Právní předpis byl sestaven k datu 23.12.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.
Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
398/2016 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Koření §3
Jedlá sůl §4
Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5
Hořčice §6
Technický předpis §7
Přechodné ustanovení §8
Zrušovací ustanovení §9
Účinnost §10
Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření
Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny
Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli
Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky
Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků
Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice
Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice
398
VYHLÁŠKA
ze dne 2. xxxxxxxx 2016
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x), b) x g) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx č. 131/2003 Xx., zákona č. 274/2003 Xx., zákona x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Xx., (dále jen "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx x návaznosti xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Xxxxxxxx unie1)
a) xxxxxx xxxxxxxxxx koření, xxxxx soli, dehydratovaných xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx druhu, xxxxxxx xxxx podskupiny,
b) druhy xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxx na skupiny x podskupiny x
x) xxx jednotlivé xxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x hořčice xxxxxxxxx xx jakost, požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx x přípustné záporné xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx balení.
§2
Xxxxxxxx některých pojmů
Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx rostlin, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxx technologicky xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x vůně potravin,
b) xxxxx koření xxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxxxxxxx xxx písmenem x),
x) kořenícím xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx písmenem x), xxxxxxxx, xxxx xxxx hub x xxxxxxxx dalších xxxxxx,
x) xxxxxxxxx organickými xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx koření, xxxxxxx zlomky stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,
e) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx příměsi jiného xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx hrudky xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % chloridu xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx případně xxxxxxxxxxx xxxxx2),
x) xxxxxx solí x xxxxx směs xxxxxxxx sodného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx draselným,
i) jedlou xxxx s xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) x fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx s ní xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx soli, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx látek,
k) jedlou xxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vody x xxxxxxx stopových xxxxx x sloučenin, xxxxx xx x ní xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx přidávaných xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxx xxxx jedlá xxx xxxxxxx xxxxxxxx odpařováním xxxxxxxxxx xxxxxxx jedlé xxxx (xxxxxxx) z xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx, popřípadě x podílem účelově xxxxxxxxxxx látek,
m) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx vzniklá xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx konzumací obnoví xxxxxxx tekutinou,
n) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx výtažků z xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxx dresinkem xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx, vyrobený xxxxxxx x jedlých xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx hořčice, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx žlutých druhů xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice x xxxxxxx semen žlutých xxxxx hořčic x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x
x) xxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xxxxx písmene x) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx v xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx (hořčice xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxx).
§3
Xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, skupiny x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxxx se xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx uvedeným x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx koření xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx zohledněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k xxxx vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxx uvedeny x příloze č. 1 k této xxxxxxxx.
(6) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
§4
Xxxxx xxx
(1) Členění xxxxx xxxx xx xxxxx a skupiny xx xxxxxxx v příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), x zákoně x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx dále xxxxxx
x) x obohacené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx o xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,
x) x xxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, xx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4 g xxxxx a nelze xx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x
x) údajem x xxxxxxx získání (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).
(3) Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxx xxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
§5
Xxxxxxxxxxxxx výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, studených xxxxxx a dresinků xx xxxxx x xxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 7 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx 3 x 4.
(3) Dehydratované xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxxxx
x) x emulgovaných xxxxxxx xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx tuku x %" x
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xx hmotnost xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x této vyhlášce.
(6) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.
§6
Xxxxxxx
(1) Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, skupiny x podskupiny je xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x ve xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxx skladování.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx hořčice bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
§7
Technický předpis
Tato vyhláška xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se směrnicí Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx poskytování xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§8
Přechodné ustanovení
Potraviny xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx této xxxxxxxx, x xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§9
Zrušovací xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.
2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx a xxxxxxx.
§10
Účinnost
Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2017.
Xxxxxxx:
Xxx. Jurečka x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jednotlivých xxxxx koření
Název xxxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí stopky |
hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx ovocná xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx kořenitá |
Badyán xxxx, |
xxxxxxxxxxx pravý (xxxxxxxx xxxxx Hooker.) |
zralé xxxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru x krátkou stopkou, xxxxxx hrubého, vrásčitého xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx semeny xxx zlomků x xxxxxxx semen |
hnědá |
výrazná, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
||
Bazalka |
bazalka (Xxxxxx xxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx celé xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxxx |
x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, skořicová xx xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxx |
xxxxxx xxxxx (Laurus nobilis X.) |
xxxxxx listy |
lístky x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
jemně kořenitá, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, mírně trpká |
Citrónová xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxx sušených xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx xxxxxxx, po xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx xxxx nebo xxxxx |
xxxxx řapíkatý / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.) |
xxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxx prášek |
šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx setá (Nigella xxxxxx X.) |
xxxxxx |
xxxx semena |
černá xx šedočerná |
jemně kořenitá |
kořenitá, xxxxxxx |
Xxxxxxxx |
xxxxxxx kozelec (Artemisia xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx stonků a xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx ostrá |
Fenykl xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx (Xxxxxxxxxx vulgare Mill.conv. xxxxxxx) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx podlouhlé, xxxx xxxxx xxxxxxxxx, xx hřbetní straně xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, svěží |
kořenitá, xxxxxxxx |
Xxxxxx (kalkán, xxxxxxx xxxxxx) xxxx xxxx xxxxx |
Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx officinarum Xxxxx) |
xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx oddenků xxxx xxxxx prášek |
žlutá, xxxxxx xx xxxxxx hnědá |
výrazná, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx směs zázvoru x xxxxx |
Xxxxxxx bílá xxxx |
xxxxxxx xxxx (Sinapis xxxx X.) |
xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx semena, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx žlutá až xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx |
Xxxxxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (L.) Merr. |
sušená xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx bez xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx žlutohnědá |
výrazná, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
||||
Xxxxxx/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx, |
Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx L., Xxxxxxxx xxxxxxxx Jacq. Capsicum xxxxxxxx X. x Xxxxxxxx annuum L.) |
Sušené xxxxx |
xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx se zbytky xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx škála xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx purpurová xx xxxxxxxxx červená) |
kořenitá, sladká, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx |
xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený |
drť xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx podtónem |
od xxxxxx xx zvláště ostře xxxxxxx |
|||
Xxxxxxx celý, |
jalovec xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx X.) |
xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxx |
xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxx zpravidla xxxxxxxxx až tmavomodře xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, nasládlá |
drcený xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxxx celá xxxxxx, xxxxxxx, |
xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx cardamomum X. Xxxxx) |
xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx tobolky nebo xxxx xxxxx vyloupaná xxxxxx |
xxxxxxx světle zelené, xxxxx xx světle xxxxx barvy; xxxxxx xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxx, jemně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, palčivá, xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx prášek z xxxxxx sušených xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx tmavě xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx citrónová, slabě xxxxxxx |
||
Xxxx (xxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drť nebo xxxxx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx hnědá, hnědošedá |
charakteristická xx xxxxx |
xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxx, |
xxxx xxxxxxx-xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx carvi X.) |
xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx formy xxxxx, xxxxx xxxx větší |
žlutohnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxx šedohnědá xx xxxxxxxxxxx xxxxx, celkově xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxx, xxxxx xxxx zřetelná xxx x xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx nebo mletý |
drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním |
šedozelená, hnědozelená xx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx formy |
kořenitá |
||
Kmín xxxxxx xxxx, |
xxxxxx xxxxxxxxx (Cuminum xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xx xxxxxxx žebernaté, u xxxxx zúžené |
žlutohnědá xx xxxxx |
xxxxx ostrá |
ostrá xx xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxx xxxx prášek |
|||||
Kopr xxxxxxx xxxxxx, |
xxxx xxxxx (Anethum xxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x (xxxxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx x okraji |
charakteristická xx kopru |
kořenitá, xxxxxxxxx |
xxx |
xxxxxx xxx |
xxxx nebo xxxxxx xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx |
xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxx hladké |
světle hnědá, xxxxxxxxxx, |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholky xxxxxx |
xxxxxx xxxxx x vrcholků xxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx celá, |
Kurkuma (Curcuma xxxxx L.) |
Sušené xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx válcovitého nepravidelného xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx x zjizveného xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx se xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx pórovitých x xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, žlutá, xxxxxxxxxx xx načernalá |
charakteristická xx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxx xxxxxx |
xxxx xxxxx, oranžově žlutá xx načervenalá |
charakteristická po xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx L.) |
suchá xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx jejich xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx listů a xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx |
Xxxx |
xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.) |
xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx stonků |
zelená s xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx aromatická, xxxxxxx xxx xxxx, po xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, po xxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx papeda (Xxxxxx xxxxxxx DC.) |
listy |
celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, často xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxxx |
xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek) |
semenné xxxxx xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x horní xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, křehké |
žlutá, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xx xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx částicemi |
jasně xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx |
||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxxxx pravý (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx až xxxxx, xx řezu xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx nebo xxxxx |
xxxxx xxxxxx prášek |
tmavě xxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxx xxxxxx celé, |
pimentovník xxxxx (Pimenta xxxxxx X. Xxxx.) |
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxx, drsného xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mleté |
jemně zrnitý xxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx |
||
Xxxxxxx (Xxxxxxxxx) |
xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxx xxxx listů x xxxxx xxxxx |
xxx xxxxxx x větviček |
světlezelená až xxxxxxxxxxx, Šedo xx xxxxxxx zelená |
jemně kořenitá |
jemně xxxxxxxx |
Xxxxxxx mletá, |
paprika (Capsicum xxxxxx L.) |
Sušené plody |
jemně xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx, |
xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice |
sladká |
|||
sladká, |
sytě xxxxxxx xx červená |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|||
xxxxxx, |
xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, |
|||
xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
|||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až tmavě xxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xx česneku x xxxxxx |
Xxxx bílý xxxx, |
xxxxxxxxx černý (Xxxxx xxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xx povrchu xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se znatelným xxxxxxx xxxx xxx |
xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx xxxxx xxxx, |
xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X) |
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxx bobule, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, bez stopek, xxx obsahovat xxxxxxx 15% xxxxxxx bobulí |
hnědočerná xx xxxxxxxxx až xxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxx ostrá |
drcený nebo xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx zrněním nebo xxx |
xxxxxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
||
Xxxx červený/růžový xxxx, |
xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx X.) |
Xxxxxx nezralé plody |
hladké xxxxxx, které xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx ne zcela xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule) |
červená xx xxxxx xxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx xxxx, |
xxxx xxxxxxxxx (Zanthoxylum xxxxxx Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.) |
xxxxx |
xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx; xxxxxxx xxxx převážně xxxxx x xxxxxx uvolněná |
tobolky xxxx xx xxxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx hnědé, semena xxxxx |
xxxxxxxx, výrazná xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxxx xxxx mletý |
drcené xxxxxxx x xxxxxx xxxx mletý xxxxxx |
|||||
Xxxx xxxxxx celý, |
pepřovník xxxxx (Xxxxx nigrům X) |
Xxxxxx xxxxxxx plody |
typicky xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxx xx hnědozelená |
kořenitá, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxx xxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.) |
xxxxxx xxx |
xxxxxx xxx |
xxxxxx až xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx seno |
pískavice řecké xxxx (Trigonella xxxxxx- xxxxxxx L.) |
Sušené xxxxxx |
xxxxxx xxxx tvrdá semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx |
xxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx, kořenitá |
Rozmarýn celý, |
Rozmarýn (Xxxxxxxxxx officialis X.) |
xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxx stonků x listů se xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxx na xxxxxx xxxxxx světleji xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxx |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx X) xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxx X) |
xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxx xxxx xxxx s xxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx horská xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxx xxxxxx 15-30 cm xxxxxx |
xxxxxxxxx zahradní xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx |
x. xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxx xx xxxxxxxx |
||||||
x. xxxxxx - xxxxxxxx |
xxxxx |
|||||
Xxxxxxx xxxx, |
Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx zeylanicum (Xxxxx), X. xxxxxxxxxx(Xxxx), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), C. xxxxxx (Xxxx)) |
xxxx |
xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx drsného povrchu, xxxxx, bez kousků xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xx červenohnědá |
Charakteristická xx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxx |
xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx xx hnědočervena |
charakteristická xx xxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx |
xxxxxx pravý (Xxxxxx xxxxxxx X.) |
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx šafránu |
kořenitá, xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxxx |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.) |
xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx podlouhlé xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx jemně vroubkované, xx líci x xxxxxxx žilnatinou, bez xxxxxx a hnědých xxxxx |
xxxxxxx xxxxxx listů xx šedopýřitá, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxxx, xxxxx, nahořklá |
Tymián |
tymián xxxxxx (Xxxxxx vulgaris X.) |
xxxxx xxxx xxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx |
xxxxx xxxx (1 - 5 xx) |
xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxx-xxxxxx až xxxxxxx |
xxxxxxxx kořenitá |
výrazná xx xxxxxxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx, celé xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxx, |
xxxxxx (Xxxxxxxx officinale Xxxxxx.) |
Xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x velikosti (xxxxxxx však 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, výrazná, svěží |
ostrá xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxx se xxxxxxxxxx jemnými částicemi x xxxxxxxx vlákny |
žlutá xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xx zázvoru, xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxx xxxxx xxxxxxx x. 1 |
- |
xxxxx xxxxxx |
- |
|
xxxxxxxx přípravek |
sypký |
|
pasta |
||
tekutý |
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky na xxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx balení |
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky |
koření |
do 10 x |
&xxxx;- 8,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx balení |
||
11 - 50 g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
51 - 200 g |
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 200 x |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx v % hmotnosti xxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx sušiny xxxxxxx |
Xxxxxx x % (ml/100 x) v sušině nejméně |
Popel xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxxx |
|||
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxx |
Xxxxxxxxxxx |
|||||||
Xxxx |
12,0 |
10,0 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
8,0 |
20,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx |
12,0 |
5,0 |
3,0 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,3 |
2,0 |
18,0* |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxxxxx xxxx |
xxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
10,0 |
1,0 |
0,5 |
|
xxxxx |
8,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxxxxx tráva/Citronela |
celá |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
|||||
drcená, xxxxx |
12,0 |
8,0 |
2,5 |
||||||
Xxxxxxxx xxxxxxx |
xxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
||||
xxxxx |
10,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
8,0 |
5,5 |
1,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
14,0 |
12,0 |
0,6 |
1,5 |
16,0*) |
4,0 |
2,0 |
||
Xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx zázvor |
celý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
|||||
mletý |
12,0 |
9,0 |
4,0 |
||||||
Hořčice xxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
1,0 |
0,5 |
||||
Xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
15,0 |
5,0 |
0,3 |
0,3 |
|||
xxxxx, drcený |
10,0 |
7,0 |
14,0 |
0,5 |
|||||
Chilli/Kayenský xxxx |
xxxx/xxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx/xxxxx |
11,0 |
10,0 |
1,6 |
||||||
Xxxxxxx |
xxxx |
16,0 |
4,0 |
0,7 |
1,0 |
5,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
13,0 |
4,0 |
0,5 |
1,0 |
|||||
Xxxxxxxx |
xxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
1,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxxxx |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
5,0 |
3,0 |
2,0 |
|||
xxxxx, drcený |
13,0 |
9,5 |
3,5 |
||||||
Kmín (xxxxx) |
Xxxx |
13,0 |
8,0 |
2,0 |
1,5 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
||||||
xxxxx |
13,0 |
8,0 |
1,0 |
1,5 |
|||||
Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx) |
Xxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
2,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
|
Xxxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxx |
12,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
12,0 |
1,5 |
3,0 |
5,0 |
2,0 |
2,0 |
||
Xxxx/xxxxxxx |
xxxxxx |
10,0 |
2,5 |
3,0 |
2,0 |
0,5 |
|||
xxx |
10,0 |
1,0 |
|||||||
Xxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
|
xxxxx |
9,0 |
7,0 |
0,4 |
1,5 |
|||||
Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
15,0 |
1,0 |
||||||
Kurkuma |
celá |
12,0 |
2,0 |
0,2 |
0,2 |
barvivost x % hmot. xxxxxxx 2,0 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
10,0 |
9,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxxxxx |
12,0 |
16,0 |
0,5 |
4,5 |
3,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Xxxx |
13,0 |
14,0 |
3,0 |
2,0 |
2,0 |
||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxx/Xxxxxxxx lístky |
12,0 |
||||||||
Muškátový xxxx |
xxxx |
10,0 |
4,0 |
0,5 |
16,0 |
0,3 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx xxxxx |
xxxx |
10,0 |
3,0 |
6,5 |
0,5 |
10,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35 |
mletý |
10,0 |
3,0 |
5,0 |
||||||
Nové xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
4,5 |
1,5 |
0,4 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
4,5 |
1,0 |
0,4 |
|||||
Xxxxxxx (Dobromysl) |
12,0 |
10,0 |
1,0 |
2,0 |
16,0*) |
3,0 |
2,0 |
||
Paprika |
lahůdková |
11,0 |
7,0 |
x)80,0 |
0,5 |
x)min. xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x ASTA xxxxxxxxxx |
|||
xxxxxx |
11,0 |
7,5 |
60,0 |
0,7 |
|||||
xxxxxx |
11,0 |
8,0 |
40,0 |
1,0 |
|||||
xxxxxxxx |
11,0 |
9,0 |
40,0 |
1,3 |
|||||
Xxxxxxx |
8,0 |
13,0 |
|||||||
Xxxx xxxx |
xxxx |
15,0 |
3,5 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
xxxxxxx v % xx. xxxxxxx 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
15,0 |
3,5 |
0,6 |
0,3 |
|||||
Xxxx černý |
celý |
14,0 |
6,0 |
2,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
piperin x % xx. nejméně 4,0 |
|
xxxxx, xxxxxx |
14,0 |
6,0 |
0,8 |
1,2 |
|||||
Xxxx xxxxxxx/xxxxxx |
xxxx |
15,0 |
1,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
|||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxxxxx |
xxxx |
14,0 |
6,0 |
3,0 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxx xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
5,0 |
0,3 |
4,0 |
0,5 |
0,5 |
||
xxxxx, xxxxxx |
|||||||||
Xxxxxxx |
7,5 |
14,0 |
|||||||
Xxxxxxxxx, xxxxx xxxx |
11,0 |
5,0 |
1,5 |
5,0 |
5,0 |
2,0 |
|||
Xxxxxxxx |
xxxx |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
1,0 |
6,0 |
1,0 |
1,0 |
|
xxxxxx mletý |
11,0 |
8,0 |
0,8 |
0,8 |
|||||
Saturejka |
13,0 |
11,0 |
0,4 |
1,0 |
4,0 |
1,0 |
2,0 |
||
Skořice |
celá |
14,0 |
7,0 |
1,0 |
2,0 |
2,0 |
1,0 |
0,5 |
|
mletá, xxxxxx |
12,0 |
7,0 |
0,5 |
2,0 |
|||||
Xxxxxx |
xxxxxx x jejich xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
|||||
xxxxx |
10,0 |
8,0 |
1,5 |
||||||
Xxxxxx |
12,0 |
11,0 |
0,7 |
2,0 |
8,0*) |
0,5 |
0,5 |
||
Xxxxxx |
12,0 |
14,0 |
1,0 |
3,5 |
5,0 |
1,0 |
1,0 |
||
Xxxxxxx |
35,0 |
7,0 |
xxxxxxxxxxxx 2 % |
||||||
Xxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
12,0 |
8,0 |
1,5 |
1,1 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxxx |
xxxx |
12,0 |
11,0 |
1,5 |
2,5 |
2,0 |
0,5 |
0,5 |
|
xxxxx, xxxxxx |
12,0 |
8,0 |
1,0 |
2,5 |
*) xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx
Příloha č. 5 x vyhlášce x. 398/2016 Sb.
Členění jedlé xxxx xx druhy x skupiny
Druh |
Skupina |
jedlá sůl |
s xxxxx |
x xxxxx x xxxxxxx |
|
x xxxxx a „xxxxx látky, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
|
x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“* |
* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx než xxxxx a fluorem
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx jedlé xxxx
Xxxxxxx |
Xxxx |
Xxxx |
Xxxxx XxXX x xxxxxx % xxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxx * x xxxxxx % nejvýše |
Obsah obohacujících xxxxx/ xx xxxx |
xxxxx xxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
- |
xxxxx sůl x xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx xxxx |
xxxxx sůl x xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx |
xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx |
98,0 |
2,0 |
27 ± 7 xx jodu nejvýše 250 xx fluoru |
jedlá xxx s xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
27 ± 7 xx xxxx obohacení podle xxxxx xxxxxxx |
xxxxx sůl x „xxxxx látky, xxxxxx xxxx obohacena“** |
slaná |
neutrální, xxx xxxxxx xxxxx |
97,0 |
- |
xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx |
* x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx soli (xxxx. sírany, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx)
** xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx a xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx druhy x xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxx |
|
xxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxx |
|
xxxx xxx přípravu xxxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxxx |
- |
xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
Příloha x. 8 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení |
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx odchylka |
dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky |
do 50 x |
&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
- 2,0 % u 20 ks xxxxxx |
||
51 - 120g |
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
121 - 250 x |
&xxxx;- 4,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
251 - 1000x |
&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
1001 - 2500 x |
&xxxx;- 2,0 % x jednotlivého balení |
|
- 0,5 % u 20 ks xxxxxx |
||
xxx 2500 x |
&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx |
||
xx 170 xx |
&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 1,0 % x 20 xx balení |
||
171 - 1000 xx |
&xxxx;- 2,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx |
||
xxx 1000 xx |
&xxxx;- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx balení |
|
- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Příloha x. 9 x xxxxxxxx č. 398/2016 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx a xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx musí xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx xxxxxxx xxxx být xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x vůně.
2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x dresinky mají xxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.
3. Dehydratované xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 15 % vody.
4. Xxxxxxx přípustné xX x xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx činí 4,5.
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.
Xxxxxxx hořčice xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxxxx |
- |
|
xxxxxxxxx |
xxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxxx záporná xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxx |
xx 200 x |
&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx |
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
201 - 500 g |
- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 xx balení |
||
501 - 1000 x |
&xxxx;- 3,0 % x jednotlivého xxxxxx |
|
&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx |
||
xxx 1000 x |
&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx |
|
&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.
Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1 - Smyslové požadavky xx hořčice
Hořčice |
Vzhled |
Barva |
Vůně x xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx částic |
jasně xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx |
xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xx zřetelnými xxxxxxx částicemi xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x přibarvené, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx bez xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx nebo x částicemi xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedohnědá x xxxxxxxxxxxx, ovlivněná xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx |
xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx |
Xxxxxxx 2 - Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxx
Xxxxxxx |
||
xxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
xxxxxxxx |
|
xxxxxx x % nejméně |
20 |
32 |
cukr xxxx sacharóza x % xxxxxxx |
5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx |
16 |
xxxxxxxx jako kyselina xxxxxx x % xxxxxxx |
2,5 |
1,9 |
xxx x % xxxxxxx |
3,6 plnotučná, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx |
- |
xxxxx x % xxxxxxx |
0,1 |
0,1 |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.
Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx nebyl měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Rady (XX) x. 1924/2006 x (XX) x. 1925/2006 x o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/ES, xxxxxxx Komise 2002/67/ES x 2008/5/ES a xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. xxxxxxxx 2006 o výživových x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) č. 1925/2006 xx dne 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx látek x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. prosince 2008 x potravinářských xxxxxxxxxx látkách, x xxxxxxx znění.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx xxxxx.
3) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.