Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Ministerstvo xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a tabákových xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "zákon"):
§1
(1) Xxxxxxxx stanoví xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny xxxxxxx xx oběhu, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxx vodu, balenou xxxxxx xxxx, balenou xxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx stanoví xxxxxxxx xxxxxx předpis.1)
(3) Xxxxxxxxx uváděné xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 až 4.
§2
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx kategorie xxxxxxxx:
x) xxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě, xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx x nezměněném xxxxx, potraviny xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxxxx v teplém xxxx xxxxxxxx stavu xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, potraviny xxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, které xxxx být xxxxx xxxxxx výrobce před xxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxx nebo xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) potraviny xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxxxxx xx spotřebě xx xx tepelné xxxxxx, xxxxxxx pečení, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxx xxxxxx výrobce xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Potravinami xxxxxxxxx závadnými xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx nezávadné xxxxxxxxx stanovené x §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny a xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx hodnoty x nejvyšší xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx znamenají xxxxxxxxxxx xxxx rizika x xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx surovin,3) xx dodržení xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) x s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vysokou xxxx rizika xxxxxxxx xxxxxx lidí, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx pro účely xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxx, xx se xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx produktů mikroorganismů x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x příloze č. 2. Xxxx-xx zřejmé, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx podskupině xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, přiřadí xx tam, xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx s xxxxxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejího zpracování, xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx xxxxx xxxxxxxx, xxx které xxxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx považují xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jsou xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx se xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, zejména xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxx-xx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx vybraných xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin xxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxx x xxxxxxx č. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx mikroorganismy xxxx xxxxxx toxiny, xxxxx by podle xxxxxxxxxx poznatků mohly xxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx.
(2) Xxxx se xxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx umožní provést xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx stejných xxxxxxxx. Xxxxx xx kontrolovaná xxxxx nebo jiná xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx být xxxxxx xxxxxxxx provedena,6) xxxxx na provedení xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx xxxxx analýzy. Xxxxxxxxx xxxxx dozoru vzorek xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx kontrolovaná xxxxx, xxxxx xxxxxxxx výsledky xxxxxxx prvního vzorku, xxx, aby xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx podle věty xxxxx provádí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx orgán xxxxxx xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx x xxxxxxx mikrobiologického xxxxxxxx se stanoví xxxxx xxxxxxxxxxx českých xxxxxxxxxxx norem, xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx postupy xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, než xxxxx xxxxxxx xxxxx technické xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx doloženo, xx jsou xx xx citlivosti, správnosti x reprodukovatelnosti xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Potraviny xxxx z mikrobiologického xxxxxxxx zdravotně xxxxxxx, xxxxx
a) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x potravin xxxx než xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 a 2 přílohy č. 1, nebo
x) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx zápach, změněnou xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx zákal, xxxxxx xxxxx, změněnou xxxx xxxx projevují xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, maz.
(2) Xxxxxxxxxxxxx potraviny jsou xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, též pokud
x) xxxx není xxxxxxxx (xxxx patrné xxxxxxxxxx),
x) došlo xx ztrátě vakua,
x) xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Jestliže xxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 1, xxxxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxx potraviny, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxx, xx. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, omezenou xxxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxxx x původnímu použití xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§7
Zrušuje se:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
2. Vyhláška x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Xx., x mikrobiologických xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx kontroly x xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx nabývá účinnosti xxxx 30. dubna 2004.
Ministryně:
XXXx. Součková x. x.
Xxxxxxx č. 1 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx mikroorganismů
Způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (NHM):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx kolonií; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se počítají xxxxxxxx tvořící kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx vzorku.
x) Požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx objemu vzorku xxxxxxxx x vyšetření, xxx xxxx uvedeny xx xxxxxx čarou xx xxxxx nula;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx s xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x potvrzením xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx v 25 xx vzorku.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx původci onemocnění x xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xx x(xx) |
Xxxxxxxx cereus | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Campylobacter | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx kojeneckou x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx coli X 157 a xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX) | xxxxxxx druhy xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxx níže xxxxxxxxx) | xxxxx/25 | |
xxxxx xxxxxxx x xx xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
mražené krémy, xxxxxxxx xxxx. | 102 | |
xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/50 |
potraviny určené x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx) | xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé spotřebě | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | ||
- xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 103 | |
- určené k přímé xxxxxxxx | 102 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx tropických x xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | negat/25 |
Xxxxxxxx enterocolitica (xxxxxxxxx xxxxxxxxx kmeny) | Xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: neprokazatelnost xx hmotnosti (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx
xx: vodní aktivita - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx mikroorganismy, nabývá xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx produkty mikroorganismů
Xxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (E.coli) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
termostabilní xxxxxxxxxxx toxin (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
Xxxxxxxxxxx | všechny potraviny | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Xx., kterou xx stanoví xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jednotlivých druhů xxxxxxxx a potravinářských xxxxxxx, podmínky použití xxxxx xxxxxxxxxx, pomocných x xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky x. 233/2002 Xx. | ||
***) Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha č. 2 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (PH):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx počítají xxxxxxxx tvořící xxxxxxx (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx přípustné xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 g xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx v 1 xx xxxxxx; x případě hodnot xxxxxxx xxx 102 xxxx být xxxxxx xxxxxxx xxxxxx MPN, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
b) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, jak jsou xxxxxxx za xxxxxx xxxxx po čísle xxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx celého xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x následným xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; například xxxxx/25 značí požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx x 25 ml xxxxxx.
1. XXXX X XXXXX XXXXXXX, XXXXXX X XXXXXXX X XXXXXXXXX XXXX, XXXXXXX MASO, XXXXXXX X XXXXX XXXXX XXXX X XXXXXXX X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx maso určené xx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx a obdobné xxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Campylobacter negat/25
Xxxxxxxx enterocolitica xxxxx/25
1.2. Masné výrobky xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx kultur")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Xxxxxxxxx xxxxx výrobky (fermentované, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, tlačenky, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x porcované xxxxxx výrobky
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Clostridium xxxxxxxxxxx 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX A XXXXXXX X XXXX
2.1. Uzené x xxxxxx ryby
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Mořští xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx krust x xxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx z ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, xxxxx, nálevu, xxxxxxxx) x nepasterované xxxxxxx z ryb (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "krabí" tyčinky xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Clostridium perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Rybí xxxxxxx xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Clostridium xxxxxxxxxxx 10
3. XXXXXXX XXXXXXX
3.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx, balené xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxxxxxx (xxxxxx ochucených)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx a xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx xxx 30 °X po xxxx 15 dnů.
4.4. Tvaroh, čerstvé xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx xxxx nezrající
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria monocytogenes negat/25
4.5. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x prodlouženou xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx apod.)
XX
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx výrobky fermentované (xxxxxx, podmáslí, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx smetana xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx mléka
XX
Xxxxxxxxxxx coli 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
PH
Escherichia xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx hodnoty x xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx xxxxxxxxxx sýrů)
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Xxxxx sýry xxxxxxx
PH
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx emulgované tuky (x xxxxxxx másla, xxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Enterobacteriaceae**) 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx výrobky x xxxxxxxx xxxx jogurtem.
**) Pro xxxxxxx x xxxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. ZPRACOVANÉ XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x ovoce, ovocné x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Upravená xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx x zeleninové xxxxx (tepelně neošetřené, xxx xxxxxxxxxxxxx látek)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx a xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, XXXXXX ROSTLIN
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Xxxxxxxxx sušené xxxxxx ochucených nebo x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
7.1.2. Těstoviny xxxxxxxx xxxxxx ochucených
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x náplní
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
7.2. Xxxxxx xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx výrobky xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx zmrazené
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
7.2.2. Xxxxxxxx sójové xxxxxxx pasterované, xxxxxxxx
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
7.3. Xxxxxx rostlin
7.3.1. Xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (slunečnicová, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx semena xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. PEKAŘSKÉ X XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxx (xxxxxxxxxx, povidlovou, xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.102
Koagulázopozitivní stafylokoky*) 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) Vztahuje xx na xxxxxxx xxxxxx xx xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx plněné x/xxxx xxxxxxx (dorty, zákusky)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Kvasinky 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. LIHOVINY (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xx 20 % xxx.)
PH
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na vaječné xxxxxx.
11. DEHYDRATOVANÉ XXXXXXX X XXXXXXXXXXX
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx konzumaci po xxxxxxxx x po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Potraviny xxxxxx ke xxxxxxxxx xx xxxxxxxx s xxxxxxxxx
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
12. XXXXXX, XXXXX KOŘENÍ X XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX, BYLINNÉ ČAJE
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Aspergillus flavus *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx povolené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný obsah xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx potravin x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx látek xxxxxxxxxx, pomocných a xxxxxxxxxx xxxxxxx, xx xxxxx vyhlášky č. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. XXXXXXXXX XX XXXXXXXXXXXXX VLASTNOSTMI, DOPLŇKY XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX VÝŽIVU
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
13.2. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx rostlinné xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (ve xxxxx xxxxxx, dražé, xxxxxx, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx k uspokojení xxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx výkonu, ke xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Potraviny pro xxxxxxxx xxxxxxxx účely (xxxxxxxx zvl.způsobem, např. xxxxxxxxxx xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx x zálivky xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx a x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů*) 2.105
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxx.
**) U výrobků x přídavkem masa xxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx x jeden xxx vyšší.
***) Xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx.
14.2. Tepelně xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x zmrazených (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxx cereus 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) U xxxxxxx obsahujících jako xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xx toleruje hodnota 105.
15. POLOTOVARY XXXXXX XX XXXXXXXX XX XXXXXXX ÚPRAVĚ
15.1. Xxxxxxx polotovary xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (xxxx. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxxxxxx sýry, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx aj.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Masové x kombinované xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, xxxxxxx xxxx, mělněného xxxxxx xxxx, x xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx, xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes xxxxx/25
Xxxxxxxx: Zkoušení tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Xxxxx XX xxx xxxxxx xxxxxxx se xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx výrobků; xxxxxx bezpečnost musí xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x uplatněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx č. 3 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koaguíázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 10
*) Při překročení xxxxxxx hodnoty xx xxx posouzení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Rozumí se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx výživa (xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx) x xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a xxxx děti (xxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx výrobků)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Aspergillus xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx aflatoxinů, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se tím xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx (x prášku) x xxxxxxx čaje xxx xxxxxxx x xxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx aflatoxinů, xxx xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx se tím xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx č. 4 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX POTRAVIN
(Xxxxxxxxxx xx na xxxxx x xxxxxxx potravin xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx úpravou
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 103
Bacillus xxxxxx 104
Xxxxxxx x. 5 k vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx specifické xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, neboť xxx xxx složení, technologii xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxx, xxx vlastnosti (xx, xX, obsah xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.) xxxx xxx nutnost xxxxxxxxxx tepelné xxxxxx xxx kulinární xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx podmínek* x hlediska mikrobiologického xxxxxx xxx xxxxxx.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx etanolu nad 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx
x) xxxxxxxx x xxxxxxxx sladidla
x) xxx kuchyňská x xxxxxxxxx xx bázi xxxx
f) xxxxx xxxxx
x) tuky (x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx)
x) xxxxx a xxxxx xxxxxx
i) xxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) čaj pravý (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, zelený)
x) xxxxxx náhrady xxxxx x xxxxxxx xx teplých nápojů
x) mouka, luštěniny, xxxx x xxxxxxx x xxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxx x xxxxxxx (x suchém xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx nápoje (xxxxxx výrobků x xxxxxx)
x) xxxxxxx
x) sterilizované potraviny
x) pasterované xxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x lihu, xxxxxx pomazánky
x) xxxxxxx stravy (xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Xxxxxxx x. 6 x vyhlášce x. 132/2004 Sb.
Xxxxx xxxxxxxxx normy xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení a xxxxx související
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Příprava vzorků x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56 0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Zásady xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv.Horizontální xxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Technika xxxxxxxx kolonií vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx aerobních x xxxxxxxxxxxx anaerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx
ČSN XXX 4832:1995 (56 0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (xxx ISO 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx pro stanovení xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu xxxxxxxx xxxx Salmonella (xxx XX XXX 6579:2002)
XXX XX XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (idt XXX 6888-1:1999; xxx XX ISO 6888-1:1999)
XXX XX XXX 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x další druhy) - Část 2: Xxxxxxxx x použitím xxxxxxx půdy x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (idt XXX 6888-2:1999; idt XX XXX 6888-2:1999)
ČSN XX ISO 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx druhy) - Xxxx 3: Průkaz x stanovení nízkých xxxxx technikou XXX (xxx ISO 6888-3:2003; xxx EN ISO 6888-3:2003)
ČSN 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Průkaz xxxxxxxxxxxxx toxinů x Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
ČSN XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx EN 13401:1999; xxx ISO 7937:1997)
XXX ISO 7932:1995 (56&xxxx;0092) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt ISO 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Metoda průkazu (xxx EN XXX 11290-1:1996)
XXX XX XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx počtu Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56&xxxx;0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s předpomnožením (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Maso x xxxxx výrobky. Xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx XXX 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (xxx ISO 11866-1:1997)
XXX ISO 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx pravděpodobného počtu x xxxxxxxx 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (idt ISO 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx XXX 11866 3:1997)
ČSN X XXX XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxxxx půd - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny pro xxxxxxxxxxxxx jakosti xxx xxxxxxxx kultivačních xxx x xxxxxxxxxx (idt XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56&xxxx;0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxx xxxxxxxxx xxxxxx)
XXX EN XXX 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a krmiv - Xxxxxx analytických xxxxxx, xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Všeobecné pokyny xxx xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
XXX XXX 7218:1998 (56 0103) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 7218:1996)
ČSN XXX 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Maso x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx ISO 3100-1:1991)
XXX XXX 3100-2:1995 (56 0106) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 2: Příprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56 0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny pro xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxx Enterobacteriaceae xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX ISO 8914:1996 (56&xxxx;0109) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx průkaz Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (idt XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx suspektních xxxxxxxxxxx kmenů Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 10273:1994)
XXX XXX 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx výrobky. Xxxxxxxx analytických vzorků x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx tvořících xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56 0113) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °C (idt XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56 0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx kvasinek x/xxxx xxxxxx tvořících kolonie. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx ISO 6661:1992)
XXX ISO 15214:2000 (56&xxxx;0117) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (ídt XXX 15214:1998)
XXX XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli 0157 (idt XXX 16654:2001; xxx EN XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56 0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °C (xxx XXX 6730:1992)
XXX ISO 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Cor. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x xxxxx výrobky. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx metoda) (xxx ISO 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (idt XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56 0127) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx x plísní. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
ČSN XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Escherichia xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx a 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Xx dni xxxxxxxx xxxxxx předpis xxxxx měněn či xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx zrušen xxxxxxx předpisem x. 467/2006 Xx. x xxxxxxxxx od 11.10.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x požadavcích xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. a x. 465/2000 Xx.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx zvláštní xxxxxx x o xxxxxxx jejich xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb.
5) Vyhláška č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x xxxxxxxxxxx výroby, xx xxxxx xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 zákona x. 258/2000 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 zákona x. 110/1997 Xx., xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x úředním xxxxxx nad xxxxxxxxxxx.
* Zákon č. 110/1997 Sb. a xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.