Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 17.02.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

397/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Základní pojmy §2

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3

Označování §4

Mléko a smetana §5 §6

Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11

Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13

Sýry a tvarohy §14 §15

Máslo a mléčné tuky §16

Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17

ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY

Základní pojmy §18

Členění na skupiny a podskupiny §19

Označování §20

Požadavky na jakost §21 §22 §23

Uvádění na trh §24 §25

ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE

Základní pojmy §26

Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27

Požadavky na jakost a označování §28

Uvádění na trh §29

Přechodná ustanovení §30

Závěrečná ustanovení §31 §32

Účinnost §33

Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích

Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein

Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát

Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků

Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky

Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů

Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů

Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů

Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny

č. 274/2019 Sb. - Čl. II, Čl. III

INFORMACE

397

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 xxxx. a), b), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx. x xxxxxx x. 139/2014 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx příslušné xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje

a) xxxxxx označování xxxxxxxx, x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx podle xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, x složení xxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny,

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, technologické xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxx x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx balení,

d) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

1. xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,

2. způsoby xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx x potravinami xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx,

3. zvláštní požadavky xx xxxxxxxx,

4. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.

ČÁST XXXXX

XXXXX A XXXXXX XXXXXXX

§2

Xxxxxxxx pojmy

Pro xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí

a) xxxxxx xxxxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) a xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx upravujících xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx živočišného xxxxxx4) x xxxxxxxx podle xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx požadavky xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxx nařízení, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) s xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % hmotnostních xx xxxxx emulze (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx,

x) kysaným xxxx xxxxxxxxx mléčným xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxx směsi xx použití mikroorganismů xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx směsi xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x kterého xxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, sušeného xxxx zahuštěného mléka, xxxx xxxxxxxxx syrovátky, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx procesu,

e) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx zahuštěnou xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx ze xxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx, xx xxxxxx mohou xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx obojí, přičemž xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx v konečném xxxxxxx přesahovat 25 % xxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) sušeným xxxxxx xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx plnotučného, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odtučněného xxxx smetany xxxx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xxxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx vysrážením xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx syřidla xxxx xxxxxx vhodných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx podílu xxxxxxxxx x následným xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinů; xxxxxxxxxx může xxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx po fermentaci xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxxxx převládá xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx syřidla,

j) xxxxxx xxxxxx výrobek xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),

x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,

x) máselným xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx másla,

m) xxxxxxxx tukem xxxxxxx xxxxxx tuk xxxxxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx másla xxxxxxxxxx xxxx než 99,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 36 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx, který xx xxxxxx tradiční xxxxxxxxxxx xxxxxx vysokotlaké xxxxxxxxxxxx smetanové xxxxx, xxxxxxxxx prokysáním směsi x xxxxxxxxx s xxxxxxx xxxxxxxxxxxx před xxxxxxx xx xxxxx,

x) xxxxxxx bílkovinným výrobkem xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením xxxxxxxx x xxxxx nebo xxxxxxxxx,

x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx oddělením, xxxxxxxx x xxxxxxxxx sraženiny xxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x mléka, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx, xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu nebo xxxx xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx požadavky xxxxxxx x příloze č. 3 x xxxx xxxxxxxx,

x) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxxx xx xxxxxxx ultrafiltrace xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo odstředěného xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odstředěného xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,

x) laktózou xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; může xxx bezvodá xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,

x) tepelným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx procesu x xxxx balením x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx mikroflóry xx xx xxxxxxx 80 °X,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx ošetření xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5),

x) xxxxxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx na xxxxxxx xxx 100 °C xx dobu xxxxxxxxxxx xxxxxxx požadavku xx xxxxxxxxxxxxxxxx nezávadnost podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylky.

§3

Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx a xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 4 x této xxxxxxxx.

§4

Xxxxxxxxxx

(1) X mléčného xxxxxxx, xxxxx prošel xx xxxxx výrobního xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. v) xx y), xx xxxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).

(2) Xxxx x čistém xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxx nebo polotekutých xxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 k této xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx výrobků "xxxxxxx tekutá", "xxxxxxx xxxxxxxxx", "xxxxx zahuštěné" x "kysané nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobky" xxxxx xxxxxxx "jogurt" xxxxx v jednotkách xxxxxxxxxxxx xxxx objemových.

(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxx x obsahu xxxx a xxxxxx xxxx x xxxxxx x mléka x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.

(5) X xxxxx x mléčných xxxxxxx, xxxxx byly xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(6) U xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx jakostní údaje x údaj o xxxxxx xxxxxx.

Xxxxx a smetana

§5

(1) Xxxxx x xxxxxxx xx označí

a) názvem xxxxx x xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx tuku, který xx xxx jednotlivé xxxxxxx xxxxxxxx nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx, x

x) xxxxxxx xxxx.

(2) Xxxxxx mléko xxxxxxx xxxx tekutá xxxxxxx x kravského xxxxx xx označí xxxxx jako xxxxx xxxx smetana.

(3) X xxxxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5).

(4) Jako "xxxxxxx" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx nebo tekutou xxxxxxx, xxxxx nebyly xxxxxxxx teplotou xxxxx xxx 125 °X.

(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "trvanlivá xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxxxxx doby xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

§6

(1) Označení "xxxxxx xxxxx" xxx použít x xxxxxxxx mléčného xxxxxxx xxxxxxxxxxxx více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. U ochuceného xxxxxxxx xxxxxxxx výrobku xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, v xxxx mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.

(3) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx x vysokotučné xxxxxxx" xx označí výrobek x vysokotučné smetany xxx přídavku cukru. Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx označí xxxxxxx z xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x přídavkem xxxxx x x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Tento výrobek xx xxxxxx obsahem xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx nebo xxxxxxx xxxx.

Zahuštěné x xxxxxx xxxxxx výrobky

§7

(1) Xxxx xxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxx slazené xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxx pouze xxxx xxxxx xxxx, xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx podle vyhlášky x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, med, xxxxxxxxxx, xxxxxxx prášek x xxxxx xxxxx x cukrem, čokoládu x xxxxxxxxxx xxxxxxx6).

(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(3) Přídavek xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx poměru 60,5 xx 64,5 daného xxxxxxxxxxxx xxxxxxx:

xxxxxxx xxxxx = % xxxxxxxxx x 100

________________________________

% xxxxxxxxx + % vody

(4) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).

(5) Trvanlivosti x zahuštěných xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.

§8

(1) Trvanlivosti x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušení.

(2) U xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx x sušených mléčných xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x přidávání xxxxxxxx x minerálních xxxxx a některých xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx7).

(3) Xxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx, lze x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx mléka xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx x tukuprosté xxxxxx, x to xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, aby x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx. K xxxx xxxxxx lze xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčný xxxxxxxx a xxxxxxx.

§9

(1) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx se x xxxxx výrobku xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x procentech hmotnostních xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.

(2) Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx slazeného x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 2.

(3) Xxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx u xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 3.

(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x balení xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx doporučený xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx v procentech xxxxxxxxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x hmotnosti xxxxx xxx 20 x zabalen xx xxxxxxxxxx xxxxx8), xxxxx xxx údaje x xxxxxxxx uvedeny xxxxx xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu xxxxxxx.

(6) X sušeného xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx "není xxxxxx xxx výživu xxxxxxx do 12 xxxxxx".

§10

(1) Mléčný bílkovinný xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxxxxx ošetřené podle xxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5).

(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx mléčnou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, kyselinu xxxxxxxxxx, xxxxxxxx octovou, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných látkách x enzymech10).

(3) Xxx xxxxxx potravinářského xxxxxxx xxxxxxxx lze použít xxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx jako technologické xxxxxxx látky x xxxxxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx x enzymech10).

(4) Xxx výrobě potravinářského xxxxxxxxx xxx použít xxxxx hydroxidy, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx neutralizační x xxxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx požadavky xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx přídatných xxxxxxx x enzymech10).

§11

(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům11) xx bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

x) názvem xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx požadavků xxxxxxxxx v příloze č. 2 x této xxxxxxxx; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx uvede specifikace xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4,

x) xxxxxx xxxxxxxxx x kilogramech nebo xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx xx xxx,

x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x

x) datem xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx může xxx identifikována xxxxx.

(2) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxx xx xx obale xxxx xxxxxx

x) xxxxxx "xxxx...." xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx složek xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx spotřebitelům11),

b) x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx specifikací xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x §10 xxxx. 4 a

c) x xxxxxx xxxxxxxxx ze xxxxxxxxx x u xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 písm. x) až x) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 písm. x) lze xxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx výrobky

§12

(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), v příloze č. 1 x xxxx vyhlášce x x příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx týkají xxxxxxxxxx druhů xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx přísad.

(2) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx mohou obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

(3) Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx

x) x) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 x xxxx vyhlášce,

b) xxxxxxx xxxx a

c) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Xxxx xxxx jogurt xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

(5) Jako "xxxxxxxxxxxxx mléčný výrobek" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, u kterého xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxxx xxxx xx fermentaci xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %

§13

(1) Xxxx "xxxxxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxx xxxxxxx tepelně ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismů xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) názvem druhu,

b) xxxxxxx tuku x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.

Xxxx x xxxxxxx

§14

(1) Xxx se označí

a) xxxxxx druhu; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxx x

x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.

(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x kterého po xxxxxxxxx došlo k xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx procesům.

(4) Jako "xxxxxx sýr" xx xxxxxx sýr, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xxxx "tavený xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy a x němž xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.

(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx tavením x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Xxxx "pařený xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx byl xx xxxxxxxxx ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, horkým xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

(8) Xxxx "syrovátkový xxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo směsi xxxxxxxxx s mlékem.

(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Přehled xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx výrobu xxxxxxxx sýrů, tavených xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xx xxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 9.

§15

(1) Označením "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x němž xxx tvoří xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxx xxxxxxxxxxxx výrobek xx xxxx lze xxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx xxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".

(3) Xxxxxx se xxxxxx

x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx podskupiny xxxxx požadavků xxxxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx tabulce 8,

x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,

x) obsahem sušiny x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(4) Xxxxx xxxx x sušině xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx tabulce 5.

§16

Máslo x mléčné xxxx

(1) Jako "čerstvé xxxxx" lze xxxxxxx xxxxx xx 20 xxx xx xxxx xxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" se xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nejdéle 24 xxxxxx xx xxxx xxxxxx při xxxxxxxxx minus 18 °X a xxxxxxx,

(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx na obal xxxxxx xxx spotřebitele xxxxxxx, datum vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na vnější xxxx xxxxxxxxxxx a xxxxx použitelnosti xxxxxx xxxxxxxx.

(4) Tradiční xxxxxxxxxxx xx xxxxxx

x) obsahem xxxxxx a

b) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx obsah xxxx xxxxx xx celá xxxxxxxx hmotnostní.

§17

Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx

Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx při xxxxxxx od 2 °X xx 8 °X s xxxxxxxx xxxxx, smetany a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, sušeného xxxxx x bílkovinných mléčných xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx tavených xxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxx, přepravují x xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.

XXXX XXXXX

XXXXXXX XXXXX

§18

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx zmrazením xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx mraženého xxxxx xxxxxxx x xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, xxxxx a xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx pastovité konzistence, xxxxx je xxxxxx xx xxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxx technologický xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx snížením xxxxxxx xx teplotu xxxxx 18 °C a xxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx vztahujících xx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),

x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x mléčných xxxxxxx, zejména xxxxxxx, xxxxxxxx tuku, xxxxx, xxxxx x sušeného xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx tuku,

d) xxxxxxxxx xxxxx s rostlinným xxxxx mražené xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx dalších složek x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx směsi připravené x xxxx x xxxxx nebo sladidel x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxx mražený xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx z xxxx x cukrů x přídavkem xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x x přídavkem dalších xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx,

x) zmrzlinovými xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx x kapalném stavu, x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x práškovém xxxxx, určené xxx xxxxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx práškový xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, a

i) průměrným xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.

§19

Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx mražených xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 8 k xxxx xxxxxxxx.

§20

Xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx.

(2) Mražený xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu x xxxxxxxxxx, pokud xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. c).

(3) Xxxxxxx xxxx balený xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxxx xx xxxxxx

§21

(1) X názvu xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx

x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx xxxxx,

x) kakaový, xxxxxxxx-xx nejméně 1,5 % xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % hmotnostní těchto xxxxx xxxx xxxxxx xxxx, x výjimkou xxxxxxxxx xxxxx ovocného x mraženého xxxxx xxxxxx, xxxx

x) xxxxxxxxxx xxxxx použitého druhu xxxxx.

(2) V xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx výraz "xxxxxx" xxxxxxxx názvem xxxxxxxx xxxxxxx, který xxx xxxx složka xxxxxx xxx xxxx výrobě, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) U výrobku x alkoholickou složkou xxxx být xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx uvedena, přičemž xxxxx xxxxxxxx nesmí xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.

§22

(1) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx krémů xxxx uvedeny x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Konzistence xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx; výrobek xxxx obsahovat xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx.

(3) Mražený krém xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx záměrně xxxxxxx xxx x bílkoviny xxxx než mléčný xxx a mléčné xxxxxxxxx.

(4) Xxxx ovocnou xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx technologickým postupem.

(5) Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx krému xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.

(6) Xxxxxxx krém xxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx záměrně xxxxxxx xxx.

§23

(1) Podíl xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x maximálně na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx u citrusového xxxxx a xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxx xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx na 15 % hmotnostních x mraženého krému xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx x chutí x hustou konzistencí, xxxx ananas, xxxxx, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxx.

(3) Xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx lze x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 5 % hmotnostních.

Xxxxxxx xx xxx

§24

(1) Xxxxxxx krém určený xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx dodává pouze xxxxxx.

(2) Xxxxxxx krém xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx xx xxxx teplota xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx minus 15 °X. Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx být vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx zákona x xxxxxxxxxx13). Xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x xxxxxxx, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxx minimální trvanlivosti.

(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx nemusí xxx vybaven xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx odstavce 2 x xxxxxxx, xx xxx o xxxxxx mražených xxxxx xx maloobchodu, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx prostředek xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx umístěným xx xxxxxxxxxx xxxxx.

(4) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x mrazírenském xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx 18 °X a nižší. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx skladě, s xxxxxxxx xxxxxx menších xxx 10 x3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. X xxxxxxxxxxxx xxxxxx o xxxxxx mrazícího xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 xxxxx, aby xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx xxxxxxxxxx teploměrem, který xxxx teplotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx musí xxx označen xxxxx xxxxxxxx záznamu x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx. X případě, xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxx 1 xxx, záznam xx xxxxxxxx až xx xxxx minimální trvanlivosti.

§25

(1) Xxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx x teplotě xxxxx 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx boxech x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx teplota xxxx x místě xxxx xxxxxxx na xxxxxx vyznačeného maximálního xxxxxx.

(2) Xxxxxxx ve xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx nesmí být xxxxx xxx minus 18 °X.

(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků x xxxxxx xxxxxxx na xxx není dovoleno.

XXXX TŘETÍ

JEDLÉ TUKY X XXXXX

§26

Xxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí

a) jedlým xxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxxx triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx normálních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, plodů xxxx xxxxx plodů xxxxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tkání živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zákonem14) x xxxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5),

d) ztuženým xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,

x) přeesterifikovaným xxxxx xxxxx tuk, který xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxx xxxxxxx rostlinných x živočišných olejů x xxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, xxxx směs xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2),

x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx podle xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů se xxxxxxxxxxxx produkty2),

i) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx x xxxx xx formě xxxxxx xxxx x tuku x obsahem 10 % až 90 % xxxxxxxxxxxx tuku, xxxxx je při xxxxxxx 20 °X xxxxxx,

x) koncentrovaným xxxxx xxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx tuku xx xxxxx xxx 90 % hmotnostních x xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxx pouze xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxx xxxx vyčištění xx používá xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx x odstřeďování,

l) xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 10 k xxxx vyhlášce.

§27

Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

§28

Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx roztíratelných tuků x olivových olejů xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx unie15).

(2) Xxxxx xxx x jedlý xxxx xx xxxxxx xxxxxx druhu, xxxxxxx x podskupiny podle xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x této xxxxxxxx. Xx neplatí pro xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx tuky, xxxxx xx označí xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2).

§29

Xxxxxxx na xxx

(1) Xxxxx xxxx x xxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx

x) x xxxxxxxxxxx tuků x olejů 20 °X,

x) x živočišných xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx tuků, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °X, nebo

c) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.

(3) Jedlé xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx x xxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx jsou xxxxxxx xx xxx pouze xxxxxx.

(4) Xxxxxxx olej xx xxxxx xx xxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx16).

§30

Přechodná xxxxxxxxxx

(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx a uvedené xx xxx přede xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx.

(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Závěrečná xxxxxxxxxx

§31

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx krémy a xxxxx xxxx x xxxxx.

3. Xxxxxxxx č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 124/2004 Sb.

4. Vyhláška č. 370/2008 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx mléko x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx, ve xxxxx pozdějších předpisů.

§32

Xxxx vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických předpisů x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§33

Účinnost

Tato xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 x 6 x §18 xxxx. x) xx x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. x.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.

Mikrobiologické požadavky xx jednotlivé xxxxxx xxxxxxx x na xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx mléčných výrobcích

Výrobek

Použité xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 g

Kysané xx xxxxxxxx mléčné xxxxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx zákys, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx

106

Xxxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání

106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxx jogurtového xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx subsp. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx skládá x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx mléčného kysání, xxxxxxxx ve xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx skládající xx x kvasinkových xxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 a xxxxxxxx 102

Xxxxxx mléčný xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx kysání

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx jogurtové xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx dotvářet xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx výrobku. Musí xxxx xxx zachován xxxxxxxxx poměr xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.

Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxx (x % hmot.)

Kyselý (x % hmot.)

Obsah xxxxxxxx

xxxx xxx 12,0 včetně

méně xxx 12,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxx 84,0 včetně

více xxx 90,0 xxxxxx

x xxxx xxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

xxxx xxx 95,0 včetně

Obsah xxxxxxxx xxxx

xxxx xxx 2,0 včetně

méně xxx 2,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

xxxx než 1,0 xxxxxx

Xxxxxxxx kyselost

méně xxx 0,27 xx 1 X xxxxxxx NaOH xx 1 g xxxxxx

Xxxxx xxxxxx (xxxxxx X2X5)

xxxx xxx 7,5 xxxxxx

xxxx než 2,5 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx)

xxxx xxx 15 xx x 25 x

xxxx xxx 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx 25 x

Xxxxxxxxx xxxxx xxxxx

0,75 xx/xx

Xxxx

xxx cizích xxxxx

Xxxxx

xxxx xx xxxxxxx xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx hrudky, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx

Příloha x. 3 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxx kaseinát

Kaseináty (x % xxxx.)

Xxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx 8,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx suchý extrakt

více xxx 88,0 včetně

z xxxx obsah xxxxxxx

xxxx xxx 95,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx tuku

méně xxx 2,0 xxxxxx

Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx 1,0 xxxxxx

Xxxxxxx pH

6,0 xx 8,0

Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx)

xxxx xxx 22,5 xx v 25 x

Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx

xxxxxxxxxx ve 25 x

Xxxxxxxxx xxxxx olova

0,75 xx/xx

Xxxx

xxxxx slabá xxxx xxxx nebo xxxxxx

Xxxxx

xxxx xx xxxxxxx xxxx

Xxxxxx

xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx rozmělnit xxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxxxx

xxxxx zcela xxxxxxxxx v destilované xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx mléka x xxxxxxxx výrobků xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx bodu 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013

zahuštěné

Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxx odtučněné xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx odstředěné

částečně xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx polotučné

plnotučné

Smetana

tekutá

ke xxxxxxx vysokotučná

zahuštěná

sušená

Kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek

jogurt

jogurt xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu

Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx

xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx nebo jemný

polotučný

tučný

termizovaný

tvrdý

Sýr

přírodní

čerstvý

zrající

zrající xxx xxxxx

xxxxxxx x xxxx xxxxx

x plísní xx povrchu

s xxxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx výrobek

tavený xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

Příloha č. 5 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx balení xxxxx x mléčných xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

Mléko tekuté, xxxxxxx tekutá, kysaný xxxx zakysaný mléčný xxxxxxx, mléčné výrobky xxxxxxx

xx 250 ml xxxx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x

- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx výrobek

do 1 000 x

- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 xx balení

Sušený xxxxxx xxxxxxx, bílkovinný xxxxxx výrobek

do 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x xxxxxx

xx 125 x

- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

do 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxx x nálevu xx xxxxxxxx nálevu

do 125 x

- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx balení

do 500 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxx mlékárenské x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx mléčné xxxxxxx

xx 20 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 2,0 % x 20 xx balení

do 250 x

- 1,5 % x jednotlivého balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 250 x

- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mléčné výrobky

Tabulka 1 - Smetana xxxxxx

Xxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxxx

10,0

Xxxxxxx xx šlehání

30,0

Smetana xxxxxxxxxxx

35,0

Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobky

Zahuštěné xxxxxxxxx mléčné výrobky

Druh xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % hmot.)

Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx tukuprostá (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx

xxxxxxx 15,0

26,5

11,5

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 7,5

25,0

Xxxxxxxxx částečně xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 7,5

20,0

17,5

v xxx xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxx výrobku

Obsah tuku (x % hmot.)

Mléčná xxxxxx (x % xxxx. nejméně)

Mléčná sušina xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx 16,0

14,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx mléko

nejméně 8,0

28,0

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0

24,0

20,0

v tom xxxxxxxxx

4,0 - 4,5

Zahuštěné xxxxxxx mléko xxxxxxxxxx

xxxxxxx 1,0

24,0

20,0

Xxxxxxx 3 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Druh xxxxxxx

Xxxxx tuku (x % xxxx.)

Xxxxxx smetana

nejméně 42,0

Xxxxxx plnotučné mléko

nejméně 26,0 x xxxx xxx 42,0

Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko

více než 1,5 x xxxx xxx 26,0

x tom xxxxxxxxx

14,0 až 16,0

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxx 1,5

Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky

Kysané mléčné xxxxxxx

Xxxxx tuku (v % xxxx.)

Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (v % xxxx. nejméně)

Kysaná xxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Xxxxxxxx

xxxxxxx 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxx v xxxxxx (v % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 a xxxx xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx v xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku x x

% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx vody x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx konzistence xx xxxxxx k xxxxxx vody v xxxxxxxxxx hmotě sýra

Sýr

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Xxxxx

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 až 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxx xxxxx následujícího xxxxxx:

&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx xxxx x x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x x

Xxxxxxx 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx

Xxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxx xxxxxxx

xx xxxxxxx

x mazem xx xxxxxxx

x celé xxxxx

x xxxx Xxxxxxxx sýr

s xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx uvnitř hmoty xxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxx x sušině

Tvaroh

Tuk x sušině (x % hmot.)

Tučný

nejméně 38,0

Xxxxxxxxx

15,0 xx 25,0

Nízkotučný xxxx xxxxx

xxxxxxx 15,0

Odtučněný xxxx xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxx 5,0

Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx než sýry xxx xxxxxx tavených xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků

Složka xxxx xxx xxx

Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx

Xxxxxx sýrový xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx složky

ne

ano

obsah xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx sýru

ano

Jedlá xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx)

xx

xx

xxx

Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx

xxxxx xxxxx výrobku x x množství, které xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx

Xxxxxxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx odchylka

Mražený xxxx

xx 100 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 500 x

&xxxx;- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.

Členění xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Mražený xxxx

xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx ochucující xxxxxx např.:

mléčný

vanilkový

s xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxxx

Příloha x. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx mražených xxxxx

Xxxx

Xxxxxxx xxxxxx (x % xxxx.

Xxxxxxxxxx xxxxxx sušina (x % hmot. xxxxxxx)

Xxxxxx tuk (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxx skořápkové xxxxx (x % xxxx. nejméně)

Mražený krém xxxxxxxxx

8,0

Xxxxxxx krém mléčný

6,0

2,5

Mražený xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx

5,0 (obsah xxxxxxxxxxx xxxx)

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

15,0

5,0

Xxxxxxx xxxx xxxxxx

12,0

25,0

7,0

Xxxxxxxx: X mraženého xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx krému sorbet xxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx složky xxxx xxx obsah xxxxxxx skořápkových xxxxx.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

xx 1 litru

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx

1 xx 15 xxxxx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

nad 15 xxxxx

- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx balení

Roztíratelný xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx a xxxxxxxx tuky, xxxxxxxxx xxxx

xx 500 g

 - 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

- 1,0 % u 20 xx balení

0,5 xx 5,0 kg

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxx 5 xx

&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xxxx x olejů xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Základní xxxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxx xx druhy, xxxxxxx a podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

Jedlý xxx xxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxx výběrový xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx nebo xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx xxxxxxxxxxxx17)

xxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx 2 - Členění x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx a xxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx

xxxx vyrobený x xxxxx xxxxxxxxxx olejné (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx x jader xxxxx xxxxxxxx druhů xxxxx Xxxxxxxx xxx.

Xxxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxx (xxxxx) xxxxxxxxxx ořechů, plodů xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx spp.

Hroznový xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx hroznů xxxx vinné (Xxxxx xxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx x klíčků xxxxxxxx (xxxxxxx Xxx xxxx X.)

Xxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxx xx xxxxx hořčice xxxx (Xxxxxxx xxxx L. xxxx Xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx hnědé xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Cossen) x xxxxxxx černé (Xxxxxxxx xxxxx (X.) Xxxx).

Xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxx)

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - olein

tekutá xxxxxx získaná z xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx

xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

Xxxxxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Elaeis xxxxxxxxxx)

xxxxxxx tuk xxxxxxxxxxxxx - xxxxx

xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - stearin

pevná xxxxxx s xxxxxxx xxxxx tání xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxxxxx

xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx krystalizace xxx, xxx xxxx dosaženo xxxxxxx xxxxxxxx čísla 60 xxxx xxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxxxx ze xxxxx xxxxx řepky xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx

Xxxxxxx olej xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Brassica xxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx X. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % xxxx. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx xxxx

xxxxxxxx z xxxxx rýže (Xxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

Xxxxxxxxxx olej s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx obsahovat nejméně 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx (Sesamum xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxx

xxxxxxxx xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (X.) Xxxx.)

Xxxxxxxxxxxx olej

vyrobený ze xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxxxxxxxx olej x vysokým obsahem xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx ze xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx xxxxx L.) xxxx obsahovat xxxxxxx 75 % xxxx. xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx množství mastných xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxx xxxxxxx x xxxxx olivovníku (Xxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxx. xx Xxxx)

Xx. XX

Xxxxxxxxx ustanovení

1. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx nebo xxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 274/2019 Xx. x účinností xx 1.1.2020

Xx. XXX

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 ze xxx 9. xxxx 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

Xx. XXX xxxxxx právním xxxxxxxxx č. 274/2019 Xx. x účinností xx 1.1.2020

Informace

Právní předpis x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx ustanovení §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 x §18 xxxx. x) xx x), xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.7.2017.

Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisu xxxx podchyceny xxxxx x doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:

274/2019 Xx., kterým se xxxx vyhláška č. 397/2016 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxx x mléčné výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx

x xxxxxxxxx xx 1.1.2020

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/2203 ze xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x sbližování xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx a o xxxxxxx směrnice Xxxx 83/417/XXX.

Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx určeného x xxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. xxxx 2007, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x některých xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx a zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 x (XX) č. 1234/2007.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x změně nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 a x xxxxxxx směrnice Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/ES a 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004 xx dne 29. dubna 2004, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.

3) Zákon č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx zákonů (xxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x veterinárních a xxxxxxxxxxxx požadavcích na xxxxxxxxx xxxxxxxx, které xxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.

Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx se xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 853/2004.

5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.

6) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, cukrovinky, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 43/2005 Xx.

7) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx x minerálních xxxxx a některých xxxxxxx látek do xxxxxxxx.

8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x xxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxx x xxxxxxx), xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

9) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x potravinách určených xxx xxxxxxxx výživu x o způsobu xxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.

10) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. prosince 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Xxxx (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a xxxxxxxx (XX) x. 258/97.

11) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.

12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x požadavcích xxxxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.

13) Xxxxx č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.

14) Zákon č. 166/1999 Sb., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011.

16) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013.

Nařízení Xxxxxx (XXX) č. 2568/91 xx xxx 11. xxxxxxxx 1991 x charakteristikách xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x o xxxxxxxxxxx xxxxxxxx analýzy.

Prováděcí xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 xx xxx 13. ledna 2012 x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx olivový xxxx.

17) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č.1308/2013.