Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
XXXXXXXX
xx dne 25. xxxxx 2019,
xxxxxx xx xxxx vyhláška č. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx na xxxxx x xxxxxx výrobky, xxxxxxx krémy x xxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x), x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a doplnění xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx zákona x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 139/2014 Sb. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Xx. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích na xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x jedlé xxxx x xxxxx, xx xxxx takto:
1. X §4 xxxx. 1 xx xxxxx "u) xx x)" nahrazují xxxxx "v) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 zní:
"(4) Xxxxx o xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x sušině x mléka x xxxxxxxx xxxxxxx podle xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. X §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx xxxxx:
"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka xxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx být xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx být x xxxxxxxx požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx jakostní xxxxx a xxxx x obsahu xxxxxx.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" zrušují.
5. X §6 odst. 4 xx xxxx "Xxxx xx tento xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx tuku x xxxxxx xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxxx sušiny v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." xxxxxxxxx xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx a dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 odst. 3 xxxxxxx x) zní:
"a) xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx přílohy x. 4 x xxxx vyhlášce,".
8. X §12 odstavec 5 xxx:
"(5) Xxxx "koncentrovaný xxxxxx xxxxxxx" xxx xxxxxxx mléčný xxxxxxx, x xxxxxxx byl xxxxx mléčných xxxxxxxx xxxx fermentací xxxx xx xxxxxxxxxx navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, tavený xxxxxx xxxxxxx, tavený xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxx rovněž xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx sýr, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "xxxxxxx xxx" xxx označit xxx, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx došlo k xxxxxx biochemickým x xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(4) Jako "xxxxxx xxx" xx xxxxxx xxx, xxxxx xxx tepelně xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx xxxxxxx tavením, xxxxxxxx xxxx xxx 5 % laktózy x x němž sýr xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx mléčný xxxxxxx" xx označí xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "xxxxxx xxx" xxx označit xxx, xxxxx xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx párou, xxxxxx xxxxxx nebo smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx vysrážením xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxx názvem xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulkách 5 až 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, tavených sýrových xxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx výrobků je xxxxxx v xxxxxxx x. 6 k xxxx vyhlášce tabulce 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxx překročit xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx odstavec 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx označuje xxxx xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 xxx:
"Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx mléčné xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
Xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxxx výrobku x 1 x |
|
Xxxxxx či xxxxxxxx xxxxxx výrobky xxxx xxxxxxxxx, například xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx kysání |
106 |
|
Acidofilní xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx termofilní xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxx |
106 Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx thermophilus x Lactobacillus xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx x kefírových xxx xxxx xxxxxxxx kultury, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx vzájemném xxxxxxxxxxxx |
107 |
|
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx kultur x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kysání xxxxxxxx xx xxxxxxxx symbióze |
bakterie xxxxxxxx kysání 106 x kvasinky 102 |
|
Xxxxxx xxxxxx výrobek s xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx sp. x xxxxxxxxx s mezofilními x termofilními xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx:
X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě základní xxxxxxxxx kultury xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x pomáhající xxxxxxxx specifickou chuťovou xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx jogurtové kultury.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x xxxxxxxx výrobků xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx
|
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
|
Xxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx podle xxxx 1 odst. XXX xxxx XX xxxxxxx XXX nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
|
xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx částečně xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
|
Xxxxxxx |
xxxxxx |
xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
|
xxxxxx |
||
|
Xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx bílý jogurt xxxx xxxxxxxxx |
|
|
xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
|
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx ošetřený xx xxxxxxx procesu |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx xxx xxxx mléčný xxx bezvodý |
|
|
máselný koncentrát |
||
|
čerstvé xxxxx |
||
|
xxxxx |
||
|
xxxxx stolní |
||
|
Tvaroh |
měkký xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jemný polotučný tučný |
termizovaný |
|
tvrdý |
||
|
Sýr |
přírodní |
čerstvý |
|
zrající zrající xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s xxxxxx xx povrchu s xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, bílý pařený |
||
|
extra tvrdý (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
|
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
|
xxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
|
xxxxxx bílkovina |
||
|
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové odchylky xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků
|
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx 250 ml xxxx 250 x |
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
xx 500 xx xxxx 500 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
xx 1 000 ml nebo 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
|
nad 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 ks balení |
|
nad 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 250 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
xx 1 000 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
|
Xxx x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx - 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
|
|
xx 500 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx balení |
|
|
nad 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
|
Xxx x xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx |
xx 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xx 500 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 500 x |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % u 20 ks balení |
|
|
Porcovaný x xxxxxxxx sýr, xxxxxxxxx tvaroh |
do 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 g |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 250 x |
- 1,5 % u xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
|
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X xxxxxxx x. 6 xxxxxxx 4 xx 6 znějí:
"Tabulka 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
|
Kysané mléčné xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (v % xxxx. xxxxxxx) |
|
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
|
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
|
Xxxxxx xxxx smetanový |
nejméně 10,0 |
|
|
Xxxxxx xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Xxxxxxx 5 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx tuku x xxxxxx
|
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxx x xxxxxx (v % xxxx.) |
|
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
|
Plnotučný |
nejméně 45,0 x méně xxx 60,0 |
|
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx xxx 45,0 |
|
Nízkotučný |
nejméně 10,0 x xxxx xxx 25,0 |
|
Odtučněný |
méně xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx v procentech xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx;&xxxx;&xxxx; xxxxxxxx tuku v x
% xxxx. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx k xxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxx sýra
|
Sýr |
% XXXXX |
|
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
|
Xxxxx |
49 xx 56 |
|
Xxxxxxxxx |
54 xx 63 |
|
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
|
Xxxxx |
xxxxxxx 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx podle následujícího xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx vody x x
% XXXXX = _______________________ x 100
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; 100 - hmotnost xxxx x x".
17. X příloze č. 6 xxxxxxx 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx výrobu tavených xxxx a tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
Xxxxxx xxxx xxx sýr |
Tavený xxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx sýrový xxxxxxx a xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
|
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
|
Xxxxx, máselný xxx, xxxxxxx, xxxxxxx koncentrát |
pouze xxx xxxxxxxxxxxxx obsahu xxxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx ve xxxxxxxx xxxxxxx sýru |
ano |
|
Jedlá xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
|
Xxxxx (xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
|
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx výrobku xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
|
Xxxxxxx zdravotně xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
|
*) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx účinky".
Xx. XX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx lze xxxxxxx, xxxxxxxxx a uvádět xx trh xxxxx xxxxxxxx x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx v souladu x xxxxxxxxx x. 397/2016 Xx., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
Čl. III
Závěrečné xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) 2015/1535 xx dne 9. září 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx technických xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
Čl. IV
Účinnost
Tato vyhláška xxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Informace
Právní xxxxxxx x. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.