Právní předpis byl sestaven k datu 19.04.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
VYHLÁŠKA
ze dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Čl. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x oleje, se xxxx xxxxx:
1. V §4 odst. 1 xx slova "x) xx x)" nahrazují xxxxx "v) xx x)".
2. V §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x obsahu xxxx x xxxxxx xxxx x sušině x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. V §4 se doplňují xxxxxxxx 5 x 6, které xxxxx:
"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx vyrobeny x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x xxxx x obsahu xxxxxx.".
4. X §5 odst. 1 písm. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" zrušují.
5. X §6 xxxx. 4 xx věta "Dále xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".
6. V §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx x) zní:
"a) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx podle xxxxxxx x. 4 x xxxx vyhlášce,".
8. X §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, x kterého byl xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací xxxx xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. V §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx sušiny x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxx sýr" xx xxxxxx sýr, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" se xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx je tepelně xxxxxxx tavením, obsahuje xxxx xxx 5 % laktózy x x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx výrobku.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx prokysání xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx xxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx získaný xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx sýr lze xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".
11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx stanovené xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce tabulce 5.".
12. V §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Xxxxxxx x. 1 zní:
"Příloha x. 1 k xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x na druhy xxxxxx mikroorganismů mléčného xxxxxx v kysaných xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné výrobky xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, smetanový xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx smetana, kysané xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx |
106 Lactobacilus acidophilus |
Jogurty xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx z kvasinek xxxxxxxxxxxx i nezkvašujících xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající xx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx výrobků mohou xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx texturovou charakteristiku xxxxxxx. Musí xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx základních xxxxx jogurtové kultury.".
14. Xxxxxxx č. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx IV xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx mazem zrající v xxxx xxxxx x xxxxxx xx xxxxxxx x plísní xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx ostatní |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx tekuté, smetana xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx ostatní |
do 250 ml nebo 250 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 ml xxxx 500 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení |
|
nad 1 000 ml nebo 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 x |
- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx - 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého balení |
|
Sýr x xxxxxx |
xx 125 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % u 20 xx balení |
do 250 g |
- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x plátkový xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx mléčné xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
".
16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Kysané xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Obsah sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx smetana |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx včetně xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
7,0 |
Jogurt xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx tuku x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x
% hmot. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - hmotnost vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx vody x xxxxxxxxxx xxxxx sýra
Sýr |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 až 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx hmotě xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% XXXXX = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx v g".
17. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x tavený xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné složky |
ne |
ano obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném sýru |
ano |
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx účinkem) |
ne |
ne |
ano |
Koření x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx".
Čl. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx zásob.
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx byla xxxxxxxx x souladu se xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 ze xxx 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx informační xxxxxxxxxxx.
Xx. IV
Účinnost
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud se xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.