Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.
Vyhláška o požadavcích na pokrmy
121/2023 Sb.
Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5
Účinnost §6
Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů
121
VYHLÁŠKA
ze xxx 27. xxxxx 2023
o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:
§1
Xxxxxxx úpravy
Tato xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, chemické x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.
§2
Xxxxxx xx 1.1.2024.
§3
Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx
(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách analýzy xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx nejméně +60 °X.
(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.
(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.
(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.
§4
Účinný xx 1.1.2024.
§5
Účinný xx 1.1.2024.
Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.
Xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx olejů a xxxx
Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx |
xxxxx xx černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx |
xxxxxxxxxx xx xxxx - nepříjemný zápach xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx tuk |
|
nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx |
|
xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X |
|
xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx má smažit, xxxxxxxx |
|
xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity) |
|
přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx xxxxxxxx |
|
Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x tuků |
obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 % |
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.
Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx pokrmů |
Limit |
Metody xxxxxxxx |
Xxxxxxxx xxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX ISO 7932 |
Xxxxxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 10272-1 |
Xxxxxxxxxxx perfringens |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX EN ISO 7937 |
Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC) |
pokrmy |
nepřítomnost x 25 x xxxx xx |
XXX X XXX XXX/XX 13136 |
Xxxxxxxxxxx aeruginosa |
pokrmy |
< 103&xxxx;XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005 |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX XXX 6579-1 |
Shigella xxx. |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml |
ČSN XX XXX 21567 |
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx druhy) |
pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx které se xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 |
&xx; 20 XXX/x (xx)* |
XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx |
XXX XX XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867 |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx |
xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx |
xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx |
XXX XX ISO 21872-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.
Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx |
Xxxxxxxxx xxxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
X) Pokrmy x výjimkou pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X* |
&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2 |
X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx*** |
&xx; 108 KTJ/g (xx)** |
||
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx |
xxxxxx |
&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832 |
Escherichia xxxx |
xxxxxx |
&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)** |
XXX XXX 16649-1 nebo 2 |
Xxxxxxxxxxx:
* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.
** KTJ/g (ml) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.
*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné x xxxxxxxxxx xxxxxx, klíčky, xxxxxxxx xxxxxxx.
Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx
Xxxxx |
Xxxxx |
Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx) |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx |
xxxxxxxxxx* |
Xxxxxxxxxxx:
* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx
&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; |
Xxxxx |
Xxxxxx xxxxxxxx |
Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx) |
102&xxxx;XXX/10 xx2* |
XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2 |
Xxxxxxxxxx xxx. |
xxxxxxxxxxxx/ stěr |
ČSN XX XXX 6579-1 |
Xxxxxxxxxxx:
* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky na 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx xxxxxx 10).
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Sb. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.
Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.
Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví zmírňující xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx.
2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.
3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.