Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 26.11.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx pokrmy
 

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 písm. x) zákona x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů

(1) Xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxx xxxx vhodné.

(2) Xxxxx x xxxx lze xxx tepelné xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °C, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx tuk xxxx xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 xxxx xxx v xxxxxxx x nařízením Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota xxxxx xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

§3

Způsob uvádění xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx xxx, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx uchovávat, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx trh xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx teplotách xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx pokrmy xx pro účely xxxx vyhlášky nepovažují xxxxxxxx x led xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx rizik a xxxxxxxxxx kontrolních bodů2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného rozkladu xxxxx a tuků xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxx.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x uvádějí xx xxx podle xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx čl. 1 xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxx pokrmů na xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x pokud xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx x souladu x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Nekula x. x.

Příloha x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů a xxxx

xxxxx až černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (například xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x enteropatogenní X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 nebo XXX X ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo ml

ČSN XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (ml)*

ČSN XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost v 25 g nebo xx

XXX XX XXX 10273 ČSN X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx spotřebě

nepřítomnost x 25 g nebo xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: indikátorové mikroorganismy

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx potraviny x xxxxxxxx mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x kategorii X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky se xxxx jednat x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx s náplněmi x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx xx čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX ISO 4833-1 nebo 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x plochy x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx dni xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. listopadu 2005 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx znění.