Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 02.11.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x hořčici

Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx č. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx č. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále xxx "xxxxx"):

§1

Předmět úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx a

c) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, požadavky xx xxxxxx vztahující xx k xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx balení.

§2

Xxxxxxxx některých xxxxx

Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx rostlin, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, nať, xxxxx, xxxxx, semena nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin,

b) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x), zeleniny, soli xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx složek,

d) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx pocházející z xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející z xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx obsahující nejméně 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) jedlou solí x xxxxx xxxx xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) jedlou xxxx x jódem x xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx písmene x) a xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx solí xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx látek,

m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx potravina xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx konzumací obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxxx z xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx z jedlých xxxxx, xxxxxxxx, ovoce, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x cukru,

q) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx bílé,

r) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx černé a

s) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx speciálně typově xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Členění xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx koření bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

§4

Xxxxx xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx soli xx xxxxx x skupiny xx uvedeno x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx předpisech Evropské xxxx4), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat xxxxxxxx x fluoridovými tabletami, x

x) údajem x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6 k xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx označí návodem x přípravě.

(4) X xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx se na xxxxx xxxx označí

a) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "xxxxxxxxxx s xxxxxxx xxxx x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 9 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx předpis

Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx xx xxx xxxx označené přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 písm. x), x), h), i), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o potravinách x xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx hnědožlutá

příjemná xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (lllicium xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek se xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a části xxxxx

xxxxxx nebo xxxx xxxxx, xxx stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx xx odrůdě xxxxxxxx, skořicová až xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx kořenitě xxxxxxxxxx v závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (L.) Rendle

sušené xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx jemně xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx citrusech

nahořklá, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx nažky xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx listy

celé xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx bledě xxxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x pepře

Hořčice bílá xxxx

xxxxxxx bílá (Sinapis xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxxxxx, neutrální

palčivá, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Syzygium xxxxxxxxxx (L.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx stopek

široká xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, hnědá, zelená, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx pálivou

mleté/mletý xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxx prášek

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx zvláště xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx šev

červenohnědá xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx prášek

Kardamom celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx)

xxxxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx tříhranné xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxx světle zelené, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, citrónová

drcený xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx prášek x xxxxxx sušených plodů, xxxxxxxx vyloupaných semen

černohnědá, xxxxxx až tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.)

xxxxx mají stejné xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx formy kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx až xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx hnědá

charakteristická xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx než x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx římský xxxx,

xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, rovné, xx xxxxxxx žebernaté, u xxxxx zúžené

žlutohnědá až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx koprová xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx kořenitá

listy

sušené xxxxx x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx a vrcholků xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, tvrdého xxxx, xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x zlomků (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

sytě xxxxx, oranžově xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx kořenitá

Majoránka

Majoránka (Xxxxxxxx majorana L.)

suchá xxxx listů, květenství, xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.)

listy, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxx xx hnědé xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská papeda (Xxxxxx hystrix XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx charakteristického xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x nádechem xx žluté až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx xxxxx xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx muškátovém květu

kořenitá xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx jádra

semena xxxx xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx šedohnědý až xxxxx, na řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá

drcený nebo xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Merr.)

Sušené plody

nedozrálé xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx květů

bez xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx,

xxxx červená xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx nahořklá xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pobřežní (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx černý (Piper xxxxxx L)

sušené zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx bobule, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx drť

šedobílá x nažloutlým xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper nigrům X)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx xxxxxxxxx nejvýše 15% xxxxxxx bobulí

hnědočerná xx šedočerná xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, kořenitá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, případně se xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx DC., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x zbytkem stopky x semeny; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, nahořklá, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx celý,

pepřovník černý (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx L.)

sušená nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené semeno

hladká xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 mm xxxxx, nepravidelného hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx kořenitá

mírně xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité xx xxxxxxxx, xxx stonků x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx je xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx rozmarýnu

kořenitá, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx květů xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská zakončené xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x okrajích, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), C. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx hnědá xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx blizny x jejich úlomky xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, naspodu xx list xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající kafr

kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxx, listů, xxxxxxxxxx a xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, sladce xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx nepravidelného xxxxx x velikosti (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx světle xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Příloha č. 2 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Příloha x. 3 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny nejvýše

Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx v kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (světlý)

Celý

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Drcený

12,0

9,0

1,5

Mletý

12,0

9,0

1,5

Kmín xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx plody

celý

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

mletý

9,0

7,0

0,4

1,5

Koriandr xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

Xxxxxxxxx květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. obsah xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x XXXX jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, drcený

14,0

6,0

0,8

1,2

Pepř xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Zázvor nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxx xxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx a xxxxxxx

x xxxxx a „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (ES) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % nejméně

Minerální příměsi * x sušině % nejvýše

Obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu

jedlá xxx x jodem a xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx x jodem x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx cizích pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx výrobce

jedlá xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx pachů

97,0

-

obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, hořčíku)

** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx jodem a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx dresink

emulgované

neemulgované

Xxxxxxx č. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx

xx 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % x 20 ks xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

171 - 1000 ml

 - 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hodnotí xxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Chuť x vůně xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích příměsí, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x vůni xx xxxxxxxxx surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť x xxxx výrobku xxxx xxx vlastní, bez xxxxxx příměsí, xxxx xxxxx změněné chuti x vůně.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x xxxxxxx omáčky xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Příloha x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx ochucující xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka

hořčice

do 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx xxxxxx

201 - 500 g

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx

xxxxx žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx černé

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x přibarvené, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx x % xxxxxxx

5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Ke xxx uzávěrky xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 o výživových x zdravotních xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx látek a xxxxxxxxx dalších látek xx xxxxxxxx, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, v xxxxxxx xxxxx.