Právní předpis byl sestaven k datu 23.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
XXXXXXXX
xx dne 2. xxxxxxxx 2016
x xxxxxxxxxxx xx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Sb., x potravinách x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., zákona x. 274/2003 Sb., zákona x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Sb. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx1)
x) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx jejich xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice x xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx x
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, jedlé soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx k názvu x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) kořením xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, nať, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x užívané x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx potravin,
b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), zeleniny, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými příměsemi xxxxxxx pocházející x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx zlomky xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, bobulí, xxxxx, xxxxx a xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx pocházející x xxxx rostliny,
f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx písek,
g) xxxxxx solí xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx solí x xxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxx x jódem x fluorem směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx účelově přidávaných xxxxx,
x) jedlou vakuovou xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx podílem xxxxxxxxxxxxx xxxx, které se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
m) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx složek xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, která xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x látek xxxxxxxxxxxxxx xxxx, určený x xxxxxxxxx xxxx zvýraznění xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx x mléčných xxxxxxx,
x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x cukru,
q) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx bílé,
r) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx žlutých xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx černé x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx speciálně xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
§4
Jedlá xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx a skupiny xx xxxxxxx x příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx označí
a) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, že xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx a xxxxx xx xxxxxx současně x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) údajem x xxxxxxx získání (kamenná, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
(1) Členění xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxx xxxxxxxxx na označování xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx uvedeny v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx označí návodem x přípravě.
(4) U xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx xx na xxxxx xxxx označí
a) x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx "emulgováno x xxxxxxx tuku x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx bez obalu xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxx objemové xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.
§6
Hořčice
(1) Členění hořčice xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů uvedených x nařízení o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx a ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx xxxx označí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 k xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx vyhlášce.
§7
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), j) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx se provádí §18 xxxx. a), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, pro xxxxxx, xxxxxx sůl, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx a hořčici.
§10
Xxxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxxxx x. r.
Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx
Xxxxx koření |
Název xxxxxxxx |
Xxxx rostliny |
Vzhled |
Barva |
Vůně |
Chuť |
Anýz |
Anýz (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, vejčité x xxxxxxx xxxxx stopky |
hnědá xx hnědožlutá |
příjemná xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, palčivě kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé sušené xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxx, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx L.) |
sušené xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx stonků |
šedozelená |
v xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx odrůdě |
Bobkový xxxx |
xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx s xxxxxxxx stopkami, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx až xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá |
citrónová xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx sušených listů, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, xx citrusech |
Celerové xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium graveolens X.) |
xxxx |
xxxxxx celé nažky xxxx mletý xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx celer |
kořenitá, xxxxxxxx, typická xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.) |
semena |
celá xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx listy |
celé xxxx xxxxxx listy, xxx stonků x xxxxxxx xxxxx |
xxxxx bledě xxxxxx až xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxx |
Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx zakřivené, xx hřbetní xxxxxx xx xxxxx žebry xxxx xxxxx prášek |
žlutozelená xx zelenohnědá |
kořenitá, xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx (kalkán, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxx xx světle xxxxx |
xxxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.) |
semena |
hladká, téměř xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx. |
xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
kořenitá |
||||
Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Capsicum xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx annuum L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx zbytky xxxxxxxx stopek |
široká xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx) |
xxxxxxxx, sladká, x dráždivým xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x dráždivým xxxxxxxx podtónem |
od pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
zralé xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx šev |
červenohnědá xx xxxxxxxxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx pryskyřičná |
kořenitá, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx celá xxxxxx, tobolky, |
kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum L. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx až xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx prášek x xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx vyloupaných xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, mírně xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx okrovými xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxx, hnědošedá |
charakteristická xx kmínu |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) celý, |
kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx jsou větší |
žlutohnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx žebry, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, hnědozelená xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxx kmínovitý (Xxxxxxx xxxxxxx L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx žebernaté, x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxx xxxxx |
xxxxx až xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx plody |
kulovité xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky stonků |
kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx žluté, šedé xxxx hnědé xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx L.) |
Sušené xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (menší xxx 15 mm), xxxxxxxxx se nejvýše 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx nebo xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletá |
drť xxxx xxxxx prášek |
sytě xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx načervenalá |
charakteristická xx xxxxxxx, výrazná |
palčivě xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx lodyh, bez xxxxxx |
xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx hnědozelená |
charakteristická po xxxxxxxxx, výrazná |
kořenitá, mírně xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx L.) |
listy, vrcholky xxxxxx |
xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx do červené xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, xx xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx hystrix XX.) |
xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx částečně xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, ovocná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx) |
xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x horní části xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx muškátovém xxxxx |
xxxxxxxx xx ostrá |
mletý |
jemně xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až ostrá |
||
Muškátový xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvar, xx xxxxxxx xxxxxx žilnatě xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, na řezu xxxx semena xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém ořechu, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá |
drcený nebo xxxxx |
xxxxx zrnitý xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx koření xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Merr.) |
Sušené xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé |
charakteristická xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx palčivá |
drcené xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxxx x xxxxx xxxxx |
xxx stonků x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx červená |
intenzívní, charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxx červená xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx L.) |
sušená xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce |
mírně xxxxxxxx, slabě xxxxxxxx, xxxxx po česneku x cibuli |
Pepř bílý xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx L) |
sušené zralé xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, temně xxxx se xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxx, neloupané, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx odstínem |
ostře xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé plody |
hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx slupku xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx) |
xxxxxxx xx xxxxx růžová |
jemná, kořenitá |
jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, nebo xxx |
|||||
Xxxx sečuánský xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x semeny; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x semena xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxx xx povrchu xxxxx xx červenohnědé, xxxxxx (po puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx kořenitá, pálivá |
drcený xxxx mletý |
drť nebo xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Petroselium xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá |
Pískavice xxxxx seno |
pískavice xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx foenum- xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého xxxxx, x xxxxxxxx hlubokou xxxxx na xxxxxx |
xxxxxx xx hnědá |
výrazně xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis L.) |
sušené xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, kožovité, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx barvy |
svrchní část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na spodní xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá |
výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L) |
sušené listy x xxxxx xxxxx xxxx celé x xxxxx |
xxxx xxxx řezané, xxxxxxxx listy (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx čárkovité, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), hladké na xxxxxxx x okrajích, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní zelená xx xxxxx červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx šedozelené |
s. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. tomala (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, svitky, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, hladkého xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá |
Charakteristická po xxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá, xxxxxxxx xx svírává, štiplavá |
drcená xxxx mletá |
jemný xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx zprohýbané |
oranžová xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx, hořká |
mletý |
jemný xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx květenství a xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxxxx jemně xxxxxxxxxxx, xx líci x xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxx x hnědých xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, naspodu xx xxxx běloplstnatý |
silná, xxxxxxxx, připomínající xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxx |
xxxxxx obecný (Xxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 mm) |
šedozelená, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx až xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx pravá (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Andrews, Vanillia xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, celé plody |
tobolky xxxxxxx svraštělé, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Zingiber xxxxxxxxxx Xxxxxx.) |
Xxxxxx oddenky |
kousky xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé |
světle xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, u vápněného xxxxxxx šedobílá |
charakteristická xx xxxxxxx, výrazná, xxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx |
xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx |
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Členění koření xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx č. 1 |
- |
směsi xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxx |
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx odchylky |
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 ks balení |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
51 - 200 g |
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % u 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx
Xxxxx koření |
Vlhkost v % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxx x % (xx/100 x) v sušině nejméně |
Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše |
Příměsi x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx cizí |
Anorganické |
|||||||
Anýz |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Badyán |
celý |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Bazalka |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Bobkový xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
drcená, mletá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Celerové xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
xxxxx |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř |
celé/celý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mleté/mletý |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Jalovec |
celý |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Xxxx (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (světlý) |
Celý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Drcený |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Mletý |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Kmín xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx plody |
celý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
mletý |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Koriandr xxxxxx |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx xxxxxx |
12,0 |
||||||||
Xxxxxxxxx xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % hm. xxxxxxx 0,35 |
xxxxx |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA jednotkách |
|||
sladká |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
pálivá |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
gulášová |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Pažitka |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Pepř xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
mletý, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx xxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx x % hm. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx sečuánský |
celý |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
mletý, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx xxxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Xxxxxxxxx |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxx úlomky |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
mletý |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Šalvěj |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Tymián |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Vanilka |
35,0 |
7,0 |
ethylvanilin 2 % |
||||||
Zázvor nebělený |
celý |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
bělený |
celý |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
mletý, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxx xxx |
x xxxxx |
x xxxxx a xxxxxxx |
|
x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „název xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx podle xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x fluorem
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé soli
Výrobek |
Chuť |
Vůně |
Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ kg soli |
jedlá xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx xxx x xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx nejvýše 250 xx fluoru |
jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“** |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx sůl x „název látky, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.
Příloha x. 7 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx xx druhy a xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobek |
polévka |
omáčka |
|
bujón |
|
vývar |
|
šťáva |
|
základ pokrmu |
|
směs xxx xxxxxxxx hotového xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx pro přípravu xxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxx do xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky
Výrobek |
Hmotnost xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky |
do 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení |
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
51 - 120x |
&xxxx;- 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks balení |
||
nad 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx xxxxxx |
||
171 - 1000 ml |
- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx balení |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Smyslové, fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx mají xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx označený xx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx musí xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, nebo xxxxx změněné xxxxx x xxxx.
3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % xxxx.
4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x studené xxxxxx xxxx dresinků činí 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx typu xxxx xxxxx ochucující xxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylka |
hořčice |
do 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení |
||
201 - 500 x |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % u 20 xx balení |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 12 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky na xxxxxx hořčice
Tabulka 1 - Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x nepřibarvené |
řízná, palčivá |
kremžská |
kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx hořčice černé |
žlutohnědá x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x speciální |
kremžská |
|
sušina x % nejméně |
20 |
32 |
cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx |
5,0 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx u xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x speciální |
- |
písek x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1169/2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/ES, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x výživových x zdravotních tvrzeních xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx xxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.
4) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.