Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 25.08.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2017.


Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

398/2016 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Vymezení některých pojmů §2

Koření §3

Jedlá sůl §4

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky §5

Hořčice §6

Technický předpis §7

Přechodné ustanovení §8

Zrušovací ustanovení §9

Účinnost §10

Příloha č. 1 - Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 2 - Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky na koření

Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

Příloha č. 5 - Členění jedlé soli na druhy a skupiny

Příloha č. 6 - Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

Příloha č. 7 - Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

Příloha č. 9 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

Příloha č. 10 - Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

Příloha č. 12 - Smyslové a chemické požadavky na jakost hořčice

INFORMACE

398

XXXXXXXX

xx xxx 2. xxxxxxxx 2016

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxx, dehydratované výrobky, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 odst. 1 xxxx. x), x) x g) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx některých souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., xxxxxx x. 146/2002 Sb., xxxxxx č. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x xxxxxx č. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xx xxxxx použitelné xxxxxxxx Evropské xxxx1)

x) xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx soli, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x návaznosti xx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx, jedlé xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxx na skupiny x podskupiny x

x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček, dresinků x xxxxxxx požadavky xx jakost, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.

§2

Vymezení xxxxxxxxx xxxxx

Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx

x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx, xxxxxxx, xxxx, xxxxx, xxx, květy, xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxx části, xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx, v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx chutě x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx koření xxxxxxxxx pod xxxxxxxx x),

x) xxxxxxxxx přípravkem xxxx xxxxxxxxxxxx koření xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx x), zeleniny, xxxx xxxx hub a xxxxxxxx dalších xxxxxx,

x) xxxxxxxxx organickými příměsemi xxxxxxx pocházející x xxxxxxx rostliny xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx stonků, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx a xxxxx prázdné,

e) cizími xxxxxxxxxxx příměsemi xxxxx xxxxxxx, xxxxx x xxxxxx pocházející x xxxx xxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx původu, xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxx krystalický xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 97 % xxxxxxxx xxxxxxx v sušině, xxxxxxxxxx xxxxxxxx obohacující xxxxx2),

x) xxxxxx xxxx x jódem xxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx draselným,

i) xxxxxx xxxx x xxxxx x fluorem xxxx xxxxxxxx sodného s xxxxx xxxxx xxxxxxx x) a fluoridu xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx dobýváním z xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx solí, které xx x xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx xxxx, popřípadě x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxx stopových xxxxx x xxxxxxxxx, které xx s xx xxxxxxxxx přirozeně x xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx účelově xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) jedlou xxxxxxxx xxxx xxxxx sůl xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx (xxxxxxx) x xxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx vyskytují v xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,

x) dehydratovaným xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx konzumací xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx,

x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx směs xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxx zvýrazňujících xxxx, určený x xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx,

x) studenou xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxx jako xxxxxxx xxxxxxx x pokrmům x xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, zeleniny, ovoce, xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx,

x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x mletých xxxxx hořčice, xxxxxxxx xxxx, xxxxx soli, xxxxxx x xxxxx,

x) xxxxxxx xxxxxxxxxx hořčice xxxxxxxx z xxxxxxx xxxxx xxxxxxx druhů xxxxxxx xxxx,

x) hořčicí xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx semen xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx semen xxxxxxx černé x

x) xxxxxxx speciální xxxxxxx xxxxx xxxxxxx p) xxxxxxxx přidáním xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx typově xxxxxxxx (xxxxxxx francouzské, xxxxxxxx xxxx xxxx).

§3

Xxxxxx

(1) Členění xxxxxx xx druhy, xxxxxxx x podskupiny xx xxxxxxx x příloze č. 2 x této vyhlášce.

(2) Xxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v xxxxxx x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx dále xxxxxx xxxxxx koření xxxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.

(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x xxxx xxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 1 k xxxx xxxxxxxx.

(6) Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.

§4

Jedlá xxx

(1) Xxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx x skupiny xx uvedeno v příloze č. 5 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x přímo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xxxx4), v zákoně x xx vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xxx xxxx xxxxxx

x) x obohacené xxxxx xxxx názvem xxxxxxx,

x) xxxxxx x xxxxx xxxxx, kterou xxxx xxxxx xxx xxxxxxxxx,

x) x jedlé xxxx x xxxxx x xxxxxxx upozorněním, že xx lze konzumovat xxxxxxx 4 g xxxxx x nelze xx užívat xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx tabletami, x

x) xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx).

(3) Smyslové x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.

§5

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadla, xxxxxxx omáčky x xxxxxxxx

(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxx a xxxxxxx je uvedeno x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), v zákoně x ve vyhlášce xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx uvedeny x xxxxxxxxxx 3 a 4.

(3) Dehydratované výrobky xx xxxxxx návodem x přípravě.

(4) U xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx se xx xxxxx xxxx xxxxxx

x) x emulgovaných výrobků xxxx "xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x %" x

x) podmínky xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček a xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, ochucovadel, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx nebo objemové xxxxxxxx podle přílohy č. 8 x xxxx xxxxxxxx.

(6) Xxxxxxxx, fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx dehydratovaných výrobků, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx omáček x xxxxxxxx jsou xxxxxxx v příloze č. 9 x xxxx vyhlášce.

§6

Hořčice

(1) Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x této xxxxxxxx.

(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx3), x xxxxxx x xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx potravin se xxxxxxx dále xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx hořčice xx xxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx vyhlášce.

(4) Smyslové, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 12 k xxxx xxxxxxxx.

§7

Xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxx vyhláška xxxx oznámena v xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 o xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.

§8

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx vyrobené, xxxxxxx na trh xxxx označené xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx vyhlášky Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 331/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, x mohou xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.

§9

Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxx se:

1. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx č. 331/1997 Sb., kterou xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) x x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, jedlou xxx, xxxxxxxxxxxxx výrobky x xxxxxxxxxxx x xxxxxxx.

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 331/1997 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), x), x) a x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxx xxx, xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx x hořčici.

§10

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2017.

Ministr:

Ing. Xxxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx

Xxxx (Pimpinella xxxxxx L.)

Sušené plody

rýhované xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxx

xxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx pravý (xxxxxxxx xxxxx Xxxxxx.)

xxxxx sušené xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx hvězdicovitého tvaru x krátkou xxxxxxx, xxxxxx hrubého, xxxxxxxxxx xxxxxxx, x lesklými xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx zlomků x xxxxxxx semen

hnědá

výrazná, nasládlá

jemně xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx a xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxxxxxx

x xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx až xxxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxxx x závislosti xx xxxxxx

Xxxxxxx list

vavřín xxxxx (Laurus xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxxx mletá

citrónová tráva (Xxxxxxxxxx citratus Xxxxx/X. xxxxxx (X.) Xxxxxx

xxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx xxxx zelenožlutá

výrazná, xxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx, po xxxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxx / xxxxxxx (Apium xxxxxxxxxx X.)

xxxx

xxxxxx xxxx xxxxx xxxx mletý prášek

šedohnědá, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx

xxxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxxxx X.)

xxxxxx

xxxx xxxxxx

xxxxx xx šedočerná

jemně kořenitá

kořenitá, xxxxxxx

Xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx L.)

sušené xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxx, jemně xxxxx

Xxxxxx xxxx xxxx xxxxx

Xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxx Mill.conv. xxxxxxx)

xxxxxx plody

nažky xxxxxxxxx, xxxx xxxxx zakřivené, xx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxx žebry xxxx xxxxx prášek

žlutozelená xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx (xxxxxx, siamský xxxxxx) xxxx nebo xxxxx

Xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxx Xxxxx, Xxxxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxx)

xxxxxxx

xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx prášek

žlutá, xxxxxx xx xxxxxx hnědá

výrazná, xx eukalyptu

kořenitá, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x pepře

Hořčice bílá xxxx

xxxxxxx xxxx (Xxxxxxx xxxx L.)

semena

hladká, téměř xxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxx brukve xxxxxxxxxxxx

xxxxxx žlutá xx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx

Xxxxxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxxxx (Eugenia xxxxxxxxxxx Xxxxx.) Xxxxxxxx xxxxxxxxxx (X.) Xxxx.

xxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx poupata, xxx obsahovat xxxxxxx 25 % xx. xxxxxxxx xxx hlaviček

tmavě xxxxxxxxxxxx, hlavička xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, charakteristická xx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx kořenitá, xxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxxx částicemi

kořenitá

Chilli/ xxxxxxxx xxxx xxxx/xxxx,

Xxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx X., Xxxxxxxx xxxxxxxx Xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxxx xxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxx

xxxx xxxxxx zralé xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (žlutá, oranžová, xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx červená)

kořenitá, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx/xxxxx xxxx drcené/drcený

drť nebo xxxxx mletý xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xx xxxxxx xx xxxxxxx ostře xxxxxxx

Xxxxxxx celý,

jalovec obecný (Xxxxxxxxx xxxxxxxx L.)

zralé xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxx xxxx nepravidelně zvrásněné xxxxxx, na temeni xxxx xxxxxxxxxxxx xxx

xxxxxxxxxxxx xx tmavohnědá, xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx pryskyřičná

kořenitá, nasládlá

drcený xxxx xxxxx

xxx xxxx xxxxx prášek

Kardamom celá xxxxxx, xxxxxxx,

xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx L. Xxxxx)

xxxxxxx xxxx celá xxxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxx zralá vyloupaná xxxxxx

xxxxxxx světle xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxx; semena xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxx nebo xxxxx prášek x xxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxx, citrónová, xxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx

Xxxx (tmavý) celý,

kmín xxxxxxx - xxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

Xxxxxx plody

podlouhlé, mírně xxxxxxx xxxxx, žebernatého xxxxxxx

xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxx prášek

světle xx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx jednoletý (xxxxxx) xxxx,

xxxx kořenný-jednoletá xxxxx (Xxxxx xxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx kmínu, xxxxx jsou xxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx žebry, xxxxxxx xxxxxxxxx než dvouletá xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx u dvouleté xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx x xxxxxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxx římský xxxx,

xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx L.)

sušené plody

nažky xxxxxxxxx, rovné, na xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx xxxxx

xxxxx xxxxx

xxxxx až xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxxx xxxxxx,

xxxx vonný (Xxxxxxx xxxxxxxxxx L.)

sušené plody

plody xxxxxx, xxxxxx, se xxxxx xxxxxxxxx žebry x (dvojnažky) xxxxxx xxxxxxxxx okrajem

hnědá se xxxxxxxx žebry x xxxxxxxxx x xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx kopru

kořenitá, xxxxxxxxx

xxx

xxxxxx xxx

xxxx nebo sekaná xxx

xxxxxx xx tmavě xxxxxx

xxxxxxx xxx xxxx

xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxxx plody,

koriandr (Coriandrum xxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx,

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx

xxxxxx listy x vrcholky stonků

kousky xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx, xxxx xxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxx,

Xxxxxxx (Curcuma xxxxx L.)

Sušené xxxxxxx

xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx a zjizveného xxxxxxx bez hlíz x xxxxxx (xxxxx xxx 15 xx), xxxxxxxxx xx xxxxxxx 15% oddenků xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x připálených

šedožlutá, xxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxx xxxx jemný xxxxxx

xxxx xxxxx, xxxxxxxx žlutá xx načervenalá

charakteristická xx xxxxxxx, výrazná

palčivě xxxxxxxx

Xxxxxxxxx

Xxxxxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxx X.)

xxxxx xxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx nebo jejich xxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, výrazná

kořenitá, mírně xxxxxxx

Xxxx

xxxx (Xxxxxx x. xxxxxxx X.)

xxxxx, xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx x xxxxxxxx do xxxxxxx xx xxxxx podle xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx mátu, xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx mátová, po xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx xxxxxx/xxxxxxxx lístky

mauricijská xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxx DC.)

listy

celé xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx xxxxx až xxxxx

xxxxx, xxxxxx, xx xxxxxxxxx

xxxxxxx, citrusová, xxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxx květ xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx míšek)

semenné míšky xxxx xxxxxx, xx xxxxxx xxxxx celistvé, x xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx rozvětvené, matně xxxxxxxx xxxxxxx, křehké

žlutá, xxxxxxxx xxxxx, žlutohnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx muškátovém květu

kořenitá xx ostrá

mletý

jemně xx xxxxxx mletý xxxxxx xx znatelnými xxxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx květu, xxxxxxx

xxxxxxxx až ostrá

Muškátový xxxxx xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxx.)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxx vejčitý nebo xxxxxxxx xxxx, na xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx zrnitý xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxx, charakteristická xx xxxxxxxxxx ořechu, xxxxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

Xxxx koření xxxx,

xxxxxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxx xxxxxx X. Xxxx.)

Xxxxxx xxxxx

xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx povrchu, xxxxx, xxx xxxxxx

xxxxxxxxx, xxxxx hnědé xx xxxxxxxxxxx hnědé

charakteristická xx xxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxx mleté

jemně zrnitý xxxxxx

xxxxx xx červenohnědá

ostrá, xxxxxxxx

xxxxx palčivá

Oregano (Dobromysl)

dobromysl (Xxxxxxxx xxxxxxx L.)

suchá xxxx listů x xxxxx xxxxx

xxx stonků x xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx, Xxxx xx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx kořenitá

jemně xxxxxxxx

Xxxxxxx mletá,

paprika (Capsicum xxxxxx X.)

Xxxxxx plody

jemně xxxxx

Xxxxxxxxx,

xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx paprice

sladká

sladká,

sytě červená xx xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxx, nepatrně xxxxxxxx xxxx xxxxxx

xxxxxx,

xxxxxxx až xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxx

xxxxxx, slabě nahořklá,

gulášová

hnědočervená

kořenitá, xxxxxxxxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx xx xxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxx nahořklá, xxxxx xx xxxxxxx x cibuli

Pepř xxxx xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

xxxxxx xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxx, tvrdé xx xxxxxxx hladké, xxxxxxxx xxxxxx, smí xxxxxxxxx nejvýše 10% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx xxxx se světlými xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx nebo drť

šedobílá x xxxxxxxxxx odstínem

kořenitá

palčivě xxxxx

Xxxx černý xxxx,

xxxxxxxxx xxxxx (Piper nigrům X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxxx bobule, neloupané, xxxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx xxxxxxxxx xxxxxxx 15% xxxxxxx xxxxxx

xxxxxxxxxx xx šedočerná až xxxxx

xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx mletý sypký xxxxxx, xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx

xxxxxxxx xx žlutým xx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxxx

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx xxxx,

xxxxxxxx (Xxxxxxx molle X.)

Xxxxxx nezralé xxxxx

xxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxx vnější xxxxxx xxxxxxxxxxx ne xxxxx xxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxx xxxx bobule)

červená až xxxxx xxxxxx

xxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxx mletý xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxx xxx

Xxxx sečuánský celý,

pepř xxxxxxxxx (Zanthoxylum bungei Xxxxxx, X.xxxxxxxxxxxxx XX., X.xxxxxxxxx XX.)

xxxxx

xxxxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxxx povrchem x xxxxxxx stopky x semeny; xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xxxx na povrchu xxxxx xx xxxxxxxxxxxx, xxxxxx (xx xxxxxxx) xxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx

xxxxxx nebo xxxxx

xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx

Xxxx xxxxxx celý,

pepřovník xxxxx (Xxxxx xxxxxx X)

Xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx bobule nebo xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxx až hnědozelená

kořenitá, xxxxxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx, pálivá

drcený xxxx mletý

drť xxxx xxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxx X.)

xxxxxx xxx

xxxxxx xxx

xxxxxx až xxxxx xxxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx

xxxxxxxx, mírně xxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxxx xxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx- xxxxxxx L.)

Sušené xxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx semena, xxx 5 xx xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx

xxxxxx xx xxxxx

xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxx, kořenitá

Rozmarýn xxxx,

Xxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx

xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx řapíkovité až xxxxxxxx, xxx xxxxxx x xxxxx xx xxxxxx xxxxx

xxxxxxx xxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxx na spodní xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, xxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxx, xxxxxx nebo xxxxx xxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx

xxxxxxxx, trpká

Saturejka

saturejka xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis X) xxxxxxxxx horská (Satureja xxxxxxx X)

xxxxxx xxxxx x části květů xxxx xxxx x xxxxx

xxxx xxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx (saturejka xxxxxxxx úzce xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx), xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxx, xxx stonků, xxxx xxxxxx 15-30 xx xxxxxx

xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx tmavě červená, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx

x. xxxxxxxx - výrazně xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxxx

x. xxxxxx - kořenitá

ostrá

Skořice xxxx,

Xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), X. aromaticum(Nees), X.xxxxxxxxx (Xxxx), C.burmanii (Xxxx), X. xxxxxx (Xxxx))

xxxx

xxxxxx, xxxxxx, trubky xxxx pruty xxxxxxxxx xxxx neoškrábané, hladkého xx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, skořicově xxxxx xx xxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx až xxxxx

xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xx svírává, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx xxxxx

xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx částic xxxx xxx

xxxxxx s xxxxxxxx xx hnědá xx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxx, kořenitá

Šafrán xxxxxx x xxxxxx úlomky xxxx

xxxxxx xxxxx (Crocus xxxxxxx X.)

Xxxxxx xxxxxx

xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxx

xxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx

xxxxxxxx, hořká

mletý

jemný xxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx (Xxxxxx xxxxxxxxxxx X.)

xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx květenství x xxxxxx

xxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx listy na xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxx x xxxxxxx xxxxx

xxxxxxx strana xxxxx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxx běloplstnatý

silná, xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx kafr

kořenitá, xxxxx, xxxxxxxx

Xxxxxx

xxxxxx obecný (Xxxxxx xxxxxxxx L.)

suchá xxxx natě, xxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxx

xxxxx xxxx (1 - 5 xx)

xxxxxxxxxx, šedohnědá xx xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxx fialovo-růžová až xxxxxxx

xxxxxxxx kořenitá

výrazná xx xxxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxx xxxxx (Vanilla xxxxxxxxxx Xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxx, Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx)

xxxxxx xxxxxxxxx, xxxx plody

tobolky xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx

xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx xx vanilce, xxxxxx

xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxx xxxx,

xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxxx.)

Xxxxxx xxxxxxx

xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxx (xxxxxxx xxxx 2 xx), xxxxxxxxxx, zakulacené x zploštělé

světle xxxxx, xxxxxxxxxx až xxxxxx xxxxx, u xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxx po xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxx

xxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxxx

xxxxxx xxxx mletý

prášek xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x krátkými xxxxxx

xxxxx xx xxxxxx hnědým xxxxxxxx až žlutohnědá

charakteristická xx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx

xxxxx až xxxxxxx, xxxxxxxx

Příloha č. 2 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění xxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

koření

koření podle xxxxxxx x. 1

-

xxxxx xxxxxx

-

xxxxxxxx přípravek

sypký

pasta

tekutý

Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx balení

Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky

koření

do 10 x

&xxxx;- 8,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % u 20 ks xxxxxx

11 - 50 g

 - 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 200 x

&xxxx;- 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 ks xxxxxx

xxx 200 g

 - 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

Příloha x. 4 x vyhlášce x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxx

Xxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx xxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxx x % (xx/100 x) x&xxxx;xxxxxx xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx x % xxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx cizí

Anorganické

Anýz

12,0

10,0

2,0

2,5

3,0

2,0

2,0

Badyán

celý

10,0

4,0

8,0

20,0

0,5

0,5

mletý

12,0

5,0

3,0

1,0

Bazalka

12,0

16,0

0,3

2,0

18,0*

2,0

2,0

Bobkový xxxx

xxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

10,0

1,0

0,5

xxxxx

8,0

7,0

1,0

2,0

Xxxxxxxxx tráva/Citronela

celá

12,0

8,0

2,5

drcená, xxxxx

12,0

8,0

2,5

Xxxxxxxx xxxxxxx

xxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

xxxxx

10,0

12,0

1,5

3,0

Xxxxxxxx

xxxx

8,0

5,5

1,0

3,0

2,0

Xxxxxxxx

14,0

12,0

0,6

1,5

16,0*)

4,0

2,0

Xxxxxx

xxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

3,0

2,0

2,0

xxxxx

12,0

10,0

1,0

2,0

Xxxxxx/Xxxxxx/ Xxxxxxx xxxxxx

xxxx

12,0

9,0

4,0

xxxxx

12,0

9,0

4,0

Xxxxxxx xxxx

xxxx

10,0

3,0

1,0

0,5

Xxxxxxxx

xxxx

12,0

15,0

5,0

0,3

0,3

xxxxx, xxxxxx

10,0

7,0

14,0

0,5

Xxxxxx/Xxxxxxxx xxxx

xxxx/xxxx

11,0

10,0

1,6

10,0

0,5

0,5

xxxxx/xxxxx

11,0

10,0

1,6

Xxxxxxx

xxxx

16,0

4,0

0,7

1,0

5,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

13,0

4,0

0,5

1,0

Xxxxxxxx

xxxxxx

13,0

9,5

3,5

1,0

0,5

0,5

xxxxxxx

13,0

9,5

3,5

5,0

3,0

2,0

xxxxx, drcený

13,0

9,5

3,5

Kmín (xxxxx)

Xxxx

13,0

8,0

2,0

1,5

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

13,0

8,0

1,0

xxxxx

13,0

8,0

1,0

1,5

Xxxx xxxxxxxxx (xxxxxx)

Xxxx

12,0

9,0

1,5

2,0

1,0

2,0

2,0

Xxxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxxx

12,0

9,0

1,5

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

xxxxx, xxxxxx

12,0

12,0

1,5

3,0

5,0

2,0

2,0

Xxxx/xxxxxxx

xxxxxx

10,0

2,5

3,0

2,0

0,5

xxx

10,0

1,0

Xxxxxxxx xxxxx

xxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

3,0

2,0

2,0

xxxxx

9,0

7,0

0,4

1,5

Xxxxxxxx lístky

12,0

15,0

1,0

Kurkuma

celá

12,0

2,0

0,2

0,2

barvivost x % xxxx. xxxxxxx 2,0

xxxxx, drcená

10,0

9,0

1,5

Majoránka

12,0

16,0

0,5

4,5

3,0

1,0

2,0

Máta

13,0

14,0

3,0

2,0

2,0

Mauricijská xxxxxx/Xxxxxxxx lístky

12,0

Muškátový květ

celý

10,0

4,0

0,5

16,0

0,3

0,5

mletý, xxxxxx

12,0

4,0

Xxxxxxxxx xxxxx

xxxx

10,0

3,0

6,5

0,5

10,0

0,5

0,5

xxxx xxxxxxxx x % xx. xxxxxxx 0,35

xxxxx

10,0

3,0

5,0

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

4,5

1,5

0,4

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

4,5

1,0

0,4

Xxxxxxx (Xxxxxxxxx)

12,0

10,0

1,0

2,0

16,0*)

3,0

2,0

Xxxxxxx

xxxxxxxxx

11,0

7,0

x)80,0

0,5

x)xxx. obsah xxxxxxxxxx xxxxxxx vyjádřený x ASTA xxxxxxxxxx

xxxxxx

11,0

7,5

60,0

0,7

xxxxxx

11,0

8,0

40,0

1,0

xxxxxxxx

11,0

9,0

40,0

1,3

Xxxxxxx

8,0

13,0

Xxxx xxxx

xxxx

15,0

3,5

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx x % xx. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

15,0

3,5

0,6

0,3

Xxxx xxxxx

xxxx

14,0

6,0

2,0

4,0

0,5

0,5

xxxxxxx v % hm. nejméně 4,0

xxxxx, xxxxxx

14,0

6,0

0,8

1,2

Xxxx xxxxxxx/xxxxxx

xxxx

15,0

1,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxxxxx

xxxx

14,0

6,0

3,0

4,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

Xxxx xxxxxx

xxxx

12,0

5,0

0,3

4,0

0,5

0,5

xxxxx, drcený

Petržel

7,5

14,0

Pískavice, řecké xxxx

11,0

5,0

1,5

5,0

5,0

2,0

Xxxxxxxx

xxxx

11,0

8,0

0,8

1,0

6,0

1,0

1,0

xxxxxx xxxxx

11,0

8,0

0,8

0,8

Xxxxxxxxx

13,0

11,0

0,4

1,0

4,0

1,0

2,0

Xxxxxxx

xxxx

14,0

7,0

1,0

2,0

2,0

1,0

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

7,0

0,5

2,0

Xxxxxx

xxxxxx x jejich úlomky

12,0

8,0

1,5

mletý

10,0

8,0

1,5

Šalvěj

12,0

11,0

0,7

2,0

8,0*)

0,5

0,5

Tymián

12,0

14,0

1,0

3,5

5,0

1,0

1,0

Vanilka

35,0

7,0

ethylvanilin 2 %

Xxxxxx xxxxxxxx

xxxx

12,0

8,0

1,5

1,1

2,0

0,5

0,5

xxxxxx

xxxx

12,0

11,0

1,5

2,5

2,0

0,5

0,5

xxxxx, xxxxxx

12,0

8,0

1,0

2,5

*) xxxxxx barevných xxxx xxxxx

Příloha x. 5 x vyhlášce č. 398/2016 Sb.

Členění jedlé xxxx xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxx sůl

s xxxxx

x xxxxx x xxxxxxx

x xxxxx x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx obohacena“*

s „název xxxxx, kterou xxxx xxxxxxxxx“*

* xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 jiné xxx xxxxx x xxxxxxx

Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxx soli

Výrobek

Chuť

Vůně

Obsah XxXX x xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx * v xxxxxx % xxxxxxx

Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/ xx soli

jedlá xxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

-

xxxxx sůl s xxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx

xxxxx xxx x xxxxx x xxxxxxx

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx cizích xxxxx

98,0

2,0

27 ± 7 xx xxxx xxxxxxx 250 mg xxxxxx

xxxxx xxx x jodem x „xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

27 ± 7 mg xxxx obohacení xxxxx xxxxx xxxxxxx

xxxxx xxx x „název xxxxx, xxxxxx byla xxxxxxxxx“**

xxxxx

xxxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx

97,0

-

xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výrobce

* x závislosti xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx (xxxx. xxxxxx, uhličitany, xxxxxxx vápníku, draslíku, xxxxxx, hořčíku)

** obohacení xxxxx nařízení Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006 xxxx xxx xxxxx x xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Členění dehydratovaných xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, studených xxxxxx x dresinků xx druhy x xxxxxxx

Xxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx

xxxxxxx

xxxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxx

xxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx přípravu xxxxxxx

xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx

xxxx pro přípravu xxxxxx

xxxx pro xxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxxxxxx

-

xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx

Příloha x. 8 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a objemové xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxx objem xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx odchylka

dehydratované xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx omáčky x dresinky

do 50 x

&xxxx;- 10,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

51 - 120g

 - 5,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 2,0 % x 20 xx xxxxxx

121 - 250 x

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

- 1,0 % u 20 xx xxxxxx

251 - 1000g

 - 3,0 % u jednotlivého xxxxxx

- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

1001 - 2500 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení

 - 0,5 % u 20 xx xxxxxx

xxx 2500 g

 - 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

xx 170 xx

&xxxx;- 4,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % u 20 xx balení

171 - 1000 ml

 - 2,0 % u jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 xx xxxxxx

xxx 1000 xx

&xxxx;- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % u 20 xx balení

Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx

1. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx přípravě xxx xxxxxx. Vzhled, barva, xxxxxxxxxxx, chuť a xxxx musí být xxxxxxxxxxxxxxxx pro druh xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxx. Xxxx x xxxx výrobku xxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

2. Xxxxxxxxxxx, studené xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxx, barvu, xxxxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx. Xxxx a xxxx xxxxxxx xxxx xxx vlastní, xxx xxxxxx xxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx.

3. Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 15 % xxxx.

4. Xxxxxxx xxxxxxxxx pH x studené xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx 4,5.

Xxxxxxx č. 10 x vyhlášce č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny

Druh

Skupina

Podskupina

hořčice

plnotučná

-

kremžská

-

speciální

podle xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx č. 398/2016 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky pro xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxxx

xx 200 x

&xxxx;- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

201 - 500 x

&xxxx;- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx balení

 - 1,0 % u 20 xx xxxxxx

501 - 1000 x

&xxxx;- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 1,0 % x 20 ks xxxxxx

xxx 1000 x

&xxxx;- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx

&xxxx;- 0,5 % x 20 xx xxxxxx

Xxxxxxx č. 12 x xxxxxxxx x. 398/2016 Sb.

Smyslové a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxx

Xxxxxxx 1 - Smyslové požadavky xx xxxxxxx

Xxxxxxx

Xxxxxx

Xxxxx

Xxxx a xxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx hmota xxx xxxxxxx xxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, šedožlutá x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá

kremžská

kašovitá xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx

xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxx

xxxxxxxxx

xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

žlutohnědá x xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x nepřibarvené, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxx xxxxx

xxxxx, palčivá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx ovoce

Tabulka 2 - Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx

Xxxxxxx

xxxxxxxxx x speciální

kremžská

sušina x % xxxxxxx

20

32

xxxx xxxx sacharóza x % nejméně

5,0 plnotučná, xxxxxxxxxxx se x xxxxxxxxx

16

xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx x % xxxxxxx

2,5

1,9

xxx v % xxxxxxx

3,6 xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx x xxxxxxxxx

-

xxxxx x % xxxxxxx

0,1

0,1

Informace

Právní předpis x. 398/2016 Xx. xxxxx xxxxxxxxx dnem 1.7.2017.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x hygieně xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Evropského parlamentu x Xxxx (EU) č. 1169/2011 o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o změně xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Rady (ES) x. 1924/2006 a (XX) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Komise 87/250/EHS, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.

Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 ze xxx 20. prosince 2006 x výživových x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (ES) č. 1925/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 x xxxxxxxxx vitamínů x xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx látek xx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.

Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 1333/2008 xx xxx 16. xxxxxxxx 2008 o xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx látkách, v xxxxxxx xxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1925/2006, v xxxxxxx znění.

3) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.

4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.

Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1924/2006, x xxxxxxx xxxxx.