Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 25.08.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx dne 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. a xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx bezpečnost pokrmů.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx

(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x tuky xxx xxx tepelné úpravě xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxx nebo xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Odchylně xx xxxxxxxx 2 musí xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx teplota xxxxx xxx +175 °X x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

§3

Způsob uvádění xxxxxx xx xxx

(1) Teplé xxxxxx se xxxxxxx xx trh tak, xxx byly xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxx založených xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx odstavce 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx při xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °X. Xx zmražené xxxxxx xx pro xxxxx xxxx vyhlášky nepovažují xxxxxxxx a led xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.

(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx na xxx xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, který vykazuje xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx a tuků xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx je xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx rizik xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x zařízení používaných xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx na xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx kontrole xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x souladu s xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx jako xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hodnoty s xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pokrmů xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů a xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx, nahořklá chuť, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (například xxxxxxx viskozity)

přítomnost části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Příloha č. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.

Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx

XXX EN XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX ISO 7937

Xxxxx xxxxx produkující X. coli (XXXX) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost v 25 x nebo xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx spp.

pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (S. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx které se xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x nařízení Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se na xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx následnou xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Pokrmy x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx v kategorii X*

&xx; 107 KTJ/g (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (ml)**

Koliformní xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 4831 nebo XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx se xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx s náplněmi x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx dezerty, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.

** KTJ/g (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka č. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx metodou xxxxxxxx.

Xxxxxxx č. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx a zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX EN XXX 4833-1 nebo 2

Salmonella xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x xxxxxx o xxxxxxxxx 10 cm x 10 cm xx xxxxxxxx vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis nebyl xxxxx či xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví zmírňující xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. dubna 2004 o xxxxxxx xxxxxxxx, v xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x platném xxxxx.