Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.1997.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 31.12.1997 do 30.08.2000.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro přírodní sladidla, med, nečokoládové cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky
334/97 Sb.
ODDÍL 1. Přírodní sladidla §1
Členění na skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Technologické požadavky §5
Uvádění do oběhu §6
ODDÍL 2. Med §7
Členění na skupiny §8
Označování §9
Požadavky na jakost §10
Uvádění do oběhu §11
ODDÍL 3. Nečokoládové cukrovinky §12
Členění na skupiny a podskupiny §13
Označování §14
ODDÍL 4. Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem §17
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §18
Označování §19
ODDÍL 5. Čokoláda a čokoládové cukrovinky §22
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Přechodné ustanovení §27
Účinnost §28
PŘÍLOHA 1: Členění na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 3: Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 4: Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 6: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny
č. 94/2000 Sb. - Čl. II
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§1
Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx rozpustné xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx, dextrózy, xxxxxxxx, laktózy,
b) xxxxxx xxxxxxxxx upravená xxxxxxx xx xxxxxxxx, moučky, xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx přídatnými xxxxxxx xxxx látkami určenými x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxx sacharózy.
§5
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxx nesmí xxx podroben xxxxxxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§6
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxx, s výjimkou xxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxx při xxxxxxx xxxxxxx 30 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 70 %.
(2) Xxxx xxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(3) Xxxxxx xxxxxxx x xxxxx se xxxxxxxx xxx teplotě xxxxxxx 25 °X.
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§7
Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxx potravina xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xx sesbíraných xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxx) nebo x výměšků hmyzu xx povrchu xxxxxxx (xxxxxxxx) nebo xx xxxxxx xxxxxxx rostlin x xxxxxx včely xxxxxxx, přetvářejí, xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxx v xxxxxxxx,
x) medem xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx medovicovým xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx med xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxx x medovicového původu xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxx med xxxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xx čerstvě xxxxxxxxxxx bezplodových plástů x xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxx plástech xxxx dílech xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxx získaný vykapáním xxxxxxxxxxxxx plástů xxx xxxxx.
§8
Členění xx xxxxxxx
(1) Xxx se člení xx xxxxxxx
x) xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx dle xxxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxx,
x) lisovaný xxx,
x) vykapaný xxx.
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§10
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xx xxxx xxxxx xxx přidány xxxxx xxxxx x xxxxx x xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx z něj xxxxx být xxxxxx.
(2) Xxx nesmí
a) xxx xxxxxxxxx xxxx příchutě x pachy,
b) začít xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxx xxxxxx do xxxxxx míry, xx xxxx přirozené xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xx stanou neaktivní,
d) xxx uměle xxxxxxxx xxxxxxxx.
(3) Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost jsou xxxxxxx v xxxxxxx x. 3.
§11
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxx xx skladuje v xxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx nejvýše xx 25 °X x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§12
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (dále xxx "xxxxxxxxxx") xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx cukry a xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % kakaových xxxxxxxx v přepočtu xx sušinu,
b) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxx xxxxxxx, s různou xxxxxxxx,
x) nečokoládovým dražé xxxxxxxxxx tužší xx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx, s xxxxxxx cukru,
d) xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxxxx xxxxx, jako xxxxxxx xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx nebo želatiny,
e) xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx nebo arašídy xx xxxxx tabulek, xxxxxxx nebo řezů,
f) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx různých xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxx škrobové želé xxxxxxx xxxxx obalených xxxxx práškového xxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx šlehaný cukrosirupový xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxx kandytová xxxxx x pěnotvornou xxxxxx xxxxxxxxx konzistence, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových plodů x xxxx,
x) lékořicovými xxxxxxxxxxxx cukrovinky ze xxxxx xxxxx, bonbonářského xxxxxx a mouky, xxxxxxxxx xxxxxxx surovin, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, popřípadě x xxxxxxxxx dalších xxxxx s xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx tvaru čoček xxxx xxxxxx,
x) žvýkačkou xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx tažné konzistence x xxxxxxx příchutěmi,
n) xxxxxx xxxxxxxxxx neplněné x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx převážně x xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx barvy a xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xx tvaru xxxxxxxx, xxxxxxx xxxx lízátek, xxxxx xxxxx mít xx xxxxxxx barevné xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmot,
p) xxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx 13 % xxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx,
x) pěnovými cukrovinkami xxxxxxxxxx lehčené xxxxxxxx, xxxxx gumovité, žvýkavé xxxxxxxxxxx, s xxxxxxx xxxxxxxxx směsi práškového xxxxx x škrobu.
§15
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx v příloze č. 5 xxxxxxx 1.
Původní znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
§16
Xxxxxxx xx oběhu
Nečokoládové xxxxxxxxxx se skladují xxx xxxxxxx xx 25 °C x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§17
Xxx účely této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx fermentovaná x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx ( Theobroma xxxxx X.),
x) kakaovou xxxx xxxxxxx boby xxxxxxx nebo nepražené xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx 5 % xxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx 10 % hmotnostních x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jemnou xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx tuku,
d) xxxxxxxx xxxxx tuk xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxxxx částí,
e) xxxxxxxx xxxxxxx (xxxx xxx "xxxxxx") xxxxxxxxx získaná x pražených xxxxxxxxx xxxx, z xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx tuk,
f) směsí xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx mechanickým xxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxx x určitém xxxxxx.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§18
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Členění xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v xxxxxxx x. 6.
§19
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 7 xxxxxxx 3.
§20
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost jsou xxxxxxx x příloze č. 7 xxxxxxxxx 1 x 2.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§21
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx x cukrem xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx do 25 °X a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 70 %.
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§22
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx x aromatizaci,
b) čokoládovými xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx podíl xxxxxxxxx xxxxxxxx činí xxxxxxx 5 % v xxxxxxxx xx sušinu,
c) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx prášek nebo xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxx podíl xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 15 % x xxxxxxxx xx xxxxxx.
§23
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 8.
§24
Označování
(1) X xxxxxxx xx x názvu xxxxxxx uvede xxxx
x) druh x xxxxxxx,
x) název xxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxx zejména xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxx,
c) x xxxxxxxxxxxx polev xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) X xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx x xxxxx xxxxxxx xxxxx druh x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx balení jsou xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxx 3.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 9 xxxxxxxxx 2 x 3.
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
§26
Xxxxxxx xx xxxxx
Xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx při xxxxxxx do 20 °X x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
Xxxxxxxxxxx >>>
§27
Přechodné xxxxxxxxxx
Označení přírodních xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, čokolády x čokoládových xxxxxxxxxx xxxxxxxx x období xx 1. xxxxx 1998 xx 31. xxxxxx 1998 xx xxxxxxxx xxxxx podle §6 xxxxxx.
Původní znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxxxx a podskupiny
druh | skupina | podskupina |
cukr | cukr xxxxx xxxx | xxxxxxx |
xxxx xxxx | xxxxxxx | |
xxxx xxxxxxxx | xxxxxx | |
xxxx xxxxxx x xxxxxxx protihrudkujících látek | ||
tvarovaný xxxx (xxxxxx, bridž, xxxxxx) | ||
xxxx x xxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx xxxx | ||
xxxxxx | ||
xxxxxx xxxxxxx z xxxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx | |
xxxxxxx | ||
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxx |
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx č. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
1. Cukr
skupina | sacharóza % xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxx % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxxx xxxx % nejvýše | ztráta xxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx x xxxxxxx xxx 420 xx (X.X.) xxxxxxx |
xxxx xxxxx bílý | 99,7 | 0,01 | 0,04 | 0,1 | 22,5 |
cukr xxxx | 99,7 | 0,04 | 0,04 | 0,1 | 60 |
xxxx polobílý | 99,5 | 0,10 | 0,10 | 0,1 | 150 |
cukr xxxxxx x xxxxxxxxxx. xxxxxxx xxxxxxx 3 % | 96,7 | 0,04 | 0,10 | 0,2 | - |
tvarovaný xxxx | 99,5 | 0,04 | 0,10 | 0,25 | 150 |
xxxx x xxxxxxxxx | 90,0 | - | - | 1,2 | - |
xxxxxxxx xxxx | 97,5 | 0,8 | 0,09 | 1,4 | - |
xxxxxx | 98,5 | 0,45 | - | 0,45 | - |
X všech xxxxxxxxx xxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 50,0 xx/xx x výjimkou xxxxx moučky s xxxxxxxxxxxxxxxxx látkami a xxxxx s přísadami. |
Třídění xxx velikosti xxxxxx xxxxxxxxx:
xxxxx xxxxxx | xxxxx % xxxxxxxxxx | ||
xxx xxxx x xx | xxxx xxxxxxx | xxxx krupice | cukr xxxxxx |
2,00 - 0,4 | nejméně 70 | - | - |
0,80 - 0,16 | - | nejméně 70 | - |
xxx 1,00 | xxxxxxx 5 | ||
0,80 - 0,40 | - | - | xxxxxxx 5 |
xxx 0,40 | xxxxxxx 95 |
Xxxxxx xxxxx xxxxx x velikosti xxxxxx xxxxxxxxx :
x) xxxx krystal xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx sypká,
b) xxxx xxxxxxx xx xxxx menších nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxx,
x) xxxx xxxxxx je xxxxx xxxxx směs xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx cukr xx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxxx lepkavá,
e) kandys xx xxxx velkých xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx až xxxxx xxxxx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx
1. cukr xxxxxxx x xxxxxxx | |
xxxxxx xxxxx x 100 xx | - 3,0 % |
xx 0,5 xx | - 1,5 % |
xx 1,0 xx | - 1,0 % |
od 2 xx xx 5 xx | - 0,8 % |
2. xxxx moučka | |
po 0,5 xx | - 2,5 % |
po 1 xx | - 2,0 % |
3. Xxxxxxxxx cukr | |
do 0,5 kg | - 2,5 % |
xx 1 kg | - 2,0 % |
Průměrná xxxxxxxx xxxx skupinových balení x xxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx odebraných x různých xxxx, xxxx xxxxxxxxx nejméně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxx xxxxxxx x xxxxx
xxxxxxxxx | xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx |
xxxxxx refraktometricky % | xxxxxxx 73 | xxxxxxx 73 |
xxxxxxxx xxxx x sušině % | xxxxxxx 40 | xxxxxxx 50 |
pH | 2 - 5,5 | 4 - 6 |
obsah xxxxxxxx xx.xx-1 (xxxxxxx xxxxxxxxx) | xxxxxxx 150 | - |
chuť | sladká | nahořklá |
3. Xxxxxxx xxxxxxxx sladidla
x) Xxxxxxxx
xxxxxxxx (X-xxxxxxx) % xxxx. xxxxxx xxxxxxx | xxxxxx % xxxx. xxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx % xxxx. xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx | 95,5 | 90 | 0,25 |
xxxxxxxx xxxxxxx | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
x) Xxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx % xxxxxxx | xxxxx xxxxxxx xxx 420 xx (X.X.) xxxxxxx | xX | |
xxxxxxxx | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
Původní xxxxx - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxx
xxx | xxxxxxxxxxx x xxxxxx | xxxx | xxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx viskózní, xxxxxx, částečně xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxx xx škrablavá | vodově xxxxx xx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, slabě xxxxx xx xxxxxxx žlutá |
medovicový | mírně xx xxxxx viskózní, xxxxxx, částečně xx xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx až mírně xxxxxxxxx | xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxx | xxxxx xx xxxxx viskózní, xxxxxx, xxxxxxxx až xxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxx | xxxxxxxxx až xxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx:
Xxx určení skupiny x xxxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx mikroskopický xxxxx xxxxxxxxxx pylových xxx, xxxxxxxxxxxx prvků x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx.
X) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx
xxxx xxxx | |||
xxxxxxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxx xxxxxx x % xxxxxxx | 0,6 | 1,0 | 1,0 |
xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx x % xxxxxxx | 65,0 | 60,0 | 60,0 |
xxxxxxxxx zdánlivá v % xxxxxxx | 5,0 2) | 10,0 | 10,0 |
xxxxx xxxx x % xxxxxxx | 20,0 | 20,0 | 20,0 |
xxxxxxxx (xxxx/xx) nejvýše | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
hydroxymethylfurfural x xx/xx xxxxxxx | 40,0 | 40,0 | 40,0 |
xxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx 3) x % xxxxxxx | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xX.x-1 | xxxxxxx 55 | 90 - 130 | 50 - 105 |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxxx | xxxxxx x jádrovinami s xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx (xxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx ovoce xxxx proslazené, xxxxxxxx x další) | |
želé sójové xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx med lékořicové cukrovinky pěnové xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxx | xxxxxxxxx (bubble xxx) xxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxx | ||
xxxxx | ||
xxxx | x tukovou xxxxxx x xxxxxxxx (sirupovou) náplní | |
pasty xxxx pomazánky | zejména xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, arašídové xxxx xxxxxxxx |
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx č. 5 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
xxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxx x % xxxxxxxxx | xxxxx xxxxxx nejvýše v % hmotnosti |
karamely | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxxxxx xxxxx | - | 2.5 4) |
želé | 22.0 | 2,0 5) |
xxxxxx x xxxxxxxxx cukrovinky | - | 3.0 5) |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx | 22.0 | 2.0 5) |
xxxxx, xxxxxx | 20.0 | 2.0 5) |
xxxxxxx xxx | 8.0 | 2.0 4) |
xxxxxxxxxx xxxxxxx | 19.0 | 4.0 5) |
pěnové | 25.0 | 2.5 5) |
xxxxxxxxx | 12.0 | 1.5 5) |
xxxxxxxxxx x xxxxxxxx | 7.0 | |
xxxxxxx | 3.0 | 3.0 5) |
Žvýkačky: | při 105 °X | xxx 900 °X |
xxxxxx xxxxxxxxx | 7.5 | 10.0 5) |
xxxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxxxx | 7.5 | 7.0 5) |
xxxxxx: | ||
xxxxxxxxx | 3.0 | 2.0 5) |
xxxx xxxxxxx | 5.0 | 2.0 5) |
xxxxxxxxxxx | 6.0 | 2.0 5) |
xxxxx | 6,0 | 2.0 5) |
xxxx | - | 2.0 4) |
xxxxxxxxx xxxx xxxxx | 2,0 | 3.0 5) |
X výrobků balených xx xxxxx xxxx xxx podíl drobné xxxxxx xxxxxxx
xxxxxx x xxxx 2%
xxxxxxxxxx 5%.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx interval | hmotnostní xxxxxxxx |
xx 105 x | - 10% |
od xxxx xxx 105 - 150 x | - 8% |
xx xxxx xxx 150 - 250 x | - 5% |
od xxxx xxx 250 - 500 g | - 3% |
xx xxxx xxx 500 - 1000 x | - 2% |
xxx 1000 x (x xxxxxxxxxxx) | - 1% |
Xxxxxxxxxxx >>>
Xxxxxxx znění - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx na xxxxx, skupiny a xxxxxxxxxx
xxxxx | xxxxxxx | xxxxxxxxxx |
xxxxxxx prášek xxxx xxxxx | xxxxxxx prášek odtučněný xxxxxxx xxxxxx | |
xxxx xxxxx x xxxxxx | xxxx kakaa x xxxxxx | xxxxxxx kakaový prášek, slazená xxxxxxx směs, slazená xxxx x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx kakaový xxxxxx |
xxxx xxxxxxxxxxx kakaového xxxxxx x xxxxxx | xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx s xxxxxxxx xxxxx xx sníženým xxxxxxx xxxx |
Původní xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 334/1997 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx kakaových prášků
Tabulka 1 - Xxxxxxx xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx xxxx x sušině x % | xxxxx xxxxxxxx x % nejvýše | obsah xxxxxx x xxxxxxxxxx sušině x % xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxx (xxxxx) | xxxxxxx 20,0 | 7,0 | 13,0 |
xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 8 nejvýše 20 | 7,0 | 13,0 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxx xxxxx x xxxxxx
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx 6) x xxxxxx x % | xxxxx sacharózy x sušině x % | xxxxx xxxxxxxx v % xxxxxxx | xxxxx popela x % nejvýše | |
slazený xxxxxxx xxxxxx (slazené xxxxx) | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 75,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxxxxx xxxx (slazená xxxx x kakaem) | nejméně 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx prášek (slazené xxxxxxxxx kakao) | nejméně 25,0 | xxxxxxx 75,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx (xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx prášku xx xxxxxxxx xxxxxxx tuku) | nejméně 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
xxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxx (xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx) | xxxxxxx 20,0 | xxxxxxx 80,0 | 5,0 | 4,0 |
Xxxxxxx 3 - Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xx 100 x | - 5% |
101 - 250 x | - 3% |
251 - 500 x | - 2% |
501 - 1000 x | - 1% |
Původní znění - xxxxxxxx od 31.12.1997 xx 31.8.2000 (do xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 334/1997 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx | Xxxxxxx | Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxx xx vaření hořkomléčná mléčná mléčná x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx xx sníženým xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | xxx xxxxxx, xxxxxx, xxxx x xxxxxxxxx |
xxxxx skupiny xxxxxxxx | ||
xxxx,xxxxxx xxxx další xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx | ||
xxxxxxxxxx xxxxxx hořká, čokoládová xxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x odstředěným mlékem, čokoládová xxxxxx xxxxxx s xxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx sacharózy, čokoládová poleva xxxxxx se sníženým xxxxxxx xxxxxxxxx, | ||
xxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxx cukrářská xx xxxxxxxx obsahem xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx poleva x xxxxxxxxxx tuky | |
Čokoládové xxxxxxxxxx | xxxxxxxxx | xxxxxxxxx x různých tvarech x xxxxxxxxxxxx polev x různými xxxxxxxx (xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx) |
xxxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxx (želé, xxxxxx, xxxxxxxxx hmoty xxxxx x xxxxxxx) xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxx | xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx | |
xxxxxx | xxxxx xxxxx přísady xxxxxxxxx xxxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx | xxxxx druhu xxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxx | x xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx čokoládové xxxxxxxxx | xxxxxxx lískooříškové, xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx | |
xxxxxxxxxx xxxxxx v prášku |
Xxxxxxx xxxxx - xxxxxxxx xx 31.12.1997 xx 31.8.2000 (xx xxxxxx x. 94/2000 Xx.)
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 334/1997 Sb.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x čokoládových xxxxx x hmotnostních % xxxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx sušiny | Obsah celkové xxxxxxx xxxxxx | Xxxxx mléčného xxxx | Xxxxx xxxxxxxxxx mléčné xxxxxx | Xxxxx xxxxxxxxx xxxx | Xxxxx xxxxxxxxx včetně xxxx. xxxxx |
Xxxxxxxxx čokoláda | = > 50 | = < 58 | |||||
Xxxxxxxx hořká | = > 18 | = &xx; 14 | = &xx; 35 | ||||
Čokoláda xx xxxxxx | = &xx; 18 | = > 12 | = &xx; 30 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 40 | = &xx; 7 | ||||
Mléčná xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = > 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = < 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = > 15 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Smetanová xxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 7 | = &xx; 3 &xx; 14 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxx xxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 0.5 | = &xx; 18 | = &xx; 3 | = &xx; 15 | = > 25 | = &xx; 55 |
Xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = > 14 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxx čokoláda xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 3.5 | = > 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx vločky | = > 12 | = &xx; 14 | = &xx; 32 | = &xx; 55 | |||
Xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = > 20 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 12 | = &xx; 66 | |
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 31 | = &xx; 2.5 | = &xx; 35 | ||||
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 10 | = &xx; 35 | = > 4 | ||||
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 2.5 | = > 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Mléčná xxxxxxxxxx xxxxxx x odstředěným xxxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 25 | = &xx; 0.5 | = &xx; 14 | = &xx; 31 | = &xx; 55 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x vysokým obsahem xxxxx | = &xx; 2.5 | = &xx; 20 | = &xx; 5 | = &xx; 15 | = > 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx | = &xx; 1 | = &xx; 20 | = > 5 | = &xx; 15 | = &xx; 31 | = < 55 | |
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx | = &xx; 0.5 | ||||||
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx | = &xx; 2.5 | = > 25 | = &xx; 3.5 | = &xx; 10.5 | = &xx; 25 | = &xx; 55 | |
Xxxxx čokoládová xxxxxx xx níženým obsahem xxxxxxxxx | = &xx; 18 | = &xx; 14 | = &xx; 25 |
Xxxxxxxx:
1) Xxxxxx čokoláda xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxxx pražené xxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx rozpustné kávy.
2) Xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxx např. xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 5 % přísad.
3) Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, jádrovin x xxxxxxx xxxxxx obsahuje xxxxxxx 60% čokoládové xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx.
4) X xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 25% xxxxxxxxx výrobku.
Tabulka 2
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx čokoládové xxxxxxxxxx
xxxxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x % z xxxxxxxxx výrobku | obsah xxxxxx x % nejvýše |
formované xxxxxxxxxx | 35 - 65 | 3,0 |
čokoládové xxxxx | 20 - 75 | 3,0 |
xxxxxx xxxxxxxxxx | 15 - 50 | 3,0 |
polomáčené xxxxxxxxxx | 7 - 25 | 3,0 |
nugáty | 7 - 25 | 3,0 |
Xxxxxxxx:
Xx čokoládové xxxxxxxxxx xx považují x kombinované xxxxxxxx xxxxx x sezonní xxxxxxx, xxxxxxx z xxxxxxxxxxxx i xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx je xxxxxxx 7% x xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky
druh xxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx | xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx | xx 50 x | - 10 % |
větší xxx 50 xx 100 g | - 5 % | |
xxxxx xxx 100 xx 250 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 250 do 500 x | - 2 % | |
větší xxx 500 xx 1000 x | - 1 % | |
xxxxxxxxxx cukrovinky | do 105 x | - 10 % |
xxxxx xxx 105 xx 150 g | - 8 % | |
xxxxx xxx 150 xx 250 x | - 5 % | |
větší xxx 250 xx 500 x | - 3 % | |
xxxxx xxx 500 xx 1000 g | - 1 % |
Xx. II
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx do 1. xxxx 2001.
Xx. XX vložen xxxxxxx předpisem x. 94/2000 Xx. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 334/97 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx ustanovení §3, 9, 14, 19 x 24, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.1998.
Xx znění xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx právním xxxxxxxxx č.:
94/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX x. 334/97 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x) x k) xxxxxx x. 110/97 Xx., x potravinách a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x změně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro přírodní xxxxxxxx, med, nečokoládové xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx kakaa x xxxxxx, čokoládu x xxxxxxxxxx cukrovinky
x xxxxxxxxx od 1.9.2000
Právní xxxxxxx č. 334/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 76/2003 Sb. x xxxxxxxxx xxx xxx, kdy xxxxxxxxx x platnost xxxxxxx x přistoupení ČR x XX (1.5.2004).
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx označování xxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx, o přípustné xxxxxxxx xx údajů x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x".
2) X xxxx květového jednodruhového xxxxxxxxx x trnovníku xxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx) xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 10,0 %.
3) X xxxx xxxxxxxxxx se xxxxxxxx nejvýše 0,50 % xx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx.
4) xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx
5) xxxxx xxxxxx v xxxxxx
6) v xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxx - obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx