Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 02.04.2025.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.01.2024.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1

Technologické požadavky na výrobu pokrmů §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů §4

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze dne 27. xxxxx 2023

x požadavcích xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx zemědělství xxxxxxx xxxxx §18 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx a o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx zákonů, xx xxxxx xxxxxx x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Sb.:

§1

Předmět xxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx pokrmů, xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx, chemické x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxx xxxxxx

(1) Při xxxxxxx xxxxxx pokrmů xxx xxxxxxxx jen xxxx x xxxxx, xxxxx jsou podle xxxxxxxx použití xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxx xxxx xxxxxx.

(2) Oleje x tuky lze xxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx nejvýše xx +180 °X, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku, xxxxx tuk nebo xxxx xxxxxxx, nestanoví xxxxx.

(3) Xxxxxxxx xx xxxxxxxx 2 musí xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/21581) xxx xxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxx +175 °X x x každém xxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxx na xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.

§3

Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Xxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx trh tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve lhůtě xxx jejich vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx provozuje xxxxxxxxxx službu, v xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxx analýzy xxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xx xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Teplé xxxxxx xxxxxxx na xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx lhůty xxx jejich vydání xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxx zchlazovat xxxx zmrazovat.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx se uvádějí xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °X.

(4) Xxxxxxxx pokrmy xx xxxxxxx xx trh xxx teplotách nejvýše -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x zařízení xxxxxxxxxx stravování.

(5) Xxxxxxx xxxxxx, xxxxx mají xxxxxxxxx cukrářského xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, xx xxxxxxx na trh xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx na zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx kontrolních bodů2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Smyslové, xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxxx pokrmů

Olej xxxx xxx, xxxxx xxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx a xxxx xxxxx přílohy č. 1 x xxxx xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxx xxxxxxx na xxx.

§5

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx pokrmů

(1) Pokrmy xx vyrábějí x xxxxxxx xx xxx x xxxxxxx x xxxxxxxxx nařízení Komise (XX) č. 2073/20053), a xxxxx xx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xx x xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx stanovených v xxxxxxxxx x. 1 xx 3 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s ohledem xx xxxxxxxxx rizik xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005.

(2) Xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx bezpečnosti xxxxxx xxxx vzorky xxxxxxxx z xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxx x xxxxxxx xxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005, a pokud xx xxxx nařízení xxxxxxxxx, musí xxxxxxxx xxxxxxxxx uvedené x xxxxxxx x. 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx s xxxxxxx xx stanovení xxxxx xx xxxxxx xx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (ES) č. 2073/2005.

(3) Xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx uvedených x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx technickými normami, xxxxx xxxx stanoveny x xxxxxxxxx x. 1 xx 4 x příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

(4) Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx jako dodatečná xxxxxxxxx, xxxxx xxx x xxxxxxxxx shody xxxxxxxx hodnoty x xxxxxxxxx xx mikrobiologickou xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x tabulkách x. 1 xx 4 v příloze č. 2 x xxxx xxxxxxxx.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx ustanovení §2, 4 x 5, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx č. 121/2023 Sb.

Ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů a xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx nebo xxxx

xxxxxxxxxx ve vůni - xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx

xxxxxxxxxx x chuti - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx, xxxxxxxx chuť, xxxxxxx chuť

modrošedý kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx při xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx xx xxxxxx, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost části xxxxxxxxxxxxx zbytků dříve xxxxxxxxx potravin

Analytické xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu xxxxx x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx než 25 % xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x vyhlášce x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx cereus

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x nebo xx

XXX XX XXX 10272-1

Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (xx)*

XXX XX ISO 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (XXXX) x enteropatogenní X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x nebo xx

XXX P XXX XXX/XX 13136

Pseudomonas xxxxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX P XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX XX ISO 6579-1

Xxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 x nebo xx

XXX XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. aureus x další druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx se xxxxxxxx kritéria uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

< 20 XXX/x (ml)*

ČSN XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx enterocolitica x Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx xx

XXX EN XXX 10273 ČSN P XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx v 25 g xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (ml) = kolonie xxxxxxx xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx zkoušení

Aerobní mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxxxxxxx pokrmy xxxxxx xxxxxx, xxxxx obsahují xxxx složku xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Xxxxxx x výjimkou xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108&xxxx;XXX/x (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103 KTJ/g (ml)**

ČSN XXX 4831 xxxx XXX ISO 4832

Xxxxxxxxxxx xxxx

xxxxxx

&xx; 102 KTJ/g (xx)**

XXX XXX 16649-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx a pekařské xxxxxxx x xxxxxxxx x xxxxx, lahůdkářské xxxxxxx, zmrzliny, sushi, xxxxxxxxx a zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxx, xxxx nebo zmrzlinové xxxxxx.

** XXX/x (xx) = kolonie tvořící xxxxxxxx v 1 x nebo 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx jednat x ovocné a xxxxxxxxxx saláty, xxxxxx, xxxxxxxx bifteky.

Tabulka x. 3: Toxické produkty xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx enterotoxiny

neprokázán*

Enterotoxin (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx použitou xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx při xxxxxx x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx čištění x dezinfekci

                            Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

Salmonella xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky xx 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx XXX/10 cm2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 xx xx výsledek xxxxxx 10).

Informace

Právní předpis č. 121/2023 Sb. xxxxx xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx xxxxx xx doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, pokud xx xxxx netýká derogační xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx předpisu.

1) Příloha II xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, xxxxxx xx stanoví xxxxxxxxxx xxxxxxxx a porovnávací xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx v xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx a Rady (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 o hygieně xxxxxxxx, x platném xxxxx.

3) Xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 x mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx znění.