Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 23.01.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

XXXXXXXX

xx dne 27. xxxxx 2023

x xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx výrobu xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx pokrmů

(1) Xxx xxxxxxx úpravě pokrmů xxx používat xxx xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx podle xxxxxxxx použití stanovených xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx vhodné.

(2) Xxxxx x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °X, pokud xxxxxxxxxxxx potravinářského podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 musí xxx x souladu x nařízením Komise (XX) 2017/21581) při xxxxxxx hranolek x xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x každém xxxxxxx co xxxxxxxx x ohledem xx xxxxxxxxx xx bezpečnost xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx uvádění xxxxxx xx trh

(1) Xxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx tak, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, v xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx uplynutí xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxx dále xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Zchlazené xxxxxx xx uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx účely xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx nebo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxxxx xx trh xxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x rámci xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx kontrolních xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx požadavky na xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, nelze xxxxxx xxx výrobě xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx xx trh.

§5

Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx x souladu s xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/20053), x xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, vyrábějí xx x uvádějí xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx rizik xx smyslu xx. 1 nařízení Komise (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx x míst x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx a xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx požadavky xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, x xxxxx xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx splňovat xxxxxxxxx uvedené v xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx č. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx jde x xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx vyhlášce.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx nabývá xxxxxxxxx dnem 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Příloha č. 1 x vyhlášce č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx x xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx oleje xxxx xxxx

xxxxxxxxxx ve xxxx - nepříjemný xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x xxxxx - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, nahořklá chuť, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx pěna při xxxxxxx xxxxxxxxx, která xx xx smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx)

xxxxxxxxxx části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx polárních xxxxx xxxx než 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx č. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Bakteriální xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX ISO 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX)

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X ISO/TS 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, na xxxxx xx vztahují xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x další xxxxx)

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (ml)*

ČSN EN XXX 6888-1 nebo 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10273 XXX P XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z xxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

Xxxxxxx x. 2: indikátorové xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx následnou xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 nebo XXX XXX 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx jednat x xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx zmrzlinové xxxxxx.

** XXX/x (xx) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

*** Xxxxxxx xx bude jednat x xxxxxx a xxxxxxxxxx saláty, klíčky, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (X. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx odebrané x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x manipulaci s xxxxxx po xxxxxxx x dezinfekci

                            Mikroorganismus                

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx mikroorganismy (xxxxxxx xxxxx mikroorganismů)

102 KTJ/10 xx2*

XXX EN XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX EN XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (pro xxxxxxx xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx o xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek vydělí 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Xx. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx účinnosti 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.

Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx právních xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 ze xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx, x platném xxxxx.