Právní předpis byl sestaven k datu 31.12.2021.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.06.2013 do 31.12.2021.
Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
157/2003 Sb.
Členění na skupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Technologické požadavky §10
Uvádění do oběhu §11
Oddíl 3 - Zpracovaná zelenina §12
Členění na skupiny §13
Označování §14
Požadavky na jakost §15
Technologické požadavky §16
Uvádění do oběhu §17
Oddíl 4 - Skořápkové plody §18
Členění na skupiny a podskupiny §19
Označování §20
Požadavky na jakost §21
Oddíl 5 - Houby §22
Členění na skupiny a podskupiny §23
Označování §24
Požadavky na jakost §25
Uvádění do oběhu §26
Oddíl 6 - Brambory a výrobky z nich §27
Členění na skupiny §28
Označování §29
Požadavky na jakost §30
Uvádění do oběhu §31
Přechodné ustanovení §32
Zrušovací ustanovení §33
Účinnost §34
Příloha č. 2 - Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 4 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 5 - Členění na skupiny
Příloha č. 6 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 8 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení
Příloha č. 9 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 10 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení
Příloha č. 11 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 12 - Smyslové požadavky na jakost
Příloha č. 13 - Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely
Příloha č. 14 - Členění na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 16 - Tabulky
č. 650/2004 Sb. - Čl. II
č. 291/2010 Sb. - Čl. III
č. 153/2013 Sb. - Čl. III
157
XXXXXXXX
xx dne 12. xxxxxx 2003,
xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x nich, xxxxx x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx č. 306/2000 Xx. x xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "zákon") xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx:
Xxxxx 1
§1
§1 (oddíl 1) zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§2
§2 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Sb.
§3
§3 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
§4
§4 (xxxxx 1) zrušen xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Sb.
§5
§5 (xxxxx 1) xxxxxx xxxxxxx předpisem x. 291/2010 Xx.
§6
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx - ovoce xxxx, xxxxxxx, zdravé, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, obsahující xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, zbavené xxxxxxxxxxx xxxxxx příměsí,
x) xxxxxxxxxxx ovocem - xxxxxxxxx, jejíž xxxxxxxxxxxxxxxxx složku xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx - technologický proces, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) sterilací - xxxxxxx úprava xxxxxxxxxxx působení xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx - xxxxx x nálevem xxxx xxx xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel,4) xxxx x xxxxxxxxxxx pulpy xxxxxxx nebo xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Extra) speciálním - xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx pro džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že xxxx xxxxxxx jsou xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx/xxxxx x xxxxxxx podmínky xxx relevantní výživové xxxxxxx; výživové xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x názvu xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxx - potravina xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx),
x) xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx a xxxxx, xxxx přírodních sladidel, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, přivedené xx vhodné rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx plodů, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, přičemž xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx pulpy, xxxxx, xxxxx, xxxxx extrakty x kůry,
k) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Extra) - xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x šťávy, nebo xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x vodných xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx do xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxxxxxxx vyrobená z xxxxxxx xxxx více xxxxx xxxxx (jablek, xxxxxx, švestek), x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx do polotuhé xx tuhé xxxxxxxxxxx x xxxxxxx až xxxxxxxx xxxxxxxxx dužniny xxxxx,
x) klevelou - xxxxxxxxx vyrobená x xxxxxxx xxxx xxxx druhů ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx zřetelnými hrubými xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - potravina řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z jedlé xxxxx xxxxx (xxx xxxx, slupky, xxxxx, xxxxx, jádřinců) propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx uvedených xxxxxxx,
x) sušeným xxxxxx - ovoce xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % hmotnostních,
x) xxxxxx proslazeným (xxxxxxxxxx xxxxxx) - potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxx (ovocnou xxxxx) - xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zalitého xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx5) xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx přírodními xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx chlazeným xxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxxx x čerstvého celého xxxx xxxxxxxx xxxxx x případným xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x kaštanového protlaku xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého (Xxxxxxxx xxxxxx),
u) xxxxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxx zázvoru x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) ovocnou xxxxxxxx (xxxxxx) - jedlá xxxx xxxxx, podle xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, jader, pecek x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx která xxxxxx xxxxxxxxxx xx dřeň,
x) ovocnou dření - xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x pecek, xxxxx xxxx rozmělněna xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem x je xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx - vodní xxxxx x ovoce, xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx nutně xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx obsahuje xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx ovoce,
x) xxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx,
x) xxxxxxx - xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx jeho xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
§8
Označování
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx zpracované xxxxx dále xxxxxx
x) použitým xxxxxx xxxx druhy xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
b) u xxxxx v xxxx (xxxxxxxx xxxxx) xxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
c) xxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) méně xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx x obsahu xxxxx xx musí nacházet xx stejném zorném xxxx xxxx xxxxx xxxxxxx a musí xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx stupně; údaj x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx poli jako xxxxx xxxxxxx x xxxx být xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,
x) u džemů, xxxxx výběrových (Extra), xxxxx výběrových (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladkých, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže jeho xxxxx ve výrobku xx xxxxx xxx 10 mg/kg,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x kaštanového pyré x názvu xxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx xxxx použitých xxxxx xxxxx v xxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx; x xxxxxxx xxxxxxxxxx ze xxx xxxx xxxx xxxxx ovoce však xxxx xxx údaj x xxxxxxx použitého xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx" xxxx xxxxxxxx formulací xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxx hroznů révy xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx "Rozinky" xxxx "Xxxxxxxx".
(3) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxx xx obalu xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx množství xxxxx xxxxxxx kůry xxxxxxx.
(5) X zpracovaného xxxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx cukrářských xxxxxxx xxx xxx v xxxx xxxxx použito xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx obdoba xxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxx xxxxx odpovídá xxxxxxxxx vyplývajícím z §6 xxxx. x), x), x), x) x x) x xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx tabulky 1 x příloze č. 4.
(6) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského balení xxxx xxxxxxx v příloze č. 3.
§9
Požadavky xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 4 tabulkách 1 x 2.
(2) Xxxxxxxx požadavky na xxxxxx jsou uvedeny x příloze č. 4 xxxxxxxxx 3 xx 5.
(3) Xxxxx x xxxx (ovocná xxxxx) xxxx obsahovat nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxx vykazovat nejméně 18 % refraktometrické xxxxxx.
§10
Technologické xxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 2.
(2) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx výběrového (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx, xxxxxx a rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxx x citrusových xxxxx.
(3) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální x xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladký x xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx nebo nezahuštěný xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(4) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxx sladký x džem z xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx xxx x xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx na plátky.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx jablka, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, okurky a xxxxxxx s xxxxx xxxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, angreštu, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx, rebarbory xxx xxxxxxxx červené xxxxxx šťávy.
(7) Xxx xxxxxx xxxxx x rosolu x xxxxx, xxxxx, angreštu, xxxxxxxxx xxxxxx, slív xxx xxxxxxxx xxxxx x červené řepy.
(8) Xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx výběrového (Xxxxx) při xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(9) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálnímu, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) méně xxxxxxxx, rosolu x xxxxxx výběrovému (Extra) x xxxxxx xx xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx vonné (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx).
(10) X xxxxxxxxxx definovaným x §6 xxxx. x) xx x) a x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, víno, desertní (xxxxxxxx) xxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxx, koření, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx x xxx4) xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé tuky x xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxx pěnění x tekutý pektin.
(11) Xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx.
(12) Xxxxxx suroviny xxxxxxxxxx x §6 xxxx. x), t), x) x v) mohou xxx zpracovány
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) sublimačním xxxxxxx (sušením za xxxxxxxxx xxxxx), xxxx
x) xxxxxxxxxxxx do xxxx technicky xxxxx.
(13) Meruňky x xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx výběrového (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx je xxxxxxxxxx xxxxxx.
(14) Xxxxxxxxx xxxx může xxx xxxxxxxxxxxx x nálevu.
(15) X kompotu xxxx xX dosahovat xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(16) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx musí činit xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx švestek xxxxxxx 67 %.
(17) Je-li refraktometrická xxxxxx xxxxx proslazeného (xxxxxxxxxxx xxxxx) xxxxx xxx 70 %, xx nutno xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
§11
Uvádění xx oběhu
(1) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx relativní xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené (xxxxxxxxx xxxxx) xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx látek x výraznými xxxxx x xxxxxx.
(3) Xxxxxxxx chlazené čerstvé xxxxx xx uvádí xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxx 3
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx
§12
Xxx xxxxx této xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená nežádoucích xxxxxx příměsí,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx, xxxxxxx charakteristickou xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx zeleninových xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, studených xxxxxx x zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxx x nálevem x xxxxxxxxxx uzavřeném xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninou mléčně xxxxxxxx - výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx použitých xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí zeleniny (xxx xxxxxx, jader) xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, konzervovaná xxxxxxxx xxxxxx vody, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx konzervačního prostředku, xxxxxxxxx kombinací xxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx - potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez xxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
x) xxxxxxxxx v xxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) chemicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) upravenou xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx - xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx tak, xxx výsledná koncentrace xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx.
§14
Označování
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x ve xxxxxxxx x způsobu xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx názvem xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx §3 xxxx. x), xxxxx xxxx zahrnut x názvu xxxxxxx,
x) xxxxxxxx druhem xxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx,
x) údajem, xxx xx jedná x zeleninový xxxxxxx xxxxxx,
x) u upravené xxxxxxxx čerstvé zeleniny x zeleniny mléčně xxxxxxx
1. xxxxx xxxxxxxxxxxxx,
2. xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 xxxxxxx 1.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 xxxxxxx 2.
§15
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6.
(2) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 7.
§16
Technologické xxxxxxxxx
(1) U xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0, xx xxxx xxxxxxxxx prohřátí xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení na 80 xx 90 xX.
(2) X xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xX xx xxxxx než 4,0, xx musí xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx na 121,1 xX nebo xxxxx xxxxxx sterilační xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx.
§17
Xxxxxxx xx oběhu
(1) Xxxxxx x proslazená xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %.
(2) Sušená x xxxxxxxxxx xxxx kandovaná xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx; x xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx balené xxxxxxxx v obalu xxxxxxx xxx spotřebitele.
(3) Upravená xxxxxxxx xxxxxxx zelenina xx xxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 oC xx 5 oC.
Oddíl 4
Xxxxxxxxxx xxxxx
§18
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se rozumí
x) skořápkovými xxxxx - xxxxx xxxx xxxxxx semena uvedené xxx písmeny x) xx x), x xxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxxx xx solené,
x) xxxxxxxxx ořechy - jádra xxxxx xxxxxxx vlašského x xxxx odrůd,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx,
d) xxxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxx mandloně xxxxxx,
x) kešu xxxxxx - xxxxxx plodů xxxxxxxxxxxx západního,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx olejné,
x) xxxx xxxxxx - xxxxxx juvie xxxxxxx,
x) kokosovými xxxxxx - plody xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx - xxxxxx xxxxxxxx pinie.
§19
Členění xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 9.
§20
Označování
(1) Kromě xxxxx xxxxxxxxx v zákoně x ve xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx xxxxxxxxxx xxxxx dále xxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů xxxxx xxxxxx podskupiny.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 10.
§21
Požadavky xx jakost
(1) Xxxxxxxxx a chemické xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 11.
(2) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxx xxxxxxx x příloze č. 12.
(3) Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxx 5
Xxxxx
§22
Pro xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxxx - xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx v příloze č. 13,
x) čerstvými xxxxxxx volně xxxxxxxxxx - houby získané xxxxxx x prostředí xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxx starší xxx tři dny xxx xxx sběru,
x) čerstvými xxxxxxx xxxxxxxxxxx - houby xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxx xxx xxx dne xxxxx,
x) xxxxxxxx houbami - houby xxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxx xxxxx vody xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx xxx jsou xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx sterilací x xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky x xxx - xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx.
§24
Označování
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxx x xx vyhlášce o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx označí
x) xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxx přílohy č. 13 x xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx volně rostoucí xxxxx použitelnosti do xxx dnů xxx xxx sběru,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx do xxxx xxx ode xxx sběru,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx i xxxxxx xxxxxxx,
e) xxxxxxx x hub x xxxxxxx xxxxxxx x hub xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxx podle přílohy č. 13.
§25
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx být xxxxx xxxxxxxxxxx, dobře xx xxxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Houby nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx. Mohou být xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx však xxxx xxx spojen x třenem. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(2) U xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 1 se xxxxxxxx xxxxxxxxx do 10 % povrchu xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x menší poškození xxxxxxx xxxxxx nebo xxxxxxx xx xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx xxxx být xxxxxxx 5 %, přičemž xxxxxxxxxxx houbami xx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx klobouku xxxx x nichž xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(3) X xxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx, xxxx xxx cizích xxxxx x chutí, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx.
§26
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx od 0 xX xx 10 xX, xxxxx v xxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx uvádějí xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 xX xx 6 xX xxxxxx a zabalené x přímému prodeji xxxxxxx ve xxxx xxxxxxxx; xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx nejvýše xx xxxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx vlhkosti xxxxxxx 65 %.
(4) Čerstvé xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxx v xxxxxxxx xxxxx.
(5) Sušené xxxxx musí xxx xxxxxxx xx oběhu xxxxxx xxxx xxxxxxxx.
Oddíl 6
Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx
§27
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx - hlízy xxxxxxx xxxxx x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) bramborami konzumními xxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx úplné zralosti xxxx se xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou bez xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx dosažení xxxxx xxxxxxxx xxxx s xxxxx xxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx - brambory xxxxxxxx x průměrnou xxxxxx hlízy alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx průměrná xxxxx xxxxx,
e) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xx světle xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx bělomasými - xxxxxxxx s xxxxxxx bílé xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxx - xxxxxxxx konzistenčních xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx konzumních pozdních, xxxxx určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
h) xxxxxxxx hlízami - xxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx v xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, zejména xxxxxx x mokrou xxxxxxx, změny xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) příměsmi - xxxxx xxxxxx xxxxxx xx slupce xxxxx, xxxxxxx xxxxxx, odpadlé xxxxxx, xxx, kameny,
x) zelenými hlízami - xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx zeleným xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx xxx 1/8 xxxxxxx hlíz,
x) xxxxxxxxxxxx hlízami - xxxxx konzumních brambor x xxxxxxx strupovitostí xxxxxxxxxxx více xxx 1/4 povrchu hlíz,
x) xxxxxxxxxxxx, prasklými xxxx pohmožděnými xxxxxxx - xxxxxxxxx xxxx, xxxxx u xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 3,5 xx a u xxxxxxxxxx brambor xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxx 5 xx do xxxxxxx,
m) výrobky x xxxxxxx - xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx loupáním, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxx.
§28
Xxxxxxx xx skupiny
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx na xxxxxxx
x) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx,
x) brambory xxxxxxxx xxxxxx.
(2) X příloze č. 15 xx xxxxxxx členění xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx.
§29
Xxxxxxxxxx
Xxxxx údajů xxxxxxxxx x zákoně x xx vyhlášce o xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin9) xx
a) brambory xxxxxxxx označí xxxxxx xxxxxxx x odrůdou; xxx xxxxxx xx xxxxxx i xxxx xxxxxx,
b) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxxx užití xxxxx xxxxxxx typu xxxxxxxxx x příloze č. 16 xxxxxxx 4,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx raných xxxxxx barva xxxxxxx, xxxx hlíz x xxxxxxxxx označení "xxxxxx",
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx názvem xxxxxxx.
§30
Xxxxxxxxx xx xxxxxx
(1) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx odrůdově xxxxxxxx x nesmějí xxxxxxxxx xxxxxxx nad xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x příloze č. 16 v xxxxxxx 1.
(2) Xxxxx xxxxxxx konzumních xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx bez xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx vybarvení, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, nenamrzlé x xxxxxx xxxxxx pachů x příchutí, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x postihujících xxxxxxx.
(3) Xxxxx brambor xxxxxxxxxx pozdních musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx xxxxxx, nesmí xxx xxxxxx delší xxx 3 mm x nesmí xxxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx xxxxx skvrny xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx do xxxxxxx dužniny nad 5 xx. Přípustné xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16 v xxxxxxx 1.
(4) Xxxxxxxx hlíz brambor xxxxxxxxxx raných "xxxxxxxx" xx 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx a xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx kulovitého xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx 28 xx.
(5) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx odrůd brambor xxxxxxxxxx pozdních xx xxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 16.
§31
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxx balením xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx výrobky a xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxx xx xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§32
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx vyrobené x uvedené xx xxxxx přede xxxx xxxxxxxxx xxxx vyhlášky xx posuzují xxxxx xxxxxxxxxxx právních předpisů.
§33
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Zrušuje xx:
1. Xxxxxxxx č. 332/1997 Sb., xxxxxx se provádí §18 xxxx. x), x), x), x), x) a x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx.
2. Xxxxxxxx x. 92/2000 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 332/1997 Xx., kterou se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících zákonů, xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x xxxx.
§34
Účinnost
Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx xxxx vstupu xxxxxxx x přistoupení Xxxxx xxxxxxxxx k Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx.
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx v. x.
Příloha x. 1 k xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx x. 1 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx.
Příloha x. 2 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Členění xx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl ovoce x 1 xx xxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx (v g x 1 kg xxxxxxxxx)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx) xxxxxxxxx
Xxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, kdoulí x xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
x kešu-jablka
|
230
|
||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
80
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx a xxxxx
|
&xxxx;
250
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxx
|
&xxxx;
150
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
160
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
60
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
xxxxxxxx
(Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
x černého xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xx zázvoru
|
250
|
||
z xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
230
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx;
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
80
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
350
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, malin
|
250
|
|
ze xxxxxxx
|
&xxxx;
150
|
&xxxx; | ||
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxx-xxxxxx
|
&xxxx;
160
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx)
|
&xxxx;
60
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
200
|
&xxxx;
x xxxx min. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxx
|
&xxxx;
1700
|
&xxxx;
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxx x jablek
|
2200
|
podíl xxxxxx sušiny xx xxxxxxx xxxxxxx 75%
|
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx x jablek
|
3000
|
|
slazená z xxxxxx x jablek
|
3200
|
podíl xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30%
|
||
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
1500
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxxxx
|
&xxxx;
730
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx; | &xxxx;
x xxxxx
|
&xxxx;
640
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxx krém
|
380
|
podíl xxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx ovoce
|
|
||
Upravené xxxxxxxx čerstvé xxxxx
|
&xxxx;
x xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
220
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
xx xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
450
|
&xxxx; | |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
|
&xxxx; |
Příloha x. 3 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky spotřebitelského xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx rozsah (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
|
&xxxx;
xx 50
|
&xxxx;
9,0
|
&xxxx;
51 xx 500
|
&xxxx;
6,0
|
&xxxx;
501 xx 1000
|
&xxxx;
5,0
|
&xxxx;
xxx 1000
|
&xxxx;
3,0
|
Xxxxxxx č. 4 x vyhlášce č. 157/2003 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx, džemy, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, protlaky x xxxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
(%)
|
&xxxx;
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx)
(%)
|
&xxxx;
xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 48
|
&xxxx;
0,3 - 2,5
|
džemy xxxxxxxx (Extra)
|
nejméně 60
|
-
|
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
52-59
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 40
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
-
|
marmelády
|
nejméně 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 38
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
&xxxx;
xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 60
|
&xxxx;
0,6 - 2,6
|
ovocné xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 29
|
&xxxx;
0,6 - 2,5
|
proslazené xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 70
|
&xxxx;
xxxxxxxx se
|
Pozn.: Xxxxxxxx obsah xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nemusí xxx xxxxxxx u džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x kaštanových krémů xx xxxxxxxxxxx, že xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx nahrazen xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxx sladký a xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého pododstavce xxxx XX xxxxxxx 1 xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES o ovocných xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx spotřebě.".
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x klevel x xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x obsahu o xxxxxxxxx (g)
|
||
do 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
&xxxx;
xxx 1000
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí (xxxxx xxxxx xxxxxxx zpracovávaného xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx o xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx dlouhé xxx 10 xx)
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
4
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx)
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx (xxxxx než xxxxxxxx pecky)
|
2
|
3
|
4
|
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 3
Xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx lístků, x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, semen, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx xxxxxxx lehce xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x borůvkového xxxxxxx shluky ovoce, xxxxx xx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx musí zachovat xxxxxxxx, nálev xxxx xx opalizující, bez xxxxxx x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx x klikvy xxxxxxxxx zrosolovatělý, xxxxxxx xxxxxxxxx nálev xxxx xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx
|
X) Přípustný výskyt xxxxxxxx od smyslových xxxxxxxxx na jakost xxxxxxx:
x) přirozené xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx kompotu,
d) vykrystalizované xxxx kyseliny vinné x xxxxxx u xxxxxxx z xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx u xxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) oddělení xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx povrchu xxxxx xxxxx v xxxxx x broskvového xxxxxxx,
x) xxxxx svraštělá xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x kompotu x xxxxxxx x dřínků.
i) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary nepravidelné x nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx x plodů xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 mg/kg xxxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jahodového xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné zabarvení xxxxxx přítomných barevným xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) vegetační vady, xxxxxx x xxxxx xx mechanickém loupání xxxxxxx na 20 % xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x nežádoucích xxxxxxx x kompotu z xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
&xxxx;
Xxxx xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx příměsi x obsahu x xxxxxxxxx (x)
|
||
&xxxx;
xx 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
nad 1000
|
|
&xxxx;
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
5
|
&xxxx;
7
|
&xxxx;
10
|
&xxxx;
xxxxxxxx kuželovité středy xxxxx x kompotů x xxxxx
|
&xxxx;
5
|
&xxxx;
7
|
&xxxx;
10
|
Xxxxxxx 4
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx stop xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x dalších xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádřinců, x xxxxxxx xxxx xxx xxxxx, loupané xxxx neloupané, xxxx xxxx dělené xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx vyrovnaná, xxxx xxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx ovoce, bez xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx
|
Xxxxxxx 5
Sušené xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx živých xx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx vývoje, x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez znečištění xxxxxxx xx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxx xxx známek poškození xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x chutí
|
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina
|
|
protlaky
|
|
sušená xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxx x xxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxx x octu
|
|
zelenina xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxx x xxxxx
|
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx obecně
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx jinak, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx x xxxx x konzervovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx všeobecně činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx popela po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxx 1,5 %.
B) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx výrobky
1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, je xxxxxxx 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx hrášek obsahuje xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. pH xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4.1.
2. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % (xxxxxx) xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx jiný než xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx ani xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) xxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx xxxxxx zelí xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zelenina
1. pH xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx obsahuje xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx nejvýše 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx v xxxxx 10% kyselině xxxxxxxxxxxxxx).
X) Zeleninové xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx sterilované x xxxxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxxxxx 7 % sušiny, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nejméně 32 % sušiny, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx obsah xxxx nesmí xxxxxxxxx 28 %, u xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat více xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot.
4. X xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx nejméně 7 % činit xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená rajčatovou xxxxxxxxx.
5. X xxxxxx xxxxxxxxxx Prima, Xxxxx, Xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 30 %, musí xxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx refraktometrická xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
6. Zahuštěné xxxxxxxxx xxxx x rajčatový xxxxxxx xxxxxxxx nejvýše 10,0 % soli.
7. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx výrobky xxxxxxxxx xxxx uvedeny x tabulce 1. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx xxxxxxxxxx surovinou.
10. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx “Prima”, “Xxxxx”, “Xxxxxxx”
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx pyré
|
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx sušina (%)
|
&xxxx;
xxxxxxx 12,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
|
&xxxx;
8,0 - 24,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 24,0
|
veškeré kyseliny xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%)
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,2
|
nejvýše 2,2
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxx xxxx (%)
|
nejvýše 3,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 3,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
|
&xxxx;
xxxxxxx 10,0*)
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%)
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx se
|
nejvýše 0,2
|
nejvýše 0,2
|
Xxxx.:*) Xxxxx xxxx xxxx být xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost
Tabulka 1
Sterilovaná xxxxxxxx, rajčatové xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně
|
Zelenina zdravá, x xxxxxxxxxxx změnami x mechanickým xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x velikostními xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, nerozpadavá, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx xxxxx xxxxxx, zbytků xxxxxx jde-li x xxxxxxxx loupanou, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx všeobecně
|
zelenina xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx nejvýše 5 % hmotnostních, x xxxx okurek xxxxxxxx xxxxxx nejsou xx xxxxxx, x feferonů xx směsi výskyt xxxxxx xxxxxx xx 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx zelí xxxx x xxxx xx 5 mm, xxxx xxxx mírně narůžovělé, xxx řezů košťálů x xxxxxxxxxxx xxxx, x sterilované papriky xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x směsí xxxxxxxxxxxx xxxxxxx nejméně 50 % řezů xxxxxxx xxxxxxx, hrášek x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx příměsí, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x zeleniny xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx x obalu xxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, průměr xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx jak 50 %, u xxxxxxxxxx řezů příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx dané xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx nálev s xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 5 % xxxx obsahu xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxx x mléčné xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x hrášku xxxxxxxxx xxxx být nejméně 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx velikosti xxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx cizích xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx příměsí xxxxxxxxxxxxx původu, konzistence xxxxx xx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx s případným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x bílkovin
|
sterilované xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx /*, xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx v xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x odstraněnými špičkami x xxxxxxxx, bez xxxxxxxxxx částí a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx a xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx rostlinného původu, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, v obalu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx měkká, nejvýše 10 % xxxxx xxxxxxxxxxx (x toho xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x škůdci) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx čirý až xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx obalu
|
kečupy xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (zeleniny), xxx zbytků slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky
|
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx částic x výjimkou xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx svěží, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací, xxx xxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x xxxxx xxxxxxxxx
|
*) Xx vyvinuté fazolové xxxxx jsou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, které xxxx x nejširším xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx smyslových xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx)
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
xxxxxx stopek
|
3
|
nevhodná xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
7
|
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx hrášek
Popis xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx odchylky (% xxxx.)
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx
|
&xxxx;
2
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx zrna
|
5
|
tvrdá, xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, odbarvená, xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
1
|
&xxxx;
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, drtě
|
12
|
cizí xxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
0,5 (ne více xxx 12 xx2 xxxxxx)
|
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxxx cizí xxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lusků
Druh xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (g)
|
||
do 500
|
&xxxx;
501 - 1000
|
&xxxx;
xxx 1000
|
|
&xxxx;
xxxx xxxxxxxxx materiál
|
5
|
5
|
10
|
neodstopkované xxxxx xxxx xxxxx
|
&xxxx;
10
|
&xxxx;
15
|
&xxxx;
25
|
Xxxxxxx 5
Xxxxxx zelenina
Potravina
|
Konzistence x xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx a vůně
|
sušená xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx poškození živočišnými xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx či mrtvých xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, x ojedinělým xxxxxxxx nežádoucích organických xxxx xxxxxxxxxxxxx příměsí x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem
|
odpovídající xxxxxx druhu zeleniny xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx pro daný xxxx sušené zeleniny, xxx cizích xxxxx x chutí
|
Xxxxxxx x. 8 x xxxxxxxx č. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
|
&xxxx;
xx 50
|
&xxxx;
9,0
|
&xxxx;
51 až 500
|
6,0
|
501 xx 1000
|
5,0
|
nad 1000
|
&xxxx;
3,0
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxxxxx salátů x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxx (% xxxx.)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx odchylka (%)
|
&xxxx;
xx 3,0 xx 5,0
|
od - 2,0 do + 2,0
|
od 5,0 xx 10,0
|
od - 4,0 xx + 4,0
|
&xxxx;
xx 10,0 xx 15,0
|
&xxxx;
xx - 7,0 xx + 7,0
|
nad 15,0
|
&xxxx;
xx - 10,0 xx + 10,0
|
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Členění na xxxxxxx x podskupiny
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
skořápkové xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
|
jádra
|
lískové xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
&xxxx;
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxx pražené
|
||
loupané xxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxx strouhaný
|
||
piniové xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 157/2003 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x)
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%)
|
&xxxx;
xx 100
|
&xxxx;
- 5
|
&xxxx;
101 - 250
|
&xxxx;
- 3
|
&xxxx;
251 - 500
|
&xxxx;
- 2
|
&xxxx;
501 x xxxx
|
&xxxx;
- 1
|
Příloha x. 11 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx nejvýše (% xxxx.)
|
&xxxx;
Xxxx příměs xxxxxxx (% xxxx.)
|
|
&xxxx;
xxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
|||
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
5,0
|
&xxxx;
0,1
|
&xxxx;
xxxxxxx ořechy
|
jádra
|
|
6,0
|
0,05
|
mandle
|
jádra
|
|
6,5
|
0,1
|
kešu xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
7,0
|
&xxxx;
0,3
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx nepražené
|
10,0
|
6,5
|
0,5
|
neloupané xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
4,0
|
&xxxx;
0,5
|
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
5,0
|
&xxxx;
0,5
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxxxxxx solené
|
|
5,0
|
0,5
|
para xxxxxx
|
&xxxx;
xx skořápce
|
14,0
|
|
nedovoluje xx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
10,0
|
&xxxx;
0,5
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xx xxxxxxxx
|
&xxxx;
47
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
3,0
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx (semena)
|
|
6,0
|
nedovoluje xx
|
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx č. 157/2003 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
Xxxx x xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, vyvinuté, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku
|
osemení xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx světle xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá až xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx celistvé, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxx xxxxx až xxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx, vejčité
|
žlutá xx xxxxxx hnědá, xx xxxx bílá až xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx
|
&xxxx;
xxxx ořechy
|
jádra xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru xxxx ledvinkovitého xxxxx, xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xx xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, matné xx mastné xx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx, na xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, bez xxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxx ořechy
|
skořápka xxxxx, xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx šedohnědé, na xxxx bílé xx xxxxx nažloutlé
|
nasládlá, výrazně xxxxxx, bez xxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxx xxxx jemně xxxxx
|
&xxxx;
xxxx xx slabě smetanově xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxx, xxx xxxxxx pachutí
|
kokosový xxxxx xxxxxxx ve xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "xxx" - xxxxxxxx xxxx, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx pecky xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xxx xxxxxxxx vody, xx xxxxxxxx a xxxxxxx pletivo xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx
|
&xxxx;
xxxxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx barvy
|
typicky xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx
|
Xxxxxxx x. 13 x vyhlášce x. 157/2003 Sb.
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx x pěstovaných xxxxxxx xxx určených x xxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx zpracování xxx xxxxxxxxxxxxx účely
A. Xxxxx xxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
2. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Smrž špičatý (Xxxxxxxxx xxxxxx)
4. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxx)
5. Xxxxxxx žlutá (Xxxxxxx xxxxx) - jen xxxxx plodnice
6. Lišák xxxxxxxxxx - (Xxxxxx xxxxxxxx)
7. Xxxxx obecná (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx)
8. Xxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
9. Xxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
10. Xxxxxxxxxxx mlynářka (Xxxxxxxxxxx xxxxxx) - xxx xxxxx plodnice, xxxxx xxx průmyslové xxxxxxxxxx
11. Xxxxxxxxxxx žemlička (Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
12. Choroš šupinatý (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx pro průmyslové xxxxxxxxxx
13. Xxxx dutonohý (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
14. Xxxx xxxxx (Boletinus badius)
15. Xxxx xxxxxxxx (Boletus xxxxxxxxxx)
16. Xxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
17. Xxxx xxxxx (Boletus xxxxxxxxxx)
18. Xxxx smrkový (Boletus xxxxxx)
19. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx reticulatus)
20. Hřib xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
21. Xxxx klouzek xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
22. Klouzek xxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
23. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx) - xxx mladé xxxxxxxx
24. Xxxxxxx obecný (Xxxxxxx xxxxxx)
25. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxx)
26. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx)
27. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx)
28. Xxxxx březový (Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx)
29. Xxxxx xxxxxxx (Boletus (Xxxxxxxx) xxxxxxx)
30. Křemenáč xxxxxxx (Xxxxxxx (Xxxxxxxx) xxxxxxxxxx)
31. Xxxxxxxx osikový (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxxx)
32. Bedla xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
33. Xxxxx vysoká (Macrolepiota xxxxxxx) - xxx xxxxx xxxxxxxx
34. Čirůvka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxx)
35. Xxxxxxx xxxxxxx (Lepista xxxx)
36. Xxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx)
37. Čirůvka xxxxxxx (Calocybe gambosa)
38. Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxx)
39. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx pulmonarius)
40. Xxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
41. Xxxx xxxxxxxx (Lyophyllum xxxxxxx)
42. Xxxxx xxxxx/xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxx pinicola)
43. Xxxxx xxxxxxx (Lactarius xxxxxxxxxx)
44. Xxxxxx mazlavý (Gomphidius xxxxxxxxxx)
45. Xxxxx svraskalá (Xxxxxxx xxxxxxxx)
46. Xxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx oreades)
47. Xxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxx) - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
48. Xxxxxxxx mlženka (Clitocybe xxxxxxxxx) - jen xxxxx xxxxxxxx
49. Xxxxxxx xxxxxxxx (Agaricus xxxxxxxxx) - xxx xxx xxxxxxxxxx zpracování
50. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx bitorquis) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
51. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus xxxxxxxxx) - xxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
52. Xxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxx silvaticus) - xxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
53. Xxxxxxx xxxxx (Aqaricus brunescens) - jen xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
54. Xxxx xxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx Boletus xxxxxxxx) - xxxxx x xxxxxx
Xxxxxxxxx, xxxxx mohou xxx použity xxxxx x sušení xxx xxxxx xxxxxxxxxx zpracování x xxxxxxxxxxxxxx účelům
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx)
2. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
3. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Russula xxxxxxxxx)
4. Xxxxxxxxx xxxxxxxx (Russula xxxxx)
5. Holubinka xxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxxx)
7. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
8. Xxxxxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxx)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Russula aurata)
B. Xxxxx xxxxxxxxx
1. Xxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxxx hortensis)
2. Xxxxxxx hnědý (Xxxxxxxx xxxxxxxxxx)
3. Hlíva ústřičná (Xxxxxxxxx ostreatus)
4. Xxxxx xxxxxxxxx (Pleurotus xxxxxxxxxxx)
5. Xxxxx plicní (Pleurotus xxxxxxxxxxx)
6. Xxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxx)
7. Límcovka xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx)
8. Límcovka xxxxxxxx xxxxx (Xxxxxxxxxx rugosoannulata)
9. Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx (Flammulina xxxxxxxxx)
10. Xxxxxxxx topolová (Xxxxxxxx xxxxxxxx)
11. Xxxxxxxxxxx xxxxx - Xxxx-xx-xx (Xxxxxxxx xxxxxx)
12. Xxxxxx xxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx)
13. Xxxxxx xxxxxxx (Volvariella xxxxxxxx)
14. Xxxx Xxxxxxxx (Xxxxxxxx auricula judae)
15. Xxxxxxxxx xxxxxx (Pholiota xxxxxx)
16. Xxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx)
17. Xxxxxxx xxxxxxxx (Agaricus xxxxxxxxxxxx)
18. Xxxxxxxx xxxxxxxx (Xxxxxxx xxxxxxxx)
19. Xxxxxxxxx xxxxxx (Xxxxxxxx xxxxxxxxx)
20. Xxxxxxx xxxx (Agaricus xxxxxxxx)
21. Xxxxx xxxxxxxxx (Pleurotus xxxxxxxxxxxxxxx)
22. Xxxxx xxxxxx (Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx)
Příloha x. 14 x vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Druh
|
Skupina
|
Podskupina
|
houby
|
čerstvé xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx houby volně xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx pěstované
|
||
výrobky x hub
|
houby xxxxxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxxx výroby x xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx x xxx
|
|
&xxxx;
xxxxx x prášek x xxx
|
||
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxxx xxxxxxxxxxx
|
Příloha č. 15 x xxxxxxxx č. 157/2003 Sb.
Členění xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx x xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané
|
brambory xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené
|
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx hranolky xxxxxxxxxxx*
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*
|
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*
|
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx
|
*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx dalších tvarů
Příloha x. 16 x xxxxxxxx x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx 1
Přípustný xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel
|
Brambory xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx do 6 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 3,5 xx
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
&xxxx;
xxxxxxx praskliny
|
nad 3,5 xx
|
&xxxx;
xxx 3,5 mm
|
zhojené xxxxxxxxx
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
&xxxx;
xxxxxx xxx xxxxxxx
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxx 5 xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
-
|
&xxxx;
xxxxx xxx 3 mm
|
hnědé skvrny xxxxxxxxx sluncem
|
jakékoliv
|
-
|
obecná strupovitost xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx, xxx xx 1 % v xxxxx 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1/4 xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx hlízy
|
více xxx 1/8 povrchu x/xxxx xx xxxxxxxx x 1 % xxxx x rámci 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxx xxx 1/8 povrchu x/xxxx xxxx xxx 1 xxxxxx loupání
|
suchá xxxxxxx a xxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x xxxxx 6 % tolerance
|
plíseň xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx. 1 % x rámci 4 % tolerance
|
max. 1 % v rámci 6 % tolerance
|
mechanické xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx zemina, cizí xxxxxx)
|
&xxxx;
xx 1 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené na xxxxxxx)
|
&xxxx;
xxxx xxxxxx nebo xxxxxx, než xx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 2 % xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xx
|
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikosti hlíz
Brambory xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx (xx)
|
&xxxx;
% xxxxxxxxx xxxx nejvýše
|
rané
|
menší xxx 28
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
x xxxx menší xxx 22
|
&xxxx;
0
|
|
&xxxx;
xxxx “drobné”
|
menší xxx 17 - xxxx xxxxx xxx 28
|
&xxxx;
3
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxx 28
|
3
|
Tabulka 3 - xxxxxxx
Xxxxxxx 4
Xxxxx brambor konzumních xxxxx xxxxxxx typů*)
Varný xxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx;
X
|
&xxxx;
xxxxx, nerozvařivá, xxxxxxxx
|
&xxxx;
xx xxxxxx, xxxx příloha
|
B
|
polopevná, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx druhu, xxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
X
|
&xxxx;
xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx
|
*) Xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx varných xxxx. Xxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxx sousedící xxxxx xxxx.
Příloha č. 17 k vyhlášce x. 157/2003 Xx.
Xxxxxxx č. 17 xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 650/2004 Sb.
Xx. II
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx x uvedené xx xxxxx přede xxxx nabytí účinnosti xxxx vyhlášky xx xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XX vložen právním xxxxxxxxx x. 650/2004 Xx. x účinností xx 22.12.2004
Xx. XXX
Xxxxxxxxx ustanovení
Xxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxxxx přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Xx. XXX vložen právním xxxxxxxxx x. 291/2010 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.12.2010
Xx. XXX
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Potraviny xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx podle dosavadních xxxxxxxx xxxxxxxx.
Čl. XXX vložen právním xxxxxxxxx č. 153/2013 Xx. s xxxxxxxxx xx 1.7.2013
Informace
Právní xxxxxxx č. 157/2003 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxxxxxxxx XX x EU (1.5.2004).
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x.:
650/2004 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce a xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx skořápkové xxxxx, houby, brambory x výrobky z xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx jejich xxxxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 22.12.2004
291/2010 Sb., xxxxxx xx mění vyhláška x. 157/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, zpracované xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, brambory x xxxxxxx z xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 650/2004 Xx.
x xxxxxxxxx xx 1.12.2010
153/2013 Xx., xxxxxx se xxxx vyhláška x. 157/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, jakož x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx pozdějších xxxxxxxx
x xxxxxxxxx od 1.7.2013
x xxxxxx byla xxxxxxxxx xxxxxxxx o xxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxxx č. 50/2004 Xx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 157/2003 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 397/2021 Sb. x účinností xx 1.1.2022.
Xxxxx jednotlivých xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 324/1997 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxx x množství xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx "x", xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.
2) Například:
Nařízení Xxxxxx č. 2001/2396/ES xx 7. xxxxxxxx 2001, kterým xx stanoví obchodní xxxxx xxx pór x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 89/1076/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1799/ES z 12. xxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma pro xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 2002/453/XX, x které xxxxxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1619/XX xx 6. xxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x xxxxxx x xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1615/ES xx 7. xxxxx 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxxx cukrové x xxxxxx xx mění xxxxxxxx č. 97/1093/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1543/ES z 27. xxxxxxxx 2001, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma xxx xxxxxx, endivii xxxxxxxxx xxxxx x eskariol x které zrušuje xxxxxxxx x. 88/79/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/1508/ES x 24. xxxxxxxx 2001, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx norma xxx xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 83/2213/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/1135/ES x 8. xxxxxx 2001, xxxxxx xx mění xxxxxxxxxx o rozměrech, xxxxxxx xx trh x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx normami x xxxxxx xx mění xxxxxxxx x. 97/659/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2001/912/ES x 10. xxxxxx 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/851/ES z 27. xxxxx 2000, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx meruňky x které xxxxxxx xxxxxxxx č. 91/1108/XXX x xxxxxxxx č. 98/1010/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2000/790/ES xx 14. xxxxx 2000, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx xxx xxxxxxx a xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 83/78/XXX.
Xxxxxxxx Komise č. 2002/2137/ES x 29. xxxxxxxxx 2002, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx stolní xxxxxx xxxx vinné x kterým se xxxx nařízení x. 1999/2789/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2561/ES x 3. prosince 1999, kterým xx xxxxxxx obchodní norma xxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2001/532/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1999/2377/ES z 9. xxxxxxxxx 1999, kterým xx stanoví obchodní xxxxx xxx xxxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/2335/ES z 3. xxxxxxxxx 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx a nektarinky x xxxxx zrušuje xxxxxxxx x. 90/3596/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1257/ES x 17. xxxxxx 1999, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx norma pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/2706/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1168/ES x 3. června 1999, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx švestky, xx xxxxx xxxxxxxx č. 2000/848/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/730/ES xx 7. dubna 1999, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx mrkev a xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 89/920/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1998/963/ES ze 7. xxxxxx 1998, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x artyčoky, xx xxxxx nařízení x. 2001/1135/XX x xxxxxxxx č. 1999/2551/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/2288/ES x 18. xxxxxxxxx 1997, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 10/65/XXX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1997/1093/ES x 16. xxxxxx 1997, kterým se xxxxxxx xxxxxxxx normy xxx melouny xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2001/1615/XX.
Xxxxxxxx Komise č. 1997/831/ES ze 7. xxxxxx 1997, kterým xx xxxxxxx obchodní xxxxx pro avokádo, xx xxxxx nařízení x. 1999/1167/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1994/2257/ES xx 16. xxxx 1994, xxxxxx xx stanoví norma xxxxxxx xxx xxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 1996/1135/ES x xxxxxxxx č. 1997/386/ES.
Nařízení Xxxxxx č. 1990/410/EHS ze 16. xxxxx 1990, xxxxxx se xxxxxxx xxxxx jakosti xxx xxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 1992/305/XXX x nařízení č. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/1677/XXX x 15. xxxxxx 1988, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx okurky, xx znění nařízení x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1987/1591/ES x 5. xxxxxx 1987, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx zelí xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxx x xxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 2000/1135/XX, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX, xxxxxxxx x. 1997/888/XX a xxxxxxxx č. 1991/1168/EHS.
Nařízení Xxxxxx č. 1987/899/EHS x 30. xxxxxx 1987, xxxxxx xx stanoví xxxxx jakosti pro xxxxxx x xxxxxx, xx znění nařízení x. 2002/843/ES, xxxxxxxx x. 1992/658/XXX a xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1983/2213/EHS x 28. xxxxxxxx 1983, xxxxxx se stanoví xxxxx jakosti pro xxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx nařízení x. 2001/1508/XX, xxxxxxxx x. 1987/1654/XXX, nařízení x. 1991/1872/XXX, xxxxxxxx x. 1991/3439/EHS, nařízení x. 1992/658/XXX, nařízení x. 1997/888/XX a xxxxxxxx x. 1997/2390/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1981/1292/EHS x 12. xxxxxx 1981, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxx jakosti xxx xxx, lilek a xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 2001/1135/ES x xxxxxxxx x. 1997/888/XX.
Xxxxxxxx Xxxxxx č. 1999/1455/ES x 1. července 1999, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx zeleninovou.
3) Například:
XXX 46 3010 Xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx ovoce.
XXX 46 3022 Švestky, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3023 Xxxxxx x xxxxx.
XXX 46 3030 Xxxxx xxxxxxx. Bobulové xxxxx x xxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3032 Xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3033 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3050 Xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3051 Kaštany xxxxx.
XXX 46 3060 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Citrusové xxxxx x xxxxxx.
XXX 46 3063 Xxxx xxxxxxx.
XXX 46 3064 Xxxxxxx xxxxx xxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxxxx x subtropů (tomel).
XXX 46&xxxx;3065 Xxxxxxx xxxxx plody. Xxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxxxxxx (xxxxxxxxx, xxxxxx).
XXX 46 3066 Anona.
XXX 46 3069 Mango.
XXX 46&xxxx;3085 Kokosové xxxxxx xxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3110 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3111 Xxxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3120 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3122 Křen.
ČSN 46&xxxx;3123 Xxxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3124 Xxxxx xxxxx.
XXX 46&xxxx;3130 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxx zelenina.
XXX 46 3135 Xxxxxxxxx xxxx.
XXX 46&xxxx;3136 Xxxxx.
XXX 46 3142 Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx.
XXX 46&xxxx;3150 Zelenina xxxxxxx. Xxxxxxx zelenina.
XXX 46&xxxx;3151 Xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3152 Xxxxx.
XXX 46&xxxx;3160 Xxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3172 Xxxx.
XXX 46&xxxx;3173 Fenykl xxxxxx.
3a) Je xxxxxx xx xxxxxxx x x xxxxxx xxxxxx, jehož xxxxx xxxxxxxx zapracovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3x) Směrnice Rady 2001/113/ES xx xxx 20. prosince 2001 x ovocných džemech, xxxxxxxx x marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., xxxxxx se xxxxxxx požadavky xxx xxxxxxxx sladidla, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x cukrem, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx.
5) Xxxxx č. 61/1997 Sb., o xxxx x x změně x xxxxxxxx zákona x. 455/1991 Xx., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx xxxxx), xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxx České xxxxxxx rady x. 587/1992 Xx., o xxxxxxxxxxx daních, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, (xxxxx o xxxx), xx xxxxx zákona x. 129/1999 Sb. x xxxxxx x. 22/2000 Xx.
6) Například:
Nařízení Komise č. 2002/1284/ES z 15. xxxxxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx xx skořápce.
Nařízení Xxxxxx č. 2001/175/ES x 26. ledna 2001, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxxxx xxxxxx ve xxxxxxxx.
7) XXX 46&xxxx;3092 Vlašské xxxxxx xx xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3083 Xxxxx vlašských xxxxxx.
ČSN 46 3086 Xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxx.
XXX 46&xxxx;3087 Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46 3088 Xxxxxx xxxxxx xx skořápce.
XXX 46&xxxx;3089 Xxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3080 Pistácie xx xxxxxxxx.
ČSN 46&xxxx;3081 Xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx.
ČSN 46 3082 Xxxx xxxxxx.
XXX 46&xxxx;3090 Doporučená xxxxxxxxxxxx xxx normy xx xxxxx x xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxx č. 2002/982/ES ze 7. xxxxxx 2002, xxxxxx xx stanoví obchodní xxxxx pro pěstované xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 113/2005 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobků, ve xxxxx pozdějších předpisů.