Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
VYHLÁŠKA
xx dne 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx a hodnocení
Ministerstvo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx stanoví xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx xx oběhu, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx musí vyhovovat xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx, potraviny xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx stavu xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, fermentací x xxxxxxxxx, které xxxx být podle xxxxxx výrobce před xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx nebo studenou xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx jsou určeny xx spotřebě xx xx tepelné úpravě, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nebo potraviny, xxxxx mají byt xxxxx návodu výrobce xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu (příloha č. 3)2) x
d) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Potravinami xxxxxxxxx závadnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 písm. f) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx přípustné hodnoty x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx znamenají xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx a xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) a x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx nepřijatelně vysokou xxxx rizika xxxxxxxx xxxxxx xxxx, zdravotní xxxxxxxxx xxxx zkažení xxxxxxxxx a xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx účely xxxxxx výživy. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxx, xx xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx stanoveny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x příloze č. 2. Xxxx-xx zřejmé, xx kterému xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx tam, xxx x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx s xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx mikrobiálního xxxxx xx doby konzumace xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx druhy xxxxxxxx, xxx které xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx v příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxx alimentárního onemocnění, xxxx jde-li o xxxxxxxx spotřebitele, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx vybraných xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x tabulce č. 2 této xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx neuvedené xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mohly xxx příčinou xxxxxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx x množství, xxxxx umožní provést xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx stejných podmínek. Xxxxx xx kontrolovaná xxxxx nebo xxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx provedena,6) xxxxx na xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xx xxxxxx v xxxxxxx xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.7) Zapečetěný xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx osoba, xxxxx neobdrží xxxxxxxx xxxxxxx prvního vzorku, xxx, aby nedošlo xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx provádí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx dozoru xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x postupy xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx použijí xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxx co xx citlivosti, správnosti x reprodukovatelnosti výsledků xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx zdravotně závadné, xxxxx
a) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx mikroorganismy a xxxxxxxxxxx metabolity působící xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 x 2 přílohy č. 1, xxxx
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx změny xxxxxxxxx mikrobiální xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, tvorbu xxxxx, změněnou xxxx xxxx xxxxxxxxx příznaky xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx potraviny jsou xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xxxxx
x) obal xxxx xxxxxxxx (xxxx patrné xxxxxxxxxx),
b) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx vydutím (bombáž), xxxx
d) obsah xx změněné xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx barva, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx překročeny nejvyšší xxxxx hodnoty xxxxxxxxx x příloze č. 1, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx, xx. xxxx xxxxxxxx užitnou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx x původnímu xxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§7
Zrušuje xx:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, způsobu xxxxxx kontroly x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Sb., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx kontroly x xxxxxxxxx.
§8
Tato xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Xxxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (XXX):
a) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx kolonií; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx.
x) Požadavek nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx x navážce xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx k vyšetření, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx navážky xxxx xxxxxx objemu xxxxxx xx příslušné xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, vyočkováním xx plotnové půdy x xxxxxxxxxx podezřelých xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx x 25 xx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění x xxxxxxxx
Mikroorganismus | Xxxxxxxxx potravin | Nejvyšší xxxxx hodnota xx x(xx) |
Xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výživu | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Clostridium xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx k přímé spotřebě | 104 | |
potraviny xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx xxxx X 157 a další xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX) | všechny druhy xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | negat/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx (xxxxx níže xxxxxxxxx) | xxxxx/25 | |
masné xxxxxxx x aw xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
xxxxxxx krémy, xxxxxxxx xxxx. | 102 | |
xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu | negat/50 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) | potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | ||
- xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- určené x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx | ryby, xxxxxxx, xxxxxx x hlavonožci x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxxxx kmeny) | Potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
negat: xxxxxxxxxxxxxxxx xx hmotnosti (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx specifikované xx šikmou xxxxx
xx: xxxxx aktivita - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx mikroorganismy, xxxxxx xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx hodnoty pro xxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Kategorie xxxxxxxx | Xxxxxxxx mezní xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
enterotoxin (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx toxin (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx potraviny | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx č. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx použití xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x potravních xxxxxxx, xx znění vyhlášky x. 233/2002 Xx. | ||
***) Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX HODNOTY PRO XXXXXXXXXX XXXXX, SKUPINY XXXX PODSKUPINY XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo v 1 xx vzorku; x případě hodnot xxxxxxx xxx 102 xxxx xxx vhodné xxxxxxx xxxxxx MPN, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
b) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx určených x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx po čísle xxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx této xxxxxxx xxxx celého xxxxxx vzorku do xxxxxxxxx xxxxxx půdy x následným pomnožením, xxxxxxxxxxx xx plotnové xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx x 25 ml xxxxxx.
1. MASO X XXXXX XXXXXXX, XXXXXX X VÝROBKY X XXXXXXXXX XXXX, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X DALŠÍ XXXXX XXXX A VÝROBKY X NICH
1.1. Xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx x obdobné xxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Termotolerantní Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
1.2. Xxxxx výrobky xxxxxxx neopracované xxxxxx x přímé xxxxxxxx (xxxxxxx částečně zrající, xxxxxxxxxxxx, vyrobené x xxxxxxxx "startovacích xxxxxx")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx výrobky (fermentované, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx masné xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Výrobky xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
2. RYBY, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX Z XXXX
2.1. Uzené a xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Rybí xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. měkkýši)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella spp. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x subtropických xxxxx (xxxxxx a xxxxxxx krust x xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx negat/25
2.4. Xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (v xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "krabí" xxxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
2.5. Rybí xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
3. XXXXXXX XXXXXXX
3.1. Majonézy x xxxxxxxx ochucené, balené xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX VÝROBKY, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx xxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 10
4.2. Xxxxxx výrobky xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x směsi x přípravě xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Enterobacteriaceae 10
Salmonella xxx. xxxxx/25
4.3. Mléčné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx XXX
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx inkubaci xxx 30 °X xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, čerstvé xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx sýry xxxxxxxxx
XX
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, krémy, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx máslo xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx cereus 103
4.6. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Sýry xx syrového xxxxx
XX
Escherichia coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxx vyšší.
4.7.3. Xxxxxxxxx sýry ( xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx sýry xxxxxxx
PH
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx sýry
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx tuky (x xxxxxxx másla, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xx zakysané xxxx xxxxxxxxxxxx smetany.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX XXXXX (xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx s xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
**) Pro xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx šťávy
6.1.1. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx konzervačních látek)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Kvasinky 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, SEMENA XXXXXXX
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Těstoviny xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x náplní
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Koliformní xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ochucených
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.1.3. Těstoviny nesušené x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
7.2. Xxxxxx výrobky
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Zakysané xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
7.3. Semena xxxxxxx
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, sezamová, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx
XX
Escherichia xxxx 5.102
Plísně 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX X XXXXXXXXX VÝROBKY
8.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx x náplní (xxxxxxxxxx, povidlovou, xxxxxxx, x vařenými xxxxx, xxxxxx apod.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxx až xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxxx (xxxxx, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
9. KAKAO, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx likéry x xxxxxxxx a/nebo xxxxxxx xx xxxxxxxxxx složkou x obsahem xxxxxxxxxxxx xx 20 % xxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Salmonella spp.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx.
11. DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX A XXXXXXXXXXX
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx konzumaci xx xxxxxxxx x po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx smíchání s xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X SUCHÉ XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxx nezávadnost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx surovin, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx vyhlášky č. 233/2002 Sb.
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx nomius.
13. XXXXXXXXX XX XXXXXXXXXXXXX VLASTNOSTMI, DOPLŇKY XXXXXX, XXXXXXXXX URČENÉ XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Želatina
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinné xxxxx xxxx xxxxxx živočišného xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, dražé, xxxxxx, x prášku, xxxxxx xxxx.)
XX
Escherichia xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxx xxx zvýšeném xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.4. Potraviny pro xxxxxxxx lékařské xxxxx (xxxxxxxx zvl.způsobem, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX VÝROBKY X XXXXXXXXX PO XXXXXXX XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x majonézou x bez xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, nakládané uzeniny, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Salmonella xxx. negat/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
**) U výrobků x xxxxxxxxx masa xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx zchlazených x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) U xxxxxxx xxxxxxxxxxxx jako xxxxxx xxxxxxx potravinu xx toleruje xxxxxxx 105.
15. POLOTOVARY XXXXXX XX XXXXXXXX XX TEPELNÉ XXXXXX
15.1. Bezmasé polotovary xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (např. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené nebo xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, mletého xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx aj.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx negat/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) potravin
Xxxxx XX xxx takové xxxxxxx se xxxxxxxxx, xxxxx rizikovost těchto xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx přítomnosti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx bezpečnost musí xxx zajištěna zejména xxxxxxxxx stanovených technologických xxxxxxx (správné xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx kontrolních xxxx.
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX HODNOTY XXX XXXXXXXXX XXXXXX PRO XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Při xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx zvláštní xxxxxxx.6)
**) Rozumí se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx sucharů, xxxxxxx, xxxxxxxx) x xxxx xxx xxxxxx výživa xxx kojence x xxxx děti (xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Potenciálně xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx (x xxxxxx) x bylinné xxxx xxx xxxxxxx a xxxx děti
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 5.102
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Příloha x. 4 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Nevztahuje xx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx v přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 odst. 1 písm. a)]
x) potraviny xxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx úpravou
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. b)]
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 104
Xxxxxxx č. 5 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY NERIZIKOVÉ
Xxx xxxxxxxxxxx potraviny xx specifické mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, neboť pro xxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jejich xxxxxx, své xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx apod.) xxxx xxx nutnost xxxxxxxxxx xxxxxxx úpravy xxx xxxxxxxxx úpravě xxxx konzumací nepředstavují xx xxxxxxxxxxx podmínek* x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx xxx xxxxxx.
x) xxxxxxxx (x xxxxxx xxxxxxx nad 20% xxxxxxxxxx)
b) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x aromata
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx
x) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
x) xxxxx xxxxx
g) xxxx (x xxxxxxxx směsných xxxxxxxxxxxx tuků)
x) xxxxx x xxxxx xxxxxx
x) trvanlivé xxxxxx
j) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
k) xxxx xxxxxxx a kávoviny
x) čaj xxxxx (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, xxxxxx)
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx a smetany xx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx, luštěniny, xxxx x xxxxxxx x nich (x xxxxxx xxxxx)
o) xxxxxxxxxxx xxxxxx výrobky
x) škrob, výrobky xx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) pivo, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxx výrobků x xxxxxx)
x) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) pasterované xxxxx x zelenina, ovoce xxxxxxxx v lihu, xxxxxx xxxxxxxxx
v) xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Příloha č. 6 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx normy xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení a xxxxx související
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx odběru vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Příprava xxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx výsledků xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX ISO 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mezofilních xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
XXX XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx ISO 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °X (idt XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx Salmonella (xxx EN ISO 6579:2002)
ČSN XX XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx agarové půdy xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; xxx XX XXX 6888-1:1999)
XXX XX XXX 6888-2:1999 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus aureus x xxxxx xxxxx) - Část 2: Xxxxxxxx x použitím xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; xxx EN XXX 6888-2:1999)
ČSN XX ISO 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus a xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx technikou MPN (xxx ISO 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
XXX 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx toxinů a Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální xxxxxx stanovení počtu Xxxxxxxxxxx perfringens - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx EN 13401:1999; xxx ISO 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Všeobecné xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt ISO 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
XXX XX ISO 112904-1:1999.(56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
ČSN XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu a xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Metoda stanovení xxxxx (xxx ISO 11290 2:1998; xxx XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX ISO 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx membránách (xxx XXX 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Mléko x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (idt ISO 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56 0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Escherichia xxxx - Část 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
XXX X XXX XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx půd - Část 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti při xxxxxxxx kultivačních půd x xxxxxxxxxx (xxx XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56&xxxx;0100:1968 Mikrobiologické xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx užívání x xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozoven (xxx zrušených článků)
XXX XX XXX 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Úprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx, příprava xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (idt XXX 6887-1:1999; xxx EN XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 7218:1996)
XXX ISO 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
XXX ISO 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (idt XXX 7251:1993)
ČSN XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxxx. Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx ISO 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx průkaz Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx průkaz suspektních xxxxxxxxxxx xxxxx Yersinia xxxxxxxxxxxxxx (idt ISO 10273:1994)
XXX ISO 8261:2002 (56 0111) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxx analytických xxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °C (idt XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení počtu xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxx 1: Technika xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných při 30 °C (idt XXX 5541-1:1986)
ČSN XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx kvasinek x/xxxx xxxxxx tvořících xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
XXX ISO 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 15214:1998)
XXX XX ISO 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx 0157 (xxx ISO 16654:2001; xxx EN XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx tvořících xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX ISO 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x masné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx xxxxxx) (xxx ISO 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso a xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx XXX 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 10272:1995; idt ISO 10272/Xxx.2:1997)
ČSN ISO 13720:1998 (56 0127) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx a xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx x xxxxxx. Technika xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X x použitím xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Informace
Xxxxxx xxxxxxx č. 132/2004 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn či xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 467/2006 Xx. x xxxxxxxxx od 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx vod x x xxxxxxx jejich xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x x. 465/2000 Xx.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxx x o xxxxxxx jejich použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x způsobu xxxxxxxxx kritických xxxx x technologii xxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x xxxxxxx xxxxxx xxx potravinami.
* Zákon č. 110/1997 Sb. x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.