Právní předpis byl sestaven k datu 23.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2022.
Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
397/2021 Sb.
Předmět úpravy §1
Vymezení některých pojmů §2
Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce §3 §4 §5 §6 §7 §8
Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina §9 §10
Skořápkové plody a arašídy §11
Brambory a výrobky z nich §14 §15 §16
Banány §17
Technický předpis §18
Přechodná ustanovení §19
Zrušovací ustanovení §20
Účinnost §21
Příloha č. 1 - Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
Příloha č. 2 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 4 - Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel
Příloha č. 5 - Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce
Příloha č. 6 - Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny
Příloha č. 7 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny
Příloha č. 8 - Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny
Příloha č. 9 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů
Příloha č. 10 - Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny
Příloha č. 11 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 12 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 13 - Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů
Příloha č. 14 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 15 - Členění hub na skupiny a podskupiny
Příloha č. 16 - Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny
Příloha č. 17 - Užití podle varných typů, přípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor
Příloha č. 18 - Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor
397
XXXXXXXX
xx xxx 21. xxxxx 2021
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx ovoce x konzervovanou zeleninu, xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx x výrobky x nich x xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 odst. 1 písm. x), x), x) a x) zákona x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 119/2000 Sb., xxxxxx x. 306/2000 Xx., zákona x. 146/2002 Xx., xxxxxx x. 131/2003 Xx., xxxxxx x. 274/2003 Xx., xxxxxx x. 316/2004 Xx., zákona x. 120/2008 Xx., xxxxxx č. 139/2014 Xx. a xxxxxx x. 180/2016 Sb., (xxxx xxx "zákon"):
§1
Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx vyhláška xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxx xxxx1), zároveň xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx Evropské xxxx2) x xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodech, xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx,
x) druhy xxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx plodů, xxx, xxxxxxx x xxxxxxx z xxxx x xxxxxx x xxxxxxxx na xxxxxxx x podskupiny,
c) pro xxxxxxxxxx xxxxx konzervovaného xxxxx a xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, skořápkových plodů, xxx, brambor x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx požadavky xx xxxxxx vztahující xx k názvu x xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx x xxxxxx
1. xxxxxxxx režimy x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxxxx,
2. xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx uvádění xx xxx,
3. minimální xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxxx xxxxxxxxx pojmů
(1) Xxx xxxxx této xxxxxxxx xx rozumí
a) xxxxxx xxxx, čerstvé, xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx x která xxxx xxxxxxxx konzervováním, x xxxxxxxx ovocného xxxxxxxxxxxxx x nealkoholického xxxxxx x xxxxxxxxxx ovoce,
c) xxxxxxxx ovoce x xxxxxxx xxxx bez xxxxxx, v xxxxxxxxxx xxxxxxxxx obalu, konzervované xxxxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Xxxxx) potravina xxxxxxxx xx xxxxx přírodních xxxxxxxx3), xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, přivedené xx xxxxxx rosolovité xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxx výběrovým (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem xxxxx xxxxxxxxx splňující xxxxxxxxx pro xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) s xxx, že xxxxx xxxxxxx je se xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x splňuje xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx4); výživové tvrzení xx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx,
x) džemem xxxxxxxxx (Extra) speciálním xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxx, xx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) x xxxxxxx xxxx xxxxx xxx xxxx výběrový (Extra) xx sníženým obsahem xxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze směsi xxxxxxxxxx sladidel, xxxx, xxxxx nebo xxxxx, xxxx x přírodních xxxxxxxx, xxxx a xxxxx, jednoho xxxx xxxx xxxxx ovoce, xxxxxxxxx do vhodné xxxxxxxxxx konzistence,
h) xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxx xxxxxxxxxx sladidel, xxxx a jedné xxxx xxxx surovin xxxxxxxxx z citrusových xxxxx, přivedené xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxxxxx xxxxx se xxxxxxxx xxxxx, dřeně, xxxxx, xxxxx xxxxxxxx a xxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x šťávy nebo xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx druhů xxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx vyrobená x meruněk nebo x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxx, x to xxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxxxx, x xxxxxxxxx přírodních xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx, přivedená xx xxxxxxxx xx tuhé xxxxxxxxxxx x xxxxxxx xx hrubšími částicemi xxxxxxx ovoce,
k) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxx xxxxx ovoce, s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx bez xxxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx částmi xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx kašovité xxxxxxxxxxx xxxxxxxx z xxxxx xxxxx ovoce xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx, jádřinců xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx, x xxxxxxxxx přidáním xxxxxxxxxx sladidel; xxxx xxxx xxxxxxx šťávu5) xx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx v technologicky xxxxxxxxx případě a xxxxxxxx,
x) sušeným xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx sušením xxx xxxxxxx přírodních xxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxx xxxxxxxx ovoce xx nejméně 60 % hmotnostních,
o) xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx kandovaným xxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx sladidel,
p) xxxxxx x lihu xxxx xxxxxxx bowlí xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxxx kvasným xxxxxxxxxxx6) nebo lihovinou, xxxxx xxxx obsahovat xxxxxxx xxxxxxxx sladidla x xxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx,
x) upraveným xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem xxxxxxxxx z čerstvého xxxxxx nebo děleného xxxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxx kompotu xxxx xxxxxxxxxxxx přísad, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k přímému xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxx potravina xxxxxxxx ze xxxxx xxxx, přírodních xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x plodů xxxxxxx xxxxxxx Castanea xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx stavu, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxx uchováván v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx jedlá xxxx ovoce, xxxxx xxxxxxx xxx xxxx, xxxxxx, xxxxx, xxxxx x jádřinců, xxxxx xx tvořena ovocem xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, ale xxxxx xxxxxx rozmělněna xx dřeň,
u) ovocnou xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxx potřeby xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxx, xxxxx byla rozmělněna xx dřeň xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným procesem x xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx výluh x xxxxx, xxxxx x xxxxxxx na ztráty xxxxx vzniklé xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx vodě xxxxxxxxx xxxxxx použitého xxxxx,
x) banány zralé xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx Xxxx xxx., x xxxxxxxx xxxxxx plantejnů, xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx pro průmyslové xxxxxxxxxx.
(2) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxx a plísní, xxxxxxxx, zbavená xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx byly xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) pasterovanou xxxxxxxxx výrobek s xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xX xx nižší xxxx rovno 4,0 x xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx spotřebitelského xxxxxx na 80 xx 90 xX,
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx v xxxxxxxxxx uzavřeném obalu, xxxxx xX je xxxxx xxx 4,0 x při tepelném xxxxxxxx xxxx dosaženo xxxxxxxx obsahu xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx nejméně xx 121,1 xX xxxx xxx xxxxxx takový xxxxxxxxxx postup, xxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx forem xxxxxxxxxxxxxx x jejich spór,
e) xxxxxxxxx mléčně kvašenou xxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx působením xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx částí xxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxx propasírováním xxxx xxxxxxxx procesem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx, sterilací xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx prostředku, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx šťávy xxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx jemnými xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx surovin xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxx slupek x xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx obdobným xxxxxxxx; xxxx xxxx zeleninovou xxxxx xx stejného xxxxx xxxxxxxx lze xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx nezbytném případě x množství,
h) sušenou xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx použití xxxxxxxxxx sladidel nebo xxxxxxxx,
x) zeleninou xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx sladidel,
j) xxxxxxxxx xxxxxxxxx čerstvou xxxxxxxxx xxxxxxxxx z xxxxxxx xxxx nebo xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx k xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxx x octu zelenina xxxxxx xxxxxxx octem7) xxx, xxx výsledná xxxxxxxxxxx xxxxxxxx octové xxxxxx nejméně 4 % hmotnostní,
l) xxxxxxxxx x xxxx zelenina xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxx xxxx,
x) koncentrovaným xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx protlak xxxxxxxxxx xxxxxxx 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
n) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx sušinou,
o) xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx a xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, popřípadě xxxxx, xxxxxx a dalších xxxxxx pouze x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx případě x množství,
p) xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx protlaku, xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx pouze x technologicky xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxxx lupínky xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx,
x) zeleninou x xxxxx xxxxxxxx zalitá xxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx potravina xxxxxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxx rozumí
a) xxxxxxxxxxxx plody plody xxxx jejich xxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx x) xx l) x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ořešáku vlašského Xxxxxxx xxxxx X. x xxxx odrůd,
c) xxxxxxxxx xxxxxx jádra xxxxxxx xxxxx xxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx (X.) x Xxxxxxx xxxxxx (Xxxx.) x jejich xxxxxxx,
x) xxxxxxxx jádra xxxxxxx plodů xxxxxxxx xxxxxx xxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx - Batsch xxxxxx Prunus dulcis (Xxxx.) xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxx ořechy xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx occidentale (X.),
x) xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxx (X.),
x) xxxxxxxxxx ořechy xxxxx xxxxx xxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxx (X.),
x) piniovými xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxx xxxxx (X.), Pinus koraiensis, Xxxxx sibirica, Pinus xxxxxxxxxxx, Xxxxx wallichiana, Xxxxx xxxxxxxxxx x Xxxxx pumila,
i) makadamovými xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx Macadamia xxxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxx hybridů,
j) xxxxxxxxxx xxxxxx suché xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx xxxxxxxxxxxxx (Xxxxxxx.) X. Xxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxx (X.),
x) xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx kaštanovníku xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxx Xxxx.,
x) xxxxxxx nebo xxxxxx plody odrůd xxxxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxx x., Xxxxxxx xxxxxxxx X. a Xxxxxxx xxxxxxxx x.,
x) xxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx mělněný xxxxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx nebo xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx suchými xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo arašídy xxxxx skořápkové xxxxx xxxx xxxxxx semena xxxx xxxxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx xxxx xx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx přísad,
p) moukou xx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx výrobek xx suchých skořápkových xxxxx nebo arašídů.
(4) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx dále xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx,
x) xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx získané xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxx vytvořených,
d) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, u xxxxx obsah xxxx xxxx xxxxxxx 12 % a jednotlivé xxxxx hub xxxx xxxxxxxxxxxxx určitelné,
e) xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx upravené, x xx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxxx způsobem,
f) xxxxxxx xxxxxxxxxx houbami xxxxx xxxxxxxx zmrazením xx xxxxxxx -18 xX xxxx xxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxx makroskopicky xxxxxxxxx,
x) ostatními xxxxxxx x hub xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx xxxx extrakcí.
(5) Xxx účely této xxxxxxxx se xxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx brambor odrůd x xxxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx X.,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx sklízené před xxxxxxxxx úplné xxxxxxxx xxxx xx snadno xxxxxxxxxxxxxx slupkou xxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx brambory xxxxxxxx xxxxxxxx po xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxxxxxxx x pevnou xxxxxxx,
x) xxxxxxx x podlouhlými xxxxxxx brambory xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx dvojnásobně xxxxx, xxx xx xxxxxxxx xxxxx hlízy,
e) xxxxxx xxxxx označení xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx odrůd xxxx brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx x brambor xxxxxxxxxx xxxxxxxx technologickým xxxxxxxx, a xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx, xxx přímou xxxxxxxx xxxx další xxxxxxxxxx xxxxxx.
&xxxx;(6) Xxx xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx příměsmi xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou x xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx xxxx být xxxx xxxxxxxx.
Konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxx
§3
(1) Xxxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx x xxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx spotřebitelům8), x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých xxxxxxxxx označování xxxxxxxx9) xx x konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx uvede
a) x názvu použitý xxxx nebo druhy xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx suroviny,
b) x xxxxx x xxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx,
x) název xxxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), kaštanového pyré, xxxxxxx, xxxxxx, ovocných xxxxxxxx a ovocného xxxx xxxxxxxx xxxxx x gramech, xxxxx xxxx xxxxxxx xxx xxxxxx 100 x xxxxxxxx xxxxxxx; tento xxxx xx uvede xx stejném zorném xxxx xxxx název xxxxxxx x jasně xxxxxxxxxxx písmeny,
e) x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) speciálních, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, povidel, klevel, xxxxxxxx protlaků a xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxx přírodních sladidel x xxxxxxx xxxxxxxxxx xx 100 g xxxxxxx, přičemž uvedené xxxxx představuje xxxxxxxx xxxxxxxxx refraktometricky při 20 xX u xxxxxxxx výrobku s xxxxxxxxx +/- 3 xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) u xxxxx, xxxxx výběrových (Xxxxx), xxxxx výběrových (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxx x xxxxxx přítomnost xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, jestliže xxxx obsah xx xxxxxxx xx xxxxx xxx 10 xx/xx,
x) x xxxxx, džemů xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, marmelád, rosolů, xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx pyré x xxxxx výrobku jméno xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx druhů ovoce x sestupném xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx,
x) x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxx určeném xxx spotřebitele xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxx.
(3) U xxxxxxx xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xx xxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx uvede xx xxxxxxx zorném xxxx jako xxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxx xxxxx xxxxxx být xxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx.
(4) X výrobků xxxxx odstavce 2 xxxx. x) xxxxxxxxxx xx 3 xxxx xxxx druhů xxxxx xxxx xxx xxxx x druzích použitého xxxxx xxxxxxxx xxxxx "xxxx ovoce", xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx.
(5) Xxxxxx bobule xxxxxx xxxx vinné lze xxxxxxx názvem "Rozinky" xxxx "Xxxxxxxx".
§4
(1) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xxxxxxxxx" xxx použít xxx marmelády, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx hmotu xxxxxxxxxxx xxxxx, s xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx kůry citrusů.
(2) X konzervovaného xxxxx xxx x xxxx xxxxx použít xxxxxxx "x xxxxxx", "x xxxxxxxxxx", "x xxxxxxx", "x xxxxxxxxxx xxxxxx" xxxx xxxxxx těchto xxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, že xxxxxxxxxxxx xxxxx odpovídá xxxxxxxxx xxxxxxxx x §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x r) a xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxx na xxxxxx xxxxx přílohy č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
§5
(1) Xxxxxxxxx množstvím xxxxxxxxxxxxxxxx balení konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 3 x této xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2 k xxxx xxxxxxxx.
(3) Přípustný xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx je xxxxxx x příloze č. 4 x xxxx vyhlášce.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 5 k xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxx x xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx 18 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx potraviny xx xxxxxx x příloze č. 1 x xxxx xxxxxxxx.
§6
(1) Xxx výrobě xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) se xxxxxxxx xxxxxxx cukru, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxx x jiných xxxxx xxxxx xxx citrusových xxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxxx x kůra x xxxxxxxxxxx xxxxx.
(2) Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx), xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, ostružin, xxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx lze xxxxxxx xxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx protlaku příslušného xxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(3) Džem výběrový (Xxxxx), džem xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, džem xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx obsahem cukru x džem x xxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxx jen x xxxxxx plodů xxxxxxx xxxxxxxxxxx na xxxxxxx xxxx xx xxxxxx.
(4) Xxx výrobě xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx cukru a xxxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxx xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xx peckami, xxxxxxx, melouny xxxxx, xxxxxx, dýně, xxxxxx x xxxxxxx x xxxxx ovocem.
(5) Xxx xxxxxx xxxxx, džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx x džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx sníženým xxxxxxx cukru x xxxxx, xxxxx, malin, xxxxxxxx, červeného rybízu, xxxx x xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxx.
(6) Xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxx x jahod, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx x xxxx xxx xxxxxxxx šťávu x xxxxxxx řepy.
§7
(1) Xxxxx ovoce xxx výrobu xxxxxx x rosolu xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxx xxxxxxx xxxxxxx extraktů x xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx hmotnosti xxxx xxxxxxx xxx výrobu xxxxxxx extraktů od xxxxxxx hmotnosti xxxxxxx xxxxxxxx.
(2) X xxxxx, xxxxx výběrovému (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Extra) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolu x xxxxxx výběrovému (Xxxxx) x xxxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx. Ovocnou xxxxx xxx xxxxxx xxxxx xx xxxxx.
(3) X xxxxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) xx x) x x) lze xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, xxxxxxxx xxxx, ořechy, xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxx, vanilkové xxxxxxxx a med xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, jedlé tuky x oleje xxxx xxxxx zabraňující xxxxxx x xxxxxx pektin.
(4) Xxx výrobě xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx éterické xxxxx z citrusových xxxxx.
(5) Ovocné xxxxxxxx xxxxx §2 xxxx. 1 xxxx. x) x x) xx x) xx zpracovávají
a) xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx nebo
c) xxxxxxxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxx.
(6) Meruňky a xxxxx xxxxxx pro xxxxxx džemu xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx výběrového (Xxxxx) speciálního a xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx také xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxx xx xxxxxxxxxx sušení.
§8
(1) Xxxxxxxxx xxxx xxxx být přechovávána x xxxxxx.
(2) X xxxxxxx xxxxxxxx xX xxxxxxx nejvýše 4,0.
(3) Xxxxxx sušeného xxxxx xxxx xxxxxxx 70 %, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 67 %.
(4) Xx-xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx proslazeného xxxxx xxx 70 %, xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxx xxxxx x xxxxx proslazené nebalené xx skladuje při xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(6) Xxxxxx xxxxx x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx skladuje a xxxxxxxxxx odděleně xx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx.
(7) Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx uvádí xx xxx xxx xxxxxxxxx od 0 xX do 5 xX.
Xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
§9
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx v příloze č. 6 x xxxx vyhlášce.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x nařízení x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxxxx
x) xxxxxxxxx název použitého xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxx v xxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxx xxxxxx,
x) xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny a xxxxxxxx mléčně xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx skladování,
e) xxxx, xxx xx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované xxxxxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 7 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 x této xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx spotřebitelského xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx je xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx x upravené xxxxxxxx xxxxxxx zeleniny xxx xxxxx xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 1 přílohy č. 9 x xxxx xxxxxxxx.
(6) Xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxx xxxxxx jednotlivých xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x směsí xxxx xxxxxxxxx hmotnostní xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxx xxxxx se xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx 2 přílohy č. 9 x této xxxxxxxx.
§10
(1) Proslazená xxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxx 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 70 %.
(2) Xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx nejvýše 20 xX x xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 65 %.
(3) Sušená x proslazená xxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx odděleně od xxxxx s xxxxxxxxx xxxxx x vůněmi, x xxxxxxxx sušené x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxx pronikání výrazným xxxxxx x xxxxx.
(4) Xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx xx uvádí xx trh při xxxxxxxxx od 0 xX xx 5 xX.
§11
Skořápkové plody x xxxxxxx
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 10 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Kromě xxxxx uvedených x xxxxxxxx o poskytování xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, x xxxxxx x xx xxxxxxxx x některých způsobech xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx x xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx, x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, x xxxxx x xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xx v xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx.
(3) Průměrným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx balení xxxxxxxxxxxx plodů a xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xx zohledněním xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxx přílohy č. 11 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální x xxxxxxxx požadavky xx jakost skořápkových xxxxx x arašídů xxxx xxxxxxx x příloze č. 12 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Smyslové xxxxxxxxx xx xxxxxx skořápkových xxxxx x arašídů xxxx uvedeny x příloze č. 13 x xxxx xxxxxxxx.
Xxxxx
§12
(1) Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xx uvedeno x příloze č. 14 x xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, v xxxxxx x xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx potravin xx xxxxx
x) x skupiny xxxxx xxxxx název xxx x xxxx xxxxxxxxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxx z hub x xxxxxxx výrobky x hub název xxxxxxxxxx a český xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxx.
(3) Xxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx žampionů, musí xxx xxxxx konzistence, xxxxx na sucho xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxx. Xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx, plesnivé, zapařené xxxx xxxxxxxx xxxxx. Xxxxx být rozděleny xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxx xxx spojen x xxxxxx. Loupání xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx.
(4) X hub uvedených x xxxxxxxx 3 xx dovoluje xxxxxxxxx xx 10 % xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx však xxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx na xxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxxxx xxx může být xxxxxxx 5 %, xxxxxxx poškozenými xxxxxxx xx xxxxxx houby, xxxxxx xxxxx více xxx čtvrtina klobouku xxxx x xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx.
(5) X sušených xxx xx xxxxxxxx 10 % hmotnosti xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxx, jsou xxx xxxxxx pachů x xxxxx, mají xxxxx odpovídající xxxxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxx dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxx zapaření.
§13
(1) Xxxxxxx houby xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx houby pěstované xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx při teplotách xx 0 xX xx 10 oC; xxx uvádění xx xxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
(2) Sušené xxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxxxxx, xxx teplotě xxxxxxx 24 xX a xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 65 %; nevystavují xx přímému xxxxxx.
(3) Xxxxxxx xxxxx pěstované xxxxx xxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxx xxxxxx fólii.
(4) Z xxxxx rostoucích xxx, xxxxxx volně xxxxxxxxxx xxx určených xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxxxxxx xxxxx, xxx na xxx uvádět xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx 1 x 2 přílohy č. 15 x xxxx xxxxxxxx.
Brambory x xxxxxxx x xxxx
§14
(1) Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x brambor xx xxxxxxx x příloze č. 16 k xxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx x poskytování xxxxxxxxx x potravinách xxxxxxxxxxxxx, x zákoně a xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx
x) x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx skupiny, xxxxxx x xxxx xxxxxx,
x) x xxxxxxx konzumních xxxxxxxx xxxxx podle xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x tabulce 1 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx; xxxxxxxxxxx odrůdám xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx typů, xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx typy,
c) x xxxxxxx konzumních xxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx "xxxxxx",
x) x výrobků x xxxxxxx název skupiny.
§15
(1) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx musí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxx zdravé, celé, xxxxx, pevné, růstem xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx vad xxxxxxxxxxxx xxxxxxx vzhled, xxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx teplem, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx pohmožděnin, xxx zeleného xxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxx hlíz, xxxxxxxxx x xxxxxx cizích xxxxx a xxxxxxxx, xxx poškození xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx pozdních xxxx xxx dále xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, nesmí xxx klíčky xxxxx xxx 3 xx x xxxxx xxxxxxxxx xxxx, modré xxxx xxxxx xxxxxx pod xxxxxxx zasahující do xxxxxxx xxxxxxx xxx 5 xx.
(3) Brambory xxxxxxxx musí být xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx obsahovat příměsi x vadné xxxxx xxx xxxxx přípustných xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx 2 přílohy č. 17 x této xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx x tabulce 3 přílohy č. 17 k xxxx xxxxxxxx.
(4) Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxx x brambor xxxx xxxxxxx x příloze č. 18 x xxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxx jako "xxxxxx", musí xxx 17 až 28 xx. Xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx a hlíz xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx být xxxxxxx 28 xx.
(6) Xxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx.
§16
(1) Před balením xx spotřebitelských obalů xxxxx xxx hlízy xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx.
(2) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx se uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
§17
Xxxxxx
(1) Banány se xxxxxxx xx xxx xxxx, xxxxxx, čisté, xxxxx konzistence, xxxxxxx xxxx x xxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxx, dužnina xx xxxxx, xxx křehká. Xxxxx být xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx xxxxx a xxxxx plísní xxxx xxxxxxxx, bez xxxxxx, xxx poškození xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx povrchové xxxxxxxx, xxx prasklin xxxxxx, xxx xxxxxxxxx škůdci, xxx xxxxxx příměsí x xxxxxxxx. Xxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, se nepovažuje xx xxxx.
(2) X xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx minimální xxxxxxxxx uvedené v xxxxxxxx 1; v xxxxx xxxx xxxxxxxx xxx celkem xxxxxxx 2 % xxxxxxxx x produktů xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx.
§18
Xxxxxxxxx předpis
Tato xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx parlamentu x Xxxx (EU) 2015/1535 xx xxx 9. xxxx 2015 x xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x oblasti xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxxxx společnosti.
§19
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Potraviny xxx xxxxxxx, xxxxxxxxx x uvádět xx xxx podle xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., ve xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx této xxxxxxxx, xx 1. xxxxxxxx 2022.
(2) Potraviny xxxxxxx xx xxx xxxx označené xxxxx xxxx nabytí účinnosti xxxx xxxxxxxx, které xxxx x xxxxxxx x vyhláškou č. 157/2003 Sb., xx xxxxx účinném xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxx prodávány xx vyprodání xxxxx.
§20
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 157/2003 Sb., kterou xx stanoví xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxxxxx zeleninu, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx x xxxx, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx označování.
2. Xxxxxxxx č. 650/2004 Sb., kterou xx xxxx vyhláška č. 157/2003 Xx., kterou xx stanoví požadavky xxx xxxxxxx ovoce x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx plody, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x xxxx, xxxxx x další způsoby xxxxxx označování.
3. Xxxxxxxx č. 291/2010 Sb., kterou xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx xxx čerstvé xxxxx x čerstvou xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx x nich, xxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx č. 650/2004 Sb.
4. Xxxxxxxx č. 153/2013 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx x. 157/2003 Sb., xxxxxx xx stanoví požadavky xxx čerstvé xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, suché xxxxxxxxxx xxxxx, houby, xxxxxxxx a výrobky x nich, xxxxx x xxxxx způsoby xxxxxx xxxxxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§21
Účinnost
Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2022.
Ministr:
Ing. Xxxxx, XXx., x. x.
Příloha č. 1 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervovaného x upraveného xxxxxxxxxx xxxxxxxxx ovoce na xxxxx a xxxxxxx x minimální xxxxxxxxxx xxxxx xxxxx x 1 xx xxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx podíl xxxxx (x x xx 1 xx potraviny |
Poznámka |
Konzervované xxxxx |
Xxxxx výběrové (Xxxxx) Xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx Džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
450 |
|
x xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxx x xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
80 |
|||
Xxxxx |
xxxxxxxxx |
350 |
||
x xxxxxxxxx rybízu, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxx rybízu, xxxxxx a xxxxx |
250 |
|||
xx xxxxxxx |
150 |
|||
x xxxx - xxxxxx |
160 |
|||
x xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxxxx |
450 |
||
x xxxxxxx xxxxxx, šípků, xxxxxx, xxxxx |
350 |
|||
xx xxxxxxx |
250 |
|||
x xxxx - jablka |
230 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (maracuja) |
80 |
|||
Rosoly |
všeobecně |
350 |
||
z xxxxxxx rybízu, šípků, xxxxxx, xxxxx |
250 |
|||
xx zázvoru |
150 |
|||
z xxxx - jablka |
160 |
|||
z xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxx) |
60 |
|||
Xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
200 |
x xxxx xxx. 75 x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxx x xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx lektvar a xxxx ze sušených xxxxxxx |
|
xxxxxxx ze xxxxxxx |
1700 |
x xxxxxx je xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx dřeň, xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxx xx sušených xxxxxxx |
||
xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxx |
2200 |
xxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxx 75 % |
||
xxxxxxx x jablek |
3000 |
|||
slazená x xxxxxx x jablek |
3200 |
podíl xxxxxx sušiny x xxxxxx xxxxxxx 30 % |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
1500 |
||
x xxxxxxx |
730 |
|||
x xxxxx |
640 |
|||
Xxxxxxxxx xxxx |
380 |
xxxxx ovoce je xxxxxx kaštanovým xxxxxx |
||
Xxxxxx xxxxxxx (xxxx) |
||||
Xxxxxx xxxxx |
||||
Xxxxxxxxxx xxxxx (kandované ovoce) |
||||
Ovoce x lihu (ovocná xxxxx) |
x xxxxxxxxx obalu |
220 |
||
ve xxxxxxxxx xxxxx |
450 |
|||
Xxxxxx |
||||
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx ovoce |
Poznámka: xxxx-xx xxxxx ovoce smíchány, xxxx být xxxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxx džemy, xxxxx xxxxxxxx (Extra), džemy xxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx (Extra) xx sníženým xxxxxxx xxxxx, rosoly, marmelády x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální a xxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (%) |
Xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx) (%) |
Xxxxx |
xxxxxxx 60 |
|
džemy výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxx výběrové (Xxxxx) xxxxxxxxx |
42 - 59 |
- |
xxxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 41 |
- |
xxxxxx a xxxxxx výběrové (Xxxxx) |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
kaštanový xxxx |
xxxxxxx 60 |
- |
xxxxxxx |
xxxxxxx 38 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxxx |
xxxxxxx 60 |
0,6 - 2,6 |
xxxxxx protlaky |
nejvýše 29 |
0,6 - 2,5 |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxx 70 |
xxxxxxxx xx |
xxxxxxx |
xxxxxxx 48 |
0,3 - 2,5 |
Xxxxxxxx: xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx x xxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx), xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx, rosolů x xxxxxx xxxxxxxxxx (Extra), xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxx za xxxxxxxxxxx, xx cukr byl x xxxxxx výrobků xxxxx xxxx zčásti xxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxx xxxxxxxx (Xxxxx) xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxx výběrový (Xxxxx) xxxxxxxxx představují tzv. xxxxxxxxx názvy výrobků x xxxxxxx x xxxxxxxxxxx druhého xxxxxxxxxxx xxxx XX xxxxxxx X xxxxxxxx Xxxx 2001/113/ES x xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx a kaštanovém xxxxx určených x xxxxxx spotřebě.
Xxxxxxx x. 3 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervovaného x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxxx rozsah (g) |
Hmotnostní xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Přípustný xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v xxxxxx x hmotnosti (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx (pouze části xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx ovoce xxxxxx xxxxxxxx listů x ploše xxx 5 xx2, stopky xxxxxx xxx 10 xx) |
2 |
3 |
4 |
xxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx velikosti xxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxx při xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx) |
1 |
2 |
3 |
xxxxxx pecek (xxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx) |
2 |
3 |
4 |
Příloha x. 5 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx chlazeného xxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
xxxxxx |
xxxxx bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxx deformací plodů, xxx zbytků xxxxxx x kališních xxxxxx, x kompotů x xxxxxxxxx xxxxx bez xxxxxx xxxxxx, zbavené xxxxxxxx, pecek, xxxxx, x kompotů x xxxxxxxx xxxxx díly xxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx až xxxxx, x xxxxx xxxxxxxxx, x borůvkového xxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxxxx se xx xxxxxx xxxxxxxxx, kompoty x xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx, bez zákalu x sedimentu, x xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxx, u xxxxxxx z xxxxxxxx x xxxxxx přirozeně xxxxxxxxxxxxx, kompotů xxxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků xx xxxxxx xxxxxxx:
x) xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx nálevu,
b) xxxxxxx 5 % hmotnostních xxxxx zaschlých, xx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x bobulovitého xxxxx,
x) xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx korkovitých x angreštového kompotu,
d) xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx x xxxxxxx z xxxxxx xxxx vinné,
e) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx dužniny x xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx (švestky, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx),
x) xxxxxxxx slupky x xxxxxxxxx poloviny xxxxxxx xxxxx xxxxx x xxxxx u broskvového xxxxxxx,
x) mírně xxxxxxxxx xxxxxx u xxxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) nejvýše 10 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxx,
x) xxxxxxx 20 % hmotnostních xxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx z plodů xxxxxxxx,
x) xxxxxxx 300 xx/xx celkového xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx ovocem x xxxxxxxxxxxx vůně xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxx, xxxxxx a xxxxx xx mechanickém xxxxxxx xxxxxxx na 20 % povrchu xxxxx xxxxx x xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxx:
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx cizích xxxxxxx x xxxxxxx x lesních xxxxx x xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxx xxxxxxx v obsahu x xxxxxxxxx (x) |
||
xx 500 |
501 - 1000 |
nad 1000 |
|
xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx plodů |
5 |
7 |
10 |
uvolněné xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx u xxxxxxx x malin |
5 |
7 |
10 |
Tabulka 3
Xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxx |
xxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx deformací xxxxx, xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxx xxx pecek, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxx nebo xxxxxx xx xxxxxxxxx stejné xxxx, velikost xxxxxxxxxxxx xxxxxx v xxxxx xxxxxxxxx, řezy xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx, odpovídající xxxxxxxx xxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 4
Xxxxxx xxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x vzhled |
Barva |
Chuť x xxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, xxx znečištění xxxxxxx či xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx druhu xxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx xxxx ovoce, xxx cizích xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx x. 6 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx konzervované x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx x podskupiny
Druh |
Skupina |
Podskupina |
konzervovaná xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxx |
||
xxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx) xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxx x xxxx |
||
xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx nekoncentrovaný |
|
rajčatové pyré |
||
kečup |
Prima, Xxxxx, Xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxxx x oleji |
||
chemicky xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
Příloha č. 7 x xxxxxxxx č. 397/2021 Sb.
Fyzikální x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny
A) Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxx xxxx xx xxxxxxx uvedeno xxxxx, xxxxx znečišťujících xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,08 %.
2. Xxxxx xxxxxx po zpopelnění xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx zeleninových xxxxxxx xxxx nejvýše 1,5 %.
X) Xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxxxx výrobku, xxxxxx xxxx obsah kyseliny xxxxxx xx sterilované x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xx nejvýše 2 %.
2. Xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx hrášek xxxxxxxx xxxxxxx 1,5 % xxxx.
X) Xxxxxx kvašená (xxxxxx) zelenina
1. xX xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx nejvýše 4,1.
2. Mléčně xxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 0,8 % xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx 0,6 % xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx 1,5 % etanolu. Xxxx xxxxxxx pro xxxxxxx mléčně kvašené (xxxxxx) sterilované xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx, kde xxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxx.
3. Xxxxxx kvašená (xxxxxx) xxxxxxxx xxxxx obsahovat xxx povrchový xxxxxx (xxxx) ani xxxx xxx homogenní xxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx).
4. Sterilované a xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 2,2 % xxxx.
X) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
1. xX xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx zeleniny xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx 4,1.
X) Xxxxxx xxxxxxxx
1. Xxxxxx nať xxxxxxxx xxxxxxx 12 % xxxx.
2. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 14 % vody.
3. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx zeleninových xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 13 % vody.
4. Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx zelenin xxxxxxxx xxxxxxx 0,3 % xxxxxxxxxxxx písků (tj. xxxxx xxxxxx, nerozpustného x xxxxx 10% xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx).
X) Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx
1. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 7 % xxxxxx, xxxxxxxxx refraktometricky.
2. Xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx 32 % xxxxxx, stanovené refraktometricky, xxxxxxx xxxxx soli xxxxx překročit 28 %, x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx 55 %.
G) Xxxxxxxxx xxxxxxxx
1. Rajčatový xxxxxxx xxxxxxxxx vodou xx xxxxxx o xxxxxxxxxxx 8 % xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx 60 xx/xx xxxxxxxxxxxxx minerálních xxxxxxxx.
2. Xxxxxxxxx protlaky xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx nejméně 24 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
3. Rajčatové xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 4,2 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
X) Xxxxxx x xxxxxxxxx pyré
1. Xxxxxxxxx xxxx obsahují nejméně 8 % refraktometrické xxxxxx vnesené rajčatovou xxxxxxxxx.
2. X xxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx 7 %.
3. X xxxxxx xxxxxxxxxx Xxxxx, Xxxxx, Xxxxxxx xxxx xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 1
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pyré |
Kečupy |
Kečupy "Xxxxx", "Xxxxx", "Xxxxxxx" |
|
xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx 24,0 |
xxxxxxx 4,2 |
8,0-24,0 |
nejméně 12,0 |
xxxxxxx 30,0 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx kyselina xxxxxx (%) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 2,2 |
Nejvýše 2,2 |
xxxxx xxxx (%) |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 10,0*) |
Xxxxxxx 3,5 |
Xxxxxxx 3,5 |
xxxxxx kyseliny xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx octová (%) |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxx 0,2 |
Xxxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxxxxx xx |
*) Xxxxx xxxx xxxx xxx zjištěn pouze x solených xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 8 x vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Smyslové xxxxxxxxx xx jakost xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx chlazené xxxxxxx zeleniny
Tabulka 1
Potravina |
Konzistence x xxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx všeobecně pasterovaná xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x mechanickým xxxxxxxxxx nejvýše u 20 % xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejvýše 20 % xxxx, xxxxxxxx, xxx černých x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx zpracované zelenině, xxxxxxxxxxx, bez xxxxx x xxxxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx x xxxxxx částí, xxx xxxxxx příměsí xxxxxxxxxxx xxxxxx vyjma koření, xxxxxx xxxxxx, jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx dělená x xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxx nepoškozená, x xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 20 % xxxxxx xxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxxxxxx, xxx xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx, x xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxx, x feferonů xx xxxxx xxxxxx xxxxxx stopek do 1,5 xx nejvýše 5 %, x xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx x xxxx do 5 xx, bílé xxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx, x sterilované papriky xxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx 2 %, x xxxxx rovnobarevné xxxxxxx xxxxxxx 50 % xxxx papriky xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx, řezy kopru xxxxxxx 1 xx xxxxxx, xxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxx, x směsí xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx vrstvené xxxx xxxxxxxx, ve xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx nedělené, xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, odpovídající &xxxx;xxxxxxx konzervování, xxxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx nebo mírně xxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxx všeobecné xxxxxxxxx xxxx, okurky xxx xxxxx, bez xxxxxxxx x svraštělých xxxxx, nejméně 80 % xxxxxx x xxxxx má deklarovanou xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejmenší x více xxx 50 %, u xxxxxxxxxx řezů xxxxxxxx xxxxxxx 80 % xxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx nesmí xxxxxxxxx xxxxxx řezu xxxxxxxxxx x více xxx 50 %, xxxxxxxxxxx pevná, xxxxxx, xxxxxxx, x xxxx xxxxx x vypadlými xxxxxx xxxxxxx x 5 % xxxx xxxxxx obalu |
sterilovaný hrášek |
xxxx x xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxxxx xx nejméně 80 % hmotnostních xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx, xxx stop xxxxxxxxxx x napadení xxxxxxxxx, x neodloučenou xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká xx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxx xxxxxxxx x případným sedimentem xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx*), xxxxxxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxx xxxxxxxx, bez xxxx xxxxxxxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x poškození xxxxxx, vegetačních xxxx, x xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x stopkami, xxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx x xxx xxxxxxx a tmavých xxxxx, bez xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxx příčně xxxxxx, x xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, řez xxxxxxxxxxxx, konzistence xxxxx xx xxxxx, xxxxxxx 10 % lusků xxxxxxxxxxx (z xxxx xxxxxxx jedna xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx a škůdci) x nejvýše 5 % xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx čirý až xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x 2 % xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx), xxx xxxxxx slupek, xxxxx x xxxxxx xxxxx rajčat, xxx xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx částic xxxxxxxxxxxxx z koření |
rajčatová xxxx a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxx, případně x xxxxxxxx xxxxxxxxx přísad (xxxxxxxx) xxx zbytků xxxxxx, xxxxx x xxxxxx částí xxxxxx, xxx xxxxxxx částic x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx z xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxx xxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx neloupaná, krouhaná, xxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx složek x xxxxx xxxxxxxxx |
*) Xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx, které xxxx x xxxxxxxxx xxxxx průměr xxxxxxx 3 xx.
Xxxxxxx 2
Sušená xxxxxxxx
Xxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxxx x xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxx x xxxx |
xxxxxx zelenina |
dostatečně xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xxx xxxxxxxxxx zeminou xx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxx bez xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx pro xxxx druh xxxxxx xxxxxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxx |
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx
Xxxxx odchylky (xxxxx odchylek xxxxxxxx xx xxxxxx 20 xxxxxx) |
Xxxxxxxxx počet výskytu xxxxxxxx (v xxxxxx) |
xxxxxx xxxxxxxxx |
3 |
xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx |
2 |
xxxxxxxxx xxxx |
3 |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
2 |
xxxxxx xxxxxx |
3 |
xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
1 |
xxxxxxxx xxxxx |
1 |
xxxxxx |
1 |
xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
7 |
Xxxxxxx 4
Xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx požadavků na xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxx odchylky |
Maximální xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (% xxxx.) |
xxxxxxx xxxxxxxx (světlá) xxxx |
2 |
xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx |
5 |
xxxxx, svraštělá, silně xxxxxxxx, xxxxxxxxx, červivá xxxx |
1 |
xxxxxx, xxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxx, xxxx |
12 |
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
0,5 |
Xxxxxxx 5
Přípustné xxxx xxxxxxx u xxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxx xxxxxxx |
Xxxxx kusů xxxx xxxxxxx x obsahu x hmotnosti (g) |
||
do 500 |
501 - 1000 |
xxx 1000 |
|
xxxx rostlinný xxxxxxxx |
5 |
5 |
10 |
xxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx |
10 |
15 |
25 |
Příloha x. 9 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx čerstvé xxxxxxxx a přípustné xxxxxxxx xx stanovených xxxxxxxxxxxx podílů
Tabulka 1
Přípustné xxxxxxx hmotnostní xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx konzervované x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxx (x) |
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx (%) |
xx 50 |
9,0 |
51 xx 500 |
6,0 |
501 xx 1000 |
5,0 |
xxx 1000 |
3,0 |
Tabulka 2
Xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx hmotnostních podílů xxxxxxxxxxxx složek xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx
Xxxxxx (% xxxx.) |
Xxxxxxxxx odchylka (%) |
od 3,0 xx 5,0 |
xx - 2,0 xx + 2,0 |
od 5,0 xx 10,0 |
xx - 4,0 xx + 4,0 |
xx 10,0 do 15,0 |
xx - 7,0 xx + 7,0 |
nad 15,0 |
xx - 10,0 xx + 10,0 |
Xxxxxxx x. 10 x xxxxxxxx x. 397/2021 Sb.
Členění xxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxxx plody |
neloupané xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xx xxxxxxxx |
xxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxx |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx loupaná |
||
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx sekaná |
||
jádra xxxxx |
||
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xxxxx nepražená |
|
jádra xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx |
xx skořápce |
|
ve skořápce xxxxxxx |
||
xx skořápce xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxxx nepražená |
||
jádra pražená |
||
jádra xxxxxxx xxxxxx |
||
xxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
|
xxxxx |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxx ve xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xxxxx |
|
xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx |
|
xxxxxxxxx |
||
Xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxx pražené |
||
loupané xxxxxxx |
||
xxxxxxx pražené xxxxxx |
||
Xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx (xxxx) xx xxxxxxxxxxxx xxxxx/xxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxx skořápkové xxxxx/xxxxxxx |
||
xxxxx ze xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx/ xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx x. 11 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx odchylky xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů
Hmotnostní rozsah (x) |
Xxxxxxxxxx odchylka (%) |
xx 100 |
- 5 |
101 až 250 |
- 3 |
251 až 500 |
- 2 |
501 x xxxx |
- 1 |
Příloha č. 12 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
Xxxxx xxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
Xxxx xxxxxx xxxxxxx (% xxxx.) |
|
xxxx plody |
jádra |
|||
vlašské xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
8,0 |
4 |
xxxxx |
5,0 |
1 |
||
xxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
12,0 |
7,0 |
2 |
xxxxx |
6,0 |
0,25 |
||
xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
11,0 |
7,0 |
3 |
xxxxx |
6,5 |
0,25 |
||
xxxx ořechy |
jádra |
5,0 |
0,1 |
|
jádra xxxxxxx |
3,0 |
0,1 |
||
xxxx xxxxxx |
xx skořápce |
12,0 |
2 |
|
jádra |
4,5 |
1 |
||
kokosové xxxxxx |
xxxxxxx xx xxxxxxxx |
47 |
xxxxxxxxxx se |
|
kokos xxxxxxxxx |
3,0 |
xxxxxxxxxx se |
||
piniové xxxxxx |
xxxxx (xxxxxx) |
7 |
0,05 |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx |
10 |
2 |
|
xxxxx |
2,0 |
0,25 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xx xxxxxxxx xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
|
xx xxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,2 |
||
xx xxxxxxxx xxxxxxx solené |
4,0 |
0,2 |
||
jádra xxxxxxxxx |
6,5 |
0,2 |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
||
xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx xxxxxxx xxxxxx |
4,0 |
0,1 |
|
xxxxx |
7,0 |
0,1 |
||
xxxxxxx |
xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
10,0 |
9 |
0,5 |
xxxxxxxxx xxxxxxx |
4,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx |
5,0 |
0,5 |
||
xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx |
5,0 |
0,5 |
Příloha x. 13 x vyhlášce č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx a arašídů
Skupina |
Vzhled |
Barva |
Chuť x vůně |
Povolené xxxxxxxx (% hmot.) |
Vlašské xxxxxx x jádra xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx xxxxx oddělené xx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, nežluklá |
osemení xxxxxxxxxx, jádro xx xxxx bílé xx xxxxxxxxx, pokryté xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x toho 2 žluklých či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx ořechy x xxxxx lískových xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxxx poškozené |
světle xxxxx xx xxxxx hnědá, xxxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx na xxxx xxxx x xxxxxxxxxx odstínem; xxxxxxx xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx, xxx cizího xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx x xxxx po xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 18, z xxxx 6 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx škůdci, x toho 3 xxxxxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxxx a xxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx, jádro xxxxxxx, xxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxx xxxxx, na xxxx xxxx až krémová, xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx bez cizího xxxxx a xxxxx, xxxxx pražená chuť x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 8, xxxx jader 15, x xxxx 3 xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, 4 xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx skvrn, ve xxx puklá, xxxxx xxxxxx |
xxxxx na xxxx xxxxxx |
xxxxx aromatická, xxxxxxxx xx slabě xxxxxxxx, xxxxxxx jádra xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, x toho xxxxxxx xxxxxxxx 5, vady xxxxx 12, z xxxx 3 xxxxxxxx, 2 xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx xxxx oříšků |
jádra xxxxx, xxxxx, rohlíčkovitého xxxx xxxxxxxxxxxxxx tvaru, pražená xxxxx na xxxx xxxxxxxx |
xxxxx xx xxxxxxx xxxx, šedavé, xxxxx xx světle xxxxx, xx xxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx x xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 12, z xxxx 1 xxxxxxxx xx poškozených xxxxxx |
Xxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, svraštělá |
jádro xxxxxxxxx, xx xxxx xxxx xx xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxx hořké xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 15, vady xxxxx 15, x xxxx 2 xxxxxxxx xx poškozených škůdci |
Kokosový xxxxx xx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx vláknitá, velmi xxxxx, s třemi xxxxx patrnými "xxx" - xxxxxxxx póry, xx xxxxxxxx xx xx xxxxxxx straně xxxxx tvoří měkké xxxxxxx (endosperm), xx xxxxxxx a sklizení xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx 1 - 2 xx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxx, xxx xxxxxxxxx změn |
typicky kokosová, xxxxx xxxxxxxx, jemná, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí |
vady skořápky 10, xxxx dužniny 10 |
Xxxxx strouhaný |
strouhaný, xxxxx xxxx xxxxx mletý |
bílá xx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxx xxxxxxx 15 |
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx |
xxxxx dobře xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx až xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxx 7, x toho 3 xxxxxxxx či xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxx, rovnoměrně xxxxxxxxx, xxxxx, bez xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx xxxxxxxx 7, vady xxxxx 15, x toho 7 žluklých |
Makadamové ořechy |
skořápka xxxxx, xxxxx xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx jádra na xxxx světle hnědá |
jemná xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxxx xxxx a xxxx xx pražení |
vady xxxxxxxx 7, xxxx xxxxx 10, x xxxx 2 žluklých xx xxxxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx plísní, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx xx nahnědlá |
ořechová, xxxxxxxx olejnatá, přirozeně xxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxx xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxxxx xxxxx až xxxxx xxxxx |
xxxxxxxx, xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx, xxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxxx |
xxxxxxxxxxx škůdci, bez xxxxxx, xxxxxxxx |
xxxx až xxxxxxx, xxxxxxx, světle xxxxx |
xxxxxxx mandlová, xxx xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxx, xxxx x xxxx xx xxxxxxx |
|
Xxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxxxx xxxxxx, bez xxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxx x xxxxx |
|
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxx, xxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx, matné až xxxxxx xx xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxxxx, xx lomu xxxx až xxxxx xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxx, tuková, xxx xxxxx xxxxx |
xxxx xxxxxxxx 11, vady xxxxx 12, x xxxx 3 xxxxxxxx |
Xxxxx xx xxxxxxx skořápkových xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, s xxxxxxxxxx xxxxxxxx kousky xxxxxxxxxxxx plodů xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxx podle xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx cizího pachu x xxxxx |
|
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxx |
xxxxx dobře vyvinutá, xxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x arašídů |
typická xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx použitým xxxxxxxxx |
|
Xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx |
xxxxx xxxxx, nepoškozená škůdci, xxx xxxxxx, nežluklá |
typická xxxxx xxxxxxxxx druhu xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx plodů x xxxxxxx |
Xxxxxxxx: škůdcem xx rozumí živý xxxx mrtvý živočich xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx stadiu xxxxxx živočicha.
Xxxxxxx x. 14 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx hub xx skupiny x xxxxxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
Xxxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxx volně rostoucí |
houby xxxxxxxxx |
||
xxxxxxx z xxx |
xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxx |
||
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx |
||
xxxxxxx xxxxxxx x xxx |
xxxxxxxxx x xxx |
|
xxxxx x xxxxxx x xxx |
||
xxxxxxx extrakty |
||
houbové koncentráty |
Příloha x. 15 x xxxxxxxx č. 397/2021 Xx.
Xxxxxxx xxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Macrolepiota xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
2. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. Čirůvka fialová - Lepista xxxx
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx havelka - Xxxxxxxxxx portentosum
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx chřapáčová - Gyromitra perlata
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx plicní - Xxxxxxxxx pulmonarius
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Pleurotus xxxxxxxxx
9. Hřib xxxxxx - Boletus xxxxxxxxxxx
10. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx dutonohý - Xxxxxxxxx xxxxxxx
11. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxx xxxxx
12. Hřib xxxxxxx - Xxxxxxxxxx luridus
13. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxx - Xxxxxxxxxx luridiformis
14. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
15. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
16. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx xxxxxxx - Xxxxxxx edulis
17. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxx - Xxxxxxx xxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
18. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Suillus xxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
19. Klouzek xxxxxx - Xxxxxxx xxxxxx
20. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Xxxxxxx grevillei
21. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx slizký - Xxxxxxx viscidus - xxx xxxxx xxxxxxxx
22. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxx
23. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx xxxxxx - Suillus xxxxxxxxxx
24. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx kadeřavý - Xxxxxxxxx xxxxxx
25. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
26. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx habrový - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - xxx xxxxx xxxxxxxx
27. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx
28. Krásnopórka xxxxxxxx - Albatrellus xxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
29. Krásnopórka xxxxxxxx - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx - jen xxxxx xxxxxxxx
30. Křemenáč xxxxxxx - Leccinum xxxxxxxxxx
31. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Leccinum xxxxx
32. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Xxxxxx rufescens
33. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxx xxxxxxxx
34. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx bledá - Cantharellus xxxxxxxxxxxx
35. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx nálevkovitá - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx
36. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxx - Cantharellus xxxxxxxx
37. Ryzec xxxxx/xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
38. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
39. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
40. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxx svraskalá - Xxxxxxxxxxx caperatus
41. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxx - Xxxxxxxxx - všechny druhy
42. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx mladé xxxxxxxx
43. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxx trubkovitý - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
44. Špička xxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxxx
45. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxxxx - Xxxxxxxxxx xxxxxxx - pouze xxxxxxxxx xxx xxxxx
46. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx xxxxxx - Armillaria xxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxx
47. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxx smrková - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxxxx xxxxxxxxx bez xxxxx
Xxxxxxx 2
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx pro xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx účely
1. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx
2. Holubinka černající - Xxxxxxx xxxxxxxxx
3. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Xxxxxxx palumbina
4. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxx xxxxxxxxx
5. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxx - Russula xxxxx
6. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx namodralá - Xxxxxxx xxxxxxxxxxx
7. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx - Russula xxxxxxxxx
8. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxxxxx olivová - Xxxxxxx xxxxxxxx
9. &xxxx;&xxxx;&xxxx;Xxxxxx šupinatý - Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx - xxx xxxxx plodnice
Příloha č. 16 x vyhlášce x. 397/2021 Sb.
Členění konzumních xxxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxx |
xxxxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxx
Xxxx |
Xxxxxxx |
xxxxxxx x brambor |
brambory xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx loupané xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx konzumní sušené |
|
bramborová xxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
|
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxxxx předsmažené*) |
|
bramborové xxxxxxx xxxxxxxxxxx*) |
|
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
*) připouští xx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx
Xxxxxxx č. 17 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx vad x xxxxxxxxx xxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx
Xxxxxxx 1
Užití xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxx
Xxxxx xxx |
Xxxxxxxxxxx |
Xxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxxxxxxx, lojovitá |
do xxxxxx, xxxx příloha |
B |
polopevná, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxxx |
xxx xxxxxxxx jídel xxxxx xxxxx, xxxx xxxxxxx |
X |
xxxxx, xxxxxx, středně xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx x xxxx |
Xxxxxxx 2
Xxxxxxxxx xxxxxx xxx x xxxxxxxxxx brambor
Ukazatel |
Brambory xxxxxxxx rané xxxxxx xxxxxxx do 4 % xxxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx, omrzliny, xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx a postihující xxxxxxx |
xxx 3,5 xx |
xxx 5 xx |
xxxxxxx praskliny |
nad 3,5 mm |
nad 3,5 xx |
xxxxxxx xxxxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxx xxx xxxxxxx |
- |
xxx 5 xx |
xxxxxxxxx |
xxxxx |
xxxxx |
xxxxxxx xxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxx, xxxxxx x xxxx xxxxxxx xxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx |
xxxxxxxxx hlízy |
- |
klíčky xxxxx než 3 xx |
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxx |
- |
xxxxxx strupovitost povrchová |
nad 1/4 povrchu |
nad 1/4 xxxxxxx |
xxxxxx xxxxx |
xxxx xxx 1/8 povrchu nebo 5 xx xxx xxxxxxx u 1 % hlíz x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxxx xxx 1/8 xxxxxxx nebo 5 xx pod xxxxxxx |
xxxxx xxxxxxx x měkká xxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 6 % xxxxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxxx |
xxx. 1 % x xxxxx 4 % xxxxxxxxx |
xxx. 1 % x rámci 6 % tolerance |
mechanické xxxxxxx (nalepená x xxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxx) |
xx 1 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx (x xxxx xxx. 1 % xxxxxx nalepené na xxxxxxx) |
xxxx xxxxxx xxxx xxxxxx, xxx je xxxxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xx 2 % xxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx choroby |
nepovoluje xx |
xxxxxxxxxx xx |
Xxxxxxxx: xxxxxxx xx xxxxxx xxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxx část x xxxxxxxxxxx xxxxxx vývoje xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 3
Xxxxxxxxx odchylky xx xxxxxxxx xxxx
Xxxxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxx (xx) |
% xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx |
xxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
x toho xxxxx xxx 22 |
0 |
|
xxxx "xxxxxx" |
xxxxx xxx 17 xxxx xxxxx než 28 |
3 |
xxxxxx |
xxxxx xxx 28 |
3 |
Příloha x. 18 x xxxxxxxx x. 397/2021 Xx.
Xxxxxxxxx a xxxxxxxx požadavky |
Smyslové xxxxxxxxx |
|
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx loupané |
hlízy xxxxx, xxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx xxxx xx 30 xx 80 xx, xxxxxx xxxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx nejvýše 6 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxx nejvýše 2 % xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx 10 % hmotnosti |
|
brambory xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx xxxx jinak xxxxxxxxxxxx |
xxxxx xxxx x xxxxxx xxxxxxx 0,8 % x nejvýše 1,4%, |
xxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, popř. xxxxxxxxx, xxxxxxx však 5 % xxxxxx xx hotový xxxxxxx, xxxxxxxxxxx měkká, xxxxxxxxxxx, xxxxx xxx xxxxxx, xxx xxxx chuti, xxx xxxxxx chuť xxxxx xxxxx, xxxxx xxxx až xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 %, xxxxx xxxxxxxxxxx nejméně 68 % |
sušené hlízy xxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx, x rozměru xxxxxxx 10 mm, xxx xxxxxx x xxxx, xxxxx xxxxx, xxxx. xxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx vůně xxx xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxx xx xx xxxxxx, xxxx x vůně xx sušených bramborách, xxx cizí xxxxxxxx x xxxxx |
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 87 % |
xxxxx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxx a xxxxxxxx |
xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx |
xxxxxx xxxxxxx 95 %, xxxxx tuku xxxxxxx 42 % |
xxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, bez xxxxxxx, obsah xxxxxxxx xxxx xxxxxxx 0,5 % xxxxxxxxx, barva xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxx, xxx cizích xxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxx 5 % xxxxxxxxx výrobku x xxxxxxx skvrnami a 5 % xxxxxxxxx xxxxxx do 20 xx |
xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx mastných (xxxx kyselina xxxxxxx) x xxxx nejvýše 1,5 %, xxxxxx xxx o xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxxx xxxxx, x xxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx, x jednom xxxxx xx stejným xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx (xxxxxx, xxxx, xxxxxxx, xxxxxx), xxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx, konzistence xxxxxx, ne xxxxx, xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxx 8 % |
xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxxx xxxxxxx 76 %, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx (xxxx xxxxxxxx olejová) x xxxx nejvýše 1,5 %, příčný xxx x xxxxxxx xxxxxxx 5 xx |
xxxxxx xxxxxxx hladkého xx xxxxxxxx xxxx, bez xxxxxx pachů x xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx barvy xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx vad (xxxxxx, xxxx, spálení, xxxxxx), xxxxx xxxxxxxxx xxx nejvýše 10 % |
xxxxxxxxxx krokety předsmažené |
sušina xxxxxxx 45 %, xxxxx xxxx xxxxxxx 3 % |
xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx oválného tvaru, xxxxxxx uvnitř xxxxxxxx, xxxxxxxxxxx na povrchu xxxxxxx, xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxx, mírně slaná, xxx xxxxxx xxxxx x příchutí |
bramborová xxxx xxxxxx |
xxxxxx nejméně 25 % |
xx xxxxxxxxx stavu xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxx shluků |
Informace
Právní předpis x. 397/2021 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 1.1.2022.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx se xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Směrnice Xxxx 2001/113/ES xx dne 20. xxxxxxxx 2001 x ovocných xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x lidské xxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 178/2002 xx xxx 28. xxxxx 2002, xxxxxx se xxxxxxx obecné xxxxxx x xxxxxxxxx potravinového xxxxx, xxxxxxx se Xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx potravin, x xxxxxxx xxxxx.
Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 1308/2013 ze xxx 17. xxxxxxxx 2013, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx organizace xxxx xx zemědělskými xxxxxxxx x zrušují xxxxxxxx Xxxx (XXX) x. 922/72, (XXX) x. 234/79, (XX) x. 1037/2001 a (XX) č. 1234/2007, x platném znění.
Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011 xx xxx 25. xxxxx 2011 o xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx, o xxxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) x. 1924/2006 x (ES) x. 1925/2006 a x xxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx 87/250/XXX, xxxxxxxx Rady 90/496/XXX, xxxxxxxx Komise 1999/10/XX, xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx 2000/13/XX, xxxxxxx Xxxxxx 2002/67/XX x 2008/5/ES x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 608/2004, x xxxxxxx znění.
3) §1 xxxx. x) xxxxxxxx x. 76/2003 Xx., kterou xx xxxxxxx požadavky xxx přírodní xxxxxxxx, xxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx x směsi xxxxx x xxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx předpisů.
4) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1924/2006 xx xxx 20. xxxxxxxx 2006 o xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx tvrzeních xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
5) §2 písm. x) xxxxxxxx x. 248/2018 Sb., o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx, xxxxxx xxxx a xxxxxx.
6) §11 odst. 1 xxxx. x) xxx 2 xxxxxx x. 61/1997 Xx., x xxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
7) §26 vyhlášky x. 248/2018 Sb.
8) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 1169/2011, x xxxxxxx xxxxx.
9) Xxxxxxxx č. 417/2016 Sb., x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.