Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 25.08.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

VYHLÁŠKA

ze xxx 25. xxxxx 2019,

xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy a xxxxx tuky x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 písm. x), x), x) x x) zákona č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxx xxxxx:

1. X §4 odst. 1 xx slova "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) xx x)".

2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:

"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx.".

3. X §4 xx doplňují xxxxxxxx 5 a 6, xxxxx xxxxx:

"(5) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx uveden.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx výrobků, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, nemusí být x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x obsahu sušiny.".

4. X §5 xxxx. 1 písm. b) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.

5. X §6 xxxx. 4 xx xxxx "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx výrobek xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 se xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "retentát".

7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) xxx:

"x) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx podle xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Jako "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx mléčných xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".

9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx xx označí

a) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxxx tuku xxxx tuku x xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.

(4) Jako "xxxxxx sýr" se xxxxxx sýr, xxxxx xxx xxxxxxx upraven xxxxxxx.

(5) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x němž xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Jako "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx více xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.

(8) Xxxx "syrovátkový sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx s xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 xx 7.

(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".

11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".

12. V §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.

13. Příloha x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x kysaných xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx mikroorganismy

Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 g

Kysané xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx nápoje

monokultury nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx mléko

Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, případně termofilní xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka

symbiotická xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a mezofilních x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, rostoucí xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102

Xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilními bakteriemi xxxxxxxx xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové kultury.".

14. Xxxxxxx č. 4 xxx:

"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Členění mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle xxxx 1 xxxx. III xxxx IV přílohy XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1308/2013

zahuštěné

Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo polotučné

plnotučné

Smetana

tekutá

ke xxxxxxx vysokotučná

zahuštěná

sušená

Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx mléko

kefír

kefírové xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx podmáslí

kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx koncentrát

čerstvé xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxx x xxxx hmotě

s xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x solném xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx ostatní

".

15. Příloha x. 5 zní:

"Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx ostatní

do 250 ml xxxx 250 x

- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 g

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

nad 1 000 xx xxxx 1 000 g

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 1 000 g

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

Sýr x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 g

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 500 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx nálevu

do 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 2,0 % x 20 xx balení

do 250 x

- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 2,0 % x 20 xx balení

Máslo xxxxxxxxxxx x koncentráty xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx výrobky

do 20 x

- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 g

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X příloze x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:

"Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx smetanový

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx v xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Plnotučný

nejméně 45,0 x méně než 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0

Nízkotučný

nejméně 10,0 x méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx sýra

Sýr

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Měkký

nejméně 67

XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;   &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% VVTPH = _______________________ x 100

       100 - hmotnost xxxx x x".

17. X xxxxxxx x. 6 tabulka 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx složek xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx a tavených xxxxxxxx výrobků x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků

Složka xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr

Tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx pojmenovaný

druhově xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx

xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx mléčné složky

ne

ano

obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru

ano

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (sacharidy xx sladícím účinkem)

ne

ne

ano

Koření x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxx x x množství, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky".

Xx. II

Přechodná xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx ode dne xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XXX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x souladu xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xx. XX

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.