Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
o xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §19 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "zákon"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na balenou xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx vodu x xxxxxxx xxxxxxxx minerální xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozlišují xxxx kategorie xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx x nezměněném xxxxx, xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx studeném xxxxx xxxx xx mikrovlnném xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, okyselením, xxxxxxxxxx x potraviny, xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx výrobce xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx,
b) potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxx xx xxxxxxxx xx xx tepelné úpravě, xxxxxxx pečení, smažení, xxxxxxxxx, vaření, mikrovlnném xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx návodu xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx smíchány x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx závadnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx jiné xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v §2 xxxx. x) xxxxxx.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx přípustné hodnoty x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx x xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx vyrobené xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx dodržení stanovené xxxxxxxxxxx4) a x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx ohrožení xxxxxx lidí, zdravotní xxxxxxxxx xxxx zkažení xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx výživy. Překročení xxxxxxxxxx mezních xxxxxx xxxxxxx, xx se xxxxx x potravinu xxxxxxxxx závadnou.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxxxx druhy, skupiny x podskupiny potravin xxxx stanoveny xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x přípustnými xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x příloze č. 2. Xxxx-xx xxxxxx, xx kterému xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx posuzovaná xxxxxxxxx xxxxxxxxx patří, xxxxxxx xx xxx, xxx x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx konzumentů a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx růstu xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx náleží.
(3) Xxx xxxxx potravin, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, které xx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx v příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx se odebírají xxxxxxxx výběrem. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, zejména xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx xxx-xx o xxxxxxxx spotřebitele, se xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxx vzorků xxxxxxxx cíleně na xxxxxxx mikroorganismy xxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx další xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx, xxxxx by xxxxx xxxxxxxxxx poznatků xxxxx xxx příčinou xxxxxxxxxx x potravin.
(2) Xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx analýzu xxxxxx xx xxxxxxxx podmínek. Xxxxx se kontrolovaná xxxxx xxxx jiná xxxxx, za xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx provedena,6) xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx se xxxxxx v rozsahu xxxxx analýzy. Příslušný xxxxx xxxxxx vzorek xxx druhou xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx vzorek xxxxxxxx kontrolovaná xxxxx, xxxxx neobdrží xxxxxxxx xxxxxxx prvního vzorku, xxx, aby nedošlo xx změně xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Způsob xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanoví xxxxx příslušných xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 6. Pokud xx xxx způsob odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, musí xxx xxxxxx xxxxxxxx doloženo, xx jsou co xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx výsledků xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx normy.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx z mikrobiologického xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
a) byly xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x tabulce x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x potravin xxxx xxx xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 a 2 přílohy č. 1, xxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, změněnou xxxxx, xxxxxxxxxx oslizlost, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxx chuť xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx potraviny xxxx xxxxxxxxxx xx zdravotně xxxxxxx, xxx pokud
x) obal xxxx xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) obal xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx vydutím (bombáž), xxxx
x) obsah xx změněné smyslové xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Jestliže xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx překročeny xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1, hodnotí xx tyto xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx jakost, xx. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxxx x původnímu xxxxxxx xxxxxxxxx.
Závěrečná xxxxxxxxxx
§7
Zrušuje se:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x mikrobiologických požadavcích xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví x. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, způsobu xxxxxx kontroly a xxxxxxxxx.
§8
Tato xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Součková v. x.
Xxxxxxx x. 1 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx mezní xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů v 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx metodami technikou xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx vzorku.
x) Xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx x vyšetření, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx této navážky xxxx xxxxxx objemu xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, vyočkováním xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx podezřelých xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx požadavek nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx x 25 ml xxxxxx.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx původci xxxxxxxxxx x xxxxxxxx
Mikroorganismus | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx x(xx) |
Xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx xxxx X 157 x xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX) | xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx | negat/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx výživu | xxxxx/25 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxxx xxxx xxxxxxxxx) | negat/25 | |
masné xxxxxxx x xx xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
mražené xxxxx, xxxxxxxx apod. | 102 | |
xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Salmonella xxx. | potraviny určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | negat/50 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | negat/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx aureus a xxxxx xxxxx) | potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | ||
- neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- určené x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx enterocolitica (xxxxxxxxx xxxxxxxxx kmeny) | Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
negat: xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx čarou
xx: xxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx potraviny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx vody xxx xxxxxxxxxxxxxx, nabývá xxxxxx od 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů
Xxxxx | Kategorie xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx hodnota |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | všechny potraviny | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (B.cereus) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
Xxxxxxxxxxx | všechny xxxxxxxxx | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vyhláška x. 53/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x potravinářských xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 233/2002 Xx. | ||
***) Xxxxxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX PODSKUPINY XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx kolonií; jako xxxxxxxxxxxxxx se počítají xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 mikroorganismů x 1 g xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo x 1 ml xxxxxx; x případě hodnot xxxxxxx než 102 xxxx xxx vhodné xxxxxxx xxxxxx MPN, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx existuje (xxx příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx objemu xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx za xxxxxx xxxxx po čísle xxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxxx celé xxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx vzorku do xxxxxxxxx tekuté xxxx x následným pomnožením, xxxxxxxxxxx xx plotnové xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikroorganismu x 25 x nebo x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX XXXXXXX, XXXXXX A VÝROBKY X XXXXXXXXX XXXX, XXXXXXX MASO, XXXXXXX X XXXXX XXXXX XXXX X XXXXXXX X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxx maso xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Termotolerantní Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx negat/25
1.2. Xxxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx zrající, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "startovacích xxxxxx")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Salmonella spp. xxxxx/25
1.3. Xxxxxxxxx xxxxx výrobky (fermentované, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Výrobky xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX A XXXXXXX X XXXX
2.1. Uzené a xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, určené x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x vod xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx z xxx xxxxxxxxxx, nakládané (x xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ryb (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "xxxxx" xxxxxxx xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Rybí xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Clostridium perfringens 10
3. VAJEČNÉ XXXXXXX
3.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxx ochucené, balené xxxxxx xxxxxx, krémů (xxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx bakterie 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Nebalené xxxxxxx xx posuzují xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx pasterované (xxxxxx xxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobků x xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx pudinků
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Salmonella spp. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx UHT
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx inkubaci xxx 30 °C xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx výrobky, xxxxxxx sýry xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx x xxxxxxx x prodlouženou xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx máslo apod.)
XX
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx xxxxxxx fermentované (xxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxxx xxxxx, kysaná xxxxxxx xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx syrového xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) U xxxxxxxxxxx, plátkovaných a xxxxxxxxx sýrů xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx vyšší.
4.7.3. Xxxxxxxxx sýry ( xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx sýry xxxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Máslo, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x obsahem xxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx ze zakysané xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. XXXXXXXX X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
**) Xxx výrobky x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. ZPRACOVANÉ XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x ovoce, ovocné x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Salmonella xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (tepelně xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, proslazené xxxxx, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Xxxxxx, xxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX A OBILNÉ XXXXXXX, XXXXXX ROSTLIN
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Těstoviny xxxxxx xxxxxx ochucených xxxx x xxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
7.1.2. Xxxxxxxxx nesušené xxxxxx xxxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x xxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Clostridium perfringens 102
7.2. Sójové xxxxxxx
7.2.1. Sójové výrobky xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pasterované, sojanéza
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx xx výrobky xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx rostlin
7.3.1. Xxxxxx semena xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
PH
Escherichia xxxx 104
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX X XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx a cukrářské xxxxxxx x xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, makovou, x xxxxxxxx krémy, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx bakterie 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na výrobky xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Cukrářské xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (dorty, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX A XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x/xxxx mléčnou xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx 20 % xxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx vaječné xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX X OCHUCOVADLA
11.1. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Potraviny xxxxxx xx xxxxxxxxx xx smíchání x xxxxxxxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, XXXXX KOŘENÍ X SUCHÉ XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx posouzení xxxxxxxxxxx zjištěný obsah xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx chemické xxxxxxxxx xx zdravotní xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx potravin x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx látek xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx doplňků, ve xxxxx xxxxxxxx č. 233/2002 Sb.
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus parasiticus x Aspergillus nomius.
13. POTRAVINY XX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, XXXXXXX XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (ve xxxxx xxxxxx, dražé, kapslí, x prášku, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
13.4. Potraviny xxx xxxxxxxx lékařské účely (xxxxxxxx zvl.způsobem, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx spp. negat/50
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX TEPELNÉ XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx x bez majonézy (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx se na xxxxxxx obsahující xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
**) U xxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxx vyšší.
***) Xxxxxxx se xxxxx x pasterovaných xxxxxxx.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx x zmrazených (prodávané x xxxxxxxxxx potravin)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Bacillus cereus 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx jako xxxxxx xxxxxxx potravinu xx xxxxxxxx hodnota 105.
15. POLOTOVARY XXXXXX XX XXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
15.1. Bezmasé polotovary xxxxxxx, chlazené nebo xxxxxxxx (např. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, obalované xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria monocytogenes.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx výrobky x xxxx, xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx rybího xxxx, x xxxxxxxxx xx zeleninou, pizza, xxxxxxxxxx xx.)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx hermeticky xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Žádné XX pro xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x hlediska xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx jejich xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx žádným xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx náhodného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx bezpečnost xxxx xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (správné xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx hygienické xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx kontrolních xxxx.
Příloha x. 3 k xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX URČENÉ PRO XXXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživa (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Při xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx) a xxxx xxx obilná xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxx xxxx (netýká xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx (x prášku) x bylinné xxxx xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Clostridium perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus nomius.
Xxxxxxx x. 4 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX HODNOTY XXX XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Xxxxxxxxxx xx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. a)]
x) xxxxxxxxx syrové xxxx vyrobené bez xxxxxxx xxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
b) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
XX
Koliformní bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Xxxxxxxx xxxxxx 104
Xxxxxxx č. 5 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxx složení, technologii xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.) xxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx konzumací xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x hlediska mikrobiologického xxxxxx xxx xxxxxx.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx xxxxxxx xxx 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx sladidla
x) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
x) jedlé xxxxx
g) tuky (x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků)
x) xxxxx x běžné xxxxxx
i) xxxxxxxxx xxxxxx
x) nečokoládové xxxxxxxxxx
x) káva xxxxxxx x xxxxxxxx
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, polofermentovaný, xxxxxx)
x) xxxxxx náhrady xxxxx x xxxxxxx xx teplých nápojů
x) xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxxxxx x nich (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxx xx škrobu x xxxxxxx z xxxxxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) nealkoholické xxxxxx (xxxxxx výrobků v xxxxxx)
x) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx potraviny
x) xxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, ovoce xxxxxxxx x xxxx, xxxxxx pomazánky
x) xxxxxxx stravy (bez xxxxxx rostlinného xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Xxxxxxx x. 6 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxx technické xxxxx xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské výrobky. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56 0082:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Zásady xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie potravin x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx metoda xxx xxxxxxxxx celkového xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °C (xxx ISO 4833:2003)
XXX 56 0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 4832:1991)
XXX XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 25 °X (idt XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx XX XXX 6579:2002)
ČSN EN XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Staphylococcus xxxxxx a xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Technika x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; xxx XX ISO 6888-1:1999)
XXX EN XXX 6888-2:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Staphylococcus aureus x další xxxxx) - Xxxx 2: Xxxxxxxx s použitím xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; xxx XX XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Průkaz x xxxxxxxxx nízkých xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx EN ISO 6888-3:2003)
ČSN 56 0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XX 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx cereus. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Část 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
XXX EN XXX 11290-2:1999 (56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Část 2: Metoda xxxxxxxxx xxxxx (idt XXX 11290 2:1998; xxx XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx a xxxxx výrobky. Stanovení xxxxx Escherichia coli. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx membránách (xxx XXX 6391:1988)
XXX ISO 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu suspektních Xxxxxxxxxxx coli - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx XXX 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Stanovení xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
XXX X XXX XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx jakosti xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx půd x xxxxxxxxxx (xxx XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, předmětů xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxx xxxxxxxxx xxxxxx)
XXX XX XXX 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxx analytických xxxxxx, xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (idt XXX 6887-1:1999; xxx EN XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 7218:1996)
ČSN XXX 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx ISO 3100-1:1991)
ČSN XXX 3100-2:1995 (56 0106) Xxxx x masné výrobky. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (idt ISO 7251:1993)
XXX ISO 7402:1995 (56&xxxx;0108) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae bez xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX ISO 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx průkaz Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
ČSN XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 10273:1994)
XXX ISO 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
mikroorganismů tvořících xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx tvořících kolonie. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (idt ISO 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56 0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (xxx XXX 15214:1998)
XXX XX XXX 16654: 2002 (56 0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální metoda xxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli 0157 (xxx XXX 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
ČSN XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX ISO 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko x xxxxxx xxxxxxx. Průkaz Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10560:1993; idt XXX 10560/Cor. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56 0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (Xxxxxxxxxx xxxxxx) (xxx ISO 2293:1988)
XXX ISO 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 13721:1995)
XXX ISO 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx rodu Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Stanovení xxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx a xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx kvasinek x plísní. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx a 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Sb. xxxxx xxxxxxxxx dnem 30.4.2004.
Ke dni xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx č. 132/2004 Xx. byl xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 467/2006 Xx. s xxxxxxxxx od 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se xxxx xxxxxx derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., o požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx vod x x xxxxxxx jejich xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x x. 465/2000 Xx.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxx x o xxxxxxx xxxxxx použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 zákona x. 258/2000 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 zákona x. 110/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Směrnice Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx.
* Xxxxx č. 110/1997 Sb. x související xxxxxxxx.