Právní předpis byl sestaven k datu 26.11.2024.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Předmět úpravy §1
Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2
Způsob uvádění pokrmů na trh §3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4
Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze xxx 27. xxxxx 2023
x požadavcích xx pokrmy
Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Sb., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx
(1) Při xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat jen xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.
(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °C, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.
(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °C x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
§3
Xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx
(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.
(2) Teplé pokrmy xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx vyhlášky nepovažují xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxx xxxx xxx, xxxxx vykazuje xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.
§5
Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), x xxxxx je toto xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx x ohledem xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(2) Pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx z míst x zařízení používaných xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx xx xxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005, a pokud xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.
(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.
(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Sb.
Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx |
xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxx |
xxxxxxxxxx ve xxxx - nepříjemný xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx nebo tuk |
|
nedostatky x xxxxx - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °C |
|
stálá xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx |
|
xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity) |
|
přítomnost části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx potravin |
|
Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx |
xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 % |
Příloha č. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.
Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx spp. |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX EN XXX 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX ISO 7937 |
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. coli (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC) |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x nebo xx |
XXX X CEN XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (ml)* |
ČSN EN XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, na xxxxx se vztahují xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml |
ČSN XX ISO 6579-1 |
Shigella xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další druhy) |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které se xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
< 20 XXX/x (xx)* |
XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx pseudotuberculosis |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 g xxxx xx |
XXX XX ISO 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867 |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx z xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx spotřebě |
nepřítomnost v 25 g xxxx xx |
XXX EN ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* KTJ/g (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.
Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x kategorii X* |
&xx; 107 KTJ/g (ml)** |
ČSN XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx*** |
&xx; 108 KTJ/g (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832 |
Xxxxxxxxxxx xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 16649-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx s xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.
** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx produkty xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx čištění x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ xxxx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).
Informace
Právní xxxxxxx x. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx uzávěrky xxxxxx předpis nebyl xxxxx či doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx.
2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.
3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.