Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 29.03.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

VYHLÁŠKA

ze dne 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x hořčici

Ministerstvo xxxxxxxxxxx stanoví podle §18 xxxx. 1 xxxx. a), b) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx č. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Sb., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx jen "xxxxx"):

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské unie1)

a) xxxxxx označování xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx x návaznosti xx jejich členění xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx podskupiny,

b) xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x hořčice x xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx druhy xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

x) kořením xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce, v xxxxxxxx míře xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x), xxxxxxxx, xxxx xxxx xxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx rostliny koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, listů a xxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx pocházející x xxxx rostliny,

f) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x xxxxx směs xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx draselným xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) jedlou xxxx s xxxxx x xxxxxxx směs xxxxxxxx sodného s xxxxx podle xxxxxxx x) a xxxxxxxx xxxxxxx nebo fluoridu xxxxxxxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx dobýváním x xxxxxxxxxx přírodních xxxxxxx x malým xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx s xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx soli, popřípadě x podílem xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,

k) jedlou xxxxxxx solí jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx vakuovým xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (solanky) x xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx anorganických xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx vyskytují x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx obnoví xxxxxxx tekutinou,

n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx bílkovin nebo xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, určený x xxxxxxxxx nebo zvýraznění xxxxx,

x) studenou omáčkou xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z mletých xxxxx xxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx žlutých druhů xxxxxxx xxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx semen žlutých xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx x

x) xxxxxxx speciální hořčice xxxxx písmene p) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x chuťových xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo jiné).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx xx kromě xxxxx uvedených v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Kromě údajů xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx předpisech Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se jedlá xxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxx jedlé xxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxx sůl xxxxxxxxx,

x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 x xxxxx x xxxxx xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) xxxxxx x xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Smyslové x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou uvedeny x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx výrobky xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.

(4) X xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx v %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx dehydratovaných výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx spotřebitelům3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxx služby xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Přechodné xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na trh xxxx označené přede xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx dnem nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx do vyprodání xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx koření, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 písm. x), x), x), x), x) a k) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

§10

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx stopky

hnědá xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (lllicium xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého xxxxx x krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, s lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků a xxxxxxx xxxxx

xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

mletý

prášek se xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá až xxxxx

xxxxxxx kořenitá

kořenitá, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, xxx stonků

šedozelená

v xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Xxxxxx nobilis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Staph/C. xxxxxx (X.) Rendle

sušené xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx nebo jemně xxxxx prášek

žlutá xx xxxxxx nebo zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, po citrusech

Celerové xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx graveolens X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx až hnědá

výrazná, xxxxxxx xxx celer

kořenitá, xxxxxxxx, typická celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx L.)

semena

celá semena

černá xx šedočerná

jemně kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx mletý

Fenykl (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxx.xxxx. xxxxxxx)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxx slabě xxxxxxxxx, xx xxxxxxx straně xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (kalkán, siamský xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Alpinia xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxxxx xxxx zázvoru x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, téměř xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, ostrá

Hřebíček xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Syzygium xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, celistvá poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx škála xxxxx x jejich xxxxxxxx (xxxxx, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, s dráždivým xxxxxxxx podtónem

od xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

xxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, na xxxxxxx bobule xxxxxxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx xxxx xxxxxx, tobolky,

kardamom xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx semena

celé xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx zelené, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, citrónová

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, nasládlá

kořenitá, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (xxxxx) celý,

kmín xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Carům carvi X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, mírně xxxxxxx nažky, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxx prášek

světle až xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu

kořenitá

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Carům xxxxx X.)

xxxxx mají xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx šedohnědá se xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx nebo mletý

drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy

kořenitá

Kmín římský xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené

žlutohnědá xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr koprová xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá xx xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx x okraji

charakteristická xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx plody,

koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx hnědá, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x vrcholky xxxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholků xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, xxxx xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxx x xxxxxx (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx xx nejvýše 15% oddenků scvrklých, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx až načernalá

charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jejich xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx lodyh, xxx xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx hnědozelená

charakteristická po xxxxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s nádechem xx žluté xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, po xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx osemení (xxxxxxx míšek)

semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, xxxxx xxxxxxxx povrchu, xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx červenohnědá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

mletý

jemně až xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx červenohnědá

charakteristická xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx xxxxx

xxxxxx mají xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx tvar, na xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, na xxxx xxxx semena xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně xxxxxx xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

xxxxxxxxx (Xxxxxxxx vulgare X.)

xxxxx xxxx xxxxx a xxxxx květů

bez xxxxxx x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, charakteristická xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx červená

charakteristická po xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx po xxxxxxx x xxxxxx

Xxxx bílý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

sušené zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo drť

šedobílá x xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx stopek, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% lehkých bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený nebo xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx se xxxxxx xx xxxxxxx odstínem

ostře xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Schinus molle X.)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx vnější slupku xxxxxxxxxxx xx zcela xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx xxxxxx)

xxxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx xxxxx sypký xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx bungei Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx s xxxxxx bradavičnatým xxxxxxxx x zbytkem stopky x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx na xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x semena xxxx xxxxx prášek

Pepř xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx bobule xxxx xxxxx s xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx slupičkou

šedozelená, xxxxxx až xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx nasládlá

Pískavice xxxxx seno

pískavice řecké xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, nepravidelného hranolovitého xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx na xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx officialis X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx čárkovité, kožovité, xxxxxx řapíkovité xx xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo mleté xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx zahradní (Xxxxxxxx xxxxxxxxx L) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx L)

sušené xxxxx x xxxxx květů xxxx celé s xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx listy (saturejka xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx zakončené xxxxxxx), xxxxxx na xxxxxxx a xxxxxxxx, xxx xxxxxx, nebo xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx červená, xxxxxxxxx horská xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), X.xxxxxxxx (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx oškrábané xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného xxxxxxx, xxxxx, xxx kousků xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá

Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, štiplavá

drcená xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx znatelných xxxxxx xxxx xxx

xxxxxx x xxxxxxxx do hnědá xx hnědočervena

charakteristická po xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán blizny x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx zprohýbané

oranžová xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxx

xxxxx xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx s xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx a hnědých xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá

Tymián

tymián obecný (Xxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx natě, listů, xxxxxxxxxx a xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, xxxxx xxxxx fialovo-růžová xx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx oddenky

kousky nepravidelného xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx šedobílá

charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxx xx světle xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

xx 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx

11 - 50 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost v % hmotnosti nejvýše

Celkový xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Silice x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x kyselině x % xxxxxxxxx xxxxxx nejvýše

Příměsi v % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (tmavý)

Celý

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Drcený

13,0

8,0

1,0

mletý

13,0

8,0

1,0

1,5

Kmín xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, xxxxxx

10,0

9,0

1,5

Xxxxxxxxx

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Xxxx

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin v % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx červený/růžový

celý

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx mletý

11,0

8,0

0,8

0,8

Saturejka

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Skořice

celá

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

mletá, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x xxxxxx xxxxxx

12,0

8,0

1,5

xxxxx

10,0

8,0

1,5

Xxxxxx

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Xxxxxx

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Xxxxxxx

35,0

7,0

xxxxxxxxxxxx 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx listů

Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění jedlé xxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx xxx

x xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, kterou byla xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (ES) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx

Xxxxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxxx XxXX x sušině % xxxxxxx

Xxxxxxxxx příměsi * x xxxxxx % nejvýše

Obsah obohacujících xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx jodu xxxxxxx 250 xx xxxxxx

xxxxx xxx s xxxxx x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx údajů xxxxxxx

* x xxxxxxxxxx na xxxxxxx získávání soli (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** obohacení xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.

Příloha x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a dresinků xx xxxxx a xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx pokrmu

směs xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx pro dehydratované xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx xxxxxx a dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x jednotlivého balení

 - 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

251 - 1000x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

nad 2500 x

&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx výrobky se xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Chuť x vůně xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky mají xxxxxx, xxxxx, konzistenci, xxxx x vůni xx použitých surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Chuť a xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné xX x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks balení

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx hořčice

Tabulka 1 - Xxxxxxxx požadavky xx hořčice

Hořčice

Vzhled

Barva

Vůně x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx částic

jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx drceného xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x přibarvené, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx přidané zeleniny xxxx ovoce

řízná, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx

Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x xxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx sacharóza v % nejméně

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx u speciální

-

písek x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní xxxxxxx x. 398/2016 Sb. nabyl xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx derogační změna xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) x. 1924/2006 x (XX) č. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/EHS, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (ES) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx potravin, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1333/2008 ze xxx 16. xxxxxxxx 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx znění.

4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.