Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.2021.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2013 do 31.12.2021.
Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů
153/2013 Sb.
Přechodné ustanovení Čl. III
Účinnost Čl. IV
153
XXXXXXXX
xx xxx 7. xxxxxx 2013,
kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx skořápkové xxxxx, xxxxx, brambory a xxxxxxx z nich, xxxxx i xxxxx xxxxxxx jejich označování, xx znění pozdějších xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x) x x) zákona x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Sb., xxxxxx x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb. x xxxxxx x. 120/2008 Xx.:
Čl. X
Xxxx vyhláška xxxx oznámena x xxxxxxx xx směrnicí Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx 98/34/ES ze xxx 22. xxxxxx 1998 x xxxxxxx xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxx xxxxxxxxxxx norem x předpisů x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
Čl. XX
Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx se stanoví xxxxxxxxx pro čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx skořápkové plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx z xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx. x xxxxxxxx č. 291/2010 Xx., xx xxxx xxxxx:
1. X §6 xx xx xxxxxxx x) vkládají xxxxxxx x) x x), která znějí:
"g) xxxxxx výběrovým (Extra) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxx požadavky xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxx výrobky xxxx xx sníženým obsahem xxxxxxx/xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx tvrzení; xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxx - potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx džemy xxxxxxxx (Xxxxx),".
Xxxxxxxxx xxxxxxx x) až x) xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx i) xx x).
2. X §8 xxxx. 1 xxxx. x) xx xxxxx "; u xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx v §6 xxxx. x), g), x), i) x x) a xxxxxxxxxx xx xxx nebo xxxx xxxxx ovoce xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx" xxxx xxxxxxxx počtu xxxxxxxxx xxxxx xxxxx" zrušují.
3. X §8 odst. 1 písmena x) x x) xxxxx:
"x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx pyré, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx množstvím xxxxx x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu 100 x xxxxxxxx výrobku; xxxx x xxxxxx xxxxx xx musí xxxxxxxx xx stejném xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx x xxxx být uveden xxxxx viditelnými písmeny,
e) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), kaštanového xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx uvedené xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 oC u xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně; údaj x obsahu xxxxxxxxxx xxxxxxxx se musí xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx poli xxxx xxxxx xxxxxxx a xxxx xxx uveden xxxxx viditelnými písmeny,".
4. X §8 odst. 1 xxxx. x) xx xx xxxxx "xxxxx výběrových (Xxxxx)," xxxxxxxx slova "xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx,".
5. X §8 se na xxxxx xxxxxxxx 1 xxxxx nahrazuje čárkou x doplňuje xx xxxxxxx x), xxxxx xxx:
"x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxx sladkých, xxxxxxxx, rosolů, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxx v názvu xxxxxxx jménem xxxxxxxxx xxxxx nebo použitých xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx tří xxxx xxxx xxxxx ovoce xxxx xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx ovoce" xxxx podobnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce.".
6. V §10 xxxx. 2 xx xx xxxxx "xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx)," xxxxxxxx slova "xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkého,".
7. V §10 xxxx. 3 x 4 se xx slova "Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx)" vkládají xxxxx ", xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxx".
8. X §10 odst. 5 x 13 xx za slova "xxxxx xxxxxxxxxx (Extra)" xxxxxxxx xxxxx ", xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) méně xxxxxxxx".
9. X §10 xxxx. 6 se xxxxx "a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx)" xxxxxxxxx xxxxx ", xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx".
10. X §10 xxxx. 9 se xx xxxxx "xxxxx výběrovému (Xxxxx)," xxxxxxxx slova "xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkému,".
11. X §10 xxxxxxxx 10 zní:
"(10) X xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x §6 písm. f) xx x) a x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx (xxxxxxxx) xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx x med4) xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x oleje xxxx xxxxx zabraňující xxxxxx x xxxxxx pektin.".
12. Xxxxxxx č. 2 xxx:
"Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Členění xx xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 xx xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (v g x 1 xx xxxxxxxxx)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx ovoce
|
Džemy
výběrové
(Extra)
Džemy
výběrové
(Extra) speciální
Džemy
výběrové
(Extra)
méně xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
x červeného rybízu, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xx zázvoru
|
250
|
||
z kešu-jablka
|
230
|
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
80
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x xxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
150
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x kešu-jablka
|
160
|
|
z xxxxx xxxxxxx (maracuja)
|
60
|
|||
Rosoly
výběrové
(Extra)
|
všeobecně
|
450
|
||
z xxxxxxx xxxxxx, šípků, kdoulí, xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
x kešu-jablka
|
230
|
||
z xxxxx xxxxxxx (maracuja)
|
80
|
|||
Rosoly
|
všeobecně
|
350
|
||
z xxxxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xx zázvoru
|
150
|
|
z xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
160
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
60
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
200
|
&xxxx;
x toho min. 75 x xxxxxxxxxxx x endokarpu
|
Povidla
|
slazená xx xxxxxxx
|
&xxxx;
1700
|
&xxxx;
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, švestkový xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx
|
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxx a xxxxxx
|
&xxxx;
2200
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxx xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75%
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
3000
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx x xxxxxx a jablek
|
3200
|
podíl xxxxxx sušiny z xxxxxx nejméně 30%
|
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
1500
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxx
|
&xxxx;
730
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx
|
&xxxx;
640
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
380
|
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxx kaštanovým xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx ovoce
|
|
||
Proslazené xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé ovoce
|
v xxxxxxxxx obalu
|
220
|
|
ve xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
".
13. X příloze x. 4 xxxxxxx 1 zní:
"Tabulka 1
Xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce
Potravina
|
Refraktometrická xxxxxx
(%)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx (jako xxxxxxxx xxxxxxxxx)
(%)
|
&xxxx;
xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 48
|
&xxxx;
0,3 - 2,5
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
52-59
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 40
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Extra)
|
nejméně 60
|
-
|
marmelády
|
nejméně 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxxxxxx krém
|
nejméně 60
|
-
|
klevely
|
nejméně 38
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
povidla
|
nejméně 60
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 29
|
&xxxx;
0,6 - 2,5
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 70
|
neurčuje xx
|
Xxxx.: Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx dodržen x xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladký x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx II xxxxxxx 1 směrnice Xxxx 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx určených x lidské xxxxxxxx.".
Čl. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Xx. XX
Xxxxxxxx
Tato xxxxxxxx xxxxxx účinnosti xxxx 1. xxxxxxxx 2013.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx x. x.
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 153/2013 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.7.2013.
Xxxxxx xxxxxxx č. 153/2013 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 397/2021 Sb. x xxxxxxxxx od 1.1.2022.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.