Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 23.01.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze dne 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Sb., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx uvádění xxxxxx xx xxx a xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx jen xxxx x oleje, xxxxx jsou podle xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx vhodné.

(2) Xxxxx x tuky xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše na +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 musí xxx x xxxxxxx x nařízením Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx hranolek a xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem na xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx uvádějí xx xxx tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx lhůtě xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx analýzy xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé pokrmy xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Zchlazené xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx nejvýše -18 °X. Xx zmražené xxxxxx xx pro účely xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx více xxxxxxxxx tepelného rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx trh.

§5

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Pokrmy xx vyrábějí a xxxxxxx na trh x xxxxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x zařízení používaných xxx xxxxxx a xxxxxxx pokrmů na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 k této xxxxxxxx xx postupuje x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx jako dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx až xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve vůni - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna xxx xxxxxxx potraviny, která xx má xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx zbytků xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx více xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX EN XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost v 25 x nebo xx

XXX EN XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená v xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX ISO 10273 ČSN X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se na xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx xxxxxx potraviny x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107 KTJ/g (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx neprocházejí tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.

** XXX/x (xx) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Typicky xx xxxx xxxxxx x ovocné x xxxxxxxxxx xxxxxx, klíčky, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx odebrané x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 nebo 2

Salmonella xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 cm x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx předpis x. 121/2023 Sb. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx dne 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro potraviny, x platném xxxxx.