Právní předpis byl sestaven k datu 10.10.2006.
Zobrazené znění právního předpisu je účinné od 30.04.2004 do 10.10.2006.
Vyhláška o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
132/2004 Sb.
Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska §6
Příloha č. 1 - Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů
Příloha č. 2 - Přípustné hodnoty pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin
Příloha č. 3 - Přípustné hodnoty pro potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Přípustné hodnoty pro kategorie potravin
Příloha č. 5 - Potraviny a skupiny potravin mikrobiologicky nerizikové
Příloha č. 6 - České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související
132
VYHLÁŠKA
xx dne 12. xxxxxx 2004
o xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx a hodnocení
Xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx §19 xxxx. 1 písm. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx., o xxxxxxxxxxx x tabákových xxxxxxxxx x o xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxx souvisejících xxxxxx, xx znění zákona x. 146/2002 Xx., (xxxx xxx "xxxxx"):
§1
(1) Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxx xx xxxxx, xxxxxx jejich kontroly x xxxxxx hodnocení xxxxxxxx x mikrobiologického xxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx balenou xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxx vodu, xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.1)
(3) Xxxxxxxxx xxxxxxx do xxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx požadavkům xxxxxxxxxx x přílohách č. 1 až 4.
§2
(1) Xxx účely xxxx xxxxxxxx se rozlišují xxxx xxxxxxxxx potravin:
x) potraviny xxxxxx x xxxxx spotřebě, xxxxxxx xx rozumějí xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxx, xxxxx se xxxxxxxxxx x xxxxxx xxxx xxxxxxxx xxxxx xxxx xx mikrovlnném xxxxxx, xxxxxxxxx upravené xx xxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxx, okrájením, xxxxxxxx, xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxxxx xxxx být xxxxx xxxxxx výrobce před xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx nebo studenou xxxxxxxxx,
x) potraviny xxxxxxxx k přímé xxxxxxxx xxxx potraviny, xxxxx xxxx xxxxxx xx spotřebě xx xx xxxxxxx xxxxxx, xxxxxxx pečení, xxxxxxx, xxxxxxxxx, xxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxx xxxxxxxxx, xxxxx mají xxx xxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxx xxxxxxxxx,
x) xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx (příloha č. 3)2) x
d) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx.
(2) Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx závadnými se xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx stanovené v §2 xxxx. x) xxxxxx.
Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx x xxxxxx xxxxxx kontroly
§3
(1) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xx stanoví xxxx xxxxxxxxx xxxxxxx x nejvyšší xxxxx xxxxxxx.
(2) Přípustné xxxxxxx xxxxxxxxx přijatelnou xxxx rizika x xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xx xxxxxxxxx nezávadných xxxxxxx,3) xx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx4) x s xxxxxxxx systému xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx bodů.5)
(3) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx nepřijatelně xxxxxxx xxxx xxxxxx ohrožení xxxxxx xxxx, xxxxxxxxx xxxxxxxxx nebo xxxxxxx xxxxxxxxx x xxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxx xxxxxx. Překročení xxxxxxxxxx xxxxxxx hodnot xxxxxxx, že xx xxxxx x potravinu xxxxxxxxx závadnou.
§4
(1) Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxx potravin xxxx xxxxxxxxx v xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xxxxxxxx mikroorganismů x tabulce č. 2 přílohy č. 1.
(2) Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx x podskupiny xxxxxxxx xxxx stanoveny výběrem xxxxxxxxxxxxxx xxxx jejich xxxxxx a xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx x příloze č. 2. Xxxx-xx xxxxxx, xx xxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxxx xx xxx, xxx x hlediska xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx s přihlédnutím xx složení potraviny, xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx konzumentů x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx xx doby xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx.
(3) Xxx druhy xxxxxxxx, xxx které xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x příloze č. 2, se xxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx v příloze č. 4.
(4) Potraviny, xxxxx xx považují za xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxx xxxxxxx x příloze č. 5.
§5
(1) Xxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx. V xxxxxxxxx významných x xxxxxxxx epidemiologického, xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxxxxx onemocnění, xxxx xxx-xx x xxxxxxxx spotřebitele, xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx vybraných vzorků xxxxxxxx cíleně na xxxxxxx mikroorganismy xxxxxxxx xxxxxxxxxx z xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1, xxxxxxxxx xx toxické xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 xxxx xxxxxxx, xxxxxxxxx xx xxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxx toxiny, xxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mohly xxx xxxxxxxx onemocnění x xxxxxxxx.
(2) Xxxx se vzorky xxxxxxxxx x množství, xxxxx umožní xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx vzorku xx stejných xxxxxxxx. Xxxxx se xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx jiná xxxxx, xx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx,6) xxxxx xx provedení xxxxx analýzy xxxxxxx xxxx, odebírá xx xxxxxx v rozsahu xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx dozoru xxxxxx xxx xxxxxx analýzu xxxxxxxx.7) Zapečetěný xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx osoba, xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx prvního xxxxxx, xxx, xxx xxxxxxx xx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx. Analýzy xxxxxx xxxxxxxxx podle xxxx xxxxx provádí xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx pro xxxx xxxxx orgán dozoru xxxxxxxxx.8)
(3) Xxxxxx xxxxxx vzorků potravin x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx se xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx českých xxxxxxxxxxx xxxxx, které xxxx uvedeny x příloze č. 6. Xxxxx xx xxx xxxxxx odběru xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxx postupy xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx, xxx xxxxx xxxxxxx české xxxxxxxxx xxxxx, xxxx být xxxxxx validací doloženo, xx xxxx xx xx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxx.
§6
Hodnocení xxxxxxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
(1) Potraviny xxxx z xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx zdravotně xxxxxxx, xxxxx
x) xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx mezní xxxxxxx počtu mikroorganismů xxxxxxxxx x xxxxxxx x. 1 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxx x. 2 přílohy č. 1,
x) xxxxxxxx mikroorganismy x xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx č. 1 x 2 přílohy č. 1, xxxx
d) xxxxxxxx nežádoucí xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxxxxx zápach, xxxxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx xxxxx, změněnou xxxx xxxx xxxxxxxxx příznaky xxxxxxxxxxx růstu mikroorganismů, xxxxxxxxx viditelné xxxxxxx, xxxxxxxx, xxx.
(2) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx za xxxxxxxxx xxxxxxx, též xxxxx
x) obal xxxx xxxxxxxx (xxxx patrné xxxxxxxxxx),
x) xxxxx xx xxxxxx xxxxx,
x) obal je xxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxx (xxxxxx), xxxx
x) xxxxx xx změněné xxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx zápach, xxxxxxxx xxxxx, chuť, xxxxxxxxxxx).
(3) Xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx hodnoty xxxxxxxxx v příloze č. 2 xxxx 4, avšak xxxxxx překročeny xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx stanovené x příloze č. 1, xxxxxxx xx tyto potraviny xxxx potraviny, které xxxxxxxxxxxx mikrobiologickým požadavkům xx jakost, xx. xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx jsou xxxxxxxx x původnímu použití xxxxxxxxx.
Xxxxxxxxx ustanovení
§7
Zrušuje xx:
1. Vyhláška č. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx, způsobu xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx.
2. Xxxxxxxx x. 91/1999 Sb., xxxxxx xx mění xxxxxxxx Ministerstva zdravotnictví x. 294/1997 Sb., x xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xx potraviny, xxxxxxx xxxxxx kontroly a xxxxxxxxx.
§8
Xxxx xxxxxxxx xxxxxx účinnosti xxxx 30. xxxxx 2004.
Xxxxxxxxxx:
XXXx. Součková x. x.
Xxxxxxx č. 1 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxxxxx xxxxx hodnoty xxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxxx xxxxxxxxx nejvyšší xxxxx xxxxxxx (NHM):
x) Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo x 1 ml xxxxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx metodami xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxxx tvořící xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 xx xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx x 1 x nebo v 1 ml xxxxxx.
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx xxxxxx xxxxx xx xxxxx xxxx;
xxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, vyočkováním xx plotnové půdy x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxxxxx xxxxx/25 xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 x nebo v 25 xx vzorku.
Xxxxxxx č. 1 Xxxxxxxxxxx původci onemocnění x xxxxxxxx
Mikroorganismus | Xxxxxxxxx potravin | Xxxxxxxx xxxxx hodnota xx x(xx) |
Xxxxxxxx cereus | xxxxxxxxx neurčené x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
potraviny xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx určené xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx | xxxxxxxxx neurčené k přímé xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
potraviny určené xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxxx coli X 157 x xxxxx xxxxxxxxxxxxx produkující X.xxxx (XXXX) | všechny xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Listeria xxxxxxxxxxxxx | potraviny xxxxxx xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxx výživu | negat/25 |
xxxxxxxxx určené k přímé xxxxxxxx (xxxxx níže xxxxxxxxx) | negat/25 | |
masné xxxxxxx x xx xxxxx xxx 0,92 | 102 | |
xxxxxxx xxxxx, xxxxxxxx xxxx. | 102 | |
xxxx xxxxx studeným xxxxxx | 102 | |
Xxxxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx xxx kojeneckou a xxxxxxx xxxxxx | xxxxx/50 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 | |
Xxxxxxxx xxx. | xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | xxxxx/25 |
Koagulázopozitivní stafylokoky (Xxxxxxxxxxxxxx aureus x xxxxx xxxxx) | xxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 105 |
xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxxxxx | 104 | |
xxxxxxxxx xxx kojeneckou x dětskou výživu | ||
- neurčené x xxxxx spotřebě | 103 | |
- určené k přímé xxxxxxxx | 102 | |
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx | xxxx, měkkýši, xxxxxx a xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxx pásem xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
Xxxxxxxx enterocolitica (xxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxx) | Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx spotřebě | xxxxx/25 |
xxxxx: xxxxxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx (xxxxxx) xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxx čarou
xx: xxxxx aktivita - parametr potraviny xxxxxxxxxxxxxxxx dostupnost xxxx xxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xx 0 xx 1,0.
Xxxxxxx x. 2 Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx
Xxxxx | Xxxxxxxxx xxxxxxxx | Xxxxxxxx xxxxx xxxxxxx |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (X.xxxxxxxxxxx) | xxxxxxx potraviny | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxx (B.cereus) | xxxxxxx potraviny | negat.***) |
xxxxxxxxxxxxx (E.coli) | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx.***) |
xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx toxin (X.xxxxxxxxxxxxxxxx) | xxxxxxx xxxxxxxxx | negat.***) |
Xxxxxxxxxxx | xxxxxxx xxxxxxxxx | xxxxx. |
xxxxxxxxxx - xxxxxxxx přípustné xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x. 53/2002 Xx., xxxxxx xx xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx na xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx druhů xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx doplňků, xx xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx. | ||
***) Neprokazatelné xx xxxxxxxxx (xxxxxx) vzorku xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx.
Xxxxxxx č. 2 x vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXXX XXXXX, XXXXXXX XXXX XXXXXXXXXX POTRAVIN
Xxxxxx xxxxxxxxx přípustné xxxxxxx (XX):
x) Xxxxxxxx mikroorganismů x 1 x nebo x 1 xx xxxxxx;
xxxxxxxxx se xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx; xxxx xxxxxxxxxxxxxx se xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx (xxx), například 105 xxxxx xxxxxxxxx množství 1.105 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx x 1 ml xxxxxx, 5.103 značí xxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103 xxxxxxxxxxxxxx v 1 x xxxx v 1 xx vzorku; x xxxxxxx hodnot xxxxxxx xxx 102 xxxx xxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxx XXX, xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx existuje (xxx příloha č. 5).
x) Xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx mikroorganismů x xxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxxx, xxx xxxx xxxxxxx xx šikmou xxxxx po čísle xxxx;
vyšetřuje xx xxxxxxxxxxx celé této xxxxxxx nebo celého xxxxxx vzorku do xxxxxxxxx xxxxxx xxxx x xxxxxxxxx pomnožením, xxxxxxxxxxx na xxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx; například xxxxx/25 značí požadavek xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x 25 g xxxx x 25 xx xxxxxx.
1. XXXX X MASNÉ XXXXXXX, XXXXXX X XXXXXXX X XXXXXXXXX MASA, XXXXXXX XXXX, XXXXXXX X XXXXX DRUHY XXXX X XXXXXXX X NICH
1.1. Xxxxx, krájené xxxx xxxxxxx maso xxxxxx xx xxxxxxxx bez xxxxxxx xxxxxx (xxxxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx xxxxxxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Termotolerantní Xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
1.2. Xxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx určené x xxxxx spotřebě (xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx x xxxxxxxx "startovacích kultur")
XX
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.3. Trvanlivé xxxxx xxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxx)
XX
Enterobacteriaceae 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
1.4. Xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx výrobky (xxxxx xxxxxx, xxxxx, xxxxx, xxxxxxxx, xxxxxxx xx.)
1.4.1. Xxxxxxx xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
1.4.2. Xxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Bakterie mléčného xxxxxxx 106
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
1.5. Výrobky xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
2. XXXX, XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXX X XXXXXXX Z XXXX
2.1. Xxxxx x xxxxxx xxxx
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
2.2. Xxxx výrobky xxxxxxx xxxxxxxxxx, xxxxxx x xxxxx spotřebě (xxxx. xxxxxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.3. Mořští xxxxxx, xxxxxxx x xxxxxxxxxx x xxx xxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxxxxx x xxxxxxx xxxxx a xxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
2.4. Xxxxxxx x ryb xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx (x xxxxxx, xxxxx, xxxxxx, xxxxxxxx) a xxxxxxxxxxxxx xxxxxxx z xxx (xxxxxx, očka, sardelová xxxxx, "xxxxx" tyčinky xxxx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Bacillus xxxxxx 5.103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. negat/25
2.5. Rybí výrobky xxxxxxxxxxx x xxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxx perfringens 10
3. XXXXXXX VÝROBKY
3.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx, xxxxxx xxxxxx xxxxxx, xxxxx (xxxxxxx xx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx*)
PH
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 2.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xxxxxxx xx posuzují podle 14.1.
4. XXXXX X MLÉČNÉ XXXXXXX, XXXX
4.1. Xxxxxx xxxxxx výrobky xxxxxxxxxxx (xxxxxx xxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
4.2. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxxxxx výrobků s xxxxxxxxx x směsi x xxxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Enterobacteriaceae 10
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
4.3. Mléčné xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx a xxxxxxxx XXX
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 102
*) Xx inkubaci xxx 30 °X xx xxxx 15 xxx.
4.4. Xxxxxx, xxxxxxx xxxxxx, smetanové krémy x xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx sýry xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Listeria monocytogenes negat/25
4.5. Termizované xxxxxx xxxxxxx a xxxxxxx x prodlouženou trvanlivostí (xxxxxxx, xxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxxxxx xxxxx apod.)
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 50
Xxxxxxxx xxxxxx 103
4.6. Xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx (xxxxxx, xxxxxxxx, acidofilní xxxxx, kysaná smetana xxxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
4.7. Xxxx
4.7.1. Xxxx xx xxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.2. Tvrdé xxxx, xxxxxxx xxxxx xxxx*)
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) X xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx o xxx xxxxx.
4.7.3. Xxxxxxxxx xxxx ( xxxxxx plísňových xxxx)
XX
Xxxxxxxxxxx coli 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
4.7.4. Měkké sýry xxxxxxx
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
4.7.5. Xxxxxx sýry
PH
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
4.8. Xxxxx, xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx (x obsahem xxxxx, xxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
*) Xxxxxxxxxx se na xxxxxxx ze xxxxxxxx xxxx polozakysané xxxxxxx.
5. XXXXXXXX X XXXXXXX KRÉMY (balené)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx*) 105
Enterobacteriaceae**) 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxx xxx.
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx x xxxxxxxx nebo xxxxxxxx.
**) Pro xxxxxxx x tvarohem xx xxxxxxxxxx xxxxxxx 103.
6. ZPRACOVANÉ XXXXX X XXXXXXXX
6.1. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx x ovoce, xxxxxx x zeleninové xxxxx
6.1.1. Upravená xxxxxxxx xxxxxxx zelenina xxxx xxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. negat/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
6.1.2. Xxxxxxx xxxxxx a zeleninové xxxxx (tepelně xxxxxxxxxx, xxx konzervačních xxxxx)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
6.2. Xxxxxx xxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx, xxxxxx čaje
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxx 104
6.3. Kečupy, xxxxxxxx, xxxxxxx omáčky, xxxxxxx xxxxx x xxx.
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 104
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Xxxxxxxx 104
7. XXXXXXX X XXXXXX XXXXXXX, XXXXXX XXXXXXX
7.1. Xxxxxxxxx
7.1.1. Těstoviny xxxxxx xxxxxx ochucených xxxx x náplní
PH
Xxxxxxx počet mikroorganismů 105
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 104
7.1.2. Xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx počet mikroorganismů 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
7.1.3. Xxxxxxxxx nesušené x xxxxxx
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 106
Koliformní xxxxxxxx 104
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxx cereus 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
7.2. Xxxxxx xxxxxxx
7.2.1. Xxxxxx xxxxxxx xxxx xxxx, pasterované xxxx xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 106
Koliformní bakterie 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
7.2.2. Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
*) Xxxxxxxxxx xx xx výrobky xxxxxxxxxx kulturní xxxxxxxxxx.
7.3. Semena rostlin
7.3.1. Xxxxxx semena xxxxxxx x xxxxx xxxxxxxx (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxx, xxxxxx, xxxxx apod.), xxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 5.102
Xxxxxx 105
7.3.2. Naklíčená semena xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Listeria xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
8. XXXXXXXX A XXXXXXXXX XXXXXXX
8.1. Xxxxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx s xxxxxx (xxxxxxxxxx, xxxxxxxxxx, makovou, x vařenými xxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Xxxxxxx xxxxx mikroorganismů 5.105
Koliformní xxxxxxxx 5.102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx výrobky xxxxxx až po xxxxxxx.
8.2. Cukrářské xxxxxxx plněné a/nebo xxxxxxx (dorty, zákusky)
XX
Celkový xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 106
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
9. XXXXX, XXXXXXXX X XXXXXXXXXX XXXXXXX
X
Celkový xxxxx mikroorganismů 5.105
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 5.102
10. XXXXXXXX (Xxxxxxx likéry s xxxxxxxx x/xxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx složkou x xxxxxxx etylalkoholu xx 20 % xxx.)
XX
Koliformní xxxxxxxx 102
Kgagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Bacillus xxxxxx 5.103
Salmonella spp.*) xxxxx/25
*) Vztahuje xx xx vaječné xxxxxx.
11. XXXXXXXXXXXXX XXXXXXX X XXXXXXXXXXX
11.1. Xxxxxxxxx xxxxxx xx xxxxxxxxx xx xxxxxxxx x xx xxxxxxx úpravě xxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
11.2. Xxxxxxxxx xxxxxx xx konzumaci xx xxxxxxxx s xxxxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxx coli 10
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
12. XXXXXX, XXXXX XXXXXX X XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXX, XXXXXXX XXXX
XX
Escherichia xxxx 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/10
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus *)**) 5.103
*) Pří xxxxxxxxxx xxxxxxxx hodnoty xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou xx xxxxxxx chemické xxxxxxxxx xx xxxxxxxxx nezávadnost xxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx x potravinových surovin, xxxxxxxx xxxxxxx látek xxxxxxxxxx, xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxx, ve xxxxx xxxxxxxx x. 233/2002 Xx.
**) Xxxxxx se xxx xxx Xxxxxxxxxxx parasiticus x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
13. XXXXXXXXX SE XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX, DOPLŇKY XXXXXX, XXXXXXXXX URČENÉ XXX XXXXXXXX VÝŽIVU
13.1. Xxxxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.2. Xxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx části xxxx složky xxxxxxxxxxx xxxxxx (xx xxxxx xxxxxx, dražé, xxxxxx, x xxxxxx, xxxxxx xxxx.)
XX
Escherichia xxxx 102
13.3. Xxxxxxxxx xxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxx při xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx, xx xxxxxxxxx xxxxxxx hmotnosti
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 5.105
Escherichia xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 5.102
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/25
13.4. Potraviny xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx (xxxxxxxx xxx.xxxxxxxx, xxxx. xxxxxxxxxx xxxxxx)
XX
Xxxxxxx počet xxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxx 10
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxx xxxxxx 50
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/50
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxx/25
14. XXXXXXXXXXX XXXXXXX A XXXXXXXXX XX TEPELNÉ XXXXXX
14.1. Lahůdkářské xxxxxxx x majonézou x xxx xxxxxxxx (xxxx. xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxxxx, výrobky x xxxxxx, xxxxxxxxx uzeniny, xxxxxxxxx sýry, xxxxxxxx, xxxxxx x xxxxxxx xxxxxxx výroby, pomazánky, xxxx, xxxxx x x.)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 2.105
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx*) 102
Xxxxxxxx xxxxxx 5.103
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx***) 102
Xxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) Xxxxxxxxxx xx xx xxxxxxx xxxxxxxxxx suroviny x xxxxxxxx mikroflórou.
**) X výrobků x přídavkem xxxx xxxxxx xx tolerují xxxxxxx x xxxxx xxx vyšší.
***) Xxxxxxx xx xxxxx x xxxxxxxxxxxxx výrobků.
14.2. Xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx zchlazených x xxxxxxxxxx (xxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxx)
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx*) 104
Enterobacteriaceae 103
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
*) X xxxxxxx obsahujících jako xxxxxx syrovou xxxxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxxxx 105.
15. XXXXXXXXXX XXXXXX KE XXXXXXXX XX TEPELNÉ ÚPRAVĚ
15.1. Bezmasé xxxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (např. přílohové xxxxxxxx, xxxxxxxx s xxxxxxxx, obalované sýry, xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xx.)
XX
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Salmonella xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx.*) xxxxx/25
*) Xxxxxxxx xx na zeleninové xxxxxxxxxx.
15.2. Xxxxxx x xxxxxxxxxxx polotovary xxxxxxx, xxxxxxxx xxxx xxxxxxxx (xxxx. částečně xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x xxxx, mletého xxxx, xxxxxxxxx xxxxxx xxxx, x kombinaci xx zeleninou, pizza, xxxxxxxxxx aj.)
PH
Xxxxxxxxxxx coli 103
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 5.103
Clostridium xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxx xxx. xxxxx/25
Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx negat/25
Xxxxxxxx: Xxxxxxxx tepelně xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx (xxxxxxxxxxxxxxx) xxxxxxxx
Žádné XX xxx xxxxxx xxxxxxx xx neuvádějí, xxxxx rizikovost těchto xxxxxxx z hlediska xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx a/nebo xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx reálně xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx; xxxxxx bezpečnost xxxx xxx zajištěna zejména xxxxxxxxx stanovených xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx (xxxxxxx xxxxxxx xxxxx), xxxxxxx hygienické xxxxx a uplatněním xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx.
Příloha x. 3 k vyhlášce x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX XXXXXX XXX XXXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXX
Xxxxxxxxx a xxxxxxxxxxx kojenecká xxxxxx (xxxxxxxxxxxxx)
PH
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 10
Koaguíázopozitivní xxxxxxxxxxx 50
Xxxxxxxxxx spp. xxxxx/50
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx
Xxxxxxxxxxx flavus*)**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx posouzení xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx zvláštní předpis.6)
**) Rozumí se xxx xxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx x Xxxxxxxxxxx xxxxxx.
Obilná výživa (xxxxxx xxxxxxx, xxxxxxx, xxxxxxxx) a xxxx xxx xxxxxx výživa xxx kojence x xxxx děti (xxxxxx xx sterilizovaných xxxxxxx)
XX
Celkový počet xxxxxxxxxxxxxx 5.104
Xxxxxxxxxx xxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx plísně
Aspergillus xxxxxx**) 10
*) Xxx xxxxxxxxxx uvedené xxxxxxx xx xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, viz xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxx (x xxxxxx) x bylinné xxxx xxx kojence x xxxx xxxx
PH
Xxxxxxxxxxx xxxx 102
Koagulázopozitivní xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxxxx xxx. negat/10
Xxxxxxxxxxx toxinogenní xxxxxx
Xxxxxxxxxxx xxxxxx*)**) 5.102
*) Xxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx je xxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx, xxx xxxxxxxx předpis.6)
**) Xxxxxx xx xxx xxx Aspergillus xxxxxxxxxxx x Aspergillus xxxxxx.
Xxxxxxx x. 4 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX XXXXXXX XXX XXXXXXXXX POTRAVIN
(Nevztahuje xx xx xxxxx x xxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx x přílohách č. 2 x č. 5)
Xxxxxxxxx xxxxxx k přímé xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 xxxx. a)]
x) potraviny syrové xxxx xxxxxxxx xxx xxxxxxx xxxxxx
XX
Xxxxxxxxxxx coli 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx perfringens 102
Xxxxxxxx cereus 103
b) xxxxxxxxx xxxxxxxx s xxxxxxxx xxxxxxx
XX
Xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxx 105
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx stafylokoky 102
Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 102
Xxxxxxxx xxxxxx 103
Xxxxxxxxx xxxxxxxx k xxxxx xxxxxxxx [§2 xxxx. 1 písm. x)]
XX
Xxxxxxxxxx bakterie 104
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx 103
Xxxxxxxxxxx perfringens 103
Bacillus xxxxxx 104
Xxxxxxx x. 5 k xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
XXXXXXXXX A XXXXXXX XXXXXXXX MIKROBIOLOGICKY XXXXXXXXXX
Xxx xxxxxxxxxxx potraviny xx specifické xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx PH xxxxxxxxx, xxxxx xxx xxx xxxxxxx, technologii xxxxxxxx k xxxxxx xxxxxx, své vlastnosti (xx, pH, xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx apod.) xxxx pro nutnost xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx úpravě xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxxx podmínek* x hlediska xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx pro xxxxxx.
x) xxxxxxxx (o xxxxxx xxxxxxx nad 20% xxxxxxxxxx)
x) xxxx
c) potravinářská xxxxxxx x aromata
x) přírodní a xxxxxxxx sladidla
x) xxx xxxxxxxxx x xxxxxxxxx xx xxxx xxxx
x) xxxxx xxxxx
g) xxxx (x výjimkou xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx tuků)
h) xxxxx a běžné xxxxxx
i) xxxxxxxxx xxxxxx
x) xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx
x) káva xxxxxxx a xxxxxxxx
x) čaj pravý (xxxxxxxxxxxx, xxxxxxxxxxxxxxxx, xxxxxx)
x) xxxxxx xxxxxxx xxxxx a xxxxxxx xx xxxxxxx nápojů
x) xxxxx, luštěniny, xxxx a xxxxxxx x nich (x xxxxxx xxxxx)
o) xxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx
x) xxxxx, xxxxxxx xx xxxxxx a xxxxxxx z brambor (x suchém xxxxx)
x) xxxx, víno
x) nealkoholické xxxxxx (xxxxxx xxxxxxx v xxxxxx)
s) hořčice
x) xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx
x) xxxxxxxxxxx ovoce x xxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxx x xxxx, xxxxxx pomazánky
x) xxxxxxx xxxxxx (bez xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx)
Příloha x. 6 x xxxxxxxx x. 132/2004 Sb.
Xxxxx xxxxxxxxx normy xxxxxx xxx metody xxxxxxxxxxxxxxxxx zkoušení x xxxxx související
ČSN 56&xxxx;0080:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení
XXX 56 0081:1983 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxx vzorků x mikrobiologickému xxxxxxxx
XXX 56&xxxx;0082:1983 Potravinářské xxxxxxx. Zásady xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx x způsob xxxxxxxxxx xxxxxxxx při xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx
ČSN XX XXX 4833:2003 (56&xxxx;0083) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx.Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx celkového xxxxx xxxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °C (xxx XXX 4833:2003)
XXX 56&xxxx;0084:1986 Potravinářské xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxxxxx, xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxx x fakultativně xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx v xxxxxxxx xxxxxx
XXX XXX 4832:1995 (56 0085) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx XXX 4832:1991)
ČSN XXX 4831:1995 (56&xxxx;0086) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx ISO 4831:1991)
XXX ISO 7954:1994 (56&xxxx;0087) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx stanovení xxxxx xxxxxxxx x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx vykultivovaných při 25 °X (xxx XXX 7954:1987)
XXX XX XXX 6579:2003 (56&xxxx;0088) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda průkazu xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxx (xxx XX ISO 6579:2002)
XXX EN XXX 6888-1:1999 (56 0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení počtu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx a xxxxx xxxxx) - Xxxx 1: Technika s xxxxxxxx xxxxxxx půdy xxxxx Baird-Parkera (xxx XXX 6888-1:1999; xxx XX XXX 6888-1:1999)
XXX EN XXX 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx koagulázopozitivních xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 2: Xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxx půdy s xxxxxxx xxxxxxx x xxxxxxxxxxxx (xxx XXX 6888-2:1999; xxx XX XXX 6888-2:1999)
ČSN XX ISO 6888-3:2003 (56&xxxx;0089) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx (Xxxxxxxxxxxxxx xxxxxx x xxxxx xxxxx) - Xxxx 3: Xxxxxx x xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx XXX (xxx XXX 6888-3:2003; xxx XX XXX 6888-3:2003)
XXX 56&xxxx;0090:1987 Xxxxxxxxxxxxx výrobky. Průkaz xxxxxxxxxxxxx xxxxxx x Xxxxxxxxxxx botulinum
ČSN XX 13401:2000 (56&xxxx;0091) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx stanovení xxxxx Xxxxxxxxxxx perfringens - Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií (xxx EN 13401:1999; xxx XXX 7937:1997)
XXX XXX 7932:1995 (56&xxxx;0092) Mikrobiologie. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (idt ISO 7932:1993; idt XX XXX 7932:1997)
XXX XX XXX 112904-1:1999.(56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx počtu Listeria xxxxxxxxxxxxx - Část 1: Xxxxxx xxxxxxx (xxx XX ISO 11290-1:1996)
XXX EN XXX 11290-2:1999 (56&xxxx;0093) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx průkazu x xxxxxxxxx xxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx - Xxxx 2: Xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 11290 2:1998; idt XX XXX 11290 2:1998)
XXX XXX 8523:1995 (56 0096) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxx xxxxxxxx čeledi Xxxxxxxxxxxxxxxxxx s xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 8523:1991)
XXX XXX 6391:1995 (56&xxxx;0097) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X na xxxxxxxxxx (xxx ISO 6391:1988)
XXX XXX 11866-1:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx výrobky - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxx pravděpodobného počtu (xxx XXX 11866-1:1997)
XXX XXX 11866-2:2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 2: Technika xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx počtu x xxxxxxxx 4-xxxxxxxxxxxxxxxx-ß-X-xxxxxxxxxxx (XXX) (idt ISO 11866-2:1997)
XXX XXX 11866-3 :2000 (56&xxxx;0098) Xxxxx a xxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx suspektních Xxxxxxxxxxx xxxx - Xxxx 3: Technika počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 44 °C xx xxxxxxxxxx (xxx ISO 11866 3:1997)
XXX X ENV XXX 11133-1:2001 (56 0099) Mikrobiologie xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx přípravu x xxxxxx xxxxxxxxxxxx půd - Xxxx 1: Xxxxxxxxx pokyny xxx xxxxxxxxxxxxx jakosti při xxxxxxxx kultivačních xxx x xxxxxxxxxx (xxx XXX ISO 11133-1:2000)
XXX 56 0100:1968 Xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx, předmětů xxxxxxx užívání a xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx provozoven (xxx xxxxxxxxx článků)
XXX XX ISO 6887-1:1999 (56 0102) Mikrobiologie xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx a xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx - Xxxx 1: Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxx výchozí xxxxxxxx x xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx (xxx XXX 6887-1:1999; xxx XX XXX 6887-1:1999)
ČSN XXX 7218:1998 (56&xxxx;0103) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (idt ISO 7218:1996)
XXX ISO 3100-1:1995 (56&xxxx;0105) Maso x xxxxx xxxxxxx. Xxxxx vzorků x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx vzorků. Xxxx 1: Odběr xxxxxx (xxx ISO 3100-1:1991)
XXX ISO 3100-2:1995 (56&xxxx;0106) Mapo x masné výrobky. Xxxxx xxxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx. Xxxx 2: Příprava xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx zkoušení (idt XXX 3100-2:1988)
ČSN XXX 7251:1996 (56&xxxx;0107) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Escherichia xxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx (xxx XXX 7251:1993)
XXX ISO 7402:1995 (56 0108) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxx Xxxxxxxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxx x xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 7402:1993)
XXX XXX 8914:1996 (56&xxxx;0109) Xxxxxxxxxxxxx. Xxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxx Xxxxxx parahaemolyticus (idt XXX 8914:1990)
XXX XXX 10273:1996 (56&xxxx;0110) Xxxxxxxxxxxxx. Všeobecné xxxxxx xxx xxxxxx suspektních xxxxxxxxxxx kmenů Xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx (xxx ISO 10273:1994)
XXX ISO 8261:2002 (56&xxxx;0111) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx analytických xxxxxx x xxxxxx xxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx (xxx XXX 8261:2001)
XXX XXX 6610:1996 (56&xxxx;0112) Xxxxx x mléčné xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxx tvořících xxxxxxx. Xxxxxxxx počítání xxxxxxx vykultivovaných xxx 30 °C (idt XXX 6610:1992)
XXX XXX 5541-1:1996 (56&xxxx;0113) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx. Xxxx 1: Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °C (idt XXX 5541-1:1986)
ČSN XXX 6611:1996 (56&xxxx;0114) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Stanovení počtu xxxxxxxx xxxxxxxx x/xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 25 °X (xxx XXX 6661:1992)
XXX XXX 15214:2000 (56&xxxx;0117) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (xxx XXX 15214:1998)
ČSN XX XXX 16654: 2002 (56&xxxx;0118) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx a xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx 0157 (xxx XXX 16654:2001; xxx XX XXX 16654:2001)
XXX XXX 6730:1996 (56&xxxx;0120) Xxxxx. Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxx kolonie xxxxxxxxxxxxxxx mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 6,5 °C (xxx XXX 6730:1992)
XXX XXX 10560:1996 (56&xxxx;0121) Xxxxx x xxxxxx xxxxxxx. Xxxxxx Xxxxxxxx monocytogenes (xxx XXX 10560:1993; xxx XXX 10560/Xxx. 1: 1994)
ČSN ISO 2293:1996 (56 0122) Xxxx x xxxxx xxxxxxx. Xxxxxxxxx počtu mikroorganismů. Xxxxxxxx xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx při 30 °X (Referenční xxxxxx) (xxx XXX 2293:1988)
XXX XXX 13721:1998 (56&xxxx;0125) Xxxx x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx kvašení -Technika xxxxxxxx kolonií xxxxxxxxxxxxxxx xxx 30 °X (xxx XXX 13721:1995)
XXX XXX 10272:1997 (56&xxxx;0126) Xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx metoda xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxx Xxxxxxxxxxxxx (xxx XXX 10272:1995; xxx XXX 10272/Xxx.2:1997)
XXX XXX 13720:1998 (56&xxxx;0127) Xxxx x xxxxx výrobky - Xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx xxxx Xxxxxxxxxxx (xxx XXX 13720:1995)
XXX XXX 13681:1998 (56&xxxx;0128) Maso x xxxxx xxxxxxx - Xxxxxxxxx počtu kvasinek x xxxxxx. Xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx (xxx XXX 13681:1995)
XXX XXX 16649-1:2003 (560079) Xxxxxxxxxxxxx potravin x xxxxx - Xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx ß-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxx - Část 1: Xxxxxxxx počítání xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxx 44 °X s použitím xxxxxxx x 5-xxxxx-4-xxxxxx-3-xxxxxxx ß-X-xxxxxxxxxxx
Informace
Xxxxxx předpis x. 132/2004 Xx. xxxxx xxxxxxxxx xxxx 30.4.2004.
Ke xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxx xxxxx xx xxxxxxxxx.
Právní xxxxxxx x. 132/2004 Xx. xxx xxxxxx xxxxxxx předpisem č. 467/2006 Xx. s xxxxxxxxx xx 11.10.2006.
Xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxx jiných xxxxxxxx xxxxxxxx x xxxxxxxx xxxx aktualizováno, xxxxx xx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxx.
1) Vyhláška č. 292/1997 Sb., x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxx xxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxxxx č. 241/1998 Xx. x č. 465/2000 Xx.
2) Xxxxxxxx č. 54/2004 Sb., o xxxxxxxxxxx xxxxxxxx pro xxxxxxxx xxxxxx x x xxxxxxx xxxxxx xxxxxxx.
3) §3 xxxx. 1 písm. x) zákona č. 110/1997 Sb., o xxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx x o xxxxx x doplnění xxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxx.
4) §3 xxxx. 1 xxxx. x) xxxxxx x. 110/1997 Xx.
5) Xxxxxxxx č. 147/1998 Sb., o způsobu xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x xxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxxxx x. 196/2002 Sb.
6) §88 xxxx. 2 zákona x. 258/2000 Xx., x xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx x x xxxxx některých xxxxxxxxxxxxx xxxxxx, xx znění xxxxxx č. 320/2002 Xx.
7) §16 xxxx. 2 xxxxxx x. 110/1997 Sb., xx znění pozdějších xxxxxxxx.
8) Xxxxxxxx Xxxx č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 x xxxxxxx xxxxxx xxx potravinami.
* Zákon č. 110/1997 Sb. x xxxxxxxxxxx xxxxxxxx.