Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
XXXXXXXX
xx xxx 12. xxxxxx 2004
x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, způsobu jejich xxxxxxxx x xxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., x xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx a xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx x. 146/2002 Xx., (xxxx jen "zákon"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx potraviny xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxxx vodu, balenou xxxxxx vodu, balenou xxxxxxxxxx vodu x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx stanoví xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx stanoveným x přílohách č. 1 xx 4.
§2
(1) Xxx xxxxx xxxx xxxxxxxx se rozlišují xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx:
x) potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx, xxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx xxxxxxxxxxx xxxxxx, potraviny upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, fermentací x xxxxxxxxx, které xxxx xxx xxxxx xxxxxx výrobce xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,
x) potraviny xxxxxxxx x přímé xxxxxxxx jsou xxxxxxxxx, xxxxx xxxx určeny xx spotřebě až xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, smažení, xxxxxxxxx, xxxxxx, mikrovlnném xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxx xxx xxxxx xxxxxx výrobce xxxx konzumací xxxxxxxx x vroucí xxxxxxxxx,
x) potraviny určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu (příloha č. 3)2) x
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx potraviny jiné xxx zdravotně nezávadné xxxxxxxxx xxxxxxxxx v §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx požadavky xx potraviny x xxxxxx jejich xxxxxxxx
§3
(1) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx se stanoví xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx mezní xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx rizika x xxxxxxx se xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) a s xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx rizika xxxxxxxx xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x její xxxxxxxxxxxxxx pro xxxxx xxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx, že xx xxxxx o xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx mikroorganismů xxx xxxxxxxxx potravin jsou xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx produktů mikroorganismů x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx pro xxxxxxxxxx druhy, xxxxxxx x podskupiny potravin xxxx xxxxxxxxx výběrem xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx v příloze č. 2. Xxxx-xx zřejmé, xx kterému xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx konkrétní xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx tam, xxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxxxx xx složení xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx zpracování, xxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx růstu xx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx druhy xxxxxxxx, xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx požadavky xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, xx xxxxxxxx přípustné xxxxxxx xxxxx kategorií xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4.
(4) Potraviny, které xx považují xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, jsou xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. V xxxxxxxxx významných x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxxx xxx podezření xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx xxx-xx x xxxxxxxx spotřebitele, se xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx cíleně xx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx v tabulce x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx na xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x tabulce x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx neuvedené mikroorganismy xxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx poznatků xxxxx xxx příčinou xxxxxxxxxx x potravin.
(2) Xxxx se vzorky xxxxxxxxx x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxx provést xxxxxx xxxxxxx vzorku xx xxxxxxxx podmínek. Xxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxx xxxxx, za xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx provedena,6) xxxxx xx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx písemně xxxx, odebírá xx xxxxxx v rozsahu xxxxx analýzy. Xxxxxxxxx xxxxx dozoru xxxxxx xxx druhou xxxxxxx xxxxxxxx.7) Xxxxxxxxxx vzorek xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx, xxxxx neobdrží výsledky xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxx provádí laboratoře xxxxxxxxxxx xxxxxx dozoru, xxxxx pro xxxx xxxxx xxxxx dozoru xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx norem, které xxxx xxxxxxx v příloze č. 6. Pokud se xxx xxxxxx odběru xxxxxx potravin x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx xxxxx technické xxxxx, xxxx být xxxxxx validací xxxxxxxx, xx jsou xx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx normy.
§6
Hodnocení xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Xxxxxxxxx xxxx x mikrobiologického xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxx
a) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v tabulce x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů uvedené x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx působící xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxx xxx stanovené x tabulkách č. 1 a 2 přílohy č. 1, nebo
x) xxxxxxxx nežádoucí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx zápach, xxxxxxxx xxxxx, povrchovou oslizlost, xxxxxxxxx xxxxx, tvorbu xxxxx, xxxxxxxx chuť xxxx xxxxxxxxx příznaky xxxxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů, xxxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxxxx, xxx pokud
x) obal není xxxxxxxx (jsou xxxxxx xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx ztrátě xxxxx,
x) obal xx xxxxxxxxxxx pružným nebo xxxxxx vydutím (bombáž), xxxx
d) xxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx (například xxxxxx, xxxxxxxx xxxxx, xxxx, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx překročeny nejvyšší xxxxx hodnoty stanovené x příloze č. 1, hodnotí xx tyto potraviny xxxx xxxxxxxxx, které xxxxxxxxxxxx mikrobiologickým xxxxxxxxxx xx xxxxxx, xx. xxxx xxxxxxxx užitnou xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx nevhodné x původnímu použití xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx xxxxxxxxxx
§7
Xxxxxxx xx:
1. Xxxxxxxx č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx požadavcích xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Xx., xxxxxx xx xxxx xxxxxxxx Ministerstva zdravotnictví x. 294/1997 Xx., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxx.
§8
Tato xxxxxxxx nabývá účinnosti xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Xxxxxxxx x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx mikroorganismů
Způsob xxxxxxxxx nejvyšší mezní xxxxxxx (XXX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů v 1 x nebo x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; jako xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx kolonie (xxx), xxxxxxxxx 105 xxxxx xxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x nebo v 1 ml xxxxxx.
x) Požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x navážce xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx jsou xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx čísle nula;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx xx příslušné xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx půdy x xxxxxxxxxx podezřelých xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx nepřítomnosti xxxxxxxxxxxxxx v 25 x nebo x 25 ml vzorku.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx
Xxxxxxxxxxxxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Nejvyšší xxxxx hodnota xx x(xx) |
Bacillus xxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Campylobacter | potraviny xxxxxx k přímé spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx xxxx O 157 a další xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx X.xxxx (XXXX) | xxxxxxx druhy xxxxxxxx | negat/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx výživu | xxxxx/25 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (kromě xxxx xxxxxxxxx) | negat/25 | |
xxxxx xxxxxxx x xx xxxxx než 0,92 | 102 | |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx. | 102 | |
xxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | negat/50 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx druhy) | potraviny xxxxxxxx x xxxxx spotřebě | 105 |
xxxxxxxxx určené x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx x dětskou výživu | ||
- xxxxxxxx x xxxxx spotřebě | 103 | |
- xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 102 | |
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx | ryby, xxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx tropických x xxxxxxxxxxxxx xxxxx určené x xxxxx spotřebě | negat/25 |
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (suspektní xxxxxxxxx kmeny) | Potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
xxxxx: neprokazatelnost xx hmotnosti (objemu) xxxxxxxxxx xxxxxx specifikované xx šikmou xxxxx
xx: vodní aktivita - parametr potraviny xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, nabývá xxxxxx od 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Nejvyšší xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx produkty xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
enterotoxin (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
xxxxxxxxxxxxx (X.xxxx) | všechny xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
Xxxxxxxxxxx | všechny xxxxxxxxx | xxxxx. |
mykotoxiny - xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx přídatných, pomocných x potravních doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx. | ||
***) Xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (objemu) vzorku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx x. 2 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX HODNOTY XXX XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXX
Xxxxxx xxxxxxxxx přípustné xxxxxxx (XX):
a) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 g xxxx x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx tvořící xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 xxxxx xxxxxxxxx množství 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx; x případě xxxxxx xxxxxxx než 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx MPN, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx určených x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx nebo celého xxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, xxxxxxxxxxx xx plotnové xxxx x potvrzením xxxxxxxxxxx kolonií; například xxxxx/25 značí xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 g nebo x 25 ml xxxxxx.
1. XXXX X MASNÉ XXXXXXX, XXXXXX X VÝROBKY X XXXXXXXXX MASA, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X XXXXX XXXXX XXXX X VÝROBKY X XXXX
1.1. Xxxxx, krájené nebo xxxxxxx xxxx určené xx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx (tatarské xxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Salmonella xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx negat/25
1.2. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxxx zrající, xxxxxxxxxxxx, vyrobené x xxxxxxxx "xxxxxxxxxxxx kultur")
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Salmonella xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxx (xxxxx xxxxxx, párky, xxxxx, tlačenky, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x porcované xxxxxx výrobky
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Bakterie xxxxxxxx xxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.5. Xxxxxxx xxxxxxxxxxx v xxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 104
Enterobacteriaceae 10
Clostridium perfringens 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX ŽIVOČICHOVÉ X XXXXXXX X NICH
2.1. Xxxxx x xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.2. Xxxx xxxxxxx xxxxxxx neošetřené, xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxx. měkkýši)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Vibrio xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Xxxxxx xxxxxx, měkkýši x xxxxxxxxxx x vod xxxxxxxxxx a subtropických xxxxx (vaření x xxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Koagulázopozitivni xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx negat/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, oleji, nálevu, xxxxxxxx) x nepasterované xxxxxxx z ryb (xxxxxx, xxxx, xxxxxxxxx xxxxx, "xxxxx" xxxxxxx xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
2.5. Xxxx výrobky xxxxxxxxxxx x obalu
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 10
3. XXXXXXX VÝROBKY
3.1. Majonézy x xxxxxxxx ochucené, xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx ve xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 2.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx výrobky xx posuzují podle 14.1.
4. XXXXX X XXXXXX VÝROBKY, XXXX
4.1. Tekuté xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx (xxxxxx ochucených)
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Enterobacteriaceae 10
4.2. Xxxxxx výrobky xxxxxx xxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxxxx x xxxxxxxx zmrzlin x mléčných pudinků
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Salmonella spp. xxxxx/25
4.3. Mléčné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx xxxxxxxx xxx 30 °X xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx krémy x tvarohové xxxxxxx, xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes negat/25
4.5. Xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a výrobky x prodlouženou xxxxxxxxxxxx (xxxxxxx, xxxxx, dezerty, xxxxxxxxxxx xxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx výrobky fermentované (xxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 104
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Xxxxx xxxx, xxxxxxx tvrdé xxxx*)
XX
Escherichia xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx vyšší.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx plísňových xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Měkké xxxx xxxxxxx
PH
Escherichia xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx sýry
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
4.8. Máslo, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x xxxxxxx másla, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx mikroorganismů*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx xx na xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxx polozakysané xxxxxxx.
5. ZMRZLINY X XXXXXXX XXXXX (xxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx se xx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo jogurtem.
**) Pro výrobky x tvarohem xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. XXXXXXXXXX XXXXX X ZELENINA
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx zelenina x xxxxx, xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx
6.1.1. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxx xxxxx xxxxxx
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx x zeleninové xxxxx (xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxxxxxxx látek)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Kvasinky 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx ovoce, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, studené xxxxxx, xxxxxxx směsi x xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X OBILNÉ XXXXXXX, SEMENA ROSTLIN
7.1. Těstoviny
7.1.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx ochucených xxxx x xxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
7.1.2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx ochucených
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.1.3. Těstoviny xxxxxxxx x xxxxxx
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
7.2. Xxxxxx výrobky
7.2.1. Xxxxxx výrobky xxxx xxxx, xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní bakterie 103
Koagulázopozitivní stafylokoky 103
7.2.2. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Koliformní xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Nevztahuje xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx.
7.3. Xxxxxx xxxxxxx
7.3.1. Drobná xxxxxx xxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx (slunečnicová, sezamová, xxxxxx, xxxxx xxxx.), xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 104
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX X XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxx, x xxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxx.)
PH
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Xxxxxxxxxx bakterie 5.102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Vztahuje xx na xxxxxxx xxxxxx až xx xxxxxxx.
8.2. Xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx x/xxxx xxxxxxx (xxxxx, xxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX A ČOKOLÁDOVÉ XXXXXXX
X
Celkový xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.102
10. LIHOVINY (Xxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxx x obsahem xxxxxxxxxxxx xx 20 % xxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Salmonella xxx.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx vaječné xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX A OCHUCOVADLA
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x po xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xx konzumaci xx smíchání s xxxxxxxxx
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
12. XXXXXX, XXXXX KOŘENÍ X XXXXX KOŘENÍCÍ XXXXXXXXX, BYLINNÉ XXXX
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Potenciálně xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx č. 53/2002 Sb., xxxxxx se xxxxxxx xxxxxxxx požadavky xx zdravotní nezávadnost xxxxxxxxxxxx xxxxx potravin x xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx xx tím xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Aspergillus xxxxxx.
13. POTRAVINY SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, DOPLŇKY XXXXXX, POTRAVINY URČENÉ XXX ZVLÁŠTNÍ XXXXXX
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
13.2. Doplňky xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxx xxxxxx živočišného xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, x xxxxxx, tekuté xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx x uspokojení xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx výkonu, ke xxxxxxxxx tělesné xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Xxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx účely (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx cereus 50
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXX XX XXXXXXX XXXXXX
14.1. Xxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxx x xxx majonézy (xxxx. xxxxxx, obložené xxxxxxxxx, xxxxxxx v xxxxxx, nakládané xxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxx, xxxxxx a xxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxxx, xxxx, xxxxx x x.)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx suroviny x xxxxxxxx mikroflórou.
**) X xxxxxxx x xxxxxxxxx masa xxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxx o xxxxx xxx xxxxx.
***) Xxxxxxx se pouze x pasterovaných výrobků.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Enterobacteriaceae 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) U xxxxxxx obsahujících xxxx xxxxxx syrovou xxxxxxxxx xx toleruje hodnota 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX XX SPOTŘEBĚ XX XXXXXXX ÚPRAVĚ
15.1. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (např. xxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Salmonella spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx xx zeleninové xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x kombinované xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx nebo xxxxxxxx (např. xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, mletého xxxx, xxxxxxxxx rybího xxxx, x kombinaci xx xxxxxxxxx, pizza, xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx monocytogenes xxxxx/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx hermeticky xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxx těchto xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx patogenních xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxx způsobem xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx bezpečnost xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx xxxxx), správné hygienické xxxxx a uplatněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Příloha x. 3 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Celkový xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 10
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx rozhodující xxxxxxxx xxxxx aflatoxinů, xxx zvláštní předpis.6)
**) Rozumí xx xxx též Aspergillus xxxxxxxxxxx a Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Xxxxxx výživa (xxxxxx sucharů, xxxxxxx, xxxxxxxx) a xxxx xxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxx a xxxx xxxx (xxxxxx xx sterilizovaných výrobků)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Xxxxxxxxxxx xxxxxx**) 10
*) Xxx překročení xxxxxxx xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx zjištěný xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus parasiticus x Aspergillus nomius.
Xxxxxx (x xxxxxx) x xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxx x xxxx děti
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Clostridium perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xx pro xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx tím xxx Aspergillus parasiticus x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Příloha č. 4 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX POTRAVIN
(Xxxxxxxxxx xx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. x)]
x) xxxxxxxxx xxxxxx xxxx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
b) xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. b)]
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Xxxxxxxx xxxxxx 104
Příloha č. 5 x vyhlášce x. 132/2004 Xx.
XXXXXXXXX X XXXXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx mikrobiologické xxxxxxxxx xxxxxx XX xxxxxxxxx, xxxxx pro xxx složení, xxxxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxx, své vlastnosti (xx, xX, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx látek xxxx.) xxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx úpravě xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx stanovených podmínek* x xxxxxxxx mikrobiologického xxxxxx pro xxxxxx.
x) xxxxxxxx (x xxxxxx xxxxxxx xxx 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
x) potravinářská xxxxxxx x xxxxxxx
x) přírodní x xxxxxxxx sladidla
x) xxx kuchyňská x xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
f) xxxxx xxxxx
g) tuky (x výjimkou směsných xxxxxxxxxxxx xxxx)
x) xxxxx a běžné xxxxxx
i) xxxxxxxxx xxxxxx
x) nečokoládové xxxxxxxxxx
x) xxxx xxxxxxx x xxxxxxxx
x) xxx xxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx)
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx x smetany xx xxxxxxx xxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxxxx, xxxx x výrobky x xxxx (x xxxxxx stavu)
x) xxxxxxxxxxx sójové xxxxxxx
x) xxxxx, výrobky xx xxxxxx a xxxxxxx x brambor (x xxxxxx xxxxx)
x) xxxx, xxxx
x) xxxxxxxxxxxxx nápoje (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
s) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) pasterované xxxxx x zelenina, ovoce xxxxxxxx x lihu, xxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxx xxxxxx (bez xxxxxx rostlinného xxxx xxxxxxxxxxx původu)
Xxxxxxx č. 6 x xxxxxxxx x. 132/2004 Xx.
Xxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxx pro metody xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxx související
XXX 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Příprava vzorků x xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56 0082:1983 Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx. Zásady kultivace xxxxxxxxxxxxxx x způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
XXX XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Mikrobiologie potravin x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (xxx ISO 4833:2003)
XXX 56 0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx mezofilních aerobních x xxxxxxxxxxxx anaerobních xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx
ČSN XXX 4832:1995 (56&xxxx;0085) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Technika xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56 0086) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx bakterií. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 4831:1991)
XXX XXX 7954:1994 (56&xxxx;0087) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx a xxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx vykultivovaných xxx 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
ČSN XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda průkazu xxxxxxxx xxxx Salmonella (xxx XX XXX 6579:2002)
ČSN EN XXX 6888-1:1999 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Technika x xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxx Xxxxx-Xxxxxxx (xxx XXX 6888-1:1999; xxx XX ISO 6888-1:1999)
XXX XX XXX 6888-2:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx počtu koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Staphylococcus aureus x další druhy) - Xxxx 2: Xxxxxxxx x použitím xxxxxxx xxxx x xxxxxxx plasmou a xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; xxx EN XXX 6888-2:1999)
XXX XX ISO 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Průkaz x stanovení nízkých xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx EN ISO 6888-3:2003)
ČSN 56 0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx výrobky. Průkaz xxxxxxxxxxxxx toxinů x Xxxxxxxxxxx botulinum
ČSN XX 13401:2000 (56 0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - Xxxxxxxx počítání kolonií (xxx EN 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX ISO 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx cereus. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (idt XXX 7932:1993; xxx EN XXX 7932:1997)
ČSN XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX XXX 11290-1:1996)
XXX EN XXX 11290-2:1999 (56 0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx počtu Listeria xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Metoda stanovení xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; xxx XX ISO 11290 2:1998)
ČSN ISO 8523:1995 (56&xxxx;0096) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 8523:1991)
XXX ISO 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X xx xxxxxxxxxx (xxx ISO 6391:1988)
XXX ISO 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx coli - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx pravděpodobného xxxxx (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX ISO 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x použitím 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (xxx XXX 11866-2:1997)
ČSN XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Stanovení xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 44 °C na xxxxxxxxxx (idt XXX 11866 3:1997)
XXX X XXX XXX 11133-1:2001 (56 0099) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxx a xxxxxx kultivačních xxx - Část 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti xxx xxxxxxxx kultivačních xxx x xxxxxxxxxx (xxx XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Mikrobiologické xxxxxxxx poživatin, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxx xxxxxxxxx xxxxxx)
XXX XX ISO 6887-1:1999 (56&xxxx;0102) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxx analytických xxxxxx, xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx a desetinásobných xxxxxx - Část 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a desetinásobných xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
ČSN XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx pro mikrobiologické xxxxxxxx (xxx ISO 7218:1996)
ČSN XXX 3100-1:1995 (56 0105) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx analytických xxxxxx. Xxxx 1: Xxxxx xxxxxx (xxx XXX 3100-1:1991)
ČSN ISO 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Mapo x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 2: Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 3100-2:1988)
ČSN XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx nejvýše xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 7251:1993)
XXX XXX 7402:1995 (56&xxxx;0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx bez xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 7402:1993)
XXX ISO 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx pro průkaz Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx (idt XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56 0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx průkaz xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10273:1994)
ČSN XXX 8261:2002 (56&xxxx;0111) Mléko x xxxxxx výrobky. Xxxxxxxx analytických xxxxxx x ředění xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 5541-1:1986)
XXX XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx a mléčné xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx tvořících xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56 0117) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx mléčného kvašení - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 15214:1998)
ČSN XX ISO 16654: 2002 (56 0118) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Horizontální metoda xxxxxxx Escherichia xxxx 0157 (xxx XXX 16654:2001; idt XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °X (xxx XXX 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Mléko x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (idt XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
XXX ISO 2293:1996 (56 0122) Xxxx x xxxxx výrobky. Xxxxxxxxx xxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (Xxxxxxxxxx xxxxxx) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx a xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °X (xxx XXX 13721:1995)
XXX ISO 10272:1997 (56&xxxx;0126) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (idt XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Escherichia xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °X x použitím xxxxxxx a 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Informace
Xxxxxx xxxxxxx č. 132/2004 Xx. nabyl xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Xxxxxx xxxxxxx x. 132/2004 Xx. byl zrušen xxxxxxx xxxxxxxxx x. 467/2006 Sb. s xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx norem xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx v xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx se jich xxxxxx derogační změna xxxxx xxxxxxxxx právního xxxxxxxx.
1) Xxxxxxxx č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx nezávadnost xxxxxxxx xxx x x xxxxxxx jejich xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 241/1998 Xx. x x. 465/2000 Xx.
2) Vyhláška č. 54/2004 Sb., x potravinách xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx použití.
3) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx č. 110/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x x xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx.
5) Vyhláška č. 147/1998 Sb., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx bodů x technologii xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Xx.
6) §88 xxxx. 2 xxxxxx x. 258/2000 Xx., x ochraně veřejného xxxxxx x x xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxx xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Xx., xx znění xxxxxxxxxx xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx.
* Zákon č. 110/1997 Sb. a související xxxxxxxx.