Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 18.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

o požadavcích xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Sb., x potravinách a xxxxxxxxxx výrobcích x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve znění xxxxxx x. 119/2000 Xx., zákona x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., zákona č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1)

x) xxxxxx označování koření, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, dresinků x xxxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx a

c) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx požadavky xx jakost, xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxx xx k názvu x přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxx některých xxxxx

Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, oddenky, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 k xxxx vyhlášce, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x ovlivňování chutě x vůně potravin,

b) xxxxx xxxxxx směs xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub a xxxxxxxx xxxxxxx složek,

d) xxxxxxxxx organickými příměsemi xxxxxxx xxxxxxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,

e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, plody a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx rostlinného xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hlíny, xxxxxxx nebo xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) jedlou xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,

i) jedlou xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou kamennou xxxx jedlá sůl xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx jedlá xxx získaná xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x sloučenin, xxxxx xx s xx xxxxxxxxx přirozeně v xxxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxx účelově přidávaných xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx vakuovým odpařováním xxxxxxxxxx roztoku jedlé xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx ložisek x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, zejména směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx výtažků x xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxx past x xxxxx zvýrazňujících xxxx, xxxxxx k xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxxxx omáčkou xxxx xxxxxxxxx tekutý xxxx emulzní xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx chuťová xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx z jedlých xxxxx, zeleniny, xxxxx, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx plnotučnou xxxxxxx xxxxxxxx x mletých xxxxx žlutých druhů xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx xxxxxx s xxxxxxxxx drcených semen xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x) xxxxxxxx xxxxxxxx zejména xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx o potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx označování xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx koření uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů koření xxxx xxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 k xxxx xxxxxxxx.

§4

Xxxxx xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 5 k této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Evropské xxxx4), v zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx obohacena,

c) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xx lze konzumovat xxxxxxx 4 x xxxxx a nelze xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x

x) údajem o xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, mořská).

(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 k xxxx xxxxxxxx.

§5

Dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky a xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob označování xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx uvedeny v xxxxxxxxxx 3 x 4.

(3) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x přípravě.

(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx "emulgováno s xxxxxxx tuku x %" x

x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x dresinků xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxx

(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx potravin xx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 12 x xxxx vyhlášce.

§7

Technický xxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx na xxx xxxx xxxxxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., xx znění účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x mohou být xxxxxxxxx do xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Zrušovací xxxxxxxxxx

Xxxxxxx xx:

1. Xxxxxxxx Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), h), x), j) a x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.

2. Xxxxxxxx č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x potravinách x tabákových xxxxxxxxx x o změně x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

§10

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.

Xxxxxxx:

Xxx. Xxxxxxx x. r.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Pimpinella xxxxxx L.)

Sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, palčivě xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxxxx Hooker.)

zralé xxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx vejčitými xxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi

červenohnědá xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx

xxxxxx nebo celé xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx na odrůdě xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx xxxx

xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.)

xxxxxx listy

lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx

xxxxxx zelená xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, mírně xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx celá, drcená xxxx mletá

citrónová tráva (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx listů, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx až xxxxxx nebo zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx celé xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Xxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx pro xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, typická celerová

Černucha xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx semena

černá xx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx xx třemi žebry xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xx zelenohnědá

kořenitá, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx officinarum Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx nebo xxxxxx oddenků xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx světle xxxxx

xxxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx

Xxxxxxx bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx X.)

xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx až xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx kořenný (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Thumb.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá

výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxx kořenitá, palčivá

drcený xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx celé/celý,

Paprika (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. a Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx se zbytky xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx)

xxxxxxxx, sladká, x xxxxxxxxx palčivým xxxxxxxx

xx xxxxxx po xxxxxxx ostře xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx xxxxxx/xxxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem

od pálivé xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx communis L.)

zralé xxxxxx plody

kulovité xxxx xxxx nepravidelně xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx třípaprsčitý šev

červenohnědá xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx X. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx zralá vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx světle xxxxx xxxxx; xxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, svěží, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť nebo xxxxx xxxxxx z xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, slabě xxxxxxx

Xxxx (tmavý) xxxx,

xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx nažky, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx jednoletý (xxxxxx) celý,

kmín kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx carvi X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx nažky xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kmínu, xxxxx méně xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek se xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, hnědozelená xx hnědá

charakteristická po xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx římský xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx zúžené

žlutohnědá až xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx prášek

Kopr xxxxxxx xxxxxx,

xxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx podélnými žebry x (xxxxxxxxx) tenkým xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxx se xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, pronikavá

nať

sušená xxx

xxxx xxxx xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxx x vrcholky stonků

kousky xxxxx a xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x nádechem xx xxxxx, šedé xxxx hnědé xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx oddenky

vejčitého xxxx válcovitého xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez xxxx x zlomků (xxxxx xxx 15 mm), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx až načernalá

charakteristická xx kurkumě výrazná

palčivě xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

sytě xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx majorana X.)

xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo xxxxxx xxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxx zelená, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, xxxxx xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, vrcholky xxxxxx

xxxx xxxx sekané xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx stonků

zelená s xxxxxxxx xx červené xx hnědé xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, typická xxx xxxx, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxx xxxxxx listy xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxx)

xxxxxxx míšky xxxx ploché, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, matně xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu

kořenitá xx ostrá

mletý

jemně až xxxxxx mletý xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx fragrans Houtt.)

sušená xxxxx jádra

semena mají xxxx vejčitý xxxx xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxx síťově xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx palčivá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx zrnitý prášek

tmavě xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxxx, kořenitá

ostrá, xxxxxxxx

Xxxx xxxxxx celé,

pimentovník xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxx slupek

šedohnědé, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxx až červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx L.)

suchá xxxx xxxxx x xxxxx květů

bez xxxxxx x větviček

světlezelená až xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx zelená

jemně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx,

xxxxxxx (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice

sladká

sladká,

sytě xxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx,

xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xx mírně xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Allium xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx pažitce

mírně xxxxxxxx, slabě nahořklá, xxxxx xx česneku x xxxxxx

Xxxx xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

sušené zralé xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx ostrá

drcený xxxx xxxxx

xxxxxx xx znatelným xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odstínem

kořenitá

palčivě xxxxx

Xxxx xxxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx plody

sušené xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí

hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, případně se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.)

Xxxxxx nezralé plody

hladké xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx semeno (xxxxxxx xxxx bobule)

červená xx xxxxx růžová

jemná, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx xxxxxxxxx celý,

pepř xxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxx, Z.acanthopodium XX., X.xxxxxxxxx DC.)

plody

tobolky x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx uvolněná

tobolky xxxx na xxxxxxx xxxxx až červenohnědé, xxxxxx (xx puknutí) xxxxxxx xxxxx, semena xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, nakyslá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx L)

Sušené xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx svraštělé xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx s tenkou xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx zahradní (Petroselium xxxxxxx X.)

xxxxxx nať

sekaná xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx seno

pískavice xxxxx xxxx (Trigonella foenum- xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, zploštělého tvaru, x typickou xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx hnědá

výrazně xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxxx čárkovité, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x listů se xxxxxx xxxxx

xxxxxxx část xxxxx je xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx šedoplstnatá

výrazná, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx horská (Satureja xxxxxxx L)

sušené xxxxx x části xxxxx xxxx celé x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx nebo šedozelené

s. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - xxxxxxxx

xxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, xxxxxxxx xx drsného povrchu, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x větviček xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx drť

okrová s xxxxxxxx do hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Xxxxxx xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu

kořenitá, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Salvia officinalis X.)

xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx květenství a xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vroubkované, xx líci x xxxxxxx žilnatinou, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx list xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx, připomínající xxxx

xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx obecný (Xxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xx hnědozelená, barva xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná až xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx kořenitá

Zázvor xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx

xxxxxx žlutá, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x vápněného xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx jemnými částicemi x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, slabě xxxxxxxx

xxxxx xx palčivá, xxxxxxxx

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření xxxxx xxxxxxx č. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx

Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 ks xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xxx 200 x

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx koření

Vlhkost v % xxxxxxxxx nejvýše

Celkový xxxxx v % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx nejméně

Popel xxxxxxxxxxx v kyselině x % hmotnosti xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx v % xxxxxxxxx nejvýše

Doplňující xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxx

Xxxxxxxxxxx

Xxxx

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

xxxxx

12,0

5,0

3,0

1,0

Xxxxxxx

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx xxxxx/Xxxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

2,5

xxxxxx, mletá

12,0

8,0

2,5

Celerové xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx pepř

celé/celý

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

mleté/mletý

11,0

10,0

1,6

Jalovec

celý

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

13,0

9,5

3,5

Xxxx (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx římský

celý

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

mletý, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx xxxxxx

12,0

15,0

1,0

Xxxxxxx

xxxx

12,0

2,0

0,2

0,2

xxxxxxxxx x % xxxx. xxxxxxx 2,0

mletá, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový xxxx

xxxx

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx ořech

celý

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

oxid xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx koření

celé

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

mleté, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Dobromysl)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Paprika

lahůdková

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)min. xxxxx xxxxxxxxxx barviva xxxxxxxxx x ASTA jednotkách

sladká

11,0

7,5

60,0

0,7

pálivá

11,0

8,0

40,0

1,0

gulášová

11,0

9,0

40,0

1,3

Pažitka

8,0

13,0

Pepř xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0

mletý, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx černý

celý

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

piperin x % xx. xxxxxxx 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx sečuánský

celý

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

mletý, drcený

Pepř xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxxxxx

7,5

14,0

Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, drcená

12,0

7,0

0,5

2,0

Šafrán

blizny x xxxxxx úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Zázvor nebělený

celý

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

bělený

celý

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

Příloha x. 5 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx jedlé xxxx na xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x fluorem

Příloha x. 6 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx jedlé soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX x xxxxxx % nejméně

Minerální příměsi * v sušině % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx xxx x xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg fluoru

jedlá xxx x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích pachů

97,0

-

27 ± 7 xx xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx sůl x „xxxxx xxxxx, xxxxxx byla obohacena“**

slaná

neutrální, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx

* x závislosti xx xxxxxxx získávání xxxx (xxxx. sírany, uhličitany, xxxxxxx vápníku, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)

** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx č. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx pro přípravu xxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx do polévky

Ochucovadlo

-

studená xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx pro dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx a dresinky

Výrobek

Hmotnost xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 2,0 % u 20 xx balení

51 - 120g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 ks xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % x jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 ks balení

nad 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

171 - 1000 xx

&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.

Smyslové, fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx hodnotí vždy xx přípravě xxx xxxxxx. Xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx obalu. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx jinak změněné xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx použitých surovinách xxxxxxxxxxxxxxxxxx pro název xxxxxxx označený xx xxxxx. Chuť x xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí, nebo xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Dehydratované xxxxxxx obsahují xxxxxxx 15 % vody.

4. Xxxxxxx přípustné pH x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxxxxx

-

xxxxxxxx

-

xxxxxxxxx

xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 g

 - 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Smyslové požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx x xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx částicemi xxxx x částicemi přidané xxxxxxxx nebo xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx přidané xxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx xxxxxxxxx v % xxxxxxx

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, nestanovuje xx u speciální

-

písek x % nejvýše

0,1

0,1

Informace

Právní xxxxxxx x. 398/2016 Sb. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Rady (XX) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x x zrušení xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/EHS, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx označování xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx dalších xxxxx xx xxxxxxxx, v xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1925/2006, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.