Animace načítání

Stránka se připravuje...


Na co čekáte? Nečekejte už ani minutu.
Získejte přístup na tento text ještě dnes. Kontaktujte nás a my Vám obratem uděláme nabídku pro Vás přímo na míru.

Právní předpis byl sestaven k datu 01.07.2023.

Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 01.07.2023 do 31.12.2023.


Vyhláška o požadavcích na pokrmy

121/2023 Sb.

Vyhláška

Předmět úpravy §1 §2

Způsob uvádění pokrmů na trh §3 §4 §5

Účinnost §6

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

INFORMACE

121

VYHLÁŠKA

ze xxx 27. xxxxx 2023

o xxxxxxxxxxx xx xxxxxx
&xxxx;

Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx podle §18 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx zákona x. 139/2014 Xx., xxxxxx č. 180/2016 Xx. x xxxxxx x. 174/2021 Xx.:

§1

Xxxxxxx úpravy

Tato xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx požadavky xx xxxxxx xxxxxx, xxxxxx xxxxxxx pokrmů xx trh a xxxxxxxx, fyzikální, chemické x mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxx.

§2

Xxxxxx xx 1.1.2024.

§3

Způsob xxxxxxx xxxxxx xx xxx

(1) Teplé xxxxxx xx xxxxxxx xx trh tak, xxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx ve xxxxx xxx xxxxxx vydání xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, který provozuje xxxxxxxxxx xxxxxx, x xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xx zásadách analýzy xxxxx x kritických xxxxxxxxxxx xxxx2) za xxxxxxx nejméně +60 °X.

(2) Xxxxx xxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxx 1 xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx ani xxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx.

(3) Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx 0 °X xx +4 °C.

(4) Xxxxxxxx xxxxxx se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx -18 °X. Xx xxxxxxxx pokrmy xx xxx xxxxx xxxx vyhlášky xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.

(5) Studené xxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx výrobku, se xxxxxxx xx xxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx podniku x xxxxx postupů xxxxxxxxxx xx zásadách xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx2) xxxxxxx xx +8 °X.

§4

Účinný xx 1.1.2024.

§5

Účinný xx 1.1.2024.

§6

Xxxxxxxx

Xxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxxxxx 2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 x 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx xxxx 1. xxxxx 2024.
&xxxx;

Xxxxxxx xxxxxxxxxxx:

Xxx. Xxxxxx x. x.

Xxxxxxx x. 1 x xxxxxxxx x. 121/2023 Xx.

Xxxxxxxxx tepelného xxxxxxxx olejů a xxxx

Xxxxxxxxxx ukazatele xxxxxxxxx xxxxxxxx olejů x xxxx

xxxxx xx černá xxxxx xxxxx xxxx xxxx

xxxxxxxxxx xx xxxx - nepříjemný zápach xxxxxxx pro přepálený xxxx xxxx tuk

nedostatky x xxxxx - xxxx xxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxx nebo xxx, xxxxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxx

xxxxxxxxx kouř xxx +180 °X

xxxxx xxxxxx xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xx má smažit, xxxxxxxx

xxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxxx viskozity)

přítomnost xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx dříve xxxxxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx rozkladu olejů x tuků

obsah xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxx 25 % obsah xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxx xxx 12 %

Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 121/2023 Sb.

Mikrobiologické požadavky xx xxxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxxxx x. 1: Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx pokrmů

Limit

Metody xxxxxxxx

Xxxxxxxx xxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX ISO 7932

Xxxxxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 10272-1

Xxxxxxxxxxx perfringens

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX EN ISO 7937

Xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx X. xxxx (STEC) x xxxxxxxxxxxxxxx X. xxxx (EPEC)

pokrmy

nepřítomnost x 25 x xxxx xx

XXX X XXX XXX/XX 13136

Xxxxxxxxxxx aeruginosa

pokrmy

< 103&xxxx;XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 13720 xxxx XXX X XXX/XX 11059

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxx mimo xxxxxxxxx xxxxxxxx, xx xxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx uvedená x xxxxxxxx Xxxxxx (XX) č. 2073/2005

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX XXX 6579-1

Shigella xxx.

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx ml

ČSN XX XXX 21567

Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (X. xxxxxx x xxxxx druhy)

pokrmy xxxx xxxxxxxxx potravin, xx které se xxxxxxxx kritéria xxxxxxx x xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005

&xx; 20 XXX/x (xx)*

XXX XX XXX 6888-1 xxxx 2

Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 g nebo xx

XXX XX XXX 10273 XXX X XXX XXX/XX 18867

Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx x xxx, xxxxxxx, korýšů x xxxxxxxxxx určené k xxxxx xxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx xx

XXX XX ISO 21872-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/x (xx) = xxxxxxx tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx vzorku.

Tabulka x. 2: xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxx xxxxxx

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxxxxxxx xxxxxx včetně xxxxxx, které xxxxxxxx xxxx složku xxxxxxxxx x kulturní xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx následnou xxxxxxxx xxxxxxx.

X) Pokrmy x výjimkou pokrmů xxxxxxxxx x xxxxxxxxx X*

&xx; 107&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XX XXX 4833-1 xxxx 2

X) Xxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx***

&xx; 108 KTJ/g (xx)**

Xxxxxxxxxx xxxxxxxx

xxxxxx

&xx; 103&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 4831 xxxx XXX XXX 4832

Escherichia xxxx

xxxxxx

&xx; 102&xxxx;XXX/x (xx)**

XXX XXX 16649-1 nebo 2

Xxxxxxxxxxx:

* Typicky xx xxxx xxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x náplněmi x xxxxx, lahůdkářské xxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxx x zmrazené xxxxxx, xxxxxxxxx speciality xxxx xxxx xxxxxxx, xxxx nebo xxxxxxxxxx xxxxxx.

** KTJ/g (ml) = kolonie tvořící xxxxxxxx x 1 x xxxx 1 xx xxxxxx.

*** Xxxxxxx xx xxxx xxxxxx x ovocné x xxxxxxxxxx xxxxxx, klíčky, xxxxxxxx xxxxxxx.

Xxxxxxx x. 3: Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx

Xxxxx

Xxxxx

Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx (B. xxxxxx)

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx*

Xxxxxxxxxxx:

* Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.

Xxxxxxx x. 4: Xxxxx xxxxxxxx x xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx výrobě x xxxxxxxxxx s xxxxxx xx xxxxxxx x xxxxxxxxxx

&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx; Xxxxxxxxxxxxxxx&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;&xxxx;

Xxxxx

Xxxxxx xxxxxxxx

Xxxxxxx mezofilní xxxxxxxxxxxxxx (xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx)

102&xxxx;XXX/10 xx2*

XXX XX ISO 4833-1 xxxx 2

Xxxxxxxxxx xxx.

xxxxxxxxxxxx/ stěr

ČSN XX XXX 6579-1

Xxxxxxxxxxx:

* XXX/10 xx2 = xxxxxxx xxxxxxx jednotky na 10 xx2 setřené xxxxxx (xxx xxxxxxx xxxxx KTJ/10 xx2 x xxxxxx x xxxxxxxxx 10 xx x 10 cm xx xxxxxxxx xxxxxx 10).

Xxxxxxxxx

Xxxxxx xxxxxxx x. 121/2023 Sb. nabyl xxxxxxxxx 1.7.2023, x xxxxxxxx xxxxxxxxxx §2, 4 a 5, xxxxx nabývají xxxxxxxxx 1.1.2024.

Xx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx či doplňován.

Znění xxxxxxxxxxxx právních xxxxx xxxxxx právních xxxxxxxx x odkazech není xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx derogační xxxxx shora uvedeného xxxxxxxx xxxxxxxx.

1) Xxxxxxx XX xxxx. 1 xxxxxxxx Xxxxxx (XX) 2017/2158 xx xxx 20. xxxxxxxxx 2017, kterým xx stanoví zmírňující xxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxx snížení xxxxxxxxxxx akrylamidu x xxxxxxxxxxx.

2) Xxxxxxxx Evropského xxxxxxxxxx x Xxxx (XX) č. 852/2004 xx xxx 29. xxxxx 2004 x xxxxxxx xxxxxxxx, x xxxxxxx xxxxx.

3) Xxxxxxxx Komise (XX) č. 2073/2005 ze xxx 15. xxxxxxxxx 2005 o mikrobiologických xxxxxxxxxx xxx potraviny, x xxxxxxx xxxxx.