Právní předpis byl sestaven k datu 23.01.2025.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx dne 21. xxxxx 2021
x požadavcích xx konzervované ovoce x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x nich a xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx stanoví xxxxx §18 odst. 1 xxxx. x), x), g) x x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění zákona x. 119/2000 Xx., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona č. 146/2002 Xx., zákona x. 131/2003 Sb., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Sb., xxxxxx x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. x xxxxxx x. 180/2016 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
Předmět xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx příslušný xxxxxxx Xxxxxxxx unie1), xxxxxxx xxxxxxxx xx přímo xxxxxxxxxx předpisy Evropské xxxx2) x upravuje
a) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x konzervovaném xxxxx x konzervované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodech, xxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx xx skupiny x xxxxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx x nich x banánů xxxxxxxxx xx xxxxxx vztahující xx x xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) pro xxxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx x xxxxxx
1. xxxxxxxx xxxxxx x relativní xxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxx,
3. xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky.
§2
Xxxxxxxx některých pojmů
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxx
x) xxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx části, xx xxxxxx technologické zralosti, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) konzervovaným xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx tvoří xxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxx alkoholického x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxx ovoce s xxxxxxx nebo xxx xxxxxx, v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx3), vody x xxxxxxxxxxx xxxxx jednoho xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx pro džem xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, že tento xxxxxxx xx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx výživové xxxxxxx4); výživové xxxxxxx xx uvedeno x xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) a xxxxxxx xxxx cukru než xxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx potravina xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, vody, xxxxx xxxx dřeně, xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx, xxxxxxx nebo xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx do xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená ze xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx více surovin xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx suroviny xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx xx považují xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx a xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx vyrobená ze xxxxx přírodních xxxxxxxx x šťávy xxxx xx směsi přírodních xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx potravina xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx x jednoho xxxx xxxx xxxxx ovoce, x xx xxxxxx, xxxxxx xxxx švestek, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx nebo bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx hrubšími částicemi xxxxxxx ovoce,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez přídavku, xxxxxxxxx xx kašovité, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx ovoce,
l) ovocným xxxxxxxxx xxxx ovocným xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx; vodu xxxx xxxxxxx xxxxx5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx lze xxxxxx xxxxx x technologicky xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxx sušeného xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xx nejméně 60 % hmotnostních,
o) ovocem xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxx x xxxx nebo xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, zalitého xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx sladidla x xxxxx určené x xxxxxxxxxxx,
x) upraveným xxxxxxxxx čerstvým xxxxxx xxxxxxxxx x čerstvého xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, uzavřená xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx potravina xxxxxxxx xx xxxxx xxxx, xxxxxxxxxx sladidel x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx jedlého Xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x čerstvém xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx, který xxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx xxxx ovoce, podle xxxxxxx xxx kůry, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx nakrájeným xxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxx,
x) ovocnou xxxxx surovina xxxxxxx xxxxxxxxxxx jedlých xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, slupek, xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx dřeň propasírováním xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xx xxxxxx x dalšímu zpracování,
v) xxxxxx extraktem ovoce xxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xxxxxxx při xxxxxx zpracování xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx zralé xxxxx odrůd nebo xxxxxxxxx xxxx Musa xxx., x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxx x banánů xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(2) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, zdravá xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, jejichž xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxx konzervováním, s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxx zmrazené,
c) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx xxxx xxxxx 4,0 x při tepelném xxxxxxxx bylo xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx xx 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobek x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx xxxxx než 4,0 x při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně xx 121,1 oC xxxx xxx zvolen xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx k xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů x jejich spór,
e) xxxxxxxxx mléčně xxxxxxxx xxxx xxxxxxx výrobek xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninovým xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x jedlých xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx procesem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, sterilací nebo xxxxxxxx konzervačního xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; přidání xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx potravina xxxxx xx kašovité konzistence x případnými xxxxxxx xxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx; xxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxx zeleniny xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxx bez použití xxxxxxxxxx sladidel xxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx sušiny xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx ochucujících xxxxxx, xxxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) zeleninou x xxxx xxxxxxxx xxxxxx kvasným octem7) xxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx kyseliny xxxxxx xxxxxx xxxxxxx 4 % xxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny vnesené xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxx potravina vyrobená x rajčatového xxxxxxxx, xxxx x xxxxx xxxx, popřípadě dalších xxxxxx, popřípadě xxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxx v xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x množství,
p) kečupem xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, kvasného xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x technologicky nezbytném xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zeleninou xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku.
(3) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx xxxxx plody xxxx jejich xxxxxx xxxxxxx xxx písmeny x) xx x) x xxxxxxx stavu, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku xxxxxxxxx Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx odrůd,
c) xxxxxxxxx ořechy jádra xxxxxxx xxxxx lísky Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Xxxxxxx maxima (Xxxx.) x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx druhu Prunus xxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxx Prunus xxxxxx (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Anacardium xxxxxxxxxxx (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx ztepilé Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx xxxxxx plody xxxxx xxxxxxxx Cocos xxxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx pinea (X.), Pinus xxxxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxx, Xxxxx xxxxxxxxxxx, Pinus wallichiana, Xxxxx gerardiana x Xxxxx xxxxxx,
x) makadamovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx tetraphylla, Xxxxxxxxx ternifolia x xxxxxx hybridů,
j) pekanovými xxxxxx xxxxx plody xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx sušená xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Pistacia xxxx (X.),
x) xxxxxxx kaštany xxxxx plody xxxxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,
x) arašídy xxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx L. x Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx mělněný xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx suchými skořápkovými xxxxx xxxx arašídy xxxxx xxxxxxxxxx plody xxxx jejich semena xxxx xxxxxxx v xxxxxx, xxxxxxxx, těstíčku, xxxxx, xxxxxx nebo xx xxxxxxx dalších xxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxx xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) Xxx účely této xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx sušením, x xxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx 12 % x xxxxxxxxxx xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) konzervovanými xxxxxxx xxxxx upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx jiným xxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx houby xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx -18 xX xxxx nižší, x xxxxx xxxx jednotlivé xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,
x) ostatními xxxxxxx x xxx houby xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
(5) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx x kříženců Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené před xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx konzumní xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx hlíz x xxxxx vyvinutou x xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx s podlouhlými xxxxxxx brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx délkou xxxxx xxxxxxx dvojnásobně xxxxx, xxx xx xxxxxxxx šířka hlízy,
e) xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx, které určuje xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx z brambor xxxxxxxxxx upravené xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, drcením nebo xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxx nebo další xxxxxxxxxx úpravu.
(6) Pro xxxxx xxxx xxxxxxxx xx cizími xxxxxxxx xxxxxx všechny xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx mají xxx xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce
§3
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx na xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x xxxxxxxx o xxxxxxxxxxx informací x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx8), v xxxxxx x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx9) xx u konzervovaného x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx xxxxx
x) x xxxxx použitý xxxx xxxx xxxxx xxxxx x sestupném xxxxxx xxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxx x xxxx xxxxx alkoholu v xxxxxxxxxx objemových,
c) xxxxx xxxxxxx,
x) x džemů, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x ovocného xxxx xxxxxxxx ovoce x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; tento xxxx se xxxxx xx xxxxxxx zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx písmeny,
e) u xxxxx, džemů výběrových (Xxxxx), džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pyré xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 x xxxxxxx, xxxxxxx uvedené xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx při 20 oC x xxxxxxxx výrobku x xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx xxxxx xx xxxxxxx je vyšší xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx marmelády a xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx výrobku jméno xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxxxxxx pořadí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx určeném xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) U výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx o xxxxxx xxxxxxxxxx sladidel xxxxx xx stejném xxxxxx xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; obsah xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx výživovými xxxxx.
(4) X xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů xxxxx xxxx xxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx xxxxx", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx druhů xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx vinné xxx xxxxxxx xxxxxx "Rozinky" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "rosolová xxxxxxxxx" lze xxxxxx xxx marmelády, pokud xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxx x xxxx xxxxx xxxxxx spojení "x xxxxxx", "s xxxxxxxxxx", "x rosolem", "x kaštanovým xxxxxx" xxxx obdobu xxxxxx xxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 písm. x) až x) x x) x xxxxxxxxxx x chemickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervovaného x upraveného chlazeného xxxxxxxxx xxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xxx obalu xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 k této xxxxxxxx.
(2) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx jsou uvedeny x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.
(3) Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxxx xx xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx na jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx čerstvého xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Ovoce x xxxx obsahuje nejméně 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx xx xxxxxx v příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Při xxxxxx xxxxx, džemu výběrového (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) vyrobených x xxxxxx xxxxx xxxxx xxx citrusových xxxxx xxxx být xxxxxxx x xxxxx x kůra x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, ostružin, xxxxxxx xxxxxx, borůvek, xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx vsádkové xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx obsahem cukru x xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx lze xxxxxxx xxx x xxxxxx xxxxx citrusu xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx výrobě xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálního x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se sníženým xxxxxxx cukru x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx mísit xxxxxx, xxxxxx, slívy x xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx vodní, xxxxxx, xxxx, xxxxxx x rajčata x xxxxx ovocem.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx z xxxxx, xxxxx, malin, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx, xxxx a xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Při xxxxxx džemu x xxxxxx z xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx a slív xxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxx.
§7
(1) Xxxxx ovoce xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx výběrového (Xxxxx) při použití xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx vody xxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Pelargonium xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) xxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx a xxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx přírodního xxxxxxxx, xxxxx xxxx x oleje jako xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx pektin.
(4) Xxx xxxxxx marmelády xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx z citrusových xxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx §2 odst. 1 písm. x) x x) xx x) se xxxxxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxx nebo
c) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Meruňky a xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx výběrového (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx procesy, xxx xx sublimační xxxxxx.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx být přechovávána x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx dosahuje pH xxxxxxx nejvýše 4,0.
(3) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nejméně 70 %, u xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx ovoce xxxxxxxxxxxx xxxxx než 70 %, je nutno xxxxxxxxx xxxxx konzervovat xxxxxx xxxxxxxxxxxx procesem.
(5) Xxxxxx xxxxx a xxxxx xxxxxxxxxx nebalené xx xxxxxxxx při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx a xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx uvádí xx xxx při xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zelenina
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 6 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů uvedených x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x ve xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx u xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx uvede
a) xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxx výrobku,
b) xxxxxxx xxxx nálevu,
c) název xxxxxxx a xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx mléčně kvašené xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxx uvedeny v příloze č. 7 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx zeleniny bez xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx podle tabulky 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
§10
(1) Xxxxxxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx nejvýše 20 oC a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx zelenina xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 65 %.
(3) Sušená x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje x xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxx x proslazené balené xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx pronikání výrazným xxxxxx x vůním.
(4) Xxxxxxxx chlazená xxxxxxx xxxxxxxx se xxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
§11
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x skořápkových xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx skupiny x xxxxxxxxxx, x kokosových xxxxxx x směsí xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx xxxxx název xxxxxxxxxx, u pasty x xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xx x xxxxx xxxxxx xxxxxxx použité xxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní odchylky xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů xxxx uvedeny v příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x skupiny xxxxxxx x xxx x xxxxxxx výrobky x hub xxxxx xxxxxxxxxx x český xxxxx xxxxxxxxx druhů xxx.
(3) Houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, s výjimkou xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, musí xxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx nesmějí xxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, zapařené xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx jedním řezem, xxxxxxx xxxx xxxx xxx xxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxxxx xxx není xxxxxxxx x výjimkou xxxxxxx.
(4) X hub xxxxxxxxx x xxxxxxxx 3 xx xxxxxxxx perforace xx 10 % xxxxxxx plochy řezu, xxxxxxx xxxx xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx úlomky xxxx požerky xx xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx xxxx xxx xxxxxxx 5 %, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xx rozumí houby, xxxxxx xxxxx více xxx čtvrtina xxxxxxxx xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) X xxxxxxxx hub xx xxxxxxxx 10 % xxxxxxxxx perforovaných. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx houby, xxxx xxx xxxxxx pachů x chutí, mají xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx houby a xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx nedocházelo k xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
§13
(1) Xxxxxxx houby xxxxx rostoucí x xxxxxxx xxxxx pěstované xx skladují x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx 0 oC xx 10 xX; xxx xxxxxxx na xxx xx nevystavují xxxxxxxxxx záření.
(2) Xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xx trh xxxxxx, xxx xxxxxxx nejvýše 24 xX x xxxxxxxxx vlhkosti nejvýše 65 %; xxxxxxxxxxx xx xxxxxxx slunci.
(3) Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxx fólii.
(4) X xxxxx rostoucích xxx, xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx potravinářské xxxxx, lze xx xxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx uvedeno x příloze č. 16 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx informací x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x zákoně x xx xxxxxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx označování xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx 1 přílohy č. 17 k této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx varných xxxx, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "drobné",
d) x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx.
§15
(1) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxxxx xxxxxx, musí xxx zdravé, xxxx, xxxxx, xxxxx, růstem xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx celkový xxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx hlízy, xxx hnědých skvrn xxxxxxxxx teplem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx, xxx zeleného vybarvení, xxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxx zapříčiněných xxxxxx x postihujících xxxxxxx.
(2) Hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx musí xxx xxxx vyvinutou xxxxxx slupku, xxxxx xxx klíčky delší xxx 3 mm x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, xxxxx nebo xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx.
(3) Brambory xxxxxxxx musí být xxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx uvedených x xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této vyhlášce. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx 3 přílohy č. 17 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky xx jakost xxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x této vyhlášce.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx "xxxxxx", xxxx být 17 xx 28 xx. Xxxxxxxx hlíz xxxxxxxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxx a hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx hlízy xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx xx velikost xxxxxxxxx.
§16
(1) Xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx obalů xxxxx xxx xxxxx xxxxxxx konzumních upravovány xxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx brambory, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx xx trh pouze xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxx, zdravé, xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx, typické xxxx x chuti, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxx, xxx xxxxxx. Xxxxx xxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, jsou xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx plísní nebo xxxxxxxx, xxx otlaků, xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx vlhkosti, xxx xxxxxxxx xxxxxx, xxx poškození xxxxxx, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Kropenatost, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vyzrání zdravých xxxxx, xx xxxxxxxxxx xx xxxx.
(2) U xxxxxx xx dovoluje xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx 1; x xxxxx této xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxx 2 % sestávat x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx plísní.
§18
Xxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxx xxxxxxxx xxxx oznámena x xxxxxxx se xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu a Xxxx (XX) 2015/1535 xx dne 9. xxxx 2015 x xxxxxxx při xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
§19
Přechodná ustanovení
(1) Xxxxxxxxx xxx xxxxxxx, označovat x xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx nabytí xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx x souladu x xxxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této vyhlášky, xxxxx být xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx zásob.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx se:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce a xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x další xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
3. Vyhláška č. 291/2010 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx xxxxxxx ovoce x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 650/2004 Xx.
4. Vyhláška č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx vyhláška x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x výrobky x xxxx, xxxxx x další způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
§21
Xxxxxxxx
Xxxx vyhláška nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxx 2022.
&xxxx;
Xxxxxxx:
Xxx. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxx a skupiny x xxxxxxxxx hmotnostní xxxxx ovoce x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x x xx 1 kg xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxx xxxxx |
Xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) Xxxxx xxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, kdoulí x xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx x šípků |
250 |
|||
ze xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x plodů xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
230 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Rosoly |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxx rybízu, xxxxx, xxxxxx, malin |
250 |
|||
ze xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx mučenky (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x meruněk |
1700 |
k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx lektvar x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxx ze švestek |
1700 |
k xxxxxx xx xxxxx xxxxxx švestkovou xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx ovocné xxxxxx ze xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x xxxxxx |
3000 |
|||
xxxxxxx x xxxxxx a xxxxxx |
3200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx nejméně 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx xxxxx je xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (pyré) |
||||
Sušené ovoce |
||||
Přeslazené xxxxx (xxxxxxxxx ovoce) |
||||
Ovoce x xxxx (ovocná xxxxx) |
x xxxxxxxxx xxxxx |
220 |
||
xx xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx ovoce |
Upravené xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: jsou-li xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx pro různé xxxxx xxxxx stanovený xxx xxxxx, džemy xxxxxxxx (Xxxxx), džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx výběrové (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx x kaštanový xxxx xxxxxx úměrně xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
proslazené xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx se |
kompoty |
nejvýše 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx sušiny xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolů x xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx, xx xxxx xxx x xxxxxx výrobků xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx sladidlem.
Džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxx výběrový (Extra) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx. xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxx s xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES o xxxxxxxx xxxxxxx, rosolech a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx.
Příloha x. 3 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
do 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
přítomnost xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx částeček xxxxx x xxxxx xxx 5 mm2, stopky xxxxxx nad 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx surovin) |
1 |
2 |
3 |
zlomky pecek (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
kompot |
ovoce bez xxxx červivosti, bez xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxx zbytků stopek x xxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx velikosti, x xxxxxxxx kompotu lehce xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx polotuhá až xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx rozpadnou, xxxxxxx x klikvy a xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx čirý xx xxxxxxxxxxx, bez zákalu x xxxxxxxxx, x xxxxxxx z loupaného x děleného xxxxx xxxxx zakalený, x xxxxxxx z brusinek x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, kompotů smíšených xxxxx xxxx xx xxxxx zakalený, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx od xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx kompotu:
a) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxx, xx xxxxxx střapin x xxxxxx x xxxxxxx x bobulovitého ovoce,
c) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx plodů xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx v nálevu x xxxxxxx z xxxxxx révy vinné,
e) xxxxxxxx popraskání slupky x xxxxx povrchové xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx z peckového xxxxx (švestky, slívy, xxxxxx, xxxxxxxxx, višně),
f) xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx plodů x xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx 10 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx a xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % xxxxxxxxxxxx tvary xxxxxxxxxxxx a nejvýše 5 % hmotnostních xxxxx rozpadlé x xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx nečistot x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx mírné xxxxxxxxx xxxxxx přítomným xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx z xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, otlaky x xxxxx xx mechanickém xxxxxxx nejvýše na 20 % povrchu xxxxx xxxxx v xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů cizí xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx plodů x xxxxxxx z xxxxx |
5 |
7 |
10 |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxxxx chlazené xxxxxxx ovoce |
ovoce xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx plodů, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx příměsí, zbavené xxxxxxxx, x peckami xxxx bez xxxxx, xxxxxxx xxxx neloupané, xxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx stejné xxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx v obalu xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ovoce, xxx xxxxxx příchutí x pachů |
Tabulka 4
Sušené xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx škůdci x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, bez xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx ovoce, xxx xxxxxx xxxxx x chutí |
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx zelenina |
||
mléčně xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx pyré |
||
sušená xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx v xxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové xxxx |
||
xxxxx |
Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x oleji |
||
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx není xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx pocházejících x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx činí xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaných xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.
X) Sterilovaná x pasterovaná xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx xxxxxxx, určená xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx sterilované x pasterované xxxxxxxx, xx xxxxxxx 2 %.
2. Sterilovaný x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty nejvýše 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx obsahuje xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % těkavých xxxxxxx a xxxxxxx 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx nálev.
3. Xxxxxx xxxxxxx (kysaná) xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxx) ani jiný xxx xxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované x xxxxxxxxxxx kysané xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx konzervované zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Sušená xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % xxxx.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových směsí xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxx.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx mletých xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx xxxxx (xx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxxxx x teplé 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx obecně
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx obsahují xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx soli xxxxx překročit 28 %, u česnekového xxxxxxxx 55 %.
X) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxxx xxxxxxx rozředěný vodou xx xxxxxx x xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx nesmí obsahovat xxxx jak 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
2. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
3. Rajčatové protlaky xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 4,2 % refraktometrické xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Kečupy x xxxxxxxxx pyré
1. Rajčatová xxxx xxxxxxxx nejméně 8 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx rajčatovou xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X kečupů xxxxxxxxxx Xxxxx, Extra, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx vnesená xxxxxxxxxx surovinou.
Tabulka 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx sušina |
nejméně 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
nejméně 12,0 |
nejméně 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx stanovené xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Xxxxxxx 2,2 |
obsah xxxx (%) |
Nejvýše 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Nejvýše 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nejvýše 0,2 |
Xxxxxxxxxxx se |
Nestanovuje se |
*) Xxxxx soli xxxx xxx xxxxxxx xxxxx x solených xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x upravené chlazené xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx zelenina xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % kusů, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, s xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 20 % xxxx, očištěná, xxx černých a xxxxxxx skvrn, xxxxxxxxxxx xxxxx až xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx zpracované xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx částí, xxx zdřevnatělých x xxxxxx xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma xxxxxx, xxxxxx xxxxxx, xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, opalizující xx xxxxx zakalený x xxxxxxxxxx částicemi xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx poškozením xxxxxxx x 20 % xxxxxx obalu, xxxx xxxx pravidelný, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řezy neroztřepené, xxx xxxxxxx 5 % hmotnostních, x xxxx xxxxxx uvolněná xxxxxx xxxxxx na xxxxxx, u xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx 1,5 cm xxxxxxx 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x síle xx 5 xx, xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx řezů košťálů x xxxxxxxxxxx xxxxx, x xxxxxxxxxxx papriky xxxxx xxxxxx semen x xxxxxxxxxxxxxx řezů xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx papriky xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxxx xxxxxxx 1 cm xxxxxx, xxx xxxxx x cizích příměsí, x směsí jednotlivé xxxxxx buď xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx zeleniny x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx vyrovnaná, &xxxx;xxxxxxxxxxxx &xxxx;xxxxxxx xxxxxxxxxxxx, nálev xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použitým protlakem |
okurky xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx výše, xxxxxx xxx dutin, bez xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, xxxxxxx 80 % xxxxxx v xxxxx má xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x více xxx 50 %, u xxxxxxxxxx xxxx příčných xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx stejné xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx x xxxx xxx 50 %, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x vypadlými xxxxxx nejvýše x 5 % kusů xxxxxx obalu |
sterilovaný xxxxxx |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, velikostně xxxxxxxxx, x hrášku tříděného xx nejméně 80 % xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo menší, xxx xxxx xxxxxxxxxx x napadení xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx původu, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx křehká, v xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mírně zakalený x případným xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx škrobů x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx lusky |
fazolové xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx, xxx mechanického xxxxxxxxx x poškození xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, barevně xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxx, bez cizích xxxxxxx rostlinného původu, xxxx nebo xxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řez xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (x xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx tvořit xxxxxxxxx xxxxxxxxx x škůdci) x xxxxxxx 5 % lusků xxxxxxxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx zakalený s xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, homogenní, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx), xxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, bez xxxxxxx částic x xxxxxxxx tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx částicemi xxxxxx (xxxxxxxx) bez xxxxxx xxxxxx, xxxxx x xxxxxx xxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxx xxxxxx x výjimkou tmavých xxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací, bez xxxxxxxxxxx a anorganických xxxxxxxxxxxx příměsí, xxxxxxx xxxx neloupaná, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx jednotlivých xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx plody, xxxxx xxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx nejméně 3 xx.
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx výskytem cizích xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx a xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxxxxxxx a pasterované xxxxxx celé
Popis xxxxxxxx (xxxxx xxxxxxxx hodnocen xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet xxxxxxx xxxxxxxx (v kusech) |
okurky xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru |
2 |
vzhledové xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx barva |
1 |
dutiny |
1 |
celkové xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx zbarvená (světlá) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, xxxxxxxxx, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x volných slupek, xxxx |
12 |
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Přípustné xxxx příměsi x xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx cizí xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Xxxxxxx č. 9 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustné záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxx od stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
od 3,0 xx 5,0 |
od - 2,0 xx + 2,0 |
xx 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 do 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
xxx 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx č. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx pražené |
ve xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx neloupaná |
||
jádra loupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx nepražená |
|
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx nepražená |
||
jádra pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx ořechy |
ve xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx skořápce |
|
ve xxxxxxxx xxxxxxx |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx nepražená |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx pražený |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pražené |
||
loupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx solené |
||
Skořápkové xxxxx x arašídy |
pasta (xxxx) xx skořápkových xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx suché skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Příloha x. 11 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x xxxxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 až 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Příloha x. 12 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
Skupina |
Podskupina |
Obsah xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx plody |
jádra |
|||
vlašské ořechy |
ve xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
jádra pražená |
3,0 |
0,1 |
||
para xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
2 |
|
xxxxx |
4,5 |
1 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx xx skořápce |
47 |
nedovoluje xx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx xx |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx skořápce xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx solená |
4,0 |
0,1 |
||
pekanové xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx pražené |
5,0 |
0,5 |
||
loupané pražené xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Příloha x. 13 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost skořápkových xxxxx x arašídů
Skupina |
Vzhled |
Barva |
Chuť x vůně |
Povolené odchylky (% xxxx.) |
Xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx dobře xxxxxxxx xxxxxxxxx až tvrdá, xxxxx xxxxx xxxxxxxx xx skořápky, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx skořápku, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx xxxx až xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx nahnědlou xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx olejnatá, xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Lískové xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx poškozené |
světle xxxxx xx xxxxx xxxxx, xxxxxx hnědá až xxxxxxxxx, jádro na xxxx bílé x xxxxxxxxxx xxxxxxxx; xxxxxxx xxxxx xx lomu xxxxxx |
xxxxxxxx, bez cizího xxxxx x chuti, xxxxxx olejnatá, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, x xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx suchá, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx až xxxxxx xxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx hnědá |
typicky xxxxxxxx xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 hořkých |
Pistáciové xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx skvrn, ve xxx xxxxx, xxxxx xxxxxx |
xxxxx xx xxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx, nasládlá xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x toho nepuklá xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xxxxx, xx xxxx krémové, xxxxxxx xxxxx světle xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx slabě nahořklá xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, x xxxx 1 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci |
Para xxxxxx |
xxxxxxxx tvrdá, xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx xx mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx chuti |
vady xxxxxxxx 15, xxxx xxxxx 15, z xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxx, x xxxxx xxxxx patrnými "xxx" - klíčními póry, xx xxxxxxxx xx xx vnitřní xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxx), xx xxxxxxx x sklizení xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, bez xxxxxxxxx xxxx |
xxxxxxx kokosová, xxxxx xxxxxxxx, jemná, xxx xxxxxx pachů x xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 10, xxxx xxxxxxx 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx xxxxx |
xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx pachutí |
vady xxxxxxx 15 |
Xxxxx piniových xxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, z toho 3 žluklých či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx skořápky 7, xxxx xxxxx 15, z toho 7 žluklých |
Makadamové ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx krémové, xxxxxxx jádra xx xxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xxxx, pražená xxxxx chuť a xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 10, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených škůdci |
Vlašské xxxxxx mleté |
nepoškozené xxxxxx, xxx xxxxxx, nežluklá |
světle xxxxx až xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, přirozeně xxxxxxxx xx mírně xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx ořechy xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx hnědá xx xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, bez xxxxxx pachu x xxxxx, sladce xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xx xxxxxxx, pražená, xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx mandlová, bez xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx čistá, xxxxx, jádro xxx xxxxxxx, xxxxx xx xxxxxx xx povrchu |
jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx až mírně xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, tuková, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, xxxx xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx hrubšími xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx dle xxxxxxxxxx výrobku |
typická podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx dle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx xxxxxx pachu x chuti |
|
Upravené xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx použitého xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x arašídů |
typická dle xxxxxxxxx xxxxx skořápkových xxxxx x arašídů, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx rozumí živý xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx skupiny a xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx xxxxx rostoucí |
houby xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx x xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx x xxx |
xxxxxxxxx z hub |
|
pasty x xxxxxx x xxx |
||
xxxxxxx extrakty |
||
houbové xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 15 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxx xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Seznam xxxxx xxxxxxxxxx hub
1. Bedla xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx fialová - Xxxxxxx xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
5. Čirůvka xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Gyromitra xxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Xxxxxxx reticulatus
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Imleria xxxxx
12. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Suillellus xxxxxxx
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xerocomus xxxxxxxxxxxxx
15. Hřib xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx pruinatus
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
19. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxxxxx
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Sparassis crispa
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx březový - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx pseudoscabrum - xxx mladé xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxx - jen xxxxx plodnice
29. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
30. Křemenáč xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx ryšavý - Xxxxxx xxxxxxxxx
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx tubaeformis
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
37. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxx/xxxxxx - Lactarius deliciosus
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx smrkový - Xxxxxxxxx deterrimus
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. Sluka svraskalá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - xxxxxxx druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. Václavka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx gallica - pouze kloboučky xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx zpracování pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. Holubinka mandlová - Xxxxxxx xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. Holubinka olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx squamosus - xxx xxxxx xxxxxxxx
Příloha x. 16 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxx xxxxxxx x výrobků x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx skupiny
Druh |
Skupina |
brambory xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx výrobků x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx syrové loupané |
brambory xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx sušené |
|
bramborová xxxxx |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx kaše xxxxxx |
*) xxxxxxxxx se xxxxx xxx dalších xxxxx
Xxxxxxx č. 17 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Užití xxxxx xxxxxxx typů, xxxxxxxxx xxxxxx vad x xxxxxxxxx odchylky na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxx xxxxxxxxxx brambor podle xxxxxxx typů
Varný typ |
Konzistence |
Užití |
A |
pevná, xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx |
xx salátů, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx, jako xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xx 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx konzumní xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, fyziologické xxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, otlaky, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 3,5 xx |
xxxxxxx praskliny |
- |
nad 5 xx |
xxxxxx pod xxxxxxx |
- |
xxx 5 mm |
deformace |
těžké |
těžké |
zavadlé hlízy |
jakékoliv |
jakékoliv |
rzivost, xxxxxx a jiné xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx hlízy |
- |
klíčky xxxxx xxx 3 xx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost xxxxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxx 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx hlízy |
více xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx x 1 % xxxx x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx xxxx 5 xx xxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (z toho xxx. 1 % xxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx nebo xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx velikost hlíz
Brambory xxxxxxxx |
Xxxxxxx podle velikosti xxxx (xx) |
% hmotnosti xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx než 28 |
3 |
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
rané "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 nebo xxxxx xxx 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Xxxxxxx x. 18 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, zelené xxxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 6 % hmotnosti, ostatní xxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx vad xxxxxxx 10 % hmotnosti |
|
brambory xxxxxxxx loupané předvařené, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx nejméně 0,8 % x xxxxxxx 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx 5 % úlomků xx hotový xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx cizí xxxxx, xxx xxxxxx xxxx xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xx mírně xxxxxxxx |
xxxxxxxx konzumní sušené |
sušina xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
sušené xxxxx xxxxx kostek, plátků, xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxxxx 10 xx, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx šedavá, xxxxxxxxx tmavší skvrny, xxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx mouka |
sušina xxxxxxx 87 % |
jemné xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx po xxxxxx, xxxx a vůně xx sušených xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxxx x pachu |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, sypká, xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, obsah xxxxxxxx xxxx nejvýše 0,5 % xxxxxxxxx, barva xxxxxxxxx, ojediněle xxxxxxxx xxxxxx, xxxx příjemně xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku x xxxxxxx skvrnami a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx volných xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x tuku xxxxxxx 1,5 %, xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx vlnitým xxxxx, x xxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxx přílišných xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx plátky xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx xxxxxxxx xxxxxxx) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx řezu, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, čisté, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, očka, xxxxxxx, xxxxxx), xxxxx veškerých xxx xxxxxxx 10 % |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx nejméně 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxx, uvnitř xxxxx, xxxxxxxxx, vůně a xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 25 % |
xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx granule xxxxxxxxx barvy, po xxxxxxxx kašovitá xxxxx x jemnou xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx |
Informace
Právní předpis x. 397/2021 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx xxxxxxxx právní xxxxxxx xxxxx měněn xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem jiných xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se jich xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES xx xxx 20. xxxxxxxx 2001 x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx krému xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, kterým xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx x požadavky xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx Xxxxxxxx úřad xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx postupy xxxxxxxx xx bezpečnosti potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (ES) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1308/2013 xx xxx 17. xxxxxxxx 2013, kterým xx xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (EHS) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) č. 1234/2007, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (EU) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 a o xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Xxxx 90/496/XXX, xxxxxxxx Xxxxxx 1999/10/XX, xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Komise 2002/67/XX a 2008/5/XX x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) vyhlášky č. 76/2003 Sb., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx znění xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. prosince 2006 x xxxxxxxxxx x zdravotních xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 xxxx. x) xxxxxxxx č. 248/2018 Xx., x xxxxxxxxxxx na nápoje, xxxxxx xxxx x xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 zákona x. 61/1997 Xx., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §26 vyhlášky x. 248/2018 Xx.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, v xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x některých xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.