Právní předpis byl sestaven k datu 02.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
397/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
ČÁST PRVNÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Základní pojmy §2
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §3
Označování §4
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky §7 §8 §9 §10 §11
Kysané nebo zakysané mléčné výrobky §12 §13
Máslo a mléčné tuky §16
Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh §17
ČÁST DRUHÁ - MRAŽENÉ KRÉMY
Základní pojmy §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21 §22 §23
ČÁST TŘETÍ - JEDLÉ TUKY A OLEJE
Základní pojmy §26
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §27
Požadavky na jakost a označování §28
Uvádění na trh §29
Přechodná ustanovení §30
Účinnost §33
Příloha č. 1 - Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein
Příloha č. 3 - Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát
Příloha č. 4 - Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 5 - Přístupné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů
Příloha č. 8 - Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
Příloha č. 11 - Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny
397
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxx výrobky, mražené xxxxx x xxxxx xxxx a xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx č. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx. x xxxxxx č. 139/2014 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxx xxxx2) a upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxx potravin, x návaznosti xx xxxxxx členění xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, a xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx x členěním xx xxxxxxx x podskupiny,
c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx požadavky, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx se x xxxxx a přípustné xxxxxxx hmotnostní x xxxxxxxx xxxxxxxx balení,
d) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxxxx, jež jsou xxxxxxx x této xxxxxxxx,
1. xxxxxxxx režimy xxx xxxxxxxxxx či xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x manipulace x xxxxxxxxxxx během xxxxxx uvádění na xxx,
3. xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxx,
4. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
ČÁST PRVNÍ
MLÉKO A XXXXXX VÝROBKY
§2
Základní pojmy
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx xxxxx nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) splňující xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů upravujících xxxxxxxxxxx a hygienické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx3) x xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx4) x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx upravujících xxxxxxxxxxx a hygienické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxxxx3) a xxxxx xxxxxxxx, kterým se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx právních xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx živočišné xxxxxxxx3) x xxxxx nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx živočišného xxxxxx5) x xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % hmotnostních xx xxxxx emulze (xxxxxxxx xxxx x xxxxxx) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxx zakysaným xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx, podmáslí, syrovátky xxxx jejich xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 1 x této xxxxxxxx, xxxxxxx neošetřený po xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx kysáním xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxx pomocí xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxxx obsah xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, sušeného xxxx xxxxxxxxxxx mléka, xxxx odebráním syrovátky, xxxxxxx xxxxxxxxxx po xxxxxxx procesu,
e) zahuštěným xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx odpařením xxxx xx xxxxxxx xxxx z mléka xxxxxxxxxxx, odtučněného xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx x jejich xxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxx přidány xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx, přičemž xxxxxxxx sušeného mléka xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx přesahovat 25 % xxxxxx celkové xxxxxx,
x) xxxxxxx mlékem xxxx xxxxxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxx směsi, x xxxxxxx vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx z xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx podílu xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx tvarohů x potravinářských xxxxxxx; xxxxxxxxxx může xxx x mléčná xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxx, zejména x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx, získaný xxxxxxx srážením, xxxx x kterého převládá xxxxxx srážení nad xxxxxxxx xxxxxx syřidla,
j) xxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2),
x) xxxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxxxxx xxxx vedlejší xxxxxxx xxx výrobě xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx vyšším xxx 90 % hmotnostních xxxxxxx x mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx získaný x mléka, xxxxxxx xxxx xxxxx obsahující xxxx xxx 99,3 % hmotnostních xxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobek ze xxxxxxxx smetany, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x možností obohacení xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx podmáslím, xxxxxxxxxx xxxxxxx 31 % xxxxxxxxxxxx a xxxxxxx 36 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx, a xxxxxxx 42 % xxxxxxxxxxxx sušiny, xxxxx xx vyrábí tradiční xxxxxxxxxxx xxxxxx vysokotlaké xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx bílkovin x mléka nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, promytím x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx kyselým srážením xxxxxxxxxxx mléka xxxx xxxxxx výrobků xxxxxxxxx x mléka, splňující xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx,
x) potravinářským xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx jiných xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce,
r) xxxxxxxxxxxxxx kaseinátem xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx reakcí xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx činidly x xxxxxxxxx požadavky uvedené x příloze č. 3 x xxxx vyhlášce,
s) mléčným xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných bílkovin xx xxxxxxx ultrafiltrace xxxxx, částečně odstředěného xxxxx xxxx odstředěného xxxxx,
x) xxxxxxx permeátem xxxxxxx xxxxxxx odstraněním xxxxxxxx bílkovin x xxxxxxxx xxxx x xxxxx, částečně xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx přírodní xxxxxx xxxxx, xxxxx xx běžně xxxxxxx xx syrovátky x xxxxxxx xxxxxxx laktózy xx xxxx nejméně 99,0 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxx; xxxx xxx bezvodá xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxx,
x) tepelným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx proces xxxxx nařízení, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx původu5),
w) xxxxxxxxx xxxxxxx ošetření xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx procesu x xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx přítomné xxxxxx mikroflóry až xx xxxxxxx 80 °X,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxxxxx ošetření xxxxx x mléčných xxxxxxx podle nařízení, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx potraviny živočišného xxxxxx5),
x) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxxxx xxxxxxxx mléka x mléčných xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx uzavřených xxxxxxx xx xxxxxxx xxx 100 °C xx dobu xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx podle xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5) xxx xxxxxxxx xxxxxxx, x
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno v příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.
§4
Označování
(1) X xxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx podle §2 xxxx. x) xx y), xx xxxxxxx k xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ošetření xxxxx xxxxxxxx, kterým xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxxx pravidla xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(2) Xxxx x xxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx uvedeného v příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx "xxxxxxx xxxxxx", "smetana xxxxxxxxx", "xxxxx xxxxxxxxx" x "kysané xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxxxx xxxxxxx "xxxxxx" xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx objemových.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx a xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx v příloze č. 5 x této vyhlášce.
(4) Xxxxx x obsahu xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx údaji.
(5) X xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx, které byly xxxxxxxx z plnotučného xxxxx bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx jakostní xxxx xxxxxx.
(6) X xxxxx a mléčných xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxx xxxxxxxxxx údaji, xxxxxx být s xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx xxxxxxxx údaje x xxxx x xxxxxx xxxxxx.
Xxxxx a smetana
§5
(1) Xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx
x) názvem xxxxx x xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx, xxxxx xx pro xxxxxxxxxx xxxxxxx stanoven nařízením x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2) nebo x příloze č. 6 x této xxxxxxxx, a
c) xxxxxxx xxxx.
(2) Xxxxxx mléko xxxxxxx xxxx tekutá xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx se označí xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx smetany xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx5).
(4) Xxxx "xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx nebyly xxxxxxxx xxxxxxxx vyšší xxx 125 °C.
(5) Xxxxxx "xxxxxxxxx xxxxx" xxxx "xxxxxxxxx smetana" xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ošetřením nebo xxxxxxxxx.
§6
(1) Xxxxxxxx "mléčný xxxxx" xxx použít x tekutého xxxxxxxx xxxxxxx obsahujícího více xxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx. U xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx složky xxxx xxxxx x ochucení xxxxxxxxx xxxxx vyhlášky x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Označením "xxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx výrobek, v xxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx tohoto xxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxxxx krém x xxxxxxxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx výrobek x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx cukru. Xxxx se xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(4) Xxxx "xxxxxxxxx xxxx" xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxx nebo smetany x přídavkem cukru x s xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.
Xxxxxxxxx a sušené xxxxxx výrobky
§7
(1) Jako xxxxx sacharózy xxx xxxxxxxxx xxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxx bílý, xxxx xxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x požadavcích xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx bonbony6).
(2) Xxx výrobě xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčných xxxxxxx xx povoluje xxxxxxxx xxxxxxx x množství xxxxxxx 0,03 % xxxxxxxxxxxx z celkové xxxxxxxxx xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5 xxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorcem:
cukerný poměr = % xxxxxxxxx x 100
________________________________
% xxxxxxxxx + % xxxx
(4) Xxxxxxxxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx mléčných výrobků xxx dosáhnout pouze xxxxxxxx ošetřením xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx se xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(5) Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx pouze xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx 1.
§8
(1) Trvanlivosti u xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxx dosáhnout pouze xxxxxxxx sušení.
(2) X xxxxxxxxxxx mléčných xxxxxxx x sušených xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx látek xxxxx xxxxxxxx o přidávání xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx do xxxxxxxx7).
(3) Aniž xxxx xxxxxxx požadavky xx xxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx v mléku xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx 34 % xxxxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx, x xx xxxxxxxx xxxx odstraněním xxxxxxxx složek xxxxxxx xxxxxxxx, xxx x xxxxxxxxxxx mléku xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx bílkovinami x xxxxxxxx. X této xxxxxx lze xxxxxx xxxxxx permeát, mléčný xxxxxxxx x xxxxxxx.
§9
(1) Zahuštěný xxxxxx xxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx označí xxxxxxx xxxxxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx slazeného x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 6 x této vyhlášce xxxxxxx 2.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobek, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, se x xxxxx výrobku označí xxxxxxx xxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx podle přílohy č. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulky 3.
(4) X xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx x balení xxxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xx uvede xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx včetně xxxxx x obsahu xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xx-xx xxxxxxxxx xxxxxx výrobek x xxxxxx mléčný xxxxxxx o hmotnosti xxxxx xxx 20 x xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx8), mohou xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx skupinovém xxxxx, x xxxxxxxx uvedení xxxxx xxxxx xxxxxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx určeného pro xxxxxxxx xxxxxx9), xx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxx "xxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxx xx 12 xxxxxx".
§10
(1) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx původu5).
(2) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx, kyselinu xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
(3) Při xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx kaseinu xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx enzymy xxxxxxxxxxx xxxxx jako xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx látky x xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nařízení x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx10).
(4) Xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx použít xxxxx hydroxidy, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, vápenaté, xxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx činidlo, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx10).
§11
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx11) xx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx
x) názvem druhu xxxx skupiny x xxxx xxx názvem xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce; x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx kationtu uvedeného x §10 xxxx. 4,
x) xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxx,
x) jménem xxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx provozovatele xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx uvádí xxxxxxxxx na xxx,
x) x xxxxxxx dovážených xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x
x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx směsi xx xx obale xxxx xxxxxx
x) slovem "xxxx...." xxxxxxxxxxxx vymezením xxxxxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx11),
x) x xxxxxxxxxxxxxxx kaseinátu specifikací xxxxx xxxxxxxx uvedeného x §10 xxxx. 4 a
c) u xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx a x xxxxx kaseinátů xxxxxxx xxxxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx 1 xxxx. x) až x) x xxxxx podle xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxx uvést xxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
§12
(1) Xxxxxxxxxx skupiny xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nařízení x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2), x příloze č. 1 x této xxxxxxxx x x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4. Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx přísad.
(2) Xxxxxxxx kysané mléčné xxxxxxx mohou obsahovat xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx složky.
(3) Xxxxxx xxxx zakysaný xxxxxx výrobek xx xxxxxx
x) x) názvem xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 4 x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx složkou.
(4) Jako xxxx jogurt xxx xxxxxxx všechny xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx po xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx 5,6 %
§13
(1) Jako "xxxxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, v xxxx xxxxxx tvoří xxxxxxx 50 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx x mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce se xxxxxx
x) názvem druhu,
b) xxxxxxx xxxx x
x) xxxxxxxx ochucující složkou.
Sýry a xxxxxxx
§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu; tavený xxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx rovněž názvem xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "čerstvý xxx" xxx označit xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx sýrů xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx po xxxxxxxxx xxxxx k xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx procesům.
(4) Xxxx "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx výrobek, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobku.
(6) Jako "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x obsahuje více xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" xxx xxxxxxx xxx, který byl xx prokysání ošetřený xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, horkým xxxxxx nebo xxxxxxxx.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx označí xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 6 x této xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx uveden v příloze č. 6 x této xxxxxxxx tabulce 9.
§15
(1) Xxxxxxxxx "xxxxxx" xxx označit xxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx výrobku.
(2) Xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx ze xxxx lze xxxxxx xxxxxxxx "sýrový xxxx", "xxxxxx dezert", "xxxxxx xxxxxx", "xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(3) Xxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx druhu, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou ochucující xxxxxxx.
(4) Xxxxx xxxx x sušině nesmí xxxxxxxxx rozmezí hodnot xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.
§16
Xxxxx a mléčné xxxx
(1) Xxxx "xxxxxxx xxxxx" xxx xxxxxxx xxxxx do 20 xxx xx data xxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxx xxxxx" xx označí xxxxx skladované xxxxxxx 24 xxxxxx xx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx minus 18 °X a xxxxxxx,
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx je xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxx xxxxxx pro spotřebitele xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxx distributor x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx pomazánkové xx označí
a) obsahem xxxxxx a
b) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(5) X xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xx xxxxx tuku xxxxx na celá xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
§17
Uvádění xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx
Xxxxx a mléčné xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x uvádějí xx xxx xxx xxxxxxx od 2 °X xx 8 °X x výjimkou xxxxx, smetany x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (XXX) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx x bílkovinných xxxxxxxx xxxxxxx, tavených sýrů, xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxxx tavených xxxxxxx, které xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXXX DRUHÁ
MRAŽENÉ KRÉMY
§18
Základní xxxxx
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx v závislosti xx skupině mraženého xxxxx xxxxxxx z xxxx, mléka, xxxxxxx, xxxx, cukru a xxxxxxx xxxxxx, pevné xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx je xxxxxx xx trh x xxxxx xx konečné xxxxxxxx ve zmrazeném xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervace xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx 18 °C a xxxxx v xxxxxxx x vyhláškou x xxxxxxxxxxx vztahujících se xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx12),
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x mléčnými xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx směsi xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx, xxxxx a sušeného xxxxx, xxxxx nebo xxxxxxxx, s přídavkem xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx přísad, vyjma xxxxxxxxxxx tuku,
d) xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx krémy xxxxxxxx xxxxxxxxx našlehané xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxx složek x ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx vodovými xxxxxxx xxxxx vyrobené xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) sorbetem xxxxxxx xxxxxxx získaný zmrazením xxxxx vyrobené z xxxx a xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx x xxxx xxxxxx aromatizovaného xxxx xxxxx alkoholu x x xxxxxxxxx dalších xxxxxx a ochucujících xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx, x zahuštěném stavu xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx směsí xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 4 % xxxx, x
x) průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky podle přílohy č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
§19
Xxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx, xxxxxxx a podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
§20
Xxxxxxxxxx
(1) Mražený xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(2) Mražený xxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plody xxxxx §21 xxxx. 1 xxxx. x).
(3) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx rovněž xxxx zmrzlina.
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
§21
(1) X názvu mraženého xxxxx xxx uvést xxxxx
x) xxxxxxxxxx, obsahuje-li xxxxxxx 3,0 % xxxxxxxxxx kakaa,
b) kakaový, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxx kakaa,
c) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 1,0 % xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxx, s výjimkou xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x mraženého xxxxx xxxxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) X xxxxx xxxxxxxxx krému mléčného xxx xxxxx "mléčný" xxxxxxxx názvem xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx složka xxxxxx xxx jeho xxxxxx, xxxxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx x alkoholickou xxxxxxx xxxx být tato xxxxxx v názvu xxxxxxx uvedena, xxxxxxx xxxxx alkoholu xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxx.
§22
(1) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxx, xxxxxx, krémovitá, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx a velkých xxxxxxxxxxx bublin; xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx přidaných xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Mražený xxxx xxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxx xxxxxx lze použít xxxxx, xxxxxxx dřeň, xxxxxxx šťávu nebo xxxx ovocný xxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx postupem.
(5) Xxxxxxx složku u xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx nahradit xxxxxxx skořápkovými plody xxxx xxxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů.
(6) Xxxxxxx xxxx vodový x mražený krém xxxxxx nesmí obsahovat xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxx.
§23
(1) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx snížit xxxxxxxxx na 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx krému xxxxxxxx x maximálně xx 15 % hmotnostních x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx x dalšího xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, u xxxxxxx xxxxxxx kyselost xxxx, xxxxxxxxx jako xxxxxxxx xxxxxxxxx, xx vyšší xxx 2,5 % xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx ovocného x xxxxxxxxx na 15 % xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx s výrazným xxxxxxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxx, banán, xxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxx maracuja.
(3) Xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx past xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx u xxxxxxxxx xxxxx sorbet xxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx maximálně na 5 % xxxxxxxxxxxx.
Uvádění xx trh
§24
(1) Xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx dodává pouze xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxx xx přepravuje xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx umožňuje xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx 18 °X xxxx nižší. Xxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx nejvýše xx xxxxx 15 °X. Dopravní prostředek xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx schváleným xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx13). Záznam s xxxxxxxxxxxxxx teplotami xxxx xxx označen xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 xxxx; x případě, xx xxxxxxxxx trvanlivost výrobku xx xxxxx xxx 1 xxx, xxxxxx xx xxxxxxxx do xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx přístrojem xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx odstavce 2 v xxxxxxx, xx jde x xxxxxx xxxxxxxxx krémů xx xxxxxxxxxxx, zařízení xxxxxxxxxx stravování x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx 200 xx; x tomto xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxxxxx krém xx xxxxxxxx v mrazírenském xxxxxx xxx teplotě xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx. Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx skladě, x xxxxxxxx skladů xxxxxxx xxx 10 m3, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx. V xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx mrazícího xxxxxxxx xxxxxx xxx 10 x3 stačí, xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx jedním xxxxx xxxxxxxxxx teploměrem, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Záznam s xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx datem xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx 1 roku. X případě, xx xxxxxxxxx trvanlivost xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx krému je xxxxx než 1 xxx, xxxxxx se xxxxxxxx xx do xxxx minimální xxxxxxxxxxxx.
§25
(1) Mražený krém xx uchovává xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, schopných xxxxxx xxxx xxxxxxx x vybavených xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx umístěným xx xxxxxxxxxx místě. X otevřeném mrazicím xxxxxxx xx xxxxxxx xxxx x místě xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Teplota xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx xxxxx 18 °C.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx.
XXXX XXXXX
XXXXX TUKY X XXXXX
§26
Xxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxx smíšených triacyl-glycerolů, xxxxx xx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx podmínek x xxxxxxx xxxx xxxxx xxxxx,
x) rostlinným xxxxx x olejem xxxxx tuk x xxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx tukem x xxxxxx jedlý xxx a xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx živočichů xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx14) x xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxx zvláštní xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx5),
x) ztuženým xxxxx xxxxx xxx, xxxxx xxx získán xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx tuk, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx a xxxxx, xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který prošel xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx ztužených xxxx x xxxxxxx xxxx x olejů, xxxx xxxxx jedlých xxxxxxxxxxx x živočišných xxxxx x xxxx,
x) roztíratelným xxxxx xxxxx tuk, xxxx směs ztužených xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxx kombinací xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx2),
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx tukem xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx o xxxxxxxx xxxxxxxxxx trhů se xxxxxxxxxxxx produkty2),
i) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxxxx nebo přeesterifikovaných xxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx x jedlými xxxxx a xxxx xx formě xxxxxx xxxx a xxxx x xxxxxxx 10 % xx 90 % xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxx 20 °X xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx, jehož xxxxxxx xxxxx xxxx je xxxxx xxx 90 % hmotnostních x xxxxx xxx 99,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xx studena xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxxxx xxxxxx, které xxxxxxx ke změnám xxxxxxxxxx oleje a xxx xxxx vyčištění xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, usazování, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx potraviny xxxxxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
§27
Členění na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxx tuků x xxxxx na druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 11 k této xxxxxxxx.
§28
Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx x olivových xxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx15).
(2) Jedlý xxx x xxxxx xxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx podle xxxxxxx 1 přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx. Xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx označí xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx organizaci xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx2).
§29
Xxxxxxx xx xxx
(1) Xxxxx xxxx a xxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx tak, xxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxxx
x) x xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx 20 °X,
x) x xxxxxxxxxxx xxxx x olejů, xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků 15 °X, xxxx
x) x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx 20 °X.
(3) Jedlé xxxxxxxxx x živočišné xxxx x oleje a xxxxxxx x nich xxxxxx xxx konečného xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxx.
(4) Xxxxxxx xxxx xx uvádí xx xxx podle xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisů Xxxxxxxx xxxx16).
§30
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x uvedené xx trh xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(2) Potraviny uvedené xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 77/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§31
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 77/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x jedlé xxxx a xxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 124/2004 Sb., kterou xx xxxx vyhláška x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx.
3. Vyhláška č. 78/2005 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 77/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 124/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 370/2008 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 77/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxxx a xxxxx xxxx a xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5. Xxxxxxxx č. 336/2013 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 77/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, mražené xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x postupu xxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx informační společnosti.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx jednotlivé xxxxxx xxxxxxx a xx xxxxx xxxxxx mikroorganismů xxxxxxxx kysání v xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx mikroflóra výrobku x 1 g |
Kysané xx zakysané mléčné xxxxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx smetana, xxxxxx mléčné xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx kultury bakterií xxxxxxxx kysání |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx směs Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. bulgaricus |
107 |
Kefír |
zákys xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx mikroflóra xx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx laktózu x xxxxxxxxxxx x termofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx skládající xx z xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx mléčného kysání 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléčného kysání |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx být kromě xxxxxxxx jogurtové kultury xxxxxxxxx xxxxx produkující xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx být zachován xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové xxxxxxx.
Příloha x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxx (v % hmot.) |
Kyselý (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 12,0 xxxxxx |
xxxx xxx 12,0 včetně |
Obsah xxxxxxxxx x sušině |
více xxx 84,0 xxxxxx |
xxxx xxx 90,0 včetně |
z xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
xxxx xxx 95,0 včetně |
Obsah xxxxxxxx tuku |
méně než 2,0 xxxxxx |
xxxx xxx 2,0 včetně |
Obsah xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
xxxx xxx 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxxx kyselost |
méně xxx 0,27 ml 1 X roztoku XxXX xx 1 g xxxxxx |
|
Xxxxx popela (xxxxxx X2X5) |
xxxx než 7,5 xxxxxx |
xxxx než 2,5 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx xxx 15 xx x 25 x |
xxxx xxx 22,5 xx v 25 x |
Xxxxxxxxxx látek xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx 25 x |
|
Xxxxxxxxx obsah xxxxx |
0,75 xx/xx |
|
Xxxx |
xxx cizích xxxxx |
|
Xxxxx |
xxxx xx xxxxxxx xxxx |
|
Xxxxxx |
xxxxxxxxx xx hrudky, které xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Příloha č. 3 x vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxx kaseinát
Potravinářský xxxxxxxx
Xxxxxxxxx (x % xxxx.) |
|
Xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxx 8,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx přepočteného xx suchý xxxxxxx |
xxxx xxx 88,0 včetně |
z xxxx obsah xxxxxxx |
xxxx xxx 95,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx tuku |
méně xxx 2,0 xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxx než 1,0 xxxxxx |
Xxxxxxx pH |
6,0 xx 8,0 |
Xxxxx xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) |
xxxx než 22,5 xx x 25 x |
Xxxxxxxxxx látek cizího xxxxxx |
xxxxxxxxxx ve 25 x |
Xxxxxxxxx xxxxx olova |
0,75 xx/xx |
Xxxx |
xxxxx xxxxx cizí xxxx xxxx xxxxxx |
Xxxxx |
xxxx xx krémově bílá |
Vzhled |
připouští xx xxxxxxxxxx hrudek, xxxxx lze xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxx zcela xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxxxxxx mléko |
||
kefír |
||
kefírové xxxxx |
||
xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx nebo mléčný xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx koncentrát |
||
čerstvé xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx stolní |
||
Tvaroh |
měkký xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
tvrdý |
||
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
zrající zrající xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx xxxxx x plísní xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení xxxxx x mléčných výrobků
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx tekuté, xxxxxxx xxxxxx, kysaný xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, mléčné xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
do 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx - 0,5 % u 20 xx balení |
|
Sušený xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 250 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 g |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx a tvaroh |
do 125 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxx x nálevu xx odkapání xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
|
do 500 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 g |
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smetana xxxxxx
Xxxx výrobku |
Obsah xxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx |
10,0 |
Xxxxxxx xx šlehání |
30,0 |
Smetana xxxxxxxxxxx |
35,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (v % hmot.) |
Mléčná sušina (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx sušina tukuprostá (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx neslazená xxxxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
26,5 |
11,5 |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxx plnotučné xxxxx |
xxxxxxx 7,5 |
25,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx než 7,5 |
20,0 |
17,5 |
x xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
nejvíce 1,0 |
Xxxxxxxxx slazené mléčné xxxxxxx
Xxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Mléčná xxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 16,0 |
14,0 |
|
Zahuštěné slazené xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 8,0 |
28,0 |
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx mléko xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 xxxx xxx 8,0 |
24,0 |
20,0 |
v xxx xxxxxxxxx |
4,0 - 4,5 |
||
Zahuštěné xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 1,0 |
24,0 |
20,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxx mléčné výrobky
Druh xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (x % hmot.) |
Sušená xxxxxxx |
xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 26,0 x xxxx xxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx mléko |
více xxx 1,5 x xxxx xxx 26,0 |
x xxx xxxxxxxxx |
14,0 xx 16,0 |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 4 - Kysané xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx tuku (x % hmot.) |
Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Kysaná xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx sýrů podle xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk x xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 a xxxx xxx 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx než 10,0 |
Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx stanoví xxxxx následujícího vzorce:
xxxxxxxx tuku x x
% xxxx. xxxx x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx vody x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx konzistence xx vztahu x xxxxxx vody v xxxxxxxxxx hmotě sýra
Sýr |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Xxxxx |
49 xx 56 |
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx vody x x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x g
Tabulka 7 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx xxxxx
Xxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxx čerstvý |
nezrající termizovaný |
Sýr zrající |
na xxxxxxx |
x xxxxx xx xxxxxxx |
|
x xxxx xxxxx |
|
x xxxx Xxxxxxxx xxx |
x xxxxxx xx povrchu |
s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx
Xxxxxx |
Xxx x xxxxxx (x % hmot.) |
Tučný |
nejméně 38,0 |
Polotučný |
15,0 xx 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxx 5,0 |
Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr |
Tavený xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx mléčné složky |
ne |
ano obsah xxxxxxx 5 % xxxx. laktózy xx xxxxxxxx taveném xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx kultury |
ano |
ano |
ano |
Enzymy*) |
ano |
ano |
ano |
Cukry (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x množství, které xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) zdravotně xxxxxxxxx xx specifickými xxxxxx
Příloha č. 7 x vyhlášce x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx balení xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xx 100 x |
&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého balení |
|
nad 500 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxx použité xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx.: |
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
x rostlinným xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2016 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxx krémů
Druh |
Celková xxxxxx (x % xxxx. |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx (x % hmot. xxxxxxx) |
Xxxxxx tuk (v % xxxx. nejméně) |
Ovocná xxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (x % xxxx. xxxxxxx) |
Xxxxxxx krém xxxxxxxxx |
8,0 |
||||
Xxxxxxx krém mléčný |
6,0 |
2,5 |
|||
Mražený xxxx s xxxxxxxxxx xxxxx |
5,0 (xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx) |
||||
Xxxxxxx krém xxxxxx |
12,0 |
||||
Xxxxxxx xxxx ovocný |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
||
Mražený xxxx xxxxxx |
12,0 |
25,0 |
7,0 |
Xxxxxxxx: X xxxxxxxxx xxxxx ovocného a xxxxxxxxx krému xxxxxx xxxxx x závislosti xx použité ochucující xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxx xxx obsah xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
xx 1 xxxxx |
&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
Xxxxxx emulgovaný tuk |
1 xx 15 xxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxx 15 xxxxx |
- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx |
xx 500 x |
&xxxx;- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
0,5 xx 5,0 kg |
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 5 xx |
&xxxx;- 0,1 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 11 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění jedlých xxxx x olejů xx druhy, xxxxxxx x podskupiny
Tabulka 1 - Xxxxxxxx členění xxxxxxx tuků x xxxxx na xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxx xxxx jedlý xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx sádlo, vepřový xxx výběrový xxxxxx xxx, xxxxxx xxx xxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx xxxxxxxxxxxx17) |
||
xxxxxx emulgovaný |
Tabulka 2 - Xxxxxxx x xxxxxxxxx xx jednodruhové xxxxxxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxx z xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxx z xxxxx podzemnice olejné (xxxxx druhu Xxxxxxx xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx palem Xxxxxxxx spp. |
Kokosový xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx (kopry) xxxxxxxxxx xxxxxx, plodů xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxx L.) |
Bavlníkový xxxx |
xxxxxxxx xx semen různých xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxx. |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxx vinné (Vitis xxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x klíčků kukuřice (xxxxxxx Xxx xxxx X.) |
Xxxxxxxx olej |
Vyrobený xx xxxxx hořčice xxxx (Xxxxxxx alba X. xxxx Brassica xxxxx Xxxxxx), xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx (X.) Xxxxxxxx x Xxxxxx) x xxxxxxx černé (Xxxxxxxx xxxxx (L.) Xxxx). |
Xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (Xxxxxx guineensis) |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - olein |
tekutá xxxxxx získaná x xxxxxxxxxxxxxx tuku xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx - xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x palmojádrového xxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxx plodů xxxxx xxxxxxx (Elaeis xxxxxxxxxx) |
xxxxxxx tuk frakcionovaný - xxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx frakcionací |
palmojádrový xxx xxxxxxxxxxxxx - stearin |
pevná xxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxx frakcionovaný - xxxxxxxxxx |
xxxxxx frakce xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx speciálním procesem xxxxxx krystalizace xxx, xxx bylo xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx čísla 60 xxxx xxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx olejné Xxxxxxxx napus X., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxx X. x Xxxxxxxx toumefortii Xxxxx |
Xxxxxxx xxxx nízkoerukový |
vyrobený xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx L. xxxx xxxxxxxxx nejvíce 2 % hmot. xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx obsahu mastných xxxxxxx |
Xxxxxx xxxx |
xxxxxxxx x xxxxx xxxx (Oriza xxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx světlice xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
Xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx |
xxxxxxxx xx semen x xxxxxxx obsahem xxxxxxxx olejové kultivovaných xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 70 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxx olej |
vyrobený xx xxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
Sójový xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx sóji (Xxxxxxx xxx (L.) Xxxx.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx slunečnice (Xxxxxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx olejové |
vyrobený ze xxxxx s xxxxxxx xxxxxxx kyseliny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx semen xxxxxxxxxx(Xxxxxxxxxx annuu X.) xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 75 % hmot. xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxxxxx mastných xxxxxxx |
Xxxxxxx olej |
olej xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxx xxxxxxxx sativa Xxxx. xx Xxxx) |
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx účinnosti této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx účinném přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx prodávány do xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx byla oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Čl. XXX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 274/2019 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Informace
Právní předpis x. 397/2016 Xx. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.1.2017, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §12 xxxx. 5 x 6, §14 xxxx. 5 a 6 x §18 xxxx. c) až x), xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.7.2017.
Ve znění xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
274/2019 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx x xxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2020
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního předpisu.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/2203 xx xxx 25. xxxxxxxxx 2015 x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx členských xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx a x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx 83/417/XXX.
Xxxxxxxx 2001/114/ES xx xxx 20. prosince 2001 x xxxxxxxxx xxxxxxx zahuštěného x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxx 2007/61/ES xx xxx 26. září 2007, kterou se xxxx xxxxxxxx 2001/114/XX x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (EHS) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (ES) x. 1037/2001 x (XX) x. 1234/2007.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 a x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX a 2008/5/XX a xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 853/2004 ze dne 29. xxxxx 2004, xxxxxx se stanoví xxxxxxxx hygienická xxxxxxxx xxx potraviny xxxxxxxxxxx xxxxxx.
3) Xxxxx č. 166/1999 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx x o změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů (xxxxxxxxxxx xxxxx), ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx č. 289/2007 Sb., x veterinárních x xxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx přímo xxxxxxxxxxxx předpisy Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, ve znění xxxxxxxx x. 61/2009 Xx.
Xxxxxxxx č. 128/2009 Sb., o xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx podniky, x xxxxx xx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x hygieně xxxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
5) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 853/2004.
6) Xxxxxxxx č. 76/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, čokoládu a xxxxxxxxxx bonbony, ve xxxxx xxxxxxxx č. 43/2005 Sb.
7) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x přidávání xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx.
8) Xxxxx č. 477/2001 Sb., x obalech x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (zákon x xxxxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
9) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx výživu x o xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
10) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1332/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x x xxxxx xxxxxxxx Rady 83/417/XXX, xxxxxxxx Rady (XX) x. 1493/1999, xxxxxxxx 2000/13/XX, xxxxxxxx Xxxx 2001/112/XX a xxxxxxxx (ES) č. 258/97.
11) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011.
12) Xxxxxxxx č. 366/2005 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx na některé xxxxxxxx xxxxxxxxx.
13) Zákon č. 505/1990 Sb., x xxxxxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
14) Zákon č. 166/1999 Sb., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
15) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1308/2013.
Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011.
16) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013.
Xxxxxxxx Komise (XXX) č. 2568/91 ze xxx 11. xxxxxxxx 1991 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx oleje a xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx x x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx analýzy.
Prováděcí xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 29/2012 ze xxx 13. ledna 2012 x xxxxxxxxxx normách xxx olivový olej.
17) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č.1308/2013.