Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.12.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici
331/97 Sb.
ODDÍL 1. Koření §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
ODDÍL 2. Jedlá sůl §5
Členění na skupiny a podskupiny §6
Označování §7
Požadavky na jakost §8
ODDÍL 3. Dehydratované výrobky a ochucovadla §9
Členění druhu na skupiny §10
Označování §11
Požadavky na jakost §12
Uvádění do oběhu §13
ODDÍL 4. Hořčice §14
Členění na skupiny a podskupiny §15
Označování §16
Přechodné ustanovení §19
Účinnost §20
Příloha 1 - Členění na skupiny a podskupiny, Přípustné záporné hmotnostní odchylky
Příloha 2 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha 3 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 4 - Smyslové a chemické požadavky na jakost
Příloha 5 - Členění druhu na skupiny
Příloha 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky, Přípustné záporné objemové odchylky
Příloha 8 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
č. 419/2000 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
KOŘENÍ
§1
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxx, kůra, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, uvedené x příloze č. 2, x nezbytné xxxx technologicky zpracované x xxxxxxx k xxxxxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx koření se xxxxxxxxx přídavek xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx procenta xxxxxxxxx,
x) xxxxx koření směs xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxx xxxxxxx přídatných xxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxx se připouští xxxxxxxx protispékavých xxxxx xxxxxxx xx jednoho xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx a), přídatných xxxxx, xxxxxxxx, soli xxxx xxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z vlastní xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, plodů, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,
x) cizími organickými xxxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxx x semena xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx příměsmi xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, kaménky xxxx xxxxx.
§2
Xxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
Členění xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 1.
§3
Označování
(1) Kromě údajů xxxxxxxxx v zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1) se xxxx xxxxx název xxxxxx podle přílohy č. 2.
(2) Xxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx svitky, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx obalů xx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 xxxxxxx 2.
§4
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 3.
(3) Xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx technických xxxxx. 2)
ODDÍL 2
JEDLÁ XXX
§5
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx doplňkem.
§6
Xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
(1) Jedlá xxx xx člení xx skupiny
a) xxxxx xxx,
x) xxxxx xxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxx xxxxxxxxx se xxxx xx xxxxxxxxxx
x) xxxxx xxx x xxxxx,
x) xxxxx xxx x xxxxx x fluorem,
c) xxxxx xxx x xxxxx xxxxxxxxx.
§7
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním předpise 1) se xxxx xxxxxx
x) jedlá xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx o potravním xxxxxxx, xxxxxx je xxxxx xxx obohacena,
c) x jedlé soli x jodem a xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxxxx xxxxxxx (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
§12
Požadavky na xxxxxx
(1) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 6.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
XXXXX 4
XXXXXXX
§14
Xxx účely xxxx vyhlášky se xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx, xxxxx, která xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx nebo chemicky xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx hořčice xxxx,
x) xxxxxxx kremžskou hořčice x mletých xxxxx xxxxxxx druhů hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx nebo jiné).
§19
Xxxxxxxxx ustanovení
Označení koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel a xxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxx xx 1. xxxxx 1998 xx 31. března 1998 xx xxxxxxxx jen x rozsahu §6 xxxxxx.
xxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxx | xxxxxx xxxxx přílohy x. 2 | |
směsi xxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx | |
xxxxx | ||
xxxxxx (xxxxxxx) |
xxxxxxxx xxxxxx balení | přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 10 x | - 8 % |
11 - 50 g | - 5 % |
51 - 200 x | - 3 % |
xxx 200 g | - 1 % |
Název xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx | Xxxx rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |
KURKUMA celá | kurkuma (Curcuma longa X.) | xxxxxx oddenky | vejčitého xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného povrchu xxx xxxx x xxxxxx (menší xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx nejvýše 15 % oddénků xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, žlutá, žlutohnědá xx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, mletá | sytě žlutá, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná | |||
ZÁZVOR celý | zázvor (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxx.) | xxxxxx oddenky | kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx (xxxxxxx však 20 xx), rozvětvené, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx hnědá, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxxx, ostrá, xxxxxxx |
xxxxxx, mletý | prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xx světle xxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxx nasládlá | palčivá, xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx (Xxxx), X. xxxxxxxxx (Xxxx), C. burmanii (Xxxx) | xxxx | xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx pruty oškrábané nebo xxxxxxxxxxx, hladkého xx xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxx, tmavě xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx, natrpklá až xxxxxxx, xxxxxxxx aromatická |
drcená, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx | xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxxxx | xxxxx aromatická | ostře kořenná, xxxxxxxx | ||
XXXXXXX | xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx a xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx xxxxxx lístky, xxx xxxxxx | xxxxxxxxxx | xx xxxxxxx | xxxxxxx x xxxxx hořkou xxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX XXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx x krátkými stopkami, xxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx, hořká, trpká |
ESTRAGON | pelyněk kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxxx | xxxx xxxx sekané lístky, xxx stonků x xxxxxxx listů | listy bledě xxxxxx xx xxxxxxxxxx: xxxxxx úbory bělavé, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx | ||
XXXXXXXXX | xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxx.) | xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx | xxx stonků | světle xxxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx kořenná |
OREGÁNO | dobromysl (Origanum vulgare X.) | xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx | xxx xxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxx xx xxxxxxx xxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXX | xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx stonků x listů se xxxxxx xxxxx | xxxxxxx strana xxxxx je šedavě xxxxxx, xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXXXXXX | xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X., X. xxxxxxx L.) | sušené xxxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx xxxxxx | xxxx xxxx sekané, kopinaté xxxxx, hladké xx xxxxxxx x okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15 - 30 xx dlouhé | nahnědle xxxxxx xx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xx podlouhle xxxxxxxx listy xx xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, x vpadlou xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx listů | svrchní xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxx běloplstnatý | silná, aromatická | kořenná, xxxxx xxxxx xx xxxxxxx |
XXXXXX | xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx | xxxxx xxxx (1 - 5 xx) | xxxxxxxxxx, šedohnědá xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx | xxxxxxxx aromatická | kořenně xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx vonný (Eugenia xxxxxxxxxxxx (X. Xxxxxxxx) Bullock xxx Harrison) | sušená xxxxxxx | xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 7 % xx. "xxxxxxxxxx xxxxxxxx" | xxxxx červenohnědá, xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi | tmavě xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXX | xxxxxx xxxxx (Xxxxxx sativus X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, různě xxxxxxxxxx | xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxx |
XXXX | xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx plody | rýhované nažky, xxxxxxx s krátkou xxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxxx, palčivě kořenná |
BADYÁN celý | badyánovník xxxxx (Xxxxxxxx xxxxx Hook.f.) | zralé xxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, oplodí xxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx xxxxx | xxxxx | xxxxxxxx | |
xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxx kořenná | kořenná, xxxxxxxx | ||
XXXXXX | Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X. Xxxxxx xxx. xxxxxxx) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxx, žebernaté | žlutozelená xx zelenohnědá | kořenná | kořenná, nasládlá |
CHILLIES (XXXXXXXX XXXXXXXX) xxxx | xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Capsicum chinense X., Xxxxxxxx baccatum X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx plody | celé xxxxxx zralé xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx-xxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx | xxxxxx ostře xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxx ostře xxxxxx | ||
XXXXXXX xxxx | xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) | xxxxx xxxxxx xxxxx | xxxxxxxx lysé xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, na xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx šev | červenohnědá x tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx tmavomodře xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXXXXXX xxxx | xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx xxx. xxxxxxxxx Xxxxxxx) | xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx, podlouhlé, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxxxxx x svraštělých xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx s xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx (viz níže) | vůně xxxxxxxxxxx semen xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxx xxxxx, tvrdá, xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxx hnědých, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx jemně xx xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxx, slabě xxxxxxx | |
XXXX (xxxxx) xxxx | xxxx kořenný - xxxxxxxx forma (Carum xxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx |
XXXX XXXXXXXXX (xxxxxx) xxxx | xxxx xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx L.) | nažky xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx jako xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxx hnědá xx světle xxxx xxxxxxxxx se světlejšími xxxxx, celkově světlejší xxx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx méně zřetelná xxx u dvouleté xxxxx | xxxxxxx | |
xxxxxx, xxxxx | xxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx | ||
XXXX ŘÍMSKÝ | šabrej obecný (cuminum xxxxxxx L.) | sušené xxxxx | xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, u konce xxxxxx | xxxxx xxxxx xx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, palčivá, aromatická |
KORIANDR | koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.) | xxxxxx plody | kulovité xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx načervenalá | příjemně xxxxxxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
XXXXXXXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx) | xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) | xxxxxxx xxxxx jsou ploché, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, v xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx | xxxxx, oranžově žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx | xxxxx xx zrnitě xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi | jasně xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXXXX OŘECH celý | muškátovník pravý (Myristica fragrans Houttuyn) | sušená xxxxx xxxxx | xxxxxx xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx síťovitě xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx mramorovaná | jemně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx žlutohnědá | výrazně xxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | ||
XXXX XXXXXX xxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx | xxxxx hnědé až xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx | xxxxx xxxxxx xxxxxx | xxxxx xx xxxxxxxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx | ||
XXXXXXX MLETÁ | paprika (Capsicum annuum X.) | xxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx | |||
- xxxxxxxxx | xxxxxx červená | intenzívní xxxxxxxxxx | xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxx červená | aromatická | sladká, nepatrně xxxxxxxx nebo xxxxxx | |||
- xxxxxx | xxxxxxx xx hnědočervená | kořenná | pálivá, xxxxx nahořklá | |||
- gulášová | hnědočervená | kořenná, xxxxxxxxx | xxxxxx xx xxxxx xxxxxx | |||
XXXX XXXX xxxx | xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxxx | xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10 % černých bobulí | šedobílá, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxx ostrá |
drcený, xxxxx | xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť | Šedobílá x nažloutlým odstínem | kořenná | palčivě xxxxx | ||
XXXX ČERNÝ celý | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 5 % xxxxxxx bobulí | hnědočerná xx xxxxxxxxx až černá | kořenná | palčivě xxxxx |
xxxxxx, mletý | sypký xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx | xxxxxxxx se xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx | xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx | ||
XXXX XXXXXXX | xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx plody | hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) | červená xx xxxxx, růžová | kořenná | jemně xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
XXXX ZELENÝ | pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X.) | xxxxxx xxxxxxx xxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, s xxxxxx křehkou povrchovou xxxxxxxxx | xxxxxx až xxxxx xxxxxxx | xxxxxxx, aromatická | výrazně xxxxxxx, xxxxxx |
XXXXXXXXX ŘECKÉ SENO | pískavice xxxxx seno (Trigonella xxxxxxxxxxxx x X.) | xxxxxx xxxxxx | xxxxxx, xxxx, xxxxx semena, xxx 5 mm xxxxx, nepravidelného xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx kořenná | mírně xxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXX KOPRU | kopr xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx X.) | xxxxxx xxxxx xxxxx | xxxxxx, xxxxxx, xx plody třemi xxxxxxxxx žebry a (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx, plody jsou xxxxx lehké | hnědá xx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx |
XXXXXXX | xxxxxxx pravá (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxx) | xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx xxxxx | xxxxxxx podélně xxxxxxxxx, xxxxxx | xxxxxxxxxx, hnědočerná | silně aromatická | aromatická |
xxxxxxx 3) x % hmotnosti xxxxxxx | xxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx x (xx/100 x) x sušině xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxx- xx x xxxxxxxx 3) x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxxxx hodnoty | |||
organické xxxxxxx | xxxxxxxxx cizí | anorga- nické | ||||||
Kurkuma | barvivost x % hmot. nejméně 2,0 | |||||||
xxxx | 12,0 | - | - | - | 2,0 | 0,2 | 0,2 | |
xxxxx | 10,0 | 9,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxxxxxx xxxx | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 3) | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx xxxx | ||||||||
xxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |
xxxxx | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 3) | 4,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxxx | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxxx | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 3) | 3,0 | 2,0 | |
Rozmarýn | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |
Saturejka xxxxxxxx | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 3) | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxx | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | - | 15,0 | - | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |
xxxxx | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xx xxxxxxxx | 12,0 | 8,0 | - | 1,5 | - | - | - | |
xxxxx | 10,0 | 8,0 | - | 1,5 | ||||
Xxxx | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 10 | 4,0 | 8,0 | - | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 10,0 | 1,5 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | ||||
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 11,0 | 10,0 | - | 1,6 | - | - | - | |
Xxxxxxx | ||||||||
xxxx | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | - | - | - | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxxxx | 13 | 9,5 | 3,5 | - | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |
Xxxx (xxxxx) | ||||||||
xxxx | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | - | - | - | - | |
xxxxx | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxx xxxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | |||
(xxxxxx) xxxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
xxxxx | 12,0 | 9,0 | 1,5 | |||||
Xxxx xxxxxx | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |
Xxxxxxxx | ||||||||
xxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |
xxxxx | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | - | - | - | |
Xxxxxxxxx květ | tuky xxxxxxx 35 % | |||||||
celý | 10 | 4,0 | - | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | |
mletý | 12 | 4,0 | - | - | - | - | - | |
Muškátový xxxxx | xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 | |||||||
xxxx | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 10 | 3,0 | 5,0 | - | - | - | - | |
Xxxx xxxxxx | ||||||||
xxxx | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | - | - | - | |
Xxxxxxx | 3) obsah xxxxxxxxxx x xx/100 x x xxxxxx | |||||||
xxxxxxxxx | 11,0 | 6,5 3) | 10,0 | 0,5 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | - | - | - | |
xxxxxx | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | - | - | - | |
xxxxxxxx | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxx | xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
mletý | 15,0 | 3,5 | 0,7 4) | 0,3 | - | - | - | |
Xxxx xxxxx | xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 | |||||||
xxxx | 14,0 | 6,0 | 2,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
xxxxx | 14,0 | 6,0 | 1,0 4) | 1,2 | - | - | - | |
Xxxx červený xxxx | 15,0 | - | 1,0 | - | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxx xxxxxx xxxx | 15,0 | 5,0 | - | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx | 11,0 | 5,0 | - | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |
Xxxxxx xxxxx | 10,0 | - | 2,5 | - | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |
Xxxxxxx | 35,0 | 7,0 | - | - | - | - | - | xxxxxxxxxxxx 2 % |
Příloha x. 4 x xxxxxxxx x. 331/1997 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
xxxxxxx
xxxxxxxxxx
|
xxxx
|
xxxx
|
xxxxx NaCl x xxxxxx % nejméně
|
minerální xxxxxxx 5) x xxxxxx % xxxxxxx
|
xxxxx xxxxxxxxxx doplňku/kg soli
|
jedlá xxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
-
|
xxxxx xxx x xxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx xxxx 6)
|
xxxxx xxx s xxxxx x xxxxxxx
|
xxxxx
|
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx
|
98,0
|
2,0
|
27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 mg xxxxxx 7)
|
jedlá sůl x jodem obohacená
|
slaná
|
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx
|
97,0
|
-
|
27 ± 7 xx xxxx
xxxxxxxx doplněk xxx xxxxx xxxxxxx
|
Druh | Skupina |
Dehydratované výrobky | polévky |
omáčky | |
bujóny | |
směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxxxx | |
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxx xxx přípravu xxxxx | |
Xxxxxxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) |
Dehydratovaný xxxxxxx | xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x x/x 8) | xxxxx xxxx % xxxxxxx |
xxxxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx | 15 | 15 |
xxxxx | 15 | 15 |
xxxxxx pokrm | 15 | 15 |
dresink | 15 | |
dezert | 15 | |
krém | 15 | |
poleva | 15 |
Xxxxx xxxx xxxxxxx x % hmotnostních | pH xxxxxxx | |
Xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) | 3,5 | 4,5 |
Xxxxxxx č. 7 x vyhlášce č. 331/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx hmotnost v x
|
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx obalu x %
|
do 50
|
10
|
51 - 120
|
5
|
121 - 250
|
4
|
251 - 1000
|
3
|
1001 - 2500
|
2
|
nad 2500
|
1
|
Tabulka 2
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxx x ml
|
přípustná xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxxxx xxxxxx v %
|
do 170
|
4
|
171 - 1000
|
2
|
xxx 1000
|
1
|
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 331/1997 Sb.
Členění xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx
|
Xxxxxxx
|
Xxxxxxxxxx
|
Xxxxxxx
|
xxxxxxxxx
|
|
xxxxxxxx
|
&xxxx; | |
xxxxxxxxx
|
xxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
xxxxxxx | xxxxxx | xxxxx | xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx | xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx semene xxxxxxx xxxxx | xxxxxxxxxx u xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx u nepřibarvené | řízná, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx | xxxxxxxxxx u přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce | řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx nebo xxxxx |
Xxxxxxx | ||
xxxxxxxxx x speciální | kremžská | |
Sušina x % nejméně | 20 | 32 |
Cukr xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx | 5,0 xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx | 16 |
Xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % nejvýše | 2,5 | 1,9 |
Sůl xxxx chlorid xxxxx x % xxxxxxx | 3,0 xxxxxxxxx 5,5 xxxxxxxxx | 2,0 |
Xxx x % xxxxxxx | 3,6 | |
Xxxxx x % xxxxxxx | 0,1 | 0,1 |
Xx. II
Přechodná xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx používat xxxxxxxxxx xx 31. prosince 2001.
Xx. II xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 419/2000 Xx. x xxxxxxxxx od 1.1.2001
Xxxxxx předpis č. 331/97 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 7, 12 a 16, které nabývají xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Ve xxxxx xxxxxx právního xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx a doplnění xxxxxxxxxxx xxxxxxx předpisem x.:
419/2000 Xx., kterým xx xxxx xxxxxxxx XX č. 331/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) x x) zákona x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx x ochucovadla x xxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 1.1.2001
Xxxxxx xxxxxxx x. 331/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 398/2016 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.7.2017.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.