., zákona č. 257/2004 Sb. a zákona č. 296/2007 Sb.

2. vyhlášky č. 3/2008 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění vyhlášky č. 456/2008 Sb., (oceňovací vyhláška)

3. sdělení Českého statistického úřadu ze dne 9. září 2003 o zavedení Klasifikace stavebních děl CZ-CC a přiřazení staveb jednotlivým kódům CZ-CC

4. výňatek z výměru Ministerstva financí č. 01/2009 ze dne 11. prosince 2008, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami, část I. oddíl A položka č. 2 a 3

Podstatné úpravy a změny, které přinesla novela oceňovací vyhlášky k zákonu o oceňování majetku:

  • zpřesnění některých definic
  • možnost snížení životnosti u dočasných staveb
  • korekce koeficientů zohledňujících cenu zjištěnou nákladovým způsobem a cenu zjištěnou výnosovým způsobem při oceňování kombinací nákladové a výnosové metody
  • zavedení nové metody oceňování staveb porovnávacím způsobem; podle této metody se cena zjistí vynásobením počtu m3 obestavěného prostoru stavby (u bytů počtu m2 podlahové plochy) základní cenou upravenou indexem cenového porovnání. Index cenového porovnání se stanoví vynásobením dílčích indexů, a to indexu trhu IT, polohy IP a konstrukce a vybavení IV. Toto řešení podstatně zjednoduší případný výběr obdobných nemovitostí pro stanovení cen obvyklých. Hodnota jednotlivých znaků se zde
  • stanoví pouhým začleněním do příslušného kvalitativního pásma, které odpovídá hodnocené nemovitosti. Nová metoda je tak oproti stávající metodě přehlednější a umožňuje větší variabilitu znaků, jejich kvalitativních pásem a hodnot. To vše umožňuje do budoucna aktualizovat jednotlivé znaky a hodnoty jejich kvalitativních pásem v návaznosti na to, jak se tento znak podílí na ceně sjednané. přes index trhu je možno ve zjištěné ceně stavby nově zohlednit i rozdílné vlastnictví stavby a pozemků, popřípadě i prodej pouze části nemovitosti. index polohy zohledňuje skutečnosti, které se uplatňují při sjednávání cen nemovitostí.
  • základní ceny pro byty a rodinné domy, rekreační chalupy a rekreační domky jsou v nové metodě oproti stávající metodě doplněny o základní ceny jednotlivých okresních měst a pro města Karlovy Vary, Ostrava a Plzeň, což vede k objektivnějšímu ocenění. stavebně technický stav stavby se zohledňuje v indexu konstrukce a vybavení v pěti kvalitativních pásmech v členění podle stavu nemovitosti (s přihlédnutím na rozsah nutných oprav) s tím, že hodnota kvalitativního pásma se upravuje koeficientem zohledňujícím stáří stavby.
  • v cenách staveb oceňovaných porovnávacím způsobem se zohledňují ceny některých staveb, které tvoří jejich příslušenství;
  • zvýšení základní ceny pozemků v Praze
  • upřesňující změna textu v části věnované oceňování pozemků pro komunikace změna oceňování u pozemků v dobývacích prostorech z důvodu vývoje cen v ČR změna postupu při oceňování zemědělských pozemků, které nejsou delší dobu obhospodařovány aktualizace příloh; aktualizace koeficientů změn cen staveb Ki; aktualizace koeficientů prodejnosti Kp a nové začlenění katastrálních území statutárního města Olomouce do oblastí

Oceňovací vyhláška není v rozporu s právem Evropské unie, neboť pro tuto oblast nejsou direktivy EU vydávány.

Do přehledu oceňovacích předpisů je zahrnut z části i výměr Ministerstva financí obsahující seznam zboží s regulovanými cenami pro rok 2009. Uvedena je jeho část I., oddíl A, položky č. 2 a 3 s cenami úředně stanovenými, které mohou ovlivnit i zjištěné ceny nemovitostí.

Položka č. 2 zahrnuje cenovou regulaci pro nemovitosti, jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu nebo jiných prostředků státu. Do této položky byly zahrnuty i ceny pozemků oceňovaných podle §28 odst. 7 vyhlášky, tedy hrazené z uvedených prostředků.

Položka č. 3 obsahuje nájemné z pozemků nesloužících k podnikání nájemce.

Do Cenového věstníku byly převzaty kódy CZ-CC včetně textové části a sdělení ČSÚ ze dne 9. září 2003 o zavedení Klasifikace stavebních děl CZ-CC.

JUDr. Alena Holmes, v.r.

ředitelka odboru

Legislativa majetkových daní a poplatků

Vyřizuje: Ing. Vlasta Scholzová,

vedoucí oddělení

Legislativa a metodika oceňování majetku

Vlasta.Scholzova@mfcr.cz

Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 3/2008 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění vyhlášky č. 456/2008 Sb., (oceňovací vyhláška)

Sdělení

Českého statistického úřadu ze dne 9. září 2003

o zavedení Klasifikace stavebních děl CZ-CC

Český statistický úřad podle §19 odst. 2 zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, sděluje s účinností od 1. ledna 2004 zavedení Klasifikace stavebních děl CZ-CC (dále jen „Klasifikace CZ-CC“).

Klasifikace CZ-CC obsahově vychází z mezinárodního standardu Klasifikace stavebních děl (Classification of Types of Constructions - CC), který vydal Eurostat v říjnu 1997. Zkratka CZ v názvu klasifikace vyjadřuje národní verzi mezinárodního standardu.

Předmětem Klasifikace CZ-CC je třídění všech místně a prostorově ucelených stavebních děl. Klasifikace CZCC nahradí stávající Klasifikaci stavebních děl - KSD (oddíl 46), která byla vydána opatřením Českého statistického úřadu z roku 1993, vyhlášeným v částce 69/1993 Sb. jako příloha Standardní klasifikace produkce. Opatření, jímž byla tato klasifikace vydána v souladu se zákonem č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, pozbývá platnosti dnem 31. prosince 2003.

Klasifikace CZ-CC obsahuje pět částí: normativní, metodickou, systematickou, vysvětlivky a převodníky.

Klasifikace CZ-CC je závazná pro statistická zjišťování prováděná podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, a dále v případech, kdy tak stanoví zvláštní právní předpis.

Klasifikace CZ-CC je k dispozici na nosiči v elektronické podobě v odboru informačních služeb Českého statistického úřadu nebo na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

Předseda

Ing. Fischer, CSc.

Úvod

Český statistický úřad vydává Klasifikaci stavebních děl CZ-CC (dále jen „Klasifikace CZ-CC“) vypracovanou na základě mezinárodního standardu Classification of Types of Constructions - CC, vydaného Eurostatem v říjnu 1997. Za základ při vypracování klasifikace CC byl vzat oddíl 52 mezinárodní klasifikace produkce - CPC (Central Product Classification), kterou publikovala Statistická komise OSN v roce 1991. Ve srovnání se strukturou CPC je v klasifikaci CC sekce „Budovy“ rozdělena podrobněji, aby dostatečně zahrnula potřebný počet klasifikačních stupňů. Vazba na klasifikaci CPC je uvedena v systematické části Klasifikace CZ-CC. Zkratka CZ v názvu klasifikace vyjadřuje národní verzi mezinárodního standardu.

Klasifikace CZ-CC je závazná pro statistická zjišťování prováděná podle zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, a dále v případech, kdy tak stanoví zvláštní právní předpis.

Klasifikace CZ-CC je do čtvrtého místa plně kompatibilní s mezinárodním standardem CC. Další dvě místa byla vytvořena pro národní účely.

Klasifikace je sestavena tak, aby mohla být využita například i pro statistiku stavebních činností, sčítání domů a bytů, statistiku cen stavebních prací nebo pro národní účetnictví. Může být používána pro definici staveb, která je potřebná pro zabezpečení informací o specifických proměnných krátkodobých ukazatelích (např. stavební povolení, kolaudace, uvedení do provozu). Lze ji rovněž využívat v průběhu celé životnosti stavby pro evidenci změn užívání, pro obchodní jednání, opravy, rekonstrukci a modernizaci. Účelné může být rovněž její využití jako klasifikačního standardu pro vyhlašování tendrů nebo uzavírání kontraktů v rámci zadávání veřejných zakázek, využita může být pro potřeby daňové a rozpočtové.

Předmět klasifikace

Klasifikace CZ-CC obsahuje místně a prostorově ucelená stavební díla s takovým vybavením či zařízením, aby mohla samostatně plnit funkce, ke kterým jsou určena. Takováto zařízení musí být se stavebním dílem pevně spojena a nelze je demontovat, aniž by došlo k porušení stavby nebo k znehodnocení funkce či účelu stavebního díla. Jsou zpravidla součástí jeho komplexní dodávky.

Do Klasifikace CZ-CC se nezahrnují technologická výrobní zařízení, která lze demontovat a přemísťovat jinam. Tato technologická výrobní zařízení se zatřiďují v klasifikaci SKP SKP - Standardní klasifikace produkce, 2. vydání, zavedené sdělením Českého statistického úřadu, vyhlášeným v částce 198/2002 Sb. (podle druhu). Tato klasifikace rovněž nezahrnuje stavební práce při novostavbách, rekonstrukcích, modernizacích, rozšíření - stavebních úpravách, opravách a údržbě stavebních děl. Stavební práce jsou zahrnuty v SKP - oddílu 45.

Konstrukce klasifikace

Klasifikace CZ-CC je pětistupňová. Pro jednotlivé stupně je stanoveno toto označení:

 
 
1
 
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5 6
 
1. stupeň□sekce
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 stupeň□oddíl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. stupeň□skupina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. stupeň□třída
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. stupeň□podřída
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klasifikace obsahuje:

2 ... sekce ... (1místný kód)

6 ... oddílů ... (2místný kód)

20 ... skupin ... (3místný kód)

46 ... tříd ... (4místný kód)

335 ... podtříd ... (6místný kód)

V Klasifikaci CZ-CC je vypracováno třídění stavebních děl do úrovně podtříd klasifikace. Zpodrobnění bylo vypracováno tak, aby byla co nejvíce zachována vypovídací schopnost dosavadní Klasifikace stavebních děl (KSD - oddíl 46) a zároveň byla respektována obsahová náplň jednotlivých tříd evropského standardu CC.

Klasifikační zásady

Stavební díla jsou v Klasifikaci CZ-CC rozděleny na dvě sekce: 1 - Budovy a 2 - Inženýrská díla.

Stavební díla se klasifikují podle technického řešení stavby (projektu), které vyplývá ze zvláštního užívání stavby (např. budovy pro obchod, komunikace, díla vodní, vedení dálková trubní apod.); budovy jsou klasifikovány podle jejich hlavního užívání (bytové, nebytové), inženýrská díla podle projektů, které přímo určují účel a užití stavebního díla.

Umístění stavebního díla a vlastnické vztahy nejsou pro tuto klasifikaci podstatnými kritérii.

Základní pojmy platné pro tuto klasifikaci

Za stavbu se považují veškerá stavební díla bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, účel a dobu trvání;

stavebním dílem se rozumí výsledek stavební činnosti; tvoří prostorově ucelenou nebo alespoň technicky samostatnou část stavby;

budova je nadzemní stavba prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí; součástí budovy mohou být pouze ty podzemní prostory, které s budovou konstrukčně a stavebně souvisí;

inženýrská díla jsou všechny stavby, které nejsou klasifikovány jako budovy - např. železnice, silnice, dálnice, mosty, letištní plochy, hráze, podzemní a nadzemní vedení, produktovody.

Budovy:

bytová budova je stavba, ve které je alespoň polovina využitelné podlahové plochy určena pro bytové účely;

nebytová budova je stavba, ve které je více než polovina využitelné podlahové plochy určena pro nebytové účely;

byt je soubor místností (případně jediná obytná místnost), které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňují požadavky na trvalé bydlení a jsou k tomuto účelu užívání určeny.

Celková využitelná podlahová plocha zahrnuje plochy, které jsou využity pro stejné účely a to bez ohledu na jejich umístění v rámci stavby.

Do využitelné podlahové plochy se nezahrnují:

stavební plochy (např. plochy nosných, dělicích nebo jiných komponentů - sloupy, pilíře, příčky, komíny);

funkční plochy pro pomocné využití (např. plochy zastavěné vyhřívacími a klimatizačními instalacemi nebo elektrickými generátory);

komunikační plochy (např. schodiště, výtahy, eskalátory).

Část z celkové využitelné podlahové plochy budovy používané pro bydlení zahrnuje plochu vyčleněnou pro kuchyň, obývací pokoj, ložnici a další pokoje, část pak plochu vyčleněnou pro sklep a společné prostory, používané vlastníky nebo nájemci bytových jednotek.

Klasifikace CZ-CC mezi budovy zahrnuje také samostatné podzemní prostory, které jsou vhodné pro ochranu nebo umístění lidí, zvířat nebo předmětů (např. podzemní kryty, podzemní nemocnice, podzemní nákupní střediska a dílny, podzemní garáže). Tyto podzemní prostory mají zpravidla samostatný šestimístný kód.

Podzemní stavební díla jsou taková díla, u kterých je vrchní plocha zastropení (včetně krycích vrstev ležících přímo na stropní konstrukci) pod úrovní přilehlého upraveného terénu nebo tvoří úroveň rostlého terénu, tj. terénu před započetím stavebních prací prováděných v rámci tohoto díla.

Spojovací chodby nejsou samostatným stavebním dílem, ale jsou přičleňovány ke stavebnímu dílu, se kterým technicky nebo účelově souvisí.

Metodika klasifikace

Klasifikační jednotkou je stavební dílo (budova, komunikace, ropovod atd.).

Při zatřiďování stavby (soubor stavebních děl, skládající se např. z několika budov a inženýrských děl) je nutno klasifikovat každé stavební dílo samostatně jako samostatnou jednotku. Jestliže se např. školní objekt sestává ze školní budovy a ubytovny pro studenty, pak školní budova je klasifikována kódem 1263 a ubytovna pro studenty kódem 1130. Jestliže však nejsou k dispozici podrobné podklady, zda se jedná o dvě samostatné budovy, je tento komplex klasifikován jako škola kódem 1263. V případech, kdy nejsou podklady pro rozdělení budov jednoznačné, je možno použít pro stanovení objemu stavebních prací kvalifikovaný odhad rozdělení budov.

Z praktických důvodů mohou být z tohoto obecného pravidla stanoveny výjimky v těch případech, kdy jedno ze stavebních děl má proti druhému, se kterým bezprostředně technicky nebo účelově souvisí, nepatrný rozsah. Takovéto stavební dílo o nepatrném rozsahu lze považovat pouze za soubor konstrukcí a prací tvořící součást jiného stavebního díla při dodržení těchto zásad:

a) u nově budovaných stavebních děl stanoví projektant rozsah přičlenění těchto konstrukcí a prací (při respektování hospodárnosti výstavby),

b) uvedené konstrukce a práce musí přímo souviset s tímto stavebním dílem (funkčně, konstrukčně nebo účelově).

Budovy jsou klasifikovány podle převažujícího užívání. Budovy užívané nebo určené k několika účelům (např. kombinace bytového domu, úřadu a zdravotnického zařízení) jsou označeny jediným klasifikačním kódem, který se stanoví následujícím způsobem:

musí být vypočten podíl jednotlivých částí budovy na celkové využitelné podlahové ploše budovy (např. v), tyto jednotlivé části musí být klasifikačně zatříděny,

pak je budova užívaná k několika účelům klasifikována metodou „odshora-dolů“ („top-down“) - stavba je nejdříve zatříděna do sekce (budova nebo inženýrské dílo), pak do oddílu, skupiny, třídy a nakonec podtřídy.

Zatřiďování budovy užívané k několika účelům můžeme vysvětlit na následujícím teoretickém příkladu:

 
Typ užití
 
Podíl na celkové
využitelné podlahové ploše v %
 
Třída
CZ-CC
 
4 byty
 
30
 
1122
 
kanceláře úvěrového ústavu
 
10
 
1220
 
lékárna a obchody
 
20
 
1230
 
knihovna
 
30
 
1262
 
lékařská ordinace
 
10
 
1264
 
 
 
Budova bude klasifikována
 
v sekci
 
1
 
Budovy
 
v oddílu
 
12
 
Budovy nebytové
 
 
 
(70 % celkové využitelné podlahové plochy)
 
ve skupině
 
126
 
Budovy pro společenské a kulturní účely, výzkum, vzdělávání a zdravotnictví
 
 
 
(40 % v oddílu 12)
 
v třídě
 
1262
 
Muzea a knihovny (30 % ve skupině 126)
 
v podtřídě
 
126211
 
Budovy muzeí, knihoven, galerií, archivů.

Vysvětlivky

Vysvětlivky ke Klasifikaci CZ-CC jsou uvedeny v části IV. klasifikace, vyjadřují věcné a závazné vymezení obsahu jednotlivých tříd. Výčet nemusí být vyčerpávající, ale jasně určuje, kam stavební produkce patří.

Význam použitých zkratek ve vysvětlivkách:

Z: znamená, že daná třída (příp. podtřída) zahrnuje produkci uvedenou pod touto zkratkou;

ZT: znamená, že daná třída (příp. podtřída) kromě produkce uvedené pod zkratkou Z zahrnuje také další produkci;

N: znamená, že daná třída (příp. podtřída) nezahrnuje produkci uvedenou pod touto zkratkou; v závorce je pak uveden kód CZ-CC, kam daná produkce patří.

Vazba na jiné klasifikace

V systematické části Klasifikace CZ-CC je na úrovni tříd uvedena vazba na klasifikaci produkce CPC, ze které se při zpracování Klasifikace stavebních děl CC vycházelo. V části V. klasifikace - převodníky - jsou uvedeny vazby Klasifikace CZ-CC na dosud užívanou Klasifikaci stavebních děl (KSD - oddíl 46) a obráceně. Převodníky jsou vzhledem k odlišnému klasifikačnímu pojetí a principům třídění pouze orientační.

Poznámka

V názvech některých položek Klasifikace CZ-CC se používají zkratky, jejichž význam je následující:

apod. = a podobně;

atd. = a tak dále;

j. n. = jinde neuvedený;

vč. = včetně

Materiál o kódech CZ - CC převzat ze stránek ČSÚ

http://www.czso.cz/csu/klasifik.nsf/i/sdeleni_o_zavedeni_klasifikace_stavebnich_del_cz_cc

KÓD CZ-CC TEXT
SEKCE 1 - BUDOVY
Poznámka: Pod pojmem budova se rozumí též hala (tj. budova s halovými prostory).
11 Budovy bytové
Z: - budovy rodinné, budovy bytové typové nebo netypové, budovy bytové přízemní volně stojící s verandami (bungalovy), vily, budovy bytové se služebním vybavením, budovy bytové zemědělských usedlostí, venkovská sídla, letní sídla, rekreační chaty a chalupy apod.
ZT: - obchody, restaurace, služby apod. v budovách bytových
- oplocení budov bytových
111 Budovy jednobytové
1110 Budovy jednobytové
ZT: - dvojdomky, řadové a terasové jednobytové domky
- jednobytové domky hrázného, jezného (se služebním vybavením)
Třídění na 5. a 6. místě:
111011 Budovy jednobytové
111012 Budovy jednobytové se služebním vybavením
111021 Chalupy pro rekreaci jednobytové
111022 Chaty pro rekreaci jednobytové
111091 Oplocení budov 1110
112 Budovy dvou a vícebytové
1121 Budovy dvoubytové
ZT: - dvoubytové domky hrázného, jezného (se služebním vybavením)
Třídění na 5. a 6. místě:
112111 Budovy dvoubytové
112112 Budovy dvoubytové se služebním vybavením
112121 Chalupy pro rekreaci dvoubytové
112122 Chaty pro rekreaci dvoubytové
112191 Oplocení budov 1121
1122 Budovy tří a vícebytové
ZT: - tří a vícebytové domky hrázného, jezného (se služebním vybavením)
Třídění na 5. a 6. místě:
112211 Budovy tří a vícebytové - typové
112212 Budovy tří a vícebytové - netypové
112221 Chalupy pro rekreaci tří a vícebytové
112222 Chaty pro rekreaci tří a vícebytové
112291 Oplocení budov 1122
113 Budovy bytové ostatní
1130 Budovy bytové ostatní
Z: - ubytovací zařízení pro různá společenství (komunity), ubytovací zařízení a domy se službami sociální péče pro staré nebo postižené osoby, domovy důchodců, ubytovací zařízení pro studenty, pro děti a pro ostatní sociální skupiny, např. dělnické ubytovny, studentské koleje, ubytovny, které jsou samostatnými budovami internátních škol, různé útulky např. pro bezdomovce apod.
N: - kliniky, nemocnice a zařízení ústavní zdravotní péče (1264)
- vězení, kasárna (1274)
- budovy ostatní pro krátkodobé ubytování (1212)
Třídění na 5. a 6. místě:
113011 Budovy se službami sociální péče
113012 Budovy pro ubytování studentů, zaměstnanců apod.
113019 Budovy bytové ostatní j. n.
113091 Oplocení budov 1130
12 Budovy nebytové
121 Hotely a obdobné budovy
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
1211 Hotely
Z: - hotely, motely, motoresty, penziony a podobné budovy pro krátkodobé ubytování s restaurací nebo bez ní
ZT: - budovy restaurací, barů a kaváren
- kiosky, stánky rychlého občerstvení apod.
N: - restaurace, bary, kavárny apod. v budovách bytových (11), v budovách pro administrativu (122) nebo v budovách pro obchod (123)
- turistické ubytovny, horské boudy, kempy apod.
(1212)
Třídění na 5. a 6. místě:
121111 Budovy hotelů a podobných ubytovacích zařízení
121112 Budovy restaurací, barů, kaváren
121191 Oplocení budov 1211
1212 Budovy ostatní pro krátkodobé ubytování
Z: - turistické ubytovny, horské boudy, kempy, budovy v dětských nebo rodinných rekreačních táborech, bungalovy, prázdninové zotavovny a ostatní krátkodobá ubytovací zařízení pro rekreaci j. n. N: - hotely a podobné budovy pro přechodné ubytování (1211)
- zábavní nebo rekreační (oddechové) parky (2412)
Třídění na 5. a 6. místě:
121211 Budovy ostatní pro krátkodobé ubytování
121291 Oplocení budov 1212
122 Budovy administrativní
1220 Budovy administrativní
Z: - budovy užívané pro kancelářské a administrativně- správní účely, např. budovy peněžních ústavů, ministerstev, úřadů veřejné správy, obecních úřadů, parlamentu, soudů, zastupitelství, pošt, poštovní přepravy, třídírny balíků a dopisů, konferenčních a kongresových center, církevních organizací, administrativní budovy firem apod.
ZT: - restaurace, bary, kavárny apod. v budovách pro administrativu
- oplocení budov 1220
N: - kanceláře v budovách užívaných převážně pro jiné účely (podle účelu)
Třídění na 5. a 6. místě:
122011 Budovy peněžních ústavů
122012 Budovy veřejné správy
122013 Budovy pošt
122019 Budovy administrativní ostatní
122091 Oplocení budov 1220
123 Budovy pro obchod
1230 Budovy pro obchod
Z: - budovy obchodních domů, nákupní střediska, obchodní centra, supermarkety, hypermarkety apod. - budovy pro obchod a služby
- podzemní obchodní střediska
ZT: - haly pro komunální služby a osobní hygienu v budovách pro obchod
- restaurace, bary, kavárny apod. v budovách pro obchod
- kiosky, stánky a podobná zařízení pro obchodní účely
- budovy autoservisů
- haly používané pro veletrhy, aukce, výstavy, tržnice
- čerpací stanice pohonných hmot
- budovy lékáren a výdejen zdravotnických potřeb
- oplocení budov 1230
N: - obchody v budovách užívaných převážně pro jiné účely (podle účelu)
Třídění na 5. a 6. místě:
123011 Budovy obchodních domů
123012 Budovy pro obchod a služby
123079 Podzemní obchodní střediska
123091 Oplocení budov 1230
124 Budovy pro dopravu a telekomunikace
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
1241 Budovy pro telekomunikace, nádraží, terminály a budovy k nim příslušející
Z: - železniční a autobusová nádraží a budovy k nim příslušející
- terminály vč. leteckých a přístavních
- zastřešená nástupiště pro silniční a železniční dopravu
- zastřešené rampy mycí, nakládací a vykládací budovy letišť civilních i vojenských, budovy s technickým zařízením pro letiště, budovy (věže) řízení letového provozu, hangáry apod.
- budovy pro telekomunikace, rozhlasové a televizní vysílání, např. budovy telefonních ústředen, telekomunikačních centrál
- podzemní budovy pro telekomunikace, nádraží a terminály
ZT: - telefonní budky
- stanice lanovek, budovy výhybkářských stavědel, depa pro lokomotivy a vagony
- budovy (věže) majáků
N: - terminály ropné a uhlovodíkové (2303)
- rampy odpalovací (2420)
- přístřešky pro městskou hromadnou dopravu (1274)
Třídění na 5. a 6. místě:
124111 Nádraží, terminály a budovy k nim příslušející
124112 Budovy pro telekomunikace, rozhlasové a televizní vysílání
124113 Zastřešená nástupiště a rampy
124114 Budovy letišť
124115 Budovy (věže) majáků
124179 Podzemní budovy pro telekomunikace, nádraží a terminály
124191 Oplocení budov 1241
1242 Garáže
Z: - garáže nadzemní i podzemní
ZT: - zastřešená parkoviště pro motorová vozidla, přístřešky pro kola
N: - přístřešky pro nákupní vozíky na parkovištích (2112)
- parkoviště pro motorová vozidla v budovách užívaných pro jiné účely (podle účelu)
Třídění na 5. a 6. místě:
124211 Garáže nadzemní
124279 Garáže podzemní
124291 Oplocení budov 1242
125 Budovy pro průmysl a skladování
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí apod.
1251 Budovy pro průmysl
Z: - budovy užívané pro průmyslovou výrobu, např. budovy průmyslu potravinářského, chemického, farmaceutického, spotřebního, hutního, strojírenského, stavebních hmot, budovy pro výrobu krmných směsí, pro úpravu paliv a rud, dílny, montážní haly apod.
- budovy výrobní pro energetiku, zejména kotelny, výtopny, výměníkové stanice, kompresorovny, transformovny, rozvodná zařízení a měnírny, čerpací stanice pro energetiku apod.
- budovy kompresních stanic, regulačních a redukčních stanic, odorizačních stanic, kiosky katodové ochrany, budovy a kiosky měření
- budovy pro výrobu a plnění technických plynů
- budovy vodního hospodářství, budovy čerpacích stanic, budovy čistíren a úpraven vod
- podzemní budovy pro průmysl
N: - čerpací stanice pohonných hmot (1230)
- budovy skladů zemědělských produktů, které jsou součástí zemědělských objektů (1271)
- budovy skladů, nádrže a sila (1252)
Třídění na 5. a 6. místě:
125111 Budovy pro průmysl
125112 Budovy výrobní pro energetiku
125113 Budovy vodního hospodářství, čistíren a úpraven vod
125179 Podzemní budovy pro průmysl
125191 Oplocení budov 1251
1252 Budovy skladů, nádrže a sila
Z: - budovy skladů vč. specializovaných, chladírenské objekty
- zásobníky na ropu, naftu, oleje a plyn
- zásobníky na kapalná průmyslová hnojiva
- vodojemy na věžové konstrukci
- sila samostatná pro obiloviny, krmné směsi, pro cement nebo ostatní suché materiály
- podzemní sklady, nádrže a sila
ZT: - sběrné nebo skladovací jímky na silážní šťávy a čerpací jímky všech kapalných produktů vznikajících při zemědělské výrobě
N: - sklady, zásobníky a sila zemědělských produktů, sběrné nebo skladovací jímky, které jsou součástí zemědělských objektů (1271)
Třídění na 5. a 6. místě:
125211 Budovy skladů
125221 Zásobníky a jámy - pozemní
125222 Sila samostatná
125232 Nádrže
125279 Podzemní sklady, nádrže a sila
125291 Oplocení staveb 1252
126 Budovy pro společenské a kulturní účely, výzkum, vzdělávání a zdravotnictví
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení apod.
1261 Budovy pro společenské a kulturní účely
Z: - budovy divadel, kin, koncertních síní, oper
- konferenční sály, víceúčelové budovy a haly, které jsou využívány zejména pro veřejnou zábavu
- kasina, budovy cirkusů, hudební síně, taneční a diskotékové sály, hudební pavilony apod.
- podzemní budovy pro společenské a kulturní účely
ZT: - budovy zoologických a botanických zahrad
- skleníky v botanických zahradách
N: - muzea, knihovny, umělecké galerie (1262)
- sportovní haly (1265)
Třídění na 5. a 6. místě:
126111 Budovy divadel
126121 Budovy kin
126131 Budovy zoologických a botanických zahrad
126149 Budovy pro společenské a kulturní účely j. n.
126179 Podzemní budovy pro společenské a kulturní účely
126191 Oplocení budov 1261
1262 Muzea a knihovny
Z: - budovy muzeí, knihoven, galerií, archivů
ZT: - budovy informačních a poradenských středisek
N: - historické nebo kulturní památky (1273)
Třídění na 5. a 6. místě:
126211 Budovy muzeí, knihoven, galerií, archivů
126291 Oplocení budov 1262
1263 Školy, univerzity a budovy pro výzkum
Z: - budovy užívané pro předškolní, základní, střední, vyšší a vysokoškolské vzdělávání (např. mateřské školy, základní školy, učiliště, střední školy, vyšší školy, konzervatoře, vysoké školy, univerzity)
- ústavy pro další vzdělávání
- budovy pro vědu a výzkum
ZT: - zvláštní školy pro postižené děti, budovy škol v přírodě
- budovy výzkumných laboratoří, meteorologické stanice, observatoře
- podzemní budovy pro vzdělávání, vědu, výzkum apod.
N: - ubytovny, které jsou samostatnými budovami vzdělávacích zařízení (1130)
- studentské domovy (1130)
- knihovny (1262)
- fakultní nemocnice (1264)
- vzdělávací zařízení v budovách užívaných převážně pro jiné účely (podle účelu)
Třídění na 5. a 6. místě:
126311 Budovy škol a univerzit
126321 Budovy pro vědu a výzkum
126379 Podzemní budovy pro vzdělávání, výzkum, vědu apod.
126391 Oplocení budov 1263
1264 Budovy pro zdravotnictví
Z: - budovy nemocnic - nemocnic s poliklinikou, fakultních nemocnic, nemocnic v nápravných ústavech, věznicích a nemocnic ozbrojených sil
- budovy zdravotnických středisek, poliklinik a odborných zdravotnických zařízení
- budovy ambulancí, transfuzních stanic, ošetřoven
- budovy záchranné lékařské služby
- budovy léčeben dlouhodobě nemocných, psychiatrických léčeben apod.
- budovy zdravotnických zařízení s kombinovanými službami a přechodným nebo trvalým ubytováním s pečovatelskou a lékařskou službou - s poskytováním zejména zdravotnické péče
- budovy léčebných ústavů a lázeňských léčeben
- budovy jeslí, kojeneckých ústavů, dětských domovů a podobných zařízení pro matku a dítě
- podzemní budovy pro zdravotnictví
ZT: - budovy zdravotnických ozdravoven
N: - budovy lékáren a výdejen zdravotnických potřeb (1230)
- budovy s přechodným nebo trvalým ubytováním s pečovatelskou službou - s poskytováním zejména sociální péče (1130)
Třídění na 5. a 6. místě:
126411 Budovy nemocnic a nemocnic s poliklinikou
126412 Budovy zdravotnických středisek, poliklinik a odborných zdravotnických zařízení
126413 Budovy léčebných ústavů a lázeňských léčeben
126414 Budovy hygienicko - epidemiologické služby
126415 Budovy středisek péče o matku a dítě
126479 Podzemní budovy pro zdravotnictví
126491 Oplocení budov 1264
1265 Budovy pro sport
Z: - budovy pro halové sporty - např. košíkovou, tenis, gymnastiku, lední hokej, bruslení apod.
- budovy tělocvičen, jízdáren, krytých bazénů
ZT: - související zařízení pro sportovce - např. šatny, sprchy
- budovy sportovních loděnic
N: - víceúčelové budovy a haly využívané zejména pro veřejnou zábavu (1261)
- sportovní plochy pro sporty provozované na volném prostranství (např. otevřené tenisové kurty, otevřené plavecké bazény) (2411)
Třídění na 5. a 6. místě:
126511 Budovy pro halové sporty
126521 Zastřešené tribuny, stadiony
126531 Kryté bazény
126541 Budovy tělocvičen
126551 Budovy jízdáren
126569 Budovy pro sport a rekreaci j. n.
126591 Oplocení staveb 1265
127 Budovy nebytové ostatní
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení apod.
1271 Budovy pro zemědělství
Z: - budovy pro živočišnou produkci - např. stáje, vepříny, kravíny, drůbežárny, ohrady pro ovce, boudy pro psy apod.
- budovy pro rostlinnou produkci
- skleníky pro pěstování rostlin
- budovy pro skladování a úpravu zemědělských produktů jako jsou sýpky, vinné sklepy, zemědělské kůlny, hangáry apod.
- sila pro posklizňovou úpravu a skladování obilí apod., která jsou součástí zemědělských objektů
- podzemní budovy pro zemědělství
ZT: - fóliovníky pro pěstování rostlin
- zásobníky a jímky, které jsou součástí zemědělských objektů
N: - skleníky v botanických zahradách (1261)
- budovy pro průmyslovou výrobu krmných směsí (1251)
- samostatné budovy pro skladování zemědělských produktů, samostatná sila pro obiloviny, krmné směsi, zásobníky a jímky, které nejsou součástí zemědělských objektů (1252)
- konstrukce chmelnic (2420)
- konstrukce vinic (2420)
- hrazení (2420)
Třídění na 5. a 6. místě:
127111 Budovy pro rostlinnou produkci
127113 Skleníky pro pěstování rostlin
127121 Budovy pro skladování a úpravu zemědělských produktů
127122 Sila pro posklizňovou úpravu a skladování obilí
127131 Budovy pro živočišnou produkci
127179 Podzemní budovy pro zemědělství
127191 Oplocení staveb 1271
1272 Budovy pro bohoslužby a náboženské aktivity
Z: - chrámy, kostely, synagogy apod.
- obřadní síně, krematoria, pohřební síně
ZT: - hřbitovní budovy, např. márnice, hrobky a související hřbitovní stavební díla
N: - nevysvěcené (občanské) církevní stavby, užívané jako muzea (1262)
- chrámy, kostely a jiné náboženské budovy, vedené jako kulturní památky a nepoužívané pro bohoslužby (1273)
- samostatné administrativní budovy církevních organizací (1220)
Třídění na 5. a 6. místě:
127211 Chrámy, kostely, synagogy apod.
127221 Krematoria, pohřební síně
127231 Hřbitovy a hřbitovní budovy
127291 Oplocení náboženských budov a hřbitovů
1273 Historické nebo kulturní památky
Z: - historické nebo chráněné budovy a stavby jakéhokoliv druhu, které jsou chráněné orgánem státní památkové péče a které jsou evidovány v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek a nejsou užívány pro jiné účely, např. kostely, chrámy, pomníky, kašny a jiná drobná architektura, chráněné zříceniny, archeologické vykopávky, historické skanzeny, sochy, památníky, umělecká stavební díla apod.
N: - muzea (1262)
- chrámy, kostely používané pro bohoslužby (1272)
- pomníky a jinou drobnou architekturu, která není vedena jako kulturní památka (2420) - fontány, hydranty a kašny, které nejsou vedeny jako kulturní památky (2222)
Třídění na 5. a 6. místě:
127311 Hrady a zámky
127351 Pomníky, kašny a jiná drobná architektura, ostatní kulturní památky
1274 Budovy nebytové ostatní
Z: - nápravné ústavy, věznice, vazební zařízení, kasárna pro ozbrojené síly, policii nebo hasičské sbory
- budovy pro činnost politických stran a spolků
- podzemní budovy nebytové ostatní
ZT: - urbanistické vybavení vč. přístřešků městské hromadné dopravy, veřejné záchody, veřejné lázně apod.
- podzemní kryty
N: - telefonní budky (1241)
- nemocnice nápravných ústavů, věznic, vazbových zařízení a ozbrojených sil (1264)
- vojenská inženýrská díla (2420)
- podzemní budovy uvedené pod kódy 1230, 1241, 1242, 1252, 1263, 1264
Třídění na 5. a 6. místě:
127411 Budovy nebytové ostatní
127479 Podzemní budovy nebytové ostatní
127491 Oplocení budov 1274
SEKCE 2 - INŽENÝRSKÁ DÍLA
21 Dopravní díla
211 Dálnice, silnice, místní a účelové komunikace
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, odrazníky, svodidla, zdi, propustky, odvodňovací zařízení (odkanalizování), dopravní značení, osvětlení, světelná nebo akustická signalizační a zabezpečovací zařízení, trvalé porosty apod.
2111 Dálnice
Z: - dálnice, silnice dálničního typu, silnice I. a II. třídy, mimoúrovňové křižovatky, místa napojení - sjezdy, nájezdy
ZT: - parkoviště a odpočívky u dálnic a silnic dálničního typu, silnic I. a II. třídy
N: - čerpací stanice pohonných hmot (1230)
- odpočívky na místních komunikacích (2112)
- mosty, visuté dálnice, estakády pozemních komunikací, podjezdy, nadjezdy (2141)
- tunely a podchody (2142)
- silnice v obcích (2112)
- budovy autoservisů (1230)
Třídění na 5. a 6. místě:
211111 Dálnice a silnice dálničního typu
211112 Silnice I. a II. třídy
211123 Parkoviště u dálnic a silnic 2111
211191 Oplocení dálnic a silnic 2111
211192 Osvětlovací síť dálnic a silnic 2111
211193 Signalizační a zabezpečovací zařízení dálnic a silnic 2111
2112 Místní a účelové komunikace
Z: - síť komunikací v obcích, lesní a polní cesty, napojení komunikací, cest a stezek, křižovatky (vč. mimoúrovňových a okružních), silniční okruhy, vedlejší cesty, stezky pro pěší, stezky cyklistické, náměstí, pěší zóny, chodníky apod.
- plochy charakteru pozemních komunikací jako jsou veřejná nezastřešená parkoviště, přístřešky pro nákupní vozíky apod.
- odpočívky na místních komunikacích
- ostatní zpevněné plochy charakteru pozemních komunikací
- odstavné plochy
ZT: - nezbytné pevně zabudované konstrukce pro skladování materiálů, které vyžadují zvláštní způsob uskladnění, např. dělící stěny sypkých materiálů, podkladní konstrukce na skládkách
- lesní přibližovací cesty
N: - silnice dálničního typu a silnice I. a II. třídy (2111)
- nezpevněné cesty, stezky, které jsou součástí jiného stavebního díla (podle účelu)
Třídění na 5. a 6. místě:
211211 Komunikace v obcích
211219 Komunikace pozemní místní a účelové j. n.
211223 Parkoviště a plochy charakteru pozemních místních komunikací
211291 Oplocení staveb 2112
211292 Osvětlovací síť staveb 2112
211293 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2112
212 Dráhy kolejové
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační, zabezpečovací a sdělovací zařízení apod.
2121 Dráhy železniční dálkové
Z: - spodek a svršek drah železničních celostátních, drah regionálních a železničních vleček
- železniční výhybky, přejezdy, točny, přesuvny apod.
Poznámka:
Spodek drah železničních dálkových zahrnuje zemní těleso, odvodňovací zařízení, příkopy, ochranu svahů, malé zídky do výše 2 m a propustky. Hranicí mezi objektem "spodek" a objektem "svršek" je pláň horní plochy zemního tělesa (horní plocha násypu, dno zářezu), na které je uloženo kolejové lože.
Svršek drah železničních dálkových - tratě - zahrnuje železniční svršek traťových kolejí, tj. kolejnice, upevňovadla, pražce a kolejové lože. Traťové koleje jsou ohraničeny krajními výhybkovými styky sousedních stanic. Svršek drah železničních dálkových - stanice - zahrnuje železniční svršek kolejí ve stanici, tj. kolejnice, upevňovadla, pražce a kolejové lože. Staniční koleje jsou omezeny krajními výhybkovými styky jedné stanice.
Svršek drah železničních dálkových - výhybky - zahrnuje železniční výhybky a jim příbuzné konstrukce. Jsou to všechny druhy výhybek, kolejové křižovatky a speciální konstrukce železničního svršku (např. dilatační zařízení, zarážkové brzdy), doplňující konstrukce, např. označovací a ochranné zařízení, úrovňové přejezdy.
Železniční vlečka je dráha, která slouží vlastní potřebě provozovatele nebo jiného podnikatele a je zaústěná do celostátní nebo regionální dráhy nebo jiné vlečky.
ZT: - závory
N: - nádražní budovy (1241)
- železniční mosty (2141)
- železniční tunely (2142)
- dráhy speciální (metro) (2122)
Třídění na 5. a 6. místě:
212111 Spodek drah železničních dálkových
212121 Svršek drah železničních dálkových - tratě
212122 Svršek drah železničních dálkových - stanice
212123 Svršek drah železničních dálkových - výhybky
212124 Svršek drah železničních dálkových - vlečky
212191 Oplocení staveb 2121
212192 Osvětlovací síť staveb 2121
212193 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2121
2122 Dráhy kolejové městské a ostatní
Z: - svršek drah kolejových městských železničních, městské rychlodráhy, metro, tramvajový spodek a svršek
- dráhy visuté pro dopravu osob nebo nákladů
ZT: - svršek drah lanových pozemních pro dopravu osob
N: - dráhy lanové pozemní bezkolejové pro těžbu surovin a dopravu nákladů (2301)
Třídění na 5. a 6. místě:
212211 Spodek drah kolejových městských a ostatních
212221 Svršek drah kolejových - metro, tramvajové dráhy
212229 Svršek drah kolejových j. n.
212251 Dráhy visuté
212291 Oplocení staveb 2122
212292 Osvětlovací síť staveb 2122
212293 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2122
213 Plochy letišť
2130 Plochy letišť
Z: - dráhy vzletové, přistávací a pojezdové (rolovací)
- odbavovací plochy, plochy pro stání letadel
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
N: - budovy řízení letového provozu (1241)
- zařízení a technologie pro řízení letového provozu (SKP)
Třídění na 5. a 6. místě:
213011 Dráhy vzletové a přistávací
213019 Ostatní plochy letišť
213091 Oplocení letišť
213092 Osvětlovací síť letišť
213093 Signalizační a zabezpečovací zařízení letišť
214 Mosty, visuté dálnice, tunely, podjezdy a podchody
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
2141 Mosty a visuté dálnice
Z: - silniční nebo železniční mosty z oceli, betonu nebo jiných materiálů, mosty sdružené, estakády pozemních komunikací, visuté dálnice, mosty průmyslové, podjezdy, nadjezdy apod.
ZT: - mosty mobilní, viadukty, mosty na zemědělských a lesních cestách a lávky pro pěší
N: - propustky o kolmé světlosti hlavního otvoru nejvýše 2 m (součást stavebního díla, v jehož rámci je budován)
- lávky nebo mosty o rozpětí nejvýše 2 m (součást stavebního díla, pro které tvoří přechod nebo podpěru)
- akvadukty (2153)
Třídění na 5. a 6. místě:
214111 Mosty silničních komunikací vč. estakád
214112 Mosty drážních komunikací
214113 Mosty sdružené
214114 Mosty průmyslové a lávky pro pěší
214121 Visuté dálnice
214191 Oplocení staveb 2141
214192 Osvětlovací síť staveb 2141
214193 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2141
2142 Tunely a podchody
Z: - tunely pozemních komunikací a tunely železniční, štoly, šachty a podchody
Poznámka:
Tunelem se rozumí vodorovná nebo od vodorovné roviny až do 45° odkloněná podzemní chodba, hloubená s povrchu nebo ražená, s teoretickou výrubní plochou přes 16 m2. Tunel o sklonu větším než 45° se považuje za šachtu. Štolou se rozumí vodorovná nebo od vodorovné roviny až do 45° odkloněná podzemní chodba, hloubená s povrchu nebo ražená, s teoretickou výrubní plochou do 16 m2. Štola o sklonu větším než 45° se považuje za šachtu. Šachtou (kromě důlní a u podzemních vedení) se rozumí svislá nebo od svislice až do 45° odkloněná podzemní chodba hloubená nebo ražená (svrchu, odspodu).
ZT: - tunely a kolektory pro více druhů vedení
- větrací kiosky šachet
N: - vrty pro zakládání (součást zakládaného stavebního díla)
- podzemní objekty zatříděné jako budovy (podle účelu - sekce 1)
- podzemní objekty důlní (2301)
- neprůlezné kanály pro jeden druh vedení, tzn. vedení jednoho provozovatele (součást příslušného vedení, kromě chrániček)
Třídění na 5. a 6. místě:
214211 Tunely
214213 Podchody
214231 Štoly (kromě důlních)
214238 Šachty (kromě důlních a šachet u podzemních vedení)
214292 Osvětlovací síť staveb 2142
214293 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2142
215 Přístavy, vodní cesty, vodní stupně a ostatní vodní díla
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
2151 Přístavy a plavební kanály
Z: - přístavy obchodní, sportovní, vojenské, námořní, říční
- vodní cesty jako např. průplavy, plavební kanály, plavební komory
- plavební objekty sportovní, loděnice
- mola, doky, vlnolamy apod.
- ostatní vodní díla
ZT: - nábřeží, ochranné hráze
- vodní štoly
N: - přehrady a podobné retenční vodní nádrže (2152)
- říční terminály pro ropu a ostatní uhlovodíky (2303)
- přístavy pro plachetnice a jachty (2412)
- majáky (1241)
Třídění na 5. a 6. místě:
215111 Přístavy
215121 Plavební kanály
215122 Objekty sportovní plavební, loděnice
215123 Plavební komory
215124 Zdvihadla lodní a žlaby nakloněné
215131 Mola, doky, vlnolamy apod.
215149 Ostatní vodní díla
215191 Oplocení staveb 2151
215192 Osvětlovací síť staveb 2151
215193 Signalizační a zabezpečovací zařízení staveb 2151
2152 Vodní stupně
Z: - přehrady a nádrže na tocích pro všechny druhy využití, např. vodní elektrárny, závlahy, úpravy průtoků (ve vodních korytech), ochrana před povodněmi
- hráze, jezy a stupně na tocích, stavebně provedené zpevnění břehů, objekty budované v souvislosti s hrázemi
- nádrže na tocích (rybníky, požární a jiné nádrže)
- úpravy vodních toků (regulace) - stupně do výšky 1 m a současně šířky koryta ve dně do 5 m jsou součástí úprav vodních toků
- hrazení bystřin
ZT: - přeložky vodních toků
N: - prozatímní hráze jímek (součást stavebního díla, pro které se zřizují)
Třídění na 5. a 6. místě:
215211 Přehrady a nádrže na tocích
215221 Hráze, jezy a stupně na tocích
215231 Vodní elektrárny (spodní stavba)
215241 Úpravy vodních toků (regulace)
215291 Oplocení staveb 2152
215292 Osvětlovací síť staveb 2152
2153 Akvadukty, vodní díla pro zavlažování a odvodnění
Z: - mosty vodohospodářské (akvadukty)
- vodní díla pro zavlažování (závlahové kanály a ostatní stavby přivádějící vodu pro účely kultivace a zúrodnění půdy)
- vodní díla pro odvodnění drenážemi nebo otevřenými příkopy
- souvislé (plošné) odvodnění zamokřeného území pro budované stavby
ZT: - průsakové kanály
N: - vodovody trubní (2212, 2222)
- přehrady (2152)
Třídění na 5. a 6. místě:
215311 Mosty vodohospodářské (akvadukty)
215341 Vodní díla pro zavlažování
215342 Vodní díla pro odvodnění
215391 Oplocení staveb 2153
215392 Osvětlovací síť staveb 2153
22 Vedení trubní, telekomunikační a elektrická
221 Vedení dálková trubní, telekomunikační a elektrická
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
2211 Vedení plynu, ropy a ostatních produktů dálková trubní
Z: - vedení dálková trubní povrchová, podzemní nebo podmořská pro přepravu ropy, ropných produktů, plynu a ostatních chemických produktů
N: - plynovodní přívodní potrubí (přípojky) pro obce (2221)
- námořní a říční terminály pro ropu a ostatní uhlovodíky (2303)
Třídění na 5. a 6. místě:
221111 Ropovody
221112 Plynovody
221113 Vedení ostatních chemických produktů dálková trubní
221119 Vedení dálková trubní j. n.
221129 Stavby pro dálkovou přepravu a distribuci plynu, ropy a ostatních produktů j. n. (kromě budov)
221138 Šachty trubních vedení 2211
221141 Nezastřešené přečerpávací stanice na dálkových vedeních
221191 Oplocení staveb 2211
221192 Osvětlovací síť vnější staveb 2211
2212 Vedení vody dálková trubní
Z: - vedení dálková trubní povrchová nebo podzemní pro přepravu vody, teplé vody a páry
- vedení dálková trubní kanalizační
- sítě prameništní sběrné
- řady dálkové násoskové, vzduchovodní apod.
- nádrže, jímky, objekty čistíren odpadních vod - pozemní (kromě budov)
- související čerpací stanice, přečerpávací stanice, úpravny vod, filtrovací a sedimentační nádrže stavby vodního hospodářství vč. podzemních j. n. (kromě budov)
N: - nádrže vytvořené přehrazením vodního toku, nádrže přečerpávací energetické (horní) vč. armaturních komor (2152)
- tunely, štoly, kolektory pro umístění trubních vedení (2142)
- závlahové kanály, akvadukty (2153)
- vodovodní přívodní potrubí (přípojky) pro obce vč. místní kanalizace (2222, 2223)
Třídění na 5. a 6. místě:
221211 Řady vodovodní přívodní a zásobovací
221212 Řady násoskové
221213 Sítě prameništní sběrné
221214 Řady parovodní
221215 Řady teplovodní a horkovodní
221216 Řady vzduchovodní, vzduchovody
221219 Vedení vody dálková trubní j. n.
221221 Vedení kanalizační dálková trubní
221232 Nádrže, jímky, objekty čistíren odpadních vod - pozemní (kromě budov)
221238 Šachty trubních vedení 2212
221241 Související čerpací stanice, úpravny vod, stavby vodního hospodářství (kromě budov)
221279 Podzemní stavby vodního hospodářství j. n.
221291 Oplocení staveb 2212
221292 Osvětlovací síť vnější staveb 2212
2213 Vedení dálková telekomunikační
Z: - vedení dálková telekomunikační nadzemní a podzemní (kabelová)
- věže pro vysílání, retranslační věže a telekomunikační stožáry
ZT: - věže anténní, které jsou současně zářičem (anténou)
N: - tunely, štoly, kolektory pro umístění trubních vedení (2142)
- vedení elektrická (2214, 2224)
- místní telekomunikační sítě a rozvody (2224)
Třídění na 5. a 6. místě:
221311 Vedení dálková telekomunikační nadzemní (meziměstská, mezistátní)
221319 Vedení dálková telekomunikační nadzemní j. n.
221321 Vedení dálková kabelová telekomunikační podzemní (meziměstská, mezistátní)
221329 Vedení dálková telekomunikační podzemní j. n.
221331 Chráničky vedení dálkových telekomunikačních podzemních
221338 Šachty podzemních vedení 2213
221341 Věže pro vysílání, retranslační věže a telekomunikační stožáry
221349 Stavby provozní telekomunikační j. n. (kromě budov)
221391 Oplocení staveb 2213
221392 Osvětlovací síť vnější staveb 2213
2214 Vedení dálková elektrická
Třídění na 5. a 6. místě:
221411 Vedení dálková VVN venkovní nadzemní
221412 Vedení dálková VN venkovní nadzemní
221413 Vedení železnic dálkových a vleček trakční
221419 Vedení dálková elektrická nadzemní j. n.
221421 Vedení dálková VVN podzemní
221422 Vedení dálková VN podzemní
221429 Vedení dálková elektrická podzemní j. n.
221438 Šachty podzemních vedení 2214
221441 Transformovny, měnírny a rozvodny vedení dálkových
221491 Oplocení staveb 2214
221492 Osvětlovací síť vnější staveb 2214
222 Vedení místní trubní, elektrická a telekomunikační
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
N: - tunely, štoly, kolektory pro umístění trubních vedení (2142)
2221 Vedení plynu místní trubní
Z: - sítě místní plynovodní, plynovodní přípojky pro obce z dálkových plynovodních potrubí
- stavby pro místní přepravu a distribuci plynu a ostatních produktů (kromě budov)
ZT: - vedení místní energetická (ropovodní)
Třídění na 5. a 6. místě:
222112 Sítě místní plynovodní
222119 Vedení ostatních plynů místní trubní
222129 Stavby pro místní přepravu a distribuci plynu a ostatních produktů j. n.
222138 Šachty místních podzemních vedení 2221
222192 Osvětlovací síť vnější staveb 2221
2222 Vedení vody místní trubní
Z: - vedení místní trubní pro rozvod studené, teplé a horké vody, páry, stlačeného vzduchu (vč. pro účely požární a průmyslové)
- vodárenské věže, přečerpávací stanice, úpravny vody
- nádrže vod pozemní
- vrty čerpací (studny vrtané)
- studny j. n. a jímání vody
- fontány, hydranty, kašny
ZT: - pozemní nádrže s umělým přítokem mimo přírodní tok
- měrné objekty a rozdělovací objekty
N: - závlahová zařízení (2153)
- místní kanalizace a čistírny odpadních vod (2223)
- studny pro zakládání staveb (součást zakládaného stavebního díla)
- fontány, hydranty, kašny apod., vedené jako kulturní památky (1273)
Třídění na 5. a 6. místě:
222211 Sítě místní vodovodní rozvodné
222212 Sítě průmyslové vody cirkulační
222213 Vodovody požární
222214 Sítě místní parovodní
222215 Sítě místní teplovodní a horkovodní
222216 Sítě místní vzduchovodní
222219 Vedení vody místní trubní j. n.
222232 Nádrže vod pozemní
222238 Šachty místních vodovodních vedení 2222
222241 Věžové zásobníky vody
222251 Vrty čerpací (studny vrtané)
222252 Studny j. n. a jímání vody
222253 Fontány, hydranty, kašny
222291 Oplocení staveb 2222
222292 Osvětlovací síť vnější staveb 2222
2223 Vedení kanalizace místní trubní
Z: - vedení místní trubní kanalizace, kanalizační přípojky, trubní vedení sběrných kanalizačních sítí (stoky)
- stavby místních čistíren a úpraven odpadních vod (kromě budov)
ZT: - kanalizace pro zemědělskou výrobu (kanalizace na kejdu, močůvku, hnojůvku, odpadní vody ze zemědělských provozů)
- pozemní vodojemy kryté i nekryté násypem zeminy
N: - kanalizační stoky, tunely, štoly, kolektory pro umístění trubních vedení (2142)
- vodojemy na věžové konstrukci (1252)
- podzemní vodojemy (1252)
Třídění na 5. a 6. místě: 222311
222311 Vedení kanalizace místní trubní
222319 Vedení kanalizace místní trubní j. n.
222321 Stavby místních čistíren a úpraven odpadních vod (kromě budov)
222332 Nádrže, jímky místních vedení kanalizace
222338 Šachty místních vedení kanalizace
222391 Oplocení staveb 2223
222392 Osvětlovací síť vnější staveb 2223
2224 Vedení místní elektrická a telekomunikační silážní
Z: - vedení místní elektrická nadzemní nebo podzemní (kabelová) (VN, NN)
- vedení elektrická trakční (vedení trolejová vleček, vedení trolejová drah kolejových městských, vedení trolejová pro trolejbusy MHD)
- vedení (sítě) místní telekomunikační nadzemní nebo podzemní (např. traťová, síťová, spojovací, zprostředkovací, účastnická, sítě pro informatiku, řídící sítě pro jednotný čas, veřejné požární hlásiče apod.)
- související pomocná zařízení (trafostanice a měnírny proudu, rozvodny místní elektrické venkovní apod.)
- veřejné osvětlení (pokud není z důvodu malého rozsahu přiřazeno k jinému stavebnímu dílu)
ZT: - místní rozvody kabelové televize
N: - tunely, štoly, kolektory pro umístění trubních vedení (2142)
- osvětlení pozemních komunikací (2112, 2122)
Třídění na 5. a 6. místě:
222411 Vedení místní VN venkovní nadzemní
222412 Vedení místní NN venkovní nadzemní
222413 Vedení místních železnic a drah kolejových trakční (trolejová)
222414 Vedení místních drah nekolejových trakční (trolejová)
222419 Vedení a rozvody místní nadzemní j. n.
222421 Vedení místní VN podzemní
222422 Vedení místní NN podzemní
222423 Sítě kabelové osvětlovací samostatné j. n.
222429 Vedení místní elektrická podzemní j. n.
222431 Chráničky vedení místních podzemních
222438 Šachty vedení místních podzemních
222441 Transformovny, rozvodny, měnírny vedení místních
222451 Vedení místní telekomunikační nadzemní traťová, síťová
222452 Vedení místní telekomunikační nadzemní spojovací
222453 Vedení místní telekomunikační nadzemní zprostředkovací
222454 Vedení místní telekomunikační nadzemní účastnická
222455 Vedení rozhlasu po vedení
222458 Telekomunikační sítě rozvodné v nespojových organizacích - nadzemní
222459 Vedení místní telekomunikační nadzemní j. n.
222461 Vedení kabelová místní podzemní traťová, síťová
222462 Vedení kabelová místní podzemní spojovací
222463 Vedení kabelová místní podzemní zprostředkovací
222464 Vedení kabelová místní podzemní účastnická
222465 Sítě pro informatiku (kabelová TV, datové sítě apod.) - podzemní
222466 Řídicí sítě slaboproudé (jednotný čas, veřejné požární hlásiče, napájecí sítě rozhlasu, návěštní apod.) - podzemní
222467 Vedení kabelová místní podzemní speciální
222468 Telekomunikační sítě rozvodné v nespojových organizacích - podzemní
222469 Vedení telekomunikační místní podzemní j. n.
222471 Ostatní díla pro energetiku - základy apod. energetických zařízení
222479 Podzemní stavby pro energetiku
222491 Oplocení staveb 2224
222492 Osvětlovací síť vnější staveb 2224
23 Soubory staveb pro průmyslové účely
230 Soubory staveb pro průmyslové účely
2301 Stavby důlní a pro těžbu
Třídění na 5. a 6. místě:
230111 Díla důlní - vrty a jámy
230112 Díla důlní - šibíky, překopy, chodby, štoly
230119 Díla důlní - prostorová díla a díla důlní ostatní
230121 Dráhy lanové pozemní bezkolejové pro těžbu surovin a dopravu nákladů
230131 Objekty úpravy surovin
230132 Objekty výroby stavebních hmot
230141 Věže, stožáry, věžové zásobníky pro hornictví a těžbu surovin
230151 Různé stavby pozemní výrobní pro těžbu (kromě budov)
230171 Základy technologických výrobních zařízení
230191 Oplocení staveb 2301
230192 Osvětlovací síť vnější staveb 2301
2302 Stavby elektráren (díla energetická výrobní)
Z: - objekty elektráren jaderných (atomových), tepelných, větrných, vodních apod., které nemají charakter budov
- věže chladicí
- komíny a kouřové kanály pro energetiku (bez ohledu na výšku)
ZT: - zařízení na zpracování a úpravu jaderných materiálů vč. souvisejících provozů
- samostatně stojící mikrověže a mikrochladiče
N: - stavební díla, která mají charakter budov (podle účelu - sekce 1)
- mikrověže a mikrochladiče umístěné na jiném stavebním díle (součást tohoto stavebního díla)
- přehrady (2152)
- vedení dálková elektrická nadzemní nebo podzemní (2214)
Třídění na 5. a 6. místě: 230211
230211 Objekty jaderných elektráren (kromě budov)
230218 Objekty jaderných elektráren provozní pomocné a speciální (kromě budov)
230221 Objekty jaderných neenergetických reaktorů provozní (kromě budov)
230231 Objekty elektráren tepelných, větrných, vodních a spaloven (kromě budov)
230239 Ostatní stavby elektrárenské pomocné a podobné (kromě budov)
230241 Věže chladicí pro energetiku
230249 Stavby výrobní pro energetiku j. n. (kromě budov)
230251 Komíny a kouřové kanály pro energetiku
230271 Základy energetických technologických výrobních zařízení
230279 Podzemní stavby elektrárenské
230291 Oplocení staveb 2302
230292 Osvětlovací síť vnější staveb 2302
2303 Stavby pro chemický průmysl
Z: - stavby děl chemických, petrochemických nebo rafinerií na výrobu chemikálií, které nemají charakter budov
- stavby pro výrobu a úpravu chemických surovin (kromě budov)
- věže, stožáry, věžové zásobníky chemických podniků
- průmyslové komíny chemických podniků (bez ohledu na výšku)
- stavby výrobní chemických podniků j. n. (kromě budov)
- podzemní stavby chemických podniků
ZT: - koksovny a plynárny
- říční terminály pro ropu a ostatní uhlovodíky
- základy chemických technologických zařízení
- podzemní zásobníky plynu
Třídění na 5. a 6. místě:
230311 Stavby pro výrobu a úpravu chemických surovin (kromě budov)
230318 Stavby pozemní doplňkové pro chemickou výrobu (kromě budov)
230341 Věže, stožáry, věžové zásobníky chemických podniků
230349 Stavby výrobní chemických podniků j. n. (kromě budov)
230351 Průmyslové komíny chemických podniků
230379 Podzemní stavby chemických podniků
230391 Oplocení staveb 2303
230392 Osvětlovací síť vnější staveb 2303
2304 Stavby pro ostatní průmysl j. n.
Z: - stavby hutního a těžkého průmyslu (kromě budov), zejména stavební části vysokých pecí, válcoven (válcovacích tratí), sléváren
- věže, stožáry, věžové zásobníky pro ostatní průmysl
- stavby pro úpravu surovin - kromě stavebních hmot
- průmyslové komíny pro ostatní průmysl (bez ohledu na výšku)
- podzemní stavby pro ostatní průmysl
N: - vodojemy na věžové konstrukci (1252)
- podzemní vodojemy (1252)
- jednotlivé stožáry, sloupy, pilíře, patky apod., tvořící podpěry nadzemních vedení (součást příslušného nadzemního vedení)
Třídění na 5. a 6. místě:
230411 Stavby hutního a těžkého průmyslu (kromě budov)
230418 Stavby pozemní doplňkové pro hutní a těžký průmysl
230441 Věže, stožáry, věžové zásobníky - pro ostatní průmysl
230449 Stavby výrobní pro ostatní průmysl j. n. (kromě budov)
230451 Průmyslové komíny pro ostatní průmysl
230471 Základy technologických výrobních zařízení pro ostatní průmysl
230479 Podzemní stavby pro ostatní průmysl
230491 Oplocení staveb 2304
230492 Osvětlovací síť vnější staveb 2304
24 Ostatní inženýrská díla
241 Stavby pro sport a rekreaci
ZT: - související části těchto stavebních děl, jako např. zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
2411 Sportovní hřiště
Z: - stadiony nezastřešené (otevřené), hřiště pro sporty, které se obecně hrají na volných prostranstvích (ve volné přírodě), jako jsou např. kopaná, házená, ragby, tenis, golf apod.
- závodní dráhy pro automobily, motocykly (ploché dráhy) a cyklisty, dostihové dráhy, sportovní střelnice
- nezastřešené tribuny stadionů, stupňovitá sedadla související se stadiony a závodními dráhami
ZT: - otevřené plavecké bazény a koupaliště pro vodní sporty, kluziště
N: - budovy pro halové sporty (1265)
- dětská a školní hřiště, zábavní nebo rekreační parky (2412)
- přístavy pro plachetnice, jachty a sportovní čluny (2412)
Třídění na 5. a 6. místě:
241111 Plochy stadionů
241112 Plochy hřišť a cvičišť
241113 Golfová hřiště
241131 Nekrytá koupaliště
241132 Venkovní střelnice
241151 Dostihové dráhy
241169 Nekryté plochy sportovišť j. n.
241191 Oplocení staveb 2411
241192 Osvětlovací síť vnější staveb 2411
2412 Ostatní stavby pro sport a rekreaci
Z: - dětská a školní hřiště
- zábavní nebo rekreační (oddechové) parky ostatní zařízení umístěná ve volné přírodě (např. lyžařské tratě, sedačkové lanovky, vleky, sportovní aerokluby a letiště, jezdecká střediska, sportovní loděnice, přístavy pro plachetnice, jachty a sportovní čluny, plážová zařízení)
ZT: - voliéry a podobné stavby v zoologických zahradách
- skleníky v botanických zahradách
- zahrady a parky j. n.
N: - horské boudy (1212)
- stanice lanovek (1241)
- víceúčelové budovy a haly užívané zejména pro veřejnou zábavu (1261)
- budovy zoologických a botanických zahrad (1261)
- budovy a haly sportovní (1265)
Třídění na 5. a 6. místě:
241211 Parky a zahrady
241212 Dětská a školní hřiště
241221 Plochy lyžařských tratí
241222 Plochy nekrytých kluzišť
241231 Přístavní příslušenství pro plachetnice, jachty a sportovní lodě
241249 Ostatní stavby pro sport a rekreaci (kromě budov)
241291 Oplocení staveb 2412
241292 Osvětlovací síť vnější staveb 2412
242 Ostatní inženýrská díla j. n.
2420 Ostatní inženýrská díla j. n.
Z: - stavby inženýrské vojenské (kromě budov), např. opevnění, střílny, vojenská testovací zařízení, cvičiště
- odpalovací rampy a základny pro satelity
- podzemní stavby vojenské
- pomníky a jinou drobnou architekturu
- zdi a valy samostatné
- ostatní inženýrské stavby j. n.
ZT: - technické rekultivace, rekultivace náhradních pozemků za pozemky vyjmuté ze zemědělského fondu za účelem výstavby
- oplocení samostatné j. n.
- stavby tzv. krajinotvorby
- neužívané (opuštěné) průmyslové stavby
- související části těchto stavebních děl, jako např. oplocení, zábradlí, osvětlení, světelná a akustická signalizační a zabezpečovací zařízení apod.
N: - budovy a zařízení vojenských letišť (1241)
- budovy vojenských kasáren (1274)
- vojenské přístavy (2151)
- pomníky a jinou drobnou architekturu, která je vedena jako kulturní památka (1273)
- zdi a valy do výšky 2 m nad upraveným terénem (součást stavebního díla, kterému slouží)
- zdi nábřežní, mola apod. (2151)
- prvotní otvírky (skrývky a provozní otvírky) (průmyslové práce v SKP)
- voliéry a podobné stavby v zoologických zahradách (2412)
Třídění na 5. a 6. místě:
242011 Stavby inženýrské vojenské (kromě budov)
242021 Odpalovací rampy a základny pro satelity
242041 Skládky odpadů
242051 Pomníky a jiná drobná architektura
242052 Zdi a valy samostatné
242061 Konstrukce chmelnic
242062 Konstrukce vinic
242079 Podzemní stavby vojenské
242089 Ostatní inženýrské stavby j. n.
242091 Oplocení samostatné j. n.
242092 Osvětlovací síť vnější staveb 2420

Pro informaci je uveden výňatek z výměru MF č. 01/2009 o úředně stanovených

maximálních cenách v oblasti nemovitého majetku a jeho pronájmu

Výměr MF č. 01/2009

ze dne 11. prosince 2008,

kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami

Ministerstvo financí podle §10 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, vydává seznam zboží s regulovanými cenami platnými pro všechny prodávající a kupující (fyzické i právnické osoby) zboží v něm uvedeného, kromě zboží určeného pro dodání či zaslání do jiného členského státu Evropské Unie nebo pro vývoz, pokud v tomto výměru není stanoveno jinak.

 
Část I.
Seznam zboží, u něhož se uplatňují úředně stanovené ceny
 
Oddíl A
Maximální ceny stanovené Ministerstvem financí

Položka číslo

2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu nebo jiných prostředků státu

a) Maximální cena je cena zjištěná podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění pozdějších předpisů, pokud se neuplatní postup podle §12 odst. 4 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů. V tomto případě kupující předloží návrh na sjednání vyšší ceny, včetně věcného zdůvodnění výše ceny sjednané a znalecký posudek o ceně zjištěné podle zákona o oceňování majetku.

b) V případě pozemku zastavěného dráhou1), dálnicí2) a silnicí3), popřípadě pozemku podle stavebního zákona určeného k zastavění4) některou z uvedených veřejných pozemních komunikací [oceňovaného podle §28 odst. 7 vyhlášky č. 3/2008 Sb., o provední některých ustanovení zákona č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (oceňovací vyhláška)], jakož i pozemků ve funkčním celku5) s veřejně prospěšnou stavbou protipovodňového opatření, je zjištěná minimální cena těchto pozemků:

 
pořadové
číslo
 
způsob využití pozemku
 
minimální cena Kč/m2
 
1
 
dráha železniční
 
75,-
 
2
 
dálnice a rychlostní silnice
 
100,-
 
3
 
silnice I. třídy
 
70,-
 
4
 
silnice II. třídy
 
50,-
 
5
 
silnice III. třídy
 
40,-
 
6
 
pozemek se stavbou protipovodňového opatření
 
60,-
 
7
 
pozemek ve funkčním celku se stavbou protipovodňového opatření
 
30,-
 
8
 
pozemek pro ekologické účely
 
10,-
 
 
 

3. Nájemné z pozemků nesloužících k podnikání nájemce

(1) Maximální roční nájemné činí za nájem

a) pozemku zastavěného rekreační chatou a pozemku, který je s ní ve funkčním celku

 
pořadové
číslo
 
pozemky užívané v obcích s počtem obyvatel
 
nájemné v Kč/m2/rok z pozemku zastavěného rekreační chatou a z pozemku, který je s ní ve funkčním celku
 
01
 
nad 100 000
 
22,-
 
02
 
50 001 - 100 000
 
18,-
 
03
 
25 001 - 50 000
 
14,-
 
04
 
5 001 - 25 000
 
10,-
 
05
 
do 5 000
 
8,-

b) pozemku v zahrádkové osadě zřízené podle jiných právních předpisů6) nebo existující před 1. říjnem 1976

 
pořadové
číslo
 
pozemky užívané v obcích s počtem obyvatel
 
nájemné v Kč/m2/rok z pozemku v zahrádkové osadě
 
06
 
nad 100 000
 
11,-
 
07
 
50 001 - 100 000
 
9,-
 
08
 
25 001 - 50 000
 
7,-
 
09
 
5 001 - 25 000
 
5,-
 
10
 
do 5 000
 
4,-

c) pozemku lesního, zastavěného7) rekreační chatou, avšak bez užívání dalších pozemků, který jsou nebo mohou s ní být ve funkčním celku

 
pořadové
číslo
 
pozemky užívané v obcích s počtem obyvatel
 
nájemné v Kč/m2/rok za skutečně zastavěného rekreační chatou, avčak bez užívání dalších pozemků
 
11
 
nad 100 000
 
38,-
 
12
 
50 001 - 100 000
 
30,-
 
13
 
25 001 - 50 000
 
24,-
 
14
 
5 001 - 25 000
 
18,-
 
15
 
do 5 000
 
16,-

d) pozemků užívaných v ostatních případech neuvedených v písmenech a), b) a c) (včetně hrobových míst)

 
pořadové
číslo
 
pozemky užívané v obcích s počtem obyvatel
 
nájemné v Kč/m2/rok z pozemku užívaného v ostatních případech kromě písmen a), b), c)
 
16
 
Praha
 
85,-
 
17
 
Brno, Ostrava
 
45,-
 
18
 
České Budějovice, Hradec Králové, Františkovy lázně, Jihlava, Liberec, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Olomouc, Opava, Pardubice, Plzeň, Ústí nad Labem a Zlín
 
35,-
 
19
 
Český Krumlov, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Chomutov, Jáchymov, Karviná, Kladno, Luhačovice, Mladá Boleslav, Most, Poděbrady, Přerov, Teplice
 
25,-
 
20
 
ostatní, výše nevyjmenovaná, města, která byla k 31.12.2002 sídly okresních úřadů
 
20,-
 
21
 
nad 25 000
 
15,-
 
22
 
15 001 - 25 000
 
12,-
 
23
 
5 001 - 15 000
 
9,-
 
24
 
1 001 - 5 000
 
7,-
 
25
 
do 1 000
 
5,-

(2) Počtem obyvatel se rozumí počet trvale bydlících obyvatel na území příslušné obce podle stavu periodicky zveřejňovaného Českým statistickým úřadem v Malém lexikonu obcí ČR, který je aktuální v období počínajícím prvým dnem druhého měsíce po jeho vydání. Za prvý měsíc se považuje měsíc následující po dni vydání.

(3) Pro účely této položky se pozemkem sloužícím k podnikání nájemce rozumí i pozemek, z něhož se užívá k podnikání jen určitá část nebo, který je zastavěn stavbou sloužící k podnikání. Je-li pozemek zastavěn stavbou, která není určena k podnikání, avšak v jejíž části se podniká, rozdělí se pro účely stanovení nájemného v poměru, v jakém je podlahová plocha stavby nesloužící k podnikání, k podlahové ploše části stavby sloužící k podnikání.

(4) Regulace nájemného podle této položky se nevztahuje na pozemky, u nichž je nájemné stanoveno jiným právním předpisem8).

1) Kód 14 tabulky č. 2 přílohy k vyhlášce č. 26/2007 Sb., kterou se provádí zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů, (katastrální vyhláška).

2) Kód 15 tabulky č. 2 k vyhlášce č. 26/2007 Sb.

3) Kód 16 tabulky č. 2 k vyhlášce č. 26/2007 Sb.

4) §61, §77 a §115 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

5) §2 písm. k vyhlášky č. 3/2008 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (oceňovací vyhláška).

6) §32, popř. §66 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, §61, §79 a §80 zákona č. 183/2006 Sb.

7) Kód 5 tabulky č. 2 k vyhlášce č. 26/2007 Sb.

8) §22 odst. 9 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů.