Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 15.01.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

XXXXXXXX

xx xxx 25. xxxxx 2019,

kterou xx xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), g) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Čl. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x oleje, xx xxxx xxxxx:

1. X §4 odst. 1 xx slova "x) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) xx x)".

2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:

"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x mléka a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".

3. X §4 se doplňují xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:

"(5) X mléka a xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být xxxxxxxx údaj uveden.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x výjimkou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.".

4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" xxxxxxx.

5. V §6 odst. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento výrobek xxxxxx xxxxxxx tuku x sušině xxxx xxxxxxx tuku a xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx hmotnostních." xxxxxxxxx xxxxx "Tento xxxxxxx xx xxxxxx obsahem xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx xxxx v xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" nahrazuje xxxxxx "xxxxxxxx".

7. V §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) zní:

"a) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný výrobek, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací nebo xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %.".

9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx xx xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a syrovátkový xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,

x) obsahem xxxxxx x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, včetně xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.

(3) Xxxx "zrající sýr" xxx označit sýr, x kterého xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Jako "tavený xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx tepelně xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x obsahuje více xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "xxxxxx xxx" lze označit xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, horkým xxxxxx xxxx smetanou.

(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx směsi xxxxxxxxx x xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze x. 6 x xxxx vyhlášce tabulkách 5 až 7.

(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".

11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce tabulce 5.".

12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx odstavec 6 xx označuje jako xxxxxxxx 5.

13. Xxxxxxx x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku v 1 x

Xxxxxx xx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx neuvedené, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx nápoje

monokultury nebo xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka

symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx připravený x xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních bakterií xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx skládající se x kvasinkových xxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx symbióze

bakterie xxxxxxxx xxxxxx 106 x xxxxxxxx 102

Xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x termofilními bakteriemi xxxxxxxx kysání

106 bifidobakterie

Poznámka:

U xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxx základní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx kyselinu xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx xxxxxxxxxx charakteristiku xxxxxxx. Xxxx však xxx zachován xxxxxxxxx xxxxx obou xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".

14. Xxxxxxx č. 4 xxx:

"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013

xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo polotučné

plnotučné

Smetana

tekutá

ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx bílý

jogurt xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx mléko

acidofilní xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys

kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx kulturou

Mléčný výrobek xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx mléčného xxxx

xxxxxxx xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx koncentrát

čerstvé xxxxx

xxxxx

xxxxx stolní

Tvaroh

měkký xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx mazem

zrající x xxxx hmotě

s xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x solném xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx kaseinát

mléčná xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx ostatní

".

15. Příloha x. 5 zní:

"Příloha x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx výrobky ostatní

do 250 ml xxxx 250 x

- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení

Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 1 000 g

- 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxx x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 g

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx nálevu

do 125 x

- 15,0 % x jednotlivého balení

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné výrobky

do 20 x

- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 250 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

".

16. X xxxxxxx č. 6 tabulky 4 xx 6 znějí:

"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Kysané xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně)

Kysaná smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx smetanový

nejméně 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx v xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 a xxxx xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx než 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx následujícího xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku x x

% hmot. xxxx x sušině = _______________________ x 100

100 - hmotnost vody x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu x xxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxx sýra

Sýr

% XXXXX

Xxxxx tvrdý

nejvíce 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Měkký

nejméně 67

XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% VVTPH = _______________________ x 100

       100 - xxxxxxxx xxxx x g".

17. X příloze x. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx sýry xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků

Složka xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx x tavený xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx výrobek

druhově xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný koncentrát

pouze xxx standardizaci obsahu xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx ve xxxxxxxx taveném xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem)

ne

ne

ano

Koření x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".

Čl. XX

Xxxxxxxxx ustanovení

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx a uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve znění xxxxxxx přede dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x vyhláškou x. 397/2016 Xx., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky, xxxxx xxx prodávány xx xxxxxxxxx xxxxx.

Čl. XXX

Xxxxxxxxx ustanovení

Tato xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

Xx. IV

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx účinnosti dnem 1. xxxxx 2020.

Ministr:

Ing. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.