Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 25.08.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.


Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

274/2019 Sb.

Vyhláška

Čl. I

Přechodná ustanovení Čl. II

Závěrečné ustanovení Čl. III

Účinnost Čl. IV

INFORMACE

274

XXXXXXXX

xx dne 25. xxxxx 2019,

kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Sb., x xxxxxxxxxxx xx mléko x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x), g) a x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx.:

Xx. X

Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích na xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x xxxxx, xx xxxx takto:

1. X §4 odst. 1 xx xxxxx "u) xx x)" xxxxxxxxx xxxxx "x) xx x)".

2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:

"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x obsahu xxxx x sušině x xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".

3. V §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:

"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx vyrobeny x xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx, nemusí být xxxxxxxx xxxx xxxxxx.

(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v §9 xxxx. 1 xx 3 xxxxxxx jakostní xxxxx x údaj x xxxxxx xxxxxx.".

4. X §5 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "xxxxxxx 1" zrušují.

5. X §6 xxxx. 4 xx věta "Xxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x sušině xxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx hmotnostních." nahrazuje xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".

6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".

7. X §12 odst. 3 xxxxxxx a) zní:

"a) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx podle xxxxxxx x. 4 k xxxx vyhlášce,".

8. X §12 xxxxxxxx 5 xxx:

"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx bílkovin xxxx xxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx nejméně 5,6 %.".

9. X §12 xx odstavec 6 xxxxxxx.

10. §14 xxx:

"§14

(1) Xxx se xxxxxx

x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž názvem xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxx,

x) xxxxxxx sušiny x

x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.

(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" lze xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx termizovaných.

(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx sýr, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxx "xxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.

(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" se xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, obsahuje xxxx než 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx nejméně 50 % hmotnostních sušiny xxxxxx xxxxxxx.

(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.

(7) Jako "xxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxx, xxxxx byl xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx horkou xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx.

(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx s xxxxxx.

(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx podskupiny, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 až 7.

(10) Xxxxxxx povolených xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".

11. X §15 xxxxxxxx 4 xxx:

"(4) Xxxxx xxxx v xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx kategorii xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx vyhlášce xxxxxxx 5.".

12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx označuje xxxx xxxxxxxx 5.

13. Xxxxxxx x. 1 xxx:

"Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx výrobky x na xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích

Výrobek

Použité xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku x 1 g

Kysané xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx mléko, xxxxxxxxx xxxxx, zakysané podmáslí, xxxxxxxx xxxxxxx, kysané xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx bakterií xxxxxxxx kysání

106

Acidofilní xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, případně xxxxxxxxxx xxxxxxx bakterií mléčného xxxxxx

106 Xxxxxxxxxxxx acidophilus

Jogurty xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxxxx x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx

107

Xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx zrn xxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx bakterií xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx

107

Xxxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx se x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx kysání 106 x kvasinky 102

Kysaný xxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx xx. v xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

106 xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxx:

X xxxxxxxxxxx výrobků xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kultury přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx optimální xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.".

14. Xxxxxxx č. 4 xxx:

"Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.

Členění xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

Xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx konzumního xxxxx xxxxx xxxx 1 xxxx. XXX xxxx XX přílohy XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013

zahuštěné

Odtučněné nebo xxxxxxxxxx, slazené xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxx

xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxx

Xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxxx xxxxx

xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx výrobek xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu

Mléčný výrobek xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku

máselný xxx nebo xxxxxx xxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxxxx

xxxxx

Xxx

xxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxx xxx mazem

zrající x xxxx xxxxx

x xxxxxx xx xxxxxxx

x xxxxxx xxxxxx hmoty

dvouplísňový

v xxxxxx xxxxxx, xxxx

xxxxxx

xxxxx tvrdý (xx xxxxxxxxx)

xxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx

x xxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx bílkovina

Mléčný xxxxxxx xxxxxxx

".

15. Příloha x. 5 xxx:

"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx výrobků

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo objemová xxxxxxxx

Xxxxx xxxxxx, smetana xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

xx 250 ml xxxx 250 x

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

xx 500 xx xxxx 500 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

do 1 000 xx xxxx 1 000 g

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

nad 1 000 ml xxxx 1 000 x

- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 1 000 x

- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xxx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 250 x

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

xx 1 000 x

- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1 000 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

Xxx x tvaroh

do 125 x

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 250 x

- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 500 g

- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx balení

nad 500 x

- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

Sýr x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx

xx 125 x

- 15,0 % x jednotlivého balení

- 2,0 % x 20 ks balení

do 250 x

- 10,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

xx 500 g

- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 500 x

- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx

xx 250 x

- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 2,0 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

xx 20 g

- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

xx 250 g

- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx balení

nad 250 x

- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx

".

16. X příloze x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 xxxxx:

"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx mléčné xxxxxxx

Xxxxx xxxx (x % hmot.)

Obsah xxxxxx xxxxxxxxxx (x % xxxx. xxxxxxx)

Xxxxxx smetana

nejméně 10,0

Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 0,5

8,0

Podmáslí

nejvíce 1,5

7,0

Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0

Xxxxxx xxxx

xxxx než 10,0

8,2

Xxxxxxx 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx xxxx x xxxxxx

Xxxxxxxxx sýra

Tuk x xxxxxx (x % xxxx.)

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxx 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 45,0 x xxxx než 60,0

Xxxxxxxxx

xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx 10,0 x méně xxx 25,0

Xxxxxxxxx

xxxx xxx 10,0

Xxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx vzorce:

    xxxxxxxx xxxx v x

% xxxx. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100

100 - xxxxxxxx xxxx x g

Tabulka 6 - Xxxxxxxxxxx přírodních xxxx podle xxxxxxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxx vody x xxxxxxxxxx xxxxx sýra

Sýr

% XXXXX

Xxxxx xxxxx

xxxxxxx 51

Tvrdý

49 xx 56

Xxxxxxxxx

54 xx 63

Xxxxxxxxx

61 xx 69

Xxxxx

xxxxxxx 67

XXXXX = xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:

&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx;     xxxxxxxx vody x x

% XXXXX = _______________________ x 100

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - xxxxxxxx xxxx x g".

17. X příloze x. 6 xxxxxxx 9 xxx:

"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx než sýry xxx výrobu tavených xxxx x tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx mléčných xxxxxxx

Xxxxxx xxxx než sýr

Tavený xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx sýr

Tavený xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx výrobek

druhově xxxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx

Xxxxx, xxxxxxx tuk, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx

xxx

xxx

Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xx

xxx

xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx

xxx

Xxxxx xxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxx

xxx

xxx

Xxxxxx*)

xxx

xxx

xxx

Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx účinkem)

ne

ne

ano

Koření x xxxxxxx zelenina

podle xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx charakteristickou xxxx

Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxx

xxx

*) zdravotně xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky".

Xx. II

Přechodná xxxxxxxxxx

1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, do 6 xxxxxx ode xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.

2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x vyhláškou x. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.

Xx. III

Závěrečné ustanovení

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.

Čl. IV

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 274/2019 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.