Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 23.02.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx xxx 27. xxxxx 2023

o požadavcích xx pokrmy
 

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Sb., xxxxxx x. 180/2016 Xx. a xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů

(1) Při xxxxxxx úpravě pokrmů xxx xxxxxxxx xxx xxxx x oleje, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x xxxx xxx xxx tepelné xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 musí xxx v xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx nižší xxx +175 °X x v xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Způsob xxxxxxx xxxxxx xx trh

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx jejich xxxxxx xxxxx xxxx uchovávat, xxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °C. Xx zmražené xxxxxx xx pro xxxxx xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx stravování.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, které xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x rámci postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx do +8 °X.

§4

Smyslové, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx pokrmů

Olej xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x tuků xxxxx přílohy č. 1 k xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Mikrobiologické požadavky na xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Xxxxxx xx vyrábějí x xxxxxxx xx trh x souladu s xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx nestanoví, vyrábějí xx a uvádějí xx trh podle xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx čl. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx mikrobiologické bezpečnosti xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx normami, xxxxx jsou stanoveny x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx být xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Účinnost

Tato vyhláška xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx zemědělství:

Ing. Nekula x. x.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve vůni - xxxxxxxxxx zápach xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx xxxx xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická pro xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx více xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx onemocnění

Mikroorganismus

Kategorie xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX EN XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7937

Xxxxx toxin xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx E. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 nebo XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx spp.

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx xxxxx)

xxxxxx xxxx kategorií potravin, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x nařízení Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (ml)*

ČSN XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost x 25 g xxxx xx

XXX EN XXX 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z xxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě

nepřítomnost v 25 x xxxx xx

XXX EN ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx č. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x neprošly xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Pokrmy, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (ml)**

ČSN XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx nebo zmrzlinové xxxxxx.

** XXX/x (ml) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxxxxx po čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx počet mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx xx 10 cm2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 xx2 x plochy x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx výsledek vydělí 10).

Informace

Právní xxxxxxx č. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů x odkazech xxxx xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Příloha II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x Rady (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. dubna 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x platném xxxxx.