Právní předpis byl sestaven k datu 01.01.2020.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2020.
274
VYHLÁŠKA
ze xxx 25. xxxxx 2019,
xxxxxx se xxxx vyhláška x. 397/2016 Xx., x xxxxxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), x), g) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Sb. x xxxxxx č. 180/2016 Xx.:
Čl. X
Xxxxxxxx č. 397/2016 Sb., x požadavcích xx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxxxx xxxx x oleje, xx xxxx xxxxx:
1. V §4 odst. 1 xx slova "x) xx x)" nahrazují xxxxx "x) xx x)".
2. X §4 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx x xxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxx xxxxxxxxxx xxxxx.".
3. V §4 se xxxxxxxx xxxxxxxx 5 x 6, xxxxx znějí:
"(5) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx mléka bez xxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxx xxxxxxxx údaj xxxxxx.
(6) X mléka x xxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx označeny xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxx x výjimkou požadavků xxxxxxxxxxx x §9 xxxx. 1 až 3 xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx x xxxxxx xxxxxx.".
4. X §5 xxxx. 1 xxxx. b) xx xxxxx "tabulce 1" xxxxxxx.
5. V §6 odst. 4 xx xxxx "Dále xx xxxxx xxxxxxx xxxxxx obsahem tuku x sušině xxxx xxxxxxx tuku x xxxxxxx sušiny x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx." nahrazuje xxxxx "Xxxxx xxxxxxx xx označí obsahem xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x dále xxxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx obsahem xxxx.".
6. X §8 xxxx. 3 xx xxxxx "xxxxxxx" xxxxxxxxx xxxxxx "xxxxxxxx".
7. X §12 xxxx. 3 xxxxxxx a) xxx:
"x) xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 4 x xxxx xxxxxxxx,".
8. V §12 xxxxxxxx 5 xxx:
"(5) Xxxx "xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx" lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx fermentací nebo xx fermentaci navýšen xx xxxxxxx 5,6 %.".
9. X §12 xx xxxxxxxx 6 xxxxxxx.
10. §14 zní:
"§14
(1) Xxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxxx; xxxxxx xxx, xxxxxx sýrový xxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x syrovátkový xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx tuku xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx x
x) xxxxxxxx ochucující xxxxxxx.
(2) Jako "xxxxxxx xxx" xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx.
(3) Xxxx "zrající xxx" xxx xxxxxxx xxx, x kterého xx xxxxxxxxx došlo x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx procesům.
(4) Jako "xxxxxx xxx" se xxxxxx xxx, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(5) Xxxx "xxxxxx xxxxxx xxxxxxx" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx než 5 % xxxxxxx x x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 50 % xxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxxxxxx.
(6) Xxxx "xxxxxx xxxxxx výrobek" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx je xxxxxxx ošetřen xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx.
(7) Xxxx "pařený xxx" xxx xxxxxxx xxx, který xxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxx smetanou.
(8) Xxxx "xxxxxxxxxxx sýr" xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx.
(9) Xxxxxxxx xxx lze xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze x. 6 k xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 5 xx 7.
(10) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx sýrových xxxxxxx x tavených xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x. 6 x xxxx xxxxxxxx tabulce 9.".
11. V §15 xxxxxxxx 4 xxx:
"(4) Xxxxx tuku v xxxxxx nesmí překročit xxxxxxx hodnot xxxxxxxxx xxx příslušnou kategorii xxxx v příloze x. 6 x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5.".
12. X §16 xx xxxxxxxx 5 xxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxx 6 xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx 5.
13. Příloha x. 1 zní:
"Příloha x. 1 x xxxxxxxx č. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xx druhy xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx výrobcích
Výrobek |
Použité mikroorganismy |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxxx v 1 x |
Xxxxxx či xxxxxxxx mléčné xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, smetanový xxxxx, zakysané xxxxxxxx, xxxxxxxx smetana, xxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx kultury xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 |
Xxxxxxxxxx mléko |
Lactobacillus xxxxxxxxxxx x další xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
106 Lactobacilus xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx mléka |
symbiotická xxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx. xxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxx |
xxxxx připravený x xxxxxxxxxx xxx xxxx kefírové kultury, xxxxx mikroflóra se xxxxxx x kvasinek xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x termofilních bakterií xxxxxxxx kysání, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
107 |
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx x kvasinkových xxxxxx x mezofilních a xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx rostoucí xx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 106 x kvasinky 102 |
Kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxx xx. x xxxxxxxxx s xxxxxxxxxxx x termofilními bakteriemi xxxxxxxx xxxxxx |
106 bifidobakterie |
Poznámka:
U xxxxxxxxxxx xxxxxxx mohou xxx xxxxx základní xxxxxxxxx kultury přidávány xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx chuťovou xxxx texturovou xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.".
14. Xxxxxxx x. 4 xxx:
"Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 397/2016 Sb.
Členění xxxxx x mléčných xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
Mléko |
tekuté |
kategorie xxxxxxxxxx xxxxx podle bodu 1 odst. III xxxx IV xxxxxxx XXX xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 |
zahuštěné |
Odtučněné xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odstředěné xxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxx, slazené nebo xxxxxxxxx |
|
xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx odstředěné částečně xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx polotučné plnotučné |
|
Smetana |
tekutá |
ke xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
||
xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx výrobek |
jogurt jogurt xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx mléko |
||
acidofilní xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx mléko xxxx xxxxxxxxx zákys |
||
kysaná xxxx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx podmáslí |
||
kysaný xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx mléčné xxxxxxx |
||
Xxxxx mlékárenské a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku |
máselný xxx xxxx xxxxxx xxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxx |
||
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx |
xxxxx nebo xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx |
xxxxx |
||
Xxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx x xxxx hmotě s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxx hmoty dvouplísňový v xxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx (xx xxxxxxxxx) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx kaseinát |
||
mléčná bílkovina |
||
Mléčný xxxxxxx xxxxxxx |
".
15. Xxxxxxx x. 5 xxx:
"Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 397/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxx mléčný xxxxxxx, xxxxxx výrobky ostatní |
do 250 xx xxxx 250 x |
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
xx 500 xx xxxx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xx 1 000 xx xxxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
xxx 1 000 ml nebo 1 000 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 1 000 x |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
xxx 1 000 x |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx balení - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx |
xx 250 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx balení - 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 1 000 g |
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 1 000 x |
- 1,0 % x jednotlivého balení |
|
Sýr x tvaroh |
do 125 x |
- 10,0 % x jednotlivého balení - 2,0 % u 20 xx xxxxxx |
xx 250 g |
- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 500 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
Sýr x nálevu po xxxxxxxx nálevu |
do 125 x |
- 15,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx balení |
do 250 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xx 500 x |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx balení |
|
nad 500 x |
- 2,0 % x jednotlivého balení - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx, xxxxxxxxx xxxxxx |
xx 250 x |
- 7,0 % x jednotlivého xxxxxx - 2,0 % u 20 xx balení |
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx tuku x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xx 20 x |
- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
xx 250 x |
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx - 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
|
xxx 250 x |
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
".
16. X příloze x. 6 tabulky 4 xx 6 xxxxx:
"Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxx výrobky
Kysané xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx (v % xxxx.) |
Xxxxx sušiny xxxxxxxxxx (x % xxxx. nejméně) |
Kysaná smetana |
nejméně 10,0 |
|
Xxxxxx mléko xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 0,5 |
8,0 |
Podmáslí |
nejvíce 1,5 |
7,0 |
Jogurt xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 |
|
Jogurt xxxx |
xxxx xxx 10,0 |
8,2 |
Tabulka 5 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxxxx xxxxxx tuku v xxxxxx
Xxxxxxxxx sýra |
Tuk v xxxxxx (x % xxxx.) |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 45,0 x xxxx xxx 60,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxxxxx 25,0 x xxxx než 45,0 |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx 10,0 a xxxx xxx 25,0 |
Xxxxxxxxx |
xxxx xxx 10,0 |
Xxxxx xxxx v xxxxxx x procentech xxxxxxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx následujícího vzorce:
xxxxxxxx xxxx v x
% hmot. tuku x xxxxxx = _______________________ x 100
100 - xxxxxxxx xxxx x x
Xxxxxxx 6 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xx vztahu k xxxxxx vody v xxxxxxxxxx xxxxx xxxx
Xxx |
% XXXXX |
Xxxxx xxxxx |
xxxxxxx 51 |
Tvrdý |
49 xx 56 |
Polotvrdý |
54 xx 63 |
Xxxxxxxxx |
61 xx 69 |
Měkký |
nejméně 67 |
XXXXX = voda x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxx podle xxxxxxxxxxxxx xxxxxx:
&xxxx; &xxxx; &xxxx; xxxxxxxx xxxx v x
% VVTPH = _______________________ x 100
100 - hmotnost xxxx v g".
17. X xxxxxxx č. 6 tabulka 9 xxx:
"Xxxxxxx 9 - Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx x tavených xxxxxxxx výrobků a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxx xxxx xxx xxx |
Xxxxxx xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x tavený xxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
||
Xxxxx, xxxxxxx xxx, xxxxxxx, máselný xxxxxxxxxx |
xxxxx xxx standardizaci xxxxxx xxxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxxx |
xx |
xxx xxxxx xxxxxxx 5 % xxxx. xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx |
xxx |
Xxxxx xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxxx*) |
xxx |
xxx |
xxx |
Xxxxx (sacharidy xx xxxxxxxx xxxxxxx) |
xx |
xx |
xxx |
Xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxx x x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx, xxx dodalo xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx |
||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx |
xxx |
*) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx".
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxx vyrábět, xxxxxxxxx a xxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx č. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 6 xxxxxx xxx dne xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xx trh xxxx xxxxxxxx v souladu x vyhláškou x. 397/2016 Xx., xx xxxxx xxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky, xxxxx xxx xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.
Xx. III
Závěrečné xxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx byla xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx informací v xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x předpisů pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2020.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., v. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 274/2019 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2020.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx netýká xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.