Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 26.11.2024.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx pokrmy
 

Ministerstvo xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx znění xxxxxx x. 139/2014 Sb., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato vyhláška xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, xxxxxxxx x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxxx

(1) Při xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx používat jen xxxx x xxxxx, xxxxx xxxx xxxxx xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Xxxxx x xxxx xxx xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx xx +180 °C, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx xxx xxxx xxxx vyrobil, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx od xxxxxxxx 2 xxxx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Komise (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx výrobků x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °C x x xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh xxx, xxx xxxx spotřebiteli xxxxxx xx xxxxx xxx jejich xxxxxx xxxxxxxxx provozovatelem xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx xxxxxxx +60 °X.

(2) Teplé pokrmy xxxxxxx xx trh xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx při xxxxxxxxx 0 °C xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx na xxx xxx teplotách xxxxxxx -18 °C. Xx xxxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxx xxxx vyhlášky nepovažují xxxxxxxx a xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx rizik x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Xxxxxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxx xxxx xxx, xxxxx vykazuje xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 k xxxx vyhlášce, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x jejich xxxxxxx xx xxx.

§5

Mikrobiologické xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx xxxxxx

(1) Xxxxxx xx xxxxxxxx a xxxxxxx xx xxx x souladu x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), x xxxxx je toto xxxxxxxx nestanoví, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených x xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x této xxxxxxxx x ohledem xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 nařízení Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx musí xxxxxx xxxxxxxx z míst x zařízení používaných xxx výrobě x xxxxxxx xxxxxx xx xxx splňovat xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005, a pokud xx toto xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx č. 4 x příloze č. 2 k xxxx vyhlášce s xxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx ve xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx se xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx jsou xxxxxxxxx x tabulkách č. 1 až 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx, pokud xxx x hodnocení xxxxx xxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x této xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx a xxxx

xxxxx xx xxxxx xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve xxxx - nepříjemný xxxxxx xxxxxxx pro přepálený xxxx nebo tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx typická xxx xxxxxxxxx olej xxxx xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx xxxx xxx +180 °C

stálá xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx konzistence (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost části xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx x xxxx

xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx triacylglycerolů xxxx xxx 12 %

Příloha č. 2 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx spp.

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX EN XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX ISO 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. coli (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX X CEN XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (ml)*

ČSN EN XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin, na xxxxx se vztahují xxxxxxxx xxxxxxx v xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX ISO 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx které se xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (xx)*

XXX EN XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x Xxxxxxxx pseudotuberculosis

pokrmy

nepřítomnost x 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 10273 ČSN X XXX ISO/TS 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx z xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx xxxxxx k xxxxx spotřebě

nepřítomnost v 25 g xxxx xx

XXX EN ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* KTJ/g (ml) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxxxxxxx pokrmy včetně xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx xxxxxx xxxxxxxxx x kulturní mikroflórou x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx úpravou.

A) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x kategorii X*

&xx; 107 KTJ/g (ml)**

ČSN XX ISO 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx tepelnou xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x pekařské xxxxxxx s xxxxxxxx x krémy, xxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx produkty xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x zařízení xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx čištění x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ xxxx

XXX XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx na 10 xx2 xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 cm x 10 xx xx xxxxxxxx vydělí 10).

Informace

Právní xxxxxxx x. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, s xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx uzávěrky xxxxxx předpis nebyl xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 nařízení Xxxxxx (EU) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx.

2) Nařízení Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 xx xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.