Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 23.12.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x g) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)

a) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx soli, dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx na skupiny x podskupiny x

x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx jakost, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.

§2

Xxxxxxxx některých pojmů

Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,

b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),

x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx solí x xxxxx směs xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx draselným,

i) jedlou xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s ní xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) jedlou xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,

m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx konzumací obnoví xxxxxxx tekutinou,

n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx výtažků z xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx žlutých druhů xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx semen žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx vyhlášce.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx uvedeny x příloze č. 1 k této xxxxxxxx.

(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.

§4

Xxxxx xxx

(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx a skupiny xx xxxxxxx v příloze č. 5 k této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) údajem x xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této vyhlášce.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, skupiny x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hořčice bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický předpis

Tato vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se směrnicí Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Přechodné ustanovení

Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Jurečka x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx koření

Název xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx ovocná xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá

Badyán xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou stopkou, xxxxxx hrubého, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx zlomků x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

Bazalka

bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx celé xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá

jemně kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně trpká

Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx sušených xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx nebo xxxxx

xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx šedočerná

jemně kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx ostrá

Fenykl xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx hřbetní straně xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, svěží

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxx (kalkán, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx officinarum Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx xxxxxx hnědá

výrazná, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx semena, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Merr.

sušená xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum L.)

Sušené xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx se zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, sladká, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx zvláště ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx

xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx hnědá, hnědošedá

charakteristická xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx větší

žlutohnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním

šedozelená, hnědozelená xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín xxxxxx xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx žebernaté, u xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx ostrá

ostrá xx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx xxxxx (Anethum xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké

světle hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx celá,

Kurkuma (Curcuma xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx xx načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxx xxxxx, oranžově žlutá xx načervenalá

charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jejich xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků

zelená s xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx DC.)

listy

celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

jasně xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně zrnitý xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx

xxx xxxxxx x větviček

světlezelená až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená

jemně kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx L.)

Sušené plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx červená

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až tmavě xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním nebo xxx

xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx červený/růžový xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx xxxx,

xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx

xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx mletý xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

typicky xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx seno

pískavice řecké xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx tvrdá semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn celý,

Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x listů se xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx s xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx drsného povrchu, xxxxx, bez kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx hnědočervena

charakteristická xx xxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx líci x xxxxxxx žilnatinou, bez xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx listů xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.)

xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, celé xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, svěží

ostrá xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx vlákny

žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 g

 - 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx

Xxxxxx x % (ml/100 x) v sušině nejméně

Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor

celý

12,0

9,0

4,0

mletý

12,0

9,0

4,0

Hořčice xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, drcený

10,0

7,0

14,0

0,5

Chilli/Kayenský xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, drcený

13,0

9,5

3,5

Kmín (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx lístky

12,0

15,0

1,0

Kurkuma

celá

12,0

2,0

0,2

0,2

barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

mletý

10,0

3,0

5,0

Nové xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Příloha č. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.

Členění jedlé xxxx xx druhy x skupiny

Druh

Skupina

jedlá sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx a „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx a fluorem

Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % nejvýše

Obsah obohacujících xxxxx/ xx xxxx

xxxxx xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu nejvýše 250 xx fluoru

jedlá xxx s xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení podle xxxxx xxxxxxx

xxxxx sůl x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení

Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % u 20 ks xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého balení

 - 0,5 % u 20 ks xxxxxx

xxx 2500 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % x 20 xx balení

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky mají xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx činí 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

201 - 500 g

 - 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Smyslové požadavky xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic

jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % nejméně

20

32

cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx jako kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx x % xxxxxxx

3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/ES a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.