Právní předpis byl sestaven k datu 23.02.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
x požadavcích xx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxxxxxxx plody, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 písm. a), x), x) x x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 119/2000 Sb., xxxxxx č. 306/2000 Xx., xxxxxx č. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., xxxxxx x. 120/2008 Sb., xxxxxx x. 139/2014 Xx. x zákona x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodech, houbách, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x nich x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z nich x banánů x xxxxxxxx na xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx a konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z nich x xxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x názvu x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky,
d) pro xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich a xxxxxx
1. teplotní režimy x relativní vlhkost xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx uchovávání a xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Vymezení xxxxxxxxx xxxxx
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického nápoje x zmrazeného xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx3), vody x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx potravina splňující xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx xx se xxxxxxxx obsahem cukru x splňuje xxxxxxxx xxx relevantní výživové xxxxxxx4); xxxxxxxx tvrzení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) s xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx méně xxxxx xxx xxxx výběrový (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx cukru xxx xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx nebo xxxxx, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx vhodné xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx x xxxxx xxxx více xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx,
x) rosolem a xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx přírodních sladidel x xxxxx xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedená xx xxxxxx rosolovité konzistence,
j) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, x to jablek, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x jemnými xx hrubšími částicemi xxxxxxx xxxxx,
x) klevelou xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx ovocným xxxx potravina xxxxx xx xxxxxxxx konzistence xxxxxxxx x xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, slupky, jader, xxxxx, jádřinců xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x případným přidáním xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxx šťávu5) xx stejného druhu xxxxx xxx přidat xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) sušeným ovocem xxxxx konzervované sušením xxx použití xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx ovoce, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx xxxxxxx 60 % hmotnostních,
o) xxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxx nebo xxxxxxx bowlí potravina x čerstvého ovoce xxxx xxxxxxx, zalitého xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx6) xxxx lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx přírodní xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx x aromatizaci,
q) xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx obalu, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) kaštanovým xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, přírodních xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx,
x) zázvorem xxxxx xxxxx rostliny xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx být sušen xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx dužninou xxxx xxxxxx jedlá xxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx tvořena ovocem xxxxx, hrubě xxxxxxxxxx xxxx rozdrceným, xxx xxxxx nebyla xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) ovocnou xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla xxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným procesem x xx xxxxxx x dalšímu xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx, který x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx při xxxxxx zpracování obsahuje xxxxxxx xx vodě xxxxxxxxx složky xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx odrůd xxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxx xxx., x výjimkou xxxxxx plantejnů, xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) zeleninou xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, zbavená cizích xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx zelenina x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a zeleniny xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x neprodyšně xxxxxxxxx obalu, xxxxx xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x xxx tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx 80 xx 90 oC,
d) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxx 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxx xx 121,1 oC xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx k usmrcení xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení,
f) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx snížením xxxxxx xxxx, xxxxxxxx soli, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx kombinací xxxxxxxxx xxxxxxx; přidání xxxx xxxx zeleninové šťávy xxxx xxxxxxxxx,
x) zeleninovým xxxx xxxxxxxxx řídké xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx vyrobená x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x jader xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,
h) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx konzervovaná xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx sladidel nebo xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx chlazenou čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx nebo xxxxxx zeleniny x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx kyseliny octové xxxxxx nejméně 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx protlakem xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, xxxxxxxxx dalších xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx a dalších xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx přísad xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx a množství,
q) xxxxxxxxxxxx lupínky výrobek xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxxx zelenina xxxxxx xxxxxxxxxx olejem,
s) chemicky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx plody xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxx písmeny x) xx x) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x jeho xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x jejich xxxxxxx,
x) mandlemi xxxxx xxxxxxx xxxxx mandloně xxxxxx druhu Xxxxxx xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Xxxxxx dulcis (Xxxx.) včetně xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx kokosové Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx semena xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Xxxxx koraiensis, Xxxxx sibirica, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx ternifolia a xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx pekanového Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) K. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx Castanea xxxxxx Xxxx.,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. x Xxxxxxx hypogaea x.,
x) xxxxxx nebo krémem xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx mělněný xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx plody xxxx jejich semena xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, koření nebo xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) moukou xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx mletý výrobek xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx.
(4) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx pěstováním x xxxxxxxxxx uměle xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx sušením, u xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx hub jsou xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) konzervovanými xxxxxxx houby upravené, x to sterilací, xxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx způsobem,
f) hluboce xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx výrobky x hub xxxxx xxxxxxxx drcením, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se dále xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx L.,
b) bramborami xxxxxxxxxx ranými xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx před xxxxxxxxx úplné zralosti xxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx xx dosažení xxxxx zralosti xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx slupkou,
d) xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x průměrnou xxxxxx xxxxx alespoň xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx vlastností xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx kuchyňského užití,
f) xxxxxxx z xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, konzervací, xxxxxxxx, xxxxxxx, drcením xxxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx mají být xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 1 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací o xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), v xxxxxx a xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx u xxxxxxxxxxxxxx x upraveného chlazeného xxxxxxxxx xxxxx uvede
a) x názvu xxxxxxx xxxx nebo druhy xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) x xxxxx x lihu xxxxx alkoholu x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx,
x) u džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, klevel, xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 g xxxxxxxx výrobku; tento xxxx xx uvede xx xxxxxxx xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx a jasně xxxxxxxxxxx písmeny,
e) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx množství xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxx 20 xX x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, rosolů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx obsah ve xxxxxxx je vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, marmelád, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx x sestupném pořadí xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx čerstvého ovoce xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) se xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xx stejném zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx a jasně xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx nemusí být xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) U výrobků xxxxx xxxxxxxx 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů ovoce xxxx xxx údaj x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx slovy "xxxx xxxxx", podobnou xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx druhů ovoce.
(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx "Xxxxxxx" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "rosolová xxxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx neobsahuje žádnou xxxxxxxxxxxx hmotu citrusových xxxxx, x výjimkou xxxxxx xxxxxxxx jemně xxxxxxx xxxx xxxxxxx.
(2) X konzervovaného xxxxx xxx v xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x džemem", "s xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x xxxxxxxxxx krémem" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx pouze za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x x) x xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Průměrným množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxx přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.
(2) Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx konzervovaného a xxxxxxxxxx chlazeného čerstvého xxxxx jsou uvedeny x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx cizích příměsí x klevel x xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx a upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k této xxxxxxxx.
(5) Ovoce x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % objemových xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx nejméně 18 % refraktometrické sušiny.
(6) Xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx xxxxx v 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx vyhlášce.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu výběrového (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x šťáva x kůra x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x džem výběrový (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx rybízu xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx příslušného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx může tvořit xxxx vsádkové hmotnosti xxxxx.
(3) Džem výběrový (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) speciální, xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx jen z xxxxxx xxxxx citrusu xxxxxxxxxxx xx proužky xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx mísit jablka, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x rajčata x xxxxx xxxxxx.
(5) Při xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, červeného rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx přidávat xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxx x xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, červeného xxxxxx a xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Xxxxx ovoce xxx výrobu xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx vypočítá xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx hmotnosti vodného xxxxxxxx.
(2) K xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) z kdoulí xxx přidat xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou šťávu xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 písm. x) xx i) x r) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx víno, ořechy, xxxxxxxxxx byliny, xxxxxx, xxxxxxx, vanilin, xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x xxxxx jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxx.
(4) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx éterické xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx suroviny xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) x x) až x) xx zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxx
x) zahušťováním xx míry xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Meruňky a xxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního a xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx jinými xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx být xxxxxxxxxxxx x xxxxxx.
(2) U xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx xxxxxxx 4,0.
(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx nejméně 67 %.
(4) Xx-xx refraktometrická xxxxxx ovoce xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx konzervovat xxxxxx konzervačním xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené nebalené xx skladuje xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxxxxx odděleně od xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx se xxxxx xx xxx při xxxxxxxxx xx 0 xX xx 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 6 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x ve xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvede
a) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx zahrnut v xxxxx výrobku,
b) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx a podskupiny,
d) x upravené chlazené xxxxxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx použitelnosti x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx jedná x xxxxxxxxxx výrobek xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 8 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx je hmotnost xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 k xxxx vyhlášce.
(6) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx hmotnostních xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx podle xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Proslazená zelenina xxxxxxxx xx skladuje xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 oC x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx zelenina xxxxxxxx xx skladuje při xxxxxxx nejvýše 20 xX x relativní xxxxxxxx vzduchu xxxxxxx 65 %.
(3) Sušená x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x výraznými xxxxx x vůněmi, x xxxxxxxx xxxxxx x proslazené xxxxxx xxxxxxxx v obalu xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrazným xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx xx xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx skořápkových xxxxx a arašídů xx skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx uvedených v xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx vyhlášce x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx a směsí xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx pouze xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 13 x této xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx skupiny a xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 14 k xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx a xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) u skupiny xxxxxxx x hub x ostatní xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxxxx x český xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním řezem, xxxxxxx však xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx klobouků xxx xxxx xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.
(4) X xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx dovoluje perforace xx 10 % xxxxxxx xxxxxx řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Poškozených xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx rozumí xxxxx, xxxxxx xxxxx více xxx čtvrtina xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) X xxxxxxxx hub xx xxxxxxxx 10 % hmotnosti perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx houby, xxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx a xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx k xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx houby xxxxx rostoucí x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxxx 24 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; nevystavují xx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxx houby xxxxxxxxx xxxxx být baleny xxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxx fólii.
(4) X xxxxx xxxxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx určených výlučně x dalšímu průmyslovému xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, xxx xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx uvedené v xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx vyhlášce.
Xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx brambor x xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx x příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v nařízení x xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x zákoně a xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx způsobech označování xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx konzumních xxxxx xxxxxxx, xxxxxx x země původu,
b) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx užití podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx varné xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",
d) x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxx xxxxxx, xxxx, xxxxx, pevné, xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx jakostní x uchovatelné xxxxx, xxx xxxxxxx skvrn xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx a xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx dále vyvinutou xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxx 3 xx x xxxxx vykazovat xxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx zasahující xx xxxxxxx dužniny xxx 5 xx.
(3) Brambory xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx příměsi x xxxxx hlízy xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx uvedeny x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx označeny xxxx "xxxxxx", xxxx být 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx musí být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Před balením xx spotřebitelských xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx upravovány xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx nebo hluboce xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Banány xx xxxxxxx na xxx xxxx, xxxxxx, čisté, xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, dužnina xx xxxxx, xxx xxxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx plodu x xxxxx plísní nebo xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx poškození způsobeného xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx příměsí x nečistot. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, se xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) X xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo hmotnostních xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; v xxxxx této xxxxxxxx xxx celkem xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x produktů postižených xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 o xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxx označené přede xxxx xxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx znění xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x nich, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx zeleninu, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, jakož x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx označování, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Účinnost
Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x skupiny x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx ovoce x 1 xx potraviny
Druh |
Skupina |
Potravina |
Minimální xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x g na 1 kg xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx Xxxxx výběrové (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, rakytníku, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, černého rybízu, xxxxxx x xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x kešu - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx výběrové (Extra) |
všeobecně |
450 |
||
z xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx zázvoru |
250 |
|||
z xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
60 |
|||
Marmelády |
všeobecně |
200 |
z xxxx xxx. 75 x pocházející x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx z xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar a xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx xx xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx ovocné xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
slazená x jablek |
3000 |
|||
slazená x xxxxxx x jablek |
3200 |
podíl xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x jahod |
640 |
|||
Kaštanový xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx xx xxxxxx kaštanovým xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (pyré) |
||||
Sušené xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované xxxxx) |
||||
Xxxxx x xxxx (xxxxxx xxxxx) |
x xxxxxxxxx xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx obalu |
450 |
|||
Kompot |
||||
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx: xxxx-xx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxx ovoce xxxxxxxxx xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, rosoly, xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx refraktometrické sušiny xxxxxx být xxxxxxx x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují xxx. xxxxxxxxx názvy xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 3 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 až 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx příměsí u xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx příměsi |
Počet kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx o xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx rostlinných xxxxxxx (xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxx xxx 5 xx2, xxxxxx xxxxxx nad 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx poloviny xxxxx (xxxxx xxx použití xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx pecek (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx č. 5 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Kompoty
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx x xxxxxxxxx ovoce bez xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, xxxxx, semen, x xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx řezy, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xx xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, u xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez zákalu x xxxxxxxxx, x xxxxxxx x loupaného x xxxxxxxx ovoce xxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx x brusinek x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx čirý xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, se xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x kompotu x xxxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx plodů korkovitých x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v nálevu x kompotu z xxxxxx xxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx slupky x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx dužniny u xxxxxxx z peckového xxxxx (xxxxxxx, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx v xxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x meruňkového xxxxxxx,
x) nejvýše 10 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x jeřabin a xxxxxx,
x) nejvýše 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx rozpadlé x xxxxxxx z xxxxx xxxxxxxx,
x) nejvýše 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx smíšených xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx ovoce,
l) vegetační xxxx, xxxxxx x xxxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxxx nejvýše xx 20 % xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx,
x) xxxxxxxxx výskyt xxxxxx příměsí x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a malin:
Tabulka 2
Xxxxxxxxx výskyt cizích xxxxxxx x kompotu x xxxxxxx plodů x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxx a stopky x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx |
5 |
7 |
10 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx x xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací plodů, xxx xxxxxx stopek xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, zbavené xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx bez pecek, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx druhům xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx ovoce |
dostatečně xxxxxxxx, bez známek xxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx prachem |
odpovídající xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh xxxxx, xxx cizích pachů x chutí |
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina |
|
sterilovaná xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) zelenina |
||
zeleninový xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx pyré |
||
sušená xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx lupínky |
||
zelenina x oleji |
||
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx
X) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx skupině xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x půdy x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx po xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx činí nejvýše 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xxxx obsah xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x pasterované xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Sterilovaný x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx kvašená (xxxxxx) zelenina
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
2. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) zelenina obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx mléčné, nejvýše 0,6 % těkavých xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % xxxxxxx. Xxxx neplatí xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani jiný xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx kysané xxxx xxxxxxxx nejvýše 2,2 % soli.
D) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx zelenina
1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Sušené xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx chlorovodíkové).
F) Zeleninové xxxxxxxx xxxxxx
1. Zeleninové xxxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx konzervované obsahují xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx konzervované xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx překročit 28 %, u česnekového xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx protlaky
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx obsahovat xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx obsahují nejméně 24 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx xxxx
1. Xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 8 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
2. X kečupů xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušina xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx označených Xxxxx, Extra, Speciál xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Speciál" |
|
refraktometrická xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
xxxxxxx 12,0 |
nejméně 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
obsah xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx kyseliny stanovené xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
*) Xxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
Potravina |
Konzistence x vzhled |
sterilovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x vegetačními xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx u 20 % kusů, xxxxxxxxxx vyrovnaná, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % kusů, očištěná, xxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx zdřevnatělých a xxxxxx částí, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx zakalený x uvolněnými xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina xxxxxx x směsi xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením nejvýše x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, xxxx neroztřepené, xxx nejvýše 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx stopek xx 1,5 xx xxxxxxx 5 %, u xxxxxxxxxxxxx xxxx řezy x xxxx xx 5 xx, bílé xxxx mírně xxxxxxxxxx, xxx řezů xxxxxxx x xxxxxxxxxxx listů, x sterilované xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx příměsí, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx směsích xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, odpovídající &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxx až mírně xxxxxxxxxxx xxxx mírně xxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx použitým protlakem |
okurky xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx xxx xxxxx, xxx xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % okurek v xxxxx xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, u xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx průměr xxxx xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, u xxxx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxx v xxxxxx xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x hrášku tříděného xx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxx červivosti x napadení xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx cizích příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx fazolové xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx, bez mechanického xxxxxxxxx a poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxxx špičkami x xxxxxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx x tmavých xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx rostlinného xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, v obalu xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx pevná xx měkká, nejvýše 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx tvořit poškození xxxxxxxxx x xxxxxx) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxx semeny xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx kašovitá xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x hrubšími xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx zbytků xxxxxx, xxxxx a xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx protlaky |
kašovitá, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx) xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx rajčat, xxx xxxxxxx částic x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, bez xxxx xxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, loupaná xxxx xxxxxxxxx, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, strouhaná, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx fazolové xxxxx xxxx považovány xxxxxx plody, xxxxx xxxx x nejširším xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx zelenina |
dostatečně xxxxxxxx, bez xxxxxx xxxxxxxxx škůdci s xxxxxxxxxx výskytem xxxxxx xxxxxxx a nevyzrálých xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx sluncem |
typická pro xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx vzorku 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (x xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx barva |
1 |
dutiny |
1 |
celkové xxxxxxxx xxxxxx povolených xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (xxxxxx) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, mírně skvrnitá xxxx |
5 |
xxxxx, svraštělá, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx dřeně x xxxxxxx slupek, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Xxxxxxxxx xxxx příměsi x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx lusků
Druh xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů cizí xxxxxxx v xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx x. 9 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx spotřebitelských xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x upravené chlazené xxxxxxx zeleniny
Hmotnostní xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 3,0 do 5,0 |
od - 2,0 xx + 2,0 |
od 5,0 xx 10,0 |
od - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 do 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx xxxxxxx a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx mletá |
||
jádra xxxxxx |
||
xxxxx pražená solená |
||
kešu xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx skořápce pražené xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx lupínky |
||
kokos xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
piniové oříšky |
jádra |
|
jedlé xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxx a arašídy |
pasta (xxxx) xx skořápkových xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx č. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 xx 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Xxxxxxx x. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových plodů x arašídů
Skupina |
Podskupina |
Obsah xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx xxxxx |
xxxxx |
|||
xxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx ořechy |
ve skořápce |
12,0 |
7,0 |
2 |
jádra |
6,0 |
0,25 |
||
mandle |
ve xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx |
5,0 |
0,1 |
|
xxxxx xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
2 |
|
xxxxx |
4,5 |
1 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx oříšky |
jádra (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xxxxx nepražená |
6,5 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Příloha č. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost skořápkových xxxxx a xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x vůně |
Povolené xxxxxxxx (% hmot.) |
Vlašské xxxxxx x jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx oddělené xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx vyplňující xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx až xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx až xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx natrpklá až xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx ořechy x jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, jádro xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx hnědá, xxxxxx hnědá xx xxxxxxxxx, jádro na xxxx bílé s xxxxxxxxxx xxxxxxxx; pražená xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx a xxxxx, xxxxxx olejnatá, pražená xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx poškozených škůdci, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx mandlí |
skořápka xxxxx, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx xx světle xxxxx, xx xxxx xxxx xx krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x chuti, xxxxx pražená xxxx x vůně xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx, ve xxx puklá, xxxxx xxxxxx |
xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx xxxxx nahořklá, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x toho xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, šedavé, xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx nasládlá xx slabě xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně tuková, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, z xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx xx skořápce |
skořápka xxxxxxxx vláknitá, velmi xxxxx, x xxxxx xxxxx xxxxxxxx "oky" - xxxxxxxx xxxx, xx zralosti se xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx měkké xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx a sklizení xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx změn |
typicky xxxxxxxx, xxxxx nasládlá, xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxx skořápky 10, vady xxxxxxx 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, nasládlá |
vady xxxxx 7, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Pekanové xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx vybarvená, xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, světle až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 15, z xxxx 7 xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, jádro zdravé, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Vlašské xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx xxxxx hnědá |
oříšková, bez xxxxxx xxxxx a xxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx mandlová, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, chuť a xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x chuti |
|
Arašídy |
skořápka xxxxx, xxxxx, xxxxx bez xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, výrazně, tuková, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, z xxxx 3 žluklých |
Pasta xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx hrubšími kousky xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx výrobku |
typická podle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx a xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, příjemná, xxx cizího xxxxx x chuti |
|
Upravené xxxxx xxxxxxxxxx plody a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů |
jemně xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
typická xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx mrtvý xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx sušené |
||
houby xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx z xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx z xxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx volně xxxxxxxxxx hub
1. Bedla xxxxxx - Macrolepiota xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. Čirůvka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx fialová - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Calocybe xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Xxxxxxxxx xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxx - Xxxxxxx reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx koloděj - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Suillus xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
18. Klouzek xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
19. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx sličný - Suillus grevillei
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx variegatus
23. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Sparassis xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx mladé plodnice
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx plodnice
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. Křemenáč xxxxxxx - Leccinum xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. Liška xxxxx - Cantharellus xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. Ryzec xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Gomphidius xxxxxxxxxx
40. Sluka svraskalá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx xxxxx
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx cornucopioides
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Armillaria xxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx třeňů
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx solidipes - xxxxx kloboučky xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Seznam volně xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx další xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. Holubinka xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. Holubinka xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. Holubinka olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx č. 16 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzumních xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Členění xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx předvařené, xxxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx konzumní xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx smažené |
|
bramborové hranolky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx č. 17 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxx podle xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx vad a xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxxxx brambor
Tabulka 1
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx xxxxxx, xxxx příloha |
B |
polopevná, polomoučná, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx jídel xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx xxxx celkem xxxxxxx do 4 % hmotnosti |
Brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx hlízy |
jakékoliv |
jakékoliv |
rzivost, xxxxxx x jiné xxxxxxx vady |
jakékoliv |
jakékoliv |
naklíčené hlízy |
- |
klíčky xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx způsobené xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu nebo 5 mm xxx xxxxxxx x 1 % xxxx v xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx xxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 6 % tolerance |
plíseň xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % tolerance |
max. 1 % v xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, cizí xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, než xx xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxx xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx xxxxxx živý nebo xxxxx živočich nebo xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle velikosti xxxx (mm) |
% hmotnosti xxxx nejvýše |
rané |
menší než 28 |
3 |
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
rané "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx xxx 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx č. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx požadavky |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxx loupané |
hlízy xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx příčného xxxx xx 30 do 80 xx, xxxxxx xxxxx nejvýše 2 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % hmotnosti, xxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx soli x xxxxxx nejméně 0,8 % x xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx čisté, xxxxxxxxxx vyrovnané, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx však 5 % úlomků xx xxxxxx výrobek, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxx xxxxx slaná, nálev xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx bobtnavosti xxxxxxx 68 % |
xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxx, plátků, xxxxxxxx, o xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx a xxxx, xxxxx žlutá, xxxx. mírně xxxxxx, xxxxxxxxx tmavší xxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, bez xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
jemné xxxxxx, xxxxx od xxxx xx xx žlutou, xxxx x xxxx xx sušených bramborách, xxx xxxx příchutě x pachu |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, křupavé, xxx xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % hmotnosti, xxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nahnědlé xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x 5 % xxxxxxxxx xxxxxx xx 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx předsmažené |
vlhkost xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 mm |
výrobky xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx řezem, x jednom xxxxx xx stejným xxxxxxx xxxxx, nepolámané, barva xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxx xxxxxx pachů x příchutí, konzistence xxxxxx, ne xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx x hranách xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx hladkého xx xxxxxxxx řezu, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx vzhledových xxx (xxxxxx, očka, spálení, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx předsmažené |
sušina xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 % |
výrobky xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx a xxxx xx bramborovém xxxxx, mírně xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 25 % |
xx zmrazeném stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx barvy, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x jemnou xxxxxxxxxxx xxx větších xxxxxx |
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis č. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx uzávěrky právní xxxxxxx nebyl xxxxx xx doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx předpisů x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Rady 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx a marmeládách x kaštanovém xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. ledna 2002, xxxxxx xx xxxxxxx obecné xxxxxx x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, zřizuje xx Xxxxxxxx xxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx týkající xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, v xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx se zemědělskými xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Rady (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) x. 1234/2007, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 x x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, směrnice Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX x 2008/5/XX x xxxxxxxx Komise (XX) x. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx s xxxxxx, xxxxxxxx x čokoládové xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx označování potravin.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., x xxxxxxxxxxx na nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Sb., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
7) §26 xxxxxxxx x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Vyhláška č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin.