Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 22.02.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx x. 180/2016 Xx. a xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx technologické xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx uvádění pokrmů xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx

(1) Xxx xxxxxxx úpravě xxxxxx xxx používat xxx xxxx a oleje, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx xxxxxxx stanovených xxxxxxxx pro xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx na +180 °C, pokud xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxx vyrobil, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) při xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x x každém xxxxxxx co nejnižší x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx uvádění xxxxxx xx trh

(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx byly spotřebiteli xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx odstavce 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx pokrmy se xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx nepovažují xxxxxxxx x led xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Studené xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx výrobku, se xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx potravinářského xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx více xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx vyhlášce, nelze xxxxxx při xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx vyrábějí a xxxxxxx na xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, vyrábějí xx x xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx smyslu xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Pro xxxxxxxxx mikrobiologické bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx pokrmů na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, a pokud xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce x xxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(4) Nejistota xxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 a 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. r.

Příloha x. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx ve vůni - nepříjemný zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx více xxx 12 %

Příloha x. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů

Tabulka x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost v 25 g xxxx xx

XXX EN ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx toxin produkující X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Pseudomonas xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 13720 nebo XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx kategorií xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (ml)*

ČSN EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost v 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z ryb, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx zkoušení

Aerobní mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x neprošly následnou xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Pokrmy x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v kategorii X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

B) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x krémy, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** XXX/x (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Toxické produkty xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx z xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x manipulaci x xxxxxx po čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Evropského xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.