Právní předpis byl sestaven k datu 30.06.2003.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.12.2002 do 30.06.2003.
Vyhláška, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
328/97 Sb.
ODDÍL 1. Mléko a mléčné výrobky §1
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §2
Označování §3
Požadavky na jakost §4
Uvádění do oběhu §5
ODDÍL 2. Zmrzliny a mražené krémy §6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §7
Označování §8
Požadavky na jakost §9
Uvádění do oběhu §10
ODDÍL 3. Jedlé tuky a oleje §11
Členění na druhy, skupiny a podskupiny §12
Označování §13
Požadavky na jakost §14
Uvádění do oběhu §15
Přechodná ustanovení §16
Účinnost §17
PŘÍLOHA 1: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 2: Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na skupiny mléčných výrobků a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
PŘÍLOHA 3: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků
PŘÍLOHA 4: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 5: Fyzikální a chemické požadavky na jakost základní směsi zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 6: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení zmrzlin a mražených krémů
PŘÍLOHA 7: Členění na druhy, skupiny a podskupiny
PŘÍLOHA 8: Fyzikální a chemické požadavky na jakost
PŘÍLOHA 9: Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů
č. 90/2000 Sb. - Čl. II
č. 390/2001 Sb. - Čl. II
XXXXX 1
XXXXX X XXXXXX XXXXXXX
§1
Pro xxxxx této vyhlášky xx xxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx žlázou xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
x) xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx, přičemž xxxxx, xx látky xxxxxxxx xxx xxxx xxxxxx mohou xxx xxxxxxx, xxx xxxx xxxx xxxxx nejsou xxxxxxx za xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx nebo xxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx mléka,
x) xxxxxx syrové xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx, 1)
d) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx ošetřený xxxxx xxxxxxxxxx předpisů 1) x xxxxxxxx na xxxxx tuku xxxxxxx 10 % xxxxxxxxxxxx,
x) kysaným xxxxxxx xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx neošetřený xx xxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx získaný xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx xxxx smetanou xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx sušením xxxxx nebo xxxxxxx x obsahem vody xxxxxxx 5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x mléka xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx sýrem nezrající xxx tepelně xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx sýr x xxxxxxxxxxxxx kyselým xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx,
l) zrajícím xxxxx sýr, x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxx,
m) taveným xxxxx sýr, který xxx xxxxxxx xxxxxxx xx přídavku tavicích xxxx,
x) xxxxxx xxxxxx výrobek obsahující xxxxxxxx xxxxxx xxx xx xxxxx emulze xxxx x xxxx,
x) xxxxxxxx máslem xxxxx do 20 xxx xx data xxxxxx,
x) stolním xxxxxx máslo xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx nejdéle 24 xxxxxx xx data xxxxxx při xxxxxxxxx xxxxx 18 °X x xxxxxxx,
r) xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx bílkovin z xxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vznikající xxxx xxxxxxxx produkt xxx výrobě másla,
x) xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxx xxxx, xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx,
x) tepelným xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x zajišťuje zdravotní xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx konečného xxxxxxxx xxxxxxx,
z) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx a xxxx xxxxxxx k xxxxxxxxx nebo zastavení xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx.
§2
Xxxxxxx xx druhy, skupiny x podskupiny
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx v příloze č. 1.
§3
Označování
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx x zákoně x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 27.
(2) Mléko x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx x skupinou,
x) xxxxxxxxxxx, podle xxxxxx xxxx, xxxxx xx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x příloze č. 2 tabulkách 1, 2, 5 a 6,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx složkou.
(3) Xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx smetana xx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxx xxxxxxx.
(4) U tekutého xxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
(5) Xxxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxx "Xxxxxxxxxx xxxxx" x xxxxx xxxxxx xxxxxxx 30 mm. X xxxxx blízkosti xxxxxx xxxxxxxx se xxxxxx xxxxx "x velmi xxxxxx obsahem xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x tucích" x xxxxx xxxxxx xxxxxxx 15 xx. Xxxx xxxxxxxx xx xxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx, na xxxxxxx xxxxx xxx uvedeny xxxx xxxxx, x xxxxxxxx xxxxx o xxxxxxxx xxxxx x xxxxx. V xxxxxxx xxxxxxx obalu válcovitého xxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx výška xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxx o xxxxx třetinu xxxxx.
(6) Xxxxxxxx podle xxxxxxxx 5 xxxx xxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx jej xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx. Xx xxxxx xxxxx být xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx znázornění.
(7) Xxxx trvanlivé xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxx xxxx tekutá smetana, xxx bylo xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx tepelným xxxxxxxx xxx 100 °X.
(8) Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
a) xxxxxx druhu xxxx xxxxxxx x podskupiny, xxxxx splňuje xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 xxxxxxxxx 3 x 4,
b) xxxxxxx xxxx,
c) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxx slazený, xxxxx xx přidáno xxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxx.
(9) Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx procesu x mléčný výrobek, xxxxxxxxx přídavkem xxxxxxxxx xxxxxxx musí xxx xxxxxxx
x) xxxxxx xxxxx,
b) obsahem xxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(10) Xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
x) xxxxxx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxxxxx 7,
x) xxxxxxx xxxx xxxx skupiny xxxxx x xxxxxx xxxxx,
x) obsahem xxxx x xxxxxxxx xxxxx,
x) jako xxxxxxxxxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx.
(11) X xxxxxxxxxxxxxx baleného xxxxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx 20 xxx xx xxxx vyskladnění x xxxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxx výroby xxxxxxxx xx spotřebitelský obal xxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx x mrazírenského xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x datum xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx.
(12) Xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx xxxxxxxx
a) xxxxxx xxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxxxxx 8,
x) xxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(13) Xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx
x) názvem xxxxx, xxxxxxx nebo xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxxxxx 11,
x) xxxxxxx xxxx xxxx tuku x xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) xxxx jednosložkový výrobek, xxxxx surovinami xx xxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx, syřidlo a xxxxxxx xxxxxxxx.
(14) Xxxxx "smetanový krém" xx xxxxxxx x xxxxxxx z xxxxxxx xxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx 30 % xxxx x xxxxxx, xxxxxxxxxxxx xxxx.
(15) Sýr xx xxxxxxxx
a) xxxxxx xxxxx,
x) u xxxxxxx xxxxxxxxxx sýrů xxx xxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx, pokud xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 tabulkách 9, 10 a 12,
c) x xxxxxxx tavených xxxx xx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxx a xxxx xxx označit x xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 2 xxxxxxxxx 13 x 14,
x) xxxxxxx xxxx xxxx xxxx v xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxx,
x) použitou xxxxxxxxxx složkou,
x) xxxxxxxxxxx "Xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx", pokud xxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx x souladu xx zvláštními xxxxxxxx, 1)
x) xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobek, pokud xxxxxxxxx xx pouze xxxxx, sýrařské xxxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxx xxx xx 2,5 % xxxxxxxxxxxx,
x) xxxx tavený xxxxxx výrobek, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxx xxx 5 % xxxxxxx..
(16) Xxxxxxxxxx mléčný xxxxxxx xxxx xxx označen xxxxxx xxxxx nebo xxxxxxx, xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx v příloze č. 2 xxxxxxx 15 xxxx 16.
(17) Xxxx "čerstvé" xxx xxxxxxx tekuté xxxxx xxxx xxxxxxx smetanu, xxxxx byly xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, máslo xx 20 xxx xx xxxx výroby x xxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx.
(18) Xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx být označeny
x) xxxxxx xxxxx x xxxxxx smetana, xxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxxx, 3)
x) xxxxxx xxxxxx xxxxxxx,
x) xxxxxx xxxxxxx tepelně xxxxxxxx xx kysacím xxxxxxx,
x) mléčný xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxx xxxxx,
g) xxxxxx,
x) xxxxxxx xxxxxxxxx sýr.
(19) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx se dále xxxxxxxx xxxxxx hospodářského xxxxxxx. U mléka x xxxxxxxx xxxxxxx x kravského mléka xxxxxx xxx xxxx xxxxxxxxxxxxx zvířete uváděn. Xxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx x xxxx xxxxx xxxxx hospodářských xxxxxx, označí xx xxxxx xxxxxx hospodářského xxxxxxx, xx xxxxxxx xxxxxxx xxxx než 50 % mléka. Xxxxxxx druhy mléka xx xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxx "x přídavkem" xxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxx xx výrobku xxxx xxxx než 10 %.
(20) Xxxxx "xxxxxx xxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxx 50 % hmotnostních xxxxx nebo syrovátky.
(21) Xxxxxx "mléčný" xxx xxxxxxx xxxxxxx, x němž mléko xxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx nejméně 50 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
(22) Xxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxxx xxxxxxx, x xxxx xxx xxxxx xxxxxxx 51 % hmotnostních xxxxxx xxxxxxx.
(23) Xxx vícesložkové výrobky xx xxxx lze xxxxxx názvy "sýrový xxxx, xxxxxx dezert, xxxxxx roláda, xxxxxxxx xxxxxx xxx".
(24) Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx výrobků xxxx xxxxxxx x příloze č. 3.
(25) Xxxxxxxxx technologické xxxxxxxxx x xxxxxx x xxxx x xxxxxx u sýrů x xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx až plus 4 % xx xxxxxx xxxxxxxxx na xxxxx, u xxxxxxxxx xxxx xx připouští xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxx 1 %.
(26) Xxxx x xxxxxxxx složky xx xxxxxx xx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x případě, xx malé xxxxxxxx xxxxxx 4) xxx xxxxx ochucení xxxxxxxxxxx xxxxxxx 2 % xxxxxx.
§4
Požadavky xx xxxxxx
Fyzikální, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx výrobků x xxxxx mikroorganizmů xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx uvedeny x příloze č. 2. Xxxxxxxxx x chemické požadavky xx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx, xx. xxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
§5
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxx, xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx, zahuštěné xxxxx, xxxxxx xxxxx, bílkovinné xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxx teplotě do 24 °X.
(2) Xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx skladují, xxxxxxxxxx a xxxxxxx xx oběhu xxx xxxxxxx xx 4 °X do 8 °X.
(3) Xxxxxx xxxxxx výrobky xx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx vzduchu do 70 %.
XXXXX 2
XXXXXXXX A XXXXXXX XXXXX
§6
Xxx xxxxx xxxx vyhlášky xx xxxxxx
a) xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xx smetany, xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxx, xxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx látek x xxxxx určených x xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx (xxxx jen "xxxxxxxx xxxx"),
b) xxxxxxxx xxxxxx výrobek xxxxxxx xxxxxxxxx x našleháním xxxxxxxxxxx x homogenizované xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx,
x) hlubokozmrazenou xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xx naplnění do xxxxx xxxxx zmrazena xx xxxxxxx - 18 °X x xxxxx.
§7
Členění xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx druhy, xxxxxxx x xxxxxxxxxx je xxxxxxx x příloze č. 4.
§8
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx údajů xxxxxxxxx v xxxxxx x xx xxxxxxxxx xxxxxxxx 2) xxxx xxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxxxx 2 xx 8.
(2) Xxxxxxxx x xxxxxxx krémy xx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxx. X xxxxxxx vodových xxxxxx xxx xxxxx xxxxxxx uveden.
(3) X názvu xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx xx uvede i xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx.
(4) X zmrzliny x xxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx určenou x aromatizaci, je xxxxx xxxxx v xxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxx "s xxxxxxxx", x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx ochucení.
(5) Xxxxxxxx a mražený xxxx lze označit xxxxxx
x) xxxxxxxxxx, xxxxxxxx-xx nejméně 3,0 % hmotnostních kakaa,
x) xxxxxxx, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,5 % xxxxxxxxxxxx xxxxx,
c) xxxxx použitých xxxxxxx xxxxxxxxxxxx plodů, xxxxxxxx-xx xxxxxxx 1,0 % xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx jejich xxxx,
x) xxxxx xxxxxxxxx xxxxx ovoce, obsahují-li xxxxxxx 5,0 % xxxxxxxxxxxx ovoce xxxx xxxxxx xxxxxx, x xxxxxxxxxxx xxxxx nejméně 3,0 % hmotnostních.
(6) U výrobku x xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxx xxx 3,0 % xxxxxxxxxxxx.
(7) Xxxxxxx obsahující xxxxxxxxx tuk xxxx xxx xxxxx xxxxxxx.
(8) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x objemové xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx jsou xxxxxxx x příloze č. 6.
§9
Xxxxxxxxx xx jakost
(1) Xxxxxxxxx x chemické xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxxxx směsi jsou xxxxxxx v příloze č. 5.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx být jemná, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx vzduchových xxxxxx, xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx viditelné částice xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx formě xxxx xxx xxx vysoký, xxx zajistil xxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxx.
§10
Uvádění xx xxxxx
(1) Xxxxxxxx v nádobách x xxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxxx - 8 °C xx - 14 °X, xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx oběhu xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx skladují x xxxxxxxxxx xxx xxxxxxx - 18 °C x nižší. Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x mražené xxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx prostředky, které xxxxxxxx xxxxxxxxx teploty xxxxxxxxxx potravin minus 18 xX nebo xxxxx x jsou xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxx teploty xxxxxxx. Xxx xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx výrobku xxxxxx xx minus 15 xX. Záznamy x xxxxxxxxxxxx teploty xxxxxxx xxxx být xxxxxx x xxxxxxxx xx xxxx xxxxxxx xxxx.
(2) Mražené xxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx xx uchovávají xxx xxxxxxx o xxxxxxx - 18 °X x xxxxx, x xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx zařízení, xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x vybavených xxxxxxxxxx xxxxxxx vzduchu xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx samovolně roztátých xxxxxxx x jejich xxxxxxx do xxxxx xxxx xxxxxxxx.
XXXXX 3
XXXXX TUKY A XXXXX
§11
Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx rozumí
x) xxxxxx xxxxx a xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxx se x závislosti xx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x triacylglycerolu xxxxxxxxx xx normálních xxxxxxxx x tekutém xxxx xxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxx xxxxx x olejem xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx ze semen, xxxxx nebo jader xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx,
x) živočišným xxxxx x xxxxxx xxxxx xxx x xxxx xxxxxxx x tukových xxxxx xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx,
x) xxxxxxxx xxxxx xxxxx xxx, který xxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx tuků x xxxxx nebo xxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx jedlý xxx, xxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxx x xxxxx xxxx xxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxx xxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxx, xxxx směsi xxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxx x olejů xxxx směsi xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxx,
x) xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxx tuk x olej xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx/x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxx s jedlými xxxx x xxxxx xx xxxxx emulze xxxx x tuku; xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxx s xxxxxxx mléčného tuku x xxxxxxxxx obsahu xxxx 10 % xx 80 % xxxxxxxxxxxx.
§12
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
Xxxxxxx xx druhy, skupiny x xxxxxxxxxx xx xxxxxxx x příloze č. 7.
§13
Xxxxxxxxxx
(1) Xxxxx xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx x xx zvláštním xxxxxxxx 2) jsou xxxxx požadavky na xxxxxxxx obsaženy x xxxxxxxxxx 2 xx 11.
(2) Jedlý xxx x jedlý xxxx xx označí xxxxxx xxxxx, skupiny xxxx xxxxxxxxxx.
(3) X xxxxxxxxxxxxxx xxxx x oleje xx xxxx xxxxx i xxxxx xxxxxxxx nebo xxxxxxx, x xxxxx xxxx xxxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx x příloze č. 8 tabulkách 1, 5 x 6.
(4) X xxxxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxx xxxxxxxx vyjadřující xxxxx tuku xx xxxxxxx, pokud xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxx v příloze č. 8 xxxxxxxxx 3 a 4.
(5) X xxxxxxxxxxxx xxxx se xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxx.
(6) X xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxx x xxxxx mléčného xxxx x xxxxxx xxxxxx x % xxxxxxxxxxxx xxxx x x xx 100 g xxxx.
(7) Xxxxxxxx "xxxxxxxxx" xxx xxxxxx x xxxxxxxxx, které xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxx xxxxxxxxxxx původu x xxxxxxxxx xxxxxxxxx 2 % xxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx obsahu xxxx.
(8) Xxxxxxxx "xxxxxxxx xx xxxxxxx" lze xxxxxx pro xxxxx, xxxxx xxxx získány xxxxxxxxx za xxxxxxx.
(9) Xxxxxxxx "xxxxxx" xxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxx výběrové, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxx hodnoty xxxxxxx x příloze č. 8 tabulce 5.
(10) Označení "xxxxxxxx" xxx použít xxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx sádla xxxxxxxxx x xxxxxxxx, x xxxxxx xxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxxxxx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx loje xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxx, obžaludkového a xxxxxxxxx.
(11) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx výrobky xxxx xxxxxxx x příloze č. 9.
§15
Xxxxxxx xx xxxxx
(1) Xxxxx tuky x xxxxx se skladují x přepravují tak, xxx byly xxxxxxxx xxxx xxxxxx slunečním xxxxxxx.
(2) Teplota xxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx
x) u xxxxxxxxxxx tuků a xxxxx 20 °X,
x) u živočišných xxxx x emulgovaných xxxx 15 °C,
x) x ztužených x xxxxxxxxxx tuků 20 °X.
§16
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
(1) Xx 1. ledna 2000 xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxxx zařízením xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx.
(2) Nejdéle po xxxx 60 xxx xx xxxxxxx účinnosti xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxx obalů tekutých xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Členění xx xxxxx, skupiny x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx výrobku
|
Skupina
|
Podskupina
|
Mléko
|
tekuté
|
odtučněné
odstředěné
nízkotučné
|
zahuštěné
|
částečně xxxxxxxxx, včetně xxxxxxxxxxx
|
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xx šlehání
vysokotučná
|
|
zahuštěná
|
|
|
sušená
|
|
Kysaný xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
xx sníženým obsahem xxxx
xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxx mléko
|
|
|
acidofilní xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx zákys
|
|
|
kysaná nebo xxxxxxxx smetana
|
|
|
kysané podmáslí
|
|
|
kysaný xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx x bifido xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx po kysacím xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx tuku
|
|
|
Máslo x xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxxx xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx nebo xxxxxxxxx
xxxxxxxxxx nebo xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxx xxxx xx strouhání xxxx ke xxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxx
|
&xxxx;
xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxx
xxxxxxx xxx xxxxx
xxxxxxx x xxxx hmotě
s plísní xx xxxxxxx
x plísní xxxxxx hmoty
dvouplísňový
v solném xxxxxx, xxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx (ke xxxxxxxxx)
xxxxx
xxxxxxxxx
xxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxxx
|
&xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
|
Účinnost od 1.9.2000 xx 8.11.2001 (do xxxxxx č. 390/2001 Xx.)
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Fyzikální, chemické x mikrobiologické požadavky xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x na xxxxx xxxxxxxxxxxxxx mléčného xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxx tekuté
Druh výrobku | Obsah xxxxxxxx tuku v % xxxxx./xxxxx. | Xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxx xxxxxxxxx (se xxxxxxxxxxxxx) xxxx Xxxxxx xxxxx (bez xxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx 3,5 | xxxxxxx 8,5 |
Xxxxx xxxxxxxxx | 1,5 - 2,0 | |
Odstředěné mléko | nejvýše 0,5 |
Xxxxxxx 2 - Xxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxxxxxx xxxx x % hmotn. |
Smetana | nejméně 10,0 |
Smetana xx xxxxxxx | xxxxxxx 30,0 |
Xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 35,0 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx*)
Xxxxxxx 3
Xxxx výrobku | Obsah xxxxxxxx tuku v % hmotn. | Obsah sušiny xxxxxxxxxx v % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxxx xx. jogurtového | nejméně 0,5 | xxxxxxx 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxx než 0,5 | |
Xxxxxxxx | xxxx xxx 1,5 | nejméně 7,0 |
Xxxxxx xxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 | |
Xxxxxx xxxx | xxxxxxx 3,0 | |
Xxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxx než 3,0 | xxxxxxx 8,2 |
Xxxxxx xxxx nízkotučný xxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 0,5 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx xxxx uvedených xxxxxxxx xxxxxxx s xxx, že xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxx xxxxxxx 30 % xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxx živých xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxxx xxxxxxx | Xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx x 1 x |
Xxxxxxxxxx xxxxx | Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx mezofilní, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
Xxxxxxx*) | xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx Streptococcus xxxxxxxxxx xxxxx. thermophilus x Xxxxxxxxxxxxx delbrueckii xxxxx. xxxxxxxxxx | 107 |
Xxxxxx xxxxx, xx. smetanového zákysu, xxxxxxxx x kysané xxxxxxx | xxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mléčného xxxxxxx | 106 |
Xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxx, xxxxx xxxxxxxxxx se xxxxxx x kvasinek zkvašujících xxxxxxx Kluyveromyces xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxxxxx exignus x xxxx Leuconostoc, Xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxx, xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 104 |
Xxxxxxxx xxxxx | xxxxx xxxxxxxxxx xx z kvasinkových xxxxxx rodu Kluyveromyces, Xxxxxxxxxx xxxx Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx x termofilních kultur xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx | xxxxxxxx mléčného xxxxxxx 106 x xxxxxxxx 102 |
Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x bifido-kulturou | Bifidobacterium xx. x xxxxxxxxx x mezofilními x xxxxxxxxxxxx bakteriemi xxxxxxxx xxxxxxx | 106 xxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxx: *) X xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx kromě základní xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx specifickou xxxxxxxx xxxx texturovou charakteristiku xxxxxxx. Xxxx však xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx kultury.
Tabulka 5 - Xxxxxxxxx xxxxxx výrobek
Druh xxxxxxx | Xxxxxxxxx | Xxxxxxx*) | ||||
Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx sušina xxxxxxxxxx | Xxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx xxxxxx tukuprostá | |
% hmotn. | % xxxxx. | % xxxxx. | % hmotn. | % xxxxx. | % xxxxx. | |
Xxxxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 15,0 | xxxxxxx 11,5 | xxxxxxx 16,0 | xxxxxxx 14,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 7,5 | xxxxxxx 25,0 | xxxxxxx 8,0 | xxxxxxx 28,0 | ||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 1,0 4,0 - 4,5 | xxxxxxx 17,5 | xxxx než 1,0 4,0 - 4,5 | xxxxxxx 20,0 | ||
x xxxx: polotučné | nejméně 20,0 | xxxxxxx 24,0 | ||||
Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,0 | nejvýše 1,0 |
Xxxxxxxx:*) Xxxxxxxx sacharózy u xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx odpovídat xxxxxxxxx xxxxxx 60,5 xx 64,5.
xxxxxxx xxxxx = | % xxxxxxxxx . 100 |
% xxxxxxxxx + % xxxx |
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx mléka x xxxxxx xxxxxxx
Xxxx | Xxxxx mléčného xxxx x % xxxxx. |
Xxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 42,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 26,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx | xxxx xxx 26,0 |
x toho xxxxxxxxx | 12,0 - 14,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx | xxxxxxx 8,0 |
Xxxxxx xxxxx xxxxxxxxx | xxxxxxx 1,5 |
Xxxxxxx 7 - Xxxxx xxxxxxxxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxx xxxxxx x % | Xxxxx xxxx x % |
Xxxxxxx xxxxx, xxxxx x xxxxxx máslo | nejméně 80,0 | nejvýše 2,0 | xxxxxxx 16,0 |
Máslo xx xxxxxxxxxx zákysem | nejméně 75,0 | ||
Xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx | xxxxxxx 61,0 | ||
Máslo x xxxxxx obsahem tuku | nejvýše 41,0 |
Xxxxxxx 8 - Xxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxx xxxxxxx | Xxxxx xxxx x % xxxxx. | Xxxxxx x % xxxxx. |
Xxxxxxxxxxx xxxxx | xxxxxxx 31,0 | nejméně 42,0 |
Xxx a tvaroh
Tabulka 9 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxxxxxxx ve xxxxxx x xxxxxx xxxx x tukuprosté xxxxx xxxx
% XXXXX = | x xxxx . 100 |
100 - g xxxx |
Xxx | % XXXXX*) |
Xxxxx xxxxx | xxxx než 51,0 |
Xxxxx | 49,0 - 56,0 |
Xxxxxxxxx | 54,0 - 69,0 |
Měkký | nejméně 67,0 |
Poznámka: *) X xxxxxxxxxx xxxx s xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx se respektuje xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx sýrů.
Tabulka 10 - Klasifikace xxxxxxxxxx xxxx podle xxxxxx tuku x xxxxxx (x procentech)*)
Sýr | Tuk x xxxxxx x % |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx 60,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 45,0 |
Xxxxxxxxx | xxxxxxx 25,0 |
Xxxxxxxxxx | xxxxxxx 10,0 |
Odtučněný | méně xxx 10,0 |
Xxxxxxxx: *) Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxx xxxx dodržet výše xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
% xxxx x sušině = | x xxxx . 100 |
100 - x xxxx |
Xxxxxxx 11 - Klasifikace xxxxxxx xxxxx konzistence x xxxxxx tuku x xxxxxx
Xxxxxx | Xxx x xxxxxx x % |
Xxxxx | xxxxxxx 38,0 |
Xxxxxxxxx | 15,0 - 25,0 |
Xxxxxxxxxx xxxx jemný | méně xxx 15,0 |
Xxxxxxxxx xxxx měkký xxxx tvrdý | méně než 5,0 |
Xxxxxxx 12 - Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx sýra xxxxx zrání
Sýr xxxxxxxxx | xxxxxxx |
xxxxxxxxxxx | |
Xxx xxxxxxx | xx povrchu |
s xxxxx xx povrchu | |
v xxxx xxxxx | |
x xxxx | x tvorbou xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx |
Xxxxxxxx xxx | x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx uvnitř xxxxx |
xxxxxxxxxxxx |
X xxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx se respektuje xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx. Xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
Xxxxxxx 13 - Xxxxxx sýry - xxxxxxxxxxxx xxxxx
Xxxxxx xxx | Xxx x xxxxxx x % | Xxxxxx v % |
xxxxxxxxxxx | 70,0 | 45,0 |
60,0 x 65,0 | 44,0 | |
55,0 | 44,0 | |
50,0 | 43,0 | |
45,0 | 41,0 | |
40,0 | 39,0 | |
35,0 | 36,0 | |
nízkotučný | 30,0 | 33,0 |
25,0 | 31,0 | |
20,0 | 29,0 |
Poznámka: Xxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxx dělí xx xxxxxxxx xx xxxx x xxxxxxxxxxxx. Xxxxx sušiny (v %) musí být xx xxxxxx x xxxxxx tuku x xxxxxx (v %) x určitém xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx tuhost xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Toto xxxxxxxxxx platí obdobně x pro tavené xxxxxx výrobky.
Tabulka 14 - Obecný xxxxxxx xxxxxx xxxxxx než xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx sýrů x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx:
Xxxxxx xxxx xxx sýr | Tavený xxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxx | Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx | |
xxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | ||
Xxxxx, xxxxxxx xxxx, smetana | pouze xxx standardizaci obsahu xxxx | xxx | xxx |
Xxxxxxx mléčné xxxxxx | xx | xxx xx xxxx xxx. xxxxxx 5 % xxxxxxx xx xxxxxxxx taveném xxxx | xxx xx xxxxxxxxxxx, xx 51 % xxxxxx xxxxxxx xx xxxx |
Xxxxx xxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxx | xxx | xxx | xxx |
Xxxxxx*) | xxx | xxx | xxx |
Xxxxx (sacharidy xx sladícím xxxxxxx) | xx | xx | xxx |
Xxxxxx x sezónní xxxxxxxx | xxxxx xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx, které xxxxxxxxx xxxxx finálnímu xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxx | ||
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx | xxx x množství xxxxxxxxxxxxxxx jednu xxxxxxx xxxxxxxxx obsahu xxxxxx xxxxxxxxx výrobku x xx předpokladu, xx xxxx dodávat xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx chuť x xx se xxxxxxx x cukry | ano |
Poznámka: *) xxxxxxxxx nezávadné xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx 15 - Xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxx | Xxxxxx kyselý | |
Obsah vlhkosti | nejvýše 10,0 % | nejvýše 10,0 % |
Xxxxx xxxxxxxxx x xxxxxx | xxxxxxx 84,0 % | xxxxxxx 90,0 % |
Xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxx 90,0 % | xxxxxxx 95,0 % |
Obsah xxxxxxxx xxxx, přepočtený xx xxxxx extrakt | nejvýše 2,0 % | xxxxxxx 2,0 % |
Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx | xxxxxxx 1,0 % | xxxxxxx 1,0 % |
Xxxxxxxx kyselost, vyjádřená x ml N xxxxxxx XxXX na 1 g | - | nejvýše 0,27 |
Xxxxx xxxxxx (včetně X2X5) | xxxxxxx 7,5 % | xxxxxxx 2,5 % |
Xxxxx xxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx) | xxxxxxx 15,0 xx x 25 x | xxxxxxx 22,5 mg v 25 g |
Tabulka 16 - Xxxxxxxxx
Xxxxxxxxx | |
Xxxxx vlhkosti | nejvýše 8,0 % |
Xxxxx bílkoviny x xxxxxx | xxxxxxx 88,0 % |
Xxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx | xxxxxxx 95,0 % |
Xxxxx xxxxxxxx xxxx, přepočtený xx suchý xxxxxxx | xxxxxxx 2,0 % |
Obsah bezvodé xxxxxxx | xxxxxxx 1,0 % |
Hodnota xX | 6,0 - 8,0 |
Obsah xxxxxxxxx (připálené xxxxxxx) | xxxxxxx 22,5 xx x 25 g |
Příloha x. 3 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení
|
Přípustná xxxxxxx hmotnostní nebo xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 500 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 3,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 1000 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 2,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 1000 ml xxxx g
|
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 0,5 % u 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxx mléčný xxxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 1000 x
|
&xxxx;
- 2,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 0,5 % x 20 xx balení
|
|
nad 1000 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxx x xxxxxx
|
&xxxx;
xx 125 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 5,0 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 3,0 % x jednotlivého balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 7,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx balení
|
Máslo xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xx 20 x
|
&xxxx;
- 10,0 % x jednotlivého xxxxxx
- 2,0 % x 20 ks xxxxxx
|
&xxxx;
xx 250 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x jednotlivého xxxxxx
- 1,0 % x 20 ks xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 250 g
|
- 1,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
Xxxxxxx x. 4 x vyhlášce č. 328/1997 Xx.
Xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx chutící xxxxxx
xxxxxxx:
xxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxx
xxxxxxxxxxx
xxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxxxxx
xxxxxxx
xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxx
|
||
&xxxx;
x xxxxxxxxxx xxxxx citrónová
|
||
Mražený xxxx
|
&xxxx;
xxxxxxxxx
|
|
&xxxx;
xxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxx xxxxxxx mléčných výrobků xxxxxxx jogurtový xxxx xxxxxxxxx
|
||
&xxxx;
xxxxxx xxxxxxxxxx s xxxxxxxxxx xxxxx
|
Xxxxxxx x. 5 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxx xxxxxxxx směsi xxxxxxx a mražených xxxxx
&xxxx;
Xxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx xxx
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
%
|
&xxxx;
%
|
&xxxx;
%
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x mražený xxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 30,0
|
nejméně 8,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 1,5
|
nejméně 2,5
|
Zmrzlina x xxxxxxx xxxx xx bázi ostatních xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
nejméně 2,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
Zmrzlina a xxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx tukem *)
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 1,0
|
&xxxx;
xxxxxxx 1,5
|
Zmrzlina xxxxxx s ovocnou xxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 20,0
|
0
|
0
|
Zmrzlina xxxxxx x xxxxxxxx **) **)
|
&xxxx;
xxxxxxx 15,0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
0
|
&xxxx;
Xxxxxxxx a xxxxxxx krém xxxxxx xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
xxxxxxx 25,0
|
méně než 1,5
|
&xxxx;
xxxxxxx 2,5
|
Xxxxxxxx:
*) xxxxxxxxx xxx
**) xxxxxx se xxxxxx tuku a xxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxx xxxxxx.
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnostní xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx
|
&xxxx;
xx 100 ml xxxx x
|
&xxxx;
- 5,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xx 500 xx nebo x
|
&xxxx;
- 3,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
xxx 500 xx xxxx x
|
&xxxx;
- 1,0 % x jednotlivého xxxxxx
|
Příloha x. 7 x xxxxxxxx x. 328/1997 Sb.
Členění xx xxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;
Xxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxx xxxx xxxxx olej
|
rostlinný tuk
nebo
rostlinný xxxx
|
&xxxx;
xxx xxxx olej xxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxx xxx
xxxx
xxxxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
xxxxx xxxxxxxx
xxx tavený
tuk xxxx olej podle xxxxx xxxxxxxxx
|
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxx xxx
|
&xxxx; |
&xxxx; | &xxxx;
xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xxxxx*)
xxxxxxxx
xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
Xxxxxxxx: *) Xxxxx xxxxxxx je zařazen xx xxxx xxxxxxxx x xxxxxx 1 Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx podle členění xxxxxxx uvedených x Xxxxxx Xxxxxxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 8 x vyhlášce x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx
Xxxxxxx 1 - Xxxxxxxxx xxxxx xxxx x xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x xxxxx x xxxxxx xxxxx
|
||||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxx XXX/x
|
&xxxx;
xxx. 0,6
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx kyselosti xxx xxxxx xxxxxxxx xx studena a xxxxx deklarovanémg XXX/x
|
&xxxx;
xxx. 4,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. xxx. kysl. /kg
|
max. 10,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxx za xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. per. xxxx. /xx
|
&xxxx;
xxx. 15,0
|
|||||
&xxxx;
Xxxxx xxxxxx xxx 105 X %
|
&xxxx;
xxx. 0,2
|
|||||
&xxxx;
Xxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx x oleje
|
||||||
Řepkový x xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxx 15 °X (xx/x3)
|
&xxxx;
913 - 918
|
&xxxx;
921 - 925
|
&xxxx;
922 - 926
|
924 - 928
|
925 - 938
|
&xxxx;
914 - 919
|
Číslo xxxxxxxxxx (xx XXX/x xxxxx)
|
&xxxx;
182 - 193
|
&xxxx;
190 - 209
|
&xxxx;
188 - 194
|
&xxxx;
189 - 195
|
&xxxx;
248 - 265
|
&xxxx;
188 - 196
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxx (dle Xxxxx)
|
&xxxx;
105 - 126
|
&xxxx;
50 - 55
|
118 - 141
|
&xxxx;
124 - 139
|
&xxxx;
6,3 - 10,6
|
80 - 88
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (x/xx)
|
&xxxx;
xxx. 20
|
&xxxx;
xxx. 12
|
max. 15
|
&xxxx;
xxx. 15
|
&xxxx;
xxx. 15
|
max. 18
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxx (% x xxxxxxxxx xxxxxxx)
|
&xxxx;
5,0 - 13,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
ND - 0,3
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
Xxxxxxx xxx jednotlivé xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx tuky x xxxxx
|
||||||
&xxxx;
X 6:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 8:0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
4,6 - 10,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 10:0
|
ND
|
ND
|
ND
|
ND
|
5,5 - 8,0
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 12:0
|
ND
|
ND - 0,5
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
45,1 - 50,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 14:0
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
0,5 - 2,0
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
16,8 - 21,0
|
&xxxx;
XX - 1,0
|
C 16:0
|
2,5 - 7,0
|
&xxxx;
39,3 - 47,5
|
&xxxx;
5,0 - 7,6
|
8,0 - 13,5
|
&xxxx;
7,5 - 10,2
|
&xxxx;
7,5 - 20,0
|
&xxxx;
X 16:1
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
0,3 - 3,5
|
&xxxx;
X 17:0
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
ND - 0,1
|
ND
|
ND - 0,5
|
&xxxx;
X 17:1
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
&xxxx;
X 18:0
|
0,8 - 3,0
|
&xxxx;
3,5 - 6,0
|
2,7 - 6,5
|
2,0 - 5,4
|
&xxxx;
2,0 - 4,0
|
&xxxx;
0,5 - 5,0
|
C 18:1
|
&xxxx;
50,0 - 70,0
|
36,0 - 44,0
|
&xxxx;
14,0 - 39,4
|
17,7 - 28,0
|
&xxxx;
5,0 - 10,0
|
&xxxx;
55,0 - 83,0
|
&xxxx;
X 18:2
|
&xxxx;
15,0 - 30,0
|
&xxxx;
9,0 - 12,0
|
48,3 - 74,0
|
&xxxx;
49,8 - 59,0
|
&xxxx;
1,0 - 2,5
|
&xxxx;
3,5 - 21,0
|
&xxxx;
X 18:3
|
&xxxx;
5,0 - 14,0
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
ND - 0,3
|
5,0 - 11,0
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 1,5
|
&xxxx;
X 20:0
|
&xxxx;
0,2 - 1,2
|
ND - 1,0
|
&xxxx;
0,1 - 0,5
|
&xxxx;
0,1 - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
&xxxx;
XX - 0,8
|
&xxxx;
X 20:1
|
&xxxx;
0,1 - 4,3
|
&xxxx;
XX - 0,4
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
ND
|
C 20:2
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 22:0
|
&xxxx;
XX - 0,6
|
&xxxx;
XX - 0,2
|
0,3 - 1,5
|
ND - 0,7
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
X 22:1
|
&xxxx;
XX - 2,0
|
ND
|
ND - 0,3
|
ND - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 22:2
|
&xxxx;
XX - 0,1
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
X 24:0
|
&xxxx;
XX - 0,3
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 0,5
|
ND - 0,5
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX - 1,0
|
&xxxx;
X 24:1
|
&xxxx;
XX - 0,4
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
&xxxx;
XX
|
XX = nedetekovatelný (xxxxx xxx 0,05%)
Xxxxxxx 2 - Ztužený x xxxxxxxx xxx
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx (xxxx. per. kysl./kg)
|
max. 10,0
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxx (xx XXX/x)
|
&xxxx;
xxx. 0,4
|
Obsah xxxx x xxx. xxxxx
|
&xxxx;
xxx. 0,5
|
Xxxxxxxxxx xxxx
Xxxxxxx 3 - Margarín*)
Obsah xxxx % hmotn.
|
Číslo xxxxxxxxx mg XXX /x xxxxxx fáze
|
Číslo xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx. /kg
|
|
Margarín
|
80,0 - 90,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxxxx se sníženým xxxxxxx tuku xxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
60,0 - 62,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xxxx
|
&xxxx;
39,0 - 41,0
|
max. 2,0
|
&xxxx;
xxx. 10,0
|
&xxxx;
Xxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxx x % **)
|
&xxxx;
&xx;39,0
&xx;41,0 - &xx;60,0
&xx;62,0 - &xx;80,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
Xxxxxxxx:
*) Margarín xxxx xxxxxxxxx maximálně 3 % hmotnostní xxxxxxxx xxxx z xxxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxx být "šlehaný" xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxx se xxxxx xxxxx x xxxx xxx 1 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxx tuku x xxxxxxxxxxxx výrobcích xx xxxxx xxxxx x xxxx xxx 2 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xx xxxxxx průměr xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxx náhodně xxxxxxxxxx vzorků.
**) Xxxx. xxx xxxxxxxxxxx, xxx xx vaření x xxxxxx xxxx.
Xxxxxxx 4 - Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx*)
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxx xxxx % xxxxx.
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxx mg XXX /g tukové xxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxxxx xxxx. xxx. kysl. /xx
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
80,0 - 90,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxxxx obsahem xxxx
|
&xxxx;
60,0 - 62,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx tuk x xxxxxx obsahem xxxx
|
&xxxx;
39,0 - 41,0
|
&xxxx;
xxx. 2,0
|
&xxxx;
xxx 10,0
|
&xxxx;
Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx x bližším určením xxxxx použití x %**)
|
&xxxx;
&xx;39,0
&xx;41,0 - &xx;60,0
&xx;62,0 - &xx;80,0
|
&xxxx; | &xxxx; |
Xxxxxxxx:
*) Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxx xxxxxxxx emulgátoru xxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxx. Xxxxxx xxxxxxxxxx xxx musí xxxxxxxxx 10 - 80 % mléčného tuku x xxxxxxxxx obsahu xxxx. Xxxxxxxx xxxxx xxxx xx výrobku xx nesmí lišit x více než 1 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx a xxxxx xxxx v xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxx xxxxx o xxxx xxx 2 % xx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx. Průměrným xxxxxxx tuku se xxxxxx průměr xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
**) Xxxx. směsný xxxxxxxxxx xxx pomazánkový, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx xx xxxxxx x xxxxxx apod.
Živočišné xxxx
Xxxxxxx 5 - Xxxxxxx xxxxx
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxxxxxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxxxxx sádlo
|
Vepřové xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 105 °C x % hmotn. xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,25
|
&xxxx;
0,30
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxx x xx XXX/x xxx.
|
&xxxx;
1,20
|
&xxxx;
1,30
|
&xxxx;
2,50
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx xxxx. xxx. xxxx./xx xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
10,00
|
&xxxx;
16,00
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx v % xxxxx. xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,05
|
&xxxx;
0,05
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxx x % xxxxx. xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,00
|
&xxxx;
0,005
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °X)
|
&xxxx;
|
&xxxx;
0,894 - 0,906
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxx xxxx xX 40 °X
|
&xxxx;
|
&xxxx;
1,448 - 1,461
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx xxxxxxx
|
&xxxx;
|
&xxxx;
32 - 45
|
&xxxx;
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx mg XXX/x
|
&xxxx;
|
&xxxx;
192 - 203
|
&xxxx;
|
&xxxx;
X. xxxxxx podle Wijse
|
|
45 - 70
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x/xx xxx.
|
&xxxx;
|
&xxxx;
10,0
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxx tání °X
|
&xxxx;
|
&xxxx;
28 - 40
|
&xxxx;
25 - 45
|
Xxxxxxx 6 - Xxxxxx xxx
&xxxx; | &xxxx;
Xxxxxx xxx výběrový
|
Hovězí xxx xxxxx
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxx 105 °X x % hmotn. xxx.
|
&xxxx;
0,30
|
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxx v xx XXX/x xxx.
|
&xxxx;
1,50
|
&xxxx;
2,50
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx mekv. xxx. xxxx./xx xxx.
|
&xxxx;
10,00
|
&xxxx;
16,00
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx v % xxxxx. xxx.
|
&xxxx;
0,05
|
|
&xxxx;
Xxxxx xxxxx x % xxxxx. xxx.
|
&xxxx;
0,00
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx xxxxxxx (40 °C)
|
0,893 - 0,898
|
&xxxx;
0,893 - 0,904
|
Index xxxx xX 40 °X
|
&xxxx;
1,448 - 1,461
|
&xxxx;
|
&xxxx;
Xxxx xxxxxxxx kyselin
|
42,5 - 47,0
|
&xxxx;
40,0 - 49,0
|
&xxxx;
X. xxxxxxxxxx xx KOH/g
|
190 - 200
|
&xxxx;
190 - 202
|
&xxxx;
X. xxxxxx xxxxx Xxxxx
|
&xxxx;
32 - 47
|
32 - 50
|
Nezmýdelnitelné látky x/xx xxx.
|
&xxxx;
10
|
&xxxx;
12
|
&xxxx;
Xxx tání °X
|
&xxxx;
40 - 45
|
&xxxx;
42 - 48
|
Xxxxxxx x. 9 x xxxxxxxx x. 328/1997 Xx.
Xxxxxxxxx záporné xxxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx jedlých xxxx a xxxxx
&xxxx;
Xxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxx xxxx xxxxx balení
|
Přípustná xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx
|
&xxxx;
Xxxxxxxxx olej
|
do 1 litru
|
- 4,0 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
- 2,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
1 - 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 1,0 % x xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
xxx 15 xxxxx
|
&xxxx;
- 0,1 % u xxxxxxxxxxxx xxxxxx
|
|
&xxxx;
Xxxxxxxx, xxxxx, lůj, xxxxxxxx xxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxx
|
&xxxx;
xx 500 x
|
&xxxx;
- 1,5 % x xxxxxxxxxxxx balení
- 1,0 % x 20 xx xxxxxx
|
&xxxx;
xxx 500 x
|
&xxxx;
- 1,0 % u jednotlivého xxxxxx
|
Xx. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
(1) Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx podle xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxx potravin xxxxx xxxxxxxxxxx právních xxxxxxxx xxx používat do 1. září 2001.
(3) Xx 31. xxxxxxxx 2001 je xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a hlubokozmrazené xxxxxxxx v xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xxxxx nejsou xxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx teploty xxxxxxx.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 90/2000 Sb. x xxxxxxxxx xx 1.9.2000
Čl. XX
Xxxxxxxxx ustanovení
Označování xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxx dnem xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx předpisů.
Xx. XX xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 390/2000 Xx. s účinností xx 8.11.2001
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx č. 328/97 Sb. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.1997, x xxxxxxxx §3, 8 x 13, xxxxx nabývají účinnosti xxxx 1.4.1998.
Xx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxx podchyceny xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx právním předpisem x.:
347/99 Xx., kterým se xxxx vyhláška MZ x. 328/97 Xx., xxxxxx xx provádí §18 písm. a), x), h), x), x) x x) xxxxxx x. 110/97 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxx xxxxx x mléčné xxxxxxx, xxxxxxxx a xxxxxxx krémy x xxxxx xxxx a xxxxx
x xxxxxxxxx xx 30.12.99
90/2000 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx XX x. 328/97 Xx., xxxxxx se xxxxxxx §18 xxxx. x), d), x), x), j) x x) zákona x. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xxx xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky x xxxxx
x xxxxxxxxx od 1.9.2000
390/2001 Xx., xxxxxx se xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x. 328/97 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx §18 xxxx. a), x), x), i), x) x x) xxxxxx č. 110/97 Xx., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx výrobcích x o xxxxx x doplnění některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, pro xxxxx a xxxxxx xxxxxxx, zmrzliny x xxxxxxx xxxxx x xxxxx tuky a xxxxx, xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx
x xxxxxxxxx xx 9.11.2001, x výjimkou částí §3, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1.4.2002 x část §3 x xxxxxxx č. 2 (xxxxxxx 17), xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 31.12.2002.
Xxxxxx předpis x. 328/97 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx č. 77/2003 Sb. x účinností xx 1.7.2003.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.
1) Xxxxx č. 87/1987 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxx, ve znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxx č. 121/1987 Sb., x xxxxxxxxxxxxx zdravotní xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx produktů.
2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx zemědělství č. 324/1997 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, o xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx symbolem "x".
3) Vyhláška č. 287/1999 Sb., x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
4) §6 xxxx. 9 xxxx. x) vyhlášky x. 324/1997 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxxx potravin x xxxxxxxxxx xxxxxxx, x přípustné odchylce xx xxxxx o xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx "e", xx xxxxx vyhlášky č. 24/2001 Xx.
5) §6 xxxx. 8 vyhlášky x. 324/1997 Sb., xx xxxxx xxxxxxxx x. 24/2001 Xx.