Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx zdravotnictví xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Sb., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx, xxxxxx xxxxxx kontroly x způsob xxxxxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Mikrobiologické xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxx xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx a xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx uváděné do xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx potravin:
x) xxxxxxxxx xxxxxx x přímé xxxxxxxx, xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx, které se xxxxxxxxxx v xxxxxx xxxx studeném stavu xxxx po xxxxxxxxxxx xxxxxx, potraviny xxxxxxxx xx xxxxxxxx očištěním, xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxxxx, okyselením, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx podle xxxxxx xxxxxxx před xxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx určeny xx xxxxxxxx až xx xxxxxxx úpravě, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx potraviny, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx konzumací xxxxxxxx x vroucí xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu (příloha č. 3)2) x
x) sterilizované xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x §2 písm. x) xxxxxx.
Mikrobiologické xxxxxxxxx xx potraviny x xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se xxxxxxx xxxx přípustné xxxxxxx x xxxxxxxx mezní xxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx přijatelnou xxxx xxxxxx x xxxxxxx se xxx xxxxxxxxx vyrobené ze xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx stanovené xxxxxxxxxxx4) a x xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx účely xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, xx xx xxxxx o potravinu xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxxxxxx xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny potravin xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx a přípustnými xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze č. 2. Xxxx-xx xxxxxx, xx xxxxxxx druhu, xxxxxxx či xxxxxxxxxx xxxxxxxx posuzovaná konkrétní xxxxxxxxx patří, xxxxxxx xx tam, kam x hlediska xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx složení xxxxxxxxx, xxxxxxx jejího zpracování, xxxxxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx náleží.
(3) Xxx druhy potravin, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 4.
(4) Xxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxx za xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx výběrem. X xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx epidemiologického, zejména xxx xxxxxxxxx na xxxxx alimentárního xxxxxxxxxx, xxxx jde-li x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx u xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx na xxxxxxx mikroorganismy xxxxxxxx xxxxxxxxxx z potravin xxxxxxx x tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx na xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx, xxxxx by xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mohly xxx xxxxxxxx onemocnění x xxxxxxxx.
(2) Xxxx se vzorky xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xx stejných podmínek. Xxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxx nebo xxxx xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx může xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,6) xxxxx xx provedení xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxx, xxxxxxx xx xxxxxx x rozsahu xxxxx xxxxxxx. Příslušný xxxxx xxxxxx vzorek xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx vzorek xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx xxxxxxxx výsledky xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxx, aby xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx vzorků xxxxxxxxx podle věty xxxxx provádí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xxx xxxx xxxxx xxxxx dozoru xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologickému xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx norem, xxxxx xxxx xxxxxxx x příloze č. 6. Pokud xx xxx xxxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx postupy mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, než xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx doloženo, xx xxxx co xx citlivosti, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx podle xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Hodnocení xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x mikrobiologického xxxxxxxx zdravotně xxxxxxx, xxxxx
x) byly xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) obsahují xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx metabolity působící xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx x. 1 x 2 přílohy č. 1, nebo
d) xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx činností, xxxxxxxxx xxxxxx, změněnou xxxxx, xxxxxxxxxx oslizlost, xxxxxxxxx zákal, tvorbu xxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxx, též pokud
x) xxxx xxxx xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx ztrátě vakua,
x) xxxx xx xxxxxxxxxxx pružným xxxx xxxxxx vydutím (bombáž), xxxx
x) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx u xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x příloze č. 2 xxxx 4, xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxxxxxx x příloze č. 1, xxxxxxx xx tyto xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xx jakost, xx. xxxx sníženou užitnou xxxxxxx, xxxxxxxx trvanlivost xxxx xxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx použití xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§7
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
2. Vyhláška x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x. 294/1997 Xx., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
§8
Tato xxxxxxxx xxxxxx účinnosti xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Xxxxxxxx x. x.
Xxxxxxx x. 1 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
Xxxxxxxx mezní xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů v 1 x nebo x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami technikou xxxxxxxx kolonií; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx počítají xxxxxxxx tvořící kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx limitní xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 ml xxxxxx.
x) Požadavek nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx xxxx xxxxxx vzorku xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se naočkováním xxxx xxxx navážky xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, xxxxxxxxxxx xx plotnové půdy x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx negat/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x xxxx x 25 ml vzorku.
Xxxxxxx x. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x potravin
Mikroorganismus | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx hodnota na x(xx) |
Xxxxxxxx xxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Clostridium perfringens | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx k přímé xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | 102 | |
Xxxxxxxxxxx coli X 157 a xxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx E.coli (XXXX) | všechny druhy xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx (xxxxx xxxx xxxxxxxxx) | xxxxx/25 | |
xxxxx xxxxxxx o xx xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx apod. | 102 | |
xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Salmonella xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/50 |
potraviny určené x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx spp. | potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) | potraviny xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx xxx kojeneckou x xxxxxxx výživu | ||
- neurčené x xxxxx spotřebě | 103 | |
- určené x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx | ryby, měkkýši, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx pásem xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (suspektní xxxxxxxxx xxxxx) | Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xx hmotnosti (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx xxxxx
xx: xxxxx xxxxxxxx - parametr potraviny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | všechny xxxxxxxxx | negat.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | všechny xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (B.cereus) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx toxin (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx potraviny | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx přípustné množství xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Xx., kterou xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx jednotlivých xxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x potravních doplňků, xx znění xxxxxxxx x. 233/2002 Xx. | ||
***) Neprokazatelné ve xxxxxxxxx (objemu) xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Příloha č. 2 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX HODNOTY PRO XXXXXXXXXX XXXXX, SKUPINY XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx technikou xxxxxxxx xxxxxxx; jako xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx tvořící kolonie (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 g nebo x 1 xx xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx; x xxxxxxx hodnot xxxxxxx než 102 xxxx být xxxxxx xxxxxxx xxxxxx XXX, xxxxx pro stanovovaný xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx v xxxxxxx nebo objemu xxxxxx xxxxxxxx k xxxxxxxxx, jak xxxx xxxxxxx za šikmou xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx půdy x následným pomnožením, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikroorganismu v 25 g xxxx x 25 xx xxxxxx.
1. MASO X MASNÉ XXXXXXX, XXXXXX X VÝROBKY X DRŮBEŽÍHO MASA, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X DALŠÍ DRUHY XXXX X VÝROBKY X XXXX
1.1. Xxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (tatarské xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx enterocolitica xxxxx/25
1.2. Masné výrobky xxxxxxx neopracované xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx zrající, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx kultur")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
XX
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Salmonella spp. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx masné xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx výrobky
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Bakterie xxxxxxxx xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX X XXXX
2.1. Xxxxx x xxxxxx xxxx
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. měkkýši)
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Mořští xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx z xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x ryb (xxxxxx, očka, sardelová xxxxx, "krabí" xxxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
2.5. Xxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
3. VAJEČNÉ VÝROBKY
3.1. Majonézy x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx omáček, xxxxx (xxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 2.102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx posuzují xxxxx 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx výrobky pasterované (xxxxxx xxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx sušené xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx zmrzlin x mléčných pudinků
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
4.3. Xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx sterilované a xxxxxxxx UHT
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx inkubaci při 30 °C xx xxxx 15 xxx.
4.4. Tvaroh, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxx výrobky, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.5. Termizované mléčné xxxxxxx a xxxxxxx x prodlouženou xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx apod.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx cereus 103
4.6. Xxxxxx výrobky fermentované (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx smetana xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx mléka
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Tvrdé xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
XX
Escherichia xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx sýrů xx xxxxxxxx xxxxxxx x xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx plísňových xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
4.7.4. Xxxxx xxxx xxxxxxx
PH
Escherichia xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx sýry
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx tuky (x xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx polozakysané smetany.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX XXXXX (balené)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx s xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx.
**) Xxx výrobky x xxxxxxxx je xxxxxxxxxx hodnota 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx čerstvá xxxxxxxx x xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx nebo xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Čerstvé xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxxx neošetřené, xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, proslazené xxxxx, xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxx x xxx.
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X XXXXXX XXXXXXX, SEMENA XXXXXXX
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 105
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
7.1.2. Těstoviny xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Xxxxxxxxx xxxxxxxx x náplní
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxx cereus 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
7.2. Xxxxxx xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx zmrazené
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Zakysané xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx na výrobky xxxxxxxxxx xxxxxxxx mikroflóru.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Drobná xxxxxx xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, sezamová, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx suchých xxxxxxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx semena xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 104
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
8. XXXXXXXX X XXXXXXXXX VÝROBKY
8.1. Xxxxxxxx x cukrářské xxxxxxx x xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, makovou, x vařenými xxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na xxxxxxx xxxxxx až xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx a/nebo xxxxxxx (xxxxx, zákusky)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Salmonella xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx smetanovou xxxxxxx x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
PH
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX X OCHUCOVADLA
11.1. Potraviny xxxxxx xx konzumaci po xxxxxxxx a po xxxxxxx úpravě xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xxxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
12. XXXXXX, SMĚSI XXXXXX X XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus *)**) 5.103
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se xxxxxxx chemické požadavky xx zdravotní nezávadnost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x potravinových xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, ve xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. XXXXXXXXX SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, XXXXXXX XXXXXX, XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXX XXXXXX
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
13.2. Doplňky stravy xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx (ve formě xxxxxx, xxxxx, kapslí, x xxxxxx, tekuté xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx k xxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnosti
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, např. xxxxxxxxxx sondou)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 102
Xxxxxxxxxxx coli 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Bacillus xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
14.1. Lahůdkářské xxxxxxx x majonézou x bez xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, dresinky, xxxxxx x zálivky xxxxxxx výroby, xxxxxxxxx, xxxx, krémy a x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx obsahující xxxxxxxx x kulturní xxxxxxxxxxx.
**) U výrobků x xxxxxxxxx xxxx xxxxxx xx tolerují xxxxxxx o jeden xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx se pouze x xxxxxxxxxxxxx výrobků.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx včetně xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx potravin)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx potravinu xx toleruje hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX XXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
15.1. Bezmasé xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené nebo xxxxxxxx (xxxx. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx aj.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, chlazené xxxx xxxxxxxx (xxxx. částečně xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x masa, mletého xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, x xxxxxxxxx xx zeleninou, xxxxx, xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx: Zkoušení xxxxxxx xxxxxxxxxxxx hermeticky xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) potravin
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx neuvádějí, xxxxx rizikovost xxxxxx xxxxxxx z xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx nelze xxxxxxxxxx xxxxxx reálně xxxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx zejména xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx kritických xxxxxxxxxxx xxxx.
Xxxxxxx x. 3 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX URČENÉ XXX XXXXXXXXXX X DĚTSKOU XXXXXX
Xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx výživa (xxxxxxxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. negat/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnoty xx xxx posouzení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx zvláštní xxxxxxx.6)
**) Rozumí xx xxx též Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Obilná výživa (xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx) a jiná xxx xxxxxx výživa xxx xxxxxxx x xxxx xxxx (xxxxxx xx sterilizovaných výrobků)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx rozhodující zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx xxxxxxx.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx nomius.
Xxxxxx (x xxxxxx) x xxxxxxx čaje xxx xxxxxxx a xxxx děti
XX
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxxx x. 4 k vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX PRO XXXXXXXXX XXXXXXXX
(Xxxxxxxxxx xx xx druhy x skupiny potravin xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 odst. 1 xxxx. a)]
x) xxxxxxxxx syrové xxxx vyrobené xxx xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx cereus 103
x) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx úpravou
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 odst. 1 xxxx. x)]
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Xxxxxxxx cereus 104
Xxxxxxx x. 5 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXX
Xxx následující potraviny xx xxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxx PH xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxx složení, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx x jejich xxxxxx, xxx xxxxxxxxxx (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.) xxxx xxx nutnost xxxxxxxxxx tepelné xxxxxx xxx kulinární xxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx* x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx xxxxxxx xxx 20% objemových)
b) xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx
x) xxxxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxx
x) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx bázi xxxx
x) xxxxx xxxxx
g) xxxx (x xxxxxxxx směsných xxxxxxxxxxxx xxxx)
h) xxxxx a xxxxx xxxxxx
x) trvanlivé xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) káva xxxxxxx x kávoviny
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx)
x) sušené náhrady xxxxx x xxxxxxx xx teplých nápojů
x) xxxxx, luštěniny, xxxx x xxxxxxx x xxxx (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) škrob, xxxxxxx xx xxxxxx x xxxxxxx x xxxxxxx (x suchém stavu)
x) xxxx, víno
x) nealkoholické nápoje (xxxxxx xxxxxxx x xxxxxx)
s) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx v xxxx, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (xxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx pro metody xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení a xxxxx xxxxxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské výrobky. Xxxxxx xxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56 0081:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56&xxxx;0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx a xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56 0084:1986 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx celkového, xxxxx mezofilních xxxxxxxxx x fakultativně xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx kultivací v xxxxxxxx půdách
XXX XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx stanovení počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxxxxxx xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Technika počítání xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °X (idt XXX 7954:1987)
ČSN XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx rodu Xxxxxxxxxx (xxx EN XXX 6579:2002)
XXX XX XXX 6888-1:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoků (Staphylococcus xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Část 1: Xxxxxxxx s xxxxxxxx agarové xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; idt XX ISO 6888-1:1999)
XXX EN ISO 6888-2:1999 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx počtu koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Staphylococcus aureus x další druhy) - Část 2: Xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx půdy x xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (idt ISO 6888-2:1999; xxx EN XXX 6888-2:1999)
XXX XX XXX 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx technikou XXX (xxx ISO 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
XXX 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Průkaz xxxxxxxxxxxxx xxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
XXX XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx počítání xxxxxxx (xxx XX 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 7932:1993; xxx XX XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx EN ISO 11290-1:1996)
XXX EN XXX 11290-2:1999 (56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx počtu Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Metoda stanovení xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX ISO 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56 0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx a xxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx ISO 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx coli - Xxxx 2: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx XXX 11866-2:1997)
XXX ISO 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Escherichia xxxx - Xxxx 3: Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx ISO 11866 3:1997)
ČSN X XXX XXX 11133-1:2001 (56&xxxx;0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxxxxx půd - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx při xxxxxxxx kultivačních xxx x laboratoři (idt XXX XXX 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Mikrobiologické xxxxxxxx poživatin, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx potravinářských xxxxxxxxxx (xxx zrušených xxxxxx)
XXX XX ISO 6887-1:1999 (56 0102) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Úprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx a desetinásobných xxxxxx - Xxxx 1: Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x desetinásobných xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
ČSN XXX 7218:1998 (56 0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx mikrobiologické xxxxxxxx (xxx ISO 7218:1996)
XXX ISO 3100-1:1995 (56 0105) Maso x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
ČSN XXX 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 2: Příprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (xxx XXX 3100-2:1988)
XXX XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx bakterií xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx ISO 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx pro xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx průkaz xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10273:1994)
ČSN ISO 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxx analytických xxxxxx x xxxxxx pro xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (idt XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx
mikroorganismů xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (idt XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx kvasinek x/xxxx xxxxxx tvořících kolonie. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx mezofilních xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Technika xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (ídt XXX 15214:1998)
XXX XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx Escherichia xxxx 0157 (xxx ISO 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °C (xxx ISO 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko a xxxxxx xxxxxxx. Průkaz Xxxxxxxx monocytogenes (idt XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Cor. 1: 1994)
XXX XXX 2293:1996 (56&xxxx;0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx metoda) (xxx XXX 2293:1988)
XXX ISO 13721:1998 (56&xxxx;0125) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx ISO 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x krmiv - Xxxxxxxxxxxx metoda průkazu xxxxxxxxxxxxxxxxx druhů rodu Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; idt ISO 10272/Xxx.2:1997)
XXX ISO 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x xxxxx výrobky - Stanovení xxxxx xxxxxxxx rodu Pseudomonas (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 13681:1995)
ČSN XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx stanovení počtu ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Escherichia coli - Část 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x xxxxxxxx xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxx
Xxxxxx předpis x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Xx dni xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx č. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x. 467/2006 Xx. s xxxxxxxxx od 11.10.2006.
Znění xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxx xxxxxxxx předpisů v xxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xx jich xxxxxx xxxxxxxxx změna xxxxx uvedeného právního xxxxxxxx.
1) Vyhláška č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx vod x x xxxxxxx jejich xxxxxx, xx xxxxx xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. a x. 465/2000 Xx.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx a x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 písm. x) zákona č. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx a x xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx č. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., o xxxxxxx xxxxxxxxx kritických bodů x technologii výroby, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Sb.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx a x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx x. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 zákona x. 110/1997 Xx., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x xxxxxxx xxxxxx nad xxxxxxxxxxx.
* Xxxxx č. 110/1997 Sb. x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.